|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#931 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Czas opuścić ciepłe brzuszki, na swiecie pojawiły się już pierwsze Maluszki-I/I
Cytat:
Ja wlasnie nie wiem o co chodzi, bo w dzien jest zwykle spokojny i robi zolte kupki, a wieczorem, tak od 16:00, 19;00 sie zaczyna... koncert parogodzinny i te kupki wlasnie zielonkawe i to prezenie i szukanie cyca wlasnie. Wiec w dzien jest dobrze, a wieczorem zle? A uwazam na to co jem, na razie nie wprowadzam nic nowego, ale jogurty czy sery owszem zjadam. |
|
|
|
|
#932 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Czas opuścić ciepłe brzuszki, na swiecie pojawiły się już pierwsze Maluszki-I/I
Cytat:
Jesli chodzi o miesko to tylko krolik, indyk, kurczak (sprawdzony) i swinka -ale to tez kupuje np.szynke, pieke ja w rekawie i potem zjadam na zimno na kanapce. Jem owoce, pije mleko sojowe z wapniem i deserki sojowe (brzoskwiniowe nie sa zle )Espumisan jest dla takich malenst w kroplach. I nalezy odstawic wszystko co z koperkiem jesli kupki sa wzburzone. Postaraj sie przez jeden dzien nie jesc bialka zwierzecego i poobserwuj malenstwo... moze bedzie lepiej bardzo duzo dzieciaczkow ma niewykształcony uklad pokarmowy i nie toleruje np.laktozy. co oczywiscie mija... po 3 lub 5 miesiacach najczesciej...
|
|
#933 |
|
Raczkowanie
|
Mam pytanie do mam karmiących butlą. Jak czesto i ile i jak długo karmicie maluchy? moje baby jedzą w polowie moje mleko w polowie NAN,bo az dla 2 nie mam i nie moge cos rozkręcic laktacji dla obu. Co mnie dziwi, to to, że jedzą godzinę-półtora, zjadają po 120-160ml. Karmienie co 4 h,z czego jak skonczą jeść to w sumie czekają na nast 2 h. czy to prawidlowo?
|
#934 |
|
Raczkowanie
|
a gdyby byla poprawa i okazaloby sie ze Dzidek nie toleruje wlasnie laktozy jak m.in.jest u nas, to pomoc w 100 % mozesz mu odciagajac pokarm, zakrapiajac ten odciagniety DELICOLEM, ktory zawiera laktaze, ktora to pomaga strawic laktoze i po 4 h w lodowce podgrzewac mleko i podac Dzidziusiowi .
w ten sposob bedzie mialo Twoje mleczko a z laktoza nie bedzie musial sobie radzic sam brzuszek maluszka, tylko kropelki zrobia to za niego. Ale to juz tak ekstremalnie poswiecajac sie maleństwu ![]() powodzenia.. oby twojej Dzidzi tez przeszlo ![]() ps.moja mala corcia tez caly dzien byla grzeczna a wieczorem brzydka kupa (zielonkawa, z odrobina sluzu, prezenie, bol brzuszka i czasem nawet glosne gazy w jelitkach (takie, ze sama je slyszalam).
|
#935 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
jejku, jaka super niespodzianka, zazdroszczę pozytywnie ![]() Cytat:
wyczuwam zgrubienie właśnie w kierunku lewej pachy, co z tym robić? próbować rozmasować? jakieś tabletki można wziąć czy konieczna jest wizyta u lekarza? dodam, że ta lewa pierś boli... w czwartek będzie położna u mnie to jej pokaże, jeśli nie przejdzie... za rady wszystkie dziękuję
|
|
|
#936 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#937 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#938 | ||||||||
|
Zadomowienie
|
Ehh...a mnie ostatnio jakis dol chce dopasc...ale cos sie u mnie zmienilo i az tak latwo sie nie daje moim nastrojom...
Ale tez musze sie Wam wyzalic ![]() TŻ ze mna mieszka...mialo byc fajnie...mielismy tworzyc szczesliwa rodzine...a on mnie traktuje jak obca osobe...nawet mi buziaka nie da, w nocy siedzi przed tv lub przed kompem, zasypia odwrocony do mnie plecami, dzis spal pod kocem zeby nie byc ze mna pod koldra... Powiedzialam mu juz kilka razy, ze brakuje mi go chociazby jako faceta (pomijam fakt ze w ciagu dnia unikamy siebie i w ogole nie gadamy, ewentualnie o sprawach dotyczacych Oliwki), obiecal mi, ze chociaz w nocy poswieci mi chwile i jakos sie nie doczekalam...kolejnej nocy sie o to przypomnialam i dalej nic... Wiec juz nie bede nalegac... Trudno... Dojde do siebie, wygonie go i znajde innego oczywiscie to tylko taki zart...bo nie mam ochoty na kolejny zwiazek... W ciagu dnia sobie po porstu poplacze kilka razy, bo naprawde jest mi przykro, ze stal sie dla mnie zupelnie obca osoba i to z dnia na dzien... W szpitalu mi gadal, ze nie moze sie doczekac kiedy wrocimy, ze teskni za nami...wrocilysmy...a on ma mnie gdzies... Dobre, ze chociaz mala kocha...chociaz ja wciaz nie moge zapomniec mu tego, ze prawie by jej z nami przez niego nie bylo... Jest mi ciezko, bo ostatnio zdalam sobie sprawe,ze on mi w ogole nie pomaga... To ja jestem ta od przewijania, karmienia, sprzatania, wstawania w nocy... A on...tylko ja zabawia, a jak go poprosze zeby jej zmienil pieluche, to obrazony... Rzuca do niej dziwne teksty typu "Co ryczysz jak jakas baba?" itp. Ja juz jestem naprawde na skraju...i nie wiem ile dni wytrzymam...ale juz mysle o tym, zeby mu powiedziec, zeby sie wyprowadzil...ale nie wiem co wtedy ze spotkaniami z dzieckiem... Nie chce jej pozbawiac ojca...ale tez kiedy pdejme decyzje o rozstaniu, to nie chcialabym go przez jakis czas widziec...wiec juz nie wiem,.. ![]() Ale juz teraz mam wiecej sil...bo mam dla kogo zyc... Ona tak wypelnila moje serce, ze jestem w stanie dla niej wszystko zrobic i poswiecic sie tylko jej Cytat:
![]() Cytat:
![]() Chociaz z jednej strony sa tez plusy zakonczenia cesarka... Ja lezalam po porodzie z taka dziewczyna na sali, ktorej akcja zatrzymala sie na 5cm rozwarcia...i mi opowiada jak to ona z bolu wyrobic nie mogla i sie strasznie cieszy ze jednak miala ta cesarke... A ja wlasnie milo porod wspominam do tego 5cm rozwarcia... Bo dopiero potem zaczela sie ostra jazda ją to ominelo...wiec tu tego jej zazdroscilam Cytat:
Marika mam nadzieje ze juz wszystko dobrze z Twoim zdrowiem na szczescie mozesz liczyc na wsparcie swojego meza, co innego gdyby on byl taki, ze co rodzice powiedza to dla niego wazniejsze od tego co Ty uwazasz...Cytat:
Az jestem ciekawa ile bedzie trwac moj kolejny porod skoro pierwszy byl taki szybki ![]() A brzuszek masz super chudzielcu ja juz sobie smigam w jeansach sprzed ciazy ale 5kg mi jeszcze zostalo do zrzucenia...ale dopoki karmie, to nie patrze na to...Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
u mnie z dnia na dzien jest coraz lepiej...ale moja juz sie troche przyzwyczaila do butli dlatego taki len przy piersi sie z niej zrobil... Ale postanowilam teraz ze bede laktatorem sciagac pokarm i mrozic, a ja na biezaco bede przystawiac do piersi, jedynie w nocy biore butle, bo nie mam sil wisiec nad nia taka pol przytomna...Cytat:
![]() A co do kreski... Ja mam ja tak ciemna ze chyba nigdy mi nie zejdzie...a juz na pewno nie do lata
|
|
#939 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja teraz mam miękkie piersi .Dziś od rana mamy jajca z Małym - krzyczy, jakbyśmy go ze skóry obdzierali...żal mi biedaka...myślałam, ze jest głodny, bo ciągle chciał do piersi, daliśmy mu mm, popił 20ml i znowu płakał... Od wczoraj pępek wisiał mu na "włosku ostatnim", a przed godzinką odpadł...od tego czasu Mały śpi...zastanawiam się, czy to nie od tego tak płakał - pępek był cały czas pampersem i body drażniony, więc pewnie mu nieprzyjemnie było. Kupę i siusiu robi, tempki nie ma, brzuszek miękki - mam nadzieję, że po odpadnięciu będzie lepiej. |
|
|
|
|
#940 |
|
Raczkowanie
|
Melduje się rozpakowana!
Emilka przyszła na świat 12.02.2011 dokładnie w dzień terminu wg OM. 55cm i 3470kg ![]() Znajdę chwilkę to się odezwę do Was. Pozdrawiam wszystkie mamusie
|
#941 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny dzięki za wsparcie
Musiałam się komuś wygadać.....bo tak głupio mi mówić co mi na sercu leży mojemu mężowi. Już i tak z nim o tym dyskutowałam ostatnio przez pół nocy ![]() Wiem, że jemu też jest przykro, że jego rodzice go tak traktują Szukałam czegoś dla nas....ale skąd wziąć tyle kasy?? Jedynie kredyt wchodzi w grę....a tego wolelibyśmy uniknąć. Są jeszcze TBS, ale akurat w Poznaniu nie ma nowych inwestycji Cóż pożyjemy zobaczymy.... Widzę, że macie problem z piersiami. Mi najbardziej pomogło masowanie pod prysznicem z bardzo ciepłej wody. To co powoduje zastój w piersiach to tłuszcz więc ciepło go rozpuszcza i wtedy schodzi. Raz na taką akcję wszedł mój mąż, ja tu się masuje a on mówi, że wejdzie do mnie pod prysznic i mi pomoże "masować" I w tym momencie jak mi siknęło z cycka Kreskę też jeszcze mam - 2,5 miesiąca po porodzie ![]() _MONIKA_G4 ja też brałam Falvit mama i najprawdopodobniej od tego wylazło mi to zapalenie błony śluzowej żołądka. Żelazo jest ciężkostrawne i wydzielane w zwiększonej dawce kwasy żołądkowe uszkodziły mi błonę Nie mówię, że Tobie się tak może przydarzyć, bo to pewnie kwestia organizmu lilijka nie chciałam wypowiadać się na temat Twojego męża ale tego czytać nie można ![]() Ty go kochasz? Bo ja po takich akcjach jak ona Ci urządza chyba całą miłość bym wywaliła do kosza a jego kopnęła w zad.make_up_istka jak tam piersi? Dałaś radę czy dowieźli Ci laktator? U nas Mała od wczoraj jakaś marudna....i robi takie ciągnąc się kupki ![]() Nie wiem czy to nie od tego, ze ja pije siemię lniane. W szpitalu zapisali mi tabletki osłonowe i kazali przerwać karmienie na 8 dni, jednak wolałam ją karmić piersią a po siemieniu mi też przechodzi. Coś jest jednak nie tak. Boję się, że mam mało pokarmu, bo coś po karmieniu dalej marudzi jakby była głodna. Dałam jej godzinkę temu MM żeby zobaczyć reakcję. Śpi teraz jak zabita ![]() A poza tym szykujemy się do chrzcin. 19 marca. Muszę rozdać zaproszenia, kupić dla Sary jakiś ciuszek i pomyśleć nad menu
http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/9042 SARA - Mała Księżniczka http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/13591 KRÓL ARTUR Edytowane przez MARIKA.S Czas edycji: 2011-02-17 o 11:08 |
|
|
|
#942 |
|
BAN stały
|
Mi na zastoje położna poradziła najpierw rozgrzać mocno pierś (np prysznicem lub tetrą) - to bolące miejsce - tak żeby odblokować kanaliki, mleko może zacząć cieknąć samo, potem nakarmić i po karmieniu schlodzić to miejsce np. mrożoną, roztłuczoną kapustą. Na razie spróbowałam raz. Zobaczymy.
Jak biorę ibuprom to temp wynosi jakieś 37,5 ale jak tylko zapomnę kolejnej tabletki to wraca do 38,5... Jak nie przejdzie do rana to do lekarza... ---------- Dopisano o 17:32 ---------- Poprzedni post napisano o 17:29 ---------- MARIKA Sara jest prześliczna! ![]() Teściowa oczywiście nie dowiozła mi tego laktatora, bo spotkanie z koleżanką ważniejsze... |
|
|
|
#943 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzisiaj kupka koloru khaki, efekt chyba herbatki koperkowej... MARIKA, pochwal sie sukienka ![]() szwy rozp.ale dzis bylam usunacc wezelki... bol jak cholera :/
Edytowane przez LadySith Czas edycji: 2011-02-15 o 17:44 |
|
|
|
|
#944 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny dzieciaczki cudowne
u nas już tak pusto...
|
|
|
|
#945 |
|
Raczkowanie
|
'Lady,a jak duzo pije? zastanawiam sie,moze przyczyną są smoczki TT,kupilam juz o innym przepływie,ale za jakis tydzien bede je miec...
|
|
#946 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#947 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a u nas ogromny płacz. nie wiem już od czego podejrzewaliśmy że to po zabiegu nóżki ( w końcu ma ranę) ale to chyba jednak nie to. obstawiam brzuszek, niby kupa normalna ale wrzask teraz prawie ciągle. może to żelazo pogarsza bo musimy podawać, do tego mały ma całą buźkę w czerwonych krostkach![]() najgorsze jest to że mówię lekarce w poradni przyszpitalnej a ona olewka, nic nawet nie odpowiedziała, jakby nie słyszała w przychodni przed szczepieniem to samo, niby podawać kropelki, które g... dają. zapiszę małego jutro prywatnie do pediatry, może coś poradzi (usg brzuszka mamy dopiero w marcu).ja wczoraj "walczyłam" w nfz o refundację dla maluszka. 10 minut musiałam się tłumaczyć po co 2-miesięcznemu niemowlakowi buty ortopedyczne no ale przyznali nam, przynajmniej część kasy zwrócą bo wydatek spory
Edytowane przez sanetka Czas edycji: 2011-02-15 o 19:16 |
|
|
|
|
#948 |
|
Zadomowienie
|
Tu to wesoło...a u Nas takie pustki..tęskni się za Wami...no nic juz niedługo do Was dołacze..
Śliczne macie dzieciaczki...ja już się mojej doczekac nie moge... Make_Up_istka zwracam honor. Pamiętasz jak Ci pisałam, że nie rozumiem jak Ty możesz mieć skurcze i tak spokojnie sobie zasnąc Jak się ma skurcze od kilku miesiacy ( ja jakos od 6) to mozna zwyczajnie przywyknąć i nie nakrecać sie nimi..fakt mam coraz czestsze i silniejsze..ale..nie ma sensu liczyc co ile wystepują... Ja w czwartek się dowiem co bedzie ze mną...mozliwe, że dostane skierowanie na cc. A te co rodziły cc..to jak lekarze podjeli decyzje o cc to czekali do terminu czy od razu kierowali do szpitala??Nie wiem czego sie spodziewac na tej wizycie... Pozdrawiam Was gorąco...
|
#949 |
|
Raczkowanie
|
muron,one są z wigilii,ale urodzone o 7 tyg przed terminem. Jak długo zajmuje jedzenie twojej corci?
|
|
#950 |
|
Zadomowienie
|
ale mam chec na pizze
albo lody
|
#951 |
|
Zakorzenienie
|
czasem 90, czasem 120, tez mamy tt
|
#952 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#953 |
|
Rozeznanie
|
Wpadłam mamuśki na chwilkę przedstawić Wam naszego Michała juniora, naszego ancymonka najdroższego
|
|
#954 |
|
Zadomowienie
|
jak ogladam wasze pociechy to takie duze mi sie wydaja
moj okruszek w sumie tez juz rosnie ale tak maciupki byl ze az dziwilam sie jak widzialam inne dzieci prawie 2x wieksze od niego po porodzie dzisiaj lezal przy mnie i marudzil, smoczek wyjal i trzymal w rączce...i staral sie go wlozyc do buzki, fajnie to wygladalo potem sie juz poddal i odlozyl go na brzuszek, pocieszne dziecko---------- Dopisano o 22:43 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ---------- ciastka dla karmicych mam http://www.wielkiezarcie.com/recipe17599.html
|
#955 |
|
BAN stały
|
Ja wlasnie wróciłam z IP... Dostalam w koncu 39st gorączki i pojechalismy do szpitala. Położna tak wymasowała mi pierś że mleko tryskało na pół gabinetu, a ja myślałam że zaczne tam jęczeć z bólu. teraz boli mnie cała prawa strona tułowia... Ale przynajmniej zastój częsciowo zlikwidowany. Dostałam w koncu antybiotyk...
Justine ja tez kiedys nie wiedzialam jak mozna przespac skurcze
|
|
|
|
#956 |
|
Raczkowanie
|
dokladnie tak...
|
#957 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
może nadganiają wagę? 140-150 to 3 miesięczne, dlatego nasza wygląda jak wygląda, ale tez miała wagę do nadgonienia
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#958 |
|
Raczkowanie
|
Moja Ala ma 18 dni, wypija po 100 ml co 3 godz. Pije min. pół godz., robi sobie przerwy. Czasami w nocy (jak mi się chce spać
) to pije godzinkę, ale tak się przy tym namęczy, że zaraz zasypia.
|
#959 | ||
|
Zadomowienie
|
Witam z rana po przespanej nocy - nasz Karol chyba przestawił się na tryb dzienny, bo od kilku już dni budzi się w nocy co 3-3,5 godziny
. Teraz przewinęliśmy go, nakarmiliśmy i dalej poszedł w kimono, a Mama ma czas na prysznic i śniadankoCytat:
. I pajacyk mega!Cytat:
Ja dziś po położną muszę zadzwonić, bo wczoraj Małemu odpadł pępek i chcę zobaczyć, czy wszystko okej się goi. |
||
|
|
|
#960 |
|
Zakorzenienie
|
trochę duzo je....uważaj, żeby za bardzo nie zaczęła przybierać, bo to niezdrowe
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:14.

wyczuwam zgrubienie właśnie w kierunku lewej pachy, co z tym robić? próbować rozmasować? jakieś tabletki można wziąć czy konieczna jest wizyta u lekarza? dodam, że ta lewa pierś boli... w czwartek będzie położna u mnie to jej pokaże, jeśli nie przejdzie... za rady wszystkie dziękuję 

oczywiscie to tylko taki zart...bo nie mam ochoty na kolejny zwiazek... W ciagu dnia sobie po porstu poplacze kilka razy, bo naprawde jest mi przykro, ze stal sie dla mnie zupelnie obca osoba i to z dnia na dzien... W szpitalu mi gadal, ze nie moze sie doczekac kiedy wrocimy, ze teskni za nami...wrocilysmy...a on ma mnie gdzies... Dobre, ze chociaz mala kocha...chociaz ja wciaz nie moge zapomniec mu tego, ze prawie by jej z nami przez niego nie bylo...
Tantum rosa nie pomaga, w ogóle nie siadam, jem na stojąco, małego też mi się ciężko karmi bo usiąść z nim spokojnie nie mogę. Rzućcie jakieś dobre rady, czym płukać, smarować.
prócz mnie, TŻ i mojej mamy. Mimo że mały czasem mnie zamęczy i już powoli się irytuję to nie potrafię żyć bez niego i pozwolić na to by ktoś inny się nim zajmował.
I w tym momencie jak mi siknęło z cycka