Odpieluszkowe zapalenie mózgu cz. II - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-01-03, 23:18   #61
d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640
Konto usunięte

Dot.: Odpieluszkowe zapalenie mózgu cz. II

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość

Dla mnie to jest klasyczne OZM, czyli uważanie, że jak zrobiło coś dziecko, to nie powinno być afery. Bo przecież malutki bąbelek zjadł sobie bułkę, przecież to żaden problem powinien być. A dla sklepu "kradzież" (piszę w cudzysłowie, bo jednak niezamierzona) czegoś za 1 zł a czegoś za 100 zł to to samo i nieważne, czy coś zjadł bąbelek, czy dorosły.
O tak, to jest typowe OZM

Plus dziwi mnie to zapomnienie rodzicow, moje dzieci bardzo rzadko cos w sklepie zjedza przec zaplaceniem, ale jesli sie takie cos zdarzy, to caly czas mam w glowie mysl: zaplac za to, nie zapomnij. A tym bardziej jak jest dwojka rodzicow, oboje zapomnieli A co jak nastepnym razem babelek zazyczy sobie czegos drozszego za 5 zl na przyklad?
d9dafda22031a08fb930d3c506630231eeee4640 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-03, 23:22   #62
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
teraz bachory zabiera się WSZĘDZIE. teraz bachory są ważniejsze niż dorośli. to normalne przecież, że sześciolatek zasiada z dorosłymi przy stole, i nie jest ważne, że wcina się w każdą rozmowę. to dorośli muszą przerwać i wysłuchać, co szczyl ma do powiedzenia i udawać zachwyt. to przecież zupełnie normalne, że stały klient musiał opuścić knajpę w której się umówił z kobietą, bo jakaś rodzinka przylazła z dwójką bachorów i te bachory zaczęły grać balonem w sali dla palących (gdzie ten klient siedział), drąc się przy tym niemiłosiernie. coś się, kurczę, przewartościowało chyba. coś jest nie tak. kiedyś dzieci miały swój świat, siedziały przy jednym stole razem z innymi dziećmi (a dorośli przy drugim), nie miały prawa się wtrącać, czy chociażby podsłuchiwać o czym mówią dorośli. dawniej, jak rodzice gdzieś wychodzili, to nie było problemu ze znalezieniem kogoś do opieki nad dzieckiem na te, powiedzmy, dwie godziny. teraz dzieci są wciągane w świat dorosłych nie wiadomo po co. nam, jako dzieciom się jakoś nie krzywdowało, mieliśmy swoje sprawy - ja i moi znajomi (a mamy po 30 lat), patrzymy na to wszystko z niedowierzaniem...
Nie zgadzam się z nazewnictwem ("bachor", "szczyl") ale to tylko kwestia semantyki. Natomiast całe przesłanie jest jak najbardziej słuszne. Tu znów odwołam się do własnego doświadczenia (mam nadzieję, że Drabina mi wybaczy) ale ja własnie wychowałam się w takim "dziecinnym pokoju". I to nie było 100 lat temu, tylko 20 kilka lat temu. Polegało to generalnie na tym, że dziecko miało swój dziecięcy świat, w którym nie było spraw dorosłych. Były zabawki, czytane bajki, rozmowy o sprawach zrozumiałych dla dziecka. To była ta magia dzieciństwa. Wyrastania z tej fazy wcale jakoś nie przyspieszano poprzez wciąganie mnie w sprawy dorosłych. I wcale tego nie żałuję. Dziecko powinno pozostać w świecie dzieciństwa i to chyba najpiękniejsze, co rodzice mogą mu podarować. Bo potem to wspomnienie "sielskich" lat jest takim, do którego chętnie się wraca. Jest ono ciepłe, bezpieczne. To taki wentyl bezpieczeństwa mimo, że należy do przeszlości.

Nie mam zbyt wielu dzieciatych znajomych jeszcze ale w dalszej rodzinie nieraz obserwuję zjawisko opisane w cytacie zapodanym przez Nouvelle. Starsi próbują rozmawiać, dziecko przeszkadza, wtrąca się do rozmowy, wyje-bo najwyraźniej się nudzi. Bo to nie jest jego miejsce. W rezultacie wszyscy czują się niekomfortowo. Nawet rodzice. Podejrzewam, ze w restauracji przyczyna jest ta sama. Dzieci po prostu się nudzą. Gdyby rodzice trochę pomyśleli- zabrali dla nich np. kolorowanki, mini-puzzle, książeczki z obrazkami- coś, co najzwyczajniej zajęłoby ich uwagę, być może nie biegałyby i nie wyły.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-03, 23:24   #63
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Ja też daję czasami dziecku bułę w Biedrze Ale jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się nie zapłacić, bo mój nigdy nie zjadłby całej Panie w kasach się zawsze śmieją, jak mówię np. pięć całych i jedna nadgryziona (bo zawsze pytają, ile mam bułek)
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-03, 23:30   #64
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez zuken Pokaż wiadomość

Ogolnie nie widze takiej potrzeby zeby byla taka mozliwosc. Nie robie zakupow spozywczych godzinami zebym musiala koniecznie sie napic albo cos zjesc.
Jestesmy ludzmi rozumnymi to wiec umiemy najesc sie przed zakupami a pragnienie zaspokoic po wyjsciu ze sklepu.
Jeść to nie, ale wypić w sklepie napój mi się zdarza. Zwłaszcza latem, gdy jest upał. Nie widzę problemu- wkładam pustą butelkę/puszkę do wózka z zakupami i płacę przy kasie.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Stary 2015-01-03, 23:32   #65
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Mijanou no tak bo z piciem masz taka mozliwosc, wlozysz puszke do wozka i pamietasz zeby za to picie zaplacic. Jednak z bulkami czy innym pieczywem nie ma takiej mozliwosci bo nie maja opakowania.
zuken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-03, 23:33   #66
201607111040
Konto usunięte

Dziwi mnie to ze dziecko nie moze wytrzymac tych paru minut bez bulki w sklepie. Mi rodzice nigdy nie dawali jedzenia w sklepie. Pamietam jaki kiedys zle sie czulam i otworzylam wode w sklepie. Strasznie glupio sie czulam.
201607111040 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-03, 23:33   #67
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Ja robiac zakupy nawet nie mysle o jedzeniu czy piciu. Latem tez nie bo przeciez w marketach jest chlodno, w tesco nawet zimno, nie jestem wiec jakos specjalnie spragniona wtedy

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-01-03, 23:34   #68
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Jeść to nie, ale wypić w sklepie napój mi się zdarza. Zwłaszcza latem, gdy jest upał. Nie widzę problemu- wkładam pustą butelkę/puszkę do wózka z zakupami i płacę przy kasie.
Cały problem w tym, że wkładając pustą butelkę/puste pudełko do wózka nie zapomnisz o zapłaceniu, a o zjedzonej bułce można zapomnieć. Poza tym za czasów pracy na kasie obrzydzało mnie branie z zaślinionej dziecięcej ręki tego zaślinionego papierka (bo oczywiście rodzice są zachwyceni tym, że bąbelek sam dzielnie zjadł Milky Way i mówią do niego: "No, podaj pani"), na którym jest cała rozmazana czekolada, a musiałam to zrobić, żeby skasować produkt, a niestety nie zawsze obok siebie miałam te batoniki "w całości" pod ręką, żeby ich użyć.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-03, 23:34   #69
figa84
Zakorzenienie

Jak już jesteśmy przy jedzeniu dzieci

W tym roku w lato otwierałam oczy ze zdziwienia na mszy w kościele. Przyszła kobieta na oko lat 30 z dwoma synami - na oko 2-3 lata i drugi 7-8 lat. Po jakiś 10-15 minutach wyciągnęła ciastka hity, w połowie paczki pół litra coli. Do zakończenia mszy zjedli jeszcze po jakimś batoniku, paczkę małych czipsów i dopili colę.
figa84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-03, 23:36   #70
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Figa padlam
Stary 2015-01-03, 23:37   #71
Konto usunięte

A ja nie wiem, bo jak ja byłam w wieku mojego, to nie było takich wielkich sklepów
Jak jesteśmy na spacerze, to też czasami dostaje coś do przegryzienia. Nie wiem, jaka jest różnica, czy to je w sklepie czy na dworze.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-03, 23:40   #72
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Persephone taka ze do sklepu idzie sie po to zeby zrobic zakupy a nie zajadac batonem.
Na spacer natomiast idzie sie zrelaksowac a ze niektorych relaksuje tez jedzenie to mozna to polaczyc
Dla mnie roznica istotna.

---------- Dopisano o 00:40 ---------- Poprzedni post napisano o 00:39 ----------

Poza tym mowimy tutaj o jedzeniu w sklepie czegos za co jeszcze sie nie zaplacilo, dodatkowo mozna przeciez "zapomniec" zaplacic bo dziecko zjadlo. Troche inna sytuacja niz przechadzka po parku z paczka chipsow.
Stary 2015-01-03, 23:46   #73
Konto usunięte

Cytat:
Persephone taka ze do sklepu idzie sie po to zeby zrobic zakupy a nie zajadac batonem.
Na spacer natomiast idzie sie zrelaksowac a ze niektorych relaksuje tez jedzenie to mozna to polaczyc
Dla mnie roznica istotna.

---------- Dopisano o 00:40 ---------- Poprzedni post napisano o 00:39 ----------

Poza tym mowimy tutaj o jedzeniu w sklepie czegos za co jeszcze sie nie zaplacilo, dodatkowo mozna przeciez "zapomniec" zaplacic bo dziecko zjadlo. Troche inna sytuacja niz przechadzka po parku z paczka chipsow.
Dla takiego małego dziecka to prawdziwa gratka, jak matka wybiera między ziemniakami z Polski a z Hiszpanii Starsze dziecko może i tak, może zrozumie, że to szybkie zakupy i wychodzimy, ale dla malucha to nic ciekawego.

Co do drugiej części - to dla mnie jedyny problematyczny aspekt, aczkolwiek gdyby mi się zdarzyło zapomnieć, to prędzej spaliłabym się ze wstydu niż jeszcze nadawała na wizażu na ochroniarza
Stary 2015-01-03, 23:47   #74
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Jak juz jestesmy w tym temacie, to ja po prostu dziwie sie neizmiernie tym tlumom ochroniarzy w polskich sklepach, to jest przerazajace, jak w panstwie policyjnym.
A po drugie dziwi mnie to zdziwienie, ze czlowiek moze cos zjesc czy wypic w sklepie. Jak pisalam chodze na zakupy do takich sklepow, gdzie sa lodowki z zimnymi napojami, obok krzeselka. Bierze sie napoj, wypija, placi przy kasie. To samo z bulka, zje sie, placi przy kasie. I nie mowie o dzieciach, najczesciej sa to dorosli ludzie.
Jestem w szoku, ze to kogos dziwi i jeszcze uwaza to za zlodziejstwo. No wiekszosc mieszkancow Niemiec to zlodzieje, bo spozywaja w sklepach...
1. tez mnie to dziwi, czy az tak w PL ludzie kradna ze wszedzie tyle ochroniarzy?

2. u nas to samo, do tego wszedzie daja by sprobowac rozne produkty. Dzis rano w piekarni pan sam zapytal synka czy chce ciacho, za darmo

Haters Gonna Hate
OYE jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-03, 23:48   #75
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Persephone no tak maluchowi ciezko wytlumaczyc dlatego warto zakupy z dzieckiem ograniczyc do minimum a jesli juz trzeba je zabrac ze soba to lepiej chyba dac mu jakas zabawke czy cos niz bulka zajmowac. Przynajmniej tak mi sie wydaje
Stary 2015-01-03, 23:55   #76
Konto usunięte

Cytat:
Persephone no tak maluchowi ciezko wytlumaczyc dlatego warto zakupy z dzieckiem ograniczyc do minimum a jesli juz trzeba je zabrac ze soba to lepiej chyba dac mu jakas zabawke czy cos niz bulka zajmowac. Przynajmniej tak mi sie wydaje
Pewnie, że tak. Ale ja potem szukam tych zabawek, rękawiczek, a nawet skarpetek i butów po całym sklepie.. Więc wolę dać bułę. Tym bardziej, że mam niejadka i każdy kęs jest na wagę złota
Stary 2015-01-03, 23:55   #77
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Oye, no u nas w PL tak nie jest. Nie wiem co tak bardzo Was dziwi, przeciez same tutaj mieszkalyscie nie?
Stary 2015-01-03, 23:58   #78
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
Oye, no u nas w PL tak nie jest. Nie wiem co tak bardzo Was dziwi, przeciez same tutaj mieszkalyscie nie?
dziwi mnie bo za kazdym razem jak jestem to wydaje mi sie ze tyle sie w PL zmienilo a jak czytam to forum to okazuje sie ze nie, mentalnosc ludzi dalej taka sama co kiedys.

Haters Gonna Hate
Stary 2015-01-03, 23:59   #79
Iwa_iw
Zakorzenienie

GG do Iwa_iw

ja czasami dzieciom bułkę w sklepie dawałam, kupowałam zawsze więcej niż 1 sztukę i jak Pani w kasie zawsze pytała o ilość bułek to było to dla mnie jakby przypomnienie, że muszę podać o jedną sztukę więcej
do czasu jak kiedyś widziałam jak jeden z klientów rękoma czarnymi jak węgiel i ogólnie nie grzeszący czystością gołymi rękami przerzucał bułkami w pojemniku
od tego czasu wyleczyłam się z kupowania pieczywa w hipermarketach zupełnie, jak sobie sytuację przypomnę to aż mi się w żołądku wszystko wywraca
od tamtej pory kupuję tylko w piekarni gdzie pieczywo podaje sprzedawca licząc, że kontakt z brudasami jest ograniczony (mam nadzieję, że moje naiwność nie jest aż tak wielka)

lizaków, batonów, ciastek nigdy w sklepie nie otwieram, ale pamiętam jak moja starsza miała fazę na kupowanie mydła
zwykłe w kostce, lubiła wąchać, podobały jej się opakowania i kiedyś wybierałam coś na stoisku z chemią i poszłyśmy robić zakupy dalej aż w końcu moją uwagę przykuła coś za bardzo wypchana kieszeń w kurtce córki.
okazało się, że ona sobie mydło wybrała i schowała do kieszeni. Dobrze, że w porę zauważyłam bo w przeciwnym razie wstydu bym się najadła za jedno mydło

HANIA 29.10.2008r.

ALUTKA 13.06.2011r.
Iwa_iw jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-01-03, 23:59   #80
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Oye a mnie dziwi jak ktos wyjezdza z kraju i nagle taki nie-polski sie staje
Stary 2015-01-04, 00:02   #81
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
Oye a mnie dziwi jak ktos wyjezdza z kraju i nagle taki nie-polski sie staje
ponad cwierc wieku to bardzo nagle

Haters Gonna Hate
Stary 2015-01-04, 00:02   #82
Iwa_iw
Zakorzenienie

GG do Iwa_iw

Cytat:
Napisane przez OYE Pokaż wiadomość
dziwi mnie bo za kazdym razem jak jestem to wydaje mi sie ze tyle sie w PL zmienilo a jak czytam to forum to okazuje sie ze nie, mentalnosc ludzi dalej taka sama co kiedys.
pamiętam jak dobrych kilka lat temu (kilkanaście nawet) otwierał się u nas pierwszy hipermarket - HIT
moja mama tam pracowała na stanowisku kierowniczym i właśnie ona nam opowiadała, że w sklepach tego typu jak najbardziej można otworzyć napój, batona tylko później opakowanie do kasy dać. to była wtedy taka nowość
i nigdy nie widziałam sytuacji by ochrona czepiała się do samego spożywania czegoś na terenie sklepu - jeżeli się za to nie zapłaci to już inna bajka.

HANIA 29.10.2008r.

ALUTKA 13.06.2011r.

Edytowane przez Iwa_iw
Czas edycji: 2015-01-04 o 00:04
Iwa_iw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-04, 00:03   #83
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Nie rozumiem wiec czemu jeszcze przez tyle czasu nie znalazlas jakiegos forum w "Twoim" kraju z ludzmi rownie nie-polskimi jak Ty
Nie musialabys sie tak caly czas dziwic.
Stary 2015-01-04, 00:07   #84
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Iwa_iw Pokaż wiadomość
pamiętam jak dobrych kilka lat temu (kilkanaście nawet) otwierał się u nas pierwszy hipermarket - HIT
moja mama tam pracowała na stanowisku kierowniczym i właśnie ona nam opowiadała, że w sklepach tego typu jak najbardziej można otworzyć napój, batona tylko później opakowanie do kasy dać. to była wtedy taka nowość
i nigdy nie widziałam sytuacji by ochrona czepiała się do samego spożywania czegoś na terenie sklepu - jeżeli się za to nie zapłaci to już inna bajka.
bo to normalne. Mnie bardziej dziwi ze niektorzy wyzywaja ta dziewczyny od zlodziei I ogolne oburzenie jak mozna w sklepie cos jesc czy pic

Haters Gonna Hate

Edytowane przez OYE
Czas edycji: 2015-01-04 o 00:09
Stary 2015-01-04, 00:09   #85
3cda010cf2365f85063684cab232c67a494edda3_61df6b81d462b
Konto usunięte

Ja pamiętam historię gdy jeszcze byłam w podstawówce, może gimnazjum. Do mamy przyszła koleżanka z synem (nie mam pojęcia ile miał lat, może max 7). On leżał u mnie w domu na podłodze w kuchni, darł się, wreszczczał, płakał jak zażynany że coś chce a matka z tekstem "Adrianku... Daj już spokój" z największym spokojem w głosie i dalej miała to w d. czy wrzeszczy czy co robi... Dopowiem że mieszka 3 domy dalej...
3cda010cf2365f85063684cab232c67a494edda3_61df6b81d462b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-04, 00:09   #86
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Oye a jakbys nazwala osobe ktora nie zaplacila za paczka ktorego zjadl jej babelek?
Zapominalska?
Stary 2015-01-04, 00:13   #87
Karinio
Zakorzenienie

Cytat:
bo to normalne. Mnie bardziej dziwi ze niektorzy wyzywaja ta dziewczyny od zlodziei I ogolne oburzenie jak mozna w sklepie cos jesc czy pic
Ja napisałam,że to jest jakby jest złodziejstwemJakby słowo klucz to raz,a dwa upsik dwóch dorosłych zapomniało,że dziecko zjadło
Karinio jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-01-04, 00:18   #88
OYE
Zakorzenienie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;49582219]

A ja nie przewinęłabym dziecka na podłodze. Ale o tym już tu było.
Więc skoro odpada ta opcja, to nie wiem, gdzie w tej toalecie 2x2 miałabym to zrobić? W 20 cm umywalce czy na sedesie, który jest krótszy niż dziecko?

Dziewczyny, tak piszecie o tym profilowaniu restauracji..
Ale teraz przeczytajcie to, co napisała chociażby aa2 - w McD w Zakopanem nie było przewijaka.
To gdzie, które to są te restauracje pro-dzieciowe, do których można spokojnie iść z dzieckiem wiedząc, że przewinie się je tam w ludzkich warunkach, jeśli nawet nie ta, która jest chyba w 100% nastawiona na dzieci?

Swoją drogą - ja byłam w Telepizzy, więc ani to specjalnie eleganckie ani biznesowe, ani lanczykowo-koktajlowe..

A już zupełnie inna sprawa, że akurat profilowanie restauracji nijak się ma do przewijania, bo przewijanie na leżąco dotyczy zwykle malutkich dzieci, których profilowanie w żaden sposób nie obchodzi, no chyba, że ktoś karmi roczniaka mini-pizzami.[/QUOTE]

zadne profilowanie, poprostu po co wydawac na przewijak jak prawo tego nie wymaga.

---------- Dopisano o 01:18 ---------- Poprzedni post napisano o 01:15 ----------

Cytat:
Napisane przez Karinio Pokaż wiadomość
Ja napisałam,że to jest jakby jest złodziejstwemJakby słowo klucz to raz,a dwa upsik dwóch dorosłych zapomniało,że dziecko zjadło
powaznie twierdzisz ze ktos z premedytacja ukradl paczka za 99 groszy?

Haters Gonna Hate
Stary 2015-01-04, 00:18   #89
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
ponad cwierc wieku to bardzo nagle
OYE
nie chcę Ci dokuczać ani nic z tych rzeczy, ale takie porównania nie są właściwe. Osobiście pół życia spędziłam za granicą, ale wykazywanie wyższości/niższości życia "tam" nad życiem "tu" wydaje mi się nieco bez sensu, skoro opisujemy sytuacje dziejące się "tu". Po prostu w każdym kraju jest inaczej i nie ma sensu tego porównywać w kategorii "lepiej"/"gorzej".

Invisible, co do zaślinionych papierków- zgadzam się. Zresztą, od zjedzenia tego batonika można jakoś dziecko powstrzymać. Co do bułek-tu rzeczywiście mam mieszane uczucia. Ale nie dziwię się, że czasem ochrona zwraca komuś uwagę, skoro gros osób potem zapomina (mniej lub bardziej celowo) za tę bułkę zapłacić.

No pasaran!
Stary 2015-01-04, 00:28   #90
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
OYE
nie chcę Ci dokuczać ani nic z tych rzeczy, ale takie porównania nie są właściwe. Osobiście pół życia spędziłam za granicą, ale wykazywanie wyższości/niższości życia "tam" nad życiem "tu" wydaje mi się nieco bez sensu, skoro opisujemy sytuacje dziejące się "tu". Po prostu w każdym kraju jest inaczej i nie ma sensu tego porównywać w kategorii "lepiej"/"gorzej".
.
Dlaczego nie? Swiat jest teraz otwarty. Zreszta te sklepy nie sa polskie i takie zachowanie jest dozwolone, tylko stara mentalnosc innych ludzi tego jak bylo kiedys nie moze tego przyjac

Haters Gonna Hate
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości