![]() |
#61 |
Raczkowanie
|
Dot.: Jesteś niegrzeczny, idziesz do kąta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Nie, no jasne, przedszkolanki najbardziej ocenianym zawodem świata ![]() Sorry, zajmujesz się dziećmi, które należą do rodziców, którzy chcą żeby były wychowywane tak a nie inaczej, żeby ludzie odnosili się do dziecka tak a nie inaczej, żeby coś tam coś tam nieważne - ich prawo. To jest ich dziecko, ty taki zawód wybrałaś. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
wańka wstańka
|
do tego jak rozmawiasz z rodzicami, którzy mają pojecie o wychowniu i edukacji.
![]() |
#64 |
Ekspert od Dupy Strony
|
Według mnie przesadzasz, to dobry sposób na szybką pacyfikację dziecka. Potem można spróbować z nim pogadać, choć po moich obserwacjach trzeba to dziecku powtarzać milion razy by pojęło. Choć to jeszcze zależy od charakteru.
Pani w przedszkolu ma tych dzieci kilkoro albo kilkanaścioro, nie może poświęcać 100% uwagi tylko jednemu dziecku.
![]() |
#65 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
I nie jestem przedszkolanką ![]() ---------- Dopisano o 11:17 ---------- Poprzedni post napisano o 11:13 ---------- Po prostu jest to inna rozmowa nie urażając innym rodzicom łatwiejsza, co nie znaczy, że z innymi nie rozmawiam. Lubię mieć kontakt z rodzicami i dobre wspólne relacje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale to, że rodzice chcą mieć wpływ, że się interesują, wymagają i oceniają przedszkolankę czy nauczyciela - dla mnie to zupełnie normalne i jak najbardziej właściwe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Tym bardziej, jak ktoś stara się to robić całym sercem, to tacy rodzice potrafią skutecznie podciąć skrzydła. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#68 |
Konto usunięte
|
jakbym była właścicielem prywatnego przedszkola to takie jęczydła, którym stanie w koncie nie pasuje, po prostu bym wyrzucała (tzn ich dzieci), z tego co wiem raczej brakuje miejsc w przedszkolach, a nie jest ich za dużo, więc problemu ze znalezieniem kolejnego dziecka raczej by nie było
co i innego przyczepić się do bicia, a co innego do stania w kącie ![]() ![]() mam nadzieję, że nigdy nie spotkam Waszych dzieci, coś czuję, że będą to rozwydrzone bachory w przyszłości choć w sumie same robicie im krzywdę, pokazując, że nie ponoszą konsekwencji za swoje złe zachowanie - potem wyrosną osoby, które będą zdziwione, że szef ich z pracy wyrzucił, bo notorycznie opuszczają pracę (a co, przecież wszystko mogą!) bo sorry, ale rozmowa to nie jest żadna kara dla dziecka i w większość przypadków po nim spłynie i w trakcie rozmowy będzie myślało o niebieskich migdałach |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
W Polsce w przedszkolu stosowali na mnie kary izolacji. Nie kąt, tylko wyjście z sali w ogóle. Nie chciałam leżakować-wyjście z sali, nie chciałam brać udziału w zajęciach- wyjście z sali. Byłam wtedy najszczęśliwszym dzieckiem, bo nie musiałam robić czegoś, czego nie chcę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4873351 1]jakbym była właścicielem prywatnego przedszkola to takie jęczydła, którym stanie w koncie nie pasuje, po prostu bym wyrzucała (tzn ich dzieci), z tego co wiem raczej brakuje miejsc w przedszkolach, a nie jest ich za dużo, więc problemu ze znalezieniem kolejnego dziecka raczej by nie było[/QUOTE]
zdziwiłabyś się i to bardzo ![]() Ogólnie bredzisz nieco.
![]() |
#71 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Konto usunięte
|
Ja nie kumam. Przedszkol jest masa. Prywatnych. Co za problem znalezc takie tore nam odpowiada?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4873351 1]
mam nadzieję, że nigdy nie spotkam Waszych dzieci, coś czuję, że będą to rozwydrzone bachory w przyszłości choć w sumie same robicie im krzywdę, pokazując, że nie ponoszą konsekwencji za swoje złe zachowanie - potem wyrosną osoby, które będą zdziwione, że szef ich z pracy wyrzucił, bo notorycznie opuszczają pracę (a co, przecież wszystko mogą!) bo sorry, ale rozmowa to nie jest żadna kara dla dziecka i w większość przypadków po nim spłynie i w trakcie rozmowy będzie myślało o niebieskich migdałach[/QUOTE] A te teorie to na jakiej podstawie? Masz w ogóle jakąś wiedzę na temat rozwoju i psychiki małego dziecka? ![]() Naprawdę nie ogarniam skąd u tak wielu osób przekonanie, że jak ktoś dziecka do kąta nie stawia, to pozwala mu na wszystko i w nosie ma, co maluch wyprawia.
R 08.2013, K 09.2016 Edytowane przez vretka Czas edycji: 2014-10-30 o 10:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
wańka wstańka
|
Myślę, ze niewielki. Wybierałam przedszkole/ szkoły dla dzieci takie jakie mi odpowiadały pod względem metod itd.
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
dokładnie tak ,i uważam,że to nie jest dobre ,ale tak właśnie jest
---------- Dopisano o 10:45 ---------- Poprzedni post napisano o 10:43 ---------- Czasem to kwestia kasy,a czasem mieszkania w miejscu,gdzie przedszkole jest jedno albo dwa i wybór żaden. Ale....i w państwowym można się dogadać,jeśli i rodzic i wychowawca są jako tako ogarnięci.
![]() |
#76 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Raczkowanie
|
W przedszkolu do którego chodzi moja córka ich pani stosuje metodę nagradzania znaczkami. Wiem też, że kiedy dziecko jest wybitnie niegrzeczne wtedy jest wysyłane do stoliczka i musi jakiś czas odczekać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W tej sytuacji nie wiadomo nic, nie wiemy czy mala widziala takie zachowanie w przedszkolu, czy bawila sie z innym dzieckiem i ono stawialo lalki do kata, czy wynika to z jeszcze innej sytuacji. I takie mam spostrzezenie. Wiele osob na forum pisze "stalem w kacie i nic zlego sie nie stalo" albo "dostalem trzy klapsy w zyciu i nic mi sie nie stalo". A ja czytam to forum nie od dzis, czasem pamietam co kto pisze, jakie ma poglady ![]() Naprawde zanim ktos rzuci takim tekstem, dobrze byloby gdyby sie zastanowil, czy aby na pewno mu sie nic nie stalo.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2014-10-30 o 11:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Zakorzeniona
|
Ja zawsze w takich tematach twierdzę, że niby nic się nie stało, a jednak całe życie się to pamięta. No bo która z Wizażanek pamięta wiele wydarzeń z przedszkola? Jakieś się pamięta, ale te klapsy czy inne kary są jakoś między nimi, czyli aż takim "niczym" nie były. Mało co pamiętam z wczesnego dzieciństwa, jakieś urywki, ale klapsa owszem. Traumy nie mam, do psychologa nie chodzę, ale pamiętać pamiętam - i jasne, nie umarłam, ale skoro to w mojej pamięci zostało, to jednak to było coś.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
To znaczy, że chodziłam do idealnego socjalistycznego przedszkola ![]() no a ja właśnie często słyszę, że jest odwrotnie, że dzieci wobec których stosuje się przemoc wypierają ten fakt ze wspomnień, koncentrując się tylko na pozytywnych rzeczach ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2014-10-30 o 11:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Konto usunięte
|
Luba ale bez jaj
bicie dziecka jest złe, złe złe. metody wyciszania polegajce na odizolowaniu dziecka to odrębna ideologia w wychowaniu. czy zła, czy dobra, to już kazdy sobie sam oceni, ale koło bicia to nie stąło. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jednak mechanizm zachowania osoby ukaranej jest podobny: "a mnie sie sie nic nie stalo, a mnie nie zaszkodzilo". Dlatego uwazam, ze moze nalezaloby sie zastanowic nad tym. Metoda wyciszenia dziecka przez odizolowanie tez moze byc rozna. Ja jestem zwolenniczka takiej, ktora nie upokarza ale jednoczesnie nie izoluje tak do konca, czyli posadzenie dziecka na chwile przy osobnym stoliku i niech tam sobie rysuje czy uklada czy chocby siedzi nabzdyczone. Ale w momencie, kiedy pani czy rodzic widza, ze w dziecku dalej "graja emocje" to nie ma zmiluj, trzeba temu dziecku pomoc sie wyciszyc, bo inaczej roblem bedzie sie nawarstwial. Pomoc wyciszeniu, z radzeniem sobie z emocjami to nie dodatkowa kara ale rozmowa i pokazanie dziecku jak z zalem, zloscia sobie radzic. Teraz juz grupy w przedszkolach nie sa juz tak wielkie, zeby pani nie mogla czasu poswiecac dzieciom osobno a nie tylko grupie. A taka pomoc w wyciszeniu, szczegolnie 2latka, ktory sobie nie radzi samodzielnie z uczuciami, jest bardzo wazne. Jesli dziecku nie pomozemy, to potem bedziemy mieli w sali wrzeszczacego, lezacego na podlodze gagatka, ktory reaguje tak, bo nikt mu nie pokazal jak mozna inaczej. Akurat dzieci, ktore nie dostaja kar w sensie stoisz w kacie, idziesz na jezyka, idziesz do swojego pokoju, sa, jakbysmy to powiedzieli "grzeczne". Bo sa nauczone takiego wyrazania uczuc, jak to "dobrze wychowany" czlowiek powinien wyrazac. Klopot jest wlasnie z dziecmi zaniedbanymi, z ktorymi rodzice nie rozmawiaja, nie ucza ich zachowan i radzenia sobie z emocjami. Takimi, ktore sa stawiane do kata, odstawiane na jezyka itd i maja "przemyslec swoje zachowanie". Dlatego na miejscu sunprince balabym sie wlasnie tych dzieci karanych i nie wychowywanych ale hodowanych na karach, bez rozmowy, bez nauki wszelkiego rodzaju.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2014-10-30 o 12:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
ale nie wiem, z dwulatkami nie mam żadnego kontaktu. dzięki bogu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Konto usunięte
|
Moim skromnym zdaniem, umiejętne karanie zalicza się do mądrego wychowania. Kiedy jedno dziecko tłucze drugie po głowie drewnianą zabawką i żadne nie rób tak, Marysię to boli, jest jej przykro nie dociera, jedyną metodą jest odizolowanie delikwenta by nie zrobił nikomu krzywdy. Nawet, jeśli do niego nie dotrze, dlaczego to co robi, jest złe, niech wykształci sobie mechanizm: biję kogoś po głowie, dzieci nie będą się chciały ze mną bawić. Przecież w dorosłym życiu będzie dokładnie tak samo, żyjemy w społeczeństwie, do którego reguł trzeba się jakoś dostosować.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#90 |
Naczelna Nastolatka
|
Ha wam powiem co się dzieje z dziećmi które nie wiedzą jak funkcjonować wśród ludzi bo kar nie znają. Wyrastają 10 latki które lekcje spędzają na tarzaniu się po podłodze albo na wyklocaniu się z nauczycielem.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:22.