![]() |
#61 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Czy wg Was zarobki 2,5 tysiąca miesięcznie to dużo czy mało ?
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Wtajemniczenie
|
Autorka mieszka w mieście 10tys mieszkańców. Odległości w takich miastach nie są duże.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Można rozważać "czy warto czy nie warto mieć samochód" w nieskończonośc, wszystko to są względne kwestie (np. jak ktoś jeździ do pracy metrem w Warszawie to nie czeka na przystanku dłużej niż 5 minut). W tym wątku rozchodzi się o pracę w małym mieście i dopóki nie wiadomo jakie tak naprawdę trasy trzeba by w nim odbywać (czy do pracy jest blisko czy może bardzo daleko a komunikacji miejskiej nie ma żadnej, jakie jest skomunikowanie z większymi miastami) nie da się tego rozstrzygnąć. Moje doświadczenie podpowiada, że w większości przypadków w malutkim mieście można się świetnie bez samochodu obyć. Co innego, jak ktos mieszka w małym mieście a pracuje z małżonkiem w dużym mieście oddalonym o 20km do którego nie ma dogodnego dojazdu zbiorkomem - wtedy większe prawdopodobieństwo, że do kosztów utrzymania trzeba dokalkulować utrzymanie samochodu. Edytowane przez nelciak Czas edycji: 2015-03-28 o 15:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |||||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
1) co konkretnie załatwić? jakaś poczta pewnie jest, urząd miejski też, pit można wysłać przez internet 2) mowa o mieście a nie o wsi, gdzie do najbliższego lekarza godzina drogi. w małych miastach normalnie są lekarze i generalnie tańsi niż w dużych, czasem 2 razy tańsi. jak często bywa się w szpitalu? oby jak najrzadziej 3) tu może być problem, z wymienionych chodzę tylko do opery, mieszkając w mniejszym mieście byłabym w stanie raz w miesiącu dojechac w weekend pociągiem, tak samo z teatrem, kin jest dużo więcej w Polsce także w mniejszych miastach 4) jak tak dalej pójdzie to w prawie każdej mieścinie będzie centrum handlowe. markety, apteki są wszędzie. można też zamawiać rzeczy z neta. najciężej pewnie z ciuchami, ale tego się nie kupuje co tydzień Poza tym pisałam, że możliwość dotarcia do większego miasta ma znaczenie. Czasem szybciej dojechać z małego miasta 15km do położonego obok dużego miasta autobusem który po drodze zatrzymuje się pare razy, niż przebić się przez korki do centrum wielkiego miasta jeśli się mieszka na obrzeżach. Edytowane przez nelciak Czas edycji: 2015-03-28 o 16:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Czy da się żyć bez auta? Da się. Czy to coś, o czym bym marzyła, mieszkając w małym mieście? Absolutnie nie. Wolałabym już nie mieć lodówki czy oczywiście telewizora. Uważam, że życie w małym mieście bez auta jest przekichane. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Teraz kiedy mieszkam w dużym mieście doceniam dostęp do mnóstwa jego udogodnień, ale brakuje mi z małego miasta: zerowych korków, dostępu do przyrody (jakieś laski sródmiejskie to nie to samo), tego że wiele rzeczy jest pod ręką, ciszy i spokoju, bliskich odległości przy wracaniu od znajomych w nocy a nie tłuczenie się nocnym. Największą tragedią po powrocie do malego miasta bylby dla mnie brak dużej biblioteki, bo to miejsce gdzie bywam bardzo często i które cięzko zastąpić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Marszałkini II RP
|
Według mnie to mało.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Konto usunięte
|
Co do dyskusji, czy auto bardziej niezbędne w małym czy dużym mieście - plox, mieszkam w aglomeracji śląskiej, właściwie nie ma miejsca, gdzie nie dojadę transportem zbiorowym - tramwaje i autobusy, pociągi, wszystko. Bez auta funkcjonowałam całkiem długo i nie jest mi niezbędne, choć niesłychanie mi życie ułatwiło. Ale mam porównanie, np. koleżanki ze studiów, które mieszkają na jakichś świętokrzyskich czy wręcz górskich wsiach i miasteczkach. Ze Śląska żadnego autobusu ani pociągu bezpośredniego, najpierw zwykle muszą dojechać do Krakowa, a stamtąd powiedzmy dwa razy dziennie mają autobus do innej, większej miejscowości, skąd dopiero mają pks do swojej albo ktoś musi po nie podjechać. Bez auta są totalnie upupione, choć oczywiście - w swoim małym, uroczym miasteczku wszędzie dojdą z buta w ciągu pół godziny. W większym mieście zwykle jest sporo szkół, lepszych i gorszych - w małych miejscowościach ile będzie szkół średnich? Ile spośród nich to licea, a ile z nich ma wysoki poziom? Jak jedno - to fantastycznie, a reszta niech dojeżdża 40 km do najbliższego miasta albo mieszka w internacie czy na stancji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lol, będę się upierać w tym wątku, że 2,5 tys. zł to mało w małym mieście a niemożliwe do przeżycia w dużym przy założeniach, o których pisałam w moich postach (życie bez partnera w wynajętym/ na kredyt mieszkaniu).
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
Co do tego samochodu to jeśli jeździ się codziennie w kilka różnych miejsc to koszt samego paliwa jest podobny do kosztów biletów, tak więc ten samochód to nie jest nie wiadomo jaki drogi interes, a patrząc pod kątem oszczędności czasowej (godzin, które się zyskuje, a można poświęcić na pracę i dodatkowy zarobek) to duży zysk.
O ile to bezawaryjny okaz oczywiście ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Rozeznanie
|
2500zł na rękę to już nie głodowa pensja, ale jeszcze żaden szał. Smutne jest to, że dla tak wielu ludzi pensa za którą mogą w miarę spokojnie egzystować jest nieosiągalna. Taki mamy klimat.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zadomowienie
|
Jak dla mnie to dużo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
Nawet liczbe dzieci podyktowalyscie i srodek lokomocji. Ba nawet zostala oszacowana pensja ew. partnera. Co by laska zrobila bez wizazu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Raczkowanie
|
Punkt widzenia zależy od puntu siedzenia - standardowo. dla mnie na chwilę obecną kwota podana przez autorkę to ani mało ani dużo - ot żeby przeżyć od 1 do 1 zakładając, że człowiek utrzymuje się sam, coś tam wynajmuje, ma jakiś mały kredyt, opłaca rachunki, czasem pójdzie do fryzjera, a czasem do kina. Bez szaleństw, ale i bez rżnięcia Paris Hilton. sama zarabiałam podobnie (dobijając do tej kwoty pracą dodatkową), ale z doświadczenia wiem człowiek szybko się przyzwyczaja do dobrego (jak dochody są wyższe).
![]() |
#77 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie podoba mi się to, że piszesz o kwocie 2500 zł jakby zarabianie tego w małym czy dużym mieście było jakimś ubóstwem ;/ Cytat:
Chciałabym, żeby mi tyle zostawało... 217,50 zł na tydzień to nie jest mało. Wynajęcie pokoju: 600 zł (bo wybacz, ale nie sądzę, żeby samotna osoba połasiła się na mieszkanie za 1500 zł) Bilet miesięczny: powiedzmy, że 100 zł Telefon: 50 zł i zostaje 1750 zł na życie. Spokojnie można przeżyć, a nawet odłożyć. Żyjesz jednak w trochę innym świecie niż przeciętny Polak. (nie jest to obraźliwe, po prostu stwierdzenie faktu). Oczywiście sytuacja się zmienia, jeśli chce się wziąć kredyt na mieszkanie, podejrzewam, że z zarobkami 2500 zł nawet nie ma się zbyt dużej zdolności kredytowej. Ale podejrzewam, że mało kto kupuje mieszkanie będąc singlem. A w małym mieście uważam, że jest to duża kwota i można sobie spokojnie żyć. Pochodzę z małego miasta, tam jest wszystko taniej, odchodzi bilet miesięczny, bo wszędzie można dojść pieszo, mieszkania do kupienia i do wynajęcia są o wiele tańsze, nawet karnet na głupią siłownię kosztuje 1/3 tego co w mieście dużym. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Konto usunięte
|
Według mnie to mało. Chociaż zarabiam mniej za więcej godzin
![]() ![]() Nie zgodzę się z wypowiedziami, żeby nie mylić zarobków z wydatkami. Raczej nikt tego nie myli. Po prostu większość osób jednak żyje z tego co zarobi, więc ciężko nie patrzeć na wielkość wypłaty również przez pryzmat wydatków. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
.
|
tylko też kwestia, do czego był przyzwyczajony za młodu. jeśli ktoś miał zawsze kasy jak lodu, nie musiał się ograniczać w wydatkach to logicznym jest, że jest przyzwyczajony do jakiegoś luksusu i za tę kwotę na wiele sobie pozwolić nie może.
![]() |
#81 | ||
BAN stały
|
Cytat:
O ile do pewnego wieku jakoś nie przeszkadza bardzo mocno pomieszkiwanie u jakiejś obcej baby w mieszkaniu tudzież dzielenie mieszkania z bandą obcych ludzi o tyle jak się ma tych lat 20parę to się chce wracać do pustego mieszkania, gdzie żaden obcy się nie kręci i nie wtyka nosa w nieswoje sprawy i gdzie nie trzeba dzielić kibla z obcym kolesiem. Kawalerka (słownie 1 pokój z kuchnią czy aneksem kuchennym) staje się koniecznością, nie fanaberią. Nudzą się w koncu najtansze parówki z marketu i zupki instant chce się kupować trochę lepsze jedzenie. Oprócz normalnych kosztów utrzymania potrzeba też móc kupić do tego mieszkania jakiś ładny niedrogi mebelek, czasem jakiś fajny ciuch, wyjść gdzieś czy pojechać ze znajomymi, pójść do kina. Jak do tego masz dzieci to już w ogóle radośnie, czy jakiegoś zwierzaka. Życzę Ci powodzenia. ---------- Dopisano o 15:27 ---------- Poprzedni post napisano o 15:25 ---------- Cytat:
![]() Dostajesz ode mnie wyrazy uznania za swe niezmordowane lansowanie, że w Warszawie za 2 tyś można się radosnie namieszkać w wynajmowanej kawalerce, opłacić wszystkie rachunki, i wyżywić po pachy. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
.
|
hultaj, jak się ma własnościowe mieszkanie (np. dostane w spadku) to można
![]()
![]() |
#83 |
BAN stały
|
o, poważnie, a jak się ma ojca milionera to można mieszkać na jachcie i podziwiać piękne widoki.
![]() No i może jednak sympatyczniej życzyć rodzicom i dziadkom zdrowia a nie wyglądać nieśmiało, aż 60paroletniej babci, hm, trafi się do lepszego świata. ![]() Zresztą, przecież z rodzicami można mieszkać do starości. ![]() ponieważ jakieś pralki czy lodówki co się zużywają i psują to bzdura, to pamięajmy jeszcze o takiej bzdurze jak oszczędzanie na emeryturę. ![]() ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2015-03-29 o 14:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Dwie osoby po 2500 PLN to już z kolei inna para kaloszy i myślę, że o wiele lepsza sytuacja. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
BAN stały
|
Jeśli chodzi o pojedynek auto vs bus to dla mnie zwycięzca jest bezdyskujny, szybszy transport jest samochodem (autobusy też stoją w korkach
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Naczelna Nastolatka
|
Cytat:
![]() ![]() Varga, jakie to miasto??
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:47.