konflikt religijny - chrzest dziecka - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-05-18, 09:33   #61
Barbarella05
Wtajemniczenie

Dot.: konflikt religijny - chrzest dziecka

Cytat:
Napisane przez GdyKochamy Pokaż wiadomość
No dobra, może trochę tego nie przemyślałam. To, że autorka obchodzi święta odebrałam tak, że nie przywiązuje aż takiej wagi do tego co związane z kościołem, a co nie. Jest dużo niewierzących co nawet do spowiedzi pójdą jak trzeba chrzestnym zostać, bo jest im to obojętne. No, ale to ich sprawa.

Patrząc z innej strony mi by zależało na tym, aby dziecko wychowywać tak jak ja uważam, więc próbuję to zrozumieć. No, ale ojciec też ma prawo decydować.
Chyba jednak nie ma dobrego wyjścia z tej sytuacji. Tobie lub mu musiało by przestać zależeć w tej kwestii.
Też jestem NIE wierząca, zostanę chrzestna i niestety muszę pójść do spowiedzi. Tak mi powiedzieli rodzice dziecka,że u nich taki wymog jest.
Co zrobię? Nic nie zrobię.
W jakiejś tam parafii zapisana jestem,bo te wszystkie komunie,bierzmowania mam bo mojej mamie zależało ( co ludzie powiedzą pierdu pierdu).
Zamierzam zwyczajnie porozmawiać z księdzem,jeśli będzie okej, a jak nie to"odbebnie" to,ale na sama myśl zrobienia czegoś wbrew mojej woli, jest mi niedobrze.

Co do wątku : Osobiście uważam tak jak dziewczyny,że śmierć matki męża Autorki, bardzo na niego wpłynęła i stąd zamiana jego zdania.
Czy ochrzcilabym dziecko będąc w takiej sytuacji Autorki?
Nie.
Mąż niech nawróci się sam,zacznie od siebie, a dziecku da wybór.

Niby chrzest nic nie szkodzi,ale osobiście uważam,że powinno się dac wybór dziecku jak podrośnie.
Przecież to nie oznacza (brak chrztu) że nie będzie chodziło do kościoła,że będzie agnostykiem tak jak Mama. Owszem ma to wpływ,ale ważniejsze od chrztu jest wychowanie dziecka w otwartości umysłu,aby w odpowiednim sobie czasie zadecydowało czy wierzy czy nie,żeby wybrało własną drogę.
Barbarella05 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-18, 09:41   #62
bb410bd1fbb42d2edea92b1ada01ce79bf3cfb02_603add0278cd5
Konto usunięte

Nie chrzciłabym dziecka w takiej sytuacji. Śmierć matki mogła być szokiem, a to może być chwilowe nawrócenie, a odchrzcić się nie da, baaaa nawet wypisać całkowicie z KK.
Na pytanie: co mi szkodzi? Odpowiedziałabym, że co szkodzi jeśli dzieciak ochrzci się jako np. nastolatek czy dorosły?
Nie zgodziłabym się również z tego względu, żę już widzę jak potem będzie czemu dziecko ma nie chodzić na religię skoro ochrzczone... A znając beznadziejny poziom religii, katechetów i księży nie zgodziłabym się na pewno na to aby uczęszczało na religię w szkole.
Z resztą przed ślubem było inaczej ustalane, a w takie nagłe nawrócenia nie wierzę, bo często sa chwilowe albo kończą się religijnym odlotem...
Ogólnie nie zgodziłabym się aby zostało ochrzczone, ale nie miałabym pewnie nic przeciwko pokazywaniu dziecku różnych religii, opowiadaniu o nich itp. Jak będzie czuło się katolikiem i chrześcijaninem to proszę bardzo, ale wolę żeby to była świadoma decyzja dziecka.
bb410bd1fbb42d2edea92b1ada01ce79bf3cfb02_603add0278cd5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-18, 09:44   #63
201606270916
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Barbarella05 Pokaż wiadomość
Też jestem NIE wierząca, zostanę chrzestna i niestety muszę pójść do spowiedzi. Tak mi powiedzieli rodzice dziecka,że u nich taki wymog jest.
W jakiejś tam parafii zapisana jestem,bo te wszystkie komunie,bierzmowania mam bo mojej mamie zależało ( co ludzie powiedzą pierdu pierdu).
Zamierzam zwyczajnie porozmawiać z księdzem,jeśli będzie okej, a jak nie to"odbebnie" to,ale na sama myśl zrobienia czegoś wbrew mojej woli, jest mi niedobrze.

Co do wątku : Osobiście uważam tak jak dziewczyny,że śmierć matki męża Autorki, bardzo na niego wpłynęła i stąd zamiana jego zdania.
Nie.

Niby chrzest nic nie szkodzi,ale osobiście uważam,że powinno się dac wybór dziecku jak podrośnie.
Przecież to nie oznacza (brak chrztu) że nie będzie chodziło do kościoła,że będzie agnostykiem tak jak Mama. Owszem ma to wpływ,ale ważniejsze od chrztu jest wychowanie dziecka w otwartości umysłu,aby w odpowiednim sobie czasie zadecydowało czy wierzy czy nie,żeby wybrało własną drogę.
Możesz być jeszcze świadkiem chrztu bez spowiedzi.
201606270916 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-18, 09:46   #64
201607040946
Konto usunięte

O mamuniu...
201607040946 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-18, 09:52   #65
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:

Nie.

Możesz też odmówić bycia chrzestna.
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-18, 09:52   #66
vretka
Zakorzenienie

GG do vretka

Zawsze w tego typu dyskusjach rozkładają mnie na łopatki argumenty osób rzekomo wierzących, twierdzących że chrzest przecież nic nie znaczy i co komu szkodzi Jako koronny argument dodawane jest jeszcze to, że jak dziecko nie pójdzie do komunii, to go katolicy porządnie zgnoją.

Nie bardzo też ogarniam, skąd przekonanie u niektórych osób, że jak ktoś jest ateistą to mu na niczym nie powinno zależeć w temacie wychowania jego własnych dzieci. A może ateista/agnostyk wierzy właśnie w to, że jego dziecko powinno mieć wolny wybór i nie godzi się na to, by niczego nieświadome dziecko zapisywać w szeregi jakiejkolwiek organizacji?

Jak już zostało tu kilkakrotnie wspomniane, dzięki temu niewinnemu polaniu głowy wodą, kk wtrąca się później w życie całego państwa, bo teoretycznie ma za sobą poparcie znacznej większości obywateli. I tym sposobem właśnie mamy później niekończące się dyskusje napędzane przez kler o gejach zboczeńcach, mordercach nienarodzonych dzieci z gwałtu, okropnej eutanazji i oceny z religii na świadectwie. Ja już jestem tym mocno zmęczona.
Cytat:
A takie podejście to już w ogóle dla mnie kuriozum Czemu w ogóle zgodziłaś się na bycie chrzestną, skoro jesteś niewierząca?
Stary 2016-05-18, 09:56   #67
kisielova
ReklaMO(D)żerca.

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
co Ty, Tinker, dziecku się nie odmawia

Edytowane przez kisielova
Czas edycji: 2016-05-18 o 10:04
kisielova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-18, 10:03   #68
201605231458
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość

Ja odmówiłam bycia chrzestną dziecka kuzyki. Rodzina na mnie psy powywieszała, nawet moja mama podsumowała to "żałujesz, że się nie zgodziłas, co?" Moja argumentacja, że nie zostanę chrzestną, bo:

1. Nie uczestniczę w życiu regilijnym kościoła
2. Nie zobowiążę się do wychowania dziecka w wierze, której nie wyznaję
3. Uważam, że chrzest, jeśli już, powinien następować, gdy człowiek jest dorosły i sam się na niego zdecyduje

Zostały kompletnie niezrozumiałe i podsumowane "a co Ci szkodzi?"

Brak słów normalnie.
201605231458 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-18, 10:05   #69
201607040946
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kisielova Pokaż wiadomość
co Ty, Tinker, dziecku się nie odmawia
Odmawia. Ja odmówiłam. Dwa razy
Stary 2016-05-18, 10:14   #70
kisielova
ReklaMO(D)żerca.

Cytat:
Napisane przez kaguya Pokaż wiadomość

ja też i za każdym razem słyszałam ten bombowy argument :-D
kisielova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-18, 10:18   #71
201605231458
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kisielova Pokaż wiadomość

ja też i za każdym razem słyszałam ten bombowy argument :-D

Tia, ten też usłyszałam. W końcu argumentem, który "przekonał" rodzinę było: "No bo kasy mi szkoda".

Stary 2016-05-18, 10:20   #72
201607040946
Konto usunięte

- Nie chodzę do kościoła, nawet nie lubię dzieci!
- To nic, polubisz, zobaczysz!

Kurtyna
Stary 2016-05-18, 10:22   #73
201605231458
Konto usunięte

- Ale nie zobowiążę się do wychowania dziecka w wierze, której nie uznaję!

- Oj tam, przesadzasz

Edytowane przez 201605231458
Czas edycji: 2016-05-18 o 10:31
Stary 2016-05-18, 10:29   #74
Luxanna
Zadomowienie

Cytat:
Ale wiesz, że jako rodzic chrzestny zobowiązujesz się do wychowywania dziecka w wierze? Czemu się zgodziłaś skoro to się kłóci z Twoimi przekonaniami?

Ja też jestem niestety chrzestną, zostałam jeszcze przed bierzmowaniem (ksiądz dopuścił), wtedy jeszcze chociaż nie wierzyłam to robiłam to, o co mnie rodzice poprosili w tej kwestii. Właściwie z siostrą i tym chrztem było to samo. Teraz najchętniej i ja, i ona cofnęłybyśmy czas żeby to się nie wydarzyło, bo jesteśmy rzeczywiście odcięte od wiary. Jej syn pomimo chrztu na religię nie chodzi i - jak ktoś tu pisał - wcale nie jest piętnowany przez inne dzieci. Nikt nikogo nie wyśmiewa, osoby niechodzące na religię mają zapewniony czas w świetlicy. Wyśmiewanie to jak już będzie na poziomie "a ja mam imprezę z prezentami a ty nie" zamiast "a ja idę przyjąć komunię i być bliżej z Bogiem, a ty nie", bo jednak większość (jeśli nie wszystkie) dzieci nic więcej w tym nie widzą

Tak jak już dziewczyny pisały - na miejscu Autorki bym twardo stawiała na swoim, ochrzcić jeszcze zdążycie nawet i za parę lat, a on niech się zastanowi, czy to nie jest chwilowy nawrót, który potrwa parę miesięcy/rok i przejdzie, a ewentualnego chrztu nie wymaże.
Stary 2016-05-18, 10:31   #75
_Jinx_
Rozeznanie

Też odmówiłam. Tzn - nie bezpośrednio, ale powiedziałam zgodnie z prawdą, że mnie nie dopuszczą, bo nie mam bierzmowania.
Oczywiście również było wieszanie na mnie psów, dziecko miała dopaść jakaś klątwa czy coś w tym stylu, babcia się do mnie nie odzywała przez pół roku.
Takie afery w rodzinie to jednak dla mnie normalka - ostatnio miałam awanturę o to, że odmówiłam podzielenia się opłatkiem. Nie jestem osobą, która godzi się na kompromisy i rodzina nie ma ze mną lekko, ale czuję dużą satysfakcję z tego, że żyję w zgodzie ze sobą.
_Jinx_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-05-18, 10:33   #76
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Cytat:
Nie kumam. Chrzestny ma wspomagać rodziców w wychowaniu dziecka w wierze. to się przed ołtarzem ślubuje. I chcesz to publicznie wyznać, mimo ze nie zamierzasz tego robić bo jesteś niewierząca??
ZamyslonaRoztargniona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-18, 10:43   #77
LadyChatterbox
Zakorzenienie

U mnie lepsza historia, przyszedl ostatnio znajomy niewierzacy z problemem pt. czemu jemu nie zaproponowano bycia chrzestnym i jak to tak Nie lapie biedak ze moze miec to cos wspolnego z faktem ze od 10lat nie byl w kosciele.
LadyChatterbox jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-18, 11:16   #78
201606291621
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
Napisze tak: ostatnio w wyborczej zalili sie jacys ludzie ze zly kiadz odmowil katolickiego pogrzebu dziecku. Zyja bez alubu nie przyjmuja ksiedza po koledzie ale pod publiczke przypomnieli sobie o katolickim pogrzebie nie mowie ze tak bedzie z twoim tztem tylko zeskoro sie taki hop robi niech zacznie od siebie. Poza tym nie zgadzaj sie)
Zgadzam się. Rodzice żyli jak chcieli, mieli w d. swoją rzekomą wiarę, a teraz nagle tacy wielcy wierzący i zależy im na pogrzebie (który przecież nawet sakramentem nie jest). Dla mnie to jest śmieszne i całkowicie rozumiem odmowę księdza. Trzeba było wczesniej myśleć.

Cytat:
Nikt Ci nie każe zostawać chrzestną. Dodatkowo zdajesz sobie sprawę z tego, ze tym samym obligujesz się do wychowywania dziecka w wierze katolickiej? Niby JAK chcesz to zrobić, skoro sama nie wierzysz?

edit: nie doczytałam, ze już inni zwrócili na to uwagę

Co do wiary to u mnie w szkole zawsze byl ktoś, kto nie chodził na religię. Nigdy nie dokuczano takim osobom, ba - nawet nie obgadywano. Tematu zwyczajnie nie było. W gimnazjum sama zrezygnowałam z bierzmowania, również nikt nic nie mówił. A w szkole sredniej to już połowa klasy nie chodziła na religię. Miałam różne "przygody" z rówieśnikami, ale akurat do kwestii religii nikt nigdy się nie przyczepił.

Edytowane przez 201606291621
Czas edycji: 2016-05-18 o 11:20
201606291621 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-18, 11:20   #79
Barbarella05
Wtajemniczenie

A co mnie obchodzi co ja tam powiem?
Mogę również przysiac że tak naprawdę jestem syrenka, mnie wsio rybka czy to przed oltarzem czy przed za przeproszeniem kupa g*w na ( nie zamierzam nikogo obrażać, żeby nie było).
Mojemu bratu strasznie na tym zależało,żebym to była ja. Zgodzilam się, słowo się rzeklo.
Cała ta ceremonia dla mnie nic nie znaczy, żadne wypowiedziane tam słowa nie są dla mnie wiążące.
Ważne dla mnie jest to,co ja będę robić jak "chrzestna". Oznacza to,że dziecko i rodzice zawsze mogą na mnie liczyć,nie ważne co się stanie.
Nie wiem czy to co napisałam jest zrozumiałe.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-05-18, 11:23   #80
201606291621
Konto usunięte

Cytat:
A co mnie obchodzi co ja tam powiem?
Mogę również przysiac że tak naprawdę jestem syrenka, mnie wsio rybka czy to przed oltarzem czy przed za przeproszeniem kupa g*w na ( nie zamierzam nikogo obrażać, żeby nie było).
Mojemu bratu strasznie na tym zależało,żebym to była ja. Zgodzilam się, słowo się rzeklo.
Cała ta ceremonia dla mnie nic nie znaczy, żadne wypowiedziane tam słowa nie są dla mnie wiążące.
Ważne dla mnie jest to,co ja będę robić jak "chrzestna". Oznacza to,że dziecko i rodzice zawsze mogą na mnie liczyć,nie ważne co się stanie.
Nie wiem czy to co napisałam jest zrozumiałe.
Aha, to trzeba być chrzestną, zeby dziecko mogło na Ciebie liczyć? Szkoda, że nie będzie mogło liczyć na to, na co powinno w takiej sytuacji - na wychowanie w religii
201606291621 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-18, 11:25   #81
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Napisane przez kaguya Pokaż wiadomość
Cztery, dziecku każdemu z braci po kolei

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-18, 11:26   #82
Margot45
niecnotliwa dziewica

GG do Margot45

Dla mnie nie jest.
Możesz być wspaniałą ciotką, dbać o bratanka/bratanicę ze wszystkich sił i wspierać w każdych możliwych okolicznościach.
le po co się zgodziłaś na bycie chrzestna, skoro nic to dla Ciebie znaczy? Dla brata chyba znaczy, skoro mu zależało, ale dla mnie to dziwne - zamiast powiedzieć wprost, co myślisz, zgadzasz się "dla świętego spokoju" mimo, ze sam sakrament jest Ci zupełnie i całkowicie obojętny.
Stary 2016-05-18, 11:30   #83
Barbarella05
Wtajemniczenie

Mogę nie wierzyć,mogę nie chodzić do kościoła, ale zobowiązalam się do czegoś. Dlaczego? Bo poprosił mnie o to mój brat. Jest dla mnie ważny, i Mogę nie być za czymś, może mi się coś nie podobać, ale to moja rodzina i dla niej zrobię duzo.

I przestańcie się czepiać, bo ile to jest chrzestnych którzy w ogóle nie uczestniczą w życiu dziecka?

Może liczyć w tym temacie na swoich rodziców,jeśli mają przekonania religijne.
Obecnie jest tak że chrzest dziecko musi mieć, w sensie że wypada.
Oni - rodzice dziecka- tak właśnie mają, nie są jacyś super wierzący, chrzcza dziecko bo tak wypada,bo coś tam coś tam.
A mi korona z głowy nie spadnie, jak tą chrzestna zostanę.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-05-18, 11:33   #84
Margot45
niecnotliwa dziewica

GG do Margot45

Aha, czyli wiara jako taka jest nieistotna, grunt, żeby fajną szopkę przed rodziną odstawić
Stary 2016-05-18, 11:59   #85
DopplegangerEddarda
BAN stały

Już nie przesadzajcie. Zrobiła coś co jest dla jej rodziny ważne i tyle.
DopplegangerEddarda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-18, 12:11   #86
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014
Konto usunięte

ja mam nie ochrzczone dorosle juz dzieci nigdy nie mialy zadnej traumy z tym zwiazanej
skoro przed slubem ustaliliscie ze nie wychowujecie dzieci w wierze katolickiej to ja bym sie nie uginala i obstawala przy nie chrzczeniu
dziecko kiedy dorosnie samo zadecyduje jaka religie wyznawac
ja bylam zmuszana do chodzenia na religie ale od 15 roku zycia(po podstawowce i tych wszystkich obowiazkowych ceremoniach typu chrzest komunia i bierzmowianie)opuscilam kosciol i moja noga tam nie postala nawet kiedy moje siostry braly slub
nie znosze kosciola i nie chce brac udzialu w zadnych tego typu szopkach
dodam jeszcze ze moje siostry tak samo nie byly nigdy religijne ale szopki z slubem koscielnym musialy odstawic bo "to tak ladnie wyglada"
zero jakis przeslan religijnych tylko poprostu dla wygladu i zeby mama byla zadowolona
dla mnie to jest poprostu zalosne tak samo jak zgadzanie sie na bycie chrzestna kiedy samemu sie nie wierzy w dana religie i nie chodzi do kosciola
bo brat tak chcial,bo sie obrazi
a brat nie wie jaki jest cel chrzczenia dziecka?jaka jest rola rodzica chrzestnego czy tez chrzci dziecko bo to ladnie wyglada i mama sie ucieszy
zaklamanie i brak logiki w takim byciu katolikiem widze to wszystko
7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-18, 12:19   #87
pfffh
Zadomowienie

Cytat:
Mogę nie wierzyć,mogę nie chodzić do kościoła, ale zobowiązalam się do czegoś. Dlaczego? Bo poprosił mnie o to mój brat. Jest dla mnie ważny, i Mogę nie być za czymś, może mi się coś nie podobać, ale to moja rodzina i dla niej zrobię duzo.

I przestańcie się czepiać, bo ile to jest chrzestnych którzy w ogóle nie uczestniczą w życiu dziecka?

Może liczyć w tym temacie na swoich rodziców,jeśli mają przekonania religijne.
Obecnie jest tak że chrzest dziecko musi mieć, w sensie że wypada.
Oni - rodzice dziecka- tak właśnie mają, nie są jacyś super wierzący, chrzcza dziecko bo tak wypada,bo coś tam coś tam.
A mi korona z głowy nie spadnie, jak tą chrzestna zostanę.
W sakramencie chrztu (przynajmniej teoretycznie) chodzi o to, żeby wspomagać rodziców dziecka w wychowaniu w wierze. Ale jak jest w rzeczywistości to wiadomo np. matka chrzestna mojego starszego dziecka to jest w ogóle po rozwodzie (gdzie przynajmniej w teorii taka osoba jest zdyskwalifikowana), ale ksiądz się zgodził, bo liczy się chrzest i późniejsze wychowanie, a nie to kim jest rodzic chrzestny.
pfffh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-18, 12:28   #88
201605231458
Konto usunięte

ZNam ludzi, którzy rodziców chrzestnych wybierali, po zamożności - żeby potem mogli drogie prezenty dziecku dawać. Prawda jest taka, że obecnie chrzest to jest jakaś tam tradycja dla picu, za którą nie stoją już żadne wartości - chodzi o to, żeby "rodzina nie gadała", dziecko pasowało do reszty społeczeństwa, no i i otoczke. Tak samo jest ze ślubem kościelnym.

A wiara? Wartości? Wychowanie chrześcijańskie? O tym rodzice w ogóle nie myślą. Nie jestem zwolenniczką chrztu niemowląt, ale hipokryzja bije po oczach.
Stary 2016-05-18, 12:46   #89
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Konto usunięte

Co ja tutaj pacze, masakra.
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-05-18, 12:57   #90
b7c523c48d685fff13c5db5a9d3e58ccf0b35a9f_65555d08413b4
Konto usunięte

Pomijajac kwestie swiatopogladowe, w kraju gdzie mieszkamy bycie ochrzczonym w KK = bycie katolikiem i placenie podatkow na rzecz kosciola, ktorego jest sie czlonkiem. Urzad nie pyta, co masz w sercu

Edytowane przez b7c523c48d685fff13c5db5a9d3e58ccf0b35a9f_65555d08413b4
Czas edycji: 2016-05-18 o 13:18
b7c523c48d685fff13c5db5a9d3e58ccf0b35a9f_65555d08413b4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości