![]() |
#61 |
Rozeznanie
|
Dot.: Problemy z krytykanckim chłopakiem, rozstać się czy naprawić..
Cyniczny dowcip to postawa obronna, która bierze się z potrzeby poczucia pewności siebie. Zapewne problem przejęty od ojca, więc szczególnie mocno zakorzeniony. Można taką cechę zmienić jeśli samemu się chce, ale tzreba zacząć dostrzegać uczucia innych bez obawy o swoje ego. Jeśli on miałby się zmienić to musiałby zrozumieć dlaczego jego "dowcip" wcale nie jest dowcipem i dlaczego krzywdzi innych, co przez to czują i że nie warto.
Tymczasem podjęłaś decyzję w zgodzie z sobą, bo nie jesteś terapeutą, ale osobą którą ten "dowcip" krzywdził. Dawałaś sygnały, że jest problem, a on nie wykrzystał szansy. Cynizm niszczy potwornie, potrfi zabić samoocenę. Obracany w dowcip, jest jeszcze gorszy, bo otwartą krytykę można odeprzeć, a "dowcipu" nie. Trzeba go przyjąć. Dlatego dla tamtej strony to wygodna postawa. Może coś powiedzieć i zawsze jest górą mówiąc "chyba się nie złościsz o dowcip". A dowcip jest niepotrzebną wbijaną szpilką. Nie wyobrażam sobie faceta mówiącego "nie marz się" do mnie zapłakanej. Chyba by mi serce pękło. Dobrze zrobiłaś. Może terapia szokowa pomoże mu w przyszłych związkach (a może stanie się jeszcze bardziej cyniczny tak też bywa). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Przyczajenie
|
.
Edytowane przez Mikolly16 Czas edycji: 2014-05-12 o 23:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Daj spokój, za kim płaczesz. Wyjdź to ludzi, zajmij się czymś, a teraz przede wszystkim rozpamiętuj te wszystkie sytuacje, w których Cię ranił i poniżał. Powinnaś ochłonąć po takiej terapii. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Przyczajenie
|
.
Edytowane przez Mikolly16 Czas edycji: 2014-05-12 o 23:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Konto usunięte
|
Autorko, nie wolno usuwać postów wątku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Raczkowanie
|
Po pierwsze płaczą nawet mężczyźni więc niech nie udaje takiego twardziela wiek do łez nie ma nic
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Przyczajenie
|
Hej. Wróciłam do tego wątku po dłuższym czasie ponieważ chciałam ogarnąć co się działo wtedy w naszym "zwiazku". Po jakimś czasie się zeszliśmy...potem znów rozstaliśmy na 3 msc i..znów byliśmy parą. Stało się nawet tak, że zamieszkaliśmy razem przez 3 msc. Wszystko było ok, starał się, zmienił się, było cudownie. Jednak po jakimś czasie znów odbiła mu szajba. Prałam, gotowałam, sprzątałam, a on wciąż uważał, że robię za mało. Obowiązki były podzielone, a on miał pretensje, że czasami jest kilka brudnych rzeczy w zlewie i nie ma jak użyć sztućców/talerzyka/kubka..Doszło do tego, że jak jego rodzina przyszła i jego brat skomentował, że serwetka niewyprasowana, siostra sugerowała, że powinnam się przebrać, gdy ja już byłam gotowa do wyjscia..a TŻ, że mi nie zależy żeby ładnie wyglądać..Wspomniałam o tych uwagach TŻ i skomentował, że widocznie jestem ch*jową panią domu i że już dawno mi mówił, że powinnam to wyprasować...takim tekstem przegiął do końca (choć ciagle trzymał się wersji, że to był żart..) w tym momencie, więc powiedziałam, że idę do rodziców, a on, że mam oddać klucze do mieszkania i się wyprowadzić o.O Później oczywiście jeszcze zganiał na mnie inne rzeczy żeby się wybielić..pałka się przegła..teraz nie żałuję skończenia tego rozdziału choć jak patrze na to wszystko z perspektywy czasu powinno to nastąpić o wiele wcześniej.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
Super ze wrocilas zeby dokonczyc watek!
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:32.