Novynette/Mercilon - wątek zbiorczy! - Strona 32 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-06-13, 09:38   #931
Natalica
Raczkowanie

Dot.: Tabletki NOVYNETTE - zbiorczy

Ja mam mam spory problem, gdyż zaczełam brać te tabletki po raz pierwszy tydzień temu ( moje pierwsze anty) w 1 dniu okresu w celu przesunięcia następnego okresu który miał się pojawić 4lipca ( przyjeżdża TŻ bo długiej rozłące więc....) Aha dostałam te tabletki bez badania bo poszłam do lekarza z prośbą o przesunięcie ale już dostałam okres więc nei chciałam się badać.

I od 3 dnia dnia miałam cholerne mdłości, od wczoraj tak jakby już mniej, ale piersi mi jakoś tak napuchły i są obolałe. I to mnie doprawadza do płaczu tak naprawdę bo i tak mam duże a teraz to już w ogóle poza tym od czasu przyjmowania tabletek mogę cały czas popołudniu no i mam takie wzdęcia że w ogóle za przeproszeniem się nei załatwiam. Czuję się jak spuchnięta krowa a TŻ będzie za tydzień. czy mogę je sama z siebie odstawić by wszytsko powróciło do normy? dziś powinnam wziąć 8 ale już nie chcę tych cholernych tabletek bo nie po to tyle ćwiczyłam itd żeby teraz tak się czuć

Proszę o odp.
Stary 2008-06-13, 10:23   #932
Stromanthe
Zadomowienie

GG do Stromanthe

Biorę je od roku i wszystko wskazuje na to, że będę je zmieniała. Suchość "tam" i libido leżące w depresji. Teraz zaczynam ostatnie opakowanie (wykupiłam 2, zostało mi jeszcze jedno) i niedługo idę do ginekologa po inne
Stromanthe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-13, 12:16   #933
EwelinQsia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Natalica Pokaż wiadomość
Ja mam mam spory problem, gdyż zaczełam brać te tabletki po raz pierwszy tydzień temu ( moje pierwsze anty) w 1 dniu okresu w celu przesunięcia następnego okresu który miał się pojawić 4lipca ( przyjeżdża TŻ bo długiej rozłące więc....) Aha dostałam te tabletki bez badania bo poszłam do lekarza z prośbą o przesunięcie ale już dostałam okres więc nei chciałam się badać.

I od 3 dnia dnia miałam cholerne mdłości, od wczoraj tak jakby już mniej, ale piersi mi jakoś tak napuchły i są obolałe. I to mnie doprawadza do płaczu tak naprawdę bo i tak mam duże a teraz to już w ogóle poza tym od czasu przyjmowania tabletek mogę cały czas popołudniu no i mam takie wzdęcia że w ogóle za przeproszeniem się nei załatwiam. Czuję się jak spuchnięta krowa a TŻ będzie za tydzień. czy mogę je sama z siebie odstawić by wszytsko powróciło do normy? dziś powinnam wziąć 8 ale już nie chcę tych cholernych tabletek bo nie po to tyle ćwiczyłam itd żeby teraz tak się czuć

Proszę o odp.
Chrmonów nie mozna ostawiac tak o! Oczywiscie jesli naprawde fatalnie sie czujesz to odstaw, ale ja przy pierwszym opakowaniu mialam tak straszne bole glowy ze nawet do szkoly 2 dni nie szlam, teraz juz organizm sie przyzwyczail i wszystko jest ok, wiec mysle ze warto poczekac
EwelinQsia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-13, 12:21   #934
Natalica
Raczkowanie

no rozumiem ale ja biorę tylko tydzień narazie a do gin nie mam możliwości teraz iść, strasznie mnie to frustruje takie samopoczucie i ryczeć mi się się chcę ciągle. są jakieś konsekwencje jak je przestane po prostu brać?
Stary 2008-06-13, 12:31   #935
EwelinQsia
Zadomowienie

no gospodarka chormonalna moze Ci sie pomieszac, chormony to nie witamina C I nie wazne czy bierzesz tydzien czy 4 miesiace.
EwelinQsia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-13, 16:04   #936
laurntina
Raczkowanie

