|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#901 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wiosna z brzuszkiem, Lato z wózkiem - Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010 cz.VI
Cytat:
![]() A co,też chcę dorzucić coś od siebie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#902 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiosna z brzuszkiem, Lato z wózkiem - Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010 cz.VI
Cytat:
marze o tym zeby obronic sie we wrzesniu! ale za kazdym razem jak komus o tym wspomne to chca mnie zlinczowac, wiec chyba nie mam wyjscia, musze sie spiac i napisac to dziadostwo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#903 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Co do mleka w proszku to ja nie myślałam o kupowaniu ale mamuśka mi napomknęła, ze może trzeba by kupić jedno jakieś na wszelki wypadek gdybym miała jakieś problemy. A ze znieczuleniem to ja tak własnie będę się darła od progu, że chcę, potem powiem dzień dobry ![]()
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... ![]() Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg |
||
![]() ![]() |
![]() |
#904 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie, warto kupić jakiekolwiek mleko by w domu było... niekoniecznie już teraz, choć też można, ale by po powrocie ze szpitala było, i butelka by w domu była. Pamiętam jak mi pewnej nocy kryzys przyszedł, mąż w pracy i dupa... ja ze łzami w oczach już nie iwedziałam co robić, a dziecko głodne... nastepnego dnia od razu pobiegłam po butlę i mleko...
|
![]() ![]() |
![]() |
#905 | |
Zakorzenienie
|
karolcia czyli dzień piękności
![]() anoxa super, ze juz masz autko a z kocykiem co za pamietliwy piesek hd idziesz jak burza ![]() farminka nareszcie troche odpoczniesz choc w zasadzie to nie za dlugo ![]() serduszkoiz ja mleka nie kupuje dopiero jak wyniknie taka potrzeba sabinko baaardzo ci współczuje ![]() kto ja ?to pomówienie ![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#906 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mleko zakupić.. tylko teraz problem, jakie? Znowu milion odmian i firm jak z tymi wszystkimi duperelami dla dziecka ![]()
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... ![]() Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg |
|
![]() ![]() |
![]() |
#907 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A mogę być pi???? Niech Siala będzie sigmą. ![]() Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#908 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A skad sie bierze tak naprawde nie wiadomo. Jest to rzadka choroba. I sami nie wiedza skad sie bierze, tak samo nie wiedza jak leczyc, tylko tak ogolnie przez cale zycie trzeba juz sie kontrolowac, robic badania,np przeciwciala, czasem jeszcze ma sie cos ze stawami, ja na szczescie nie mam. Nawet specjalnie lekarstw nie bralam. Tylko dostalam piascledine to jest olej awokado, olej sojowy-ciekawy skład i jest jakby na to by "pobudzać odbudowę chrząstki stawowej, łagodzić ból stawów'' tak pisze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#909 |
Zadomowienie
|
a ja butli nie kupuję
![]() ![]()
#910 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sigma do obstawienia ![]() Pszczółka - zawsze można dokupić ale nie wyobrażam sobie że mały płacze a ja wysyłam dopiero tżta po mleko i butle bo przecież jak karmić sie nie da cycem to mały się zapłacze.
|
![]() ![]() |
![]() |
#911 |
Zakorzenienie
|
Siala_Bala to nie problem gdy TŻ jest w domu... problemem jest jak jesteś sama, dziecko głodne, płacze płacze płacze... i nie możesz nic zrobić... nie możesz nigdzie się ruszyć, jechać i wogole.
|
![]() ![]() |
![]() |
#912 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja juz po usg i jestem w ciezkim szoku to chyba nie mozliwe jest aby pol kg mala urosla w ciagu 9 dni ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#913 |
Zadomowienie
|
Ja się dziś wyprowadziłam do kuchni i gotuje obiad... chyba pierwszy od początku ciąży... tak to jest jak się z rodzicami mieszka...
No więc mój od wieków debiut kulinarny to młoda kapusta duszona + młode ziemniaczki i kotlet "z biednego" kurczaka ![]() ![]()
![]() |
#914 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Moj anestezjolog mowił inaczej! Lekarz tez mi powiedzial ze akcja porodowa NAPEWNO sie zatrzyma, ze bedzie trzeba robic CC i takie tam. A przyszedl anestezjolog, powiedzial ze nigdy sie nie spotkal z tym by akcja sie zatrzymala, ze wrecz przeciwnie wszystko zawsze szybko idzie do przodu! I mial racje! Dostalam, i jak zaczelo dzialac to po nie dlugim czasie z 3 cm mialam pelne rozwarcie! Polozna tez mowila ze nie bede czula partych! JAK NIE?! Czułam wszystko! Gdy zaczely sie parte od razu poszulam ze to parte. Ona mi kazala polozyc sie na lozku czekac kiedy powie i przec - ze niby na probe, ze jak sie zacznie na calego zebym wiedziala ze jak ona mowi to co ja mam robic... TAK JAKBYM nie wiedziala! Wszystko czulam! Pierwsze nie byly tak bolesne poprostu.. Nie bolalo, ale CZULAM wszystko! Nikt nie musial mi mowic kiedy mam przec. I parcie wcale nie trwalo bardzo dlugo.. Dla mnie bylo to ekspresowo.. Wiadomo ze kazdy organizm inny, wiadomo ze najczesciej najwiecej zalezy od anestezjologa, czy jest dobry, czy sie na tym zna itp. Ale tez na tym to polega, ze jak jest za male rozwarcie nie daje sie tego znieczulenia bo rzeczywiscie moze akcja sie zatrzymac, tak samo nie daje sie gdy juz jest bardzo daleko, czy przed samym parciem bo podobno mozna potem "nieczuc" parć. A co najlepsze, ja wlasnie mialam tak ze dostalam o 18 pierwsza dawke, potem jak zaczelo puszczac (zaczelo puszczac od jednej str) to powiedzialam poloznej, ona powiedziala ze juz drugiej raczej nie bo juz niedlugo zaczne rodzic-zapytalam sie ją za ile? Ona odpowiedziala ze gdzies za 2 godz sie zacznie.. I wtedy JA zaproponowalam czy nie moze dac anestezjolog pol dawki.. Ze teraz nie bedzie mnie bolec,ale zacznie potem szybciej puszczac.. I sie zgodzila! I dostalam! A mialam przeciez pelne rozwarcie. Wszystko dziewczyny zalezy od wszystkiego! Kazde ma dobre i zle strony. Kazda moze kazde lekarstwo inaczej przyjac do organizmu, kazdy anestezjolog moze byc albo wprawiony w to albo nie. I duzo zalezy od postepu porodu. Aha no i nic moje dziecko nie musialo samo, nikt go nie wyciagal na sile, wszystko poszlo jaknajbardziej naturalnie.. Od poczatku partych tylko tylko czulam ze to parte (nie liczac ze czulam jakby tylek na kupke by mi rozdzieralo), a potem czulam juz wszystko, gdy juz lezalam z rozlozonymi nogami z gronem obserwatorow, parte, dzidzia w kanale rodnym itp itd.. Dotykanie glowki dziecka ktora jeszcze nie wyszla.. Wszystko czulam... U nas to znieczulenie nie dziala 8 godzin! Chyba jakies inne macie.. U mnie dzialalo sadze ze z ok 1,5 godziny potem puszczalo.. Normalnie rano wstalam, do lazienki, wszystko jak najbardziej normalne, nie czulam sie obolala w srodku-tylko szwy ciagnely. Dzidzie karmilam od razu po urodzeniu.. Moglam sie nia zajmowac bez problemow.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#915 |
Rozeznanie
|
Cześć mamuśki
![]() widzę, że dzisiaj dyskusja o alkoholach, czyżby jakieś tęsknoty się pojawiły ![]() pszczółka widzę, że z ciebie taki sam piwosz jak ze mnie, a i finlandia żurawinowa ze spritem pychota ![]() papeteria pokazałam mojemu M twoje pawlacze i powiedziałam, że jak chce to niech robi, ale takie same ![]() Byłam dzisiaj w końcu na glukozie i żyję hehe. Wycisnęłam pół cytryny i nawet mi smakowało, dopiero po pół godzinie zaczęło mnie mulić, a młody fikał jak szalony. Dzisiaj na kilka chwil wyszło słoneczko i w końcu nie pada ufff http://www.suwaczki.com/tickers/p19udqk3t20b03cx.png |
![]() ![]() |
![]() |
#916 |
Zakorzenienie
|
Polecam przeczytać :
http://euwelcome.org/Documents/Epidu...-%20Polish.pdf I ja też nie słyszałam by jedna dawna działała aż 8 godzin. Można dodać dawkę jesli pierwsza przestaje działać.
![]() ![]() |
![]() |
#917 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jak lekarz będzie mnie szył to powiem, że ma mi dwa szewki więcej zrobić. ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#918 |
Zadomowienie
|
Znieczulanie porodu
Środki znieczulające są obecnie coraz bardziej popularne, zarówno wśród lekarzy jak i kobiet. Jednak efekty uboczne ich stosowania powinny skłaniać do ostrożności. Środki analgetyczne i uspokajające mają wpływ na centralny układ nerwowy zarówno matki, jak i dziecka i mogą powodować zaburzenia oddychania. Oddziałują na aktywność kobiety w czasie porodu, zaburzają jej kontakt z personelem i rodziną, a potem z dzieckiem. Dzieci, których matkom podano środki znieczulające uzyskują mniej punktów w skali Apgar z powodu zwiotczenia mięśni, słabszych odruchów i zaburzeń oddychania lub jego braku. Takie dzieci wymagają resuscytacji lub innych inwazyjnych procedur. Zastosowanie środków analgetycznych utrudnia również rozpoczęcie karmienia piersią Obserwacja 72 noworodków położonych matkom na brzuchu tuż po porodzie wykazała, że 72% dzieci z grupy matek, którym nie podano środków znieczulających samodzielnie przebyło drogę do piersi i prawidłowo się do niej przyssało. To samo zadanie wykonało pomyślnie tylko 20% dzieci, których matkom podano środki znieczulające w trakcie porodu to jeden z artykułów który znalazłam na temat znieczulenia w internecie... wiadomo że jest różnie... i że czasami jest wszystko w porządku, no ale może się też zdarzyć że można tylko zaszkodzić i sobie i dziecku... ja tam nie dam sobie niczego wstrzyknąć choćbym umierała z bólu- ale to moje zdanie i nie mam zamiaru tutaj nikogo krytykować ![]()
#919 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() sabinko współczuję moim znajomi przeżyli podobną tragedię.
http://www.suwaczki.com/tickers/ug37df9h12fl2n2e.png 29tc - 1230g ![]() 33tc - 1919g ![]() 37tc - 2538g ![]() 40t3d - 3440g, 54cm ![]() http://www.suwaczki.com/tickers/xnw4pc0z1lc1asm8.png Edytowane przez Misiulka1 Czas edycji: 2010-05-20 o 15:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#920 |
Rozeznanie
|
a taką piłkę kupił mi mój M i karze mi ćwiczyć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#921 |
Zadomowienie
|
A ja nie lubie wogole alkoholu nie smakuje mi wooooogole...
Aha no dziewczynki ja niedlugo was opuszcze, bede baaardzo rzadko. Z pt na sob spimy u gory (mala u mojej mamy) son/niedz to samo, a z niedz na pon chyba juz razem z mala na gorze. Nie mamy jeszcze tam wszystkiego ale zaczynamy od spania tam. Bo mezus przyjezdza i nie bedzie on spal tam sam a ja na dole na lozku nowym od malej bo ona w swoim lozeczku.. Wiec najpierw malzonkowie sami u gory a potem mala werbujemy. Pewnie na poczatek bedziemy jadac na dole, az przerobimy piec na butle, nie wiem tez kiedy beda wszystkie krany podlaczone.. Ale to juz tuz tuz.. Aha nie mowilam.. moj maz mial wypadek, spadl z 5m na budowie, NIC, o dziwo i dzieki Bogu mu sie nie stalo, byl dobe tam w szpitalu. Ma potrzaskana noge, ale nic zlamanego.Teraz bedzie miesiac w domu-wolne. Wiec dlatego tez bede tu b.rzadko. Oprocz tego ze przeprowadzam sie a gore w jakims tam najblizszym czasie, to dodatkowo jak maz w domu to nie bede miala chwili (i pewnie ochoty, czasu -bo chce jak najwiecej spedzic go z nim!) by wpasc do szwagra na neta, czy moich rodzicow. Pewnie bede przychodzic tylko z newsami, moze jakims zdj. A tak to na 100 was nie ponadrabiam... Ogolnie jestem bardzo roztrzesiona od wtorku, nie wiem co z soba robic, choc dzis juz chyba troche lepiej.Ale ciagle mysle o tym co sie stalo, jak go musialo to bolec, albo co moglo sie stac innego.. a moglo byc bardzo niewesolo.. (tego sie bałam, ze "przez" gore, przez to ze robilismy ja a teraz trzeba splacic ze cos moze jemu sie stac gdy bedzie na to zarabial... ale jest dobrze, wiec wszyscy mi mowia ze mam o tym nie myslec, nie martwic sie ze bedzie dobrze). I ciagle tez mam takie mysli.. zeby po czasie cos nie wyszlo, co sie nie okazalo, czego nie bylo widac od razu na tomografii.. Oby nie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#922 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na tej stronce co tu się pojawiała napisano, ze jazda po wertepach może wywołac poród przez wibracje.. ja bym nie skakała przed 27tygodniem ![]() Oczywiście te wszystkie domowe "przyspieszacze" porodu należy traktować z przymrużeniem oka ale wolę nie ryzykować :P
|
![]() ![]() |
![]() |
#923 | ||
Zakorzenienie
|
wiolek fajna stronka
![]() co do tego 37tc ja mojego juz nastawiam psychicznie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#924 |
Rozeznanie
|
siala ja skakać nie będę, znalazłam ćwiczenia dla kobiet w ciąży z piłką, które polegają bardziej na rozciąganiu i oddychaniu więc wypróbuję, a tak jak mówisz po co skakać hehe, poskaczę sobie 2 tygodnie przed terminem.
|
![]() ![]() |
![]() |
#925 |
Zakorzenienie
|
Coś ostatnio nie potrafię się wbić tutaj w wątek
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#926 |
Rozeznanie
|
Basiu nie martw się ja też rzadko wpadam i nie potrafię nadrobić dziewczyn, czasem napisze jakieś głupoty i znikam hehe. Ale cieszę się, że zawsze mogę o coś zapytać, a dziewczyny zawsze doradzą.
|
![]() ![]() |
![]() |
#927 |
Zakorzenienie
|
Lilka no a ja czuję, że wpadam i wypadam, bo się wczuć nie mogę. Pytać też nie bardzo o co mam pytać... nawet nie wiem co się dzieje, co u kogo słychać, jakie problemy. Nie jestem w stanie nadrabiać, bo piszecie kobiety jak szalone...
![]() Chciałabym być bardziej... a z drugiej strony szkoda mi czasu by go marnować przed siedzeniem cały czas przed komputerem... choć i tak trochę czasu tu spędzam... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#928 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#929 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a co do przesuwania sie terminów to chyba jednak tak nie jest, że termin się przesuwa jak dziecko większe bo wtedy nie rodziły by się te olbrzymki ![]() ![]() a czytałam też kiedyś, ze najbardziej prawdopodbny termin porodu to ten z usg między 10 a 12 tygodniem bo potem maluchy już różnie rosną ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#930 |
Zakorzenienie
|
moja ma na zmiane, kilka dni szaleje, kilka dni jest spokojna i sie przeciaga a pozniej znowu szaleje. teraz wydaje mi sie ze sie obrocila buzia do kregoslupa do ruchy sa stlumione, czyje tylko jak sie wypycha albo przesowa, czasem zapoda strzala rączką. nie mam jakichs specjalnych obaw, brzuch mi nie twardnieje czesciej jak zazwyczaj.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:44.