Mój chłopak a sylwester - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-12-14, 22:40   #61
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy
Dot.: Mój chłopak a sylwester

Może fakt iż autorka ma (podobno) 16 lat daje trochę do zrozumienia. Uważam też że czasami warto spojrzeć w wypowiedzi nowych użytkowników na innych wątkach:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=48867400
DudiBoy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-14, 22:41   #62
MartinaDeIrene
Raczkowanie

Oj ciężki masz autorko postu charakter. Można to wyczuć po Twoich odpowiedziach... Ale do rzeczy. Nie lubisz imprez, rozumiem. A co Ci w nich najbardziej przeszkadza? Tłok, głośna muzyka, pijane osoby? Lubisz chociaż tańczyć? Jeśli tak, to może skoro zostaniecie razem w domu, zorganizuj miły wieczór/noc sylwestrową? A jeśli czujesz, że mu bardzo zależy na wyjściu, to wyjdźcie z domu trochę później, np.ok 21, posiedźcie do 1, 2 i wróćcie do domu. Chyba te 4-5 h dasz radę wytrzymać, nie zanudzisz się i może chociaż poudawaj, że świetnie się bawisz, żeby choć raz poczuł, że jesteś przy nim, że Ci zależy i że nie musi bawić się sam
MartinaDeIrene jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-14, 22:42   #63
niebieskie_oczko
Zakorzenienie

Współczuję facetowi, serio
A Autorka chyba musi się nauczyć definicji kompromisu, bo to co ona prezentuje to raczej "ja chcę". Facet raz na rok chce, aby towarzyszyła mu ona na imprezie sylwestrowej. Nie co tydzien, nie raz na miesiąc. Chodzi o zabawę sylwestrową. No ale nieeeee, bo Autorka nie lubi.

Ja też wiele rzeczy nie lubię. Między innymi nie przepadam jeździć na spotkania rodzinne od strony Tż ze względu na to, że mnie to stresuje, nigdy nie wiem jak się zachować itp., ale mojemu facetowi na tym zależy, a nie jeździmy tam co chwilę tylko raz na jakiś (rzadki) czas. Nie umieram od tego, da się przeżyć i facet jest zadowolony. On nie przepada za zakupami, ale jak go poproszę, to się ze mną na nie uda.

Impreza sylwestrowa cię nie zabije. Można chyba raz coś takiego zrobić? Jemu zapewne nie zalezy na imprezie samej w sobie tylko na zabawie z tobą, bo inaczej nie byłoby sprawy.
Jeżeli nie jesteś w stanie poświęcić się w takiej sprawie, to ja nie wiem, co was czeka w przyszłości
Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż
K&K
niebieskie_oczko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-14, 22:42   #64
201801191006
Konto usunięte

dobra. wyrzuty sumienia jak odmówi pożyczenia kurtki, ale chłopakowi raz w roku odmówić wyjścia to już na lajcie.

trololololo. tamten wątek też był dziwny.
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-14, 23:03   #65
user_k
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Martecza Pokaż wiadomość
Szkoda że na moim dobrym samopoczuciu mu nie zależy.
A on mógłby to samo powiedzieć o Tobie. Możecie teraz spędzić sylwestra na imprezie a za rok w domu. A na imprezy firmowe też nie będziesz chodziła z partnerem albo na wesela? Nie da się całego życia przeżyć komfortowo i z dobrym samopoczuciem, trzeba sie trochę dostosować do partnera czy innych osób. Błahy przykład, większość mężczyzn nie lubi komedii romantycznych a jednak od czasu do czasu idą ze swoimi partnerkami do kina na taki film
user_k jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-14, 23:08   #66
chochlik69
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez DudiBoy Pokaż wiadomość
Może fakt iż autorka ma (podobno) 16 lat daje trochę do zrozumienia. Uważam też że czasami warto spojrzeć w wypowiedzi nowych użytkowników na innych wątkach:

To niech siedzi dzieciak w domu a chłopakowi da żyć
Stary 2014-12-14, 23:15   #67
poshh
Zadomowienie

Cytat:
Była za dobra i potulna, teraz wizaż zrobił z niej egoistkę, eh
poshh jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-12-14, 23:21   #68
zdradzo
Raczkowanie

Związek to sztuka kompromisów. Moim zdaniem czasem powinno się schować do kieszeni swoje "chcenie" i zrobić coś tylko dlatego, żeby zrobić przyjemność drugiej osobie. On Cię nie ciągnie na imprezy raz w tygodniu, tylko RAZ W ROKU. Jeśli chce się mieć dobry związek, to czasem trzeba się poświęcić- czasem w dużo poważniejszych kwestiach niż impreza. Korona Ci z głowy nie spadnie jeśli pójdziesz i DLA NIEGO postarasz się dobrze bawić, skoro tak mu na tym zależy. Swoją drogą byłoby mi okropnie przykro na miejscu Twojego chłopaka. Zawsze masz w nosie jego potrzeby, czy to wyjątek?

Edytowane przez zdradzo
Czas edycji: 2014-12-14 o 23:23
zdradzo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-14, 23:24   #69
falling_rain
Raczkowanie

trochę rozumiem bo też nie przepadam za imprezami, i nie czuję się dobrze w dużych grupach słabo znanych mi osób. mój chłopak czasem gdzieś się wybierze na domówkę; długo nie dawałam się namówić, ale raz w końcu powiedziałam sobie "co mi tam, spróbuję!" i poszłam. okazało się, że nie było najgorzej! nie bawiłam się jakoś szampańsko, ale było całkiem miło, no i spędziłam też czas z chłopakiem. oboje wyszliśmy z tej imprezy zadowoleni. może jednak rozważysz Autorko pójscie z facetem? przynajmniej spróbujesz, może akurat będzie nieźle. albo może zorganizujcie kameralnego sylwestra w niedużym gronie? na przykład jedna czy dwie znajome pary? takie minidomówki są sympatyczne. nie trzeba się nie wiadomo jak hucznie i glośno bawić, można sobie posiedzieć, pogadać, spędzić czas.

przemyśl, czasem nie ma się co zaperzać i twardo obstawać przy swoim
zresztą dla mnie też fajne jest, że Twojemu chłopakowi wyraźnie bardzo zależy na spędzeniu tego dnia właśnie z Tobą; mógłby machnąć ręką i iść gdzieś sam, a jednak chce Twojego towarzystwa.
falling_rain jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-15, 11:07   #70
Aimee_J
Zakorzenienie

Cytat:
Ja dalej nie rozumiem.
Egoizm wiekiem można tłumaczyć w wypadku 6-latka, który uczy się, że nie wszystko zawsze jest po naszej myśli i czasem trzeba się poświęcić dla innych. 16-latka powinna już sobie z tego zdawać sprawę i umieć czasem zrezygnować z siebie na rzecz potrzeb innej osoby.
Aimee_J jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-15, 11:16   #71
7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Aimee_J Pokaż wiadomość
Ja dalej nie rozumiem.
Egoizm wiekiem można tłumaczyć w wypadku 6-latka, który uczy się, że nie wszystko zawsze jest po naszej myśli i czasem trzeba się poświęcić dla innych. 16-latka powinna już sobie z tego zdawać sprawę i umieć czasem zrezygnować z siebie na rzecz potrzeb innej osoby.
a jeśli tego nie rozumie to może po prostu jest jeszcze za wcześnie na związki.
7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-15, 12:08   #72
Deborah100
Zakorzenienie

Cytat:
Nienawidzę imprez, a mój chłopak ma potrzebę spędzić hucznego sylwestra. Obwinia mnie, że znowu nie będzie się świetnie bawił, bo ja planuję siedzieć w domu. Powiedziałam mu: nie musisz siedzieć ze mną, idź się bawić. Ale mówi, że na imprezy najlepiej chodzić w parze. Mamy trochę spięć z tego powodu. Myślę, że będąc z kimś, cały czas mam prawo decydować o tym, czy chcę gdzieś iść. Pytanie tylko: czy nie uważacie, że to egoistyczne z mojej strony? Może raz na rok powinnam się przełamać? A może on jest egoistą?

Pozdrawiam.
domator i ktoś kto lubi zabawę nie stworzą dobrego związku. Tyle w temacie.
Deborah100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-15, 12:42   #73
Aimee_J
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Deborah100 Pokaż wiadomość
domator i ktoś kto lubi zabawę nie stworzą dobrego związku. Tyle w temacie.
Moim zdaniem stworzą. Niestety wymaga to trochę pracy, kompromisów i poświęceń oraz nieograniczania się nawzajem.
Nie ma ludzi, którzy w stu procentach mieliby zgodne charaktery. Zawsze znajdzie się jakiś obszar wywołujący konflikty. Od partnerów zależy jak bardzo chcą nad tym popracować i na ile umieją się nagiąć do siebie.

Jeśli autorka nie nauczy się wypracowywać kompromisów, pracować nad związkami i czasem odpuszczać własne korzyści na rzecz czyichś, to problem będzie się powtarzał w innych dziedzinach życia.
Stary 2014-12-15, 16:16   #74
raita
Zakorzenienie

W momencie kiedy wyszło, że autorka ma 16 lat... Wszystko sie zgadza.
Nadal niech będzie sobie niezależną kobietą, która mimo faceta patrzy tylko na siebie i w ogóle "nikt mi nie będzie mówił co mam robić". Piękna postawa, typowa dla wojujących nastolatek.

raita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-15, 16:36   #75
spaghettii
Wtajemniczenie

A ja z jednej strony rozumiem autorke. Jesli dla niej naprawde tak ciezko jest byc w obecnosci wiecej niz 2 osob to co dopiero bedzie musiala przezywac na imprezie sylwestrowej. A chlopak tez powinien to zroZumiec, bo moze ona nie tylko bedzie tam znudzona, ale przerazona. Moze jest bardzo niesmiala albo ma fobie spoleczna? A moze spedzicie sylwestra z jakas inna para-we 4?

Moj blog
_________________________ ___

ZAPUSZCZAM WLOSY

pije pokrzywe-12.08.2012
lotion seboradin-25.08.2012
drozdze w tabletkach-28.08.2012
Cel I - do ramion

cwicze:
6.01.2013
spaghettii jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-12-15, 18:55   #76
orangecoctail
Przyczajenie

Cytat:
Nie bardzo rozumiem ten tok myślenia. Jeśli on czegoś chce, to ja to automatycznie muszę robić? Nawet raz do roku - naprawdę muszę? A nie lepiej, żeby robić rzeczy które przynoszą obojgu radość?
Trafiłaś w sedno. Nie na tym polega związek, by robić rzeczy na które się totalnie nie ma ochoty - to będzie się powtarzało co roku. Twój chłopak wiedział z jaką dziewczyną ma do czynienia (czyli z taką, która woli towarzystwo 2-osobowe) i nie powinien wymuszać na Tobie większych imprez. Niestety moją radą jest zmiana partnera na takiego, który jest pod tym względem do Ciebie dopasowany.
Rób na co masz ochotę, nic na siłę.
orangecoctail jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-15, 19:06   #77
Leszy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez orangecoctail Pokaż wiadomość
Trafiłaś w sedno. Nie na tym polega związek, by robić rzeczy na które się totalnie nie ma ochoty - to będzie się powtarzało co roku. Twój chłopak wiedział z jaką dziewczyną ma do czynienia (czyli z taką, która woli towarzystwo 2-osobowe) i nie powinien wymuszać na Tobie większych imprez. Niestety moją radą jest zmiana partnera na takiego, który jest pod tym względem do Ciebie dopasowany.
Facet chciałby się pobawić ze swoją dziewczyną podczas JEDNEJ nocy w CAŁYM roku i ta już powinna go rzucać, bo są niedopasowani?

Prędzej tamten chłopak powinien rzucić autorkę, bo ta jest egoistyczna do granic możliwości.

Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap.
http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20
http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30
Leszy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-15, 19:20   #78
czekoladkakinder
Raczkowanie

Nie wiem dlaczego ale troche mi ciśnienie skoczyło jak to przeczytałam.
Nie lubisz imprez, ok rozumiem to sama kiedyś nawet będąc w twoim wieku nie lubiłam dyskotek itp. ale wydaje mi się, że raz do roku możesz się poświęcić, wystroić i zrobić swojemu chłopakowi przyjemność i z nim pójść. Moim zdaniem związek na tym polega, żeby zrobić coś dla drugiej osoby chociaż raz do roku.
On nie myśli o twoim samopoczuciu? a ty pomyślałaś o jego?
Nie za bardzo mogę to ogarnąć, gdyby nie pozwolili ci rodzice (bo masz 16 lat) to ok, ale tak to nie widzę powodu.
Nie musisz być od razu królową parkietu. Powiedziałaś, że takie imprezy wymagają bycia towarzyskim, mam rozumieć, że ty towarzyska nie jesteś i stronisz od ludzi ?
czekoladkakinder jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-15, 19:22   #79
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:
Napisane przez orangecoctail Pokaż wiadomość
Też tak rzucasz pantera za każdym razem kiedy okaże się że ma inne od Twoich upodobania?
Ciekawie musiałoby to wyglądać:
"-Zjadłbym dziś zupę pomidorową"/"-Ja nie więc żegnaj"
"-Pójdziemy na horror?"/"-Nie i nie pisz do mnie więcej"
"-Pomalujemy pokój na żółto"/"-Chyba zwariowałeś, pa!"

Edytowane przez DudiBoy
Czas edycji: 2014-12-15 o 19:25
DudiBoy jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-15, 19:42   #80
Silumin
Zadomowienie

ALe któreś z nich się musi nagiąć i wynika z tego że to bedzie jej chłopak. Bo ona siedzi w domu i koniec.
Równie dobrze mógłby tu byc wątek chłopaka który by pisał o dziewczynie dla której musi robić coś wbrew sobie.

Nie ma wyjscia z sytuacji.
Silumin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-15, 20:22   #81
Martecza
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Silumin Pokaż wiadomość
ALe któreś z nich się musi nagiąć i wynika z tego że to bedzie jej chłopak. Bo ona siedzi w domu i koniec.
Równie dobrze mógłby tu byc wątek chłopaka który by pisał o dziewczynie dla której musi robić coś wbrew sobie.

Nie ma wyjscia z sytuacji.
Nie. ON NIE MUSI robić nic wbrew sobie. Co innego gdybym zmuszala go zeby siedział w domu. Ale ja po prostu nie chcę iść z nim - gdzie tu zmuszanie? Ciekawi mnie twoja definicja zmuszania, bez kitu. Jeśli on nie chce się bawić beze mnie, to jest jego wybór. A przecież sam jest odpowiedzialny za to, żeby mieć rozrywkę. Nie jestem od zapewniania rozrywki na zawołanie, nie jestem didżejem.
Martecza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-15, 20:34   #82
fragile_27
Zadomowienie

Czyli generalnie się nie dobraliście, jednak w tym przypadku można powiedzieć, że wina jest bardziej po Twojej stronie (jednak Sylwester dla większości to czas zabawy). A z drugiej strony rozumiem ludzi, którzy nie lubią imprez i tę noc wolą spędzić w domu. Tyle, że w domu to można siedzieć codziennie. ;p Ale skoro nie masz zamiaru poświęcić tych paru godzin... No to cóż, coś możesz stracić, Twój wybór.

Edytowane przez fragile_27
Czas edycji: 2014-12-15 o 20:48
fragile_27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-15, 20:39   #83
Silumin
Zadomowienie

Cytat:
Nie. ON NIE MUSI robić nic wbrew sobie. Co innego gdybym zmuszala go zeby siedział w domu. Ale ja po prostu nie chcę iść z nim - gdzie tu zmuszanie? Ciekawi mnie twoja definicja zmuszania, bez kitu. Jeśli on nie chce się bawić beze mnie, to jest jego wybór. A przecież sam jest odpowiedzialny za to, żeby mieć rozrywkę. Nie jestem od zapewniania rozrywki na zawołanie, nie jestem didżejem.
a gdzie pisałam o zmuszaniu?

A Ty nie chcesz z nim spędzić tego sylwestra w ogóle?
Silumin jest offline Zgłoś do moderatora  

REKLAMA
Stary 2014-12-15, 20:58   #84
czekoladkakinder
Raczkowanie

To jest na zasadzie: chcesz spedzic ze mna ten wieczor to zostajemy w domu, chcesz sie pobawic to idz sam. To na cholere mu dziewczyna jak nigdzie z nia pojsc nie moze..a jak on w koncu odpusci i posie ok to zostanmy w domu przed tv to bedziesz zadowolon?
Stary 2014-12-15, 20:58   #85
Precious things
Rozeznanie

Autorko, a Ty byś wolała by on spędził tego Sylwestra z Tobą czy poszedł na imprezę ?

Precious things jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-15, 21:07   #86
Aimee_J
Zakorzenienie

Cytat:
Wszystko zależy od tego jak spojrzeć. Swoją postacią możesz go zmuszać do pozostania z Tobą w domu lub do zabawy na imprezie bez Ciebie.
Zastanawia mnie, jak zachowujesz się w innych sytuacjach, poza imprezami, gdy jemu na czymś zależy, a Tobie coś jest nie na rękę. Robisz to samo? Zależy Ci na nim, czy jesteś z nim tak z braku laku? Jeśli ta, to jak mu to okazujesz?

Swoją drogą czekam na wątek z serii: Zostawił mnie samą w sylwestra i poszedł się bawić. Jak on mógł? Powinien siedzieć na tyłku ze mną, w domu!

Edytowane przez Aimee_J
Czas edycji: 2014-12-15 o 21:11
Stary 2014-12-15, 21:15   #87
czekoladkakinder
Raczkowanie

a zaproponowałaś coś innego czy po prostu powiedziałaś mu, że ty zostajesz w domu a on niech robi co chce ?

REKLAMA
Stary 2014-12-15, 22:04   #88
coffee
and cigarettes

Cytat:
Ależ musi.
Wbrew sobie może iść sam na imprezę albo wbrew sobie może zostać w domu.

Ty chcesz w domku i Tobie wisi czy sama, czy z nim.
On chce iść z Tobą na imprezę. I niby uważasz za kompromis fakt, że może iść sam, ale jednak Tobie nadal wisi, jak on będzie się czuł sam na imprezie. Ważne jest tylko to, że Ty będziesz w domciu, szczęśliwa, sama.
Ty od siebie nic nie dasz, żadnego zaineresowania jego samopoczuciem, a sama wymagasz, by on interesował się samopoczuciem Twoim.
Narzekasz, że jak on śmie namawiać Cię na wyjście na imprezę, bo będziesz się tam źle czuła, ale nie bierzesz pod uwagę zupełnie faktu, że on bez Ciebie będzie się tam źle czuł albo, że źle będzie się czuł siedząc w domu, gdy jego znajomi bawią się wspólnie.
coffee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-15, 22:47   #89
Martecza
BAN stały

Cytat:
Napisane przez coffee Pokaż wiadomość
Ależ musi.
Wbrew sobie może iść sam na imprezę albo wbrew sobie może zostać w domu.

Ty chcesz w domku i Tobie wisi czy sama, czy z nim.
On chce iść z Tobą na imprezę. I niby uważasz za kompromis fakt, że może iść sam, ale jednak Tobie nadal wisi, jak on będzie się czuł sam na imprezie. Ważne jest tylko to, że Ty będziesz w domciu, szczęśliwa, sama.
Ty od siebie nic nie dasz, żadnego zaineresowania jego samopoczuciem, a sama wymagasz, by on interesował się samopoczuciem Twoim.
Narzekasz, że jak on śmie namawiać Cię na wyjście na imprezę, bo będziesz się tam źle czuła, ale nie bierzesz pod uwagę zupełnie faktu, że on bez Ciebie będzie się tam źle czuł albo, że źle będzie się czuł siedząc w domu, gdy jego znajomi bawią się wspólnie.

Mowienie czegos w rodzaju: "musisz iść ze mną bo bez ciebie mi tam będzie źle" to szantaż emocjonalny. On ma wolną rękę, może spędzić tę noc na milion sposobów. Jeśli akurat uparł się imprezować ze mną, to ja muszę robić coś czego autentycznie nienawidzę? Jego komfort imprezowy nie może odbywać się moim kosztem. Mój komfort siedzenia w domu nie odbywa się niczyim kosztem, ponieważ on sam wybiera czy chce to ze mną robić. Zwłaszcza, że zawsze mówiłam: ja imprezować nie zamierzam nigdy. Uznał to, ale potem co roku i tak chce mnie przekonać. Więc twoje porównanie jest bezzasadne. Ja nie zwalam na niego odpowiedzialności za swoje samopoczucie. Ty obarczasz tą odpowiedzialnością mnie. To dziecinne.

---------- Dopisano o 23:42 ---------- Poprzedni post napisano o 23:39 ----------

Cytat:
Napisane przez czekoladkakinder Pokaż wiadomość
a zaproponowałaś coś innego czy po prostu powiedziałaś mu, że ty zostajesz w domu a on niech robi co chce ?
Zaproponowałam wyjście do teatru na musical. Do opery też. Ale on wolałby się pobawić, potańczyć, wyszumieć. Więc dla niego opera to tak jak siedzenie w domu.

---------- Dopisano o 23:47 ---------- Poprzedni post napisano o 23:42 ----------

Cytat:
Napisane przez Precious things Pokaż wiadomość
Autorko, a Ty byś wolała by on spędził tego Sylwestra z Tobą czy poszedł na imprezę ?
Wolałabym żeby poszedł na imprezę. Wtedy wróciłby zadowolony, bez dąsów i pretensji. Gdyby został, obarczyłby mnie odpowiedzialnością za to że się nie wybawił. Więc niby byłby ze mną, ale nadąsany. Tak jak ja byłam nadąsana na imprezie, do której się zmusiłam kiedyś. Ale gdyby miał zostać ze mną w domu, bez żalu, i świetnie się bawiłby podczas maratonu filmowego, jaki byśmy zrobili, to wolałabym żeby został.
Martecza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-15, 22:50   #90
Adrianna_8
Zakorzenienie

Brak mi słów...

Dobrze ktoś napisał: niech idzie na imprezę i pozna kogoś, kto nie myśli tylko i wyłącznie o sobie samej.
Adrianna_8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości