![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Spłata rat kredytu - opóźnienie, odsetki
Pilna sprawa.
Kilka miesięcy temu kupiłam coś na raty, spłacałam w terminie (w umowie mam do 24. dnia każdego miesiąca), ale jeśli chodzi o maj to przypomniało mi się kilka dni temu, miałam jechać do banku dzisiaj, ale źle się czułam, a nikt z rodziny nie chciał pomóc. Dobra, faktem jest, że zawaliłam. Jutro bank jest zamknięty, a termin upływa w niedzielę. Na stronie banku jest informacja: "Możesz regulować raty przelewem bankowym, przekazem pocztowym lub gotówką (w punktach VIA Moje Rachunki, a także w PayTel)", więc teoretycznie mogłabym wpłacić pieniądze jutro na poczcie albo teraz przez internet, ale w umowie jest zapis: "decyduje data wpływu środków do Banku" - a taki przelew chyba idzie kilka dni, zwłaszcza, że jest weekend? Więc wygląda na to, że pójdę w poniedziałek i zapłacę odsetki. Wg umowy wysokość odsetek za opóźnienie to czterokrotność stopy kredytu lombardowego NBP - w tej chwili to 2,5%. Wychodzi na to, że zapłacę dodatkowo 10% więcej - ale czy te 10% dotyczy wysokości raty czy całości kredytu? Jeśli raty to kilkanaście złotych mogę zapłacić bez problemu, ale jeśli chodzi o cały kredyt - kurka, 150 zł odsetek za jeden dzień zwłoki? Kto się na tym zna i coś doradzi?
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Spłata rat kredytu - opóźnienie, odsetki
A nie obowiązuje tutaj taka sama zasada, że jeśli dzień płatności upływa w dniu wolnym, to mamy czas do najbliższego dnia pracującego? W tym przypadku poniedziałek? Nie chcę wprowadzać w błąd.
Co do odsetek, to te 10% nie jest w skali roku? Nie chce mi się wierzyć, że za każdy dzień liczą sobie 150 zł. Raczej skłaniałbym się ku temu, że zapłacisz jakieś groszowe kwoty.
And we danced And we cried And we laughed And had a really, really, really good time Take my hand, let's have a blast And remember this moment for the rest of our lives Edytowane przez maacieek Czas edycji: 2015-05-22 o 20:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
.
|
dziz, ludzie. czemu nie korzystacie z kont internetowych w banku i nie robicie przelewów w domu?! gdybyś wysłała dzisiaj przelew do jakiejś 14-15 (w zależności od banku) to mógłby dotrzeć na konto odbiorcy nawet do 18.
zrób przelew z konta internetowego dzisiaj, wpłatę zaksięgują w poniedziałek i nie powinno być problemów. najwyżej przyjdzie jakieś pisemko, że masz coś dopłacić.
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Czterokrotność stopy lombardowej jest oczywiście ROCZNIE.
Dziwi mnie bardzo specjalne jeżdżenie do oddziału, jeśli obecnie przelew można zrobić w 5sek choćby telefonem. A przelew w normalny dzień pracujący idzie max kilka godzin.
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Dzięki wielkie za odpowiedzi.
Pierwszy raz w życiu wzięłam coś na kredyt (tak naprawdę to kredyt na brata, bo mi by nie przyznali) i dopiero dzisiaj się dowiedziałam, że nie trzeba chodzić do banku ![]()
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
Myślałaś, że wszyscy ludzie biorący kredyty latają do stacjonarnych oddziałów banków? Serio?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
ludzie nie rodzą się z wiedza tylko ja nabywają z czasem i doświadczeniem. Koleżankę do przelewów przez internet namówiłam po 2 latach.... namawiania. ---------- Dopisano o 11:51 ---------- Poprzedni post napisano o 11:49 ---------- Cytat:
Bambarylla - jeżeli w treści umowy masz podany nr konta - cyknij przelew (o ile tego nie zrobiłaś) i nie przejmuj się. Przy najbliższej bytności w banku zapytaj czy nie naliczyli Ci odsetek karnych. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Jeżeli termin przypada na dzień ustawowo wolny, to się przesuwa na następny. Ale nawet jakby Ci policzyli odsetki, to nie jest to duża kwota za 1 dzień zwłoki. Tu masz fajny kalkulator http://www.kalkulatory.gofin.pl/Kalk...wowych,12.html
Jak wpiszesz, że wymagana jest rata 24 maja, a zapłacisz 25, to samo wyskakuje, że 0 zł odsetek, bo się termin przesunął. Przy racie 150 zł odestki za 1 dzień zwłoki (jakbyś zapłaciła we wtorek) to 0,03 zł. Więc bez paniki ![]() ---------- Dopisano o 12:01 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
.
|
to jest już kolejny wątek, gdzie ktoś chodzi do banku/na pocztę zrobić przelew. i to młode osoby! nie szkoda wam życia i czasu na stanie w kolejkach, spacery do jakiejś placówki? gdybym miała z każdym przelewem biegać to bym sobie w łeb strzeliła. a tak - 2 minuty, przelew zrobiony.
z konta internetowego nie korzysta chyba tylko moja babcia, bo nie ma nawet komputera... ale nawet nauczyła się obsługiwać bankomat.
