Wiosna z brzuszkiem, Lato z wózkiem - Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010 cz.VI - Strona 32 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-05-20, 16:45   #931
niezawsze
Zakorzenienie

Dot.: Wiosna z brzuszkiem, Lato z wózkiem - Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010 cz.VI

Cytat:
Napisane przez jaszczka Pokaż wiadomość
zapomniałam, że miałam napisać o zzo pytałyście o skutki uboczne
u nas na SR położna ogólnie odradzała, mimo że Epidural jest dostępny i bezpłatny i tu w Irlandii rodzi z nim ponad 60% kobiet... ogólnie mówiła, że poród zostaje wydłużony o około 2 godziny, samo parcie zajmuje zazwyczaj około 1,5 godziny co dla mnie wydaje się być straszliwe wyobrażacie sobie przeć przez półtorej godziny? oczywiście są to dane uśrednione i nie zawsze tak długo to trwa, ale czasem trwa dłużej
kolejna sprawa to to, że kobieta tak znieczulona źle współpracuje z położnymi, bo najzwyczajniej w świecie nie czuje potrzeby parcia, nie ma tego uczucia, które każe przeć i pomóc dziecku przyjść na świat. w związku z tym dzieci tak urodzone, są dużo mocniej wymęczone, posiniaczone i popuchnięte, bo całą "robotę" muszą właściwie odwalić same.. oprócz tego, często zdarza się, że dziecko nie daje rady samo, matka "nie czuje", więc nie prze wystarczająco mocno i dlatego około 60% porodów z zzo kończy się użyciem kleszczy lub vacuum (nie wiem czy to się tłumaczy na polskie?) co stwarza dodatkowe ryzyko dla dziecka, a matka musi wtedy zostać nacięta (tu nie nacinają) i jest dużo bardziej obolała po porodzie, bo dziecko zostało z niej niejako siłą wyciągnięte.
ostatnia sprawa to już po porodzie, kiedy przestają dawkować ten epidural i wyciągają rurkę z pleców, kobieta jest w dalszym ciągu znieczulona przez następne (około) 8 godzin dopóki to ustrojstwo nie przestanie działać. nie może w tym czasie wstać z łóżka, pójść pod prysznic, ani, co najważniejsze, zająć się własnym dzieckiem...
położna mówiła też, że przy zzo jest się niczym więcej tylko "pacjentem operacyjnym" ze względu na resztę wspomagaczy, które muszą być użyte, czyli: masz rurkę w plecach podającą ci znieczulenie, musisz mieć kroplówkę z oksytocyną, bo bez tego w znieczuleniu ustałyby skurcze, twój brzuch oplata pas mierzący funkcje życiowe dzidzi, bo zdarza się, że zzo ma wpływ na dziecko i ono też zostaje z lekka "znieczulone", "otępiałe"; musisz także mieć cewnik...
jedyna "dobra" strona zzo to to, że nie czuje się bólu... ale czasami zzo, nie działa tak jakby się tego chciało, czasami "pójdzie" tylko na jedną stronę, a po drugiej stronie i tak czuć...
Po pierwsze u nas zadnego cewnika nie musisz miec, po drugie nikt nie jest otepialy po zzo, po trzecie nie dziala ono tak dlugo dozuje sie dawki tak jak idealne pisala. Wszystkie moje kolezanki mialy zzo i nigdy sie to nie konczylo proznociagiem(vacum) ani kleszczami, zzo nie jest szkodliwe dla dzidzi i czuje sie parte, ale nie sa one bolesne. Kurcze no tyle moich kolezanek by raczej nie klamalo i polozna u nas na SR to samo potwierdzila, ale podejscie do zzo to sprawa indywidualna, kazda ma swoje zdanie na ten temat i juz.

