![]() |
#871 |
Rozeznanie
|
Dot.: Dla biżuteryjek- kurs obróbki zdjęć:)
Nie wiem czy Karolina - Zuteria nie będzie miała nic przeciwko ale chyba nie
![]() "...Sama oceń efekt. Tu też światło dzienne, "pochmurny dzień" (chmurka w ustawieniach), iso 100 i jasność zwiększona, ale tylko do 0,5. Aha, kiedy robię w ten sposób zdjęcia bardzo pomaga mi użycie białej kartki, która troszkę niweluje cień i daje bardziej równomierne oświetlenie (przystawiam ją z tyłu, od strony okna robiąc nad biżuterią taki daszek)." To tak w skrócie ![]() Tu chciałabym bardzo mocno podziękować właśnie zuterii bo dała mi ona jakiś punkt odniesienia. Robiąc fotki oczywiście ustawiałam aparat to w jedną to w druga stronę ale chociaż wiedziałam co ruszać i na co zwracać uwagę ![]() Dziękuję Ci kochana Zuterio ![]()
![]() |
#872 |
Zakorzenienie
|
To ja mam albo jakiś dziwny aparat (to akurat prawda
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#873 |
Rozeznanie
|
Ja chyba tez za jasne bo zawsze wychodzą mi te jaskrawości. Albo spróbuje focić od strony północy. Zobaczymy
![]() |
#874 |
www.dulcedo.pl
|
Prawda jet taka, że mogę wdać nawet 500 zł tylko chciałabym nie wyrzucić w błoto, ten zestaw mnie zastanawia bo jest na halogenki, czy światło halogenowe jest odpowiednie. Poza tym namiot od góry jest czarny i nie wiem czy to ma znaczenie. W ferworze walki w internecie znalazłam również takie zdjęcie http://www.cyberfoto.pl/attachments/...efekty-war.jpg, może to mi wystarczy chciałabym wcześniej znać efekty tego całego kupowania, ale chyba się nie da. Oczywiście ostatnią wersję wypróbuje nawet za jasiek 30 min
![]()
ZAPRASZAM do mojego świata. Edytowane przez lubomirka Czas edycji: 2009-11-05 o 18:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#876 |
www.dulcedo.pl
|
Dziewczyny zmontowałam namiot, koszt inwestycji to 2 x 20 zł za halogenki w OBi i kartki papieru efekt mnie powalił, zdjęcie nie idealne bo jeszcze nad balansem muszę popracować, ale co tam liczy się, że mogę coś teraz zrobić.
![]()
![]() |
#877 |
Zakorzenienie
|
widzisz, mozna tanim kosztem
![]() ![]()
![]() |
#879 |
Rozeznanie
|
lubomirko, pomyslowy dobromir z Ciebie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#880 |
Rozeznanie
|
pomysł krążył po sieci, ale nie wiedziałam ze te halogeny w OBI sa w tak przystępnej cenie, dzięki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#881 |
Zadomowienie
|
Mam pytanka 2
![]() Pierwsze: czy jest jakaś różnica między tymi namiotami, tzn nie wizualna bo to widzę - tylko w kwestii pracy z nim i efektu końcowego czyli zdjęć: http://www.allegro.pl/item815279771_..._tla_wawa.html http://www.allegro.pl/item817163620_...cm_jakosc.html Czy też może to wsio jedno...i co kupią bedzie ok? I drugie: jak to jest z tymi lampkami- halogenami....? Czy to musi byc 500W x 2, czy 150W x2? Wczoraj rozmawialysmy z Hania i ona dowiedziaka sie, ze 500W.....ale jak przegladam aukcje to widze, ze duzo zestawow jest ze 150W.....hmmmmm nie wystarcza te slabsze? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#882 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Lampki kupiłam na pocz. 500W, a potem pojechałam i kupiłam 200W. Mam 3 lampy. Przy 500W nie dało się siedzieć - nie dość, że grzeją bardziej niż słońce na plaży, to jeszcze oświetlają nie tylko namiot i to, co w środku, ale i całe osiedle! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#883 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Dzięki kochana.... Tak się właśnie zastanawiałam...bo dla mnie jedna żarówa 100W to już niesamowita jasność....i jak robię przy dziennym to tak jasno nie jest....a fotki nie wychodzą jakieś straszne..... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#884 |
Zadomowienie
|
ja mam 2x500 W ... iii dobrze oswietla
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#885 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nurtuje mnie to już od dłuższego czasu, ale gdybym robiła takie fotki jak ty to bym nawet o namiocie nie myślała... ale mówiłaś że dużo pracy wkładasz w obróbkę... a na czym te 100 montujesz? czy zakupiłaś żarówkę z tzw statywem i kloszem???? ciągle odpuszczam wydawanie na te halogenki ja na kartonie przeczytałam że w odległości 1m nie można nic stawiać a dwie takie lampy to jakoś naprzeciw w niemałej odległości muszą stać... naila a u ciebie jak te lampy wyglądają? u mnie w liroy merlin jakos maja 4 lampy na krzyż i tylko do 60 w można używać...... Edytowane przez dagus_gd Czas edycji: 2009-11-25 o 13:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#886 |
Zadomowienie
|
ja dostałam właśnie coś podobnego do tego drugiego tyle że w zestawie miałam jeszcze statyw i lampy : http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.d...=STRK:MEWAX:IT
Narazie nie umiem jeszcze sobie wszystkiego dobrze poustawiac ale kurcze lampki grzeją strasznie i nie moga pracować dłużej niz 10 minut.... Najwiekszy problem i tak mam nadal z aparatem- nie chce łapać ostrości tak jak ja bym tego chciała wiec czeka mnie chyba jeszcze wydatek na szkiełko do makro ![]()
![]() |
#887 |
Zakorzenienie
|
Reverie mi się wydaje, że to nie jest kwestia szkiełek że nie możesz ostrości złapać a tego że zdjęcie po katem robisz. aparaty mają to do siebie że w centrum skupiają największą ostrość więc żeby zrobić ostro trzeba by zdjęcie zrobić albo na prosto w poziomie, albo centralnie z góry....
tak mi się wydaje. mogę się mylić ale trochę praktykowałam już i dziwne rzeczy mi wychodzą... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#888 |
Raczkowanie
|
ja mam takie lampy to dmiotow <click>
i bylam zaskoczona, ze sie nie nagrzewaja wcale, a jesli chodzi o ostrosc w aparacie- czy robisz na maualnych ustawieniach przyslony i czasu naswietlania? przeslona wplywa na glebie ostrosci. dokladnego wykladu teoretycznego nie poprowadze, ale nasluchalam sie o tym od TZ ![]() im wieksza glebia ostrosci, tym wiecej elementow bedzie ostrych, pod warunkeim, ze zdjecie nie bedzie poruszone oczywiscie (z czym ja sie osobiscie mocno zmagam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#889 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najciekawsze było to, że kupiłam namiot i te lampki (3szt) żeby zobaczyć, czy w ogóle warto i czy będą jakiekolwiek efekty.. a potem miałam sobie kupić coś lepszego, ale ... ale na razie nie kupuję, bo te mi wystarczają. ![]() Edytowane przez naila Czas edycji: 2009-11-26 o 12:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#890 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
jak daleko je ustawiasz od namiotu? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#891 |
Raczkowanie
|
Ja też zakupiłam halogenki 500W i pół osiedla oświetlam
![]() ![]()
![]() |
#892 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#893 |
Zadomowienie
|
Ja juz wszystko mam....tzn namiocik...i lampki...
Lampki 2x150W....i musze stwierdzic ze w zupelnosci to wystarczy....Machnelam na szybko 3 fotki i efekt przerosl moje oczekiwania ![]() Halogeny sa z Obi, firma Strahler, 40 zl/szt. - takie jak w zalaczniku ![]() Edytowane przez poppppy Czas edycji: 2009-11-26 o 16:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#894 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#895 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Dzięki!!! |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#896 |
Wtajemniczenie
|
Ponieważ wracam z pracy jak jest ciemno, to nie mam żadnej możliwości zrobienia zdjęć
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#897 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja już kupilam oprawy w praktikerze za 20/szt no ale ofiara dopiero w domu sprawdzilam że żarników nie mają. więc nie mogę jeszcze wyprobować. A jak rozwiązujecie sprawę z tym że w sąsiedztwie 1m nic nie można stawiać? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#898 |
Zakorzenienie
|
U mnie się nie da tak postawić, bo nie mam aż takiej ogromnej ilości wolnego miejsca
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#899 |
Raczkowanie
|
Musze kupic namiot bezcieniowy, bo juz mnie dobija pogoda.
Popatrzylam na allegro i ceny sa rozne, juz zglupialam co brac ![]() Ktory wedlug was bylby najlepszy? http://www.allegro.pl/item823434623_...ot_statyw.html http://www.allegro.pl/item833646345_...0_60cm_gd.html http://www.allegro.pl/item833019253_...0k_namiot.html http://www.allegro.pl/item828680128_...wiatlenie.html http://www.allegro.pl/item833682115_..._quantuum.html Mam na to maksymalnie 280zl (za zestaw ze swiatlem), ewentualnie moge dolozyc te 9zl jak przy ostatnim, ale nie wiecej. A moze jeszcze jakis inny jest fajniejszy?
![]() |
#900 |
Wtajemniczenie
|
Powtórzę, co napisałam wcześniej - mam taki namiot bezcieniowy : http://www.allegro.pl/item831934119_..._tla_wawa.html , do tego żarówki o barwie światła dziennego (jakaś firma z Krakowa sprzedająca na allegro) i do tego resztę dorobił mi mąż (kupił w OBI gwinty na żarówki, kable i wtyczki i zamontował je na resztkach paneli do podłogi
![]() Jeśli chodzi o namiot - 30x30 cm w zupełności wystarcza i przydaje się czasem ta "zasłonka" z przodu, żeby błyszczące przedmioty nie odbijały czarnego aparatu ![]() Również dużo nienajlepszych opinii słyszałam o żarówkach F&V (widziałam na zdjęciu którejś aukcji). Więc jeśli nie chce Ci się tworzyć "składaka" (cenowo ok. 120-130 zł + koszty wysyłki za namiot i 2 żarówki, gwint na żarówkę, kable i wtyczki), to myślę, że najlepszy z najtańszych będzie ten: http://www.allegro.pl/item833019253_...0k_namiot.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:44.