|
|
#931 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Tabletki NOVYNETTE - zbiorczy
Ja mam mam spory problem, gdyż zaczełam brać te tabletki po raz pierwszy tydzień temu ( moje pierwsze anty) w 1 dniu okresu w celu przesunięcia następnego okresu który miał się pojawić 4lipca ( przyjeżdża TŻ bo długiej rozłące więc....) Aha dostałam te tabletki bez badania bo poszłam do lekarza z prośbą o przesunięcie ale już dostałam okres więc nei chciałam się badać.
I od 3 dnia dnia miałam cholerne mdłości, od wczoraj tak jakby już mniej, ale piersi mi jakoś tak napuchły i są obolałe. I to mnie doprawadza do płaczu tak naprawdę bo i tak mam duże a teraz to już w ogóle poza tym od czasu przyjmowania tabletek mogę cały czas popołudniu no i mam takie wzdęcia że w ogóle za przeproszeniem się nei załatwiam. Czuję się jak spuchnięta krowa a TŻ będzie za tydzień. czy mogę je sama z siebie odstawić by wszytsko powróciło do normy? dziś powinnam wziąć 8 ale już nie chcę tych cholernych tabletek bo nie po to tyle ćwiczyłam itd żeby teraz tak się czuć Proszę o odp.
|
|
#932 |
|
Zadomowienie
|
Biorę je od roku i wszystko wskazuje na to, że będę je zmieniała. Suchość "tam" i libido leżące w depresji. Teraz zaczynam ostatnie opakowanie (wykupiłam 2, zostało mi jeszcze jedno) i niedługo idę do ginekologa po inne
|
|
|
|
#933 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#934 |
|
Raczkowanie
|
no rozumiem ale ja biorę tylko tydzień narazie a do gin nie mam możliwości teraz iść, strasznie mnie to frustruje takie samopoczucie i ryczeć mi się się chcę ciągle. są jakieś konsekwencje jak je przestane po prostu brać?
|
|
#935 |
|
Zadomowienie
|
no gospodarka chormonalna moze Ci sie pomieszac, chormony to nie witamina C
I nie wazne czy bierzesz tydzien czy 4 miesiace.
|
|
|
|
#936 |
|
Raczkowanie
|
Brałam novynette i mi nie pasowały - libido fatalne, suchość tam również poza tym cera sucha i jakies dziwne liszaje jakby - mimo stosowania kremow nawilzajacych itd. Zmieniałam na marvelon i jest ok.
|
|
|
|
#937 |
|
Zakorzenienie
|
Biorę Novynette od półtora roku. Nigdy nie pasowała mi forma oznakowania dni i nigdy na to nie zwracałam uwagi. W tym miesiącu postanowiłam, że nie będę już liczyc tabletek - jak mi sie zdarzało do tej pory, tylko będę brała zgodnie z rozpiską na listku. I co? Biorę tabletki już z przyzwyczajenia i robię to tak odruchowo, że czasem w ogóle zapominam, że już ją połknęłam. Jeżeli do tej pory nie pamiętałam to przeliczałam listek i było ok.
Do tego miesiąca!!!! Jeżeli dobrze kojarzę - w poniedziałek właśnie wzięłam tak odruchowo, potem sprawdziłam listek (nie tak jak zawsze) tylko popatrzyłam na oznakowanie dnia tygodnia i przy pon nie było tabletki - czyli stwierdziłam, że wzięłam. W takiej błogiej nieświadomości byłam do wczoraj, gdy przy braniu kolejnej tabletki postanowiłam jednak przeliczyc listek. I co???? Nie mogłam uwierzyc własnym oczom. Liczyłam co najmniej 4 razy, w tą i z powrotem i cały czas mi wychodziło, że według wziętych tabletek jest czwartek, a nie piątek. Na listku Novynette dni są oznaczone pomiędzy tabletkami, a nie pod, co znacznie utrudnia ich identyfikację z danym dniem. W poniedziałek popatrzyłam, że miejsce nad literką N jest wolne i następne też. A dopiero teraz dopatrzyłam się, że do N odpowiada bok listka ( nr 10) a nie 9. ![]() No i nie wiem co teraz robic? Schizuję się, że mogłam zajśc w ciążę - tylko jak to sprawdzic, jeżeli na jakikolwiek test jest za wcześnie. A najbliższy termin okresu to sobota za dwa tygodnie
|
|
|
|
#938 |
|
Raczkowanie
|
No niestety teraz tego nie sprawdzisz. Na ulote jest napisane, że jeśli sie nie wzieło jednej tabletki nalezy dodatkowo się zabezpieczać przez 7 dni..
A ja mam taki problem: Jestem przy czwartym opakowaniu. Mniej więcej od połowy trzeciego cały czas mam okropny humor, płacze z byle powodu, kiedyś male kłopoty przeżywam po kilka dni. Czy to mozliwe, że mam tak od tabletek? Wiem, że mogą wpływać na humory, ale dopiero przy trzeim opakowaniu? Kiedy własnie wszytsko powinno się unormować? |
|
|
|
#939 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny a ja mam proste i pewnie głupie pytanie: codziennie przyjmuje tabletkę o innej porze, ale zawsze rano, w ciągu tygodnia między 6 a 7.30 rano, a w weekendy gdzieś ok 9-10, raz czy dwa zdarzyło się nawet o 11.30. Czy w takim wypadku, tzn brania tabletki codziennie o innej godzinie, jest możliwość że skuteczność jest obniżona? W uniwersalnej ulotce wyczytałam że skuteczność jest zachowana, ale nie wiem czy dotyczy to brania tabletek codziennie o innej porze...
|
|
|
|
#940 |
|
Zakorzenienie
|
Czarna_90 - tabletki to hormony, a my jesteśmy ukształtowane przez hormony. Może przy następnym opakowaniu będzie już lepiej.
Elfryd - Uważam osobiście, że nie ma z tym problemu. Skutecznośc jest zachowana. |
|
|
|
#941 |
|
Przyczajenie
|
hej!
skonczylam pierwsze opakowanie tabltek i teraz mam przerwe. czy nasteppne opakowanie zaczac w 7 czy czy dopiero po 7 dniach?? czyli 8 dnia??? biore je o 21.00 |
|
|
|
#942 |
|
Zakorzenienie
|
Siedem dni musi minąc od wzięcia ostatniej tabletki - więc bierzesz ósmego dnia. W jaki dzień wzięłaś ostatnią tabletkę?
A ja siedzę ze swoimi schizami. Dzisiaj coś pobolewa mnie brzuch od rana i ja już spanikowana, że to ciąża. |
|
|
|
#943 |
|
Raczkowanie
|
frida110 ja też się schizuje bo wczoraj wyczytałam że po skończeniu kuracji antybiotykiem należy się zabezpieczać dodatkowo przez 14 lub 7 dni (opinie były podzielone) ponieważ antybiotyki zaniżają skuteczność tabletek anty... a ja sie kochałam w 7 dniu po skończeniu kuracji bez dodatkowego zabezpieczenia, tylko stosunek przerywany ;/ była to moja 7 tabletka (antybiotyki brałam dokładnie całą przerwę) i teraz sie martwie
|
|
|
|
#944 |
|
Zakorzenienie
|
No to jest nas dwie
Schizowac się w grupie jest trochę raźniej. Kiedy masz miec spodziewany okres?
|
|
|
|
#945 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
jakie to pogmatwane
|
|
|
|
|
#946 |
|
Zakorzenienie
|
Elfryd - zaufaj tabletkom. Ja biorę tabletki już od kilku lat - Novynette od 1,5 roku, a wcześniej Cilest, przez ten czas brałam nie raz antybiotyki i wszystko było ok. Zobaczysz okres przyjdzie normalnie
![]() U mnie okres zawsze wypadał 3 albo 4 dnia przerwy. Chciałabym żeby to już była niedziela za dwa tygodnie. ;( |
|
|
|
#947 |
|
Raczkowanie
|
Staram się zaufać, ale jestem nowicjuszką i wiadomo.... do tego zawsze panikuje, już nie raz robiłam testy z błahych powodów i zawsze było ok, a potem moje obawy wydawały się niedorzeczne. Trzymam kciuki żeby wszystko u Ciebie rozwiązało się pomyślnie
![]() A tak swoją drogą, skąd się wziął Twój nick? Mój jest "fridą po ewolucji" bo znajomi mówią na mnie właśnie frida (nie wiedzieć czemu :P) Ehh.. oby do jutra, dzięki za poradę i dodanie otuchy
|
|
|
|
#948 |
|
Zakorzenienie
|
No i dzisiaj
Jak tam? Na pewno wszystko ok. pozdrawiamA frida na mnie mówiono od dziecka ( fridka), a potem przekształciło się na frida. |
|
|
|
#949 |
|
Raczkowanie
|
frida110, Elfryd hehe nie panikowac!! ja zapomnialam 20 tab z poprzedniego listka, teraz jestem na 8 kolejnego i bylam u lekarza sie wypyytac i pani doktor powiedziala ze nie bylo niebezpieczenstwa jezeli wzielam kolejna tabletke i ze najwazniejsze jest zeby nie przedluzac przerwy 7dniowej. staram sie temu ufac wiec nie siac paniki bo i mnie ogarnie
wszystko bedzie ok
|
#950 |
|
Zakorzenienie
|
Saszulek ale ja nie wzięłam 5 tabletki - poniedziałek, a zanim się zorientowałam był piątek. A ryzyko przy początkowych tabletkach jest największe.
Mam cichą nadzieję, że jest ok, chociaż dzisiaj też brzuch boli. Ale dziękuje za słowa wsparcia
|
|
|
|
#951 |
|
Raczkowanie
|
Ufff... wszystko ok
więc jestem spokojna i czekam na okres. Widze frida że obie takie fridki jesteśmy na mnie zaczęto tak mówić w szkole i jakoś nie chce się to ode mnie odczepić.Tak jak mówiłam trzymam kciuki, jak tylko czegoś się dowiesz daj znać ![]() pozdrawiam |
|
|
|
#952 |
|
Zadomowienie
|
Witam
Ja sie wkoncu zdecydowałam na tabletki Przepisała mi novynette, kupiłam dzis i czekam jeszce dzien lub 2 na okres i pierwszą tabsę Kurde boje sie troche czy nie przytyję,tych plamień o których mi dr powiedziała ,ze w pierwszym miesiacu to normalne, spadku libido i wogóle..ehh abym tylko na nie normalnie reagowała![]() ![]() Czekam juz z niecierpliwością na ten okrs bo chce zobaczyc "co to bedzie" jak juz zaczne brac ![]() ![]() Mam tez pytanie czy podczas dni "płodnych" uzywacie dodatkowego zbzpieczenia czy pozawalacie partnetowi konczyć'w sirodku'???
|
#953 |
|
Raczkowanie
|
Przy prawidłowo branych tabletkach, nie ma dni płodnych. Jesli ich zapomnisz/zgubiszz etc. owulacja jesli już by sie pojawiła, wcale nie musi byc w 14 dniu, tak jak w normalnym cyklu. Więc dodatkowe zabezpieczenia są bez sensu.
|
|
|
|
#954 |
|
Zadomowienie
|
Dobra dziewczynki pytanie za sto punktów
![]() Jutro idę na romantyczną kolacyjkę i nocke z TŻ. Planujemy wino. Tabsy biorę o 20. Jeśli winko wypiję o 22-23 to coś się stanie? |
|
|
|
#955 |
|
Przyczajenie
|
alkohol chyba nie ma wplywu na dzialanie tabletki.....wiadomo ze nie mozna przedawkowac.. zeby nie zwrocic tabletki hehe
|
|
|
|
#956 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#957 |
|
Zadomowienie
|
Ok. dzięki.
Nie powinnam zwrócić xD |
|
|
|
#958 |
|
Zakorzenienie
|
HiHiHi ja tez schizuje. Mam pierwszy dzien przerwy, czekam na krwawienie. Kochałam sie z chłopakiem do końca przy 14 i 19 tabletce. Biore regularnie, leków nie biore ale i tak schizuje przez mojego gina, który powiedzial ze jestem zabezpieczona dopiero od drugiego opakowania novynetki. Echhhhh. Dodam że to było moje pierwsze opakowanie.
|
|
|
|
#959 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#960 |
|
Zakorzenienie
|
Wiem, wiem, ale jednak mam stresa
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:10.

poza tym od czasu przyjmowania tabletek mogę cały czas popołudniu no i mam takie wzdęcia że w ogóle za przeproszeniem się nei załatwiam. Czuję się jak spuchnięta krowa a TŻ będzie za tydzień.
czy mogę je sama z siebie odstawić by wszytsko powróciło do normy? dziś powinnam wziąć 8 ale już nie chcę tych cholernych tabletek bo nie po to tyle ćwiczyłam itd żeby teraz tak się czuć

Schizowac się w grupie jest trochę raźniej. Kiedy masz miec spodziewany okres?

czy nie przytyję,tych plamień o których mi dr powiedziała ,ze w pierwszym miesiacu to normalne, spadku libido i wogóle..ehh abym tylko na nie normalnie reagowała