![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ikea - dzień bez dziecka...
Wiem, że teraz jest trend brania dzieci ze sobą dosłownie WSZĘDZIE, a niektórzy to już zaraz po wyjściu z porodówki by lecieli do centrum handlowego. To, co się dzieje przed świętami, pełno ludzi w galeriach i głupi rodzice z naprawdę maleńkimi dziećmi, którzy MUSZĄ w taki tłum pełen kichających, chorych niekiedy ludzi, światła, głośną muzykę iść z bobasami. To pewnie wtedy wyrastają dzieci, które nawet na minutę nie usiadą i latają jak wściekłe, jak im się tak mózg trzepie od urodzenia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No może kojarzyć się głupio, za to jest bardzo funkcjonalne na takie okazje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Rozeznanie
|
podczas ostatnich zakupów w ikei: wozek zawalony kartonami ( sofa w 3 częściach, mega ciężkie) "rozchulalismy" z tz i pchamy do kasy i nagle wyskakuje nam ok 5 latek. probujemy sie zatrzymać, ale wozek przez swoj ciężar ciagnie do przodu. o mały włos i bysmy malca rozjechali. a dzieciak tak szybko jak sie pojawił, tak szybko i sie ulotnił.
jestem jak najbardziej za takim pomysłem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
W piekielnej Ikei w gdansku widzialam faceta z dzieckiem, bardzo malym dzieckiem, noworodkiem. Facet trzyma malucha i meeega wolno chodzi po tej sciezce spacerowej. Oczywiscie w ogolnie nie zwracal uwagi na towar, bo byl skupiony na dziecku. Naoloko natomiast dzieciaki kilkuletnie, biegajace, skaczace itd, ludzie z koszykami torbami i nie wiadomo czym jeszcze- mam nadzieje ze to dziecko bylo jakos zabezpieczone przed ewentualnym upadkiem. A dzien bez dziecka przydalby sie w kazdym sklepie, wyszloby na dobre nie tylko klientom ale przede wszystkim pracownikom ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Dwa możemy sobie tutaj bez końca wytykać co dla kogo jest krzywdzące, ale nic nam to nie da... Zawsze będzie ktoś pokrzywdzony. Dla sklepu ważny jest zysk, a eliminując jedną grupę klientów (wrażliwą na swoim punkcie) raz w tygodniu sklep zmniejsza zysk. Umówmy się, że większość osób wkurzają takie dzieci, ale ile z nich zrezygnuje z zakupów przez to? Obawiam się, że naprawdę symboliczna ilość. Dochodzi kwestia wycieczek do sklepu, ale to robią ludzie w każdym wieku... Natomiast podczas tej wycieczki taki drący się smarkacz prędzej wymusi na matce poduszkę czy maskotkę niż 25-latek kupi świecznik bez potrzeby. Cytat:
![]() Myślę, że wszystko zrozumiałam, tylko mi idea eliminacji danej grupy klientów się po prostu nie podoba. Ale jestem przed okresem i może PMS zalewa mi już mózg... Może wytłumacz mi co ja źle zrozumiałam, a nie od razu rzucasz utraconym zaufaniem?! ![]() Cytat:
Co do zabierania ze sobą wszędzie dziecka nie mówię o ekstremalnych sytuacjach! Przecież nie chodzi mi o to by dziecko zabierać do roboty przy czyszczeniu szamba ![]() Oczywiście każde dziecko jest inne. Z jednym da się wyjść do kina z innym nie, itp itd... Wszystko trzeba dostosować do wieku dziecka i jego usposobienia. I powiem Wam szczerze, że ja w moim otoczeniu niestety widzę trend podrzucania dzieci dziadkom przy byle okazji, a nie zabierania wszędzie... Ktoś wyśmiał wybieranie kafelków z dzieckiem.. Naprawdę to takie śmieszne? ![]() ![]()
Raz królewna złotowłosa cudny miała sen, że splatała złote włosy, złociste jak len. I przyszedł do niej grajek, na skrzypcach zaczął grać i mówi: Pójdź, królewno konwalie ze mną rwać. Pójdź, pójdź... |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#67 |
Zadomowienie
|
To może dlatego masz takie podejście, że Cię to śmieszy.
Raz królewna złotowłosa cudny miała sen, że splatała złote włosy, złociste jak len. I przyszedł do niej grajek, na skrzypcach zaczął grać i mówi: Pójdź, królewno konwalie ze mną rwać. Pójdź, pójdź... |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
No smieszy mnie, ale nie czuje sie skrzywdzona, wrecz przeciwnie. Co innego urzadzic dziecku pokoj tak jak mu sie marzy a co innego caly dom.
![]() |
#69 |
Konto usunięte
|
Ozm bez posiadania dziecka vs rozsadna matka vixen
Za to kocham wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
Rodzice nie pozwolili ci wybrac stołu do pokoju i teraz sa tego konsekwencje. Nic nie rozumiesz.
![]() |
#71 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
I niby to ja nie czytam ze zrozumieniem. Drabineczko, to o mnie to OZM? ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
Rodzice nigdy się mnie nie pytali jakie meble wybrać do mieszkania.
Jaki gust może mieć dziecko?
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
To wyjasnij.
![]() |
#75 |
Wizażowy Kot Igor
|
Z nieco innego sklepu z ostatniej chwili:
Nieopatrznie (hura! użyłam właściwego słowa ^^) wybrałam się dziś do Sephory. Dni VIP, więc rabaty godne to się wzięłam i pojechałam. I co? Trzy asystentki, klientek mnóstwo (chyba nie tylko ja miałam taki pomysł na niedzielne popołudnie) więc każda się dwoi i troi. I między nimi trójka baździorów (przepraszam, ale to nie były dzieci tylko jakieś człekopodobne zbiegłe z menażerii): biegają, otwierają szuflady, wyciągają, strącają, psikają testery. Menażeria należała do dwóch mam w typie: "wyrośnięta, wieczna Klaudia". Jedna z asystentek właśnie grzecznie zwróciła uwagę, że szuflad nie wolno samodzielnie otwierać, niczego z nich wyjmować, bo to produkty pełnowartościowe i że dzieci nie powinny psikać z testerów, bo to dla nich samych niebezpieczne. Reakcja Kaludyn? "A skąd pani wie, że ja nie chcę tego kupić? I co to znaczy, że nie wolno wyjmować? W innych drogeriach wolno, co to za sklep?!" I tak dalej, w ten deseń. Wtedy przypomniałam sobie, że te dni VIP to do 4 października. Zdążę kupić to, co chcę. Udałam się do pobliskiego KFC, wzięłam żarcie na wynos i wróciłam do domu. Nie, nie byłam bohaterką. Nie uświadomilam Klaudyn, że to, co wolno w Rossmanie, w Sephorze jest niedopuszczalne. Nie czułam się na siłach ani nie miałam ochoty. Ale na dziś stracił sklep. Stracił pieniądze, ktore zamierzałam tam zostawić (korzystając z rabatów planowałam większe zakupy). Klaudyny najwyraźniej były z gatunku "oglądaczy/amatorek perfumowania się darmowymi testerami". No ale były z dziećmi. Więc punkt dla nich. Sprawiedliwie jednak przyznaję, że dzikie dzieci i ich beztroskie mamy widziałam w Sephorze po raz pierwszy.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Tylko np kiedy jedzie mąż i żona z dzieckiem do sklepu po dywan, rozmawiają który wziąć to wydaje mi się naturalne, że przy okazji pytają też dziecka np "A tobie który się podoba?" . Nie po to by dziecko zdecydowało za nich, a w skrócie po to by było mu miło. Wydawało mi się, że to nie jest jakaś abstrakcja, a normalna sytuacja w życiu rodziny... Napisałam, że wszystko trzeba dostosować do dziecka, bo są dzieci które to będą miały w nosie (wbrew pozorom mało), są dzieci 2 letnie które nie zrozumieją jeszcze o co chodzi. ---------- Dopisano o 17:28 ---------- Poprzedni post napisano o 17:28 ---------- Cytat:
Tylko np kiedy jedzie mąż i żona z dzieckiem do sklepu po dywan, rozmawiają który wziąć to wydaje mi się naturalne, że przy okazji pytają też dziecka np "A tobie który się podoba?" . Nie po to by dziecko zdecydowało za nich, a w skrócie po to by było mu miło. Wydawało mi się, że to nie jest jakaś abstrakcja, a normalna sytuacja w życiu rodziny... Napisałam, że wszystko trzeba dostosować do dziecka, bo są dzieci które to będą miały w nosie (wbrew pozorom mało), są dzieci 2 letnie które nie zrozumieją jeszcze o co chodzi.
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Konto usunięte
|
Rodzice nie pozwolili dziecku wybrać ceramiki łazienkowej.
No patologia po prostu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Konto usunięte
|
Mnie tez pytano o zdanie. Co za nienormalni rodzice.
Send from my mind using the Force. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
Wlasnych dzieci pytam się o zdanie. O meble jakie chca mieć w pokoju o kolor ścian -wybrały sobie z próbnika. Same wybierają swoje ubrania do pewnych granic oczywiście. Starszej pytam się o zdanie jak kupuje swoje ubrania. Pytanie dzieci o zdanie nie jest niczym dziwnym i nie rowna się z podejmowaniem decyzji przez dziecko.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Konto usunięte
|
Dacn, ale mowa o pytanie o gres do kibla. O to nie wolno ci pytac bo smiech, pato, smerfy i hana montana.
Send from my mind using the Force. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Konto usunięte
|
Ej, no ale o czym my mówimy?
Pytać to czasem pytali, dla samego pytania, ale wyglądało to mniej więcej tak: - A tobie, Agatko, który kolor się najbardziej podoba? Wskazywałam coś totalnie z innej bajki, a rodzice wybierali i tak to, co sobie zaplanowali od początku. Chodziło mi o branie pod uwagę decyzji dziecka przy wyborze przykładowej ceramiki do kibelka. Nie jest ono niezbędne, naprawdę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2015-09-27 o 18:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skoro robicie wielkie halo z tego, ze dziecko nie mogloby wam w tym dniu pomoc wybrac koloru mebli kuchennych to coz.
![]() |
![]() |
#87 | |
Konto usunięte
|
Podpisuję się wszystkimi kończynami pod pomysłem dnia bez dziecka w Ikea! I nie tylko tam. Aktualnie stwierdzam, że najbardziej chciałabym osobnych wagonów w pociągach i oddzielnych stref w komunikacji miejskiej dla osób z dziećmi. Bo właśnie mam przyjemność odbywać podróż z kilkoma rozwrzeszczanymi dzieciakami - łeb mi już pęka i rozważam rzucenie się na tory...
Cytat:
Nawet wybór ubrań miałam ograniczony. Mama nie kazała mi wybrać jakiejś bluzki ze wszystkich jakie miałam, tylko dawała 2 do wyboru. Inaczej wybór trwałby godzinami. Taki okres miałam, jak wiele dzieci, dlatego mama stosowała takie metody. A wątpię, żeby robiła mi tym krzywdę, bo nie mam z tego powodu żalu, a w jej kompetencje wychowawcze wierzę, bo to był jej zawód. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
Nie chodzi przecież oto, by tylko dziecko zdecydowałoo wyborze tych nieszczęsnych kafelków, czy czego tam. Daje się mu wybór spośród tego co nam samym się podoba i razem można przedyskutować wybór, więc sypialnia/salon w smerfy raczej nie grozi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Co nie zmienia tego, ze pytanie dzieci o zdanie i zabieranie je na zakupy meblowe jest normalne. Send from my mind using the Force. ---------- Dopisano o 19:40 ---------- Poprzedni post napisano o 19:40 ---------- Dacn, nie wiesz co to gres, wiec nie zapytasz corek, ktory lepszy. Twoje zycie jest dzieki temu mniej pato i smerfowate, ciesz sie. Send from my mind using the Force. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:52.