|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#931 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Zanik / brak okresu, nieregularne miesiączki, bolesne miesiączki, obfite krwawi
Dostałam dzisiaj. Czyli zamiast 26 dni, ten cykl trwał... 41
|
|
|
|
|
#932 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Zanik / brak okresu, nieregularne miesiączki, bolesne miesiączki, obfite krwawi
No ale dobrze,że jest
oby kolejny był normalnyWysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#933 |
|
Raczkowanie
|
Zapoznajcie się z tym https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...3&postcount=14
Mój problem to długie cykle .Na wątrobe źle działa stres a to wpływa na miesiączkę .Jestem osobą szybko się denerwującą .Jeżeli w danym miesiącu mam więcej momentów stresujących to automatycznie wydłuża mi się cykl i mam objawy takie przed miesiączką jak opisuje na forum wiedźma .Wtedy włączam do diety zioła na wątrobę ostropest ,dziurawiec ,piołun i problemy ustępują .Ale jak wyeliminować stres który rujnuje mi wątrobe
|
|
|
|
|
#934 |
|
Przyczajenie
|
Postanowiłam tu napisać, bo już wariuję z nerwów. Dziś 42 dzień cyklu, a okresu jak nie było tak nie ma. Dzień przed spodziewaną miesiączką, przeżyłam swój pierwszy raz (stosowaliśmy prezerwatywę, ale i tak nie doszło do wytrysku ze względu na ból). Pojawiła się wtedy mała ilość krwi, pewnie w związku z przerwaniem błony. Wcześniej uprawialiśmy tylko peeting. Tydzień temu dla pewności zrobiłam test, wyszedł negatywny. A okresu i tak nie mam. W ostatnim czasie cykle miałam regularne, ale jakieś pół roku temu też zdarzył mi się 46-dniowy. Czy to możliwe, że to wszystko przez stres? Miałam ostatnio kilka stresujących sytuacji, trochę też schudłam, bo ćwiczyłam a6w, ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.
|
|
|
|
|
#935 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#936 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Nie mówię, że to dobre, staram się tylko Cie uspokoić, że nie masz powodu do obaw.
|
|
|
|
|
|
#937 |
|
Raczkowanie
|
Ehh doskonale Cię rozumiem. Jak człowiekowi spóźnia się okres to jest w stanie uwierzyć, że nawet samo włożenie i wyciągnięcie może spowodować ciążę;p Człowiek głupieje w sytuacji stresowej, ale raczej nie ma się czym martwić
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#938 |
|
Raczkowanie
|
antybiotyk a opóżnienie okresu
Wg mnie nie mam regularnego okresu ( a wg. endokrynologa mam [mam jeszcze niedoczynnosc tarczycy], bo przynajmniej się mieści od 28 do 25 dnia cyklu) raz mam 30 dnia, raz 32, raz 35 dnia, różnie.
Od roku zaczęłam obserwować swój organizm i wiem że kiedy podejrzewam danego dnia owulację (bol jajnika, albo bol sutków) i trzy dni pozniej jest suchość w pochwie to owulacja była. I wiadomo że 2 tyg po ow. jest @ I tego się trzymam i się sprawdza. Ostatnią miesiączkę miałam 24 czerwca. A owulację musiałabyć 8 lipca, ból jajnika a 3 dni pozniej nie miałam śluzu, więc jutro powinnien być okres. Problem w tym, że od dziś zaczęłam brać antybiotyk na 10 dni (czyli do przyszlej środy). Czy jest szansa na to aby okres sie jutro pojawil czy nie? |
|
|
|
|
#939 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#940 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej Dziewczynki
Mam problem... Biorę tabletki vixpo. Zawsze z tą 4 dniową przerwą od prawie roku i wszystko jest cacy. W czerwcu połączyłam dwa opakowania ze względu na wyjazd . Krwawienia nie było.Teraz w lipcu miałam krwawienie 15-18 i co mnie zmartwiło wczoraj zaczęło się znowu. Brzuch delikatnie pobolewa i krwawienie jest. Do ginekologa pójdę ale po niedzieli bo wolnego nie mam szansy mieć.... Czy to bardzo niepokojące czy po tym połączeniu mi się tak w cyklu poprzestawiało????
|
|
#941 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#942 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzięki za zainteresowanie. Już podaję 13lipca zaczęłam opakowanie a przerwa była 9-12. Dodam jeszcze że to co mam teraz jest bardziej obfite i bolesne niż pierwsze krwawienie.
|
|
#943 |
|
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny!
Mam problem i nigdzie nie potrafiłam znaleźć informacji na ten temat. Na początku maja mialam normalnie okres, następny pojawil się już 24.05. Cały czerwiec nie mialam nic i dopiero dostalam kolejny w okolicach 5 lipca. Dziś znowu dostałam! (29.07) . Trochę mnie to niepokoi, bo zwykle wszystko odbywało sie regularnie. Możecie mi coś poradzić? Dodam, że mam 18 lat, nie współżyje i nie byłam jeszcze nigdy u ginekologa
|
|
|
#944 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To wygląda tak, jakby Ci 'wypadł' jeden cykl, może nie miałaś owulacji albo Ci się ona znacznie przesunęła. Ostatnie cykle miałaś po prostu duzo krótsze niż zazwyczaj, ale takie cykle 21+ dni też nie odbiegają od normy, o ile występują w regularnych odstępach. nie ma powodu do niepokoju, o ile sytuacja nie będzie się powtarzać. od jak dawna miesiączkujesz? |
|
|
|
|
|
#945 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Miesiączkuje od 11 roku życia i zawsze cykl trwał ok. 28 dni. Denerwuje mnie to, bo okres dwa razy w miesiącu to niezbyt przyjemna sprawa ;/. No, ale dzięki za odpowiedź i będę to obserwować, a jak sytuacja się powtórzy to chyba czas udać sie do lekarza :/
|
|
|
|
#946 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#947 |
|
Przyczajenie
|
Hej
Mam pewien problem a raczej obawy. A mianowicie miesiączka która zwykle trwa u mnie 5 dni i jest obfita ostatnie 2 razy trwała 3 dni i była znacznie mniej obfita. Mam 33 lata, na stałe przyjmuje tabletki anty i jestem pod opieką specjalistów z powodu podejrzenia potworniaka na jajniku. Pod koniec sierpnia idę na kolejne badania. Jednak do badań jeszcze prawie miesiąc a ja się denerwuję Czy skrócenie miesiączki (nie cyklu, bo cykl regulują tabletki) może być oznaką że zaczynam być bezpłodna? Nie jestem stara ale słyszałam że u niektórych kobiet okres płodności może być naprawdę krótki. Jak wcześniej (poprzednie badania) rozmawiałam z lekarką to powiedziała że potworniak nie ma wpływu na cykl. Jednak pewności że to właśnie on nie ma puki mnie nie potną a np. t. endometrialna wpływ by miała.... Nigdy wcześniej tak nie było a sprawa cię ciągnie od ponad roku (podejrzana torbiel była zbyt mała żeby ją wyciąć). |
|
|
|
|
#948 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#949 |
|
Przyczajenie
|
Ma prawo tak nagle bez powodu być krótsze i słabsze niż zwykle (od kilku lat biorę tabletki i krwawienie było zawsze było 5 dni)?
To mnie uspokoiłaś....Dzięki
|
|
|
|
|
#950 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#951 |
|
Raczkowanie
|
Witam,
piszę tutaj oczywiście w sprawie okresu, ponieważ zaczynam się niepokoić, a nie wiem, czy mam ku temu podstawy. Mam 21 lat, miesiączkuję od ponad 10, nigdy nie przyjmowałam tabletek antykoncepcyjnych. Ostatnio zauważyłam, że moje cykle są coraz krótsze. Na początku to wiadomo, że były dość nieregularne, ale po 10 latach to chyba powinno już się unormować i tak też było. Myślę, że mniej więcej po około 2-3 latach miesiączkowania miałam już 28-29 dniowe, regularne cykle. Teraz przeanalizowałam ostatnie 10 miesięcy (bo do takich notatek się dogrzebałam) i widać tendencję spadkową- z 27 dni doszło już do 24 (24 mam od 4 miesięcy). Ciężko powiedzieć, czy miesiączki są bolesne, gdyż ledwie się zaczną biorę ketonal (bywało tak, że robiło mi się słabo z bólu i wolę tego uniknąć). Nie byłam jeszcze u ginekologa. Myślicie, że mam powód do niepokoju? |
|
|
|
|
#952 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#953 |
|
Raczkowanie
|
Od zawsze mialam okres w 80% co 28 dni. Czasami dwa dni wczesniej, rzadko pozniej. Od dwoch miesiecy cykl trwa 30 dni. Czy to mozliwe ze sam sie 'przestawił'?. Rowniez od tego czasu wydluzenia moj PMS jest duuzo slabszy, piersi ledwie mnie bola. Teraz jestem 6 dni przed okresem i slabiutki bol piersi sie znowu pojawil. Jeszcze trzy miesiace temu jak i wczesniej piersi mnie strasznie bolaly juz 11dni przed. Sam okres wyglada i jest bolesny tak jak zawsze. Co to moze byc?
Wysłane przy użyciu Tapatalk |
|
|
|
|
#954 |
|
Rozeznanie
|
Witam, ja 5 lipca dostalam okres. Teraz powinnam dostac miedzy 28 a gora 2 sierpnia (wyszlo by 28 dni). RZadko mi sie zdarzalo dostawac co 28 dni okres (bo przewaznie mam miedzy 21-25 dni, czasami 26), ale pare razy sie zdarzylo. Lecz juz jest 5 sierpien i okresu nie ma, od 27 bolaly mnie piersi i brzuch jak przed okresem, tez przez chwilke klulo mnie raz w lewym i raz w prawym jajniku. Dzisiaj malo co mnie bola piersi, bardziej po zewnetrznej stronie jak przycisne, a brzuch dalej pobolewa i kluje jajnik po prawej stronie. Owszem staramy sie z mezem o dziecko. Tez kiedys jak bylam pare lat mlodsza tez mi sie spoznil tydzien okres. Nie wiem co zrobic, ale pewnie poczekam do piatku, bedzie tydzien jak powinnam go dostac i zrobie test ciazowy. Dodam ze mam prace taka troche stresujaca i moze to tez przez to, ale ostatnio strasznie jestem zmeczona i chce mi sie spac. Nie wiem czy jak mi test wyjdzie negatywny, czy isc z tym do ginekologa czy poczekac do nastepnej miesiaczki. Czekam na wasze opinie
.
Edytowane przez Misio1849 Czas edycji: 2014-08-05 o 10:59 |
|
|
|
|
#955 |
|
Przyczajenie
|
W dniach 25-30.07 miałam miesiączkę. 1.08 współżyłam z użyciem prezerwatywy i z dochodzeniem na zewnątrz. Dnia 06.08 dostałam bóle podbrzusza w lewej części ( zapewne jajnik ) i krwawienie. Krew nie jest tak brunatna jak podczas okresu. Zaznaczę, że jutro mam też owulację. Uważacie, że to z powodu owulacji ten ból i krwawienie? Czy może jest szansa, że zaszłam w ciąże?
|
|
|
|
|
#956 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane przy użyciu Tapatalk |
|
|
|
|
|
#957 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#958 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#959 |
|
BAN stały
|
Hej dziewczyny... Mam taki problem...
Mam teraz strasznie bolesną miesiączkę to już jej 3 dzień, zauważyłam, że mam bardzo twardą szyjkę - otwartą. Praktycznie całą ściankę Pochwy od strony brzucha mam bardzo spuchniętą, twardą i obolałą. Zawsze przy miesiączce moja szyjka jest miękka, wysoko i otwarta, bolały mnie często jajniki ale nigdy szyjka, miesiąc temu byłam u lekarza, mówił, że wszystko jest w porządku, biorę leki psychotropowe, które zaburzają pracę hormonów, ale co o tym myślicie? To coś poważnego? |
|
|
|
|
#960 |
|
Rozeznanie
|
Zrobilam dzisiaj tes wyszly 2 kreski mocne, dzisiaj kupie kolejny i wykonam go w poniedziałek. Jeśli także potwierdzi ciaze, to umawiam się na wizyte z ginem. Wystarczy chyba zrobić 2 testy?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:54.

oby kolejny był normalny
Nie mówię, że to dobre, staram się tylko Cie uspokoić, że nie masz powodu do obaw. 

Ślub