![]() |
#10 |
Konto usunięte
|
Jak jestem na poczcie to zwykle starsze osoby płaca przelewy . Może maja konto pocztowe. Młodych ludzi to zwykle z paczkami widzę. Wysyłają coś lub odbierają na poczcie.
Niepłacenie z konta ma swoją przyczynę - w przypadku niespłacanych długów, trudniej namierzyć niesolidnego płatnika. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Już odrębną kwestią jest niezaradność ludzi. Stoję ostatnio do kolejki biletowej do spółki PKP IC (to ważne, bo oddzielne kasy są np. do spółki Koleje Śląskie, gdzie tworzą się także długie kolejki), kolejka była bardzo długa (stałam z 15 minut). Stałam, bo musiałam zamienić bilet (miałam papierowy, więc bezkosztową zamianę gwarantowała tylko wizyta osobista w kasie). Po drugie nawet jak bym nie miała, to stałabym, bo po prostu kolekcjonuję bilety papierowe ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | ||
.
|
Cytat:
Cytat:
mnie chodzi o osoby młode, które są w wieku studenckim i trochę starsze.... zresztą, kuźwa. zakładałam swoje pierwsze konto w banku jak skończyłam 18 lat i od razu byłam poinformowana o wszelkich możliwościach.
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Wydaje mi się ze zwykle potrzeba generuje chęć zapoznania się z jakimś tematem. Chce kupić mieszkanie - sprawdzam lokalizacje / warunki kredytów, chce kupić sukienkę - chodzę i szukam, planuję zrobić imprezę - zastanawiam się jakie jedzenie podać, szukam smacznego wina...
Mało jest ludzi którzy tylko z ciekawości zgłębiają jakiś temat. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ja zakładałam w wieku 16 lat (konto młodzieżowe, w sumie zakładał mi ojciec), bo odtąd zaczęłam trochę sama jeździć i pracować sezonowo. I byłam w swoim gronie wyjątkiem. ---------- Dopisano o 13:58 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
EDIT ostatnio ktoś mi zwracał pieniądze przelewem pocztowym, ponieważ, jak twierdził - nie miał na tamtą chwilę dostępu do konta elektronicznego.
szuka nowego domu ![]() Edytowane przez siarka40 Czas edycji: 2015-05-23 o 13:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
.
|
tyle, że moi rodzice prowadzą firmę od jakiś 5 lat. a sporo wcześniej wszystkie opłaty chociażby regulowali przez internet. zakupy na allegro tak samo.
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Kolejny raz: niech w szkołach zaczną uczyć młodzież praktycznych rzeczy (wysyłanie listów poleconych, praktyczne zastosowania Internetu), a nie wkuwania wierszy na pamięć. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pamiętam, że dopiero na Podstawach Przedsiębiorczości pierwszy raz w życiu nauczyciel w szkole wytłumaczył mi, jakie wyróżnia się doktryny polityczne i opowiedział trochę o PRL ![]() ![]() Genialne, po prostu genialne, szczególnie biorąc pod uwagę, ile uwagi na lekcjach poświęcaliśmy temu, że to w starożytnej Grecji powstała komedia, tragedia i tragikomedia i kto był jej autorem ![]() A, zapomniałam o tym, że historii najnowszej nigdy nie miałam porządnie zrealizowanej, ani razu, bo nie starczyło na to czasu ![]() Edytowane przez Pantegram Czas edycji: 2015-05-23 o 17:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Ludzie... uzywajcie kont bankowych. Autorko, moglabys nawet puscic przelew natychmiastowy. Jesli bank odbiorcy zbiera przelewy to te pieniadze sa od razu na jego koncie.
![]() |
#22 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#23 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
Z tym, że jednak też korzystałam z automatów PKP IC i one są porządnie zrobione. Poza tym bilet można kupić w domu, przez internet, dokonując bezpiecznej płatności internetowej. Ale może jak człowiek czeka 15 minut w kolejce to może jednak czuje się pewniej (o ile ktoś tę kolejkę założył i pociąg nie odjechał) ![]() ---------- Dopisano o 05:54 ---------- Poprzedni post napisano o 05:52 ---------- Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Na co dzień mam styczność z ludźmi, którzy są rocznikiem 95-96, i nie mają pojęcia jak zalogować się do internetowego dostępu do konta. Nie wiedzą gdzie wpisać login czy hasło, nie mówiąc już o wykonaniu przelewu. To jest zastanawiające, bo to są przecież ludzie którzy od pierwszej klasy mieli pewnie informatykę, i od małego w większości mieli komputery w domu z których korzystali. Zupełnie tego nie rozumiem. ![]() Szczerze - nie widziałam jeszcze, żeby komuś za kilka czy nawet kilkanaście dni opóźnienia zostało naliczonych kilkanaście czy kilkadziesiąt złotych odsetek karnych. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
.
|
Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
Ja mam kredyt hipoteczny i super hiper mega ważny harmonogram wg którego mam spłacać
![]() ![]() Ps. Mnie też dziwi nieużywanie konta internetowego w banku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
pamiętam jak w zeszłym roku byłam odebrać paczkę na poczcie, akurat był przełom września/października i na poczcie tłumy studentów którzy opłacali akademik, wiek 20-25 lat, mogli spokojnie opłacić akademik wcześniej i druknąć potwierdzenie, nie wiem nie wiedzieli że tak można czy woleli postać godzinę w kolejce
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:26.