![]() |
#61 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Darowizna a małżeńskie finanse
Cytat:
![]() W takim przypadku zawsze radzi się, by zadbać o swój majątek/mieszkanie na papierze. "Teraz dałabyś sobie za niego rękę uciąć, a pewnego dnia możesz się obudzić bez ręki" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie wiem po cholerę piszecie o jakiś podziałach kuchni czy tułaczce po znajomych, przeciez ona nie będzie tam dzikim lokatorem tylko współwłaścicielem, udział w nieruchomości nie ma żadnego znaczenia w korzystaniu czy współwłasności ![]()
![]() |
![]() |
#63 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#64 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Przecież oni mieli kupić to mieszkanie WSPÓLNIE. I dodatkowo wziąć na nie kredyt. Problem w tym, ze nagle facet zmienił zdanie i w konsekwencji jego decyzji oraz chęci zaoszczędzenia na podatku autorka zostanie z 1/3 mieszkania zamiast połową, jak miało być docelowo. Ja tez czułabym się oszukana. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Przyczajenie
|
Rozmawialiśmy przecież. Zawsze mówił dosłownie: "Kochanie, ta darowizna niczego nie zmieni, mieszkanie i tak będzie po równo nasze". No to się zgodziłam skoro przy okazji plusy były takie, że bierzemy mniejszy kredyt, a on unika podatku w przyszłości.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
a jak się teraz tłumaczy z tego , ze Cie oklamal i ostatecznie mieszkanie nie będzie w polowie Twoje? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jeśli nie zależy Ci na pieniądzach innych ludzi i wiesz sama że darowizny i spadki są częścią majątku osobistego to o co Ci chodzi ? Boli Cie to że nie jesteś uprzywilejowana jak Twój mąż ? No ale z jakiej racji niby miałabyś być ?Wkład finansowy jest jego rodziców i to oni decydują o tym w jaki sposób będzie on wygospodarowany a nie Ty . Naprawdę nie czuje Twojego problemu ,cześć mieszkania która będzie opłacona przez Ciebie z Twojego kredytu będzie Ci zapisany notarialnie -więc nie masz się o co martwic. Ja na miejscu Twojego faceta zrobiłabym to samo ,przy takiej rozdzielczość majątkowej zabezpieczenie finansowe w przypadku rozwodu jest wręcz koniecznością -widać ze facet jest rozsądny i chce się zabezpieczyć .A Ty widzę wyraźnie ze chcesz mu to uniemożliwić?A to że Ty sprzątniesz czy ugotujesz nie oznacza że Ci się cokolwiek z tego należy .bez komentarza. ![]() Faceta ma święte prawo zrobić w tej kwestii to co jemu się żywnie podoba ,widocznie tak zdecydował bo tak chciał . A Ty masz bulwers że dorobek życia jego rodziny nie jest również Twoją częścią? niezłe jaja xD Edit `i o czym chciałabyś z nim rozmawiać ? chcesz go nakłonić do zmiany decyzji ? soryy ale nie masz wstydu. Edytowane przez 20e6ad78eac783f5bf2c2aaa836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb026b9e Czas edycji: 2016-07-27 o 13:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zadomowienie
|
Nie mieści mi się w głowie to, co czytam. Jak dla mnie postąpił kompletnie nieuczciwie. Umawialiście się na 50/50, sam powiedział, że darowizna nie wpłynie na podział i wiedział, że tylko dlatego zgodziłaś się na to. A teraz, kiedy już wszystko dopięte na ostatni guzik, zmienia zdanie. Zapominając, że pieniądze to nie wszystko. Owszem, pewnie on niejako sfinansowałby Twoją połowę mieszkania, z racji tego, że więcej zarabia i był w stanie więcej odłożyć niż Ty i pewnie spłaci większą część kredytu. Ale jesteście małżeństwem, planujecie wspólne życie i, co ważniejsze, wiedział, że zarabiasz o wiele mniej i nie będziesz w stanie wyłożyć tyle samo pieniędzy we wspólne mieszkanie. Mimo to ożenił się właśnie z Tobą i zdecydował się na mieszkanie 50/50.
Z drugiej strony jego rodziców też rozumiem. Sama oddałabym swoje pieniądze tylko dziecku/rodzicom/wnukom/rodzeństwu/mężowi, bez drugich połówek. Na zdrowy rozum większość rodziców tak robi i mogłaś przewidzieć jak będzie. Niepotrzebnie zgadzałaś się na dołączenie darowizny. Trzeba było upierać się przy większym kredycie i darowiźnie tylko dla męża, ale bez przeznaczenia na wspólne mieszkanie. No ale, skoro kredyt i wszystko już załatwione, to czasu już nie cofniecie... W tej sytuacji proponowałabym kupić coś w mniejszym standardzie za oszczędzone 250 tys. + 125 tys. kredytu z podziałem 50/50. Darowizna idzie dla niego, ale nie na mieszkanie. On będzie miał pieniądze swoich rodziców zabezpieczone, a Ty poczucie bezpieczeństwa.
![]() |
#72 |
Przyczajenie
|
[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;63493481]Faceta ma święte prawo zrobić w tej kwestii to co jemu się żywnie podoba ,widocznie tak zdecydował bo tak chciał . A Ty masz bulwers że dorobek życia jego rodziny nie jest również Twoją częścią? niezłe jaja xD[/QUOTE]
Nie, mam bulwers, że skoro widzi taką rozdzielność naszej niby "wspólnoty" to mógł te 125 tysięcy w coś innego sobie zainwestować, a nie w mieszkanie, które miało być nasze w równych częściach. Przecież mu tego nie broniłam, wystarczyło tylko trochę szczerości w stosunku do mnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Konto usunięte
|
Mentalność Kalego. On zapomniał, że pieniądze to nie wszystko? On i jego rodzina - jak wynika z postu - wnoszą pewnie 9/10 majątku do tego małżeństwa, jak nie więcej. A ona ma problem, że do 125 tys. z całego tego majątku nie będzie mieć dostępu. I kto tu myśli o pieniądzach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zadomowienie
|
[1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;63493851]Mentalność Kalego. On zapomniał, że pieniądze to nie wszystko? On i jego rodzina - jak wynika z postu - wnoszą pewnie 9/10 majątku do tego małżeństwa, jak nie więcej. A ona ma problem, że do 125 tys. z całego tego majątku nie będzie mieć dostępu. I kto tu myśli o pieniądzach
![]() Dlatego niech ta darowizna idzie tylko na niego i dziwię się, że autorka od początku się przy tym nie upierała. Sama chyba też wolałaby swoje pieniądze dać dziecku, nie dziecku i małżonkowi/ce? Niech więc darowizna będzie jego, ale mieszkanie ich 50/50, skoro wcześniej wspólnie tak ustalili. Niczego na nim nie wymusiła, biorąc ślub wiedział, że wyprowadzając się do obcego kraju będzie zarabiać mniej, mimo to ożenił się z nią i zgodził na równy podział. On wniósł pieniądze, ona "ciepło domowego ogniska". To też jest ważne, choć nie przekłada się na pieniądze. Ale w jednym jest racja - wiązanie się z taką dysproporcją w zarobkach jest mega trudne, zawsze ktoś będzie pokrzywdzony, finansowo czy psychicznie.
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I tak, okłamał cię. Jeśli nie zrozumie tego, to nie pakowałabym się w żadne mieszkanie z nim. Nie wiem nawet, czy nie wzięłabym rozwodu, wzięła swojej części i wróciła do Polski, bo z oszustem wiązać bym się nie chciała. Co to za facet, który mówi "będzie wspólnie, darowizna nic nie zmieni", a tu nagle coś takiego. Oszustwo finansowe normalnie... Gdyby wspomniał o tym ZANIM sprawa się dokonała, to autorka by się nie zgodziła przecież, sama to napisała. To o to tu się rozchodzi, a nie o cudze majątki. A jak on ją zostawi to ona zostanie w obcym kraju, bez domu, bez wszystkiego. A oszust straci 62,5 tys. No tragedia. W obecnej sytuacji albo kupiłabym coś mniejszego, bez tej darowizny (a on niech sobie kupi samochód, albo coś innego), albo będzie jak obiecał, albo sayonara.
![]() |
![]() |
#76 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A co do wspólnoty majątkowej -to może ona i ma sens ale u małżonków gdzie który wkład finansowy jest w miarę równy ,bo jeśli jedna ze stron pochodzi z zamożnej rodziny a druga dość ubogiej -to nie jest to zbytnio możliwe. Jeśli ktoś całe życie harował i poświęcał się w sprawach zawodowych czy sukcesach i ma się czym pochwalić to robi to dla siebie a nie dla innych którzy chcą tylko z tego korzystać . ![]() Edytowane przez 20e6ad78eac783f5bf2c2aaa836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb026b9e Czas edycji: 2016-07-27 o 13:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
Mam wrażenie, że połowa komentujących nie rozumie problemu.
Autorka nie ma pretensji, że rodzice męża dali mu te 125 tyś tylko o to, że mąż ją okłamał. Powiedział, że mimo darowizny mieszkanie będzie podzielone na pół, bo tak się wcześniej umówili. Tymczasem po fakcie wyszło inaczej. Podejrzewam, że gdyby facet wziął pieniądze i kupił sobie za nie np. auto abo wrzucił na konto nie byłoby problemu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Zadomowienie
|
Jest jeszcze jedno rozwiązanie, coś czego jeszcze nikt nie zaproponował - podział oszczędności proporcjonalnie do zarobków.
Zsumujcie miesięczne dochody i wyciągnijcie udział %. Powiedzmy, że jego 85%, Twój 15%, on weźmie ~210 tys., ty ~40 tys. 210 tys. + darowizna 125 tys. + kredyt 125 tys. który spłaca sam i całe mieszkanie będzie jego. Ty "wynajmiesz" część, będziesz płacić za Wasze jedzenie, rachunki na pół, w między czasie oszczędzasz, po X latach bierzesz kredyt i masz swoje małe mieszkanie tylko dla siebie. Wynajmujesz je, a w razie "w" masz się gdzie podziać. Proste matematyczne podejście, choć dla mnie to chore, żeby musieć to tak rozwiązać dosłownie chwilę przed wyprowadzką. ---------- Dopisano o 14:36 ---------- Poprzedni post napisano o 14:34 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#79 |
Raczkowanie
|
[1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;63493851]Mentalność Kalego. On zapomniał, że pieniądze to nie wszystko? On i jego rodzina - jak wynika z postu - wnoszą pewnie 9/10 majątku do tego małżeństwa, jak nie więcej. A ona ma problem, że do 125 tys. z całego tego majątku nie będzie mieć dostępu. I kto tu myśli o pieniądzach
![]() Autorka chce mieć z mężem dom o 50/50, on się na to zgodził. Tak ustalili. Potem przemilczał fakt, że to się zmieni przy darowiźnie i wmówił jej, że pozostanie to bez zmian. Nie uważasz, że ją oszukał? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Konto usunięte
|
Czytajcie ze zrozumieniem. Autorka wyraźnie powiedziała, ze facet niech wyda te 125 tysięcy na, co tylko chce, ale ona chce mieć dom 50/50. I w tym celu miała wziąć kredyt.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Niektórym chyba naprawdę ta kasa przesłania wszystko, skoro w tym wątku widzą tylko i wyłącznie te 125 tys
![]() Weźcie spróbujcie się wyrwać z tego zafixowania "ona chce kasy jego rodziny, bezczelna harpia, skandal!!!11!one" i spróbujcie jednak spojrzeć na pana męża i to, jak wmanewrował swoją żonę w nierówny podział nieruchomości, okłamał ją, będąc świadomym, że ona chce poczucia bezpieczeństwa na emigracji i zależy jej na tym, żeby mieszkanie było podzielone 50/50. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie sprawa wygląda następująco: byli umówieni, że kupują mieszkanie na pół. Po czym rodzice zaśpiewali "hej synu, damy Ci pieniądze wtedy Ty będziesz miał 2/3 mieszkania a Kaśka 1/3" a on radośnie na to przystał, nie licząc się zupełnie z interesem żony.Jemu jest tak wygodnie: dostanie więcej za mniej.
Edytowane przez balletoevs Czas edycji: 2016-07-27 o 14:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Trochę Cię chyba poniosło ![]() Problem leży raczej w tym, ze facet zachował się wobec niej nieuczciwie i nic sobie z tego nie robi, a autorka z tego co widać po postach chyba dała się za bardzo zdominować mezowi... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
ma zielone pojęcie
|
[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;63493481]Wkład finansowy jest jego rodziców i to oni decydują o tym w jaki sposób będzie on wygospodarowany a nie Ty . [/QUOTE]
Owszem, to darujący decydują, jak dane pieniądze będą wygospodarowane, ale to, jak będą zagospodarowane to już sprawa osoby obdarowanej. Facet nie musi przyjmować darowizny, nie musi też przyjętej darowizny przeznaczać na wkład własny na mieszkanie… Być może ma jeszcze parę innych możliwości typu włączenie darowizny do majątku wspólnego (zależy od prawa obowiązującego w kraju, w którym mieszka). [1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;63494306]Jeśli ktoś całe życie harował i poświęcał się w sprawach zawodowych czy sukcesach i ma się czym pochwalić to robi to dla siebie a nie dla innych którzy chcą tylko z tego korzystać . ![]() Tyle, że w małżeństwie bywa tak, że jeden małżonek ma możliwość dobrego/lepszego zarabiania dzięki temu, że drugi małżonek np. przeprowadza się do jego kraju albo nie podejmuje się wymagającej, ale dobrze płatnej pracy, żeby móc zajmować się małym dzieckiem. Mąż autorki wątku być może ma wysokie zarobki m.in. dlatego, że to autorka wątku się przeniosła do jego kraju, a nie on do Polski.
![]() |
#85 |
Raczkowanie
|
Moim zdaniem nie da się uniknąć podobnych dylematów w przyszłości, bo macie zupełnie inne podejście do wspólnoty w małżeństwie. Możesz powiedzieć mężowi, że Cię to boli i jak to widzisz, ale wątpię, żeby to zrozumiał, w jego odczuciu możesz chcieć czegoś, co jego zdaniem Ci się nie należy.
U mnie jest inaczej, to mąż nas utrzymuje i do głowy nie przyszłoby mu, żebym nie była uwzględniona np. w akcie notarialnym mieszkania, bo nie dokładam. Tak samo ja dodając pieniądze z lokaty do wspólnego wora nie podkreślam, że X zł to moje było czy że zapłaciłam za 1/3 naszego auta, z którego głównie on korzysta (nie mam prawka jeszcze). U nas kto ma ten dokłada. Jak sprzedam mieszkanie rodziców też nie będę tego sama gdzieś lokować tylko dołożę do wspólnej puli i nie ma z tym problemu. Moi rodzice dołożyli mężowi do pewnej inwestycji kiedy nie byliśmy małżeństwem i nie chcieli zwrotu kasy, bo wiedzą że to też dla mnie. Jeśli ma się takie samo podejście do pieniędzy to wiele ułatwia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Konto usunięte
|
w jaki sposób posiadanie 1/2 nieruchomości daje bezpieczeństwo? a posiadanie 1/3 takiego bezpieczeństwa nie daje? to tez jest współwłasność, więc o co chodzi?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Zakorzenienie
|
Wydaje mi sie, ze akcja dzieje sie we Francji. Autorka ma francuski nick, przedstawiona mentalnosc bardzo pasuje do Francuzow. Ceny w euro i koszt mieszkania tez pasuje do tutejszych realii. Jeszcze moglaby byc Belgia albo Luksemburg ewentualnie, ale nie wiem jakie sa stawki np w Brukseli.
Cytat:
Co do reszty - nigdy nie poswiecaj facetowi, wiecej niz chcesz dac. Jezyka ucz sie dla samej siebie, mieszkaj tam gdzie lubisz, pilnuj by misio sam pral swoje em i om gacie niech nie wymiguje sie wieksza liczba godzin pracy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Konto usunięte
|
Ja również. I dobra rada z tym nie poświęcaniem się.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Przyczajenie
|
A co teraz adwokat da?Nie mam przecież żadnego dowodu na to jak się umawialiśmy. Darowizna zrobiona, kredyt przyznany, nie ma odwrotu. Możemy ewenualnie zrezygnować z kupna, ale wtedy stracimy 10% zadatku, który jest już na koncie u notariusza.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Konto usunięte
|
Ale przecież już po zakupie mąż ma możliwość zrobienia darowizny na Ciebie i uczynienia Cię 50% współwłaścicielką - może rozporządzać swoim majątkiem, nie potrzebuje do tego rodziców. Tego bym się chciała dowiedzieć - czy i jak to zrobić. Oczywiście on musiałby tego chcieć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:00.