|
|
#901 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Jakie potrzeby mężczyzny powinna zaspokajać kobieta, aby związek był szczęśliwy
Potrzeby facetów?! WTF??
Nie jestem feministka (uwielbiam płeć przeciwną z wzajemnością), nie jestem jakaś strasznie postępowa, ale Twój post mną wstrząsnął.... Czyżbyś uważał, że tylko faceci posiadają potrzeby w związku? Kobiety to już nie są ludzie i potrzeb takowych nie posiadają?Uważam, że każdy związek opiera się na partnerstwie i wzajemnym zaspokajaniu własnych potrzeb. I to ma bardzo indywidualny charakter. A wyliczanka nic nie zdziałam bo każdy ma własne preferencje i upodobania. Twój post świadczy, że kobiety mają być tradycyjnie dobrymi kucharkami, sprzątaczkami, kochankami i może jeszcze wszystko robić w podskokach i z uśmiechem? Takie czasy już minęły...
|
|
|
#902 | |
|
jestę wieszczę
|
Dot.: Jakie potrzeby mężczyzny powinna zaspokajać kobieta, aby związek był szczęśliwy
Cytat:
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
|
#903 |
|
Konto usunięte
|
O rety, to posiadanie jaj i penisa jest odpowiedzialne za niechęć do wykonywania prac domowych?
Dziwne, nie posiadam tych narządów a nie lubię prasować (więc rzadko to robię), ani sprzątać (tu dzielimy się obowiązkami z partnerem). Pranie to żadna filozofia, ręcznie piorę tylko własne biustonosze, reszta sru do pralki. Gotować lubię, ale też nie zawsze mi się chce. W dodatku facetów przy garach uważam za bardzo męskich Mało znam takich, którzy nienawidzą siedzieć przy kuchence. Większość czerpie z tego przyjemność.
|
|
|
|
|
#904 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fakty mówią mi co innego. I nie obchodzi mnie czy komus pasują obowiązki domowe, bo mi też nie a głupia nie jestem,zeby się na ich wykonywanie zgadzać. Oczywiście mogę Ci znaleźć sto tysięcy artykułów z innymi danymi, ale po co? Tak gadasz o walce z wiatrakami i jednocześnie napomykasz o krzywdzie i patologii - to zdecyduj się - zmienił0 się coś czy nie? ![]() Bo ja widzę,że tak. I to na korzyść. Dla nas - kobiet A jeśli wg Ciebie nie zaszły zmiany to po kiego kwiczysz? |
|
|
|
|
|
#905 |
|
jestę wieszczę
|
Bo się boi, że będzie musiał się zająć czymś, czego nie lubi
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#906 |
|
Wtajemniczenie
|
Przecież ten artykuł wcale nie potwierdza żadnych tez eosowych. Można w nim wyczytać, że choć nadal jeszcze dominują wzorce patriarchalne (wiadomo, że mentalność zmienia się najpóźniej w przypadku zmian obyczajowych), to role społeczne już się powoli rozmywają, faceci też zaczynają spełniać się w opiece nad dziećmi i coraz bardziej poczuwają się do udziału w obowiązkach domowych, model partnerski stopniowo wypiera tradycyjny i w przyszłości go zastąpi. Ponadto, w tym artykule została ZANEGOWANA teza Eosa, że faceci są większymi leniami. Potwierdzono powszechnie znaną prawdę, że wygodnictwo tkwi w naturze człowieka niezależnie od płci i każdy by chętnie leżał i pachniał, gdyby prace domowe wykonywały krasnoludki. Ponieważ patriarchat był wygodny dla facetów, to część nie chce się tych wygód dobrowolnie zrzec. Natomiast model partnerski jest wygodny dla nas, więc o to kruszymy kopie. Większość ludzi nie lubi porządków domowych, bo to nudne, żmudne i powtarzalne czynności na dodatek bez gratyfikacji finansowej, i wykonuje je tylko z poczucia obowiązku. A że jest wciąż większa presja na kobiety w tym względzie, to niektóre jeszcze się tej presji poddają. Na mnie to nie działa. Zawsze robiłam wszystko, żeby się z tych obowiązków wymiksować
(nawet na studiach pisałam prace mojej współlokatorki a ona w zamian za to sprzątała za mnie, gdy wypadał mój dyżur ogarnięcia mieszkania studenckiego ), albo żeby je sprawiedliwie podzielić. Podpisuję się pod słowami tego buddyjskiego lamy. Nikt nie ma prawa niczego ode mnie oczekiwać i jeśli chce, żeby coś było zrobione w domu (co ja np. uważam za zbędne albo czego nie mam ochoty robić), to niech sam sobie to zrobi, nie oglądając się na mnie ![]()
Edytowane przez tacyta Czas edycji: 2012-02-23 o 22:09 |
|
|
|
|
#907 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
I dobrze. Przynajmniej jest coraz mniej facetów, którzy umrą z głodu jak mamusia wyjedzie na wakacje Cytat:
Zamiłowanie do wykonywania prac domowych nie jest cechą sprzężoną z płcią ![]() Poza tym, wielu facetów nie wykonuje prac domowych, bo uważa, że jest to dla nich uwłaczające. Zresztą, częściowo zostało to wyjaśnione w artkule, który sam pokazałeś („Problem w tym, że niektóre prace cieszą się mniejszym prestiżem (...) a status pracy domowej jest niski, bo obowiązki związane z rodziną wykonywane przez kobiety uważa się za nie wymagające kompetencji, rutynowe i pozbawione wartości ekonomicznej”). Mało odkrywczy artykuł, ale i tak ciekawy. Wynika z niego, że coraz więcej mężczyzn wykonuje prace domowe. I dobrze ![]() Z tego artykułu najbardziej mnie ten fragment zainteresował: „Z badań przeprowadzonych przez autorki "Nieodpłatnej pracy kobiet" wynika, że panie czują się przede wszystkim matkami (26 proc. odpowiedzi) i żonami (24 proc.). Dopiero na kolejnych miejscach w ich ocenie znalazły się kategorie: "kobieta" i "człowiek" (po 22 proc.). Mężczyźni natomiast definiują się zgoła odmiennie - najwięcej z nich czuje się po prostu "człowiekiem" (35 proc.). W następnej kolejności panowie określają się jako mężowie (29 proc.) i mężczyźni (14 proc.). Ojcem czuje się co 12. mężczyzna.”. Od razu mi się przypomniał fragment książki „Psychologia rodzaju” Lindy Brannon: „— Co widzisz, gdy spoglądasz w lustro rano? — spytała czarnoskóra kobieta białą. — Widzę kobietę — odparła biała. — W tym sęk — stwierdziła czarna. — Ja widzę czarną kobietę. Codziennie dostrzegam kolor swojej skóry, ponieważ przypomina mi on, że jestem w tym społeczeństwie kimś gorszym. Ty nie widzisz własnej rasy (...) Słuchające tej rozmowy Michael Kimmel zdumiał się. Zastanowił się nad własnymi myślami i zdał sobie sprawę z tego, że kiedy patrzy w lustro, widzi >>ludzką istotę: uniwersalną i całkowicie uogólnioną. Po prostu przedstawiciela gatunku.<<” Linda Brannon, Psychologia rodzaju, Gdańsk 2002 Nie wiem niestety, jak były prowadzone te badania autorek „Nieodpłatnej pracy kobiet”, a ciekawi mnie czy dawały one osobom badanym gotowe odpowiedzi spośród których miały one wybrać „kim się najbardziej czują”, czy też osoby badane samy mogły wybrać takie określenia. Gdybym ja mogła je wybrać, to określiłabym siebie przede wszystkim jako istotę żywą.
„Nowhere am I so desperately needed as among a shipload of illogical humans”. Spock („Star Trek”) Edytowane przez Chatul Czas edycji: 2012-02-23 o 22:21 |
||
|
|
|
|
#908 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Nie wiem jak u Was, drogie kobietki, ale w mojej Nibylandii istnieje co najmniej 3 facetów potrafiących i lubiących gotować. Istnieje też spory odsetek mężczyzn, którzy potrafią zmierzyć się z 3głową hydrą zwaną Pralka bez grymasu na twarzy. Ba! Mój daleki kuzyn, który teraz jest szanowanym lekarzem-specjalistą, sam z siebie nauczył się kiedyś robić na drutach i produkował szaliki. No ale ja pewnie w jakimś Matrixie żyję... czy coś.
|
|
|
|
|
|
#909 | |
|
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Gdy pracowałam w jednej firmie, siedziałam w pokoju z dwoma mężczyznami którzy co dzień opowiadali sobie wzajemnie o swoich dzieciach (łącznie z tym ile kupek zrobiły), jeden raz urwał się z pracy z powodu synka ( a gdy dzieciak był chory siedział w pracy jak na szpilkach i wydzwaniał co chwile do lekarzy i do domu) , a drugi wziął 2 tyg urlopu, żeby posiedzieć z małym dzieckiem, gdy żona wracała do pracy. Takie rozmowy jeszcze mnie nie interesują, ale było to miło słyszeć, bo niestety ojcowie 20, 3o lat temu rzadziej tak się angażowali w wychowanie dzieci i sprawy rodzinne. Gdyby każdy mąż był taki, kobiety matki przestały by być uznawane za gorsze pracownice od mężczyzn. |
|
|
|
|
|
#910 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ale muszę się z tym pogodzić, że zgodnie z teorią Eosa o prawdziwych mężczyznach, pewnie jest gejem i dziecko mu wyszło przez przypadek.
|
|
|
|
|
|
#911 |
|
Konto usunięte
|
Nie ma się co produkować
Eos i tak stwierdzi, że te masy facetów, jakich znamy, to ten margines. Cóż za dziwny zbieg okoliczności, że znamy tyle wyjątków w moim otoczeniu facetów typu Eos było do tej pory bardzo niewielu, paru niedojrzałych gówniarzy w gimnazjum i liceum. Spoza mojego otoczenia dostrzegłam takich jedynie dresów, o wiadomym poziomie inteligencji i wychowania cała reszta to normalni faceci, pozbawieni kompleksu utraty kontroli, którzy nie są zapatrzonymi w siebie egoistami.Nie wiem co niby jest uwłaczającego w pracach domowych, tak swoją drogą no tak, sprzątanie swojego otoczenia by nie żyć w syfie to prawdziwie godna pogardy czynność...No ale cóż. Wszyscy moi znajomi, członkowie rodziny to tylko wyjątki, bo przecież cała reszta jest jak Eos. Dziwne
|
|
|
|
|
#912 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dodatkowo powiem, że wypieki i gotowanie mojego taty ZAWSZE były lepsze od takich twórczości w wykonaniu mamy. Także ja od gotowania np. nigdy nie będę w związku bo niewiele gotować umiem, a przede wszystkim gotować nie chcę i nie lubię. Takich ziemniaków np. to ja już się chyba więcej nie podejmę (za dużo spalonych garnków itd. ). Ale i na to są rozwiązania. I nie, eosie, nie mówię o zatrudnieniu własnej kucharki.Obsługa pralki też nie jest trudna. I nie można się zmęczyć tym zajęciem (chyba że ktoś ma obsesję i non stop pierze i prasuje - prasowanie też, btw, nie jest żadnym zaawansowanym zajęciem). Zresztą pralkę i instrukcję obsługi do niej NIE wymyśliły kobety, więc tym bardziej faceci powinni umieć się nią obsługiwać. No ale tu już trzeba wykazać chęci. Co do takiego sprzątania to też różnie bywa - mam kolegów flejów i pedantów, tak samo jak i koleżanki. Nie każdy lubi mieć idealny porządek (jak ja np. choć do Bree van de Kamp jeszcze wiele mi brakuje ).PS. Żeby dobrze gotować wg mnie trzeba mieć do tego serce. Ja np. serca do gotowania nie mam. Ale z drugiej strony pare swoich dań potrafię zrobić, więc nie umrę z głodu z powodu braku umiejętności gotowania.---------- Dopisano o 01:27 ---------- Poprzedni post napisano o 01:20 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 01:32 ---------- Poprzedni post napisano o 01:27 ---------- Cytat:
są za to jeszcze jakieś mamisynki, które uważają że skoro same mieszkają to jest git, są dojrzali (a żywią się kebabami i innym żarciem na mieście bo mamusia mieszka za daleko i musi się zajmować z tatusiem zarabianiem na mieszkanko synka, no i produkować jakieś dostawy na zapas jak synek zjawi się w końcu w domu w odwiedzinach) - choć możliwe (nie sprawdzałam tego jakoś specjalniej) że jednak potrafią sami sobie oprać ciuchy i wiedzą jak używać żelazka (+ w ich mieszkaniach nie cuchnie, a nie sądzę by chciało im się wynajmować sprzątaczkę - za szkoda pieniędzy) ---------- Dopisano o 01:47 ---------- Poprzedni post napisano o 01:32 ---------- [1=8c9538aac29bb5fbc2d31b2 aac28a8f9b62d5c74_6584d26 7571b8;32504558]O rety, to posiadanie jaj i penisa jest odpowiedzialne za niechęć do wykonywania prac domowych? Dziwne, nie posiadam tych narządów a nie lubię prasować (więc rzadko to robię), ani sprzątać (tu dzielimy się obowiązkami z partnerem). Pranie to żadna filozofia, ręcznie piorę tylko własne biustonosze, reszta sru do pralki. Gotować lubię, ale też nie zawsze mi się chce. W dodatku facetów przy garach uważam za bardzo męskich Mało znam takich, którzy nienawidzą siedzieć przy kuchence. Większość czerpie z tego przyjemność.[/QUOTE]też średnio przepadam za prasowaniem (choć najbardziej nie lubię gotowania, jeśli chodzi o zmywanie też się migam jak mogę, choć wolę pozmywać niż zrobić np. indyka ) - dlatego staram się kupować ciuchy, których wiecznie nie będę musiała prasować (uwaga na materiały!) a że jako drobna pedantka nie jestem najczęściej zadowolona z prasowania (zawsze niemal, choć to też właśnie zależy od materiału, mam wrażenie że jeszcze trzebaby prasować jedną rzecz z godzinę, może pół by wyglądało to jak chcę) - ale olewam to i chodzę w nieidealnie oprasowanych ciuchach (czego i tak nikt nie zauważa - poza tym na ciele ubranie też się nieco potrafi wyprostować - vide np. słynny wizażowy wątek o prasowaniu, higienie -- np. majtki których ja ofc nie prasuję ---------- Dopisano o 01:53 ---------- Poprzedni post napisano o 01:47 ---------- Cytat:
).Przyjmij to do wiadomości dla własnego dobra. ---------- Dopisano o 01:55 ---------- Poprzedni post napisano o 01:53 ---------- Cytat:
![]() Ciekawe czemu nie ma (nawet w prawie kościelnym! kościół to coby nie mówić ostoja patriarchatu) w prawie wzmianki o tym, że mężczyźni mogą rozwieść się z kobietą z jej winy ponieważ biedakowi nie prała, nie gotowała etc. Jeszcze jedna uwaga - ciekawe na jakiej i jak liczebnej grupie było przeprowadzone to 'badanie'. Pewno na jakiś 100 przechodniach, którzy ZGODZILI się wziąć w nim udział i mieli na to czas. A to że w takich badaniach niekoniecznie się odpowiada jak jest naprawdę to też inna sprawa. Mężczyźni w jakimś tam procencie wciąż boją się przyznać, że pomagają w domu bo jeszcze nie daj boże wyjdą na pantoflarza. A jak jest za 4 ścianami to żadne 'badania' tego nie stwierdzą na 100%. A już tym bardziej jakieś marne badania do męskiego pisma itp. Jak się chce udowodnić coś to się nie podaje tak kiepskich źródeł. ------------------------ Dobra. Przeczytałam cały eosowy artykuł i co? Chyba eos uwielbia sam sobie strzelać w nogę. ![]() Nie chce mi się wszystkiego przytaczać. Dam tylko cytat z końca artykułu: "- I to jest najlepsze wyjście - podsumowuje psycholog. - Chcesz czegoś, to sam to zrób. Nie oczekuj, by inni cię uszczęśliwiali. Nie zmuszaj też innych, by realizowali twoje zachcianki. Jeżeli ktoś chce ci pomóc, dogodzić - proszę bardzo, ale ty sam nie masz prawa tego oczekiwać. Nawet od własnej żony czy męża." Nic dodać, nic ująć.
Edytowane przez Miss Puppet Czas edycji: 2012-02-24 o 02:39 |
|||||
|
|
|
|
#913 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja koleżanka ( wtedy już mężatka) szukając pracy codziennie chodziła do restauracji na obiad. Cały dzień siedziała w domu i nic nie robiła i jeszcze jej się nie chciało choćby jajka sadzonego zrobić. Podobnie na studiach. Byłam w szoku jak mi to powiedziała. Przez całe lata mieszkania poza domem nie nauczyła się zrobić nawet jajecznicy. Gotował jej mąż. A najlepsze jak chciała zrobić obiad i zadzwoniła do mamy jak się robi sos... z paczki Cytat:
On uważa, że to kobietom powinno zależeć na zamążpójściu i utrzymaniu przy sobie męża. Jeszcze tak niektórzy myślą, to pozostałość po czasach, kiedy faktycznie kobiety nic nie znaczyły i pozostawione przez męża były tym bardziej nikim bez opieki mężczyzny. Może naprawdę myśli, że może komuś swoimi mądrościami pomóc A dlaczego się wypowiada w imieniu wszystkich mężczyzn, na to pytanie nigdy nie odpowiedział. Ja znałam chyba tylko dwóch mężczyzn którzy mieli podobne do Eosa poglądy ( nie tak radykalne), jeden z zapadłej wsi i wiem, że już oprzytomniał, a drugi to kompletny palant i buc nie szanujący nikogo i niczego (chyba to jest kibol zresztą). Eos, zadałeś sobie kiedyś pytanie, dlaczego to kobiety mają się dostosować dla luksusu mężczyzn? Co niby z tego byśmy miały? Skoro teraz jesteśmy szczęśliwe, patrzymy na nasze pracujące matki/babki/ciotki itd., które też są szczęśliwe, jak również ich mężowie, to po co mamy robić coś na co nie mamy ochoty i czego nie chcemy? Dla czyjegoś widzimisie miałybyśmy robić coś wbrew sobie? |
||
|
|
|
|
#914 |
|
Zakorzenienie
|
eos, prosze bardzo
![]() KOBIETY ZDRADZAJĄ CZĘŚCIEJ NIŻ MĘŻCZYŹNI To potwierdzone naukowo - panie są bardziej skore do figlowania na boku z obcymi, niż panowie. Ale dlaczego tak się dzieje? Jakie są ich motywacje? "Cofee & Company" brytyjska firma zajmująca się kojarzeniem osób samotnych i spragnionych miłości, pokusiła się niedawno o skonstruowanie ankiety badającej skłonności do zdrady obu płci. Naturalnie, kiedy spytać samych zainteresowanych, zazwyczaj kobiety stwierdzają, że do wiarołomstwa zdecydowanie bardziej ciągnie mężczyzn, zaś panowie ripostują, iż to raczej właśnie kobiety mają większe inklinacje do niewierności. Ale kto ma rację? Otóż pośród respondentów odpowiadających twierdząco na pytanie: "Czy gdyby w twoim życiu pojawił się ktoś, kto zawróciłby ci w głowie, zdecydowałbyś się/ zdecydowałabyś się na zdradę swojego obecnego partnera z tą osobą?" znalazło się 9% mężczyzn oraz aż... 25% kobiet. Dodajmy tylko, że najbardziej skore do przeżycia romansu pozamałżeńskiego były bezdzietne dziewczyny w wieku od 35 do 40 lat. A czym argumentowały one swoją lekkość w zawiązywaniu nowych znajomości i przelotnych przygód łóżkowych? Niestety, zawiedzie się ten, kto liczy na rozsądną i ożywczą rozprawę na temat podłoża niewierności - tłumaczenia pań nie są ani przekonujące, ani specjalnie odkrywcze. Część z nich stwierdza otwarcie, że czują się niespełnione seksualnie, bowiem seks w wydaniu ich partnerów ogranicza się najczęściej do pocałunku na dobranoc. Poza tym, na portalu "Your Tango" przeczytać można, że dla sporej grupy pań wystarczy, że seks stanie się przewidywalny, a już samo to niejako uprawnia je do poszukiwania głębszych doznań z kimś innym. źRÓDŁO http://facet.wp.pl/kat,70996,wid,132...a9#czytajdalej O I TO ![]() Faceci do garów? To już norma Mężczyźni spędzają więcej czasu w kuchni niż kobiety. Przeciętny Brytyjczyk spędza w kuchni 7 godzin i 6 minut, a jego partnerka kwadrans mniej. Okazuje się, że mężczyźni częściej niż panie zmywają naczynia i sprzątają po posiłkach - donosi "The Daily Mail".Szokujące wyniki przyniósł sondaż przeprowadzony dla magazynu "Wickes Kitchens and Bathrooms". W czasie roku statystyczny mieszkaniec Wysp spędza w kuchni 15 tygodni i dwa dni. TO KOBIETY ZAJMUJĄ SIĘ NAPRAWAMI W DOMACH, ZOBACZ>> W odróżnieniu od kobiet, które przede wszystkim w kuchni gotują, mężczyźni w tym pomieszczeniu głównie konsumują i odpoczywają. Jednak to właśnie oni więcej czasu poświęcają też na zmywanie. W niektórych domach panowie przejęli nawet wszystkie obowiązki kuchenne. Panie największą uwagę zwracają na funkcjonalność kuchni, która ułatwi codziennie przygotowanie posiłków. Dla panów istotniejsze są będące na wyposażeniu gadżety i możliwość szybkiego przygotowania jedzenia. Źródło (http://www.sfora.pl/Faceci-do-garow-To-juz-norma-a14231) ---------- Dopisano o 17:35 ---------- Poprzedni post napisano o 17:28 ---------- Troskliwy opiekun domu, współtwórca ogniska domowego; delikatny, czuły, jednocześnie będący prawdziwym mężczyzną… to nie książę z bajki. To obraz współczesnego męża i ojca. Panowie w nowej roli odnaleźli się znakomicie. Kształtujący się od lat trend mężczyzny modnego, aktywnego w życiu rodzinnym na trwałe wpisał się w model współczesnej rodziny. Na przestrzeni wieków rola mężczyzny w rodzinie ulegała zmianom. Jeszcze w poprzednim stuleciu mężczyźni zarabiali pieniądze i utrzymywali rodzinę, a kobiety zajmowały się domem i dziećmi. Ostatnie lata pokazują nową tendencję, która burzy dotychczasowe postrzeganie modelu rodziny. Od kiedy kobiety zaczęły intensywnie podążać ścieżkami swojej kariery, rola mężczyzny, jako jedynego źródła dochodów i utrzymania rodziny, stała się mniej wyraźna. Coraz częściej spotyka się mężczyzn opiekujących się dziećmi i zajmujących się domem, podczas gdy ich żony pracują. Czy współczesne silne kobiety zdominowały mężczyzn i zmusiły ich do uległości? Czy to panowie, znudzeni ciągłą presją zdobywania pieniędzy i bycia podporą całej rodziny, postanowili zająć się mniej stresującymi w ich wyobrażeniach zajęciami - myciem naczyń i zmienianiem pieluch? Oba argumenty, choć może i wydają się nieco przesadzone, zawierają w sobie maleńkie ziarenko prawdy. Zarówno w psychice kobiet, jak i mężczyzn doszło do przewartościowania, które trwale zmieniło podejście obu płci do partnerstwa i rodzicielstwa. Zmiany te wypływają nie tylko z faktu, iż coraz więcej kobiet chce się rozwijać zawodowo i czuje potrzebę osiągnięcia niezależności finansowej. Pojawiło się pragnienie budowania związków partnerskich, w których partnerzy są sobie równi; wspólnie zajmują się domem i wychowują dzieci, jednocześnie każde z nich rozwija się zawodowo i poświęca czas karierze. Klasyfikacja obowiązków na typowo męskie i damskie już prawie całkowicie zaniknęła – są czynności domowe i rodzinne, którymi partnerzy dzielą się sprawiedliwie. Mężczyźni wykazują coraz większą chęć do przejmowania obowiązków, które do tej pory przeznaczone były tylko dla kobiet. Częściej zajmują się domem, gotują obiady dla całej rodziny, dbają o czystość w mieszkaniu. Naturalny stał się widok ojca spacerującego po parku z wózkiem, czy bawiącego się z dzieckiem w piaskownicy. W szkołach i przedszkolach nie widać już tylko mam. Tatusiowie, równie chętnie jak mamy, interesują się rozwojem swoich pociech, chodzą na zebrania i aktywnie przyczyniają się do rozwoju dzieci. Nowa rola mężczyzny daje mu szansę na bliższy kontakt z dzieckiem; pozwala wyraźniej przeżywać głębię ojcostwa. Zmiana modelu rodziny wpływa również na samych partnerów i relacje między nimi. Pojawienie się dziecka wprowadza ogromne zmiany w dotychczasowym wspólnym życiu dwojga osób. Tak mężczyźni, jak i kobiety, muszą się odnaleźć w nowej roli bycia rodzicem, jednocześnie pamiętając o pielęgnowaniu relacji z partnerem i podtrzymywaniu płomienia namiętności. Dzięki temu małżonkowie są sobie bardziej ufni, wykazują większą chęć spędzania wspólnie czasu i czerpią z tego więcej radości niż dotychczas. Wspólne życie rodzinne pozwala na lepsze rozumienie potrzeb partnera i swoich własnych, co przyczynia się do pełniejszego przeżywania małżeństwa i rodzicielstwa. W związku panuje harmonia. Większa aktywność mężczyzn w życiu rodzinnym jest pozytywnie postrzegana i doceniana przez panie, które dzięki temu mają czas dla siebie i mogą poświęcić się w większym stopniu swojej karierze. Panowie nie chcą być już tylko źródłem dochodów. Chcą być wsparciem dla przyszłych matek swoich dzieci i brać udział w wychowywaniu swoich pociech już od momentu ich narodzin. Współczesny obraz modnego ojca wprowadził wiele pozytywnych zmian, które są odczuwalne przez przedstawicieli obu płci. Jest on również korzystny dla dziecka. Podczas najważniejszych lat swojego życia, kiedy poznaje siebie i świat, kiedy kształtuje się jego osobowość, może czerpać od rodziców niezbędną w jego rozwoju wiedzę i wzorować się na nich. Im lepszy kontakt mają ze sobą rodzice, im więcej zgody i harmonii panuje w ich relacjach, tym zdrowsze relacje będą nawiązywać w przyszłości ich dzieci i tym przyjemniejszy będzie dla nich proces dorastania i dostosowywania się do otaczającej ich rzeczywistości. Jeśli obserwowane obecnie zmiany w relacjach między partnerami i ich podejściu do siebie będą przyczyniać się do powstawania lepszych i trwalszych związków oraz będą stwarzać korzystniejsze warunki rozwoju dla dzieci, to zmniejszy się opór wobec tych zmian i strach przed nimi. Każdego dnia modni tatusiowie będą spacerować z wózkiem po parku, a spełnione kobiety będą osiągać sukcesy zawodowe. -C- (http://www.abcprzedszkola.pl/artykul...dny-tatu%C5%9B) |
|
|
|
|
#915 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
"Zamiast jednak narzekać na leniwego partnera, warto zmienić własne oczekiwania. - Zapytałem kiedyś pewnego buddyjskiego lamy - mówi prof. Nęcki - czy kiedy przychodzę z pracy do domu i mówię: "Żono, chcę zupę pomidorową", a ona nie ma ochoty na gotowanie, to mam prawo jej oczekiwać czy nie? "Ty chcesz zupę pomidorową - odpowiedział lama - więc ją sobie ugotuj". - I to jest najlepsze wyjście - podsumowuje psycholog. - Chcesz czegoś, to sam to zrób. Nie oczekuj, by inni cię uszczęśliwiali. Nie zmuszaj też innych, by realizowali twoje zachcianki. Jeżeli ktoś chce ci pomóc, dogodzić - proszę bardzo, ale ty sam nie masz prawa tego oczekiwać. Nawet od własnej żony czy męża." |
|
|
|
|
|
#916 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Eos chciał błysnąć "bibliografią" a tu się okazało, że ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Cóż za epicki strzał we własną stopę |
|
|
|
|
|
#917 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a co do twojej koleżanki - to jak widać mimo że nie gotuje to jakoś mąż jej nie zostawił, generalnie jakoś sobie poradziła (jej istnienie musi nie mieścić się w móżdżku eosa) ---------- Dopisano o 00:44 ---------- Poprzedni post napisano o 00:38 ---------- Cytat:
Edytowane przez Miss Puppet Czas edycji: 2012-02-25 o 00:45 |
||
|
|
|
|
#918 | ||||||||||||
|
BAN stały
|
Najpierw trochę zaległości.
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
2. Uważaj bo się możesz odrodzić jako męski szowinista, a tego byś nie zniosła. 3. To nie wróżbiarstwo, to futurologia. Widzisz jak z byle czego można zrobić naukę? Wystarczy dodać '-logia' albo 'studies' i już się jest naukowcem. 4. Na razie zarabia więcej od Ciebie i to on wynajmuje gosposię, a nie Ty gosposia, a dalej to sama się dowiesz, gdy coś się zmieni. 5. Dlaczego z Wami rozmawiam? Bo lubię. 6. Lustrzane odbicie, czyli nie takie samo. Z częścią jego poglądów się zgadzam, ale nie ze wszystkimi. 7. Jest i czwarta - kot nie odpowiadał im. Widzisz? Zawsze jest symetria. 8. ... którego nieuniknioną konsekwencją jest upadek feminizmu. 9. A co się dzieje, gdy na swej drodze spotykasz drugiego takiego samego człowieka? Dalej sama o wszystkim decydujesz? Jak Machobaba? 10. Ja nie wierzę tylko wiem, że moja recepta na życie się sprawdza. Staram się tylko zawsze uświadomić kobietom, że w związku jest jeszcze facet wraz ze swoimi marzeniami, problemami, potrzebami, którego pewne podstawowe cechy nigdy się nie zmienią i, który nigdy nie będzie myślał tak jak one. Jeśli przyswoją tę wiedzę, to unikną w życiu wielu rozczarowań. Jeśli chcą ciągle same rozdawać karty, to w końcu pozostaną same. Obojętne czy w związku, czy w staropanieństwie. Dla mnie to przecież obojętne. Za to im to obojętne być nie powinno. Ale jak się wolą spierać zamiast wyciągać wnioski, to proszę bardzo. 11. Ważne, że Cię zdiagnozowałem. 12. Przeniosłaś dyskusję z 'feministek', ale niech Ci będzie. Powinnaś się bardziej przyłożyć i nie wierzyć internetowi, bo nie powiedział Ci wszystkiego. Pełna definicja paradygmatu z 'papierowej' encyklopedii PWN brzmi tak (poświęcę się i przepiszę): 'paradygmat - ogólnie uznane osiągnięcie nauk. (teoria nauk.), które w pewnym okresie dostarcza modelowych rozwiązań w danej dziedzinie nauki; p. są np.: system kopernikański, mechanika Newtona, teoria względności Einsteina;' (w przypadku sytemu kopernikańskiego, mechaniki Newtona powinien być użyty czas przeszły) I teraz najważniejsze: 'twórcą teorii p., która okazała się b. przydatna przy badaniach nad rozwojem nauk ścisłych, był prof. University of California, Th.S.Kuhn (Struktura rewolucji naukowych 1962, wyd.pol. 1968).' Tyle, że z Kuhnem wielu bardzo poważnych fizyków się nie zgadza. Nie zgadzam się z nim również ja, bo dla mnie teorie naukowe paradygmatami nie są. Teorie naukowe są przybliżaniem się do prawdy. Reasumując i kończąc: - zjawiska zachodzące w przyrodzie są prawdziwe, gdy istnieją obiektywnie, a więc są powtarzalne i mierzalne (tak, jak np. kobieta i mężczyzna), - jest jedna fizyka i jest ona prawdziwa, - stosowana w niej metodologia eliminuje błędy, a umożliwiając tworzenie uogólnień gwarantuje poprawność, - teorie uprzednie są szczególnymi przypadkami lub przybliżeniami teorii ogólniejszych (nowszych) tak, jak dynamika Newtona jest przybliżeniem teorii Einsteina, - Kuhn nie ma racji mówiąc, że w oparciu o inne paradygmaty można stworzyć inną fizykę znajdując w niej miejsce na bzdury zaliczane do 'nauk', - teoria Kuhna jest na rękę feministkom i wyznawcom 'gender studies', bo nobilituje ich paranaukę pozwalając już na samym wstępie przyjąć paradygmat teorii społeczeństwa patriarchalnego (podaję za wikipedią): 'zgodnie z którą kobiety są ofiarami instytucjonalnie utrwalonej męskiej dominacji w społeczeństwie i kulturze. Dominacja ta, uzasadniana naturalną nierównością biologiczną płci, prowadziła do wykluczenia kobiet z najważniejszych obszarów życia społecznego (przede wszystkim z nauki, gospodarki, polityki i religii). Kobiecość konstruowana była jako odwrotność i uzupełnienie męskości, przypisywano jej cechy związane z wycofaniem, biernością i słabością, rezerwując dla kobiet podrzędne role w strukturze społecznej. Z tego powodu studia gender stanowią ważny element gender mainstreamingu, czyli strategii politycznej zmierzającej do likwidacji przejawów dyskryminacji kobiet i wypracowania stanu zrównoważonych relacji pomiędzy mężczyznami i kobietami.' a więc oprzeć tę ich 'naukę' na bzdurach od samego początku. A ile tam jest tych bzdur przeczytasz tutaj: http://forum.gazeta.pl/forum/w,769,1..._ja_zakl_.html 13. Nigdy nie napisałem, że jesteście słabe (w sensie psychicznym oczywiście), lecz że jesteście emocjonalne, co każdy widzi nawet na tym wątku. A to, że jakiś facet ma kompleksy, stracił pewność siebie i pozwolił się zmanipulować to jasne. Są mężczyźni, faceci i frajerzy. 14. Nie pisz o czymś czego nie jesteś w stanie pojąć. 15. Mylisz się pisząc, że to wyłącznie jego problem. Czy alkoholizm ojca i męża jest wyłącznie jego problemem? Co z tego, że powiesz jego żonie i dzieciom - bo to słaby i niepewny siebie facet był więc nie ma czego żałować? 16. Bo jeszcze się nie zaliczają do starszego pokolenia. Dorosną, to zmądrzeją. Na razie im się wydaje, że zawojują świat. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Bo nigdy prawdziwie, szczerze i mocno nikogo nie kochałaś! |
||||||||||||
|
|
|
|
#919 | |||||||||||||||||
|
BAN stały
|
A teraz Wierszarki.
Cytat:
Zła, wściekła, zaślepiona, współczująca byłaś! Teraz zaś czujesz litość, to nowe doznanie, a ja grzecznie poczekam, gdy znów zmienisz zdanie. Cytat:
więc prawdopodobne, że ... obce im orgazmy. Cytat:
Być może nowe związki będziem wkrótce mieli? W kościele się weselni goście już zebrali, przy ołtarzu wraz z żoną wibrator ze stali obiecujący doznań jej dostarczyć ferię, a ona mu co tydzień ... nowiutkie baterie. Cytat:
Więc to nie moja tylko jego jest przewina! On to! Julian Tuwim! Wiedział od małego, że z Was piszących nie ma pożytku żadnego. A ja po prostu swoich poglądów nie zdradzam, gdy się z Julkiem w tym względzie po całości zgadzam. Jane Austen na przeciwko pana Sienkiewicza? Czubaszek porównana do A.Mickiewicza? Bananku cóż Ty piszesz?!?!?! Toć to klasa nie ta i jak kiepska pisarka, tak marna kobieta. Cytat:
lecz nad marną ich formą szczerze ubolewam. Cytat:
lecz jeśli prawdę piszesz, to radę Ci znów dam - 'Gdy będziesz wszystko pchała' - to powiem dosadnie - 'Twoje jelita również biegunka dopadnie.' Cytat:
raz piękna, raz krwawa, czasem gbur, czasem heros, a to ciągle ja - eos. Cytat:
i prawdy o swych myślach nigdy Ci nie powie. Nie ma nic w swym dorobku szczególnie wielkiego, a pisze z podpuszczenia A.Dobrowolskiego. Znów mężczyzna być musiał inspiracją damy, znów musiał natchnąć wiarą, wepchnąć w jakieś ramy. A co do jej żywota stricte prywatnego, to nie miała go wcale zbytnio szczęśliwego: rozwód, utarczki z siostrą, aborcje w przeszłości. Ja nie widzę w jej życiu podstaw do zazdrości! Cytat:
i eos krową nie jest, bo zbytnio jest męski? Cytat:
ale już wielokrotnie świadectwo tu dałem, że nie gustuję wcale w pieszczotach analnych, a rulonik jest lepszy do gier waginalnych. Cytat:
nie zmienia tego faktu, że mleka nie daję, więc o rykach przysłowie do mnie nie pasuje, za to Twój rodzaj żeński świetnie opisuje. Cytat:
byście nas do karmienia cyckami zmusiły. Cytat:
żeście feministkami śmiesznymi zostały? Więc równość, wyższe płace, to wszystko są zmyłki, a tak naprawdę chodzi o ciepełko w tyłki? Cytat:
i woli się ucieczką z kłopotów salwować, bo jego JA ważniejsze, to mnie nic do tego, bo to sprawa honoru i sumienia jego. Rozwody, separacje, kłótnie, picie wódki - ja tylko opisuję tej postawy skutki i pośród różnych przyczyn rolę kobiet widzę, której Wam prosto wytknąć wcale się nie wstydzę, bo odkąd feministki swe bzdury gadają te wszystkie złe zjawiska ciągle narastają. Cytat:
że to one są twarde jak zrobione z drewna? Ja miałem na myśli organ całkiem nie ten i szczerze ubolewam nad Twoim facetem, który musi się szczycić brakami sporymi skoro twardość kojarzysz z węzłami chłonnymi. Cytat:
pola szybko ustąpię przed każdym miernotą, bo niewiele w Was widzę co by mnie kręciło, niewiele co by życie mi uprzyjemniło. Jedyny z Was pożytek, to połów sportowy, poderwać, oczarować, potem do alkowy na zbytki jakieś małe, figle, krotochwile, pobaraszkować trochę, przeżyć miłe chwile. Więc jak widzisz nie czuję wstrętu do waginy ni panny, ni mężatki, ni innej dziewczyny. Wagina jest fajniutką częścią niewiast ciała i wiele chwil przepięknych mi podarowała. Ale dalej już basta! Więcej mi nie dacie skoro dwie lewe ręce do roboty macie! Po cóż mi w moim domu taka wielka dama jak nawet ugotować nie potrafi sama? Skoro sam swoje muszę rękawy zakasać na co po moim domu ma kobieta hasać? Skoro kuchnię mam dalej samotnie oblegać czemu mi po chałupie niewiasta ma biegać? Skoro podłogę dalej muszę sam szorować po co mam białogłowę w domu tolerować? Po co mi słuchać ciągle tego jej szczebiotu, fochów, dąsów, czy przygan jak skrzypień brzeszczotu? Czemu mam święty spokój swój darmo poświęcić? Za co ma mi w mym życiu ta pani chachmęcić? Gdy będę samodzielnie prasował koszule ona mi będzie ględzić o każdym szczególe swojej pracy kochanej, w której tak się spełnia myśląc, że czas w ten sposób miło mi wypełnia? Musiałbym zmysły wszystkie do szczętu postradać, by z własnej woli sobie kajdany zakładać, by dać siebie tak doić, tak wykorzystywać w zamian czasami seksu nieco otrzymywać. 'Nie ze mną te numery!' - niegdyś słynne zdanie dzisiaj Wam dedykuję Moje Drogie Panie i nie zgadzam się wcale na Wasze 'po równo', bo dla mnie ono znaczy - Wam wszystko, mnie g..no! Cytat:
gdy mężowie od żon swych, nawet całkiem sławnych, w pośpiechu wielkim, szybko, z hukiem odchodzili, gdy w końcu ze zdumieniem dość nagle stwierdzili, że te żony ich potrzeb nie zaspokajają, nie dają tego wszystkiego co inne im dają. Siedzi sobie na przykład taka Thurman Uma zapłakana na stołku i tak sobie duma - 'Czemu ten podły Ethan zdradził z opiekunką? Czy ja byłam dla niego niedobrą piastunką?' Zryczana, zapłakana aktoreczka siedzi rozmyśla i przeklina, nad wnioskiem się biedzi i wciąż pyta - 'Dlaczego taka zwykła niania nadawała się bardziej od niej do kochania?' Niby taaaaaka aktorka, słaaawna, wieeelka Uma, a jak niemowlaczek nic z życia nie kuma. A wniosek przecież prosty - sama się została, bo tamta pani bardziej o Ethana dbała! Więc Tacyto uważaj! Nie miej tego w nosie, że Twój kurczak zatrudnił w Twym domu gosposię! |
|||||||||||||||||
|
|
|
|
#920 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ALE GDYBYM MUSIALA PRZY GARACH STA C I ŻYĆ TAK JAK NAM PROPONUJESZ W SWOJEJ WIZJI TO OWSZEM,CZULABYM SIĘ GORSZACytat:
Widocznie żyjemy w innych światach - i dobrze ![]() Nawet w tym artykule jasno jest napisane,ze faceci coraz częściej zajmują się domem (ba! już teraz częściej zmywają) i ja to widzę wszędzie. Nawet moja babcia i jej samotne koleżanki przy wyborze seniora na jesień życia kierują się jego potencjalną pomocą w domu. Kaleki już nie wezmą. Koleżanka mojej babci takiego jak Ty przygruchala i żałuje, zazdrości koleżankom normalnych związków - po prostu JEST NIESZCZĘŚLIWA bo facet taki jak Ty NIE JEST W STANIE USZCZĘŚLIWIĆ KOBIETY. (chyba,ze znajdzie jelenia z syndromem ofiary) A to,ze jakieś babki zasuwają na 2 etaty ni ziębi mnie ni grzeje (tak samo jak istnienie facetów, którzy nawet swojej pensji na oczy nie widzą,żona nie pracuje a oni głodują bo ciuchy nowe w szafie muszą być - są takie) Dla mnie to ten sam poziom głupoty. Niektórzy się na to pisza - ich sprawa Cytat:
LEPIEJ SIĘ ZAJMIJ STAROKAWALERSTWEM JAK CI PRZESZKADZA. JA NIKOGO NIE ZMUSZAM,ZEBY ZE MNĄ BYŁ. NIE PODOBA SIĘ? TO NARAZIE. I ODWROTNIE. KOMUŚ NIE PASUJE - TO MNIE ZEGNA. JAK WIDAĆ TYLKO TY MASZ Z TYM PROBLEM |
|||
|
|
|
|
#921 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak faceci czują się gorsi, bo nie maja dobrej pracy i mniej zarabiają, to należy przyjąć to do wiadomości, ale gdy, Twoim zdaniem, kobieta czuje się gorsza od mężczyzn i dlatego idzie do pracy, to jest to problem, który należy rozwiązać, bo inaczej wynika z tego masa problemów. cokolwiek nie robią faceci - należy przyjąć to do wiadomości. cokolwiek nie zrobią kobiety - to jest już ogromny problem, z którym należy walczyć. dlaczego kobiety mają mniej praw i możliwości, według Ciebie Eosie, hmm? a i szkoda, że nie przytoczyłeś znowu jakichś ciekawych artykulików do poczytania, które zamiast popierać Twoje tezy, brutalnie je miażdżą
Edytowane przez motyla Czas edycji: 2012-02-27 o 14:27 |
|
|
|
|
|
#922 | ||||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Poza tym, wiele kobiet bardzo wspiera swoich partnerów, gdy ci stracą pracę. Przy okazji — strata pracy dla nikogo chyba nie jest przyjemna. I kobiety też bardzo przeżywają jej utratę. Nawet jeśli ich partner pracuje i z powodzeniem utrzymuje całą rodzinę, to te kobiety źle się czują bez pracy i cały czas jej szukają. Na Wizażu już było kilka wątków o kobietach, które nie czują się komfortowo w sytuacji, w której to ich facet je utrzymuje ![]() Cytat:
Bo moim zdaniem to kultura wymusza na mężczyznach przyjęcie tej roli. Cytat:
Cytat:
Ale inne moje potrzeby (np. potrzeba snu) mogłyby być ważniejsze od innych potrzeb dziecka (np. bawienia się ze mną szóstą godzinę z rzędu).
|
|
|
#923 | ||
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
. Przyjmij do wiadomości, że jak mamy 7 miliardów ludzi na tym świecie, to każdy może swoją pracę na etacie/pracę w domu/lenistwo motywować czym chce i jak chce. Domorosły psychologu od siedmiu boleści."Zaprogramowane w genach" to niby kobiety mają takie cuda jak instynkt macierzyński. A ja go nie mam i wiele innych kobiet również. Jakbyście wszyscy mieli rolę żywiciela zaklepaną genetycznie, to by nie było tylu leni i obiboków wśród Was. Coś kiepsko macie zapisane hehe. Chodziło mi o taką, co do momentu małżeństwa byłaby "piorę, sprzątam, recytuję, daje d... i gotuję", a po ślubie stwierdziłaby, że woli pracować, zamiast prać Ci brudne gacie. Rozwiódłbyś się z nią? A ja mam gdzieś, czego chcą faceci. Z moim będziemy się uzupełniać i to on (dla własnego dobra zresztą) będzie gotował . A co do ostatniego zdania : co mnie obchodzą nieszczęścia głupich ludzi? Jak sobie ustaliła tak ma. Smutne, ale prawdziwe. Ja bym nie dała z siebie zrobić służącej po pracy.Nigdzie nie zauważyłam, by ktoś pisał, że ludzie są identyczni. Po prostu potrzeby są odmienne dla każdego człowieka w kwestii hierarchii wartości i tyle. Nie we wszystkich przypadkach. A my Ci uświadamiamy, że w związku nie jest tylko facet-królewicz, dla którego pranie własnych smrodów jest uwłaczające. W związku jest też kobieta, która niekoniecznie pała miłością do mycia podłóg i nie zawsze chce zmarnować swój intelekt i możliwości gotując obiadki. Mam zgoła odmienne obserwacje. O, genialna rada. Stosujesz? Zrobiłeś mi dzień . Najpierw wypadałoby samemu dorosnąć. Dorosłość to między innymi akceptacja dla różnych postaw i sposobów życia. Bo ja się nie obracam w środowisku nieudaczników i niedojrzałych emocjonalnie, którzy nie potrafią sobie wybrać i ułożyć własnego życia. Nie poszedłeś tym tropem? Jaka szkoda... Powiedział człowiek, który nie byłby z kobietą tylko dlatego, że nie chce swoich ambicji rzucić w kąt, by prać mu skarpety. ---------- Dopisano o 15:37 ---------- Poprzedni post napisano o 15:05 ---------- Cytat:
zawsze nad ograniczonym człowiekiem się lituję, zawsze komuś takiemu z serduszka współczuję. Tylko się uśmiechnę na to Twoje zdanie, bo inne o tej sprawie jest moje mniemanie. Mimo wszystko na ożenek się dwie strony zgadzają, a wszelakie sprzęty jeszcze rozumu nie mają, Jestem jednak gorąco za partnerskimi związkami, pomiędzy lesbijkami i rzecz jasna gejami. A przypomnij eosku, cóżeś Ty wydałeś? Czy kiedykolwiek powieść dobrą napisałeś? Więc nie? Ach to znowu te kompleksy Twoje w wątku tym swoje otwarły podwoje. W życiu nie osiągniesz tego, co te dwie kobiety, cóż jedni piszą powieści, inni na forum bzdety. Darmo skrzeczysz, darmo chcesz mnie zrazić, ktoś taki jak Ty mnie nie może obrazić. Muszę Cię rozczarować, nie o sobie pisałam, fajnie jednak że Twoje sposoby poznałam, Mniemam że to wszystko wiesz z autopsji eosku, o niedrożnych jelitach i zatkanym nosku. Jawisz mi się jako członek szarej chłopów masy, którzy mogą być w posiadaniu kasy, a nie klasy. Żyła w zgodzie ze sobą, pisała, wolna była, nie jedna osoba w tym kraju jej tego zazdrościła, teraz maluczcy ujadają o umysłowej biedzie, a karawana jak jechała, tak dalej sobie jedzie. Męskość się nie kończy na penisie i jajkach, tego typu wzorce są w głupich porno-bajkach, Na miano mężczyzny Ty nie zasłużyłeś, ale za to ładnie się na forum pożaliłeś. Na moje pytanie, czy takie pieszczoty preferujesz, nie odpowiedziałeś jednoznacznie, że nie akceptujesz, i znowu chłopu dorosłemu tłumacz w dobrej wierze! PEDAŁY, MÓJ DROGI, TO SĄ PRZY ROWERZE. Przysłów i powiedzeń na polskim nie było? Tak? To wiele by wytłumaczyło. Według mnie do Ciebie pasuje to przysłowie, bez względu na to co butny eosek zaraz powie. A gdzie tak napisałam? Poproszę cytaty! Że mlekiem dziecko karmić ma facet cycaty. To mnie nie zaskoczyło, że znów mylisz pojęcia, widać to dla Ciebie zbyt trudne jest do ogarnięcia. Nie każda, co jest feministką, w spodniach stale chadza, głupota do tego jedynie feminizm sprowadza, Ja, feministką będąc, sukienki miłuję, w nich oraz w spódnicach genialnie się czuję.
|
||
|
|
|
|
#924 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
nikt ci nie broni być ociemniałym, tylko daj sobie już spokój z oświecaniem innych |
|
|
|
|
|
#925 | ||||
|
Konto usunięte
|
900 to chyba coś za dużo. W każdym razie różnica jest niewielka, Eos. A w pracach typu budowlańcy - masa jest tam mężczyzn, nisko opłacanych. Takich zawodów można wymieniać w nieskończoność, tak jak te sprzątaczki i pielęgniarki. Jeśli kobiety zarabiają w większości psie pieniądze, to faceci również. Te ~700 zł to za mała różnica, by psie pieniądze zamieniły się nagle w idealną pensję.
Generalnie średnie zarobki w Polsce to coś koło 3 tysięcy, a mediana (czy tam dominanta, nie pamiętam już) to około 2 tysięcy. Więc całe społeczeństwo ma nie najlepiej, a nie wmówisz mi, że to kobiety tak potwornie zaniżają, a faceci zarabiają miliony ![]() Cytat:
![]() Cytat:
ale co kto lubi.Aha, i my cię nie próbujemy nawracać i nie wmawiamy ci, że "powinieneś to zrozumieć dla swojego dobra!". Za to ty próbujesz nam swoje zdanie narzucić - po co? Nie na tym polega dyskusja. Cytat:
Jakie znowu wnioski? Że w każdej sytuacji może się coś nie powieść? To nie ma nic wspólnego z tym, czy kobieta jest niezależna czy nie. Wręcz więcej jest nieszczęśliwych kobiet tych podporządkowanych, bo nie mogą się samorealizować, dbać o swoje potrzeby i mają przekichane życie. Cytat:
PS. Ty naprawdę chcesz kobiety tylko po to, by mieć kogo poruchać i był ktoś do przynoszenia piwa?
Edytowane przez 2016071135 Czas edycji: 2012-02-27 o 21:28 |
||||
|
|
|
|
#926 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
). Tak więc wychodzimy na to samo i lepiej by kobieta miała swoje gówniane pieniądze niż żadne bo wszystko 'musiałaby' oddawać mężowi lub w ogóle żadnych by nie miała bo nie pracując musiałaby ciągle brać pieniądze od męża (o ile by jej jakieś dawał, w końcu kobiece potrzeby są wg eosa nieistotne to po co kobiecie to czy tamto ).
Edytowane przez Miss Puppet Czas edycji: 2012-02-27 o 23:25 Powód: liter. itp. |
|
|
|
|
|
#927 | |||||
|
Zadomowienie
|
I kto to mówi.
To ja ci powiadam, że gdybyś kochał jakąś kobietę właśnie w ten sposób to być zapierniczał z gotowaniem i sprzątaniem, że aż sam byś sie zdziwił. ---------- Dopisano o 02:17 ---------- Poprzedni post napisano o 02:14 ---------- Cytat:
Ja tam u ciebie widzę całą zgraję kompleksów. Właściwie wydajesz się być jednym wielkim kompleksem. Czyli wg ciebie frajerem. ![]() ---------- Dopisano o 02:19 ---------- Poprzedni post napisano o 02:17 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 02:35 ---------- Poprzedni post napisano o 02:19 ---------- Cytat:
Poza tym wg twojej teorii to małżeństwo ma masę z tym wspólnego bo inaczej facet nie miałby żadnej rodziny, którą musi wyżywić. Dowartościować przez kłótnie czy picie? No to gratuluję. Tak postawione dane sugerują raczej, że mimo że większość babek zapiernicza w domu jako kuchta i sprzątaczka to ich niewdzięczni mężczyźni je zostawiają/zdradzają etc. (Jeśli nie rozumiesz normalnie to - jakimś cudem procent rozwodów jest znaaaaacznie wyższy od procenta babek NIE zajmujących się w domu np. pichceniem) 'upadek feminizmu' eos chyba myli rzeczywistość ze swoimi marzeniami Nikt jednak nie chce być przez ciebie 'uświadamianym'. A my dodatkowo cię uświadamiamy, że twoje poglądy są tylko twoimi poglądami. Nic więcej. Na szczęście to one zadecydują co powinny, a co nie. A to że wg ciebie nie będą szczęśliwe bo nie są matkami + żonami Polkami to wiesz co możesz sobie zrobić z takimi myślami (czy TWOIMI wnioskami rodem z kosmosu). ![]() ---------- Dopisano o 02:42 ---------- Poprzedni post napisano o 02:35 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 02:45 ---------- Poprzedni post napisano o 02:42 ---------- Cytat:
Edytowane przez Miss Puppet Czas edycji: 2012-02-28 o 02:39 Powód: liter. itp. |
|||||
|
|
|
|
#928 |
|
Zakorzenienie
|
Widocznie wiesz lepiej niż ja. A Ty kochałeś na tyle, żeby ugotować obiad i umyć naczynia? Skoro dla Ciebie miłość to jest rezygnacja z siebie, nie powinieneś mieć problemu z opuszczeniem pracy. Nie wiem czy zdajesz sobie z tego sprawę, jaka pycha biję z każdego Twojego postu. Jesteś niesamowicie przemądrzałym człowiekiem. Masz swoje poglądy, ale próbowanie wcisnąć innym, że mają je zrozumieć dla własnego dobra jest po prostu niegrzeczne. Już Ci każda z dziewczyn tutaj pisała, żyj jak chcesz, ale nie próbuj innym narzucać swojego sposobu myślenia (już i tak chyba zauważyłeś, że Ci się to nie uda) |
|
|
|
|
#929 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#930 |
|
Raczkowanie
|
Miłość nie powinna być rezygnacją z siebie, ale sprawiać że właśnie rozkwitniemy w związku. Dbanie o partnera wcale nie znaczy, że mamy nie dbać o siebie.... Wręcz jeśli my jesteśmy szczęśliwsze to i nasi partnerzy tacy są.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:48.

Kobiety to już nie są ludzie i potrzeb takowych nie posiadają?

Dziwne, nie posiadam tych narządów a nie lubię prasować (więc rzadko to robię), ani sprzątać (tu dzielimy się obowiązkami z partnerem). Pranie to żadna filozofia, ręcznie piorę tylko własne biustonosze, reszta sru do pralki. Gotować lubię, ale też nie zawsze mi się chce. W dodatku facetów przy garach uważam za bardzo męskich
Mało znam takich, którzy nienawidzą siedzieć przy kuchence. Większość czerpie z tego przyjemność.

). Tak więc wychodzimy na to samo i lepiej by kobieta miała swoje gówniane pieniądze niż żadne bo wszystko 'musiałaby' oddawać mężowi lub w ogóle żadnych by nie miała bo nie pracując musiałaby ciągle brać pieniądze od męża (o ile by jej jakieś dawał, w końcu kobiece potrzeby są wg eosa nieistotne to po co kobiecie to czy tamto