![]() |
#61 |
Rozeznanie
|
Dot.: pora snu niemowlaka
Ja tylko wtrącę, że moje dziecko (7 miesięcy) ma tak, że ile by nie spało w dzień to i tak od 19 się słania i chce spać. Jeśli ostatnia drzemka wypadnie po 17.30, najczęściej już się nie budzi, tylko śpi z przerwami na mleko. No dobrze, w takim wypadku przerwy są zazwyczaj dłuższe, zje i pobawi się trochę w łóżku, ok 40 min.
Wstaje zawsze ok. 6, nigdy nie wstał później niż o 7, nawet jak położyłam Go o 22, coby całą noc przespał. Na mleko i tak wstał, obudził się wcześnie - przypadek małoreformowalny ![]() Moim zdaniem lepiej dziecko przyzwyczaić do spania od 20-21, by potem właśnie nie miało problemów ze wstaniem do szkoły. Sorry, taki mamy klimat ![]() Druga sprawa, że z czasem dziecko, im starsze, chce "siedzieć" dłużej, później kłaść się spać - kiedy wtedy będzie zasypiać? Chyba lepiej zacząć z godziny 20 i dojść do 22 niż z 22 i skończyć na 24. Co robię o tej porze na necie? Odciągam mleko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Zakorzenienie
|
No wlaśnie nie tak dużo, bo mały jednak wstaje te 4 razy w nocy
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Ja myślę że lepiej nie oceniać autorki tak krytycznie, także nie ma się co dziwić że nie wszystkie dzieci idą spać o 20, znam wiele które nie chodzi i to normalne dzieciaki o dziwno ![]() 20 nie jest chyba jakąś policyjną godziną dla dzieci której trzeba się trzymać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
BAN stały
|
Cytat:
Do przedszkola pojdzie za 2,5 roku i fakt bedzie mial tatusia od swieta, ale dla mnie bez sensu, zeby teraz mial tate od swieta tylko dlatego, ze taki szmat czasu bedzie musial chodzic wczesnie spac.Poki jest taka mozliwosc by spedzic wiec ej czasu rtazem to korzystamy |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Już vie mówię o tym spaniu, ale tak serio uważasz, że rodzic powinien robić wszystko by siebie uszczęsliwić i wtedy będzie to z korzyscią dla dziecka? ![]() A jesli chodzi o spanie, to trzeba sobie zdawać sprawę z tego, że może to być niedobre dla dziecka i już. Zresztą autorka, gdyby nie miała wątpliwości, to wątku by nie zakładała. Autorko, a dlaczego, z ciekawości pytam, ojciec nie może byc z dzieckiem przed pracą? I proszę, nie udowadniajcie mi teraz jak to chodziliście wszyscy pózno spać, a teraz prosze, dostaliście nobla ![]() Autorka zapytała o nasze opinie, ja wyraziłam swoją i nie nawrócicicie mnie, tak jak ja Was. I szczerze mówiąc wcale a wcale mi na tym nie zależy, powtarzam, odpowiedziałam po prostu na pierwszy post.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2014-03-26 o 08:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wszędzie wszyscy piszą, że dziecko ma swój własny rytm, że nie musi chodzić jak w zegarku. Jak mój ma w sumie trzy drzemki i tę ostatnią późno i potem za nic nie zaśnie o 20? Wczoraj nie byliśmy na dworze, więc spał w domu do 17.30, mogłam więc go trochę przeciągnąć i położyć spać wcześniej. I tak mi się kulał w łóżeczku z pół godziny. Jak ktoś ma pomysł, jak wyeliminować dziecku, które trze oczy i chce spać o 18 czy 19 i śpi wtedy tylko pół godziny tę drzemkę i przeciągnąć go do spania nocnego, to chętnie poczytam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Wtajemniczenie
|
Moja zasnęła wczoraj przed 22 ale po 40 min się obudziła i bujaliśmy się prawie do 1. Dla mnie kładzenie dziecka o 19 to jakaś abstrakcja.
![]() |
#68 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;45757582]OK, a macie pomysł, jak niemowlaka nastawić na taki rytm? Wszędzie wszyscy piszą, że dziecko ma swój własny rytm, że nie musi chodzić jak w zegarku. Jak mój ma w sumie trzy drzemki i tę ostatnią późno i potem za nic nie zaśnie o 20? Wczoraj nie byliśmy na dworze, więc spał w domu do 17.30, mogłam więc go trochę przeciągnąć i położyć spać wcześniej. I tak mi się kulał w łóżeczku z pół godziny. Jak ktoś ma pomysł, jak wyeliminować dziecku, które trze oczy i chce spać o 18 czy 19 i śpi wtedy tylko pół godziny tę drzemkę i przeciągnąć go do spania nocnego, to chętnie poczytam.[/QUOTE] po prostu o tej godzinie byla juz kapiel i spanie nocne ![]() Moje dziecko od zawsze spało juz o 20 i tak jest do dzis ![]() Nie wyobrazam sobie drzemek o 19 i zeby mi potem dziecko buszowało do 23 ![]() ![]()
Nasz Wielki Dzień- 22.09.2007 ![]() Nasza Miłość Sebastianek- 02.01.2010 ![]() Edytowane przez blonde_hair Czas edycji: 2014-03-26 o 10:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Konto usunięte
|
Nie buszuje. Staram się go kłaść między 21 a 22, ale wolałabym choć godzinę wcześniej. Ja sobie mogę wyobrażać albo nie, śpi pół godziny i koniec.
A po drugie, mam trochę podobny problem jak autorka, mój TŻ wraca z pracy między 18 a 19, tylko mi już nie chodzi o kontakt z dzieckiem, a o sam fakt - jak wraca, to jest zamieszanie, a kąpiemy Młodego razem, musiałby chyba przyjść, ściągnąć buty i od razu wyciągać wanienkę... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
BAN stały
|
A widzisz roznicy pomiedzy dzieckiem chodzacym do szkoly i muszacym wstac o 6-7, a niemowlakiem, ktory moze wstac o ktorej mu sie podoba,nie ma potrzeby wczesnego wstawania.
Edytowane przez maharet1092 Czas edycji: 2014-03-26 o 10:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem, jak to się udawało w czasach, kiedy moi rodzice mieli małe dzieci, ale ja sobie nie przypominam, żebyśmy my albo kuzyni chodzili spać czy byli kąpani o 22. Nikt nie pozwalał na to, żeby małe dzieci kręciły się do późnych godzin nocnych po chałupie.
Sąsiad, o którym wspomniałam (dwie małe córki, 2 i 4 lata kładzione o 23), mówił, że tak woli, bo może sobie pospać. Ale nie pomyśli, że potem dzieci będa miały problem z przystosowaniem się do przedszkolno-szkolnego trybu wczesnego wstawania. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Wtajemniczenie
|
Temat bardzo interesujący mnie:
Mam pytanie- moja półroczna córa chodzi codziennie spać mocno po 24.00. Przeważnie jest to między 24 a 1.30. Jak przestawić dziecko na chodzenie spać o tej choćby 23? Chodzi spać o 1, wstajemy o 8.30-9.00, drzemka 11.30-12.00, spacer na którym śpi 13.30-16 i potem jeszcze jedna drzemka o 19.00-19.20. Próbowaliśmy już wcześniejszego wstawania, nie robienia drzemki o 19, skrócenia czasu spania spacerowego. Zmiany godziny kapieli. Ale kończyło się to wielogodzinnym płaczem i marudzeniem co dla niewyspanego rodzica było równie frustrujące. Kąpiemy o 18.30, nie rozbawiamy wieczorem, światło jest ściemnione ale to my o 24 chodzimy jak zombie a nasze dziecko jest radosne i chce się bawić. Karmię piersią i nocki są bardzo różne- od 1 do kilku karmień. Dodam, że pierwszy miesiąc byłyśmy w szpitalu z powodu żółtaczki i też były rozregulowane pory snu, potem dodatkowo 2 miesiące po co 2-3 dni kolek wieczornych od 20.
![]() |
#73 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#74 | |
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ---------- Co do przestawiania to mialam starsza coreczke(niestety juz nie mam ![]() ---------- Dopisano o 12:33 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ---------- Co do przestawiania to mialam starsza coreczke(niestety juz nie mam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:42 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Moje dziecko co prawda zasypia w miarę ładnie około 19-20, ale niestety nie zawsze śpi dobrze. Około 23 budzi się i chce cyca, a potem z przerwami śpi do 6-7. Też czasem jestem nieprzytomna w ciągu dnia, więc aby odpocząć kładę się razem z nim w ciągu dnia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Konto usunięte
|
Ja zawsze robiłam wszystko, żeby moje dzieci o 20:00 już spały. Miałam wtedy wolny czas tylko dla siebie, ciszę i spokój. Mogłam książkę w spokoju poczytać czy obejrzeć jakiś film.
Niektóre moje koleżanki, tak jak Autorka wątku, kładą dzieci o 23:00 żeby rano sobie pospać i dopóki dzieciak jest mały, to nie widzę w tym nic złego. Potem, wiadomo, trzeba dać dziecku trochę czasu na przestawienie się zanim pójdzie do żłobka/przedszkola. Ja wolałam zawsze wstać wcześnie ale mieć za to wolny wieczór, inni wolą pospać i zajmować się maluchem do 23. Różni ludzie, różne potrzeby ![]() Jak już dziecko będzie troszkę starsze i bardziej rozumne to lepiej żeby po 20. TV był wyłączony, bo czasem można łatwo dziecku traumę zafundować. No i jeżeli masz sąsiadów poniżej, trzeba uważać żeby dzieciak np. nie wysypywał drewnianych klocków na podłogę o 22:00... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Zadomowienie
|
Autorko wątku, a nie możesz tego wypośrodkować? Ja sobie nie wyobrażam kłaść spać dziecko o 24
![]() Nie możesz kąpać małego o 21 i kłaść go spać o 21:30? Tatuś jak piszesz chodzi spać o 22 więc nie spędzają już i tak czasu razem do tej 24. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
Skoro mąż ma tak mało czasu dla dziecka, to tym bardziej powinien je kąpać, karmić na noc i usypiać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Zadomowienie
|
drogie mamy, skoro uważacie( w wiekszości) że dziecko powinno spac ok 19-20 a nie o 22-23 to napiszcie mi proszę jak to zrobic. Moja córka skończyła 8 miesiecy i nie ma opcji żeby zasnęła o 20 choć bardzo bym chciała. Próbowałam różnych rzeczy:
przetrzymanie- tzn. nie pozwalałam zasnąć cały dzień. Pomysł beznadziejny bo dziecko wieczorem jest tak zmęczone że zamiast iść spac raczkuje po całym mieszkaniu i ze zmęczenia" głupieje". Uśmiecha sie, piszczy, wstaje i krzyczy bababababababa! i za nic zasnąć nie może. wczesnej kąpieli i spacerów- na spacerze dziecko się dotlenia, po kapieli uspokaja i tak dobrze się czuje że wchodzi na mnie i gryzie mnie w brodę chichrając się radośnie.Włozę ją do łózeczka to szarpie za szczebelki na stojaka i płacze. wyciszanie- kąpiel, bajeczka, przytulanie, głaskanie, masowanie. Nie pomaga na długo. Dziecko się" przytula" do pościeli w swoim łóżeczku, zmienia pozycje, marudzi, aż w końcu wstaje i płacze. Czy macie jakiś magiczny sposób na przesuniecie rytmu dobowego u dziecka? U nas 22-23 to jest norma, a pobudka zawsze ok.6 Edytowane przez mamasierpniowa Czas edycji: 2014-03-26 o 21:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |
Wtajemniczenie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;45758252]
A po drugie, mam trochę podobny problem jak autorka, mój TŻ wraca z pracy między 18 a 19, tylko mi już nie chodzi o kontakt z dzieckiem, a o sam fakt - jak wraca, to jest zamieszanie, a kąpiemy Młodego razem, musiałby chyba przyjść, ściągnąć buty i od razu wyciągać wanienkę...[/QUOTE] U nas tak niekiedy jest właśnie ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Pamiętam jak moje dzieci były małe to też był problem z przestawieniem pór snu po zmianie czasu. Z 20. robiła się 21. Przestawianie u maluchów niestety jest bardziej długotrwałe niż u starszych dzieci. Musisz być konsekwentna i nie próbuj od razu zmienić pory zasypiania o 3 godziny tylko stopniowo. Nie przetrzymuj też dziecka bez snu cały dzień, tylko pilnuj żeby ostatnia drzemka nie trwała 2 godziny i żeby maluch miał jeszcze czas żeby się zmęczyć. No i wieczorna rutyna spokojnie i bez pośpiechu: kąpanko, pielęgnacja, przygaszenie światła, butla/cyc, zasypianie. Na początku to zasypianie może trwać 1,5 godziny ale z każdym dniem będzie coraz lepiej- grunt żeby nie zrezygnować. Najprościej jest jak dziecko jest nauczone zasypiać samo w łóżeczku, bo wtedy zostawiasz je i wychodzisz, gorzej jak trzeba leżeć z dzieckiem i czekać długo aż ono w końcu zaśnie... Powodzenia! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Konto usunięte
|
A nam się znowu wczoraj udało bez trzeciej drzemki i o 21 już spał w łóżeczku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | ||
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:50 ---------- Poprzedni post napisano o 09:48 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Zadomowienie
|
czasami uda mi się położyc małą do łóżeczka, ona się w nim przewraca, przytula do szczebelków i pościeli i zasypia, ale to bardzo rzadko i musi mieć misia do ciumkania bo bez niego nie ma mowy o spaniu. Może tak być że szkoda jej czasu na spanie bo wszystko ją już bardzo interesuje. Dziś podcinałam jej włosy i grzywkę i trwało to dobrą godzinę z pomocą taty więc naprawdę ciężko ją ujarzmić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A z tym spedzaniem czasu inaczej niz przy kapieli dziecka mnie zastrzeliłaś. ![]() Czy Wy sobie zdajecie sprawę z tego, że czasem swoje "chcenia i wolenia" trzeba odłożyc na bok? Dziecko chodzi spac prawie o pólnocy, bo tak ci wygodniej. nie kąpiecie go wcześniej, bo wolicie robić coś innego... ![]() Co do tego zasypiania wcześniej i że "się nie da". To powiedzice mi drogie panie, jak to jest, że z jednej strony piszecie, ze się nie da, żeby dziecko poszło spac wcześniej, a z drugiej, że dziecko jak idzie do żłobka czy przedszkola przestawia się w trzy dni. ![]() ![]() Poza tym było tez pytavie o rytm dziecka. Hmm, to jak dziecko uzna, że w jego rytmie miesci się odżywianie wyłącznie cistkami, to tez na to przystaniecie? nie, dziecko nie wszytsko może sobie ustalać samo, bo tam gdzie w gre wchodzi jego zdrowie, tam muszą interweniować rodzice. Co do porad, to jest jedna podstawowa. Zastanówcie się ,poczytajcie o tym jak sen nocny jest dziecku potrzebny i odłóżcie na bok swoje "chcenia, wolenia i dla mnie to wygodne". A potem przestawiajcie dziecko. Udawajcie, że musi iść do złobka ![]() Sama mam dziecko, które nie znosiło spac, gdyby mogło, to by nie spało chyba wcale. Owszem, musielismy ją na początku usypiać. Owszem, jak była malutka spała z nami. Owszem czasem spała na mnie czy mężu. Ale ileż tego było, chwila moment, co to jest w życiu dziecka czy w naszym życiu parę miesięcy. na dziecku nie można oszczędzać, szczególnie czasu. My uznaliśmy, że sen jest jest potrzebny,szczególnie nocy i to nie od 23.00 a od 20.00. I tak spała, chociaż tak, wymagało to od nas na poczatku leżenia z nią i powtarzania do upadłego (do niemowlaka ![]()
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2014-03-27 o 09:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z ostatnim się zgadzam, nie udało mi się z 1 dzieckiem, ale udało się chociaż z drugim i bardzo to sobie chwalę.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:35.