|
Notka |
|
Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#901 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Amatorki - czyli mam prawo jazdy i co dalej? - cz. II
Dziewczyny to ja przez rowerzystów m.in. przez te kilka lat nie chciałam jeździć autem
![]() ![]() A zaczęło się od tego, że na egzaminie na prawko wyprzedziłam rowerzystę w takim miejscu, gdzie nie powinnam i egzaminator mi to wypomniał. Myślałam, że mnie obleje za to, ale zdałam a on kazał mi się pomodlić za wszystkich rowerzystów, którzy zginęli w wypadkach ![]() ![]() Teraz się nie boję wyprzedzania rowerzystów, ale staram się jednak zwolnić i dopiero wykonać manewr jak widzę, że z przeciwka nic nie jedzie. Wczoraj ja jechałam rozpędzona a z przeciwka nowiuśka Audica nagle zaczęła wymijać rowerzystę i dobrze, że zwolniłam, bo byśmy się mogli spotkać na środku drogi ![]()
![]() |
#902 |
Raczkowanie
|
Ostatnio otrąbiłam rowerzystów. Nie dość, że nie jechali jeden za drugim, tylko obok siebie, to jeszcze bez kamizelek/świateł a już się ściemniało
![]()
![]() |
![]() |
#903 |
Wtajemniczenie
|
Też mnie rowerzyści denerwują.. bo co to za problem założyć kamizelkę odblaskową? czasami jak jest ciemno to naprawdę w ostatniej chwili można ich zauważyć.
![]() |
#904 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ok, rozumiem, że to się nazywa jazda ekonomiczna, opanowałam już te jego zachcianki, ale wkurza mnie to okrutnie, bo mnie uczyli, inaczej on wymaga ode mnie inaczej. nie patrzy na to, że prawo mam miesiąc i jeździłam zaledwie 4 razy samochodem. wg niego już powinnam opanować jego wszystkie sztuczki, których on używa i jeździć tak jak on. a najgorsze jest to, że jak zbliżam się do skrzyżowania, czegokolwiek, głupiego skrętu, albo gdzieś muszę się zatrzymać to nie wiem co mam robić, co mam najpierw wcisnąć żeby się nie darł. po prostu człowiek głupieje i nie wie co się dzieje.
Edytowane przez anoska Czas edycji: 2010-07-06 o 14:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#905 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#906 |
Zakorzenienie
|
Ja tylko chciałam jak jedno wtrącic - jazda na luzie jest ogólnie niebezpieczna, bo nie kontroluje się auta wtedy w wystarczającym stopniu, a pokonywanie zakretów na luzie jest ogólnie uznawane jako wielka bzdura, która moze prowadzic do tragedii i się jej wręcz zabrania. Wszyscy mi tak mówią, tak czytałam, a potwierdza to moj mąż, ktory ukończył kilkudziesiącio godzinny kurs bezpiecznej jazdy...
![]() Nie wiem czy ludzie sobie w ogole zdają sprawę z tego co się dzieje z autem, kołami samochodu podczas jazdy na luzie, skoro wręcz nakazuja robienie tak zakrętow ![]()
![]() |
#907 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#908 |
Zadomowienie
|
No też mnie się wydaje,że jazda na luzie na zakręcie to jakoś tak dziwnie. anoska, jeździj tak jak Cię nauczyli na kursie, bo nauczyli dobrze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#909 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wracając do zakrętu - zwalniając przed zakrętem dociążamy przód, wychodząc z zakrętu i dodając gazu (oczywiście redukcja itp), dociązamy tył, co uławia sterowanie pojazdem.
![]() |
![]() |
#910 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
A mi sie dzisiaj gaz skonczyl, wyszlo ze cinkus pali ponad 9l/100km gazu... zatankowalam pierwszy raz ![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:01 ---------- Poprzedni post napisano o 17:00 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez Papiszynka Czas edycji: 2010-07-06 o 16:03 |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#911 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie, wrzucając na luz, odłącza się układ napędowy, kola samochodu niekontrolowane się tocza... nie wiem jak mechanizm różnicowy w takiej sytuacji dziala, bo ja ani inżynier ani fizyk żaden, ale wierzę specjalistom, którzy twierdzą, że jazda taka jest niebezpieczna i już.
Co do techniki brania zakrętów, to najlepiej sisę to czuje podczas szybszej jazdy po ostrzejszych zakrętach - przyhamowanie przed wejściem w zakręt i dodanie gazy przy wychodzeniu sprawia, że samochód "bez trudu" pokonuje łuk ![]() ![]()
![]() |
#912 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#913 |
Zakorzenienie
|
Moze jakies godzinki doszkalajace, dodatkowy kurs? A Ty masz swoje auto? sorki ze tak dopytuje, ale nie pamietam juz
![]() Mi to cinquecento dodalo bardzo pewnosci, nie dosc ze male i wszedzie sie mieszcze, to nie musze sie martwic ze cos zepsuje, jestem zdana na siebie, coraz wiecej sytuacji wynika roznych i ucze sie jak sie zachowywac. Juz nawet jezdzac cudzymi samochodami mam wiecej pewnosci, mimo ze to ledwie 2 tygodnie minely. Kurcze, ja sobie ogolnie zycia bez auta nie wyobrazam, widze np. jak kobiety z rodziny mojego TŻ cale zycie sie tluka komunikacja miejska, mimo ze stac je na dobre samochody... no nie wyobrazam sobie cholercia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#914 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mieliśmy starą vectrę jak zdałam egzamin... Ale ciężko mi się kręciło,no i ogólnie wielki samochód... Tata kupił bravo. Raczej nim nie jeździł,miał firmowe. Teraz trochę zaczął,ale znów przestał. Auto stoi. Dawniej pojechałam w trasę na cmentarz, do koleżanki na działkę. A teraz ![]() ![]() Jestem na siebie potwornie zła, bo auto to straszne ułatwienie życia. A to na uczelnie bym pojechała, a to tu to tam... A tak to :dupa: Ogólnie to chciałabym małe auto. Pojeździłabym nim trochę,obyła się z dużym ruchem ulicznym i nabrała wprawy. Bravo kocham , nie chcę go obtłukiwać ![]() Ale chyba jest jakieś dla mnie pechowe ![]() Ale się rozpisałam... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#915 |
Zakorzenienie
|
To moze zainwestuj w jakiegos gracioszka? to moze byc dobra terapia
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#916 |
Zakorzenienie
|
My płaciliśmy 50 zł/auto ale wszystko było załatwione po znajomości dla dużej liczby uczestników. Chciałabym zapisać siebie i TŻ do szkoły bezpiecznej jazdy jaką w odfercie ma Skoda Auto lub te typu ADAC u sąsiadów z lewej
![]() Ja gdybym miała zrażać się swoimi niepowodzeniami, błędami i innymi też bym dawno nie jeździła a prawko mam 3 lata. Niestety, po wypadku teścia ogarnia mnie paniczny strach przed jazdą za miastem, ale biorę głęboki oddech i jadę, bo mam wyjście? Pociąg? Hahaha. Autobus? Dobre sobie. Pociąg wybieram, gdy nie opłaca mi się w weekend autem nad morze jechać (autem płacę około 70 zł a pociąg osobowy 30 zł/obie strony). Też dojeżdżam prawie do samej plaży. Wiem, kwestia wygody. Ale nie muszę prowadzić zmęczona po całym dniu kąpieli (morskich i słonecznych) więc mogę sobie przymknąć znużone oko. Póki nie ma poważnych strat w mieniu nie można się zrażać. Trzeba pamiętać, że ten wół, co tak krzyczy też cielęciem był i jeździł tak jak my.
![]() |
#917 |
Zadomowienie
|
Panna nie panikuj!
![]() ![]() Ja prawo jazdy mam rowny rok - zaliczylam pukniecie lusterkiem, przytulenie do slupa przez co zarysowalam tak bok, ze blacha pekla, trzeba bylo spawac, klepac i malowac az 3 elementy, garaz mi sie skonczyl i wjechalam w sciane no i calkiem niedawno cofajac przypieprzylam w smietnik i co? nie zrazam sie, jezdze dalej i mimo iz takie sytuacje faktycznie wywoluja w nas wstyd oraz troske o swoje kochane auteczko to trzeba potrafic je znosic, to tylko kawal blachy da sie wyklepac, pomalowac i bedzie cacy nikt nie bedzie wiedzial ![]()
![]() |
#918 |
... choć nie Westwood
|
PannaCola, nie wiem jaka ogólnie jest Twoja i Twojej rodziny sytuacja materialna, ale może warto zainwestować by w jakieś małe auto, żebyś się szkoliła, nie przejmowała się rysami itp? Wtedy na pewno lżej byłoby Ci siadać za kółkiem, nie musiałabyś się tak bardzo przejmować parkowaniem, no i rysami, które niespodziewanie mogą wyniknąć
![]() ![]() ![]() Moja kumpela ma Punto za które dała chyba ze 3 kawałki i niczym się nie przejmuje ![]()
![]() |
![]() |
#919 |
Zakorzenienie
|
karolca 1000zl, matko i corko
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#920 |
Zakorzenienie
|
Papiszu, pełne kursy bezpiecznych szkół jazdy kosztują po kilkanaście tysięcy i trwaja kilka dni/kilka tygodni po pare godzin.
Nie wiem jak jest gdzie indziej, raczej nie na własnym aucie, tylko na kursowym, np. mi mąż opowiadał, że auto miało takie małe kółka dodatkowe z tyłu przyczepione a inne auto miało jakąś jeszcze modyfikacje, więc na prywatnym się nie da i już ![]()
![]() |
#921 |
Zakorzenienie
|
Kilkanascie tysiecy
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#922 |
Zakorzenienie
|
Szczerze mowiąc, nie potrafię Ci tego odnieść do cienkiego, ale wszystkie osoby, które znam (mąż, 5 osób ode mnie z firmy, którym to szkolenie zafundowano) byli wręcz zachwyceni i polecają każdemu, kogo tylko na to stać, bo mówią, że wiele się nauczyli, na wiele spraw otworzono im oczy, wiele zrozumieli, jeżdzą bardziej świadomie, bezpieczniej, odpowiedzialniej. Tam rożnych rzeczy uczą, ja na przykład chciałabym sie uczyć przezileś tam godzin wychodzic z poślizgu, bo podejrzewam, że niezależnie od auta, jakim bym jeździła, taka umiejętność mogłaby kiedyś się naprawde przydać, choćby tylko dlatego, że wiedziałabym jak zareagować w konkretnej sytuacji
![]() edit: Poza tym nie zawsze cieniasem będziesz jeździła, prawda? ![]() Jejku, jak mi się marzy własna bryczka ![]() ![]() ![]() ![]()
Nowa motywacja. Tym razem cel jest zdecydowanie długoterminowy. Edytowane przez hihi Czas edycji: 2010-07-06 o 20:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#923 |
Zadomowienie
|
Ostatnio bardzo intensywnie myślę i marzę o Tico. Ogólnie wielki sentyment do tego auteczka mam. I możliwe,że po wakacjach coś by się w tym kierunku zadziało...
W piątek mam zawieźć mamę na imprezę. Już jestem chora ![]() mala19881, zderzak porysowałam ![]() hihi, no TŻ też czasem daje mi wycisk... Jakiś czas temu męczył mnie parkowaniem pod marketem. Wyszło mi 10/10 ... Powiedział,że chciał żeby mi się nie udało,to by mi wtedy powiedział jak zrobić korektę. A ja za każdym razem zaparkowałam dobrze :P Edytowane przez PannaCola Czas edycji: 2010-07-06 o 21:16 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#924 |
Zakorzenienie
|
witam w wątku
![]() zacznę od tego ze tydzien temu zdałam prawko za trzecim razem .. i teraz czekam na plasticzek ![]() ![]()
![]() |
#925 |
Zadomowienie
|
A u mnie:
(7/6/10) Prawo Jazdy:: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne. ![]() Mam nadzieje, ze w tym tygodniu bedzie do odbioru, jutro jade motorek ogladac ![]()
![]() |
#926 |
Zakorzenienie
|
mala19881 - mam to samo.. przyjecie wniosku w dniu dzisiejszym
![]() ![]()
![]() |
#927 |
Raczkowanie
|
bądźcie dobrej myśli, ja miałam wniosek przyjęty we wtorek tydzień temu a w pt odebrałam.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#928 |
Zakorzenienie
|
oo.. w takim razie w piątek od samego rana będę dzwonić i się upewniać czy można udebrać już hah
![]()
![]() |
#929 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja też długo jeździć nie chciałam, bo samochód miał tylko tata i mimo, że mówił mi: "weź i jedź" ja nie chciałam, bo wiedziałam, że to duża odpowiedzialność. Gdybym go zarysowała nie byłoby tragedii, ale bałam się, że mogę np. lampę rozwalić albo zderzak i już byłoby nie za ciekawie. Dopiero jak kupiłam własne, za swoje ciężko zarobione pieniądze przełamałam się i jeżdżę. Bo jednak za swoje człowiek sam odpowiada i nie martwi się co powie tata/mama/TŻ czy czyj tam jest samochód ![]() Mój Colcisław też już mocno porysowany odkąd go mam: jeden z pierwszych dni jazdy i zaliczyłam krawężnik czego skutkiem jest pięknie zdarty lakier na spodzie przedniego zderzaka. Na szczęście nie widać tego, dopiero jak się ktoś schyli ![]() ![]() Niedługo mam zamiar dać auto do mechanika, bo mi tłumik wyje i aż się boję co on powie jak zobaczy Colcisława. To ten facet mi go sprowadzał z Niemiec i pewnie się przerazi jak te wszystkie ubytki zobaczy ![]()
![]() |
![]() |
#930 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:10.