Brałam novynette i mi nie pasowały - libido fatalne, suchość tam również poza tym cera sucha i jakies dziwne liszaje jakby - mimo stosowania kremow nawilzajacych itd. Zmieniałam na marvelon i jest ok.
laurntina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-14, 20:23   #937
frida110
Zakorzenienie

Biorę Novynette od półtora roku. Nigdy nie pasowała mi forma oznakowania dni i nigdy na to nie zwracałam uwagi. W tym miesiącu postanowiłam, że nie będę już liczyc tabletek - jak mi sie zdarzało do tej pory, tylko będę brała zgodnie z rozpiską na listku. I co? Biorę tabletki już z przyzwyczajenia i robię to tak odruchowo, że czasem w ogóle zapominam, że już ją połknęłam. Jeżeli do tej pory nie pamiętałam to przeliczałam listek i było ok.

Do tego miesiąca!!!!
Jeżeli dobrze kojarzę - w poniedziałek właśnie wzięłam tak odruchowo, potem sprawdziłam listek (nie tak jak zawsze) tylko popatrzyłam na oznakowanie dnia tygodnia i przy pon nie było tabletki - czyli stwierdziłam, że wzięłam. W takiej błogiej nieświadomości byłam do wczoraj, gdy przy braniu kolejnej tabletki postanowiłam jednak przeliczyc listek. I co????
Nie mogłam uwierzyc własnym oczom. Liczyłam co najmniej 4 razy, w tą i z powrotem i cały czas mi wychodziło, że według wziętych tabletek jest czwartek, a nie piątek.
Na listku Novynette dni są oznaczone pomiędzy tabletkami, a nie pod, co znacznie utrudnia ich identyfikację z danym dniem. W poniedziałek popatrzyłam, że miejsce nad literką N jest wolne i następne też. A dopiero teraz dopatrzyłam się, że do N odpowiada bok listka ( nr 10) a nie 9.

No i nie wiem co teraz robic? Schizuję się, że mogłam zajśc w ciążę - tylko jak to sprawdzic, jeżeli na jakikolwiek test jest za wcześnie. A najbliższy termin okresu to sobota za dwa tygodnie
frida110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-14, 22:19   #938
czarna_90
Raczkowanie

No niestety teraz tego nie sprawdzisz. Na ulote jest napisane, że jeśli sie nie wzieło jednej tabletki nalezy dodatkowo się zabezpieczać przez 7 dni..

A ja mam taki problem: Jestem przy czwartym opakowaniu. Mniej więcej od połowy trzeciego cały czas mam okropny humor, płacze z byle powodu, kiedyś male kłopoty przeżywam po kilka dni. Czy to mozliwe, że mam tak od tabletek? Wiem, że mogą wpływać na humory, ale dopiero przy trzeim opakowaniu? Kiedy własnie wszytsko powinno się unormować?
czarna_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-14, 22:30   #939
Elfryd
Raczkowanie

Dziewczyny a ja mam proste i pewnie głupie pytanie: codziennie przyjmuje tabletkę o innej porze, ale zawsze rano, w ciągu tygodnia między 6 a 7.30 rano, a w weekendy gdzieś ok 9-10, raz czy dwa zdarzyło się nawet o 11.30. Czy w takim wypadku, tzn brania tabletki codziennie o innej godzinie, jest możliwość że skuteczność jest obniżona? W uniwersalnej ulotce wyczytałam że skuteczność jest zachowana, ale nie wiem czy dotyczy to brania tabletek codziennie o innej porze...
Elfryd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-14, 22:50   #940
frida110
Zakorzenienie

Czarna_90 - tabletki to hormony, a my jesteśmy ukształtowane przez hormony. Może przy następnym opakowaniu będzie już lepiej.

Elfryd - Uważam osobiście, że nie ma z tym problemu. Skutecznośc jest zachowana.
Stary 2008-06-15, 19:01   #941
asiorek1988
Przyczajenie

hej!
skonczylam pierwsze opakowanie tabltek i teraz mam przerwe. czy nasteppne opakowanie zaczac w 7 czy czy dopiero po 7 dniach?? czyli 8 dnia??? biore je o 21.00
asiorek1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-15, 19:12   #942
frida110
Zakorzenienie

Siedem dni musi minąc od wzięcia ostatniej tabletki - więc bierzesz ósmego dnia. W jaki dzień wzięłaś ostatnią tabletkę?

A ja siedzę ze swoimi schizami. Dzisiaj coś pobolewa mnie brzuch od rana i ja już spanikowana, że to ciąża.
Stary 2008-06-15, 20:51   #943
Elfryd
Raczkowanie

frida110 ja też się schizuje bo wczoraj wyczytałam że po skończeniu kuracji antybiotykiem należy się zabezpieczać dodatkowo przez 14 lub 7 dni (opinie były podzielone) ponieważ antybiotyki zaniżają skuteczność tabletek anty... a ja sie kochałam w 7 dniu po skończeniu kuracji bez dodatkowego zabezpieczenia, tylko stosunek przerywany ;/ była to moja 7 tabletka (antybiotyki brałam dokładnie całą przerwę) i teraz sie martwie
Stary 2008-06-15, 21:35   #944
frida110
Zakorzenienie

No to jest nas dwie Schizowac się w grupie jest trochę raźniej. Kiedy masz miec spodziewany okres?
Stary 2008-06-15, 21:53   #945
Elfryd
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez frida110 Pokaż wiadomość
No to jest nas dwie Schizowac się w grupie jest trochę raźniej. Kiedy masz miec spodziewany okres?
Tego też nie wiem ;p bo biorę dopiero 2 opakowanie tabletek, jutro zaczynam przerwe, a po pierwszym opakowaniu dostałam dopiero w 4 dniu przerwy... ale kupiłam dzisiaj test, zrobię jutro z rana, akurat będzie 14 dni "po". Nie no, ale jak myślisz czy tabletki + stosunek przerywany to jakieś szanse na wpadkę? Tylko to było 7 dni po tym nieszczęsnym antybiotyku ;/ ale brałam go w czasie przerwy więc nie wiem czy mogło dojść do interakcji skoro nie brałam anty...
jakie to pogmatwane
Stary 2008-06-15, 22:25   #946
frida110
Zakorzenienie

Elfryd - zaufaj tabletkom. Ja biorę tabletki już od kilku lat - Novynette od 1,5 roku, a wcześniej Cilest, przez ten czas brałam nie raz antybiotyki i wszystko było ok. Zobaczysz okres przyjdzie normalnie
U mnie okres zawsze wypadał 3 albo 4 dnia przerwy.
Chciałabym żeby to już była niedziela za dwa tygodnie. ;(
Stary 2008-06-15, 22:45   #947
Elfryd
Raczkowanie

Staram się zaufać, ale jestem nowicjuszką i wiadomo.... do tego zawsze panikuje, już nie raz robiłam testy z błahych powodów i zawsze było ok, a potem moje obawy wydawały się niedorzeczne. Trzymam kciuki żeby wszystko u Ciebie rozwiązało się pomyślnie

A tak swoją drogą, skąd się wziął Twój nick? Mój jest "fridą po ewolucji" bo znajomi mówią na mnie właśnie frida (nie wiedzieć czemu :P)

Ehh.. oby do jutra, dzięki za poradę i dodanie otuchy
Stary 2008-06-16, 07:01   #948
frida110
Zakorzenienie

No i dzisiaj Jak tam? Na pewno wszystko ok. pozdrawiam
A frida na mnie mówiono od dziecka ( fridka), a potem przekształciło się na frida.
Stary 2008-06-16, 08:25   #949
saszulek23
Raczkowanie

frida110, Elfryd hehe nie panikowac!! ja zapomnialam 20 tab z poprzedniego listka, teraz jestem na 8 kolejnego i bylam u lekarza sie wypyytac i pani doktor powiedziala ze nie bylo niebezpieczenstwa jezeli wzielam kolejna tabletke i ze najwazniejsze jest zeby nie przedluzac przerwy 7dniowej. staram sie temu ufac wiec nie siac paniki bo i mnie ogarnie wszystko bedzie ok
Stary 2008-06-16, 08:59   #950
frida110
Zakorzenienie

Saszulek ale ja nie wzięłam 5 tabletki - poniedziałek, a zanim się zorientowałam był piątek. A ryzyko przy początkowych tabletkach jest największe.
Mam cichą nadzieję, że jest ok, chociaż dzisiaj też brzuch boli.

Ale dziękuje za słowa wsparcia
Stary 2008-06-16, 11:33   #951
Elfryd
Raczkowanie

Ufff... wszystko ok więc jestem spokojna i czekam na okres. Widze frida że obie takie fridki jesteśmy na mnie zaczęto tak mówić w szkole i jakoś nie chce się to ode mnie odczepić.
Tak jak mówiłam trzymam kciuki, jak tylko czegoś się dowiesz daj znać
pozdrawiam
Stary 2008-06-17, 01:08   #952
misty82
Zadomowienie

Witam
Ja sie wkoncu zdecydowałam na tabletkiPrzepisała mi novynette, kupiłam dzis i czekam jeszce dzien lub 2 na okres i pierwszą tabsęKurde boje sie trocheczy nie przytyję,tych plamień o których mi dr powiedziała ,ze w pierwszym miesiacu to normalne, spadku libido i wogóle..ehh abym tylko na nie normalnie reagowała
Czekam juz z niecierpliwością na ten okrs bo chce zobaczyc "co to bedzie" jak juz zaczne brac
Mam tez pytanie czy podczas dni "płodnych" uzywacie dodatkowego zbzpieczenia czy pozawalacie partnetowi konczyć'w sirodku'???

19.IX.2009 Nasz dzień
misty82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-17, 10:56   #953
czarna_90
Raczkowanie

Przy prawidłowo branych tabletkach, nie ma dni płodnych. Jesli ich zapomnisz/zgubiszz etc. owulacja jesli już by sie pojawiła, wcale nie musi byc w 14 dniu, tak jak w normalnym cyklu. Więc dodatkowe zabezpieczenia są bez sensu.
czarna_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-17, 22:09   #954
OE6
Zadomowienie

Dobra dziewczynki pytanie za sto punktów

Jutro idę na romantyczną kolacyjkę i nocke z TŻ. Planujemy wino. Tabsy biorę o 20. Jeśli winko wypiję o 22-23 to coś się stanie?
OE6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-18, 00:09   #955
asiorek1988
Przyczajenie

alkohol chyba nie ma wplywu na dzialanie tabletki.....wiadomo ze nie mozna przedawkowac.. zeby nie zwrocic tabletki hehe
asiorek1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-18, 10:49   #956
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez OE6 Pokaż wiadomość
Dobra dziewczynki pytanie za sto punktów

Jutro idę na romantyczną kolacyjkę i nocke z TŻ. Planujemy wino. Tabsy biorę o 20. Jeśli winko wypiję o 22-23 to coś się stanie?
jeżeli nie nie zwrócisz tabletki do 24 to nic sie nie stanie

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-18, 10:56   #957
OE6
Zadomowienie

Ok. dzięki.

Nie powinnam zwrócić xD
OE6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-24, 14:33   #958
owieczkaa
Zakorzenienie

HiHiHi ja tez schizuje. Mam pierwszy dzien przerwy, czekam na krwawienie. Kochałam sie z chłopakiem do końca przy 14 i 19 tabletce. Biore regularnie, leków nie biore ale i tak schizuje przez mojego gina, który powiedzial ze jestem zabezpieczona dopiero od drugiego opakowania novynetki. Echhhhh. Dodam że to było moje pierwsze opakowanie.
Stary 2008-06-24, 15:12   #959
Jeanne90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez owieczkaa Pokaż wiadomość
HiHiHi ja tez schizuje. Mam pierwszy dzien przerwy, czekam na krwawienie. Kochałam sie z chłopakiem do końca przy 14 i 19 tabletce. Biore regularnie, leków nie biore ale i tak schizuje przez mojego gina, który powiedzial ze jestem zabezpieczona dopiero od drugiego opakowania novynetki. Echhhhh. Dodam że to było moje pierwsze opakowanie.
Jeżeli pierwszą tabletkę wzięłaś w pierwszym dniu miesiączki to jesteś zabezpieczona od samego początku.
Stary 2008-06-24, 16:48   #960
owieczkaa
Zakorzenienie

Wiem, wiem, ale jednak mam stresa
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości