|
|
#61 | ||
|
Konto usunięte
|
Dot.: przejścia dla pieszych i wolna amerykanka na nich
Cytat:
---------- Dopisano o 18:59 ---------- Poprzedni post napisano o 18:57 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#62 |
|
... choć nie Westwood
|
Myślę, że był w szoku. Sama byłam jak to zobaczyłam... niczego się tak nie boję jako kierowca jak właśnie potrącenia pieszego. masakra....
Dobra, obejrzałam jeszcze raz. Koleś się obejrzał, załóżmy, że autobus zasłanial auto. Ale z naprzeciwka też jechal samochód, a ten wymusił na nim zatrzymanie... szedł prosto pod kolejne koła.
nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów Stanisław Lem Edytowane przez Vivienne Czas edycji: 2014-04-09 o 00:06 |
|
|
|
|
#63 |
|
Konto usunięte
|
jezus maria co za wypadek!
![]() szkoda mi ich wszystkich. kierowcy też. |
|
|
|
|
#64 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#65 |
|
... choć nie Westwood
|
Niczego nie chce znaleźć, ani nie mam ku temu kompetencji ani powodow. Nie mowie tez, że sprawa jest prosta. Co do potrącenia nie oceniam, co do białego- to co ze sie zatrzymal? Czy ja mówię, ze by się nie zatrzymał? Nie. Stwierdzam tylko, ze na pierwszy rzut oka facet sie rozpedzil i tyllo rzucil na sytuację na drogę. Ja w takiej sytuacji na przejście raczej bym nie weszla. Z prawej dosc duzo tych aut jechalo. Nie oceniam. ZASTANAWIAM SIE nad całą sytuacją. To moje luźne dywagacje.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#66 |
|
Konto usunięte
|
No właśnie o tym filmiku pisałam.
Znam to miejsce, przejeżdżałam koło niego kiedyś bardzo często. Jest to przystanek obok kopalni, więc dość ruchliwe miejsce. Według mnie wina jest po obu stronach, kierowca mógł zwolnić przed przejściem tym bardziej, że stał autobus i logicznym jest, że wysiedli z niego ludzie, a pieszy mógł się obejrzeć, a nie wchodzić tak bez zastanowienia na jezdnię. Z obu stron zawiodła zasada ograniczonego zaufania.. |
|
|
|
|
#67 |
|
Zakorzenienie
|
Ja znalazłam ten filmik na yt, jest dłuższy niż w artykule i w filmiku słychać, że ktoś mówi (kierowca autobusu?) że pieszy nie żyje... A w artykule jest napisane, że pieszy zmarł dopiero w szpitalu. Straszny jest ten filmik...
|
|
#68 |
|
Wredny kotecek
|
Filmik widziałam jakiś czas temu w tv. Głupia śmierć
nieuwaga kierowcy (widać że szybko jechał), przechodnia (wparował na przejście nawet nie sprawdzając czy coś jedzie), i ci co obok szzli też dziwnie się zachowali od razu uciekając z tego miejsca
|
|
|
|
|
#69 |
|
Konto usunięte
|
No to czy szybko jechał - nie oceniałabym tego w ten sposób, to jest kiepskiej jakości kamera, może nam się tylko zdawać, to prokuratura już wyjaśni ile jechał faktycznie, dla mnie to raczej jest dozwolona prędkośc ale nie wiem. Smutne to strasznie.
No dziwnie, ale byli w szoku. Nie wiem co bym zrobiła. Stoi koło mnie facet a za 10 sekund wykrwawia się w rowie, moze bym spanikowala, moze bym buty zbierała, a moze bym mu pomogla, moze bym dzwoniła po pogotowie - nie wiem. Naprawdę nie oceniaj tak łatwo. |
|
|
|
|
#70 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To samo z kierowcą potrącił i nie wyszedł od razu tylko kilka sekund minęło
|
|
|
#71 |
|
Wredny kotecek
|
No macie racje, co nie zmienia faktu że moją naturalną reakcją jest zdziwienie tą reakcją:P
|
|
|
|
|
#72 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tamte dwa auta z naprzeciwka szybka reakcja, zachowali się jak należy. pieszy faktycznie wyszedł nie sprawdzając dokładnie, akurat gdy odwrócił się w drugą stronę został trafiony przez auto które wyprzedzało na pasach, był pewien że z lewej jest bezpieczny bo stoi duży autobus więc spojrzał na ten biały wóz aby się zatrzymał, a tu nagle idiota musiał w niego walnąć. sam miałem taką sytuację którą tu opisałem, taką sytuację widziałem, ofiar nie było, ale jakby za takie coś kierowca dostawał nawet tysiąc złotych kary albo i więcej, to może po czasie ludzie by się nauczyli, że NIGDY nie wyprzedza się na pasach i to tym bardziej autobusu i to w pobliżu przystanków. |
|
|
|
|
|
#73 |
|
Wredny kotecek
|
To wycelował
![]() |
|
|
|
|
#74 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Także można sobie gdybać co myślał i co chciał zrobić. I żeby nie było nie bronię go, bo to co zrobił zasługuje na karę a że polski wymiar jest jaki jest więc niewiele to da do myślenia innym.
|
|
|
#75 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no a prawo mamy chore niestety i nawet się nie dziwię że nie chcą go zmieniać, w końcu wtedy taki Kurski już dawno niemiałby prawka jakbyśmy mieli prawo Norweskie a politycy nie chcą wysokich kar, więc prawa nie zmieniają aby sobie nie zaszkodzić. a ten wypadek z Rosji to aż dziwne że motocyklista tak szybko wstał po takim uderzeniu. |
|
|
|
|
|
#76 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To je Rosja tego nie ogarniesz
|
|
|
#77 |
|
Zakorzenienie
|
http://www.gloswielkopolski.pl/artyk...ideo,id,t.html
kolejny wypadek śmiertelny i do tego zabita jest kuzynka mojej mamy
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
|
|
|
#78 |
|
Zakorzenienie
|
siedzę w mieszkaniu, oglądam kablówkę, program lokalny a tam news z mojego miasta, przed przejściem dla pieszych zatrzymała się L-ka, za nią inny wóz i przepuścili chłopaka, ten ruszył i nagle z drugiego pasa wyskoczył samochód, gdyby nie instruktor który zaczął trąbić to chłopak prawdopodobnie wpadłby pod tamto auto.
pewnie kolejny co to nie widział dwóch aut które zatrzymały się przed przejściem. |
|
|
|
|
#79 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2014-06-10 o 17:29 |
|
|
|
|
#80 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Żeby nie było- matką nie jestem, ale często zdarza mi się jeździć na spacery wózkiem z 2 letnim dzieckiem. I wtedy chucham, dmucham, dwieście razy patrzę, jak nie ma chodnika, a jedzie auto to schodzę maksymalnie na pobocze i upewniam się, czy na pewno jesteśmy bezpieczni. Dlatego dziwi mnie to strasznie. Z drugiej strony oczywiście są kierowcy, którzy jeżdżą jak głupki. Nie patrzą, nie zatrzymują się na przejściach na pieszych, jeszcze trąbią i się oburzają, albo specjalnie przyśpieszają. Wypadki niestety zawsze będą, a wystarczyłoby trochę rozwagi i rozumu z obu stron
|
|
|
|
|
|
#81 |
|
Zakorzenienie
|
wczoraj znowu jakieś dziecko w Warszawie rozjechał jakiś kretyn, co z tego że pasy, co z tego że inne auto się zatrzymało, co tam ważne że mi się śpieszy no i przyspieszył zejście z tego świata niewinnego dziecka.
szkoda że nikt prawa nie chce zmieniać tak aby było surowe jak w Norwegii czy Niemczech i pozwala się psycholom szaleć na drogach, bo przez takie prawo ludzie będą ginąć, bo jest przyzwolenie do takiej jazdy. |
|
|
|
|
#82 |
|
Konto usunięte
|
Ustapilam pierwszenstwa parze na pasach. Widzialam ich od swiatel. Jak ja mialam czerwone to nie mogli przejsc przez samochody skrecajace w lewo, potem te jadace prosto. I tak stali i wszyscy jak jeden maz mieli ich w dupie. A byli tak ubrani, ze na tle zielonej trawy az razili po oczach. Ja na lewym pasie sie zatrzymalam i tylko patrzylam w lusterku czy ten na srodkowym sie zatrzyma. Oczywiscie nie, jeden przelecial, dopiero ten za nim stanal.
A wczoraj wiejska droga jechali sobie rowerzysci. Obok siebie kurna ich mac. Wasko tam jak siemasz, a ci jeszcze obok siebie beda jechac. Zworcilam im uwage, ze to wbrew przepisom na co koles do mnie, ze moga tak jechac jak jada z dzieckiem. Zastanawiam sie o co mu chodzi a tam na rowerze babki takie siedzonko dla dziecka i siedzi w nim takie male 3 letnie chyba. Wytlumaczylam mu, ze chodzi o dziecko jadace na wlasnym rowerze ale chyba mi nie uwierzyl
|
|
|
|
|
#83 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Myślałam, że ich posiekam gołymi rękami, a oni mieli pretensje do mnie, bo na drogach, które biegną przez las, można jechać obok siebie. Cóż, musiałam mieć jakieś niekompletne wydanie kodeksu drogowego. |
||
|
|
|
|
#84 |
|
Zakorzenienie
|
tak to jest gdy trzeba tylko mieć dowód aby móc sobie spokojnie śmigać rowerem ulicą, widzę czasami takie gwiazdy jadące na rowerach czy skuterach ze słuchawkami w uszach że aż mnie krew normalnie zalewa, rozumiem pieszy ale nie taki ktoś kto normalnie jedzie drogą między autami.
|
|
|
|
|
#85 |
|
Zadomowienie
|
Odnośnie przejść dla pieszych, w Gdańsku było w maju głośno o tych zdarzeniach:
http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/...ra-n79608.html http://www.tvn24.pl/pomorze,42/dwie-...ra,427850.html |
|
|
|
|
#86 | |
|
Wredna Ruda Beczka Soli
|
Cytat:
Edytowane przez Beczka Soli Czas edycji: 2014-06-11 o 06:48 |
|
|
|
|
|
#87 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam też przy okazji wielką prośbę do rowerzystów- jeśli jedziecie drogą wojewódzką lub krajową, to nie jedźcie środkiem pasa, trzymajcie się prawej krawędzi. W wielu miejscach można was łatwo wyprzedzić i nie tworzycie korków. A jak już koniecznie się uprzecie, że musicie utrudniać życie wszystkim wokół, to chociaż nie jeździjcie slalomem po drodze. |
|
|
|
|
|
#88 | ||
|
Wredna Ruda Beczka Soli
|
Cytat:
[COLOR="rgb(75, 0, 130)"]W praktyce? A gdzie tak pisze? jeden z wielu cytatów: "Uwaga – zmuszenie samochodu do zmiany pasa przy wyprzedzaniu na kilkupasmowej jezdni nie jest utrudnianiem ruchu. Poza tym warto pamiętać, że czasami nie ma możliwości wyprzedzenia z zachowaniem bezpiecznej odległości nawet pojedynczego rowerzysty. W takiej sytuacji rowery jadące obok siebie są ułatwieniem, ponieważ zajmują mniejszą powierzchnię" [/COLOR] Ja tylko piszę że nastąpiła zmiana przepisów, nie mam zamiaru wdawać się w dyskusje o słuszności tych zmian. ---------- Dopisano o 16:43 ---------- Poprzedni post napisano o 16:32 ---------- Cytat:
|
|
|
|
#89 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Porównali to do skręcania "na warunku"- możesz jechać, ale wszelkie kolizje są Twoją winą, gdyż to ty masz wszystkich przepuścić i upewnić się, że nikomu nie przeszkadzasz. Moim zdaniem ma to sens, gdyż to, czy nie utrudnia się kierowcy ruchu, może ocenić jedynie ten kierowca. |
|
|
|
|
|
#90 |
|
Wredna Ruda Beczka Soli
|
To albo policjanci kłamią, albo jakieś szychy z WORD'u, którzy prowadzili szkolenie.
![]() Owszem, pan Kazio z volvo w sytacji X ominie rowerzystów jadących obok siebie, a pan Zdzicho z pandy oceni że ci sami rowerzysci w tej samej sytuacji utrudniają mu przejazd. Przecież się nie zatrzyma u nie zmusi ich, aby jechali jeden za drugim. Na tym właśnie polega trudność interpretacji tego przepisu odnośnie "utrudnienia ruchu". W każdym razie, w praktyce bardzo często jest tak, że winny jest kierowca. Nie zawsze, ale jednak
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:27.

nieuwaga kierowcy (widać że szybko jechał), przechodnia (wparował na przejście nawet nie sprawdzając czy coś jedzie), i ci co obok szzli też dziwnie się zachowali od razu uciekając z tego miejsca

Także można sobie gdybać co myślał i co chciał zrobić. I żeby nie było nie bronię go, bo to co zrobił zasługuje na karę a że polski wymiar jest jaki jest więc niewiele to da do myślenia innym.