SabinaLG
bardzo Ci wspolczuje

Cytat:
Napisane przez Xawmeli Pokaż wiadomość
piczko u mnie 1,5 dnia tak malo kopala iii lekko twardniał brzusio--co sie okazało wypinaniem tyłeczka mojej bejbi ale ja musiałam sprawdzi co się dzieje....idz się dowiedz o co chodzi jak czujesz, że nie jest tak jak zawsze
A Ty w koncu nie napisalas co sie dzialo!!!

---------- Dopisano o 17:45 ---------- Poprzedni post napisano o 17:42 ----------

Cytat:
Napisane przez wiolek1 Pokaż wiadomość
wg tych centyli to masz idealnie średnie dziecko
a co do przesuwania sie terminów to chyba jednak tak nie jest, że termin się przesuwa jak dziecko większe bo wtedy nie rodziły by się te olbrzymki przynajmniej mi tak gin powiedział
a czytałam też kiedyś, ze najbardziej prawdopodbny termin porodu to ten z usg między 10 a 12 tygodniem bo potem maluchy już różnie rosną
Tym sie nie sugeruje bo mala wyjdzie jak wyjdzie i juz ;P

Maciuś
niezawsze jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-20, 17:03   #932
aniaa22
Zakorzenienie

Dot.: Wiosna z brzuszkiem, Lato z wózkiem - Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2010 cz.VI

Cytat:
Napisane przez niezawsze Pokaż wiadomość
Ja juz po usg i jestem w ciezkim szoku to chyba nie mozliwe jest aby pol kg mala urosla w ciagu 9 dni Ja wiem, ze to jest waga szacunkowa, ale wedlug szacunkow wazy 2134g i 33t i 1d i termin porodu na 07.07. sie przesunal, dobrze ze jutro wizyta u gin, mam nadzieje, ze rozwieje moje watpliwosci. No ale najwazniejsze, ze mala jest zdrowiutka i wszystko jest prawidlowe i jest nadal dziewczynka a w ogole kolejny lekarz co stwierdzil, ze mala ma dlugie nogi
ja mysle ze to poprostu tak wyszedl pomiar. nasz synek niby 2 tygodnie temu mial 2140 g a teraz w poniedzialek wyszlo ze niby 1900.
wazne ze kruszynka zdrowa

Cytat:
Po pierwsze u nas zadnego cewnika nie musisz miec, po drugie nikt nie jest otepialy po zzo, po trzecie nie dziala ono tak dlugo dozuje sie dawki tak jak idealne pisala. Wszystkie moje kolezanki mialy zzo i nigdy sie to nie konczylo proznociagiem(vacum) ani kleszczami, zzo nie jest szkodliwe dla dzidzi i czuje sie parte, ale nie sa one bolesne. Kurcze no tyle moich kolezanek by raczej nie klamalo i polozna u nas na SR to samo potwierdzila, ale podejscie do zzo to sprawa indywidualna, kazda ma swoje zdanie na ten temat i juz.
ja dokladnie to samo slyszalam o zzo. nie czuje sie tylko bolu ale skurcze parte sa normalnie odczuwalne. i nie slyszalam zeby zzo bylo podawane caly czas rurka. jest podawane w dawkach.

ja po wizycie. wszystko ok no w tym sensie ze sie nic nie pogarsza. szyjka trzyma. mam brac dalej leki i sie oszczedzac. no i poprosilam ginke o rozwianie watpliwosci no i juz teraz wszyscy troje wpatrywalismy sie w monitor i jak wol bylo widac jajca i sisiola wiec niespodzianki nie bedzie i wszystko jest na swoim miejscu
aniaa22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-20, 17:08   #933
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

O rety ale sie rozpisałyście! Nadrobiłam Was, ale powiem szczerze, że po łebkach
Jestem troszkę wyrąbana po pracy, ale dobrze się czułam no i ruch miałam. Nawet pogoda znośna.
Mąż dalej w domu, bo mosty zamknięte. Pojechał pomagać w uszczelnianiu wałów.
Obiad zjedzony, chyba zjem lody. Pochłaniam ich ostatnio straszna ilość. Mąż się cieszy, bo ma pudełka na śrubki

Cytat:
Napisane przez papeteria Pokaż wiadomość

gdzie pracujesz ?
Muzeum Auschwitz-Birkenau.
Stary 2010-05-20, 17:10   #934
idealnecialo
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pszczolka87 Pokaż wiadomość
Znieczulanie porodu
Środki znieczulające są obecnie coraz bardziej popularne, zarówno wśród lekarzy jak i kobiet. Jednak efekty uboczne ich stosowania powinny skłaniać do ostrożności.

Środki analgetyczne i uspokajające mają wpływ na centralny układ nerwowy zarówno matki, jak i dziecka i mogą powodować zaburzenia oddychania. Oddziałują na aktywność kobiety w czasie porodu, zaburzają jej kontakt z personelem i rodziną, a potem z dzieckiem.

Dzieci, których matkom podano środki znieczulające uzyskują mniej punktów w skali Apgar z powodu zwiotczenia mięśni, słabszych odruchów i zaburzeń oddychania lub jego braku. Takie dzieci wymagają resuscytacji lub innych inwazyjnych procedur. Zastosowanie środków analgetycznych utrudnia również rozpoczęcie karmienia piersią

Obserwacja 72 noworodków położonych matkom na brzuchu tuż po porodzie wykazała, że 72% dzieci z grupy matek, którym nie podano środków znieczulających samodzielnie przebyło drogę do piersi i prawidłowo się do niej przyssało. To samo zadanie wykonało pomyślnie tylko 20% dzieci, których matkom podano środki znieczulające w trakcie porodu
Moja dostala 10 pkt, nic nie miala zwiodczalego, dobrze oddychala, dostalam ja do razu na siebie i tez karmilam bez problemu piersia.
A wspolpracowalam wspaniale z nimi! Gdy mnie bolalo, nie wspolpracowalam wogole..
I nic nie zaburzylo mojego kontaktu z mezem czy dzieckiem itp..

To a propo artykulu-nie twojego zdania
idealnecialo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-20, 17:21   #935
hd2005
Zakorzenienie

Cytat:
hahaha a co do zakonu sie wybierasz?

Ja juz po usg i jestem w ciezkim szoku to chyba nie mozliwe jest aby pol kg mala urosla w ciagu 9 dni Ja wiem, ze to jest waga szacunkowa, ale wedlug szacunkow wazy 2134g i 33t i 1d i termin porodu na 07.07. sie przesunal, dobrze ze jutro wizyta u gin, mam nadzieje, ze rozwieje moje watpliwosci. No ale najwazniejsze, ze mala jest zdrowiutka i wszystko jest prawidlowe i jest nadal dziewczynka a w ogole kolejny lekarz co stwierdzil, ze mala ma dlugie nogi
super

hd2005 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-20, 17:22   #936
anoxa
Zakorzenienie

Cytat:
hahaha a co do zakonu sie wybierasz?

super ze dzidzia zdrowa to najwazniejsze

Cytat:
Napisane przez aniaa22 Pokaż wiadomość

ja po wizycie. wszystko ok no w tym sensie ze sie nic nie pogarsza. szyjka trzyma. mam brac dalej leki i sie oszczedzac. no i poprosilam ginke o rozwianie watpliwosci no i juz teraz wszyscy troje wpatrywalismy sie w monitor i jak wol bylo widac jajca i sisiola wiec niespodzianki nie bedzie i wszystko jest na swoim miejscu
no i bardzo sie ciesze maly sobie jeszcze troszke posiedzi w brzuszku super ze wszystko dobrze

dziewczyny nie ma co sie spierac o zzo kazdy wie co robi i jesli sie ktos na to decyduje to jest tego swiadomy

odnosnie tych boli partych to czytalam na tym watku co to go kiedys ktos podal o porodach ze chyba jedna babka miala problemy przy partych i ich nie czula bo dostala za duza dawke

a mysle ze gdy by to bylo bardzo szkodliwe to by to wycofali przeciez przy cc tez stosuja znieczulenie od pasa w dol.....

ja tam nie chce zzo bo boje sie wklucia w kregoslup gdy by ten zastrzyk byl np w dupalka to pewnie bym byla przychylniejsza ale zobaczymy jak to bedzie w czasie porodu bo generalnie jestem dosc wytrzymala jesli chodzi o bol

marta musisz miec bardzo ciekawa prace
anoxa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-20, 17:23   #937
niezawsze
Zakorzenienie

Cytat:
ja mysle ze to poprostu tak wyszedl pomiar. nasz synek niby 2 tygodnie temu mial 2140 g a teraz w poniedzialek wyszlo ze niby 1900.
wazne ze kruszynka zdrowa
To mnie troche uspokoilas bo wiadmo, ze raczej Twoja dzidzia nie schudla

Dobrze, ze wizyta udana ja jutro mam, zobaczymy co gin powie.

Maciuś
niezawsze jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-05-20, 17:24   #938
idealnecialo
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lilka___ Pokaż wiadomość
a taką piłkę kupił mi mój M i karze mi ćwiczyć, a ja taka leniwa jestem ostatnio, ale w nowym m jak mama są ćwiczenia z piłką więc wypróbuję
mam taka ale nie na pompowana, jeszcze sprzed ciazy, nie uzyta ani raz, ale checi byly
idealnecialo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-20, 17:29   #939
hd2005
Zakorzenienie

Cytat:
a taką piłkę kupił mi mój M i karze mi ćwiczyć, a ja taka leniwa jestem ostatnio, ale w nowym m jak mama są ćwiczenia z piłką więc wypróbuję
do cwiczeń

---------- Dopisano o 18:29 ---------- Poprzedni post napisano o 18:26 ----------

Cytat:
Napisane przez marta_d1 Pokaż wiadomość
tak myślałam

hd2005 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-20, 17:30   #940
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

Cytat:
Napisane przez anoxa Pokaż wiadomość

marta musisz miec bardzo ciekawa prace
Musze przyznać, że jest bardzo ciekawa i bardzo, bardzo ja lubie. Chociaż juz pewnie niedługo będe musiała iść na L 4 bo coraz ciężej mi się chodzi. Ale i tak jestem zadowolona, że tak długo mi sie udało pracować.
Stary 2010-05-20, 17:52   #941
papeteria
Zakorzenienie

Cytat:
ciesz się, że rośnie super
przynajmniej wiadomo, ze wszystko ok
kasha jak wyszedl obiad
Cytat:
fajna sprawa, ja mam po mlodszych siostrach
lilka to fajnie z tymi pawlaczami
Cytat:
Napisane przez lazurowa Pokaż wiadomość
Jak byłam mała to zawsze chciałam być księdzem.
Jak lekarz będzie mnie szył to powiem, że ma mi dwa szewki więcej zrobić.

idealnecialo dobrze ze maz caly a za ten miesiac to pewnie bokiem ci wyjdzie
ania super ze wsio ok
Cytat:
To całkiem niedaleko nas a co dokładnie robisz ?
A z Oświęcimia jesteś bo nie pamiętam, chyba nie co?

papeteria jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-05-20, 17:56   #942
Lilka___
Rozeznanie

GG do Lilka___

Ta piłka siedzi w kącie i się na mnie patrzy, a pan o imieniu leń nie pozwala mi ćwiczyć
Piorę wózek
Lilka___ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-20, 17:56   #943
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

Cytat:

To całkiem niedaleko nas a co dokładnie robisz ?
A z Oświęcimia jesteś bo nie pamiętam, chyba nie co?
Jestem przewodnikiem. Tak tutaj mieszkam od urodzenia
Stary 2010-05-20, 18:06   #944
wiolek1
Zadomowienie

aniaa22 to dobrze, że siedzi i jeszcze się nie pcha a co do tamtego usg co gin rozważała, że chyba widzi dziewczynke to dla mnie lekarz nie powienien się odzywać jak nie wie na 100 % bo dla niego to jest tylko głupie słowo a rodzice się potem zastanawiaja i wkręcają niepotrzebnie. mój gin powiedział, że nie ma możliwości pomyłki a jeżeli poprostu nie widac dobrze to nie powinno się "przewidywać". zreszta ja sama widziałam już 3 razy jaja małego i faktycznie wiedząc że to jest to - to bardzo dobrze widać

Cytat:
Musze przyznać, że jest bardzo ciekawa i bardzo, bardzo ja lubie. Chociaż juz pewnie niedługo będe musiała iść na L 4 bo coraz ciężej mi się chodzi. Ale i tak jestem zadowolona, że tak długo mi sie udało pracować.
a ja nie wiem czego ale sobie wkręciłam, że ty pisąłaś kiedyś, że prowadzisz działalność gospodarczą i tak właśnie myślałam, że jesteś przewodnikiem tylko myślałam, że "dla siebie" a nie w firmie jakiejś
ale dużo że
wiolek1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-20, 18:06   #945
papeteria
Zakorzenienie

Cytat:
super..to juz wiem jaki most miałaś na myśli...

Stary 2010-05-20, 18:15   #946
aniaa22
Zakorzenienie

Cytat:
aniaa22 to dobrze, że siedzi i jeszcze się nie pcha a co do tamtego usg co gin rozważała, że chyba widzi dziewczynke to dla mnie lekarz nie powienien się odzywać jak nie wie na 100 % bo dla niego to jest tylko głupie słowo a rodzice się potem zastanawiaja i wkręcają niepotrzebnie. mój gin powiedział, że nie ma możliwości pomyłki a jeżeli poprostu nie widac dobrze to nie powinno się "przewidywać". zreszta ja sama widziałam już 3 razy jaja małego i faktycznie wiedząc że to jest to - to bardzo dobrze widać
jak mojej gin powiedzialam o tym to od razu sprawdzila kto mi robil usg i powiedziala ze asystentka i ze wlasnie tak myslala ze pewnie jakis asystent. no i od razu na tym swoim malym aparacie do podgladania tetna sprawdzila i mowi ze chlopak ale jeszcze specjalnie poszla mi pokazac na takim dokladnym USG i widzielismy wiec nie ma watpliwosci

acha i schudlam pol kg wiec na ten moment jestem +7 gin powiedziala ze chyba szpital ze mnie wyciagnal
wogole to w szoku bylam bo jak ja lezalam tam to akurat nie bylo jej ani razu w szpitalu na dyzurze a jak dzis poszlam to ona wszystko wiedziala ze bylam i co mi bylo jakie leki itd... i po tej wizycie u niej tak sie jakos uspokoilam bo czuje ze jestem pod dobra opieka
Stary 2010-05-20, 18:16   #947
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

Cytat:

a ja nie wiem czego ale sobie wkręciłam, że ty pisąłaś kiedyś, że prowadzisz działalność gospodarczą i tak właśnie myślałam, że jesteś przewodnikiem tylko myślałam, że "dla siebie" a nie w firmie jakiejś
ale dużo że
Muzeum parę lat temu wpadło na "genialny" pomysł, żeby wszyscy przewodnicy mieli swoja działalność gospodarcza. Tak wiec i ja mam. Nie jest to dobre rozwiązanie, bo u nas w kraju traktuje sie nas strasznie. Problemy z kredytem, kiepskie macierzyńskie, L4. Dlatego chciałam pracować jak najdłużej, bo na L4 dostała bym grosze.

Cytat:
super..to juz wiem jaki most miałaś na myśli...
Stary 2010-05-20, 18:19   #948
anoxa
Zakorzenienie

Cytat:
To mnie troche uspokoilas bo wiadmo, ze raczej Twoja dzidzia nie schudla

Dobrze, ze wizyta udana ja jutro mam, zobaczymy co gin powie.
trzymam kciuki za jutrzejsza wizyte ja mam jutro usg

Cytat:
Cytat:
troszke zazdroszcze nigdy nie bylam w oswiecimiu a bardzo bym chciala choc troszke sie obawiam tej wizyty boje sie ze za bardzo by mogla na mnie wplynac bo dla mnie okres ktory dotyczy oswiecimia jest szczegolny.. choc sama nie wiem dlaczego ale darze cie wielkim szacunkiem ze wzgledu na to ze pracujesz w takim miejscu

jejku dziewczyny ogladam fakty i chce mi sie plakac o to jak ludzie walcza z zywiolem... jak w sandomierzu walcza a hute szkla...
Stary 2010-05-20, 18:20   #949
kashha
Zadomowienie

Cytat:
kasha jak wyszedl obiad

Chyba w porządku mamie smakował to najważniejsze... tylko mnie coś w kapuście brakowało... ale już się domyślam czego kwasu bo to młoda kapusta była więc w smaku słodka... a nie taka kiszona ugotowana :P
zostało jeszcze na jutro więc będziemy jeść.. mnie najbardziej smakowały młode ziemniaczki

Przy tym gotowaniu jakieś małe smuteczki mnie dopadły, ale staram się nie myśleć... po za tym smutanie jest głupie
Więc walcząc z moją popołudniową chandrą posprzątałam pokój i przedpokój, a dzień gospodarczy dopiero jutro.. i znowu pada

Poczęcie dziecka to cud, przed którym człowiek milknie, chyli czoła i klęka...:
kashha jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-05-20, 18:22   #950
Lilka___
Rozeznanie

GG do Lilka___

mówili w faktach też o mojej miejscowości. Mam nadzieję, ze mamuśki z Warszawy mieszkają daleko od Wisły
Stary 2010-05-20, 18:22   #951
aniaa22
Zakorzenienie

Cytat:

troszke zazdroszcze nigdy nie bylam w oswiecimiu a bardzo bym chciala choc troszke sie obawiam tej wizyty boje sie ze za bardzo by mogla na mnie wplynac bo dla mnie okres ktory dotyczy oswiecimia jest szczegolny.. choc sama nie wiem dlaczego ale darze cie wielkim szacunkiem ze wzgledu na to ze pracujesz w takim miejscu

jejku dziewczyny ogladam fakty i chce mi sie plakac o to jak ludzie walcza z zywiolem... jak w sandomierzu walcza a hute szkla...
ja juz bardzo staram sie nie patrzec, slucham tylko bo jak widze zalany sandomierz to od razu rycze...
nie wyobrazam sobie co ci ludzie przezywaja
Stary 2010-05-20, 18:25   #952
anoxa
Zakorzenienie

aniaa super miec takiego lekarza!

marta faktycznie kiepska sprawa z ta dzialalnoscia gospodarcza
pamietam tez ze pisalas ze masz dzialalnosc i ze jestes przewodnikiem ale ubzduralam sobie ze takim gorskim

jejku dzwie sie jak ludzie moga tak zwierzeta porzucac zostawiac na pastwe losu... czy to tak wiele wzac ze soba psa ewakuujac sie...
Stary 2010-05-20, 18:25   #953
papeteria
Zakorzenienie

Cytat:
wogole to w szoku bylam bo jak ja lezalam tam to akurat nie bylo jej ani razu w szpitalu na dyzurze a jak dzis poszlam to ona wszystko wiedziala ze bylam i co mi bylo jakie leki itd... i po tej wizycie u niej tak sie jakos uspokoilam bo czuje ze jestem pod dobra opieka
bardzo fajnie ...

dziewczyny chce kupic biustonosz do karmienia tylko mysle jaki...
nie chce bez fiszbin za bardzo bo mogłabym wziąść np TAKI
myslalam o TYM ale sama nie wiem czy trafie z rozmiarem
Chyba juz czas kupic...do szpitala chyba wezme bez fiszbin a potem kupie jakies porzadniejsze
kasha super ze obiadek udany sama bym taki zjadła

Edytowane przez papeteria
Czas edycji: 2010-05-20 o 18:28
Stary 2010-05-20, 18:26   #954
marta_d1
Zakorzenienie

GG do marta_d1

Cytat:
trzymam kciuki za jutrzejsza wizyte ja mam jutro usg

Dziękuje. Faktycznie dla większości wizyta w Auschwitz to ogromne przeżycie. Szczególnie dla osób zagranicy, którzy często maja małe pojęcie o tej historii. Ale myślę, że warto przyjechać i zobaczyć to miejsce na własne oczy.

papeteria może tutaj coś znajdziesz: http://www.biustonoszedokarmienia.pl...stonosze,3.php

Edytowane przez marta_d1
Czas edycji: 2010-05-20 o 18:28
marta_d1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-20, 18:26   #955
anoxa
Zakorzenienie

kashha jasne ze jest glupie! i niemodne
Stary 2010-05-20, 18:27   #956
aniaa22
Zakorzenienie

Cytat:
jejku dzwie sie jak ludzie moga tak zwierzeta porzucac zostawiac na pastwe losu... czy to tak wiele wzac ze soba psa ewakuujac sie...
tez wlasnie o tym myslalam. ale na wsiach ludzie inaczej traktuja psy takie podworkowe. on jest po to zeby szczekac i zlodzieja odstraszyc a nie zeby byc czlonkiem rodziny.
ja bym z domu nie wyszla bez mojej psiny.
Stary 2010-05-20, 18:28   #957
jaszczka
Zadomowienie

Cytat:
ale dyskusję rozpętałam :/
dziewczyny ja tylko napisałam co u mnie na SR położna mówiła i jak to tutaj wygląda... nie wiem, może u nas ten epidural to coś trochę innego niż zzo w pl i napisałam to tylko dlatego, bo któraś z was prosiła...
ja znieczulenia nie chcę, ale to moja prywatna sprawa i moja opinia

Xawmeli - podpinam się pod dziewczyny, nie napisałaś co tam u ciebie się działo!! wszystkie tu czekamy na relację
Stary 2010-05-20, 18:30   #958
aniaa22
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuje. Faktycznie dla większości wizyta w Auschwitz to ogromne przeżycie. Szczególnie dla osób zagranicy, którzy często maja małe pojęcie o tej historii. Ale myślę, że warto przyjechać i zobaczyć to miejsce na własne oczy.

papeteria może tutaj coś znajdziesz: http://www.biustonoszedokarmienia.pl...stonosze,3.php
ja tez zawsze chcialam tam pojechac ale jakos mi sie nie udalo. a teraz to drugi koniec polski wiec tym bardziej bedzie ciezko, ale licze ze sie uda. bylam w muzeum w sztutowie tu niedaleko gdanska i to juz wywarlo na mnie ogromne wrazenie a wiem ze byl o wiele mniejszy niz Auschwitz
Stary 2010-05-20, 18:31   #959
Lilka___
Rozeznanie

GG do Lilka___

papeteria ja w ogóle nie kupuje biustonosza do karmienia, wystarczy mi taki, który ma odpinane ramiączka
Stary 2010-05-20, 18:31   #960
anoxa
Zakorzenienie

papateria ja wlasnie jutro jade kupic staniczki do karmienia ale chce kupic dwa takie bez fiszbin wlasnie do szpitala i w nocy zeby je nosic (plus wkladki laktacyjne) a na dzien mysle o takich staniczkach z odpinanmy ramiaczkami rozmawialam z siostra i mowi ze one sa super rozwiazaniem wiec chyba na takie sie skusze zamierzam tez kupic gatki z takim wysokim pasem zeby je nosic po porodzie co by mi flak z przodu nie wisial
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości