Czy Bóg wybaczy siostrze Bernadetcie? - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-04-11, 16:38   #61
_vixen_
Zakorzenienie

Dot.: Czy Bóg wybaczy siostrze Bernadetcie?

Dla mnie też jest oczywiste, ze z Jana Pawła żaden święty, ludzie zrobili z niego dobrotliwego dziadziusia, co uzdrawia chorych... Tylko moim zdaniem problem pedofilii i innych nadużyć w kościele jest tak duży, ze jednemu człowiekowi ciężko z tyk byłoby cokolwiek zrobić. Ale pewnie taki wizerunek jest najbardziej korzystny i dochodowy.
Wybór Dziwisza jako najbardziej zaufanego człowieka też w sumie nienajlepiej o Wojtyle świadczy.

To jest wszystko jeden wielki biznes i walka o wladze, niestety.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-11, 17:21   #62
visionAM
Zakorzenienie

Czytałam ten artykuł i ciarki przechodziły mi po plecach, a włosy stawały dęba. Opisana tam historia jest tak porażająca, że aż ciężko mi sobie wyobrazić jakie katorgi przechodziły biedne dzieci wychowywane przez te chore psychicznie zakonnice. Niestety zakonnicą czy księdzem może zostać każdy, nikt nie weryfikował ich zdrowia psychicznego dając im dzieci pod opiekę. Według mnie to co się dzieje w instytucjach kościelnych, woła o pomstę do nieba, a ten jeden artykuł jest tylko kroplą w morzu. Cieszę się, że media coraz częściej nagłaśniają takie przypadki, że jest głośno o księżach pedofilach, o zakonnicach pozbawionych jakichkolwiek uczuć i empatii, o księżach rozmnażających się na prawo i lewo i o ich dzieciach, które potem przez wiele lat żyją z pieniędzy "kościoła". Jak dla mnie to po prostu państwo w państwie i cały ten konkordat powinien być zlikwidowany, księża nie powinni mieć żadnego wpływu na politykę i inne społeczne oraz państwowe sprawy. To co się dzieje w tym środowisku i to, że wiele osób w imię religii przymyka oczy na grzechy duchownych, jest po prostu największą hipokryzją naszego kraju... mam nadzieję, że za jakieś 20-30 lat, jak już poumierają "moherowe berety", coś się zmieni na lepsze i ludzie pójdą po rozum do głowy.
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-11, 17:31   #63
Munkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Czytałam ten artykuł i ciarki przechodziły mi po plecach, a włosy stawały dęba. Opisana tam historia jest tak porażająca, że aż ciężko mi sobie wyobrazić jakie katorgi przechodziły biedne dzieci wychowywane przez te chore psychicznie zakonnice. Niestety zakonnicą czy księdzem może zostać każdy, nikt nie weryfikował ich zdrowia psychicznego dając im dzieci pod opiekę. Według mnie to co się dzieje w instytucjach kościelnych, woła o pomstę do nieba, a ten jeden artykuł jest tylko kroplą w morzu. Cieszę się, że media coraz częściej nagłaśniają takie przypadki, że jest głośno o księżach pedofilach, o zakonnicach pozbawionych jakichkolwiek uczuć i empatii, o księżach rozmnażających się na prawo i lewo i o ich dzieciach, które potem przez wiele lat żyją z pieniędzy "kościoła". Jak dla mnie to po prostu państwo w państwie i cały ten konkordat powinien być zlikwidowany, księża nie powinni mieć żadnego wpływu na politykę i inne społeczne oraz państwowe sprawy. To co się dzieje w tym środowisku i to, że wiele osób w imię religii przymyka oczy na grzechy duchownych, jest po prostu największą hipokryzją naszego kraju... mam nadzieję, że za jakieś 20-30 lat, jak już poumierają "moherowe berety", coś się zmieni na lepsze i ludzie pójdą po rozum do głowy.

ciekawa jestem co znowu kościół wymyśli, żeby zagłuszyć te makabryczne wydarzenia
IDEOLOGIA gender powoli umiera, więc coś nowego pewnie pojawi się na tapecie i znowu jakiś oszołom z koloratką będzie gadał głupoty robiąc niestety wielu naiwnym ludziom wodę z mózgu

niestety, gdyby tylko wspomniane 'moherowe berety' były tutaj grupą docelową, to byłoby jeszcze w miarę
jednak młodzi także dają się nabrać i bronią ślepo zarówno występków kleru, jak i dokonywanych przez nich zbrodni - problem jest ogromny, ale nie nowy i pewnie nie umrze śmiercią naturalną
Munkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-11, 17:32   #64
_vixen_
Zakorzenienie

Pierwszym krokiem jest usunięcie religii w takim kształcie jak obecnie z państwowych szkół i o zgrozo przedszkoli.
Stary 2014-04-11, 17:35   #65
visionAM
Zakorzenienie

Właśnie co do młodych - wrzuciłam wczoraj ten artykuł na FB i jedna znajoma skomentowała to pisząc, że takie zachowania są częstsze wśród osób świeckich, a nie duchownych i że znowu ktoś nagłaśnia afery związane z kościołem, bo to teraz MODNE Ręce mi opadły.

Serio młodzi ludzie także mają takie wyprane mózgi? Wśód moich bliskich znajomych nie ma takiej osoby.

---------- Dopisano o 18:35 ---------- Poprzedni post napisano o 18:33 ----------

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Pierwszym krokiem jest usunięcie religii w takim kształcie jak obecnie z państwowych szkół i o zgrozo przedszkoli.
Zgadzam się

A niestety kościół się rządzi swoimi prawami i np. siostra kolegi chce wziąć ślub kościelny. Jako dziecko chodziła tylko na etykę, bo nie chodziła do typowej podstawówki i liceum tylko od zawsze to szkoły muzycznej, gdzie religii nie uczono. Ksiądz odmawia ślubu ponieważ dziewczyna nie ma na świadectwie ukończenia szkoły oceny z religii To nic, że wszystkie sakramenty są itp. itd. Paranoja.
Stary 2014-04-11, 17:42   #66
dominikmeller25
Zakorzenienie

Cytat:
dokładnie usunięcie religii ze szkół (wtedy kapłani nie będą musieli się już tłumaczyć że dzieciaki same im się do łóżek pakują, a przypominam że kapłan który to mówił zajmował się otwieraniem szkoły dla dzieci) i przy okazji odsunięcie religii od sejmu aby nie było takich cyrków jak wczoraj podczas rocznicy smoleńskiej gdzie kapłan odprawiał egzorcyzmy i modlił się aby złe duchy opuściły pałac prezydencki.
kościół powinien być od wiary a nie od polityki.

Cytat:
Właśnie co do młodych - wrzuciłam wczoraj ten artykuł na FB i jedna znajoma skomentowała to pisząc, że takie zachowania są częstsze wśród osób świeckich, a nie duchownych i że znowu ktoś nagłaśnia afery związane z kościołem, bo to teraz MODNE Ręce mi opadły.
też takie słowa słyszałem, ale nic dziwnego człowiek usłyszy to na kazaniu to potem wierzy w nagonkę na kościół.

a prawda jest taka nauczyciel-pedofil pójdzie siedzieć, ksiądz-pedofil zmieni parafię albo zostanie na starej i włos mu nie spadnie bo rzadko kiedy dochodzi do karania kapłanów.
tym bardziej że kapłan ma być ponad to i nie ma zasłaniać się tym że nauczyciele też dzieci gwałcą, nauczyciele nie służą podobno Bogu, a kapłani tak i dlatego też powinni się pilnować, a jak już coś zbroją to powinni wziąć winę na siebie jako pokutę a nie że uciekają i zrzucają winę na ofiary.
dominikmeller25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-11, 19:52   #67
pannaatopowa
Zakorzenienie

właśnie o to mam największy ból. świecki pójdzie siedzieć i we wszystkich wiadomościach będą trąbić, a zakonnicy czy księdza się zamiata pod dywan i jedna gazeta o tym wspomniała a to powinno być wszędzie! zlikwidować ten ośrodek i przetrzepać wszystkie! obowiązkowy psycholog i nadzór świecki.

nie twierdzę, że duchowny = zboczeniec, ale tylko to się zamiata pod dywan.

Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód. A. E.
pannaatopowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-04-11, 20:05   #68
dominikmeller25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pannaatopowa Pokaż wiadomość
właśnie o to mam największy ból. świecki pójdzie siedzieć i we wszystkich wiadomościach będą trąbić, a zakonnicy czy księdza się zamiata pod dywan i jedna gazeta o tym wspomniała a to powinno być wszędzie! zlikwidować ten ośrodek i przetrzepać wszystkie! obowiązkowy psycholog i nadzór świecki.

nie twierdzę, że duchowny = zboczeniec, ale tylko to się zamiata pod dywan.
nie dawno przecież odsunięto kapłana z wyrokiem za pedofilię właśnie, mimo że wiele lat chyba 10 mając wyrok za pedofilię ten człowiek cały czas był kapłanem, a że wtedy Bochyński powiedział co powiedział, narobił się szum w mediach to kościół usunął jednego dla lepszego efektu, co z tego że ten kapłan śmiał się w twarz ofiarom bo mimo wyroku dalej odprawiał kazania, kościoła to nie interesowało.

teraz TVN pokazał kolejnego mocarza co to kilka spraw o pedofilię, parę przedawnionych, ogólnie jeden smród się za nim ciągnie i jako nauczyciel ten człowiek dawno zostałby zawieszony a nawet zwolniony, a on nie dość że nadal jest kapłanem to jeszcze cały czas opiekuje się dziećmi i tylko kościół przydziela mu nowe funkcje jako dyrektora różnych ośrodków gdzie przebywają dzieci i osoby starsze.

i tu takich gadek że nauczyciele pedofile też są, są bez sensowne, bo nauczyciel z wyrokiem pracy jako nauczyciel nie znajdzie, a ksiądz jak widać mając wyrok czy nawet będąc podejrzanym dalej może pracować z dziećmi, dalej może spowiadać i udzielać komunii, co jak dla mnie jest oburzające.
Stary 2014-04-11, 20:43   #69
pankasztan
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kustraczek Pokaż wiadomość
Przecież podałam - Crimen sollicitationis, bardzo proszę, chyba najbardziej znany dokument.
A tutaj cytaty ekai.pl/biblioteka/dokumenty/x1145/jan-pawel-ii-i-benedykt-xvi-wobec-naduzyc-seksualnych-duchowienstwa/
wypowiadał się, więc wiedział, a czy coś robił poza wypowiadaniem się i potępianiem z przysłowiowej ambony? No właśnie
W źródłach przez Ciebie podanych rzeczywiście można znaleźć informacje ukazujące papieża w nie najlepszym świetle.

Szczególnie szokujący jest list De delictis gravionibus sygnowany przez Ratzingera.
pankasztan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-11, 20:56   #70
kustraczek
-ist

Cytat:
Napisane przez pankasztan Pokaż wiadomość
W źródłach przez Ciebie podanych rzeczywiście można znaleźć informacje ukazujące papieża w nie najlepszym świetle.

Szczególnie szokujący jest list De delictis gravionibus sygnowany przez Ratzingera.
Tak, on też ma swoje za uszami, oni wszyscy są po jednych pieniądzach
kustraczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-11, 21:05   #71
nuotatrice
Raczkowanie

Cytat:

Serio młodzi ludzie także mają takie wyprane mózgi? Wśód moich bliskich znajomych nie ma takiej osoby.

---------- Dopisano o 18:35 ---------- Poprzedni post napisano o 18:33 ----------

Moja koleżanka powiedziała, że ona w to nie wierzy, bo to jest napisane przez gazetę która nienawidzi kościoła.
Stwierdziłam, że wolę skończyć dyskusję, bo aż żal.

Jeszcze odnośnie tytułu dodała, że Bóg wybacza wszystkim którzy żałują.

