Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II - Strona 31 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-01-16, 11:23   #901
tassia
Zakorzenienie

Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II

Cytat:
Napisane przez sliweczka85 Pokaż wiadomość
Tak, to zdecydowanie najlepsza opcja
Z czego i jak najczęściej robisz?
Z szynki orzech
Pekluje i w takiej siatce na wędliny gotuje
Kiedyś głównie pieklam ale przejadlo mi się
Dodatkowo mama mi robi w szynkowarze z mięsa mielonego z galaretka. Szynkowar to nie drogie urządzenie a szynka wychodzi cudownie.

[/RIGHT]
tassia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-16, 11:25   #902
pannaatopowa
Zakorzenienie

Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
Mam Britę - ale dzbanek, nie to montowane w kranie
Właśnie o dzbanek mi chodziło. Czy to nie wyjaławia wody z mikroelementów?

Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód. A. E.
pannaatopowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-16, 11:43   #903
201711281320
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez tassia Pokaż wiadomość
Z szynki orzech
Pekluje i w takiej siatce na wędliny gotuje
Kiedyś głównie pieklam ale przejadlo mi się
Dodatkowo mama mi robi w szynkowarze z mięsa mielonego z galaretka. Szynkowar to nie drogie urządzenie a szynka wychodzi cudownie.
Nigdy nie słyszałam o szynkowarze
201711281320 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-16, 11:52   #904
xxxescapismxxx
Pani Pech

Cytat:
Nigdy nie słyszałam o szynkowarze
A to nie szybkowar:p ?
Stary 2015-01-16, 12:10   #905
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez xxxescapismxxx Pokaż wiadomość
A to nie szybkowar:p ?
Aż wygoglowałam: https://www.google.pl/search?q=szynk...sm=93&ie=UTF-8
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-16, 12:44   #906
201711281320
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
Też myślałam że pewnie chodzi o szybkowar ale NIE! Szynkowar istnieje i wydaje się być całkiem fajny Dzięki tassia za uświadomienie
201711281320 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-16, 13:28   #907
xxxescapismxxx
Pani Pech

Cytat:
Też myślałam że pewnie chodzi o szybkowar ale NIE! Szynkowar istnieje i wydaje się być całkiem fajny Dzięki tassia za uświadomienie
Fajny ale ja tylko rybki ostatnio wiec sie nie skusze )
Stary 2015-01-16, 13:31   #908
favianna
Zakorzenienie

O, mój tata taki ma, świetne rzeczy w nim wychodzą
favianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-16, 14:38   #909
pannaatopowa
Zakorzenienie

@Tassia: nie miałam pojęcia że takie coś jest. Masz sprawdzone przepisy na wędliny? Bez żelatyny

Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód. A. E.
pannaatopowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-16, 14:46   #910
beatiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tassia Pokaż wiadomość
Najprościej zrobić samemu w domu wędliny. Ja robię raz na dwa tygodnie a potem mroze w porcjach.... Nie znalazłam jeszcze lepszej opcji
Potwierdzam

Cytat:
Tak, to zdecydowanie najlepsza opcja
Z czego i jak najczęściej robisz?
Nie do mnie pytanie, ale pozwolę sobie odpowiedzieć.
Ja nie mam piekarnika i nigdy nie chce mi się czekać kilka dni na peklowanie, wiec ja zawsze kupuje pierś z indyka i ja robie z różnymi przyprawami, taka wystarczy zawinąć w folię i gotować ok 30-40min w zależności od wielkości. Jak ktoś będzie zainteresowany, to moge podesłać linki do tych przepisów. Dodatkowo w weekend będę robić 'paprykarz' z udzca indyka, tez wg przepisu tej blogerki od wędlin.

Chyba juz lepiej na kanapkę rzucić jakieś mięso z obiadu, np. jakaś ugotowana pierś z kurczaka niż jeść te wędliny.
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu.

Narysuj mi coś

23/6
beatiska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-16, 14:46   #911
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Ja prawie nic nie wywalam bo kupuję tyle, ile zjemy.
Kiedyś też obkrawałam aż dowiedziałam się że pleśń to nie tylko to co widać i teraz zapleśniałe rzeczy wywalam.
Cytat:
Napisane przez beatiska Pokaż wiadomość
Ile razy ja tak próbowałam robić, potem tego sprzedać nie mogłam i byłam stratna, już tego nie robie.
Tez musze zrobić porządki i wystawić ciuchy za grosze, mam tego mnóstwo, ale nawet za 5-10 za nowe rzeczy nie idą, takie które bym nosiła, wiec nie najgorzej z fasonem, ale niestety nie ta figura, choć obiecałam sobie schudnąć,a teraz już w to nie wierzę
Mnie też handel na allegro nie idzie. Rzeczy modne, z metkami za 1/3 ceny nie chcą zejść.
Koleżanka ma manekina i lustrzankę i wyszukuje w lumpku perełki i sprzedaje. Ogólnie kasy ma mnóstwo, więc to działalność trkatuje bardziej jak hobby i hazard.

Ja mam co kilka miesięcy prawdziwe wędliny od dalekiej rodziny ze wsi. Smak inny niż sklepowy. To jak z mlekiem. Przyzwyczaiłam się już do tego sklepowego i wiejskie nie smakują tak samo.
ZamyslonaRoztargniona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-16, 14:49   #912
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Kurczę myślałam o zrobieniu własnej szynki z indyka bo ostatnio Rodzice dali mi chyba połowę indyka Ale stwierdziłam że wyjdzie za duża jak na dwie osoby (a w zasadzie Mąż woli sery) i się zepsuje więc wszystko pomroziłam. Pewnie to jest o wiele bardziej opłacalne jeśli się ma dzieci

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-16, 14:53   #913
beatiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
Kurczę myślałam o zrobieniu własnej szynki z indyka bo ostatnio Rodzice dali mi chyba połowę indyka Ale stwierdziłam że wyjdzie za duża jak na dwie osoby (a w zasadzie Mąż woli sery) i się zepsuje więc wszystko pomroziłam. Pewnie to jest o wiele bardziej opłacalne jeśli się ma dzieci
Ja zawsze kupuje pół kilo piersi z indyka, robiłam za jednym zamachem więcej i zamrazala (ale nie mam normalnego zamrażalnika). Jak robie te pół kilo powstaje taka fajna roladki do krojenia i starcza na tydzień. Raz się okazało, że służby siedziała u nas w lodówce, bo jedliśmy inne rzeczy i nic się z tym nie działo. Idealnie 'sucha', nie slimaczyla się, nie smierdziala i dalej smakowała tak samo. Także taka własna robiona ma większą 'wytrzymałość'
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu.

Narysuj mi coś

23/6
Stary 2015-01-16, 15:00   #914
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Ja zawsze kupuje pół kilo piersi z indyka, robiłam za jednym zamachem więcej i zamrazala (ale nie mam normalnego zamrażalnika).
Aaaa czyli wolno zrobić szynkę, pokroić ją i zamrozić ? Jakoś nigdy nie mroziłam rzeczy na chleb

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-16, 15:07   #915
tassia
Zakorzenienie

Ja mroze pasztety i szynki oczywiście wszystko domowej roboty.
Można tez tztom kupiec boczek w ziołach... Szczególnie tym ktorzy Libia dużo miecha i tłuszczu

A co do przepisów to tak jak pisalam w szynkowarze robi moja mama.
A ja robię wg pierwszego lepszego przepisu z Neta tzn kiedyś zrobilam
A teraz juz tak na oko.
Kupuje sol peklowa
I reszta to jakieś zioła, czosnek w zależności od nastroju i smaku aktualnego.

[/RIGHT]
Stary 2015-01-16, 15:30   #916
beatiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
Aaaa czyli wolno zrobić szynkę, pokroić ją i zamrozić ? Jakoś nigdy nie mroziłam rzeczy na chleb
Piszę z telefonu i słownik mnie poprawił, miało być: ze ROBIŁABYM więcej za jednym razem, ale nie mam zamrażalnika.

Nie próbowałam, ale tak na pewno można robić

Narysuj mi coś

23/6
Stary 2015-01-16, 16:33   #917
ineska86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ZamyslonaRoztargniona Pokaż wiadomość
Mnie też handel na allegro nie idzie. Rzeczy modne, z metkami za 1/3 ceny nie chcą zejść.
Koleżanka ma manekina i lustrzankę i wyszukuje w lumpku perełki i sprzedaje. Ogólnie kasy ma mnóstwo, więc to działalność traktuję bardziej jak hobby i hazard.
Ogólnie mam wrażenie że Allegro jakoś siadło w ostatnim czasie. Sama kiedyś sprzedawałam rzeczy z lumpka z narzutem (ale to 5 lat temu) i szło, teraz nowa książkę za 10 zł ciężko sprzedać... Też zdarzało mi się kupować ciuchy na Allegro, a teraz mi się nie chce przeszukiwać setek ogłoszeń no i też kwestia kilku nietrafionych zakupów zniechęca. Jednak przymierzenie to przymierzenie.

Edytowane przez ineska86
Czas edycji: 2015-01-16 o 16:36
ineska86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-16, 17:07   #918
bivalvia
Raczkowanie

Cytat:
Potwierdzam

Nie do mnie pytanie, ale pozwolę sobie odpowiedzieć.
Ja nie mam piekarnika i nigdy nie chce mi się czekać kilka dni na peklowanie, wiec ja zawsze kupuje pierś z indyka i ja robie z różnymi przyprawami, taka wystarczy zawinąć w folię i gotować ok 30-40min w zależności od wielkości. Jak ktoś będzie zainteresowany, to moge podesłać linki do tych przepisów. Dodatkowo w weekend będę robić 'paprykarz' z udzca indyka, tez wg przepisu tej blogerki od wędlin.

Chyba juz lepiej na kanapkę rzucić jakieś mięso z obiadu, np. jakaś ugotowana pierś z kurczaka niż jeść te wędliny.
Podczytuję Was od jakiegoś czasu, zainteresowało mnie to co napisałaś odnośnie wędlin. Mogę prosić o podesłanie linków do przepisów?

Ja raczej staram się kupować droższe wędliny- 5 do 10 plasterków, 2-3 rodzaje, wtedy raczej nie zdąży się zepsuć, ani nie znudzi nam się jedzenie jednej i tej samej rzeczy.
Chętnie jednak spróbuję zrobić jakąś szynkę sama, ostatnio mam dużo czasu na kulinarny rozwój
bivalvia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-16, 17:19   #919
beatiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bivalvia Pokaż wiadomość
Podczytuję Was od jakiegoś czasu, zainteresowało mnie to co napisałaś odnośnie wędlin. Mogę prosić o podesłanie linków do przepisów?

Ja raczej staram się kupować droższe wędliny- 5 do 10 plasterków, 2-3 rodzaje, wtedy raczej nie zdąży się zepsuć, ani nie znudzi nam się jedzenie jednej i tej samej rzeczy.
Chętnie jednak spróbuję zrobić jakąś szynkę sama, ostatnio mam dużo czasu na kulinarny rozwój
Wyślę linki, ale jak będę siedzieć na komputerze (jutro), bo w telefonie nie mam tych linków.

Narysuj mi coś

23/6
Stary 2015-01-16, 18:39   #920
Lynn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rybkaa90 Pokaż wiadomość
Tak z ciekawości zapytam. Książki wystawiasz od 1zł czy za jakąś wyższą cenę? Ludzie chętnie licytują? Czy to są bestselery. nowości?
Pytam, bo sama mam trochę książek ale nie chciałabym żeby mi poszły po 1zł.
Nigdy nic nie wystawiam od 1 zł, bo też nie chcę za tą cenę sprzedać- już wolałabym komuś oddać. Nie wszystkie ksiązki się sprzedają, więc zanim coś wystawię sprawdzam, czy są na allegro już wystawione te książki, czy jest jakieś zainteresowanie i jaka cena i od tego uzależniam to, czy wogóle wystawię książkę i za ile. Najlepiej schodzą akademickie i nowości, więc najcześciej jak przeczytam to od razu wystawiam.
Lynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-16, 18:53   #921
bivalvia
Raczkowanie

Cytat:
Wyślę linki, ale jak będę siedzieć na komputerze (jutro), bo w telefonie nie mam tych linków.
Dzięki
Stary 2015-01-16, 19:13   #922
Lynn
Zakorzenienie

Było o karmie dla kotów, a jaką karmę dla psów kupujecie? Ja do tej pory Royal Canin dla kastratów, ale ostatnio czytałam, że RC nie jest zbyt dobry i chciałabym zmienić, ale nie wiem na co. Miałam już kiedyś Acane i Eukanubę, ale nie chciał jeść za bardzo.
Stary 2015-01-16, 19:29   #923
tassia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lynn Pokaż wiadomość
Było o karmie dla kotów, a jaką karmę dla psów kupujecie? Ja do tej pory Royal Canin dla kastratów, ale ostatnio czytałam, że RC nie jest zbyt dobry i chciałabym zmienić, ale nie wiem na co. Miałam już kiedyś Acane i Eukanubę, ale nie chciał jeść za bardzo.
Ja nie mogę sobie przypomnieć jak się nazywa (nie mam juz psa) ale była genialna. Bardzo delikatna dla żołądka. A mój pies był mega alergikiem i naprawdę ekstra się sprawdzała.

---------- Dopisano o 19:22 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ----------

Jak mi wpadnie do głowy napisze zaraz

---------- Dopisano o 19:29 ---------- Poprzedni post napisano o 19:22 ----------

Brit

[/RIGHT]
Stary 2015-01-16, 21:18   #924
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pannaatopowa Pokaż wiadomość
Właśnie o dzbanek mi chodziło. Czy to nie wyjaławia wody z mikroelementów?
Ja nie piję jej od tak, więc nigdy mnie to nie interesowało - przelaną przez filtr przegotowuję i robię z tego herbatę - czajnik używam już 6ty rok i jak nowy, zero kamienia, od herbaty w kubkach zero osadu i o to mi chodziło

- 100/2017 (28304 strony)
- 143/2018 (35435 strony)
- 45/2019 (9833 strony)
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-16, 22:12   #925
nelyen
Zadomowienie

Cytat:

Dla psa kupuję acane light, worek 13kg starcza mi na ok. 3 miesiące, w zooplusie z rabatami to ok 160-170zł. A skład ma jeden z lepszych.

Któregoś razu dla odmiany kupiłam coś z taste of the Wild, starczyło na dłużej, bo piesa niezbyt chętnie jadła. A i skład gorszy. Brata nie próbowałam, hills i royal canin (normalny, nie dieta dla konkretnego schorzenia) to raczej przepłacanie za kiepską jakość :/

Dla kotów z kolei kupowałam sanabelle, taka sobie karma, ale dostają raczej jako dodatek.

Stricte co do oszczędzania - ten miesiąc jest jakiś wyjątkowo dobry, udaje mi się powstrzymać od zachcianek, słodyczy i innych niepotrzebnych rzeczy po prostu staram się trzymać z daleka od sklepów ^^

Więc nie za cnoty i charakter nagrodą jest miłość i nie za posłuszeństwo ani lojalność, ale za wdzięk i niepokorność, za życie samo w sobie w całej jego oczywistości. Wielka jest bowiem w nas potrzeba kochania.

Julia Hartwig, Kot Maurycy
nelyen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-17, 09:09   #926
Lynn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nelyen Pokaż wiadomość
Dla psa kupuję acane light, worek 13kg starcza mi na ok. 3 miesiące, w zooplusie z rabatami to ok 160-170zł. A skład ma jeden z lepszych.

Któregoś razu dla odmiany kupiłam coś z taste of the Wild, starczyło na dłużej, bo piesa niezbyt chętnie jadła. A i skład gorszy. Brata nie próbowałam, hills i royal canin (normalny, nie dieta dla konkretnego schorzenia) to raczej przepłacanie za kiepską jakość :/

Dla kotów z kolei kupowałam sanabelle, taka sobie karma, ale dostają raczej jako dodatek.

Stricte co do oszczędzania - ten miesiąc jest jakiś wyjątkowo dobry, udaje mi się powstrzymać od zachcianek, słodyczy i innych niepotrzebnych rzeczy po prostu staram się trzymać z daleka od sklepów ^^
Może spróbuję ta acane. Z moim psem to jest tak, że on do suchej karmy się zmusza.śmiesznie wygląda jak siedzi w kuchni nad miską, patrzy w ścianę i wali łapa w miskę, bo on chce mięso, a nie karmę;D

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2015-01-17, 09:31   #927
Miss Saeki
Zakorzenienie

Jestem zła, ide reklamować. Tydzien temu kupiłam mały rondelek Ambitiona ze stali nierdzewnej. Kosztował 27 zł. Dziś go chwytam a tam na dnie pełno małych rdzawych kropek... stal nierdzewna chyba sie tak nie zachowuje nie???
Miss Saeki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-17, 09:34   #928
nelyen
Zadomowienie

Cytat:
Może spróbuję ta acane. Z moim psem to jest tak, że on do suchej karmy się zmusza.śmiesznie wygląda jak siedzi w kuchni nad miską, patrzy w ścianę i wali łapa w miskę, bo on chce mięso, a nie karmę;D

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Moja też się na początku modliła nad miską, ale bardzo proste rozwiązanie na to podziałało w tydzień. Dostaje jedzenie o stałych porach, nie zje w pół godziny, to zabieram i będzie dopiero na kolejny posiłek. Szybko zrozumiała, a z czasem się z niej taki głodomór zrobił, że wmiata wszystko w minutę i chce jeszcze.

Czasem dla odmiany dostaje np warzywa i mięso z rosołu i wtedy to już szaleje z radości

Więc nie za cnoty i charakter nagrodą jest miłość i nie za posłuszeństwo ani lojalność, ale za wdzięk i niepokorność, za życie samo w sobie w całej jego oczywistości. Wielka jest bowiem w nas potrzeba kochania.

Julia Hartwig, Kot Maurycy
nelyen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-17, 10:40   #929
beatiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bivalvia Pokaż wiadomość
Dzięki
Podaje linki.
ja najbardziej lubię wg tego przepisu: https://www.youtube.com/watch?v=JsPJhd_p1PM
jest tez taki: http://gotuj.skutecznie.tv/2010/09/d...lada-z-indyka/
i ogólnie ta blogerka ma kilka rożnych przepisów na szynkę. Tutaj jest link z działu 'domowe wędliny': http://gotuj.skutecznie.tv/category/...omowe-wedliny/

Ja już teraz robię różnie, wszystko gotuje i zawijam tak samo, ale daję różne przyprawy, to już zależy od preferencji

Narysuj mi coś

23/6
Stary 2015-01-17, 11:23   #930
bivalvia
Raczkowanie

Cytat:
Podaje linki.
ja najbardziej lubię wg tego przepisu: https://www.youtube.com/watch?v=JsPJhd_p1PM
jest tez taki: http://gotuj.skutecznie.tv/2010/09/d...lada-z-indyka/
i ogólnie ta blogerka ma kilka rożnych przepisów na szynkę. Tutaj jest link z działu 'domowe wędliny': http://gotuj.skutecznie.tv/category/...omowe-wedliny/

Ja już teraz robię różnie, wszystko gotuje i zawijam tak samo, ale daję różne przyprawy, to już zależy od preferencji
Takie proste, a wygląda cudownie! Wezmę się od razu do zrobienia tej gotowanej
Niestety mam beznadziejny piekarnik, więc z jakąś pieczoną wędliną powstrzymam się do wizyty w domu rodzinnym.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości