|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#931 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy
No logika wskazuje na to, że tak. Ale plan trzeba oddać w lutym/marcu , a wtedy może z 5% maturzystów ma już gotową prezentację...
#932 |
Zakorzenienie
|
Zależy jak się do tego podejdzie- czy ktos pisze w ferie i następnie pisze plan, czy też na 2 dni przed oddaniem planu wymyśla coś na szybkiego i potem w kwietniu czy tam nawet maju siedzi i kombinuje jak napisać żeby się zgadzało, zresztą chyba taki ostateczny plan to oddaje się później
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#933 |
Zakorzenienie
|
Nikt nie pomoże z motywem samotności bohatera w romantyzmie i współczesności?
Bardziej mi chodzi o lektury współczesne, na których mogłabym się oprzeć.. (poza Małym Księciem) |
![]() ![]() |
![]() |
#934 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#935 |
Zakorzenienie
|
Ja najpierw robie konspekt(tego sie nie oddaje do sprawdzenia) a pozniej pisze prace-tak mi latwiej.
Zrobie sobie punkty i wg tego bede wiedziala co napisac a pozniej mowic-dla mnie to logiczne.
![]() |
#936 | |
Raczkowanie
|
W literaturze fantastycznonaukowej
![]() Ma ktoś ten sam temat? Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#937 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziekuje kochana ![]() ![]() ![]() ![]() Jeszcze raz dziekuje za pomoc ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#938 |
Raczkowanie
|
Błagam o pomoc!
Mój temat to: Motyw Anioła w literaturze i sztuce. Chciałam opisać Anioły w oczach dziecka... Czy mogę zawęzić swoją pracę tylko do tej problematyki? Na literaturę wybrałabym: -"Jamioł" - Henryka Sienkiewicza -"W zwierciadle, niejasno" -Gaarder Jostein -"Tam, gdzie spadają anioły" - Doroty Terakowskiej. -Teofil Lenartowicz - "Aniele pójdę za tobą" wiersz A na sztukę: -Obraz Malczewskiego - "Aniele, pójdę za tobą." Myślicie, że takie ograniczenie będzie dobre? Czy możecie mi podać, jeżeli znacie, jeszcze inne książki o takiej tematyce, bądź film, muzykę, czy malarstwo? Z góry dziękuję ![]() Pozdrawiam.
"Don't forget. I'm also just a girl, standing in front of a boy, asking him to love her." Julia Roberts in Notting Hill ![]() ... "If tomorrow never comes Will he know how much I loved him"?? ![]() Edytowane przez Kikunka Czas edycji: 2009-02-23 o 15:48 |
![]() ![]() |
![]() |
#939 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#940 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#941 |
Raczkowanie
|
![]()
Błagam was o pomoc nikt nie chce mi doradzić ( nawet nauczyciele) jak sformułować tezę do prezentacji miłość jak żródło cierpienia. Nie mam do kogo się zwrócić a czasu coraz mniej . To nie jest praca domowa po prostu potrzebuje rady. Proisze pomóżcie...............
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#942 |
Zakorzenienie
|
Dot.: matura:((
To zależy od dzieł i od tego co chcesz mówić.
Ja tego nigdy nie pojmę : jak można wybrać temat prezentacji nie potrafiąc go zrealizować ? ![]()
#943 |
Zakorzenienie
|
Tezą do tej pracy jest właśnie temat: Miłość jako źródło cierpienia. Potem udowadniasz, że tak właśnie jest. Możesz mówić o Werterze, Gustawie z Dziadów, ogólnie o twórczości Mickiewicza, Nowej Heloizie itd. itp.
#944 |
Raczkowanie
|
Ja bym spróbowała napisać coś o Makbecie.Jak to miłość Lady Makbet do męża doprowadziła ją i jego do cierpienia.Jest dużo takich przykładów w literaturze,jak np.Lalka,Wokulski strasznie cierpiał z powodu miłości.Poszukaj w lekturach, tam od groma tego jest.Prawie każda nieszczęśliwa miłość prowadzi do cierpienia,a miłości jest w literaturze od groma.
Można też dodać Romeo i Julia,oni się przecież zabili - właśnie po to,aby nie cierpieć z powodu myśli o śmierci ukochanego.Jeżeli dobrze pamiętam to też Tristian i Izolda. |
![]() ![]() |
![]() |
#945 |
Raczkowanie
|
ale ja wiem jakie utwory wybrać tylko nauczycielka mówiła mi że żle zformułowała tezę że temat to nie to samo co teza właśnie chodzi mi tylko jak sformułować czy takie coś jak cierpienie spowodowane nieszczęśliwą miłością ma destrukcyjny wpływ na człowieka albo że zły wybór obiektu uczuć powoduje cierpienie i właśnie nie wiem czy takie coś jest prawidłowe
|
![]() ![]() |
![]() |
#946 |
Zakorzenienie
|
Nie roumiem, nauczycielka mowi Ci, ze temat nie jest teza, a nie chce nic podpowiedzieć
![]() Ciezko mi w to uwierzyć ![]()
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() Edytowane przez layla_lbn Czas edycji: 2009-02-23 o 19:31 |
![]() ![]() |
![]() |
#947 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#948 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#949 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po prostu nie rozumiem tego - tematu nikt Ci nie narzucił,sama wybrałaś i nie wiesz jak robić. Teza najprostsza z możliwych - Miłość jest źródłem cierpień. I udowadniasz to utworami.
![]() |
#950 |
Ona przychodzi nocą ;)
|
Cały romantyzm to wielkie cierpienie z powodu miłości
![]() Giaur, Dziady, Werter, Konrad. Oprócz tego Nad Niemnem, Lalka, Romeo i Julia ![]() ![]()
#951 |
Raczkowanie
|
to znaczy ja wiem już jakie lektury ale problem z tezą
|
![]() ![]() |
![]() |
#952 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dałabym taką samą tezę jak zaproponowała serendipity. Swoją drogą podoba mi się temat twojej prezentacji ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#953 |
Zakorzenienie
|
Teza to moim zdaniem: Milosc to zrodlo cierpien.
![]()
![]() |
#954 |
Raczkowanie
|
U mnie w szkole nauczyciele mówili że teza to nie to samo co temat a przekręcenie tematu w tezę jest błędne. Teza ma się wiązać z tematem ale nie może być identyczna jak temat. Nauczycielka powiedziała mi że nie może za mnie decydować że sama musze podjąc decyzje Ale sama nie wiem co z tym robić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#955 |
Zakorzenienie
|
Jeżeli masz pisać na temat "Miłość jako źródło cierpienia", to tezą będzie np. "Miłość jest źródłem cierpienia". Tu nie da się wiele wykombinować.
#956 |
Zakorzenienie
|
kocha się tylko to od czego się cierpi
![]()
#957 |
Zakorzenienie
|
teza jest twoj temat czyli "Milosc Jako Zrodlo Cierpienia"
#958 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny dobrze piszą teza to "miłość to źródło cierpień" "miłość jest źródłem cierpień"
Nauczycielki nie rozumiem powinna raczej pomagać swoim podopiecznym ale mogę się mylić. Jak nie jesteś pewna co to pracy, tezy itp to może warto umówić sie na korepetycje z polskiego i wyjaśnic watpliwosci. Ja przed matura chodzilam na korki i bardzo mi pomogły. |
![]() ![]() |
![]() |
#959 |
Raczkowanie
|
dzięki wszystkim za rady
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#960 |
Konto usunięte
|
Możesz też trochę rozwinąć tą teze i na przykład: Renesansowa miłość źródłem cierpień.
I wtedy mówisz o utworach z renesansu ![]() Temat pracy nie musi być tezą ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:43.