|
|
#871 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Honorowe krwiodawstwo
Cytat:
|
|
|
|
#872 |
|
Raczkowanie
|
Ja oddaję, dopiero 3 razy byłam, bo tu anemia ( 6 miesięcy zawieszenia), teraz tylko trochę za niski poziom hemoglobiny ( 2 miesiące zawieszenia)
za to namówiłam TŻ do oddania krwi i taki był dumny z siebie ![]() jak nie palił w dzień oddania, to stwierdził, że tak nawet lepiej i rzucił (było to 2 dni temu, zobaczymy na jak długo )nie rozumiem podejścia osób, które nie oddają, bo.. nie ![]() rozumiem jeszcze strach przed oddaniem, igłami, ale "nie oddaję, bo po co" doprowadza mnie do stanu, w którym chętnie bym oddała krew z adnotacją "nie dla pana/pani X" mojej przyjaciółce rodzice nie pozwalali do niektórych chyba inaczej nie dotrze... (oczywiście nikomu nie życzę znalezienia się w potrzebie transfuzji!!) |
|
|
|
|
#873 |
|
Raczkowanie
|
Tak...ja ostatnio chciałam oddać to babka mi powiedziała, że A rh- mają wystarczająco dużo bo mało ludzi ma taką krew, nosz myślałam że coś zrobię tej babie
|
|
|
|
|
#874 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie zawsze przy rejestracji jest wywieszka, jakiej krwi nie potrzebują. Można to też sprawdzić na stronie internetowej. Np. na chwilę obecną mają zapasy krwi ARH+, 0RH+, BRH+ i ABRH+. Także jak ktoś ma taką krew, to nie ma nawet po co się fatygować, bo i tak nie przyjmą ![]() Cytat:
Koleżanka wymieniła tutaj poniżej normy eosynopenię, cholesterol całkowity, kwas moczowy, hematokryt i kreatyninę. Z tego podczas badań krwi przed oddaniem, nie sprawdzają: cholesterolu całkowitego, kwasu moczowego i kreatyniny. Pozostaje więc EOS (eosynopenia) i HCT (hematokryt). Dwa składniki krwi poniżej normy nie wykluczają z donacji. Ja wielokrotnie miałam nawet 4 poniżej normy - i zawsze mnie przyjmowali, bo hemoglobina OK. Oczywiście była to tylko trochę poniżej normy, bo nie wiem jak w sytuacji, kiedy różnica jest bardzo duża (typu że norma to 20-25, a w wynikach np. 10)..---------- Dopisano o 11:40 ---------- Poprzedni post napisano o 11:37 ---------- Cytat:
Z kolei w niektórych źródłach można znaleźć normę dla kobiet zaczynającą się od 11,5. Ja jak miałam nawet 12,4, to mnie nie chcieli przyjąć do oddania krwi, a co dopiero tak niska jak 11,5. Mając tyle (w sumie 11,6) dostałam "bana" na oddawanie krwi na 3 miesiące i podejrzewali u mnie anemię
|
|||
|
|
|
|
#875 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja mam wszystko (tzn. to co wymieniłam) trochę poniżej normy, tzn. na wynikach mam już zaznaczone, że źle, ale nie do tego stopnia, żebym się tym przejęła
Dzięki za odpowiedzi
|
|
|
|
|
#876 |
|
Zakorzenienie
|
Ja z moim A Rh- zawsze słyszałam w Łodzi, że super, bo im ciągle brakuje. W Wiedniu usłyszałam, że jak dobrze, że minus, bo ciągle mają niedobory.
|
|
|
|
|
#877 |
|
Raczkowanie
|
Czekam na odbiór legitymacji Zasłużonego Honorowego Dawcy Krwi.
Nie chwalę się, tak tylko piszę ![]() Udało Wam się namówić kogoś do oddania krwi? Albo zmianiłyście czyjeś negatywne nastawienie do krwiodawstwa? Edytowane przez ja i moj kot Czas edycji: 2013-04-28 o 21:02 |
|
|
|
|
#878 |
|
Raczkowanie
|
Ja czasami mówię że jestem krwiodawcą , to najpierw jest zdziwienie , a potem dopytywanie gdzie można oddać i jak to wygląda
Nastawienie też się zmieniło , niektórzy myśleli że po oddaniu takiej ilości krwi dostajemy jakiś drgawek |
|
|
|
|
#879 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mój Przyjaciel, którego nie mam możliwości częstego widywania, wiec pozostaje jedynie pisemna perswazja odnośnie do krwiodawstwa po moim częstym ględzeniu o oddawaniu krwi - a to że idę, a to że za niska hemoglobina - sam zdecydował się iść oddać krew u siebie I zapowiedzial, że pójdzie jeszcze nie raz.Ostatnio też szłam oddać krew na okienku między zajęciami, to trzy moje koleżanki poszły razem ze mną Oddały i zapowiedziały,że za 3 miechy idą znowu
|
|
|
|
|
|
#880 |
|
Zakorzenienie
|
Chwalę się, poszło dzisiaj 300 ml płytek
Pobieranie trwało... 83 minuty Dobrze, że miałam książkę i iPoda. Ale warto było
|
|
|
|
|
#881 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie mogłam czytać, bo mi niewygodnie było jedną ręką trzymać książkę, więc się nudziłam tam![]() Ale teraz w środę idę oddać i właśnie się zastanawiam, a może płytki....
|
|
|
|
|
|
#882 |
|
Zadomowienie
|
Wita was nowa honorowa krwiodawczyni
![]() widziałam wcześniej pytanie czy udało się kogoś namówić- u mnie to ja zostałam namówiona. Miałam tysiąc wymówek- jestem za szczupła, mam za niskie ciśnienie, cienkie żyły, boje się igieł, zemdleje, bla bla. Parę dni temu mnie uderzyło znienacka, że nie mam tak prawa mówić póki nie spróbuje. Zebrałam się na odwagę i poszłam- co prawda lekarz wyskoczył z wagą bo mi nie wierzył że mam 55 kilo ;P ale było bardzo sympatycznie, nie bolało prawie wcale! Jestem z siebie zadowolona bo po raz kolejny sobie udowodniłam, że strach jest tylko w naszej głowie ![]() Za parę miesięcy idę znowu!
|
|
|
#883 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sprawiedliwość![]() Cytat:
![]() Ja narazie robię sobie przerwę, bo w miesiące letnie ja się do niczego nie nadaje- chyba, że lato będzie takie jak dzisiaj, wtedy skoczę do RCKiK wcześniej
|
||
|
|
|
|
#884 |
|
Zakorzenienie
|
zawsze chcialam i nigdy nie moglam " bo Pani za malo wazy"
|
|
|
|
|
#885 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tu pisałam 2 tygodnie temu, że może pójdę na płytki, a tu nic W dniach, kiedy mijały 3 miesiące i mogłam oddać ponownie, akurat dostałam okres Do tego sesja, doszła jeszcze praca dorywcza. Na szczęśćie w piątek mam ostatni egzamin, to w sobotę pójdę do rckik
|
|
|
|
|
|
#886 |
|
Zakorzenienie
|
Dobrze, że jest ten wątek bo właśnie sobie przypomniałam że dawno nie byłam krwi oddać. A jestem tym szczęśliwcem, że nigdy nie mam z tym problemów, samo oddawanie krwi trwa u mnie zawsze niecałe 5 minut i zaraz po mogę od razu iść do domu bo nie czuję żadnego osłabienia
|
|
|
|
|
#887 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czas trwania pobierania płytek zależy od tego czy to jedna donacja czy dwie, a także od wagi, wzrostu oddającego no i ile tych płytek w krwi jest
|
|
|
#888 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
przynajmniej się pouczyłam, czytając Hobbesa i Grocjusza![]() Aha, i ja wtedy oddałam 300 ml. Przy 600 ml to bym tam już korzenie zapuściła
Edytowane przez Olkaaaa_s Czas edycji: 2013-06-28 o 00:19 |
|
|
|
|
|
#889 |
|
Rozeznanie
|
jak wyglada oddawanie plytek?
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#890 |
|
Zadomowienie
|
Ja się dopiszę, choć oddaję krew w UK. Tutaj wygląda to nieco inaczej, niż w pl - z tego co słyszę i widzę, ale i tak duma pozostaje. Na pewno będę kontynuować i do tutejszego rejestru szpiku też się dopiszę, ale dopiero przy najbliższej sesji (11tyg)
![]() Także, jeśli ktoś siedzi na wyspach, to nawet prościej zostać dawcą - można 'walić' z pytaniami, wszystko wyjaśnię ![]() Co do namawiania innych - zainteresowanie tutaj jest wielkie, podejście do całej procedury inne, ale więcej osób nie może (choćby chciało) - tatuaże, piercing, przygodny seks i podróże są łatwiej osiągalne i bardziej popularne, niż w Polsce. Ale, uświadomieni przeze mnie polacy wyrażają chęć, więc następnym razem zbieram grupkę
|
|
|
|
|
#891 |
|
BAN stały
|
Ja kilka lat temu zostałam zdyskwalifikowana od razu na wejściu bez badań, za wygląd. Pani powiedziała ,ze jestem zbyt gruba , mam zbyt cienkie i schowane żyły i z pewnością mam też zbyt wysokie ciśnienie .
Upierałam się ,że nie mam wysokiego tylko w normie to mi zmierzyła i wyszło jej ,że mam zbyt niskie co według pani jeszcze bardziej dyskwalifikuje niż zbyt wysokie. Ale miałam dobre chęci do oddania na apel w mediach o braku krwi mojej rzadkiej grupy dla osoby potrzebującej po wypadku. |
|
|
|
|
#892 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#893 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#894 | |
|
Zakorzenienie
|
Dziś poleciało 450 ml
![]() Cytat:
Ja siedziałam tam równą godzinę.Ogólnie podłączają Cie do osprzętowania, igła w żyłę i pompujesz Maszyna jest ustawiona na daną szybkość, tzn. jest tam światełko, które jak wszystko jest ok, to jest zielone, a jak się zrobi żółte, to oznacza, że za wolno pompujesz i maszyna nie ma co robić Czas oddawania jest podzielony na cykle, tzn. najpierw jakiś czas musisz pompować, a potem jakiś czas nic nie robić, bo krew (po oddzieleniu płytek) wraca ci do żyły. I tak kilkanaście razy. W trakcie można poczuć np. mrowienie ust, nie pamiętam z czym się to tam wiąże, ale jak poczujesz, to zaproponują ci jakiś sok do picia
|
|
|
|
|
|
#895 |
|
Zakorzenienie
|
Grubella, a o jakiej wadze mniej/więcej mówimy?
Takiej w okolicach pierwszej trzycyfrowej liczby? Bo moja waga też w podobnych okolicach oscyluje, a ostatnio bez problemu oddałam krew po prawie 3 latach przerwy i około 30 kg do przodu od tamtego czasu. Jeśli chciałabyś jeszcze raz spróbować to wiedz, że to nie tylko dla chudych. ![]() A ja mam pytanie: Wie ktoś może, czy będąc na stażu z PUP można dostac dzien wolny z okazji oddania krwi? |
|
|
|
|
#896 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Spróbuję jeszcze raz. Zapytam telefonicznie ,umówię się jeśli waga w stosunku do wzrostu nie będzie ponownie przeszkodą bo mieszkam ok. 30km od punktu krwiodawstwa. Mimo 3 cyfrowej wagi jestem zdrowa,sprawna fizycznie, o dość dobrej kondycji, nie przyjmuję żadnych leków, nigdy na nic nie chorowałam, wyniki badań krwi mam w normie /tak pośrodku normy/,nie mam cukrzycy ani nadciśnienia. Ktoś tu wcześniej pisał ,że na recepcji widniała kartka jakich grup krwi danego dnia nie przyjmują bo nie ma zapotrzebowania i mają nadmiar. Z moją grupą może być podobnie bo mam A Rh minus. Zobaczymy co z tego wyjdzie. |
|
|
|
|
|
#897 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja widziałam sporo osób o większej wagi oddających krew, wiele z tych osób oddaje też płytki, nie wiem czemu tak od razu wtedy odrzucili Ciebie Grubello
|
|
|
#898 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#899 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Raz oddałam krew w Wiedniu i we wtorek dostałam smsa, że bardzo proszą o oddanie, bo są skrajnie małe zasoby. Ale od wczoraj jestem w Polsce, gdzie nie oddawałam od sierpnia, więc jak tylko skończy się sesja, to na pewno tu pójdę, oby tylko hemoglobina była w normie.
|
|
|
|
|
|
#900 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nigdy nie oddawałam płytek (żyły nie są dostatecznie dobre na obu rękach..) ale z koleżanką chodziłam i ona zawsze płytki oddaje i tak to wygląda
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:04.

Dzięki za odpowiedź 

)

Nastawienie też się zmieniło , niektórzy myśleli że po oddaniu takiej ilości krwi dostajemy jakiś drgawek
Dobrze, że miałam książkę i iPoda. Ale warto było 

Do tego sesja, doszła jeszcze praca dorywcza. Na szczęśćie w piątek mam ostatni egzamin, to w sobotę pójdę do rckik