![]() |
#61 | |
BAN stały
|
Dot.: Pierwsza wizyta
Cytat:
Jakbym była trollem tobym już dawno bana dostała. Pomyśl czasem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja uważam że Twoja matka zachowała się po prostu źle. Ja już jestem dobrych kilka lat starsza od Ciebie, a kompletnie nie jestem w stanie wyobrazić sobie takiej sytuacji. Czy to działoby się teraz, czy dziesięć lat wcześniej. Jeżeli matka faktycznie nie mogła opuścić gabinetu powinna się chociaż odwrócić. Wgapianie się w krocze 15-letniej córki to ma być dobra kara za puszczalstwo czy co? Kupe też zrobicie na oczach matki, bo w końcu tyłek Wam kiedyś podcierała? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() czy 15/16 lat to za wcześnie na seks czy nie to sfera dyskusyjna i nie o tym wątek. Ale na pewno prawidłową reakcją na współżycie dziecka nie jest zawstydzanie go, złość, ukaranie itp. jedyne do czego to może doprowadzić do spaczone podejście do seksualności w późniejszym wieku. Jasne dla rodziców na pewno trudne jest to, że ich nastoletnie dziecko uprawia seks. ale takie jest życie, nastolatki robiły to, robią i będą robić, kiedyś po prostu się o tym tyle nie mówiło. Fajnie, że mama autorki zabrała ją go ginekologa i namówiła do tabletek. Ale tez uważam, że autorka miała prawo do intymności i nie chciała pokazywać matce swojego krocza. Mam 25 lat, też bym nie chciała. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
BAN stały
|
Dobrze, że jeszcze są osoby które myślą podobnie jak ja.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | ||
and cigarettes
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Raczkowanie
|
To nie zmienia faktu że Autorka zaczynając współżycie sama nie zainteresowała się aspektami prawnymi.
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
Na bilansie badaja intymne czesci w takim wieku? Nie przypominam sobie w wieku 15 lat zeby mi ktos badal miejsca intymne
![]()
![]() |
#68 | |
and cigarettes
|
Cytat:
Najpierw szok, że piętnastolatka uprawia seks, a potem szok, że piętnastolatka nie jest biegła w kodeksach. ![]() Jak widać w wątku wiedza prawna nie przychodzi razem z włożeniem penisa do pochwy czy z wiekiem, bo co najmniej kilka osób twierdzi, że matka i lekarz musieli się tak zachować. Ale oczywiście, nastolatka uprawiająca seks jest największym złem i to ona jest winna tego, że lekarz i matka nie poszanowali jej prawa do intymności w czasie badania. Mogła nie uprawiać seksu, wtedy nie byłoby problemu, nie? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Raczkowanie
|
Nie uważacie, że za bardzo jedziecie po autorce ? Oczywiście, ja też uważa, że 15 lat to za wcześnie na seks, ale dziewczyna ma prawo do godności. Ja ją rozumiem, matka zachował się okropnie. Ma prawo być zła, oburzona, zdegustowana zachowaniem córki itp. ale nie ma prawa odbierać jej godności i doprowadzać do tak niekomfortowej sytuacji.
![]() |
#70 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ad rem Poniżej 16 roku życia osobą wyrażającą zgodę na zabieg jest, jak zostało to już wspomniane, twój opiekun prawny(rodzic itp.) Zgoda może być w każdej chwili odwołana. Alternatywą dla zgody opiekuna jest wystąpienie do sądu o wyrażenie zgody zastępczej. Nie ulega wątpliwości że obecność opiekuna w trakcie badania ginekologicznego narusza twoje prawo do prywatności. Rodzic to jescze "pół biedy", ale obecność kuratora na takim badaniu na pewno wzbudziłaby wśrod wizażanek i wizażystów więcej kontrowersji. Problemem jest to jakie są twoje opcje jeśli nie chcesz obecności rodzica, a chcesz być zbadana i czy rodzic ma prawo być obecny pomimo twojego prawa do prywatności. Pierwsza opcja to oczywiście sąd i zgoda zastępcza. Rodzice nie mają nic do powiedzenia (nie wchodzę w zasadność takiego pozwu) Jeśli nie chcesz występować do sądu to opiekun i tak musi wyrazić zgodę. W takim przypadku wyobrażam sobie dwie sytuacje które mogą nastąpić, jeśli rodzic koniecznie chce być obecny na badaniu dziecka. DRUGA SYTUACJA
Oczywiście druga strona ma również argumenty mianowicie art. 22 ust 2 zdanie drugie ustawy o prawach pacjenta. Art. ten mówi, że zgodę na obecność innych osób wyraża w twoim przypadku razem opiekun i lekarz razem. Oczywiście w przypadku wyrażenia przez lekarza zgody na obecność opiekuna, dawałoby to opiekunowi prawo uczestnictwa w badaniu małoletniego. Na korzyść przemawiają też argumenty o ochronie życia rodzinnego itp. TRZECIA SYTUACJA
Podsumowując - to zależy m.in. od sądu i składu śędziowskiego, prawo nie jest jednoznaczne w tej kwestii. Ps: Dla osób oceniających inych, 97% katolickiej większości przypominam "Kto z was jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci w nią kamieniem"(J 8,7), pozostałym 3% odwołuję się do poszanowania osoby ludziej, jej godności i prawa do życia prywatnego i samodzielnego decydowania o swoim losie (art 30 i 46 Konstytucji RP). Edytowane przez tiramisufan Czas edycji: 2015-04-15 o 00:04 Powód: musiałem dodać PS |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
BAN stały
|
Dziś rano znowu pokłóciłam się z mama, przyznała się, że nie prosiła o wyjście i nawet nie odwróciła się, bo chciała mnie zawstydzić, chciała abym wiedziała, że seks to nie tylko przyjemność, ale także jeśli byłaby ciąża to wstyd i rozbieranie się.
Powiedziałam, że zachowała się okropnie, bo nie życzyłam sobie aby mnie widziała nago, i że jej nigdy tego nie zapomnę. Poszła do pracy trzaskając drzwiami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Raczkowanie
|
Jak tylko pojawia się taki wątek gdzie nastolatka uprawia seks to robi sie masakra. To jest chyba prywatna sprawa każdego, kiedy zaczyna uprawiać sex... jeden zaczyna jak ma 15, drugi jak ma 20.
Edytowane przez okruszek18 Czas edycji: 2015-04-15 o 07:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
Jesteś jeszcze dzieckiem i tyle.
Dojrzała [w miarę] osoba nie pozwoli sobie a publiczne upokorzenie, nawet przez rodzica. A na Ciebie mama krzyknęła, więc robisz co kazała ![]() Naprawdę, daj sobie spokój z seksem. Dorośnij, naucz się decydować o sobie, naucz się swoich praw, godności, naucz się walczyć o to, czego ty chcesz. I jak już będziesz w stanie powiedzieć 'mamo, nie zgodzę się na badanie dopóki tu będziesz, więc masz wybór - wychodzisz ty, abo wychodzimy razem' - wracaj do zabaw dla dorosłych. Bo jak na razie równie dobrze może skrzywdzić Cię Twój własny chłopak, któremu też wielu rzeczy nie odmówisz. Co do matki - zachowanie wręcz patologiczne. ---------- Dopisano o 09:02 ---------- Poprzedni post napisano o 09:01 ---------- Do momentu wpadki lub skrzywdzenia przez 'ukochanego'. Potem dziwnym trafem cała odpowiedzialność spada na innych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Raczkowanie
|
Skoro uważasz, że jesteś na tyle dorosła, żeby uprawiać seks z chłopakiem, to również do takiego badania i obecności przy nim Twojej mamy, powinnaś odnieść się dorośle.
Po pierwsze prezerwatywa jest mniej skuteczna niż tabletki, a więc Twoja mama chciała siebie i Ciebie zabezpieczyć przed niechcianymi konsekwencjami. Po drugie jej obecność przy badaniu zapewnia Tobie bezpieczeństwo (lekarze są różni, nie wiadomo na jakiego trafisz i jak Cię potraktuje) oraz lekarzowi (o nic go nie oskarzysz). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
Wy tak na serio z tym, że nie ma nic dziwnego oglądaniu przez matkę krocza własnej córki ukazanego w pełnej krasie
![]() ![]()
![]() |
#76 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
A co do tego, że naga byłaś przed mamą, proszę Cię - to twoja mama, która kiedyś tyłek ci podcierała. Nie wiem o co tyle szumu robisz. ---------- Dopisano o 09:50 ---------- Poprzedni post napisano o 09:27 ---------- Cytat:
Widzę histerię ze strony autorki (sama kiedyś miałam te naście lat) i rozdmuchiwałam problemy i koloryzowałam je. Dlatego wątpię, że mamusia z radością na oczach patrzyła się w krocze córki. Zaraz będzie, że ginekolog też tam się patrzył. Ach te dorosłe nastolatki ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Niektórzy lekarze sprawdzają chlopcom, czy jądra są prawidłowe. Rozwala mnie ten wątek. Grzmicie, że laska niedojrzala, za młoda na seks, blablabla Ale przeciez nie o to tu chodzi, bo dziewczyna nie ma pretensji o to, ze matka kazała jej iść do gina i brać tabletki, a o to, ze podczas badania byla bardzo niedyskretna. Chodzi o to, ze została pogwałcona jej intymność. Krocze w pełnej krasie to nie jest widok dla rodziców, choćby kiedys tam tarli je z zapamiętaniem przy zmienianiu pieluchy. No niestety (albo i stety) u dzieci juz kilkuletnich wykształca się wstyd. Tym bardziej nastolatka ma prawo do tego, by nikt nie właził jej do łazienki, do pokoju, gdy się przebiera, czy tym bardziej nie gapił się w krocze podczas badania. Czy to ojciec, czy matka. Matka wyjść nie mogla, ale mogla siąść za parawanem, stanąć z fotelem, odwrócić się tylem... No zrobić cokolwiek, by córka poczuła się komfortowo (co jest dość ważne przy badaniu). Zamiast tego wolała zachować się kretynsko. Jesli takie ma metody wychowawcze, to gratuluje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() koleżanka wkleiła cytat z linku Cytat:
Cytat:
![]() /jak patrze na dzisiejsza 'młodzież' to trace ochote do rodzenia dzieci i wychowania go w tym beznadziejnym świecie poziom mózgu na poziomie zero ![]() chociaż to tylko 6 lat róznicy |
||||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
A u ginekologa nie było parawanu?? Ja jak chodziłam w PL do ginekologa i mama musiała być obecna zawsze był parawan i nic nie widziała.
![]() |
#82 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
No o to właśnie chodzi. Ze parawan byl, a matka zamiast za nim stanąć, gapila sie na badanie. Ale skoro to ona miałaby być prawnym opiekunem potencjalnego dziecka, to ją to usprawiedliwia wg niektórych ![]() Edytowane przez 201609102148 Czas edycji: 2015-04-15 o 11:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
Musiałam przeoczyć tą wypowiedź z parawanem. Jedyną zaletą matki jaką tu widzę to szybka decyzja co do ginekologa i antykoncepcji. Źle się zachowała zostając i się patrząc. Mimo iż w moim domu nagość to normalność ale też bym nie chciała żeby mi mama patrzyła w krocze.
![]() |
#84 |
Wtajemniczenie
|
Ja tam zgadzam sie z autorka, ze ma prawo byc zla. Zreszta po pierwsZe to nie wyobrazam sobie rozwbrac sie calkiem do badania, to dla mnie nie jest normalne. I tylko papierowy recznik zeby sie zaslonic? Nawet jak w PL bylam u ginekologa to nie musialam sie calkiem rozbierac.. A dziewczyna 16 letnia ma prawo wstydzic sie nagosci przed matka.
![]() ![]() Moj blog _________________________ ___ ZAPUSZCZAM WLOSY pije pokrzywe-12.08.2012 ![]() lotion seboradin-25.08.2012 drozdze w tabletkach-28.08.2012 Cel I - do ramion ![]() cwicze: 6.01.2013 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Konto usunięte
|
Piszemy o mamie, a nie o tacie
![]() Nadal uważam, że autorka podkolorowała całą sytuację. Po prostu dla niej było żenujące, że mama przyłapała ją jak robiła to ze swoim chłopakiem. A u ginekologa, jakoś za bardzo nie wierzę, że mama stała nad lekarzem i centralnie gapiła się w krocze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Oczywiście nie siedziała centralnie ale bokiem, ale to i tak nic nie zmienia, bo pole widzenia jest dość szerokie, poza tym nie trzymała głowy cały czas prosto a się rozglądała, wiec dobrze już sobie mnie obejrzała. Jak komuś pasuje, że go rodzice, czy rodzeństwo widuje nago, to jego sprawa, ja sobie nie życzę, i mam do tego prawo, zwłaszcza, że nie jestem dzieckiem, mam prawie 16 lat, nawet już nie rosnę, wszystko mam już rozwinięte jak dorosła kobieta, i nie mam ochoty aby mi ktoś zaglądał w krocze bez mojej zgody. Mama zachowała się chamsko, krzyknęła na mnie, nie wyszła, nie stanęła przy drzwiach coby zasłoniło jej widok, nie zrobiła nic, tylko kazała mi się rozbierać, więc tak zrobiła, bo nie miałam wyjścia, a nawet pełnoletnie dziewczyny słuchają się swoich rodziców, i nakazów i zakazów, to co dopiero ja niepełnoletnia. ---------- Dopisano o 11:40 ---------- Poprzedni post napisano o 11:38 ---------- Cytat:
Na kolanach to można trzymać pięciolatkę, a nie szesnastolatkę. W wieku nastoletnim nie jest już się dzieckiem. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Konto usunięte
|
Jestes mentalnym przedszkolakiem. Serio.
"nawet juz nie rosne, wszystko mam rozwiniete jak dorosla kobieta" To sie zdziwisz jak ci sie jeszcze porzadnie figura zmieni ![]() I tak jestem pewna, ze rozgladala sie, aby sobie popatrzec :p Ma dokladnie to samo, wiec w zaden sposob jej to nie zaszokowalo - gwarantuje. Rozgladala sie, bo pewnie tez jej bylo glupio w tej sytuacji, a histerii jakby wisiala nad tym ginem i badala razem z nim. Zapytam po raz enty: jakbys zaciazyla kto by musial odegrac role doroslego i dziecko utrzymywac i opiekowac sie? Ty, no bo w koncu jestes juz rozwinieta czy biedna matka? Edytowane przez 201605161428 Czas edycji: 2015-04-15 o 10:51 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Uwierz mi, ale ciało kobiety dopiero zaczyna wyglądać fajnie po 20. Mam wrażenie, że jesteś naburmuszoną dziewczynką, którą mamusia nakryła kiedy podkradała cukierki. Brak jakiejkolwiek dojrzałości, wyolbrzymianie problemów itd. Jeszcze kiedyś podziękujesz mamie za tą wizytę i że płaci za antykoncepcję dla Ciebie, jak chłopak zapomni założyć gumkę. Zapamiętaj uprawianie seksu nie równa się dorosłość! A ty w wypowiedziach pokazujesz, że jesteś jeszcze podrostkiem. Szkoda czasu na ten wątek. ---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 11:30 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d386552d742cc4ca Czas edycji: 2015-04-15 o 11:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:33.