|
|
#61 | ||
|
Konto usunięte
|
Dot.: utonięcia, pomoc, sezon wakacyjny...
Cytat:
---------- Dopisano o 22:59 ---------- Poprzedni post napisano o 22:55 ---------- Cytat:
i to jest chyba taka polska przyczyna, wszystko musi być MEGA. mega plażowanie od 10 rano do 18. mega relaks czyli piwo i kawa i kiełbacha. lezą nażarci i napici do wody... ja jestem absolutnie daleka od zabraniania piwka. po to jadę czasem nad otwarte morze do chałup, aby się zrelaksować zimnym browarkiem bez żadnych ludzi wkoło. alkohol nie zabija, robi to głupota. po jakimkolwiek piwie czy na otwartym morzu nigdy nie idę pływać wyczynowo, idę się popluskać do kolan i poodbijać piłkę, EWENTUAAAALNIE poleżeć w kole czy na materacu póki ręką dosięgam dna żebym mogła się obkręcać i oglądać plażę:P ---------- Dopisano o 23:03 ---------- Poprzedni post napisano o 22:59 ---------- no właśnie widzisz, nastolatka spadła z wysokiego mostu w tczewie do mega głębokiej wody... ale miała na tyle przytomności aby się uspokoić i leżeć jak kłoda nie tracąc energii. nie wiem, jak ja bym się zachowała bo mądra mogę być teraz na siedząco. ale ogólnie to chyba najważniejsza rzecz... nie panikować... |
||
|
|
|
|
#62 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#63 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
tak samo jak kampania "zatrzymaj się i żyj" to, że trzeba się zatrzymać gdy jedzie pociąg, jest zdeczka bardziej oczywiste niż to, że ktoś może "utonąć" kilka godzin po topieniu się w wodzie |
|
|
|
|
|
#64 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
To jest już powiedzmy w miarę OK ale za długie do TV: https://www.youtube.com/watch?v=_N4elEKxjHo |
|
|
|
|
|
#65 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Mogli by chociaz o tym na PO powiedziec...
|
|
|
|
|
|
#66 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
nie, dla mnie ta akcja... ja rozumiem, że świadomość jest ważna i zwracanie uwagi ok. jasne. kampanie przeciwko pijanym kierowcom i narkotykom też są w miarę sensowne. ale z jednej strony mam bombardowanie zatrzymaj się i żyj a z drugiej osoby umierają po cichu. to jest straszne. |
|
|
|
|
|
#67 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:27 ---------- Poprzedni post napisano o 23:26 ---------- Cytat:
Na kursie prawa jazdy też lipa. Dopiero jakiś czas temu miałam w szkolenie w pracy. I co? I też kiepsko bo najczęściej mam do czynienia z jakimiś drobnymi urazami, np. ktoś lekko rozetnie rękę, a na to poświęcili najmniej czasu ze wszystkiego. O tonięciu - ani słowa na wszystkich tych zajęciach.
Edytowane przez 201606270916 Czas edycji: 2015-08-09 o 23:29 |
||
|
|
|
|
#68 | |
|
.
|
Cytat:
takie utonięcia w większości przypadków to selekcja naturalna. sorry, ale nie da się uchronić każdego debila.
|
|
|
#69 |
|
Konto usunięte
|
skąd się wziął mit o igle?
|
|
|
|
|
#70 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#71 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chociaż dopiero teraz doczytałam że dotyczy to tylko słonej wody.---------- Dopisano o 23:47 ---------- Poprzedni post napisano o 23:45 ---------- Cytat:
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#72 |
|
Konto usunięte
|
A z tą słoną wodą mnie w sumie zdziwiło bo pierwszy artykuł jaki czytałam na ten temat dotyczył na 100% słodkiej wody. Bo chodziło o dziecko kąpiące się w basenie u sąsiadów. No bo kto ma w basenie słoną wodę
|
|
|
|
|
#73 |
|
Konto usunięte
|
to na pewno nie chodzi o słoną wodę, bo większość przykładów dotyczyła basenów ;p
---------- Dopisano o 00:02 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:51 ---------- Tragedia w Chocianowie (woj. dolnośląskie). Czterech chłopców postanowiło przejść na drugi brzeg stawu. Jeden z nich, 10-letni, utopił się. W akcji poszukiwawczej wzięli udział płetwonurkowie. Informację dostaliśmy na Kontakt 24.- 10-letni chłopiec był w towarzystwie 14-letniego brata oraz dwóch kolegów - relacjonował asp. Miłosz Ilkowski, zastępca oficera prasowego Komendy Powiatowej Policji w Polkowicach. Dodał, że chłopcy byli sami nad wodą. Edytowane przez 201604181004 Czas edycji: 2015-08-10 o 00:03 |
|
|
|
|
#74 |
|
Zakorzenienie
|
Z podanego wcześniej artykułu: Z powyższego wynika, że o "utonięciu wtórnym" będziemy mówić raczej tylko w przypadku utonięć w wodzie słonej. Natomiast samo "utonięcie wtórne" nie jest niczym innym jak obrzękiem płuc spowodowanym zaleganiem wody słonej w drogach oddechowych.
Dlatego tak napisałam. No ale rozumiem, że to nie reguła. Zresztą w tym artykule była też mowa o ratowaniu tonącego i odsysaniu wody przy pomocy ssaka, więc może w przypadku gdy tej wody nie odessano też może nastąpić utonięcie wtórne?... W każdym razie, w którymś odcinku bejłocza była taka sytuacja, pamiętam że jako dzieciak byłam w szoku że coś takiego się dzieje.
i'm just standing here being a horse and a wizard Edytowane przez abiblabla Czas edycji: 2015-08-10 o 00:07 |
|
|
|
|
#75 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#76 |
|
Konto usunięte
|
Nie mi ktoś wytłumaczy: czemu tak wiele osób odpoczywających nad wodą (w tym, o zgrozo, dorosłych mających pod opieką dzieci) nie potrafi spędzić kilku godzin bez "obalenia" piwa, a najczęściej kilku? Serio wodą, czy sokiem się napić nie da?
|
|
|
|
|
#77 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Mam wrażenie, że nasz naród wbrew pozorom jest dosyć rozpity, ludzie sobie bez alkoholu odpoczynku, czy zabawy nie wyobrażają. |
|
|
|
|
|
#78 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak, IMO wpływ reklam i propagandy. Przemysł alkoholowy od lat wtłacza ludziom do łbów, że nie ma zabawy/odpoczynku/relaksu bez alkoholu. I w końcu większoiść przyswoiła i żłopie bez umiaru i bez cienia zastanowienia się. A najgorsze, ze naprawdę spora część ludzi jest swięcie przekonana, ze piwo to nie alkohol. :/ Albo ze nie ma lepszego napoju na upał jak zimne piwo. Piwo _odwadnia_!!!! Odwodnienie jest przyczyną skurczy!!!!
|
|
|
#79 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Alkoholizm weekendowy i inne zjawiska. Cóż, tylko o ile Bolka 19-letniego idioty, co wlezie do wody po pijaku mi nie szkoda, to bardzo mi szkoda kilkuletniego Jasia, którego rodzice nie upilnują, bo są zajęci żłopaniem piwka ze znajomymi (bo przecież coś im się od życia należy, a jakże).
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2015-08-10 o 16:50 |
|
|
|
|
|
#80 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#81 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i taki sobie wypije na plaży jedno czy kilka piw, a potem co zrobi? Wsiądzie za kierownicę i będzie prowadził, bo przecież do takiego żadne kampanie nie trafiają. Do takich można mówić, oni wszystko uważają za jakieś bzdury wygadywane przez zazdrosnych magistrów. Przecież też tyle się mówi aby nie iść w góry w sandałach itd a nie ma dnia aby nie było akcji ratowników bo geniusze wybrali się w japonkach czy trampkach. |
|
|
|
|
|
#82 |
|
Konto usunięte
|
W Szczecinie dzisiaj utonęła 12-latka na strzeżonym kąpielisku pod opieką o dwa lata starszej siostry, na gs24.pl jest artykuł. Na miejskiej grupie na facebooku już jest mnóstwo hejtów na ratowników. Że się tylko za dupami oglądają, że to ich wina itd. Mistrzem jest kobieta-ekspert wypowiadająca się niby spokojnie ale zdecydowanie zbyt przemądrzale o błędach ratowników jako świadek - skoro taka mądra czemu się stamtąd ewakuowała zdawać relację zamiast kierować akcją. Współczucia dla rodziny, nie chciałabym być na miejscu tej siostry, ale ataki na ratowników mnie zniesmaczają biorąc pod uwagę, że dziecko było tak naprawdę bez żadnej opieki.
|
|
|
|
|
#83 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201607211025 Czas edycji: 2015-08-13 o 19:33 |
|
|
|
|
|
#84 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Gwaltowne ''podraznienie'' mięsnia powoduje jego ''rozluznienie'' ale dotyczy to przede wszystkim wyczynowych plywakow, ktorych lapia skurcze z wyziebienia. Natomiast wiekszosc ''laikow'' dostaje skurczy lydek/podudzia/stop z powodu zlej techniki plywania klasykiem (żabką) |
|
|
|
|
|
#85 |
|
Konto usunięte
|
OOOO I POJAWILA SIE STUPID Z AGRAFĄ NO XD
no bo ja o tej agrafce wiele razy slyszalam od sensownych osób iiii w ogóle a tu mi mowicie ze sciema ale stupid jednak mowi ze nie sciema wiec spoko xd |
|
|
|
|
#86 |
|
Konto usunięte
|
Ja pracowalam jako ratownik i zdarzalo mi sie wyciagac oczywiscie ludzi i jesli wolno mi cos powiedziec, to jesli nie jestescie pewni, ze plywacie zarąbiscie i potraficie wstrzymac oddech na czas dluzszy niz 1 min to nie ryzykujcie ratowania kogos w panice-nawet dziecka.
U spanikowanego tonacego wlacza sie tzw drabina (sorry drabson)-jesli wejdziecie z nim w bezposredni kontakt wczepi sie w was i bedzie probowal wspinac sie po was do powierchni wpychajac was pod wode-bedzie kopal, szarpal, dusił, bil. Serio trzeba byc naprawde swietnym fizycznie i technicznie zeby to opanowac. Dziecko nawet 5 letnie z kolei wczepi sie w was jak malpka-zlapie za szyje, scisnie z calej sily a nogami oplecie tułow-praktycznie uniemozliwiajac jakikolwiek ruch i ratunek. Jesli nie macie mozliwosci uniknac kontaktu bezposredniego (najlepiej jest probowac cos podac-koło, materac, zabawke, recznik cokolwiek) to lepiej nie ryzykowac wlasnego zycia. Dlatego w Polsce sa tak powszechne utoniecia masowe-bo ktos w dobrej wierze probuje ratowac a nie ma sil ani umiejetnosci. zakladajac hipotetyczna sytuacje, ze w akwenie jestescie tylko wy i tonacy to naprawde lepiej poczekac az sie ''podtopi'' i wtedy po prostu wyholowac go na brzeg i od razu zastosowac rko. A na pytanie oye dlaczego w Polsce sa takie traficzne statystyki to odpowiedz jest prosta: ponad 70% spoleczenstwa nie potrafi plywac (widzialam takie dane). Za ''plywanie'' przyjeto o ile dobrze pamietam chyba umiejetnosc przemieszczenia sie w wodzie na dystansie 30m bez kontaktu z dnem czy innym stalym punktem |
|
|
|
|
#87 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
dziecko zobaczylo pajaka i stojac na ziemi wspielo sie po mnie jak po krześle na samą górę prawie rozdrapując mi twarz byleby tylk osie czegoś złapać a co dopiero w wodzie i gówniarza nie dało się zdjąć :P |
|
|
|
|
|
#88 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Zreszta skurcz w nodze to pikus. Duzo grozniejszy jest skurcz krtani/szyi- ktory zdarza sie przy naglym kontakcie rozpalonego ciala z zimna woda (bezwglednie nalezy przed wejsciem do wody porzadnie zmoczyc szyje, szczeke (miesien trojdzielny) najlepiej cala twarz i zanurzac sie stopniowo). A drugi przypadek to ludzie plywajacy tzw ''żabką dyrektorską'' czyli z mocno odgieta glowa-tak, zeby nie zamoczyc twarzy. |
|
|
|
|
|
#89 |
|
Konto usunięte
|
wlasnie ciekawe są te skurcze
ja praktycznie w wodzie nigdy ich nie miałam... dlatego dziwię się że to tak strasznie popularne. zawsze jak się już zmęczę to po prostu przekręcam się na plecy... |
|
|
|
|
#90 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Oni jak sie cos dzieje zaczynaja ''splawikowac'' czyli ustawiaja sie w wodzie pionowo i jak splawiki sie zanurzaja. Wiadomo jesli potrafisz polozyc sie na plecy i opanowac oddech i utrzymac na powierzchni to w ''zwyklych'' najczestszych sytuacjach utoniecie ci nie grozi. Poza tym skurcze w nogach to najczesciej wina zlej techniki plywania żabka-jesli robisz to dobrze i sie nie wyziebiasz to przy takim rekreacyjnym plywaniu zdarzaja sie bardzo sporadycznie Edytowane przez 201712071518 Czas edycji: 2015-08-13 o 20:30 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:09.

Mogli by chociaz o tym na PO powiedziec...

Alkoholizm weekendowy i inne zjawiska. Cóż, tylko o ile Bolka 19-letniego idioty, co wlezie do wody po pijaku mi nie szkoda, to bardzo mi szkoda kilkuletniego Jasia, którego rodzice nie upilnują, bo są zajęci żłopaniem piwka ze znajomymi (bo przecież coś im się od życia należy, a jakże).