![]() |
#61 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: Ateista a dzielenie się opłatkiem w pracy
Cytat:
I czy skladanie zyczen i wymiana uprzejmości na siłę(z jakies okazji) jest warte tyle samo co zwyczajne bycia milym naturalnie w sytuacjach codziennych? Potrzebujesz okazji, aby się usmiechnąc i powiedzieć dobre słowo, które wcale nie musi być szczere osobom, których możesz nie znać i nie lubić? Gdybym była wyznawcą jakis wiary to takie szopki na siłę w robocie obrażałby moją wiarę i znaczenie świąt. Skoro nie ma to znaczenia to tym bardziej po co ? Cytat:
To nie walka z religią, ale z zachowaniami w pracy, dla mnie dziwnymi i bezsensownymi. To takie dziwne, że w miejscu pracy, poglądowo neutralnym oczekuję nie obchodzenia świąt w godzinach pracy, miejscu pracy? W pracy mozna mieć wyznawców roznych religii, tylko czy mnie musi obchodzić co i kiedy i jak obchodzą i dlaczego biora 10 raz zwolnienie w pracy z powodu wyznania? ---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:43 ---------- Cytat:
To jednak inna sytuacja niż w pracy. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Konto usunięte
|
a ja nadal mam dylemat
jakbym pracowała w żydowskiej korpo gdzie z okazji hanuki dzieliliby się ze mną nie wiem? rybą? to bym nie odmówiła, powiedziała że dziękuję, postała z nimi i poszła do pracy z wigilią podobnie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
BAN stały
|
Cytat:
Tyle moje poglądy. Niestety nie zdarzyło mi się jeszcze pracować nigdzie gdzie szefostwo i ogólnie polityka firmy była zgodna z moim zapatrywaniem na te sprawy. Bardzo nad tym ubolewam. I właśnie słyszę, że Biedroń z Ruchu Palikota, który dopiero co został prezydentem Słupska też nie zamierza zdejmować obrazu Wojtyły, który jest zawieszony w jego gabinecie. Porzuciłam wszelką nadzieję, że kiedyś to nasze państwo będzie neutralne światopoglądowo. Edytowane przez WackelDackel Czas edycji: 2014-12-02 o 13:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Konto usunięte
|
dlatego ja mam dylemat. zgadzam się z paulą i dostaje szału cholery i dżumy oraz eboli pomieszanej ze wścieklizną jak mam przyjść na wszelkie wigilie pracownicze, uczelniane i tak dalej - boże, PO CO, nie chce, wolałabym wrócić szybciej do domu albo mieć PO-PROSTU-WOLNE. jestem bardzo antyklerykalna i każdy mus traktuję jak zamach na mój zdeklarowany ateizm
ale aleee... to co napisałam np o żydowskiej korpo. może to moje uprzedzenie do katolików i tyle, bo gdybym miała uczestniczyć w jakiejś imprezce związanej z nie wiem, judaizmem, prawosławiem, czymkolwiek - to może faja by mi zmiękła? nie wiem. nie mam zdania. wolę się nie wychylać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zadomowienie
|
"Ma na to wywalone" czyli większość Polaków jest aktualnie niewierząca? Szczerze mówiąc- nie wydaje mi się. A jeśli tak to większość jest niewierzącymi katolikami
![]() A i też niewierzący a niepraktykujący to różnica; w drugim przypadku nie muszę uczęszczać do kościoła co niedzielę, ale wciąż wierzę w Boga. Podobno Kościół jest wszędzie tam gdzie są wierzący. Nie podoba mi się też "walka" i piętnowanie katolików, szkoda, że nikt tak otwarcie nie mówi o innych wyznaniach- przykład- nim ktoś obrazi Żyda zastanowi się milion razy ( to też widać w szczerym poście Drabineczki). W ogóle mam wrażenie, że ateizm jest aktualnie modny. Tylko ile z tych osób nie wierzy naprawdę a ile ulega aktualnej modzie. Czy to przekonania czy tylko stara jak świat potrzeba dostosowania się, zwyczajny konformizm. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Choć i tak w niektórych środowiskach ślub MUSI być kościelny, choćby wszyscy wiedzieli, że młodzi nie wierzą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
W PL jednak dominuje taka wiara, a nie inna stąd też żarty z katolików. Tyle wieków piętnowali innych to teraz karma wraca ;D czy to jest obrażanie? ![]() Odwagą jest obrażenie muzułmanów ![]() Cytat:
Organizator szopki w pracy mysli, że wszystkim to pasuje, nawet jesli nie wierzą- a tak moze nie być. Ten nie wierzacy (jak i wierzący) moze woli isc w tym czasie do domu zamiast łamac sie opłatkiem z kierownikiem-oblechem ![]() Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2014-12-02 o 14:54 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dla mnie opłatek NIE MA wymiaru religijnego. Posiedzieć i pogadać mogę zawsze. Mój szef nie jest oblechem, mam fajną ekipę w pracy, no po prostu nie mam takich rozkmin ![]() Swoje życie układam jak chcę, ale nie walczę z wiatrakami tam, gdzie nie ma to dla mnie sensu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Po 2 myślę, że o wieeeeele więcej jest ludzi, którzy biorą ślub kościelny, bo "wszyscy tak robią", niż tych którzy ulegli jakiejś ateistycznej modzie Ja jestem ateistką i nienawidzę dzielić się opłatkiem, nie dlatego, że to katolicki obrządek, ale dlatego, że nie cierpie podchodzić do każdego i składać życzenia, mimo, że każdemu życze jak najlepiej. Nie znosze tego i już, niestety życie wymaga poświęceń i nie odmawiam rodzicom i nie robiłabym szopy w pracy. Nie jestem w tym sama, moje koleżanki też tego nie lubią i wigilię studencką robimy sobie bez żadnego opłatka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Raczkowanie
|
do niczego się nie zmuszaj, skoro nie chcesz dzielić się opłatkiem i składać życzeń w sumie obcym dla Ciebie ludziom to nie rób tego. możesz oczywiście im powiedzieć, że nie obchodzisz świąt czy coś takiego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Raczkowanie
|
Ja też jestem osobą niewierzącą i to praktycznie od dziecka. Na siłę mnie zmuszono do przyjęcia pierwszej komunii, do bierzmowania, do chodzenia do kościoła. I to nie dlatego, że moja rodzina była mocno wierząca ale tylko i wyłącznie dlatego aby ludzie nie gadali.
I myślę, że pod tym względem dalej mało się zmieniło. Być może więcej ludzi otwarcie mówi o swojej niewierze ale w dalszym ciągu panuje przekonanie, że trzeba coś zrobić (ochrzcić dziecko, posłać do komunii, wziąć ślub koscielny) aby tylko nie narazić się na plotki. Ja po tym co przeszłam w dzieciństwie otwarcie mówię, że za opłatek dziękuje ale nie skorzystam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale jakiej tolerancji? wg. słupków w PL mamy od groma katolików, ja praktykujących praktycznie nie spotykam (właściwie zbierając osoby ze wszystkich moich lat nauki i pracy mogę uczciwe powiedzieć, że poznałam DWIE - dosłownie - osoby wyznające i praktykujące wiarę katolicką, postępujące zgodnie z jej zasadami), reszta to katolicy tytułem chrztu i nic więcej Cytat:
![]() ![]() a życzenia noworoczne już można sobie w pracy składać bo nie mają wydźwięku religijnego czy z tym też masz problem? Cytat:
![]() a co do piętnowania - już ustalono, że na chwilę obecna katolicy są najbardziej piętnowaną religią na świecie także no - za dużo katolików w papierach co by im się poprawność polityczna należała Cytat:
ja tam w zasadzie lubię dni wolne - jak ktoś podrzuci religię w której będę miała więcej wolnego to też mogę wierzyć, jakoś mi to nie specjalnie robi różnicę - już by mi musiało totalnie odwalić żebym się kłóciła z prawem, które "robi mi na dobro" (nie, nie chcę wolnego - zabierzcie mi wolne, wolę iść do pracy, wolne jest beee bo jego podłoże jest takie religijne, że aż nie chcę odpocząć)
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Każdy robi, jak uważa, ja robię tak, bo dla mnie to nie ma podtekstu religijnego. Zresztą eyo Ci napisała odnośnie wymiaru różnych rzeczy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:03.