![]() |
#871 | ||
Rozeznanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VII :)
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:37 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:40 ---------- Poprzedni post napisano o 15:38 ---------- CatchyKathy... "szpara"!! hahah.. uśmiałam się jak nie wiem.. bo rzeczywiście jak ktoś nie siedzi i nie czyta o tych naszych problemach, czyli szpary, druty ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#872 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Czasami jak czytam to też mam brzydkie skojarzenia ![]() ps. Brzydal powinien zostać naszą ikoną topicu ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#873 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#874 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() a jeśli chodzi o jakieś efekty, zmiany to musi coś w tym być chyba - bo jak założyli mi górę to odciski miałam pod dolna wargą ![]() ![]() mąż mi zrobił zdjęcia ale kurrcze bateria mi teraz padła w aparacie, a że go nie ma i że ma jakiś dziwny aparat (fot ![]() ![]() edit: chodzi o szparę w zębach ![]() ![]()
Edytowane przez domiluk Czas edycji: 2009-09-03 o 15:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#876 |
Wtajemniczenie
|
ach i na mnie przyszła pora. jak juz wcześniej pisałam miałam usuwane dziś górne 5. byłam zestresowana, ale wmawiałam sobie że będzie szybko i bezboleśnie. i tak też było. wyrywała mi dentystka, bardzo miła. z wyrywaniem poradziła sobie super. najgorsze z tego wszystkiego było znieczulenie w podniebienie no i waciki - było mi niedobrze
![]() ![]() ![]() ![]() poza tym mam wymieniony drut na taki zaje... gruby ![]() ![]() zapłaciłam 200 zł za wyrywanie, i 70 zł za wizytę. wiem, wiem, trzeba było robić na nfz, ale same rozumiecie ... to i tamto... cieszy mnie jednak to, że za wymianę drutu nie muszę płacić nic dodatkowo, czyli za każdą wizytę będę płacić 70 zł. aha i jeszcze jedno. drut tak gruby, że ortodonta z trudnością zakładała gumki na zamki no i niestety jeden zamek uszkodziła (na górnej 2). nie jest to jednak bardzo poważne uszkodzenie - brak 1 górnego skrzydełka - i wymieni mi ten zameczek na następnej wizycie, bo dziś już mnie nie chciała męczyć. no to tyle pozdrawiam was kochane aparatki ![]() p.s. Kejt - zdaje się że ktoś tu miał odpocząć od aparatkowa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#877 |
Zadomowienie
|
zanim wkleję zdjęcia to powiem Wam, że ja mam aparat bez gumek, taki ten zatrzaskowy
no i na moje szczęście- nie miałam wyrywanych żadnych zębów, bo ósemek (mądrości)- nie miałam ![]() ![]() ![]()
Edytowane przez domiluk Czas edycji: 2009-09-03 o 17:15 |
![]() ![]() |
![]() |
#878 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no ale ja nie mam damona. Bardzo podobny system ale jednak nie Damon |
|
![]() ![]() |
![]() |
#879 |
Zadomowienie
|
dobra daję fotki
![]() ![]() ohydne mam te zęby ![]() proszę nie patrzcie na plomby- bo mam każdy plombowany ![]() ![]() no i na kolor nie patrzcie bo do bieli mi daleko aaaa i niestety zdjęć z przed nie mam ![]()
#880 |
Konto usunięte
|
Cześć wszystkim,
Od lat borykam się z krzywymi zębami i wreszcie będę mieć zakładany stały aparat. Dosłownie nie mogę się doczekać aż mnie zadrutują. Chociaż mam pewien problem. Moja orto zaplanowała leczenie tak: - Góra łuk podniebienny na 4 miesiące (chyba Hass) + aparat na dół - Za cztery miesiące po zdjęciu Hassa aparat na górę Zaczęłam czytać o tym Hassie w internecie i to co ludzie z nim przeżywają przestraszyło mnie nie na żarty. Ból jeszcze jakoś zniosę (chociaż perspektywa krwawiącego podniebienia nie jest miła), ale mam od dziecka wadę wymowy, nie wymawiam R i boję się, że jak zacznę jeszcze seplenić to już nikt mnie nie zrozumie. Narodziło mi się sporo pytań i umówiłam się już do orto na dodatkową "rozwiewającą wątpliwości" wizytę na poniedziałek. Pomyślałam jednak, że zasięgnę waszej opinii. W końcu nie jedna z Was się borykała z gorszymi problemami tutaj. Bo oprócz wspomnianego leczenia alternatywą jest leczenie samej góry. Od razu zwykłym aparatem bez żadnego Hassa. Orto jest temu przeciwna, jedynie "na życzenie pacjenta i jego odpowiedzialność". Z początku byłam skłonna wybrać właśnie wariant prostszy, musiałam nawet podpisać oświadczenie, że wiem co robię i jestem świadoma, że w takim wypadku wada może powrócić, a noszenie aparatu retencyjnego czeka mnie do końca życia. Teraz jednak czuje, że lepiej byłoby się jednak zdecydować na wariant hassowy. Ale sama nie wiem. Przeraża mnie poszerzanie podniebienia, zwłaszcza, że mam 23 lata, a podobno w tym wieku nie zawsze jest to skuteczne bez zabiegu chirurgicznego. Eh... i takie mam rozterki... Jeśli komuś chciało się je przeczytać to podziwiam za determinację i będę wdzięczna za każde słowo. |
![]() ![]() |
![]() |
#881 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#882 |
Zadomowienie
|
Kochana K@siu masz dopiero 23 lata a ja mam już 30 i noszę
![]() Co do tego Hayraxu- to nie pomogę Ci bo nie nosiłam - także nie wiem jak to jest a nawet jeśli trochę poseplenisz to co z tego ![]()
#883 |
Rozeznanie
|
[1=bab42440679247773fa7d2c 59b0e3e438c6ee5f2_5f7ba5d e35cd1;14061624]Cześć wszystkim,
Od lat borykam się z krzywymi zębami i wreszcie będę mieć zakładany stały aparat. Dosłownie nie mogę się doczekać aż mnie zadrutują. Chociaż mam pewien problem. Moja orto zaplanowała leczenie tak: - Góra łuk podniebienny na 4 miesiące (chyba Hass) + aparat na dół - Za cztery miesiące po zdjęciu Hassa aparat na górę Zaczęłam czytać o tym Hassie w internecie i to co ludzie z nim przeżywają przestraszyło mnie nie na żarty. Ból jeszcze jakoś zniosę (chociaż perspektywa krwawiącego podniebienia nie jest miła), ale mam od dziecka wadę wymowy, nie wymawiam R i boję się, że jak zacznę jeszcze seplenić to już nikt mnie nie zrozumie. Narodziło mi się sporo pytań i umówiłam się już do orto na dodatkową "rozwiewającą wątpliwości" wizytę na poniedziałek. Pomyślałam jednak, że zasięgnę waszej opinii. W końcu nie jedna z Was się borykała z gorszymi problemami tutaj. Bo oprócz wspomnianego leczenia alternatywą jest leczenie samej góry. Od razu zwykłym aparatem bez żadnego Hassa. Orto jest temu przeciwna, jedynie "na życzenie pacjenta i jego odpowiedzialność". Z początku byłam skłonna wybrać właśnie wariant prostszy, musiałam nawet podpisać oświadczenie, że wiem co robię i jestem świadoma, że w takim wypadku wada może powrócić, a noszenie aparatu retencyjnego czeka mnie do końca życia. Teraz jednak czuje, że lepiej byłoby się jednak zdecydować na wariant hassowy. Ale sama nie wiem. Przeraża mnie poszerzanie podniebienia, zwłaszcza, że mam 23 lata, a podobno w tym wieku nie zawsze jest to skuteczne bez zabiegu chirurgicznego. Eh... i takie mam rozterki... Jeśli komuś chciało się je przeczytać to podziwiam za determinację i będę wdzięczna za każde słowo.[/QUOTE] ja niestety nie miałam Hassa ale zaraz pewnie wpadną na forum aparatki co miały ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#884 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
no ja się śmieję że mojemu orto schody z marmuru funduję ![]()
![]() |
#885 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Czy mi sie wydaje ale Twoje jedynki górne nie stykają się z dolnymi? Tutaj mam zdjecia 40letniej tyłozgryzowiczki - byłej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#886 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
aha dzis bylam u denstysty wszystkie zeby wyleczone i powiedziala mi magiczne ' zapraszam za pol roku' ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#887 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() niektórzy biorą ketonal. może zapytaj o niego orto ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() a u mnie nic nowego, nie mam co jeść, bo nadal nie mogę gryźć, dlatego pije jogurty ![]() ![]() ![]() fajne te nowe emotki ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#888 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
górne jedynki stykają mi się z dolnymi , tylko niby chcą jeszcze wyciągnąć dolną szczękę ![]() a jeśli chodzi o tą 40-latkę to ja nie miałam takich zębów ![]() Zamieszczę Wam moje zdjęcia przed - słaba jakość i mało widać te zęby ale jakoś nie mogę znaleźć z całą szczeną ![]() czyli poniżej tak wyglądałam przed aparatem
Edytowane przez domiluk Czas edycji: 2009-09-03 o 19:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#889 |
Zakorzenienie
|
ech, nie mam serca was opóscic bo wiem ze beze mnie sobie nie poradzicie
![]() ![]() [1=bab42440679247773fa7d2c 59b0e3e438c6ee5f2_5f7ba5d e35cd1;14061624]Cześć wszystkim, Od lat borykam się z krzywymi zębami i wreszcie będę mieć zakładany stały aparat. Dosłownie nie mogę się doczekać aż mnie zadrutują. Chociaż mam pewien problem. Moja orto zaplanowała leczenie tak: - Góra łuk podniebienny na 4 miesiące (chyba Hass) + aparat na dół - Za cztery miesiące po zdjęciu Hassa aparat na górę Zaczęłam czytać o tym Hassie w internecie i to co ludzie z nim przeżywają przestraszyło mnie nie na żarty. Ból jeszcze jakoś zniosę (chociaż perspektywa krwawiącego podniebienia nie jest miła), ale mam od dziecka wadę wymowy, nie wymawiam R i boję się, że jak zacznę jeszcze seplenić to już nikt mnie nie zrozumie. Narodziło mi się sporo pytań i umówiłam się już do orto na dodatkową "rozwiewającą wątpliwości" wizytę na poniedziałek. Pomyślałam jednak, że zasięgnę waszej opinii. W końcu nie jedna z Was się borykała z gorszymi problemami tutaj. Bo oprócz wspomnianego leczenia alternatywą jest leczenie samej góry. Od razu zwykłym aparatem bez żadnego Hassa. Orto jest temu przeciwna, jedynie "na życzenie pacjenta i jego odpowiedzialność". Z początku byłam skłonna wybrać właśnie wariant prostszy, musiałam nawet podpisać oświadczenie, że wiem co robię i jestem świadoma, że w takim wypadku wada może powrócić, a noszenie aparatu retencyjnego czeka mnie do końca życia. Teraz jednak czuje, że lepiej byłoby się jednak zdecydować na wariant hassowy. Ale sama nie wiem. Przeraża mnie poszerzanie podniebienia, zwłaszcza, że mam 23 lata, a podobno w tym wieku nie zawsze jest to skuteczne bez zabiegu chirurgicznego. Eh... i takie mam rozterki... Jeśli komuś chciało się je przeczytać to podziwiam za determinację i będę wdzięczna za każde słowo.[/QUOTE] hmm... ja nie miałam hassa, bo moja orto takim nie leczy, ale jak miałam za 50% ceny zakłądac drugi raz to brałam co dawała ![]() ![]()
#890 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#891 |
Zakorzenienie
|
A ja mam takie pytanie, bo te zeby dolne jedynki, dwojki i trojki mam tak jakby wyzej od reszty. Czy aparat tez to wyrowna?
#892 |
Rozeznanie
|
Cze wszystkim
![]() Dawno się nie odzywałam ale czytam regularnie ![]() ![]() Z każdym dniem coraz więcej nowych i coraz więcej pozytywnych efektów ![]() Czekam na zdjęcia reszty, która też wkrótce ściąga - to super motywacja jest ![]() Ja dziś miałam wizytę i zabralam ze soba perłowe gumeczki, ale orto bez pytania zalożył mi swoje (nawet nie wiem kiedy więc bylam przekonana, że nie będzie tym razem kolorków tyko sam drucik) - jakież bylo moje zdziwienie jak spojrzałam w lustro ![]() Ale co tam... od poniedziałku mam urlop ![]() Załączam fotki mojej bordowo-metalicznycznej nowości
![]() |
#893 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Tak w sumie to ta wersja prostszego leczenia mi początkowo przypasowała, bo szybciej i wygodniej by mi ząbki wyprostowało. Ale po pierwszym odruchu "hurra" dotarło do mnie, że szybciej nie znaczy lepiej. W sumie jak już się mam pomęczyć to raz a dobrze i żeby efekty się nie odwróciły. Nic przyjemnego taki efekt jo-jo na zębach. Teraz siedzę sobie z gumkami między górnymi 5 i 6, chyba fachowo się to separacją nazywa. Też czytałam, że to boli, a samo zakładanie raz-dwa bez żadnego bólu, teraz odczuwam, że coś tam mam, ale nie nazwałabym tego bólem, raczej "dziwnym uczuciem". Więc zaczynam podejrzewać, że nie taki diabeł straszny jak go malują. I może z tym hassem też nie będzie tak źle. Edytowane przez bab42440679247773fa7d2c59b0e3e438c6ee5f2_5f7ba5de35cd1 Czas edycji: 2009-09-03 o 20:33 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#894 |
Raczkowanie
|
mclilu ładne masz już ząbki
![]() ![]() ![]() i kształt ząbków śliczny ![]()
#895 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() [1=bab42440679247773fa7d2c 59b0e3e438c6ee5f2_5f7ba5d e35cd1;14061624]Cześć wszystkim, Od lat borykam się z krzywymi zębami i wreszcie będę mieć zakładany stały aparat. Dosłownie nie mogę się doczekać aż mnie zadrutują. Chociaż mam pewien problem. Moja orto zaplanowała leczenie tak: - Góra łuk podniebienny na 4 miesiące (chyba Hass) + aparat na dół - Za cztery miesiące po zdjęciu Hassa aparat na górę Zaczęłam czytać o tym Hassie w internecie i to co ludzie z nim przeżywają przestraszyło mnie nie na żarty. Ból jeszcze jakoś zniosę (chociaż perspektywa krwawiącego podniebienia nie jest miła), ale mam od dziecka wadę wymowy, nie wymawiam R i boję się, że jak zacznę jeszcze seplenić to już nikt mnie nie zrozumie. Narodziło mi się sporo pytań i umówiłam się już do orto na dodatkową "rozwiewającą wątpliwości" wizytę na poniedziałek. Pomyślałam jednak, że zasięgnę waszej opinii. W końcu nie jedna z Was się borykała z gorszymi problemami tutaj. Bo oprócz wspomnianego leczenia alternatywą jest leczenie samej góry. Od razu zwykłym aparatem bez żadnego Hassa. Orto jest temu przeciwna, jedynie "na życzenie pacjenta i jego odpowiedzialność". Z początku byłam skłonna wybrać właśnie wariant prostszy, musiałam nawet podpisać oświadczenie, że wiem co robię i jestem świadoma, że w takim wypadku wada może powrócić, a noszenie aparatu retencyjnego czeka mnie do końca życia. Teraz jednak czuje, że lepiej byłoby się jednak zdecydować na wariant hassowy. Ale sama nie wiem. Przeraża mnie poszerzanie podniebienia, zwłaszcza, że mam 23 lata, a podobno w tym wieku nie zawsze jest to skuteczne bez zabiegu chirurgicznego. Eh... i takie mam rozterki... Jeśli komuś chciało się je przeczytać to podziwiam za determinację i będę wdzięczna za każde słowo.[/QUOTE] ja wybrałam wariant z hyraxem ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
„Ponieważ drogi jesteś w moich oczach, nabrałeś wartości i Ja cię miłuję” ( Iz.43,4) Aparat stały góra i dół 25.11.09r. 59.58.57.56.55.54.53.52.5 1.50kg Włosy [08.2010] ->63cm ...[?]... ->100cm ![]() paznokcie; włosy; skóra ![]() ![]() cellulit; tłuszcz; rozstępy ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#896 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#897 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A ja też mam urlop - tyle, że od dziś do 21go ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#898 |
Rozeznanie
|
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#899 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#900 |
BAN stały
|
tiruriru...miesiąc... okrągły miesiąc
![]() p.s. jak ten czas leci :O |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:38.