![]() |
#61 | |
Zadomowienie
|
Dot.: jedzenie w pracy
Cytat:
![]() Tj. myślałam, że piją kawki i gadają, ale potem pracują normalnie a nie biorą NADGODZINY ![]()
![]() |
![]() |
#62 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jasne że oszustwo ale niekontrolowana "dobra atmosfera i przerwa kiedy chcesz" w skrajnych przypadkach do tego prowadzi. Z tym że to już temat na inną rozmowę. Edytowane przez GgochaA Czas edycji: 2014-11-27 o 23:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |||
Zakorzenienie
|
w pierwszej pracy niby miałam 15 minut przerwy/8h ale w zasadzie to nie korzystałam bo można było jeść przy komputerze i nikomu to nie wadziło
w drugiej pracy miałam 30 minut i robiłam tak jak wyżej - mogłam jeść przy komputerze w bieżącej pracy mam 15 minut ustawowo plus 30 minut bezpłatnie - na obiad chodzę normalnie, przy biurku też mogę jeść (a że w stołówce podają śniadania i kolacje to często nie jem nic rano w domu i jem dopiero w pracy - total no life ![]() mój TZ też nie korzysta z ustawowej przerwy w pracy - w zasadzie to często sobie wychodzi na "miasto" coś zjeść lub ew. jada przy komputerze generalnie jak ktoś nie obsługuje klienta bezpośrednio i ma pracę "nie mówioną" (typu call center) to w zasadzie nie ogarniam co komu przeszkadza, że je coś przy komputerze no ale ludzie różne mają odbicia Cytat:
![]() a tak poważnie to mnie szczerze dziwi, że tych uregulowań prawnych w sprawie przerw jeszcze nie zmienili - dokładanie lat pracy jakoś idzie sprawnie, a według mnie te 15 minut dla ludzie którzy nie mogą (tak jak ja) sobie iść do toalety kiedy chcą (bo maszyna stanie) czy też jeść przy stanowisku pracy to zdecydowanie zbyt mało dla osoby pracującej 8h mi to w zasadzie powiewa no ale generalnie problem z reguły dotyczy stanowisk bardziej fizycznych gdzie akurat bardziej się komuś może przydać energia niż mi do 8h siedzenia na wyprofilowanym foteliku z podnóżkiem, podkładką pod nadgarstek itd... Cytat:
![]() w zasadzie jakby się nad tym zastanowić to w tej chwili na świecie więcej ludzi żyje bez dostępu do internetu w samodzielnie zbudowanych chatkach nie jedząc przez wiele dni a nam się w tym cywilizowanym świecie w pupach poprzewracało od dobrobytu że chcemy jeść 5 razy dziennie w około 3h odstępach jak wykształceni dietetycy przykazali ![]() Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Dla mnie tak. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Konto usunięte
|
Na 8 godzin pracy mam 50 minut płatnej przerwy, którą mogę sobie dowolnie rozłożyć w ciągu zmiany. Przy biurku mogę jeść przekąski, które "nie roztaczają silnego zapachu"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
Ja się zawsze pilnuję, by czasem nie nakruszyć np. do pojemników itp (inni też) i jem. Chociaż był taki czas, że nie jadłam w pracy w ogóle. teraz jestem na wzorach, ale jak wrócę na produkcje to znowu nie będę jadła.
![]() |
![]() |
#67 |
Konto usunięte
|
U mnie na szczęście każdy je kiedy chce (w sensie kiedy może, wiadomo, że jak jest coś pilnego do zrobienia, to nie powiem "akurat teraz jem", chociaż są i tacy). Ba, nawet sobie czasami coś zamawiają - w stylu pizza. Ale to taka specyfika pracy. Jakbym pracowała np. w salonie telefonii komórkowej, to wiadomo, że bym nie siedziała przy swoim stanowisku żując kanapkę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Zadomowienie
|
Pracowałam w różnych miejscach i zawsze było inaczej - dużo zależy od typu pracy i samego pracodawcy.
Jako hostessa czy pracownik McDonalds miałam przerwy wyznaczone zgodnie z kodeksem w zależności od ilości godzin. Przerwa była jedna, maks dwie i tylko wtedy jadłam - przez resztę dnia byłam na tyle zapracowana, że o jedzeniu nie myślałam. W Inglocie zasada była podobna, choć było już trochę luźniej - mogłam mieć na zapleczu kawę czy herbatę i popijać ją co jakiś czas, ale jak miałam zjeść, to tylko na przerwie. Obecnie pracuje przy komputerze, charakter pracy jest nieco inny (zamknięte pomieszczenie, brak 'klienta') i mogę jeść kiedy chce, często w międzyczasie przy komputerze. Mogę wyjść do sklepu, załatwić szybko osobiste sprawy, nie ma spiny. Także jaka praca, takie warunku. Ale jeżeli autorko masz swoje do roboty i się w to wciągasz, to o jedzeniu nawet nie będziesz myślała i przerwa spokojnie Ci starczy :P Jedz porządne śniadanie i już :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Raczkowanie
|
Dla mnie to jest bardzo nienormalne. Osoba która Cię zatrudnia powinna zdawać sobie sprawę z tego że pojedzony pracownik = zadowolony pracownik = wydajny pracownik. Ktoś tu chyba nie potrafi zarządzać
![]() To jest praca biurowa czy bardziej fizyczna? a może mówimy tutaj o kasie sklepowej? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Raczkowanie
|
Namawia do poświadczenia nieprawdy? błagam, żyjemy w takim społeczeństwie, ludzie kradną (tak, uważam że pracodawcy w Polsce okradają swoich pracowników płacąc im tak niskie pensje), oszukują żeby tylko zarobić jak najwięcej a Ty robisz wyrzuty biednej dziewczynie która chodzi głodna w pracy że namawia do poświadczenia nieprawdy.
![]() Ja osobiście pracuję jako pielęgniarka w szpitalu i jeżeli na oddziale jest dużo pracy to jem pierwsze śniadanie o godz. 5:00 przed wyjściem a kolejne o godz. 16:00 ale jeżeli nic się w pracy nie dzieje (a bywa też tak), to jem pierwsze, drugie i nawet czasem trzecie śniadanie, lunch, obiad, podwieczorek i kolację, a co ![]() Jak się do mnie doczepili że maluję paznokcie odżywką to sobie załatwiłam papier od dermatologa że muszę i jestem z tego bardzo zadowolona bo teraz przynajmniej się tak nie łamią od detergentów. Załatw sobie papier że masz anemię albo że masz w rodzinie diabetyków i musisz się zdrowo odżywiać. Wszystko jest do załatwienia. ![]() Edytowane przez electrode Czas edycji: 2014-11-28 o 07:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
biegam dla Zabawy
|
Proszę osoby, które mają kilka kont o wypowiadanie się z jednego.
Inne zachowanie, np. rozmowy ze sobą, popieranie swoich wpisów, możemy odebrać jako trolling i skończy się to banem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Konto usunięte
|
Ja jem/piję kiedy chcę ale przerwy jako takiej nie mam - wejdzie klient i muszę zająć się nim. Chętnie bym się zamieniła na normalną pracę z jedną przerwą w ciągu dnia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
w regulaminie pracy mamy 20min przerwy oficjalnej o 9.30 [praca 6/6,30 - 14/14,30], ale i tak "jest przyjęte", że rano kawka na początek dniówki i o 12. można pić i pracować. można również jeść nonstop jakby kto chciał, byleby pracował [i byleby nie było delegacji z zewnątrz]; kuchni nie mamy - tylko zimne posiłki wchodzą w grę [jedynie przy nagdz coś odgrzewam] - jedzone przy biurku, bo stołówki równiez niet;
Edytowane przez LadySith Czas edycji: 2014-11-28 o 08:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
Przyjaciółka KWC
|
U mnie nie ma czegoś takiego jak przerwa, kiedy chcemy iść na obiad to idziemy i kiedy mamy ochotę na kawę czy herbatę to też wstajemy i idziemy, wiadomo w granicach zdrowego rozsądku, ale nikt nas z tego nie rozlicza, tylko z wykonanej pracy. Praca w biurze, więc jeść i pić nad własną klawiaturą można do woli.
Nikt nam przez to nie każe siedzieć dłużej, ale tryb pracy jest zadaniowy i jak się zdarzy że trzeba siedzieć po godzinach to się siedzi, jak trzeba włączyć w domu komputer to też się włącza i robi coś wieczorem. Ale dla mnie to i tak wygodniej niż mieć sztywno wyznaczony i narzucony przez pracodawcę czas, przy pracy biurowej uważam to za głupotę. Natomiast ma głęboki sens przy pracy z klientem czy przy produkcji.
![]() |
![]() |
#77 | |
.
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:11 ---------- Poprzedni post napisano o 10:09 ---------- swoją drogą zazdroszczę pracy biurowej, gdzie można spokojnie się wysikać, zjeść i wypić kawę.
![]() |
![]() |
#78 | |
ReklaMO(D)żerca.
|
Cytat:
![]() nie będę już pisała, ile razy będąc w szpitalu pielęgniarki powiedziały, że "później", albo nie dało się w ogóle na nie trafić. teraz już wiem czemu. ![]() Edytowane przez kisielova Czas edycji: 2014-11-28 o 09:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Też pracowałam na kasie i mieliśmy podobne zasady, ochrona odliczała nam co do minuty czas, więc nie można było się spóźniać, bo były wielkie awantury. Ja niestety zaczęłam mieć problemy z żołądkiem przez takie jedzenie i muszę brać leki. Ale zmieniłam pracę (nie tylko z tego powodu) i teraz pracuję w małym sklepie, gdzie mam zmiany 12h, sama robię sobie przerwy, zazwyczaj są to dwie w ciągu całego dnia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
A ja powiem z innej strony - im więcej się pracownikowi pozwala tym może być gorzej.
Sama pracowałam z grupą osób młodych, praca biurowa contact center - czyli kontakt z klientem tylko telefoniczny, mailowy. Jeść można było w każdej chwili - każdy wybrał taką formę, a nie przerwa ustalona odgórnie. Jednakże jak piszecie o przeglądaniu facebooka czy poczty w pracy to mi się nóż otwiera, bo o ile pracownik zajrzy na fejsa w wolnej chwili np. na koniec dnia gdy już wszystko jest zrobione, sprawy pozamykane to jest ok, ale jak pozwala się siedzieć ile się chce to potem są takie problemy, że pracownik zamiast zająć się sprawami zleconymi przez kierownictwo to siedzi i sobie z psiapsióła na fejsie pisze czy coś innego. Są pewne granice i odgórne ustalenia których trzeba przestrzegać. Nie zawsze luźniutka atmosfera i jedzonko i kawka, plus poczta prywatna i fejs kiedy się chce są dobre.
![]() |
#81 |
Wtajemniczenie
|
W pierwszej pracy mogłam jeść kiedy chciałam. W drugiej pracy miałam 30 minut przerwy, a w obecnej 15 ale tylko w teorii, bo nie pamiętam żebym kiedykolwiek siedziała na niej dłużej niż 5 minut. Wszystko w biegu, bo na nic nie mam czasu.
![]() |
#82 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Są sytuacje, gdzie trzeba trochę pościemniać. Nie popieram tego, ale... Miała styczność ze żrącymi detergentami, miałam niemal zeżarte przez nie paznkocie i skórę. Wiem, jak to jest jak pracodawca kupuje środki ochronne, najtańsze i dziadowskiej jakości, ale zgodne z KP i kontrola wykazuje, ze jest w związku z tym ok. Wiem, jak to jest, jak się nie możesz się z takiej pracy zwolnić, bo nie będziesz mieć co do gara włożyć- bo innej roboty, póki co, nie ma. Rozumiem więc wypowiadającą się wyżej pielęgniarkę. Widziałam dziewczyny w ciąży pracujące przy rozpuszczalnikach (szef: a otwórzcie sobie okno, to nie będzie śmierdzieć. W zimie), albo taszczące ciężkie pudła. Ze strachu, bo w razie protestu/L4 szef zwolni, a one zostaną bez środków do życia. Spotkałam "szefa", który nie pozwalał jeść, bo jak się je to się nie pracuje. Znam ludzi pracujących za 2,50 za godzinę. Historii jest wiele. Ludzie godzą się na takie poniżanie ze strachu. Ze strachu nie pójdą do PIP. I ze strachu kombinują zwolnienia. Uważam takie zachowania za naganne, ale polski przedsiębiorca (oględnie mówcą) póki co nie dorósł do zatrudniania ludzi. Ja mam szczęście, pracuję wreszcie w firmie szanującej pracownika. Może pensja tyłka nie urywa, ale mogę zjeść, pójść na siku, poczytać gazetę w necie, wziąć dzień wolnego bo np. idę do learza. Nikt mi tego nie wylicza i nie wyrzuca. Byle praca była zrobiona.
![]() |
![]() |
#83 |
lise-kotta
|
W firmie w której pracowałam jeszcze do niedawna była godzina płatnej przerwy wliczonej w czas pracy, więc idealnie.
Teraz mam godzinę też ale pół płatnej w czasie pracy i pół niepłatnej i obowiązkowej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |
.
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
Ja mam totalny luz (no tak, bo to ja tu rządzę
![]() ![]() Jem rano solidne śniadanie w domu koło 7, i drugie śniadanie w pracy jakoś miedzy 11 a 12tą i w domu miedzy 16-17 solidny obiad (potem kolacja jak się trafi czasami koło 19tej a czasami koło 22 - zależy czy byłam na treningu na jak długo i na którą) Mam stołówkę w sąsiednim biurowcu ale nie ogarniam koncepcji jedzenia obiadu o tak wczesnej porze jak koło południa ![]() W moim domu rodzinnym było tak samo- matka wracała z pracy po 16tej, obiad był koło 16.30-17tej. Nie mam i nigdy nie miałam problemów z wagą, nie tyję, nigdy się nie musiałam odchudzać. Mam nawet wrażenie, że problemy z wagą i cukrzycą częściej mają osoby które "ciągle jedzą" i ciągle o jedzeniu myślą.
![]() |
#87 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Jak nie zjem, to trudno, ale w pewnym momencie poziom cukru mi drastycznie spada (ręce mi się trzęsą, słabo i itd., nie choruję na cukrzycę- dla jasności). Porcje jem rózne.
![]() |
![]() |
#89 |
Konto usunięte
|
jak nie zjesz w ciagu 2 godzin to trzęsą ci się ręce? gee, współczuję, musisz mieć wiele trudności i nieprzyjemności w życiu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Konto usunięte
|
Cywilizacja XXI w. umiera jak nie zje do 4 godzin :p Ludzie sie wojny boja, toz to nawet broni wyciagac nie bedzie trzeba wyciagac, wystarczy zarcie dozowac 3 razy dziennie i polowa wyginie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:42.