Edytowane przez nuotatrice
Czas edycji: 2014-04-11 o 21:06
nuotatrice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-04-11, 21:17   #72
201604181004
Konto usunięte

niestety ja religię w przedszkolu miałam na początku lat 90, niedaleko po upadku komuny
wspominam to strasnzie.
pamiętam do dzisiaj jak klęczała koleżanka przede mną (prawie całą godzinę mieliśmy klęczeć) i miała super letnie klapki, z pianki, takie faldowane, zaczęłam dotykać ich palcem bo zainteresowala mnie faktura, to dostąłam taki ochrzan jakbym "jezuska golymi rekami udusiła"
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-11, 21:47   #73
dominikmeller25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nuotatrice Pokaż wiadomość
Moja koleżanka powiedziała, że ona w to nie wierzy, bo to jest napisane przez gazetę która nienawidzi kościoła.
Stwierdziłam, że wolę skończyć dyskusję, bo aż żal.

Jeszcze odnośnie tytułu dodała, że Bóg wybacza wszystkim którzy żałują.
i to też jest dobre wyjaśnienie dlaczego ostatecznie tak mało osób zgłasza molestowanie ze strony księży, po prostu nie wierzą rodzice swoim dzieciom bo przecież kto ksiądz miałby molestować? ksiądz przecież nie może bo jest sługą Bożym i tak też później kapłani pieprzą że pedofilia w kościele to tylko mały promil całego zjawiska pedofilii w Polsce.
jakby ludzie z dystansem podchodzili do księży to statystki od razu by się zmieniły i kościół nagle przestałby wygadywać te bzdury o promilu. no chyba że by mówił o zakrapianych imprezach na plebani u Głodzia to wtedy owszem można mówić o promilach.

a co do tego wybaczania, szkoda że kościelni tylko o tym mówią że Bóg wybacza bo sami mogliby brać z niego wtedy przykład i wybaczać.
Stary 2014-04-11, 22:06   #74
michal100
Zadomowienie

Odpowiadając na pytanie w temacie : Bóg wybaczy, ale ludzie nie wybaczą.
Stary 2014-04-11, 22:10   #75
parva
Rozeznanie

GG do parva

Poryczałam się wczoraj przy czytaniu tego artykułu.

Przerażające, że takie akcje mają miejsce w cywilizowanym kraju XXI wieku. Że sceny analogiczne do tych opisanych w relacjach z obozów koncentracyjnych, przy których czytaniu wzdrygamy się ze zgrozą, mają miejsce w naszym sąsiedztwie.

I choć wiem, bo historia niejednokrotnie to pokazała, że w każdym społeczeństwie są ludzie zdolni do największego okrucieństwa, to szokuje, że grupa osób duchownych (bo przecież tych mniszek było tam więcej), które z racji zawodu/profesji powinny zajmować się moralnością, może być tak wyrafinowanie okrutna, bezwzględna, zimna i nieczuła.

I oczywiście nikt nic nie widział, nikt nic nie słyszał, po co zawracać sobie głowę, niech inni reagują. Znieczulica totalna,pie.rzeni egoiści.
Rozumie mowę kwiatów i niemych przedmiotów!"

Charles Baudelaire
LC

Edytowane przez parva
Czas edycji: 2014-04-11 o 22:16
parva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-04-11, 22:12   #76
_vixen_
Zakorzenienie

Zamyka się młodych, w rozkwicie seksualnych możliwości, chłopaków w seminarium, dodać należy, ze na księży często idą młodzieńcy z prostych wiejskich rodzin, dla których ksiądz to awans społeczny, to przecież prosta droga do patologii i nadużyć. Kiedy tym chlopom pozwoli sie na legalne zony zamiast "gosposi", jestem przekonana, ze wielu dramatom by to zapobiegło.

A co do zakonnic, dawno temu brat mojej prababki był księdzem i mieszkał u zakonnic. On akurat był porządnym księdzem, wiadomo moja rodzina chociaż zmarł przed moim urodzeniem. Zakonnice prowadziły zakład dla upośledzonych dzieci. Ten wujek ksiądz nie mógł patrzeć na to, jak one zle traktują te biedne dzieci, czym sobie sympatii siostrzyczek nie zaskarbił. Bardzo był nieszczęśliwy wśród tych zakonnic.

Mnie najbardziej dziwią ludzie nadal ufający instytucji kosciola. Wiem, ze nie wszyscy księża i zakonnice z automatu są źli, patologie znajda sie wszędzie, ale to, co mnie najbardziej przerażało w tej instytucji to brak odpowiedniej reakcji na takie wydarzenia, zmowa milczenia, nieangazowanie policji, prokuratury i sadow tylko zalatwianie sprawy po cichu i przenoszenie z parafii do parafii lub zapewnianie spokojnej starości takim degeneratom krzywdzącym dzieci.

Edytowane przez _vixen_
Czas edycji: 2014-04-11 o 22:14
Stary 2014-04-11, 22:25   #77
dominikmeller25
Zakorzenienie

Cytat:
Zamyka się młodych, w rozkwicie seksualnych możliwości, chłopaków w seminarium, dodać należy, ze na księży często idą młodzieńcy z prostych wiejskich rodzin, dla których ksiądz to awans społeczny, to przecież prosta droga do patologii i nadużyć. Kiedy tym chlopom pozwoli sie na legalne zony zamiast "gosposi", jestem przekonana, ze wielu dramatom by to zapobiegło.
szczególnie gdy na kapłana idą tylko dlatego bo mamuśka dewotka ich na niego wysłała, a oni słabi psychicznie nie chcą robić nic wbrew mamusi i pchają się do seminarium, to potem po latach może im odbić.
Stary 2014-04-11, 22:33   #78
_vixen_
Zakorzenienie

Od małego robi chłopiec za ministranta, ksiądz z najlepsza fura we wsi mu przecież imponuje, dla rodziny to splendor, ze pójdzie na księdza, w końcu kto ma księdza w rodzie, tego bieda nie ubodzie, jak głosi staropolskie przyslowie Co takie chłopaki wiedza o życiu, ludziach, swiecie-no moze byli na wycieczce z parafii do Rzymu Potem zostają księżmi i dorośli ludzie im się spowiadaja z grzechów, a oni maluczkich nauczaja-spowiedzi nie zrozumiem, jak może dorosły człowiek iść do obcego faceta i mu opowiadać ile razy przeklinał i czy prezerwatywę założył, czym zgrzeszył straszliwie, a może sąsiadkę jeszcze obgadal na rogu pod Biedronka; to przecież mega poniżające.

Jednak prawda też jest, ze dla większości ludzi kościół to tradycja, nic więcej, takie zjawisko jak praktykujący niewierzący, bo myślę, ze tak wcale wszyscy zbiorowo nie wierzą ani w Boga, ani w życie po śmierci, ani w cuda Jana Pawła II, traktuje się to jako spoiwo społeczne i tyle.
Stary 2014-04-12, 11:21   #79
visionAM
Zakorzenienie

A później taki młody ksiądz ledwo po seminarium, idzie na pielgrzymkę do Częstochowy z tłumem licealistek, które paradują w krótkich spodenkach i dużych dekoltach, nie może się oprzeć i ląduje z jedną z nich w stodole na sianie, czego owocem jest po 9 miesiącach mały słodki chłopczyk. W parafii głośno, afera, więc księdza wydelegowuje się na drugi koniec Polski żeby ludzie przestali gadać, a młodej mamusi zamyka się usta comiesięcznymi przelewami na dziecko. Historia z życia wzięta

Jak dla mnie taki człowiek po takiej akcji powinien zostać wydalony z kościoła, a nie przeniesiony do innej parafii.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-04-12, 11:28   #80
olenkasz
Zakorzenienie

to całe barachło powinno być sądzone na równi z innymi ludźmi, przed sądem, a później do normalnego więzienia. żadnej taryfy ulgowej dla tych obiboków i leniów, którzy siedzą na plebaniach i dają się uwodzić dzieciom.
cholera człowieka bierze, kościółek czerpie pełnymi garściami od państwa, ale sam się obwarowuje i nic tym ludziom zrobić nie można. ponad prawem.
nic mnie tak nie wkurza i nic nie powoduje mojej niechęci tak, jak księżulstwo.

o siostrach też wiem co nieco.
w moim mieście prowadzą dom dziecka, w którym jakieś dwadzieścia lat temu za złe zachowanie goliły dzieciom główki. standard.
Stary 2014-04-12, 11:57   #81
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Z kolei mojej przyszywanej ciotce jej siostra bedaca zakonnica fundowala wycieczki do Argentyny za misyjne pieniadze:banghead:

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Mark Twain
Diablica z Tasmanii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-12, 12:16   #82
dominikmeller25
Zakorzenienie

nie wiem czy pamiętacie ale i sporo wyszło na temat Marii Teresy z Kalkuty i to też nie są zbyt pozytywne fakty.
za życie ludzie tacy jak ona i papież są noszeni na rękach, są święci za życia, bo mało kto ma dostęp do informacji o nich i mało kto ma odwagę za życia próbować obalać mit ich świętości, a po śmierci niestety ale prawda zwycięża i mity upadają.
Stary 2014-04-12, 15:10   #83
201607050913
Konto usunięte

No dobra, a teraz reka do gory ilu z Was wystapilo z tego strasznego Kosciola
201607050913 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-04-12, 15:25   #84
_Mia
Zakorzenienie

O dramacie tych dzieci nie będę pisać, bo to oczywista patologia i powinno być karane dożywociem to, co one z tymi dziećmi wyprawiały, ale problem jest znacznie szerszy.

Jak może być tolerowane w XXI wieku, że kościół to jest państwo w państwie? Jak w państwie autonomicznym i świeckim, w państwie prawa, może istnieć praktycznie samodzielna i niezależna instytucja, wpływająca ogromnie na decyzje i losy owego 'suwerennego' państwa?

Zero kontroli, robić sobie mogą co chcą, bezkarność totalna- czy może być lepsze pole od naduzyć?
_Mia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-12, 15:34   #85
olenkasz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mineralka bez gazu Pokaż wiadomość
No dobra, a teraz reka do gory ilu z Was wystapilo z tego strasznego Kosciola

księżulki nie są takie chętne, by zezwalać na występowanie z tej organizacji
a nawet jak się wystąpi, to i tak gunwo się liczy, bo nie da się całkiem skreślić.
więc już nie bądź taka hur dur, że nie można krytykować pedofilii w kościele (i ogólnie kościoła), jak się jest niewierzącym
w ogóle mnie rozwala mnie takie ćwirkanie wierzących
ej, nie napadaj na kościół, ej dlaczego się w kościołowe sprawy wtrącasz i je osądzasz, skoro w ogóle nie wierzysz i jesteś ateistką, ojejkuuuuu, dlaczego ateiści wciąż mają czelność się wypowiadać o naszym kościółku, przecież nie wierzą, więc nie powinni w ogóle

Stary 2014-04-12, 15:50   #86
201607050913
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez olenkasz Pokaż wiadomość
księżulki nie są takie chętne, by zezwalać na występowanie z tej organizacji
a nawet jak się wystąpi, to i tak gunwo się liczy, bo nie da się całkiem skreślić.
więc już nie bądź taka hur dur, że nie można krytykować pedofilii w kościele (i ogólnie kościoła), jak się jest niewierzącym
ej, nie napadaj na kościół, ej dlaczego się w kościołowe sprawy wtrącasz i je osądzasz, skoro w ogóle nie wierzysz i jesteś ateistką, ojejkuuuuu, dlaczego ateiści wciąż mają czelność się wypowiadać o naszym kościółku, przecież nie wierzą, więc nie powinni w ogóle

A czy ja napisalam ze nie mozna? W ogole napisalam, ze jestem wierzaca?
201607050913 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-12, 15:50   #87
Munkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olenkasz Pokaż wiadomość

mnie też to 'rozwala'
ja w ogóle już mam dosyć tych oszołomów wszystkich, a co mi pozwoliło przejrzeć na oczy? - 13 lat w szkole katolickiej
gdyby nie fantastyczni znajomi i wysoki poziom nauczania oraz świetna nauczycielka z polskiego, który zawsze był dla mnie priorytetem, to pewnie zmieniłabym liceum

ale w sumie nie żałuję, że tam spędziłam całe szkolne życie, bo taka lekcja jest naprawdę cenna i już na zawsze
absurdalnych opowieści ile wyniosłam stamtąd - nie sposób zliczyć - mam zapas anegdot na całe życie

tak swoją drogą, z mojej klasy 2 osoby chodzą do kościoła, reszta zrezygnowała prędko

co prawda nie uczyły mnie zakonnice, a księża tylko religii, ale za to poznałam na swojej szkolnej drodze kilku i może nie będę przybliżać ich portretów osobowości...

Edytowane przez Munkaa
Czas edycji: 2014-04-12 o 15:53
Munkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-12, 18:40   #88
SzatAnka71
Zakorzenienie

GG do SzatAnka71

Cytat:
Napisane przez pannajoanna71 Pokaż wiadomość
Tu tylko dożywocie. Albo kara smierci.
O nie, nie ma mowy, ja nie będę utrzymywać takiej osoby, żadnego dożywocia!
Kara śmierci też nie bo to za mało dla takich ludzi, chwila i po sprawie a dzieci będą żyły z tym piętnem do końca życia, wielu z nich nigdy nie wyjdzie psychicznie na prostą.

Normalnie w takich przypadkach jestem "oko za oko" ale tutaj nie mam pomysłu jakby to zrealizować bo gwałt dla niej może być przyjemnością a bicie 59 -latki nie przejdzie Masakra po prostu że tacy ludzie żyją i mają się dobrze pod płaszczykami habitów, psychologów itp

---------- Dopisano o 19:40 ---------- Poprzedni post napisano o 19:34 ----------

Cytat:
Napisane przez _Mia Pokaż wiadomość
O dramacie tych dzieci nie będę pisać, bo to oczywista patologia i powinno być karane dożywociem to, co one z tymi dziećmi wyprawiały, ale problem jest znacznie szerszy.

Jak może być tolerowane w XXI wieku, że kościół to jest państwo w państwie? Jak w państwie autonomicznym i świeckim, w państwie prawa, może istnieć praktycznie samodzielna i niezależna instytucja, wpływająca ogromnie na decyzje i losy owego 'suwerennego' państwa?

Zero kontroli, robić sobie mogą co chcą, bezkarność totalna- czy może być lepsze pole od naduzyć?
A jak było nie dawno bodajże we Włoszech?
Nie pamiętam kto ale ktoś z władz chyba wystąpił aby sprawdzać przeszłość ludzi pracującej z dziećmi i młodzieżą pod kątem pedofilii a co na to tamtejsi księża? Oooo, super pomysł ale z tego powinni być zwolnieni księża czyli największe pedofilskie środowisko
W ogóle to celibat powinien być zniesiony bo ksiądz to zdrowy mężczyzna i ma swoje potrzeby a że z kobitką mu nie wolno oficjalnie to nieoficjalnie chłopców przygarnia. Krew mnie chce zalać po prostu

SzatAnka71 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-12, 20:06   #89
pannaatopowa
Zakorzenienie

ale tu ciężko się nie zgodzić. idzie taki 20-latek do seminarium buzujące hormony "młody byczek" zakłada sukienkę i składa rączki. a męskość nie słucha, rwie się do czynu. oczywiście nie da się nie wierzyć, że Oni się nie ten tego tam, czy zakonnic nie zaczepiają. to samo z zakonnicami. miałam książkę "wstąpcie do klasztoru". jest pokazany tam okrutny obraz klasztorów zamkniętych. coś takiego jak współczucie nie istnieje. choroba? pracujesz i już. nikt na krzywy pysk tam nie siedzi. nie wiem czy realia się zmieniły bo książka ma około 20 lat, ale uważam, że takie życie daje w kość i wykrzywia psychikę. na zasadzie tego Tomasza: go skrzywdzono, więc krzywdzi dzieci, dzieci bite w domu tłuką młodszych kolegów i tak dalej. nie zawsze tak jest, ale psychikę dziecka z patologicznej rodziny łatwo złamać.

myślę, że siostra Bernadetta dostała w kość w zakonie i dlatego ma skrzywioną psychikę. to nie znaczy że ma chodzić wolno. w końcu jest dorosła i powinna wiedzieć kiedy udać się do psychologa.

klasztor to sekta. co innego modlić się przy stole a co innego...

Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód. A. E.
pannaatopowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-12, 20:15   #90
_vixen_
Zakorzenienie

Polecam zainteresowanym tę książkę:

"Drewniany różaniec" Natalia Rolleczek

http://www.empik.com/drewiany-rozani...0278,ksiazka-p
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości