![]() |
#61 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Słuszny żal do rodziców?
Cytat:
Nie wiem, doprawdy, czego oczekiwałaś ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Konto usunięte
|
a może rodzice nie mają złych intencji tylko widzą, że ochoczo dajesz im pieniądze, myślą że cię na to stać i dlatego ci nie pomagają. natomiast brata traktują jako mniej zaradnego i pomagają finansowo jemu.
poza tym zgadzam się z cavą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |||
Zakorzenienie
|
Tak? A co powiesz na 1400 zł miesięcznie za moją podyplomówkę? Na szczęście już blisko do końca
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
lise-kotta
|
Cytat:
![]() rozdzieranie szat i przesuwanie sobie granicy non stop. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Rozeznanie
|
Dziekuje ze otworzylyscie mi oczy. Przed chwila dalam tacie prezent, ostatni taki wystawny. Oczywiscie sytuacja niezreczna bo doczepil sie moj brat. Zaznaczylam wyraznie ze to prezent ode mnie. Po chwili slysze zachwyty taty ze fajny mu dzieci prezent sprawily. Sprostowalam ze ja i ze brat nie mial zyczenia dorzucic sie ani zlotowki a gdy prosilam o podwiezienie mnie do sklepu to odmowil bo mam nogi i moge isc. Tacie mina zrzedla i powiedzial: w takim razie fajny prezent dostalem od corki. To nie koniec sytuacji bo po chwili brat wyszedl z pokoju ze on na urodziny chce opony do motoru. Na to ja uszczypliwie boscie mnie tu nakierowaly : jakie opony? W naszym domu to tylko zyczenia, tak jak bylo w czerwcu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Konto usunięte
|
Bądź konsekwentna w stawianiu granic.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Rozeznanie
|
Uwierzcie ze uczucie bezcenne!!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Raczkowanie
|
No świetnie, ale komu chcesz coś udowodnić? Znów rozdajesz prezenty, licząc że kupisz sobie za nie rodzicielską miłość. Dogryzanie bratu też nic nie da, bo ty wyjdziesz, oni zostaną z prezentem i jeszcze się z tego pośmieją
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
Uwazam, ze masz problem. Rozdajesz prezenty na lewo i prawo a pozniej placz. A ten prezent dla ojca to z jakiej okazji?
![]() |
#71 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Konto usunięte
|
[1=bb410bd1fbb42d2edea92b1 ada01ce79bf3cfb02_603add0 278cd5;47420406]To miała nie dać prezentu, który i tak miała kupiony i na szybko kupować np. czekoladę? A brat, jeśli Autorka zostanie konsekwentna dostanie najwyżej dobre słowo
![]() niektórzy to i z dobrego słowa się ucieszą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Raczkowanie
|
[1=bb410bd1fbb42d2edea92b1 ada01ce79bf3cfb02_603add0 278cd5;47420406]To miała nie dać prezentu, który i tak miała kupiony i na szybko kupować np. czekoladę?
[/QUOTE] Tak, w tej sytuacji to było rozsądne wyjście. Może pieniądze z jego sprzedaży chociaż w części pokryłyby zwrot pożyczki zaciągniętej przez rodziców, bo swoich pieniędzy autorka już chyba nie zobaczy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
[1=bb410bd1fbb42d2edea92b1 ada01ce79bf3cfb02_603add0 278cd5;47420406]To miała nie dać prezentu, który i tak miała kupiony i na szybko kupować np. czekoladę? A brat, jeśli Autorka zostanie konsekwentna dostanie najwyżej dobre słowo
![]() - nie, jako dobra siostra kupi czekoladę i kwiatka i będzie ok. Wg mnie dalej byłaby to konsekwencja. Jest prezent? Jest, a że chłopczyk spodziewał się opon? Cóż, niech poprosi rodziców. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Konto usunięte
|
Dzieci nigdy nie sa traktowane rowno. Nie znam ani jednej rodziny, gdzie de facto panowalaby zasada "idealnie po polowie i dokladnie tak samo". Bo ludzie sa rozni i roznie sobie w zyciu radza. Maja sie wyprzec pomocy dziecku, bo to drugie sobie radzi i akurat kasy nie potrzebuje?
Jakby mi ktos kupowal wycieczki za gruba kase, tez by mi przez mysl nie przeszlo, ze moze tej kasy nie miec Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Rozeznanie
|
To byl prezent na urodziny 50siate.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
Wedlug mnie ten żal jest niesłuszny, sama się podkładasz i robisz z siebie jelenia. Taka osobe sama chętnie bym wykorzystala, bo niby czemu nie?
Sent from my HTC Desire S using Tapatalk
![]() |
#79 |
Marszałkini II RP
|
A Twoi rodzice wiedzą jakie masz dochody? Może myślą, że masz dużo większe i myślą, że dla Ciebie to drobnostka. W każdym razie od zaraz skończ z drogimi prezentami i mam nadzieję, że nie finansujesz wyjazdu rodzicom. O bracie nawet nie piszę, jemu za to chociażby śmianie się w twarz i cwaniakowanie chyba bym już nigdy nic nie kupiła.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem sytuacja, w której znalazła się Autorka jest tylko i wyłącznie jej własną winą, z powodów, które tu słusznie wypunktowałyście.
Kurs, który obrała teraz też nie jest dobry: skłóci się tylko niepotrzebnie z własnym bratem i tyle z tego będzie. Dawanie prezentów ponad stan i oczekiwanie za nie nie wiadomo jakiego uznania i wdzięczności jest chore. A fakt, że rodzice nie dają dzieciom po równo tylko wspierają bardziej to, które gorzej sobie radzi jest normalne. To tyle w temacie. ![]()
![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
Współczuję. Zacznij myśleć o sobie i chłopaku, a nie o innych. Co innego pomoc a co innego "dojenie" z kasy, bo tak to wlaśnie wygląda.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Rozeznanie
|
Napomknac chce ze z moim bratem sklocone jest juz pol rodziny. Kazdy ma mu cos do zarzucenia ale nikt mu w oczy prawdy nie powie tylko zala sie do mnie a kiedy on przyjdzie z prosba wszyscy leca na zawolanie. Ja juz sklocona jestem z nim dawno. Od czasu kiedy wysmial mnie w twarz a placilam mu za mieszkanie. Nie bede rozmawiac z kims kto zyczy mi aby mnie zgwalcili kiedy wracam wieczorem do domu bo "bede nial swoj pokoj i mniej problemow". A rodzice tego sluchaja i jedyna osoba ktora reaguje jest moj kuzyn.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Brata jeszcze życie w dupsko kopnie, całe życie nie będzie się utrzymywał za wyżebraną kasę, a zderzenie z rzeczywistością będzie bolesne. Jest kretynem, to nie wymaga nawet dyskusji. Współczuję, że nawet po takich słowach, Twoi rodzice nie umieli właściwie zareagować. Jedyne co możesz zrobić, to obiecać sobie, że będziesz lepszym rodzicem dla swoich dzieci niż Twoi dla Ciebie. Choć wydaje mi się, że większą krzywdę zrobili twojemu bratu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rodzice są w stanie sfinansować Ci ślub? Może za mało z nimi otwarcie rozmawiasz. Powiedz im to co napisałaś na forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
nie "wakacje" to nie jest pilna potrzeba, ba, żadna potrzeba po tym jak sama dobrowolnie zrezygnowalaś wcześniej z tych wakacji. ja bym ŻADNYCH prezentów nie robiła. tłumaczenie - mam wydatki na szkołę. odkładam na wesele bo rodzice biedni i nie chcę ich jeszcze tym obarczać. a jak będą pretensje to powiedz - no to dołożycie do wesela czy nie bo jak tak to spoko. jak nie no to przeciez muszę JUŻ zacząć odkładać, bo przy tym co zarabiam zajmie mi to kilka lat (zaakcentowane wyrażnie KILKA LAT) Cytat:
a to że braciszek sobie wytresował rodzinkę to inna sprawa. nie twoja. ich. jak sobie pozwalają tak będą mieli. może jak przestaniesz robic za wioskowego głupka to i reszta się otrząśnie. Cytat:
Cytat:
im bogatszy partner i im cwańsza rodzina drugiej strony, tym lepiej się ustawiają w wyciąganiu finansów od tego bogatego. ![]() tekst z mojego życia od teściów - "twoich rodziców stać to niech wam pomagają" i sami pomagają rodzinie brata mojego męża. dopóki 2 lata temu o włos się nie rozstałam z mężem - wspomagaliśmy teściów finansowo sami mając na jedzenie później 300 zł miesięcznie. bo mój mąż robił za jelenia jak ty. nie umiał odmówić płaczącej mamuni i umierającemu wiecznie ojcu . teraz jest lepiej ale dopraszanie się i wypominki się nei skończyły, ten typ tak ma.... ![]() nie rób za jelenia. przestań . kupować cokolwiek. czekolada sprzyja miażdżycy u 50 latka ![]() na każdą insynuację o pożyczkę, prezenty, pomoc, cokolwiek co od ciebie wyciąga kasę - mów że odkładasz na wesele i zaczynaj wyliczać że kiecka kosztuje 2 tysie, sala 5 tysi, alkohol 5 tysi itp. i zapytaj czy rodzice juz coś odłożyli na ten cel bo liczysz na ich pomoc bo sama nie dasz rady na to uzbierać z tych GROSZY które ci zostają po opłaceniu szkoły i życia. od razu przechodź do kontrataku. zobaczysz, że szybko się utną wszelkie roszczenia jeśli oni od ciebie będą słyszeć to samo ![]() nie rób za jelenia!!!
"Nie jesteś na tym świecie po to aby spełniać moje oczekiwania, ani ja po to aby spełniać Twoje. Jeśli się przez przypadek odnajdziemy, to cudownie. Jeśli nie, to trudno" Edytowane przez golden_eye Czas edycji: 2014-07-23 o 18:34 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Raczkowanie
|
Twój brat to egoista i pasożyt. Ty go nie zmienisz.. jedynie życie może go nauczyć, że nie wykorzystuje się innych.
Co do ślubu/wesela wybrałabym na Twoim miejscu wersję bardzo skromną.. bez hucznego wesela na 200osób.. tylko zainwestowałabym w wyjątkową podróż poślubną. Ty nie musisz nikomu niczego udowadniać - oni traktują Cię jak bankomat a nie jak człowieka. Skoro brat pozwala sobie na komentarze w stylu "zgwałcą Cię - będę miał dla siebie pokój" - nie wchodź z nim w żadne otwarte konflikty.. rób swoje i patrz na siebie.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 |
Raczkowanie
|
wiesz zrobiłaś błąd że pokazałaś że masz kase a prawda jest taka że sama nie dajesz sobie rady a twój brat kombinuje jak może żeby wyjść na taką ofiare losu której wiecznie kasy brak
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Konto usunięte
|
chcesz być traktowana jak brat? zachowuj się jak brat. teraz mają w domu posłuszną kurkę, którą można podskubywać do woli i buńczucznego koguta, który sam się nie da ruszyć i jeszcze podbiera piórka kurce
![]() SAMA się ustawiasz w roli cierpiętnicy i ofiary. osoby, które uważają, że `po ślubie wszystko się zmieni`, to naiwniacy do potęgi ![]() zmień sytuację już teraz, bo możecie nie doczekać ślubu; wszak każdy ma swoje granice, moje by już dawno zostały przekroczone, gdybym była na miejscu twojego faceta. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Rozeznanie
|
W jaki sposob zostaly przekroczone? Oprocz tego ze mial zyczenie i powtorze po raz kolejny sam chcial dolozyc sie do prezentu tak jak to zawsze robimy, to w zyciu nie postawilam go w sytuacji ze musialby cos dawac od siebie moim rodzicom. Jesli chodzi o wakacje to jego rodzice maja duze gospodarstwo w ktorym w czasie wakacji im pomaga i od maja powtarzal ze byc moze nici z naszych wakacji bo nie bedzie kiedy. Takze nie zawalil mu sie swiat bo nigdzie nie pojedziemy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:14.