![]() |
#61 |
Zadomowienie
|
Dot.: Grudniowe mamusie 2014 cz. III
Basjenia - z Twojej listy używam przy synku chusteczki: Biedronkowe Fitti (na nie jest chyba dość często promocja), Tami natural, Auchan baby sensitive. Na początku nie czytałam składów i używałam tylko z Pampersa (tych zielonych). Teraz jestem mądrzejsza i przy Małej będę uważniejsza co do tego co kupuję - jeśli chodzi o kosmetyki
![]() Jeśli chodzi o Linomag maść (biała tubka z zielonymi akcentami) to on ogólnie jest polecany do dzieci zwłaszcza na początku na pupkę, pachwiny itd. Przynajmniej na szkole rodzenia nam to mówili i położne w szpitalu i położna środowiskowa. Dla mnie to była podstawowa maść przy przewijaniu. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#62 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() w każdym razie córka miała azs więc u nas żadne oliwki w grę nie wchodziły...w sumie to specjalne kremu na ciemieniuchę pomagały też na chwilę, nawet maść robiona była specjalnie w aptece i też guzik...pewnego pięknego dnia po prostu ciemieniucha się nie pojawiła i był spokój ![]() dzięki za listę dziewczyny polecanych kosmetyków, warto wiedzieć. Hipp to ogólnie dobra firma, mleko też mają dobre bo sama kupowałam później dla Zuzi.
![]() |
#63 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mój synek miał problemy skórne: urodził się z pokrzywką, trądzikiem niemowlęcym i doszły zaraz potówki (bardzo dużo potówek). Także my kąpaliśmy na zmianę albo w Oilatum Baby (i wtedy nie używałam żadnej oliwki) albo w szarym mydle Biały Jeleń (i wtedy używałam oliwki Emolium - musieliśmy z emolientami). Potem jak po kilku miesiącach się uspokoiło przestaliśmy używać oliwki, oilatum i zaczęliśmy używać zwykłych produktów dla dzieci (głównie Hipp). Edytuję: Jusssi - przypomniałam sobie na początku traktowałam całe ciało oprócz główki i twarzy oliwką, potem po miesiącu już tylko w pachwinach i tam gdzie mu się robiły "michelinki" ![]() ![]() Edytowane przez niteczka83 Czas edycji: 2014-08-18 o 16:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
I sie zezloscilam. Musze kupic lezaczek bujaczek bo ten co dostalam jednak sie nie da naprawic,eh. Czyli kolejny wydatek.
#65 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja na poczatku stosowałam Oilatum, mała miała trądzik niemowlęcy, ale to nie pomagało. Trądzik to po prostu wywalenie hormonów matki organizmu dziecka i musi minąć. Moja mała miała też wrażliwą skórę, jak zmieniłam proszek to wychodziły liszaje - zawsze wszystko na sórze wychodziło. Oilatym i inne emolienty nie pomagały. najlepsza była maść witaminowa robiona na zamówienie w aptece. Po tym schodziło szybko i było tańsze niż Oilatum. Teraz nie zamierzam tego kupować. Można zamówić naturalne mydła na LewendowejFarmie czy tam gdzieś indziej, a smarować wg mnie należy jak jest taka potrzeba, po co nakładać na dziecko od razu tony kosmetyków ![]() Ja teraz dla siebie i małej używam oleju kokosowego, a dla malutkiej kupię masło shea ![]() A Szare Mydło jest robione z łoju zwierzęcego. ale mam dziś słodyczowy dzień ![]() ![]()
![]() |
#66 | |
Rozeznanie
|
Witam się i ja w trzeciej części wątku
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#67 |
Wtajemniczenie
|
Wrocilam po sklepowych wariactwach na ktorych nie kupilam... NIC
![]() Ale jestem zla,tak to wlasnie jest jak sie slucha innych ... Co do kosmetykow tez patrzylam na sroce,fajnie ze wypisalyscie troche jej propozycji ![]() ![]() Paulinkus wlasnie widze ze na naszej liscie zrobilo sie az niebiesko ![]() ![]()
#68 |
Zadomowienie
|
Inka - to zaróżowię odrobinkę - posłałam wreszcie wiadomość do Linki
![]() Minka - faktycznie jeden ze składników pod tajemniczą nazwą to łój zwierzęcy. Tak jak pisałam wcześniej nie zastanawiałam się nad składami kosmetyków przy synku (w przeciwieństwie do jedzenia, na tym punkcie mam fioła) - słuchałam pediatrów i robiłam zgodnie z ich zaleceniem, nakazali kąpać w szarym mydle to kąpałam (bo przecież jest dobry na gojenie się ran, osusza i ogólnie ma tyle plusów ![]() ---------- Dopisano o 19:07 ---------- Poprzedni post napisano o 19:06 ---------- Za lekko ponad 50 min wizyta - już się denerwuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#69 |
Wtajemniczenie
|
Niteczka
![]() ![]()
#70 |
Rozeznanie
|
Co do kosmetyków dla dziecka, ja używałam tylko balneum hermal do kapieli i na główkę. W ogóle była zielona w tej kwestii, stosowałam to za namową lekarza. Pediatra odradzał oliwkę, twierdził, że zatyka pory. Na pupkę linomag i tyle. Młody nie miał problemów ze skórą, więc nie było potrzeby stosować nic więcej.
Z ciuszków kupiłam w tesco te bodziaki 5 szt. - 18,50 i dwa pajace - 12,50 komplet. Zaskoczyły mnie bodziaki dla chłopców - znalazłam opakowkę 5 szt za 7,20 ! Gdyby nie to, że miały napisy dedykowane chlopcom to kupiłabym. W ogóle dziwne te ceny u nas. Te same zestawy i te same rozmiary różniły się cenami, więc musiałam wszystko dokladnie przejrzeć, żeby nie przepłacić. I zauważyłam, że niektóre rzeczy w dalszym ciągu przeceniają (tzn. robią przeceny przecen). Będe zaglądać co jakiś czas, bo mam bliziutko. Jutro idę na test obciążenia glukozą. Bardziej niż wypicie tego ulepku przeraża mnie czekanie na ponowne pobranie krwi. Paulinkus, Niteczka kciuki i za Wasze wizyty. |
![]() ![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
Dzień dobry! ja dopiero teraz, byłam na tym badaniu dzisiaj prenatalnym 3d ale u innego lekarza. Byłam u niego w poprzedniej ciąży i nie żałuję wizyty. Wszystko pokazał, wszystko wytłumaczył, wszystko dokładnie sprawdził. Dzidzia zdrowa, dziewczyna dziewczyną na 100 %
![]() Wg om data porodu 25 grudnia, ale jeden z pomiarów odpowiada o tydzień prawie w przód. nie wiem czy to będzie miało jakieś znacznie co do porodu. Dzidzia waży 410 g. ![]() witam się w nowym wątku ![]()
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
Karo gratulacje udanej wizyty
![]()
#74 |
Wtajemniczenie
|
Karo super ze wizyta udana
![]()
#75 |
Zakorzenienie
|
dziękuję.
![]()
![]() |
#76 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ale mamy tu dziewczynek ![]() ![]()
![]() |
#77 |
Rozeznanie
|
Niteczka kciuki za wizytę
a Karo gratuluję dobrych wieści po raz kolejny przekonuję się, że te forum to była bardzo dobra decyzja bo wy jesteście dosłownie skarbnicą wiedzy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#78 |
Zadomowienie
|
Więc ja po wizycie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:37 ---------- Poprzedni post napisano o 21:35 ---------- Karo - gratuluję udanej wizyty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#79 |
Wtajemniczenie
|
Nitka super że z małą i twoimi wynikami wszystko okay
![]()
![]() |
#80 |
Zadomowienie
|
piszecie o szarym mydle że łój zwierzęcy...no i co z tego?to źle?
|
![]() ![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
ja jeśli chodzi o kosmetyki mam zamiar kupić : zielony linomag , oilatum lub oilan , nivea na kazdą pogodę , reszte babydreama
![]()
#82 |
Wtajemniczenie
|
No dobra wyjde na dziwna ale co Mi tam
![]()
#83 |
Zakorzenienie
|
maść na pupkę dla dziecka
![]()
![]() |
#84 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
tylko pytanie, czemu większość matek kompletujących wyprawkę - ogólnie patrząc (nie mam na myśli tylko forum bo zauważyłam ostatnio popyt zwiękoszony na tego typu produkty) od razu co bierze to kupuje oilan lub oilatum do kąpieli? ![]()
![]() |
#85 |
Rozeznanie
|
Gratuluję udanych wizyt dziewczyny
![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#86 |
Rozeznanie
|
Witam z samego rana
![]() Ciesze się ze wizyty udały się pomyślnie :-* oby kolejne również takie miały wyniki ![]() ![]()
#87 | |
Zakorzenienie
|
Nie spałam dobre pół nocy jak nie więcej. Milion myśli w głowie i tak to jest
![]() Gratuluję wizyt dziewczyny ![]() Cytat:
jak dla mnie to trochę mija się z celem bo oillan i oilatum to pod emolienty bardziej podchodzą a jak dziecko nie ma problemów ze skórką to chyba kosmetyki np. Hipp będą odpowiednie. Kurcze dzisiaj dostawa w lumpeksie, ale nie bardzo mogę iść bo ludzi od zarąbania będzie a ja z 3 latką nie będę się tam przeciskać... ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
Gratuluję wizyt
![]() Przydałoby mi się połazić po lumpkach - nawet czegoś dla siebie poszukać ale po pracy jedynie o czym marzę to szybko znaleźć się w domu ![]() Miłego dnia ![]()
#89 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
1) Tak dla emolientów. Głównie przez pierwszy okres życia niemowlaka, ponieważ po porodzie potrzebuje dobrego nawilżenia. Emolienty zapobiegają utracie wilgoci skóry, przez co ułatwiają dziecku to początkowe "łuszczenie się" i łagodzą swędzenie. Choć oczywiście zdarzają się niemowlaki i cudną, nawilżoną skórą ![]() 2) Nie dla emolientów. Skóra dziecka, w większości przypadków, sama radzi sobie z utratą wilgoci. A suchość skóry po porodzie jest naturalna, po jakimś czasie wszystko wraca do normy. Ciekawe co w szkole rodzeniana ten temat powiedzą. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#90 |
Rozeznanie
|
dzień dobry
![]() ![]() po wczorajszym genetycznym mamy potwierdzoną dziewczynkę ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:06.