![]() |
#61 | |
Zadomowienie
|
Dot.: wątpliwości- ślub przed seksem?
Cytat:
![]() Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L01 przy użyciu Tapatalka
![]() |
![]() |
#62 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dla mnie nie ma co próbować. Raz miałam taką sytuację, że byłam na dwóch całkiem fajnych randkach, ale koleś był tak wierzący, że mnie to odpychało. Jest to dla mnie bardzo nieatrakcyjne i taka osoba mnie zupełnie nie interesuje, minus przekreślający wszystkie zalety. Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#63 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Rozeznanie
|
Żadnego ślubu przed seksem. Część facetów może używać tego argumentu jako przykrywki do problemów z potencją, homoseksualizmem, bardzo niskim libido lub w ogóle byciem aseksualnym. Seks może być bardzo słaby- jednostajny, bez dbania o przyjemność partnerki, należytą grę wstępną, niechęć do urozmaiceń. Autorko jesteś gotowa zaryzykować? Ja bym w to nie szła
A co do praktykowania świąt i zarzucania tu hipokryzji, to chyba wiecie, że większość świąt była praktykowana przed chrześcijaństwem i zostały przez chrześcijaństwo wchłonięte? Więc z jakiej paki mam nie obchodzić świąt praktykowanych przez pogańskich Słowian tylko dlatego, że kościół sobie je przypisał? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Edytowane przez aleks_90 Czas edycji: 2016-08-28 o 20:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Konto usunięte
|
nad niektórymi rzeczami można pracować, ale sorry drogie panie - facet sobie fiuta nie powiększy
![]() raz miałam nieszczęście coś takiego poczuć. właściwie nie poczuć. nigdy więcej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Możesz wstrzymać się z seksem do ślubu i się okaże, że wszystko jest w porządku, ale nadal jest to loteria. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | ||||||||||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nie w byciu katolikiem, tylko niby w byciu konsekwentnym. Wyniosione przez większość ludzi jeszcze z lekcji religii przekonanie, że kwestie religijne należy traktować śmiertelnie poważnie i tyle. Konsekwencja jako coś, co samo w sobie jest zaletą - zależy w czym ta konsekwencja, jak w głupich sprawach, to za bardzo nie wiem, co tu podziwiać. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nie miałabym problemu, jeśli kwestia rozbijałaby się o ten czas abstynencji, nie wierzę też w żadne fatum niedopasowania, które rujnuje udane związki. Ale uważam, że jeśli dwie osoby mają tak różne podejście do spraw seksu, jak tutaj, to to nie wypali. Edytowane przez 201705042038 Czas edycji: 2016-08-28 o 21:19 |
||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#76 |
Zadomowienie
|
Mam pytanie niezwiązane z tematem według Was jest mozliwe poznanie ( nie koniecznie rozmowa bo jak spytam partnera "Jestes egoista w łóżku?" To wiadome że powie że nie jest
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Konto usunięte
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;64675291]W drugą stronę też może być problem
![]() możliwe, ale nigdy nie miałam przyjemności z kobietą ![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
BAN stały
|
Proste. Jeżeli uważasz, że jesteś w stanie żyć bez niego to odpuść, jeżeli nie to chyba nie masz wyboru :P
Według mnie gdy się pozna bliżej osobę, rozmawia o Swoich upodobaniach, fantazjach to człowiek może się mniej więcej zorientować. Seks nie ale zostają na przykład inne pieszczoty. Edytowane przez DopplegangerEddarda Czas edycji: 2016-08-28 o 22:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Niezgodne z zasadami KK, ale najwyraźniej zgodne z ich punktem widzenia. Z czym masz problem? Jeśli nawet jakiś cudem nie wiedzieli o podejści KK do tematu i ksiądz wprowadził ich wbłąd, to również z perspektywy KK temat wygląda inaczej. Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez 201705042038 Czas edycji: 2016-08-28 o 23:43 Powód: ortografia |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Dla katolika seks przed ślubem jest tak samo grzechem jak kradzież. Jak nie widzisz analogii to cóż ![]() Oczywiście, że moja wizja się nie musi spełnić, ale może. Autorka pyta o zdanie, więc wypowiadam swoje na ten temat. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
1. Nigdzie nie pisałam, że obydwoje jesteśmy zagorzałymi katolikami. W momencie poznawania Tz on był wierzący, ja nie i doświadczenia seksualnej miałam dawno na swoim koncie. Do kościoła wróciłam dopiero jakiś rok temu.
2. Biorąc pod uwagę iż to księża udzielają rozgrzeszenia i to oni mają póki co decyzyjnosc na ziemskim padole, śmiem sobie pozwalać wierzyć iż interpretacja księdza jest interpretacja jednakże lepsza od wszechwiedzacych anonimowych wizazanek (zapewne w większości niewierzacych) Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Siłą ich nikt nie ciągnie, więc mniemam, że podjęli taką a nie inną decyzję o swoim życiu seksualnej, do której zresztą mieli pełne prawo. Cytat:
Cytat:
I skąd pomysł, że uważali iż seks przed ślubem kościelnym jest zły? Nawet, jeśli teoretycznie zakładali, że do niego poczekają? Nie jestem katoliczką. Widać KK aż tak bardzo nie zdążył mi zryć psychiki, żeby postawić te sprawy obok siebie. Można było przecież od razu sięgnąć do morderstwa. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Po co pisać glupoty kolezanki wizazanko maja wieksze pojecie od Ciebie o katolicyzmie. Ja jestem po cywilnym i dla kosciola zyjemy w grzechu chociaz slub koscielny oczywiscie chcemy ![]() Myslisz ze jak chce miec wille z basenem i miliony na koamcie to juz moge zyc jak bogacz no bo kiedys przecie chce byc... Co do autorki wydaje mi sie ze jezeli sie kocha to pozniej takie rzeczy jak nie przeszkadzaja ze musisz dzieci wychowac po katolicku czy wytrysk w pochwie. No i tak Ty sie wiarzesz z nim a On z Toba Ty tez masz jakies zasady ... mozesz np zgodzic sie na sex po slubie ale inne rzeczy mogla byc dla Ciebie nie do przyjecia , dowiedz sie z czym sie to wiarze i powiedz mu na co bys byla gotowa a co odpada absolutnie. Trzeba pojsc na jakis kompromis albo musi szukac takiej samej katoliczki ktora czeka ciagle na tego jedynego ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#88 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Zadomowienie
|
Mnie zastanawia coś innego, czemu ksiądz nie może dać ślubu za darmo albo za symboliczną opłatę, jeśli zna ludzi i wie, że naprawdę są w ciężkiej sytuacji. Mój brat ostatnio brał ślub i to co wyprawiają księża to po prostu jeden wielki biznes, podobnie jak z pogrzebami np.: 100 zł za otwarcie drugiej bramy na cmentarz.
Trochę nie na temat, ale musiałam to powiedzieć. Nie jestem wierząca, ale dziwię się wierzącym, że na to idą i traktują księży jak bogów a oni zwyczajnie klepią na tym pieniądze. Nie jestem przeciwko religii jako takiej, myślę, że pod pewnymi względami może mieć ona pozytywny wpływ na człowieka, ale kurka mać, czemu ludzie dają się wykorzystywać i psychologicznie, i finansowo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:03.