Dla socjalu wszystko... - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-01-21, 14:38   #61
Farisss
Wtajemniczenie

Dot.: Dla socjalu wszystko...

Cytat:
Napisane przez justynka333 Pokaż wiadomość
Wiem. Ale muszę dać na składkę zdrowotną po czym do lekarza termin za rok. Idę prywatnie i jestem okradana. Płacę przez 35-40 lat ogromny zus po czym państwo łaskawie da po 67roku życia 800zł na wegetację. Jestem robiona w @#$% to czemu mam być uczciwa i nie brać macierzyńskiego przez kilka miesięcy więcej??? Odzyskuję to co mi zabrali!!!!
Ale tu był konkretny przypadek, że kobieta zakłada firmę, a potem idzie na macierzyński - to się w żaden sposób nie kalkuluje, bo ona żadnych składek nie płaciła.
Serio nie widzisz różnicy ?

I sory - decydujesz się na prywatnego lekarza, to nie jesteś okradana. Sama o tym zdecydowałaś.
Stary 2015-01-21, 14:49   #62
mrsdiorr
Raczkowanie

Oczywiście, że znamy takie przypadki - u mnie na uczelni to norma, że ludzie, których ojciec ma prywatną firmę, a matka pracuje na pełen etat mają socjala, a np. ja gdzie mój ojciec od wielu lat nie żyje, mama pracuje w supermarkecie na kasie o dziwo już się na sojal nie łapałam, tak samo moja przyjaciółka, której mama zapierdziela na produkcji, ojciec też nie żyje już socjala nie dostała, bo niby mamy za wysokie dochody na osobę w rodzinie :P

I jeszcze mnie taka jedna dziewczyna z podstawówki na portalu społecznościowym zaprosiła - fakt nie zazdroszczę jej, bo jest z patologicznej, wielodzietnej rodziny, ale sama nie lepsza - dzieciorów narobiła, za mąż nie wyszła, roboty nie ma i się chwali w internecie, że niedługo może mieszkanie od miasta dostanie. A ja tu z TŻtem żyjemy za 2300 miesięcznie, z czego tysiak idzie na wynajem mieszkania, reszta na żarcie, bilety miesięczne - a o mieszkaniu swoim to możemy sobie pomarzyć, nawet zdolności kredytowej nie mamy żeby się zadłużyć, ani nie ma z czego odkładać na wkład własny - też poważnie rozważamy emigrację

Edytowane przez mrsdiorr
Czas edycji: 2015-01-21 o 14:50
mrsdiorr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-21, 14:51   #63
__Amelia _
Rozeznanie

Nigdy sie z takim zjawiskiem nie spotkalam.
__Amelia _ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-21, 14:56   #64
chwast
Zakorzenienie

Tak znam takich ludzi. Tragedia, ostatnio w pracy zrobili wielkie oczy jak powiedziałam, ze nie mam zamiaru brać zadnych benefitów bo i po co?

Nie mieści sie to w ich toku rozumowania xd

Wysłane przez tapatalk
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-21, 15:23   #65
justynka333
Wtajemniczenie

GG do justynka333

Cytat:
Napisane przez Farisss Pokaż wiadomość
Ale tu był konkretny przypadek, że kobieta zakłada firmę, a potem idzie na macierzyński - to się w żaden sposób nie kalkuluje, bo ona żadnych składek nie płaciła.
Serio nie widzisz różnicy ?

I sory - decydujesz się na prywatnego lekarza, to nie jesteś okradana. Sama o tym zdecydowałaś.
Ja mówię tylko w przypadku kogoś kto pracuje i płaci składki/zus. Przykład jaki podałaś tak bym nie zrobiła.
Rozumiem że lepiej poczekać grzecznie ile nfz każe a potem płakać że już nie ma ratunku??? Farisss Ty na pewno żyjesz w Polsce???
Nawet na głupie badanie krwi trzeba chodzić prywatnie bo nie idzie się o skierowanie doprosić
06.06.2015 II kreski
06.02.2016 Jakub Andrzej syn Justyny i Michała
14.12.2016 II kreski
16.08.2017 Barbara Maria córka Justyny i Michała

Edytowane przez justynka333
Czas edycji: 2015-01-21 o 15:24
justynka333 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-21, 15:32   #66
201607211025
Konto usunięte

Cytat:
Ja mówię tylko w przypadku kogoś kto pracuje i płaci składki/zus. Przykład jaki podałaś tak bym nie zrobiła.
Rozumiem że lepiej poczekać grzecznie ile nfz każe a potem płakać że już nie ma ratunku??? Farisss Ty na pewno żyjesz w Polsce???
Nawet na głupie badanie krwi trzeba chodzić prywatnie bo nie idzie się o skierowanie doprosić
Ja też żyję w Polsce, do ginekologa na nfz, mogę zarejestrować się na drugi dzień, a czasem i tego samego(a chodzę do dużej przychodni, gdzie jest sporo pacjentów) do dermatologa i alergologa podobnie, a z tym pobieraniem krwi to chyba żart. Owszem, jest zawsze sporo osób do pobrania, ale przecież trwa to chwilę i następna osoba wchodzi, a o skierowanie też ciężko nie jest.
201607211025 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-21, 16:30   #67
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez beautyq Pokaż wiadomość
Ja też żyję w Polsce, do ginekologa na nfz, mogę zarejestrować się na drugi dzień, a czasem i tego samego(a chodzę do dużej przychodni, gdzie jest sporo pacjentów) do dermatologa i alergologa podobnie, a z tym pobieraniem krwi to chyba żart. Owszem, jest zawsze sporo osób do pobrania, ale przecież trwa to chwilę i następna osoba wchodzi, a o skierowanie też ciężko nie jest.
Nigdy nie dostalam skierowania na badanie krwi panstwowo, niezaleznie od tego co sie ze mna dzialo. Siostra dostala dopiero jak zaczela krwawic ze wszystkich otworow ciala.
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-21, 16:59   #68
Lady in Blue
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
Nigdy nie dostalam skierowania na badanie krwi panstwowo, niezaleznie od tego co sie ze mna dzialo. Siostra dostala dopiero jak zaczela krwawic ze wszystkich otworow ciala.
Serio? Dziwne
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-21, 17:42   #69
h2o0
Zakorzenienie

-ukrywanie dochodów rodziców pracujących poza Polską dla stypendium socjalnego
-fałszywe dokumenty potwierdzające dodatkowe praktyki dla wyższego stypendium naukowego (wujek koleżanki ma firmę i jej takie rzeczy dostarczał na zawołanie)
h2o0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-21, 17:47   #70
bivalvia
Raczkowanie

Cytat:

Jestem w szoku, nie spodziewałam się, że można mieć jakieś problemy z badaniem krwi... Robię bez problemu co roku na nfz, mówię lekarzowi tylko, że biorę tabletki antykoncepcyjne i wolę przez to badać się regularnie.

A tak do tematu - owszem, znam kilku takich, którzy żyli/żyją z socjala. Na moich studiach najwyższy socjal to było ok. 750 zł. Koleżanka miała później jeszcze drugie tyle ze stypendium naukowego i dopóki nie zmienili stawek stypendiów, żyła jak gwiazda, mając jeszcze pieniądze od rzekomo niepracujących rodziców. O ile naukowe stypendium jej się należało jak najbardziej, to przy socjalnym miałam wątpliwości

Edytowane przez bivalvia
Czas edycji: 2015-01-21 o 17:51
bivalvia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-21, 18:00   #71
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
Tak znam takich ludzi. Tragedia, ostatnio w pracy zrobili wielkie oczy jak powiedziałam, ze nie mam zamiaru brać zadnych benefitów bo i po co?

Nie mieści sie to w ich toku rozumowania xd

Wysłane przez tapatalk
Ale benefity z pracy to co innego. To jakby prywatna osoba za nic chciała ci dać stówę, a Ty się upierasz, że nie chcesz

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-01-21, 18:46   #72
Farisss
Wtajemniczenie

Cytat:
Tak, na pewno żyję w Polsce. Badania krwi co roku mam robione i to pełne. Lekarka sama proponuje i zawsze pyta czy się coś dzieje, czy nie trzeba innych badań.
Stary 2015-01-21, 22:46   #73
justynka333
Wtajemniczenie

GG do justynka333

Cytat:
Hehe znam to
Cytat:
Napisane przez Farisss Pokaż wiadomość
Tak, na pewno żyję w Polsce. Badania krwi co roku mam robione i to pełne. Lekarka sama proponuje i zawsze pyta czy się coś dzieje, czy nie trzeba innych badań.
Masz fart Ja o cytologię prosiłam się rok!!! czasu chodząc co 3 miechy po receptę. Badania żeby sprawdzić czy tabletki anty coś mi nie szkodzą też robiłam na własny koszt, jedyne co dostałam na nfz to badanie, czasem posiew i receptę...
I jeszcze jedna ciekawostka po oparzeniu jakiego doznałam rok temu lekarz na nfz wypisywał mi 100% płatne leki mimo że była na nie refundacja... Może mam pecha do państwowej służby zdrowia
06.06.2015 II kreski
14.12.2016 II kreski
Stary 2015-01-22, 14:13   #74
lza_slonca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Imperialista Pokaż wiadomość
Trzeba było urodzić ósemkę dzieci!

Ogólnie twoja koleżanka i tak słabo kombinuje, bo powinna dzieciaki robić z 8 różnymi ojcami. Miałaby większe zasiłki jako samotna matka i część z nich płaciłaby alimenty.
a weź to wychowaj jak przy 1 ledwo dopinam budżet

Dukam po raz 2

start: 97kg
faza I od 16.11. do 24.11
koniec: 91,9kg

start II faza: 92,7 kg
faza II 25.11
lza_slonca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-23, 14:31   #75
__Amelia _
Rozeznanie

Rozmawialam z Tz, ktory jest Francuzem. Tutaj te zjawisko wystepuje nagminnie wsrod spolecznosci emigracyjnych zwlaszcza z krajow arabskich. Poligamia jest karalna. Wiec oficjalnie maja 1 zone. I duzo dzieci z innymi kobietami. Niewiernosci prawo francuskie nie karze )) ale za to daje zasilki na posiadane dzieci....
__Amelia _ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-23, 14:52   #76
201607211025
Konto usunięte

Cytat:
Hehe znam to

Masz fart Ja o cytologię prosiłam się rok!!! czasu chodząc co 3 miechy po receptę. Badania żeby sprawdzić czy tabletki anty coś mi nie szkodzą też robiłam na własny koszt, jedyne co dostałam na nfz to badanie, czasem posiew i receptę...
I jeszcze jedna ciekawostka po oparzeniu jakiego doznałam rok temu lekarz na nfz wypisywał mi 100% płatne leki mimo że była na nie refundacja... Może mam pecha do państwowej służby zdrowia
Z tą cytologią, to chyba nie uwierzę.
Stary 2015-01-23, 15:22   #77
justynka333
Wtajemniczenie

GG do justynka333

Cytat:
Możesz wierzyć lub nie wykręcała się jak mogła bo pewnie czekała aż przyjdę prywatnie.
06.06.2015 II kreski
14.12.2016 II kreski
Stary 2015-01-23, 16:03   #78
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
Wiem. Ale muszę dać na składkę zdrowotną po czym do lekarza termin za rok. Idę prywatnie i jestem okradana. Płacę przez 35-40 lat ogromny zus po czym państwo łaskawie da po 67roku życia 800zł na wegetację. Jestem robiona w @#$% to czemu mam być uczciwa i nie brać macierzyńskiego przez kilka miesięcy więcej??? Odzyskuję to co mi zabrali!!!!
Mentalność na zasadzie ''inni oszukują, to ja też będę'', ''inni są źli, to mi też wolno''. Coś niefajnego.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-23, 17:11   #79
andune
Rozeznanie

dziewczyny, dobrze wiedzieć, że nie tylko mi przeszkadza to wyłudzanie uczelniowe... poczułam się normalna, nie jakaś tam zazdrośnica

Cytat:
Napisane przez Vilqa Pokaż wiadomość
Jakiś czas temu można było założyć firmę, opłacić jedną najwyższą składkę chorobową - ok.6 tysi, po czym działalność zawiesić i po porodzie pobierać owe 6 patyków co miesiąc. Ot, takie niedopatrzenie w przepisach. Zgadnijcie co zrobiła kuzynka mojego męża (jak zresztą gros kobiet w tym kraju)?
Do tego na lewo robiła projekty domów, które stemplował jej kolega.

Ale kasy to ona nigdy nie ma. I to ciągłe "wiesz, nie mogę do siebie was zaprosić, bo my z mężem to nie jadamy jakiś frykasów, bo nas nie stać. Wstyd gości przyjąć."

Ciąża oczywiście "zagrożona" od poczęcia.

Dlaczego w tym kraju ludzie tak bezczelnie kradną - pytanie retoryczne.

Tym bardziej mnie szlag trafia, że jestem świeżo po artykule o tym, jak do wyłudzaczy podchodzą Skandynawowie. Przydałoby się paru np. Norwegów w naszym parlamencie.
a ja bym to chętnie zobaczyła - ciekawe, czy daliby radę polskim cwaniaczkom...

Cytat:
a tego to już nie rozumiem, jak nie mogę się doprosić morfologii zwykłej, idę po prostu oddać krew morfologia gratis i do tego taka przyjemna atmosfera, że od razu mi się przyjemniej robi

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-01-23, 17:14   #80
201605161006
Konto usunięte

Morfologia prywatnie to koszt 5 zł, pewnie większość z Was więcej wydaje na fastfoody i inne bzdety. W podobnych cenach są podstawowe badania krwi, także jak ktoś ma lekarza, który aż tak skąpi, że nawet raz na rok nie da, to wydanie raz na rok kilkudziesięciu zł na takie badania to raczej nic wielkiego.
Stary 2015-01-23, 18:20   #81
mabi27
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie wiem, od czego to zależy, naprawdę, ja mam wizytę u ginekologa na fundusz co 3 miesiące, cytologię regularnie, raz do roku usg i kolposkopię raz na rok.
Ale to wyjątek, bo do innych lekarzy nie jest tak różowo się dostać i trzeba płacić.
mabi27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-23, 19:50   #82
201605161006
Konto usunięte

Stary 2015-01-23, 20:45   #83
cleopadra
Wtajemniczenie

Mnie to wkurzaja osoby a mieszkan socjanych,przed otrzymaniem mieszkania to naklepia dzieci,nie pracuja,na zasilkach siedza,a jak juz maja mieszkanie socjalne i dzieci duze to maja w doooopie,nikt im nie sprawdza dochodow i stanu zycia,mieszkania socjalnego nikt im nie zabierze
cleopadra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-01-23, 21:15   #84
Imperialista
BAN stały

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
Morfologia prywatnie to koszt 5 zł, pewnie większość z Was więcej wydaje na fastfoody i inne bzdety. W podobnych cenach są podstawowe badania krwi, także jak ktoś ma lekarza, który aż tak skąpi, że nawet raz na rok nie da, to wydanie raz na rok kilkudziesięciu zł na takie badania to raczej nic wielkiego.
Po to płacisz składkę zdrowotną, żeby nie płacić prywatnie za morfologię 5 zł czy za dentystę 150 zł i masz prawo robić dym, jak masz utrudnienia czy lekarz mówi "to tylko za 5 zł".

Cytat:
Napisane przez __Amelia _ Pokaż wiadomość
Rozmawialam z Tz, ktory jest Francuzem. Tutaj te zjawisko wystepuje nagminnie wsrod spolecznosci emigracyjnych zwlaszcza z krajow arabskich. Poligamia jest karalna. Wiec oficjalnie maja 1 zone. I duzo dzieci z innymi kobietami. Niewiernosci prawo francuskie nie karze )) ale za to daje zasilki na posiadane dzieci....
Wręcz taki facet jest na propsie, bo jego "żony" dostają wyższe zasiłki jako samotne matki.
Imperialista jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-23, 21:19   #85
201604140952
Konto usunięte

Cytat:
Czasami trzeba sprawdzić więcej 'rzeczy' niż sama morfologia. A jak do tego dojdzie ginekolog + cytologia, dentysta i tak dalej, to już jest większa kwota, nie każdego na to stać.

Też raz nie dostałam skierowania na badania krwi, mimo że od dłuższego czasu bardzo źle się czułam. Pani doktor stwierdziła, że młoda jestem i wymyślam albo się stresuję studiami i dlatego źle się czuję. Miałam wtedy też przez długi czas problem z żołądkiem, ale skierowania do gastrologa oczywiście nie dostałam, bo "to ze stresu". A jak dostałam skierowanie na badania od jednego specjalisty, to nie mogłam obejrzeć wyników, bo były od razu w karcie w gabinecie - nie mogłam zajrzeć do karty! - musiałam się jeszcze raz umówić na wizytę i czekać kolejny miesiąc. Na szczęście wszystko było w porządku, ale co gdyby moja dolegliwość wymagała natychmiastowego działania.. Na szczęście w mojej rodzinnej miejscowości lekarz jest w porządku i jak badania są potrzebne, to nie ma problemu ze skierowaniem.

Wydaje mi się, że można poprosić o odmowę wydania skierowania lub przeprowadzenia badania na piśmie. Może się lekarz przestraszy. Albo po prostu zmienić lekarza.
201604140952 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-24, 09:17   #86
lza_slonca
Zakorzenienie

Cytat:
Po to płacisz składkę zdrowotną, żeby nie płacić prywatnie za morfologię 5 zł czy za dentystę 150 zł i masz prawo robić dym, jak masz utrudnienia czy lekarz mówi "to tylko za 5 zł".

Wręcz taki facet jest na propsie, bo jego "żony" dostają wyższe zasiłki jako samotne matki.
sprawdź co Ci wpierw przysługuje w ramach nfz-tu nim udzielisz tu pouczeń.

Dukam po raz 2

faza II 25.11
Stary 2015-01-24, 09:37   #87
201607211025
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lza_slonca Pokaż wiadomość
To prawda. Nie musisz robić wypełnienia utwardzanego światłem, tylko zwykłe za darmo.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-01-24, 09:44   #88
lza_slonca
Zakorzenienie

Cytat:
To prawda. Nie musisz robić wypełnienia utwardzanego światłem, tylko zwykłe za darmo.
dokładnie.

Dukam po raz 2

faza II 25.11
Stary 2015-01-24, 11:20   #89
justynka333
Wtajemniczenie

GG do justynka333

Cytat:
Mentalność na zasadzie ''inni oszukują, to ja też będę'', ''inni są źli, to mi też wolno''. Coś niefajnego.
Oj to nie moja bajka Ja uważam że matka która ciut przykombinuje żeby ten rok na macierzyńskim dostać troszkę więcej nie zasługuje na pręgierz. W przewadze przypadków to kobiety pracujące i płącące składki/zusy. Państwo goli obywatela z wszystkich stron i my za to płacimy.Inną rzeczą jest robienie dzieci dla zasiłku/becikowego.
Cytat:
Napisane przez andune Pokaż wiadomość
dziewczyny, dobrze wiedzieć, że nie tylko mi przeszkadza to wyłudzanie uczelniowe... poczułam się normalna, nie jakaś tam zazdrośnica

a ja bym to chętnie zobaczyła - ciekawe, czy daliby radę polskim cwaniaczkom...

a tego to już nie rozumiem, jak nie mogę się doprosić morfologii zwykłej, idę po prostu oddać krew morfologia gratis i do tego taka przyjemna atmosfera, że od razu mi się przyjemniej robi
Nie mogę oddawać krwi
Cytat:
Jasne a jak przyjdzie inne kosztowniejsze badanie??? Po jaką cholerę płacę kładki??
Cytat:
Napisane przez mabi27 Pokaż wiadomość
Nie wiem, od czego to zależy, naprawdę, ja mam wizytę u ginekologa na fundusz co 3 miesiące, cytologię regularnie, raz do roku usg i kolposkopię raz na rok.
Ale to wyjątek, bo do innych lekarzy nie jest tak różowo się dostać i trzeba płacić.
Sama wiem że różowo nie jest... Chodzę tam gdzie załatwię wizytę od ręki bez czekania. U innych może lepszych lekarzy na nfz kolejki są kosmiczne a jak nagle zachoruję to co??

Cytat:

06.06.2015 II kreski
14.12.2016 II kreski
Stary 2015-01-24, 12:14   #90
Imperialista
BAN stały

Cytat:
Napisane przez lza_slonca Pokaż wiadomość
Z tego co pamiętam dentysta jest za darmo, ale trzeba płacić za "znieczulenie". Najpierw sprawdź co Tobie przysługuje, a potem bierz udział w dyskusji.
Imperialista jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości