![]() |
#61 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Spłata rat kredytu - opóźnienie, odsetki
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
53 letnia Halina pewnie nie wie, że rachunki można płacić przelewem, bądź też nie uznaje takiego sposobu, a normalny przelew to dla niej taki, że jak musi komuś z rodziny coś przelać to nie musi iść do banku tylko siada przy kompie i przelewa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W Urzędzie Skarbowym, w Urzędzie Celnym, w ZUSie itp. mogą tego nie uznać. I są orzeczenia sądów, że mają do tego prawo. Wystarczy, że powiedzą, że mają wątpliwości co do oryginalności i już pozamiatane. Oczywiście tak samo mogą powiedzieć w stosunku do potwierdzenia wystawionego w banku albo na poczcie, ale jednak w Polsce nadal mentalność jest taka, że jak jest pieczątka i podpis, to świętość, więc znacznie mniejsze prawdopodobieństwo, że to zakwestionują.
- Ah elle aime bien ça les stratagemes! - Oui... - En fait, elle est un peu lache. Je crois que c'est pour ça que j'ai du mal a saisir son regard. Edytowane przez Veredise Czas edycji: 2015-05-25 o 12:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
Jesteś prawnikiem? chyba studentką. Nie bank sobie napisze, tylko się powołuje na prawo bankowe.
![]() |
#66 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W prawie bankowym jest mowa o "wygenerowanym elektronicznie potwierdzeniu przelewu", a nie o wydruku tego. Wudruk nie jest wygnenerowany elektronicznie. Dowiedz się najpierw jaka jest różnica pomiędzy tymi i co ma moc prawną, a potem się wypowiadaj.
- Ah elle aime bien ça les stratagemes! - Oui... - En fait, elle est un peu lache. Je crois que c'est pour ça que j'ai du mal a saisir son regard. Edytowane przez Veredise Czas edycji: 2015-05-25 o 12:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
No więc właśnie, na pendrive albo na CD. Tylko już widzę minę tej przysłowiowej pani z dziekanatu czy z urzędu jak jej wręczam ten nośnik elektroniczny... To już chyba mniej zachodu z podskoczeniem do banku i poproszeniem o wydruk. Bo przy wysyłaniu tego potwierdzenia mailem to wszystko gites. Schody się zaczynają jak trzeba "w zębach" przynieść papier, a niestety w wielu instytucjach jeszcze trzeba.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
.
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#71 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale sprawa byla o odsetki, dlatego mnie dziwi, ze ktos komu zalezy na czasie, nie wpada na pomysł przelewu bankowego.
![]() |
![]() |
#72 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tym bardziej, że mogłaby taki przelew zrobić z czyjegoś konta internetowego, jeśli sama nie ma konta w banku albo nie korzysta z bankowości internetowej. Mój tata na przykład ma konto w banku, ale nie korzysta z niego przez internet, bo nie chce, żeby mama miała możliwość sprawdzenia salda na jego koncie :P Jak potrzebował coś szybko przesłać to przychodził do mnie z gotówką, a ja mu posyłałam. Nie mówię, że to dobe rozwiązanie, ale chyba lepsze niż lecieć do oddziału czy na pocztę.
- Ah elle aime bien ça les stratagemes! - Oui... - En fait, elle est un peu lache. Je crois que c'est pour ça que j'ai du mal a saisir son regard. Edytowane przez Veredise Czas edycji: 2015-05-25 o 12:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:48 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzeniona
|
Bez przesady. Moi rodzice są starsi i od lat robią przelewy przez internet. Nie mówię, że wszyscy tacy są, ale pokolenie 50+ to nie tylko emeryci, ale też w dużej mierze osoby aktywne zawodowo, które ogarniają internet i wiedzą, że nie trzeba chodzić na pocztę w celu przelania kasy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To mogą być zarówno ludzie w moim wieku nawet młodsi. Część ludzi kojarzy jeszcze rachunki jako coś co trzeba płacić w okienku i dla nich "przelew" to jest coś co się robi w banku jak np komuś chcesz przelać pieniądze raz na jakiś czas. A do płacenia rachunków wybierają te tradycyjne sposoby płatności. Nie wiem czy wiecie o co mi chodzi. Moja siostra np mimo że jest młodą osobą to też płaci rachunki na poczcie, nawet nie ma konta internetowego, nawet chyba ROR nie ma, bo jej szef preferuje wypłacanie wypłaty w kasie. Ja szczerze mówiąc to też bym nie zakładała gdyby w pracy tego nie wymagali. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Zakorzenienie
|
nie uogólniałabym że wszyscy w wieku 50+ nie potrafią robić przelewów ani nie mówiłabym skoro moi rodzice potrafią je robić to inni też powinni. moi rodzice w ogóle nie korzystają z komputera, mówią że jest im to niepotrzebne i twierdzą że nie będą się uczyć obsługi bo i tak nie zrozumieją i ok nic na siłę, jak mama raz zapomniała opłacić rachunek i przypomniała sobie w ostatnim dniu to była zdziwiona że mogę jej opłacić przez internet bo nie wiedziała że tak można, nie korzystają z takich rzeczy więc nie dziwię się że czegoś nie wiedzą, jak mama ogląda jakiś program i mówią że więcej na internecie to pyta się czy mam takie coś u siebie więc co dopiero wymagać od niej robienia przelewów, z drugiej strony są inni ludzie którzy może i są starsi ale korzystają z komputera i internetu i nie widzą w tym nic strasznego, nauczyli się bo chcieli lub musieli, nie wyobrażam sobie żeby 50-letnia osoba zajmująca się w firmie wszelkimi opłatami latała z tym wszystkim do banku, więc skoro jeden 50-latek coś potrafi nie oznacza to że wszyscy w jego wieku to potrafią
mój TŻ mimo że doskonale wie o bankowości elektronicznej i wie że żeby coś opłacić nie trzeba lecieć do banku tylko można przez internet, to zapewne zrobienie przelewu sprawiłoby mu trudność bo nigdy z tego nie korzystał, nie miał takiej potrzeby |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Potem te same osoby popełniają błędy przy załatwianiu różnorakich spraw a następnie tłumaczą się "bo ja nie wiedziałem" - zapominają też dodać, że: nie wiedziałem, bo nie pytałem i w ogóle się tym nie interesowałem bo jestem przyzwyczajony, żeby ktoś myślał za mnie gdyż z myśleniem samodzielnym mam problemy. To pokłosie edukacji prowadzonej przez rozwiązywanie testów. Potrafią znaleźć dobrą odpowiedź w zestawie gotowych odpowiedzi, ale nie umieją samodzielnie nic wykombinować. Cytat:
![]() ![]()
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2015-05-25 o 14:16 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:32 ---------- Poprzedni post napisano o 17:27 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:40 ---------- Poprzedni post napisano o 17:32 ---------- Cytat:
Wiele firm robi wszystkie przelewy przez internet i nie słyszałam o takiej, która miałaby by problem z udowodnieniem tego, że przelew był wykonany (no chyba , że go nie zrobili). Za to pracując w windykacji niejednokrotnie nie były uznawane tzw. odcinki z poczty -bo zgodnie z umową choćby w banku liczy się data wpłynięcia środków, a jak poczta gdzieś je przesiała to już problem (niestety)klienta - więc i tak musiał pisać reklamacje na poczcie. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Zakorzeniona
|
Z płaceniem na poczcie inna sprawa jest taka, że nie wyobrażam sobie trzymać latami tych wszystkich potwierdzeń dokonania wpłaty. Te z banku mogę trzymać na kompie, a nawet jeśli nie, to mam do nich dostęp w dowolnym momencie w historii mojego konta. Kilkakrotnie zdarzyło się mnie i moim znajomym (płacącym i przez internet, i na poczcie), że ktoś nie odnotował jakieś wpłaty - czasami odkrycie to następuje po kilku miesiącach. I w tym wypadku ja bez problemu mogę wejść w historię swojego konta i wydrukować potwierdzenie przelewu. Płacąc na poczcie musiałabym składować gdzieś te kwitki i potem szukać odpowiedniego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Konto usunięte
|
moje miały zakaz używania na służbowym sprzęcie cudzych pendrivów (po ataku zjadliwego wirusa) ale honorowały potwierdzenie przelewu przesłane na maila.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do reszty Twojej wypowiedzi, to problem w tym, że nie zrozumiałaś zupełnie o co mi chodziło i o czym w PaulinciąKWC tutaj dyskutowałam. Chodziło o moc prawną samego wydruku. To, że można iść do banku i oni to wydrukują, przybiją pieczątkę i podpiszą to wszyscy wiedzą. To ma moc prawną. To, że wersja elektroniczna takiego potwierdzenia przelewu ma moc prawną, to wynika z prawa bankowego (elektroniczna, czyli w pdf na płytce, na pendrive, przesłane mailem itp). A to, że Tobie wspólnota uznaje przesłane na maila, to nie jest żadna rewelacja - ma taki obowiązek. Chodzi o wydruk. Wydruk prywatny, bez podpisu pracownika banka i pieczątki nie ma żadnej mocy prawnej. To, że ktoś Ci to gdzieś uznał, to nic nie znaczy. Ciesz się, bo nie musiał.
- Ah elle aime bien ça les stratagemes! - Oui... - En fait, elle est un peu lache. Je crois que c'est pour ça que j'ai du mal a saisir son regard. Edytowane przez Veredise Czas edycji: 2015-05-25 o 17:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Edit: uciekło jedno zdanie. Dlatego można robić spokojnie przelewy przezinternet, a w razie potrzeby po prostu podejść sobie do placówki Edytowane przez Kle_oo Czas edycji: 2015-05-25 o 17:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nigdzie nie twierdzę, że nie można robić przelewów przez internet. Jak najbardziej można. I mnie też dziwi, że autorka wątku z tego nie korzysta. Tylko problem jest taki, że jak ktoś nie będzie przyjmował formy elektronicznej potwierdzenia (vide panie z dziekanatu np.), to prywatny wydruk też nic nie da i trzeba będzie cisnąć z buta do banku tak czy inaczej, żeby ten wydruk potwierdzić (a raczej dostać nowy, wygenerowany przez bank). Z tego co wiem to jedyna opcja to jest kliknąć "drukuj" i zapisać w pdf to, co miałabym wydrukować. Ale to nie jest do końca opcja dana przez bank, tylko przez przeglądarkę. Twój post mogę sobie tak samo do pdfu zrzucić. Tak samo jakby powiedzieć, że jest opcja, żeby screenshota tak zapisać. No jest. Ale to nie jest opcja dana przez bank. Inne banki mają taką opcję, że jest specjalny przycisk, żeby zapisać w pdf czy wysłać na maila. DB tego nie ma.
- Ah elle aime bien ça les stratagemes! - Oui... - En fait, elle est un peu lache. Je crois que c'est pour ça que j'ai du mal a saisir son regard. Edytowane przez Veredise Czas edycji: 2015-05-25 o 17:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
Zadomowienie
|
O ile pamięć mnie nie myli bo trochę tych kont już miałam to po prawej na dole było drukuj-drukowało całą historię operacji , coś bardziej w rodzaju typowego wyciągu z konta. I była druga opcja Drukuj..już nie pamiętam w którym miejscu dokładnie i ona pozwalała na wydrukowanie jednej transakcji. Chyba tez gdzieś na dole, albo z lewej z boku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:01 ---------- Poprzedni post napisano o 18:58 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przed chwilą sprawdziłam. Wchodzisz w rachunki, zaznaczasz rachunek z którego dokonałaś przelewu, dajesz historię rachunku, wybierasz który przelew i masz na dole opcje drukuj, wyświetla się potwierdzenie transakcji i naciskasz ctrl+p lub naciskasz myszką na potwierdzenie, wybierasz drukarkę i drukujesz.
![]() |
![]() |
#88 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Polacy 50+ są cyfrowo wykluczeni 9 mln Polaków 50+ nie korzysta z internetu Ok, można założyć, że np. tę granicę wieku można przesunąć w górę, z drugiej strony ciężko mówić o przykładach naszych bliskich, skoro podaje się, że aż 4 na 5 osób powyżej 50 roku życia nie korzysta z internetu. O osobach młodych, które nie potrafią wyszukać najprostszych informacji w internecie bądź swoją aktywność ograniczają do mediów społecznościowych i sprawdzenia poczty (na którą nie przychodzi nic, prócz powiadomień z tychże mediów społecznościowych ![]() Edytowane przez 201705250955 Czas edycji: 2015-05-25 o 22:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:46.