|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#931 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 7
hejka, witam się po drzemce, która miała być godzinna a trwała prawie 3
,robieniu placków ziemniaczanych (przynajmniej Was nadrobiłam) i obżarciu się nimi- pycha! teraz się ledwo ruszam (ale to i przez stanie przy robieniu- potem już smażyłam na siedząco, bo się tak w głowie mi kręciło) więc już pełen relaks ![]() --- co do posiadania dzieci to ja też bym chciała mieć trójkę, choć nie wiem, jak się wyrobię, ale bardziej z czasem niż z kasą. na jednym na pewno nie chciałabym skończyć. zauważyłam kilka argumentów przeciwko, z którymi trudno mi się zgodzić. -wyjazdy, zabawki itp- to nie są najważniejsze rzeczy a trzeba pamiętać o pomocy rodzinom, jaka jest w szkołach itp. ja mam duży żal do rodziców, że koleżanki, którym się dużo gorzej układało jeździły na wszystkie wyjazdy, bo były pomoce z jakichś źródeł a ja nie (bo nie wiedzieli, nie chcieli się przyznać, że potrzebują pomocy albo po prostu nie uważali tego za ważne), więc nawet jeśli się ma mniej, to nie znaczy że dziecku nie można zapewnić wyjazdu. a dodatkowe zajęcia? jeżeli naprawdę nas nie stać można coś zorganizować we własnym zakresie (jest mnóstwo zabaw edukacyjnych) a zresztą dziecku też trzeba dać czas na bycie dzieckiem i te zajęcia mają tyle samo zwolenników, co przeciwnikow -mieszkanie we wspólnym pokoju- wystarczy mieć 2 pokoje dla dzieci, i wtedy każda "płeć" ma swój, więc to nie problem a wiem z doświadczenia że brak najmodniejszych zabawek równoważony jest przez długie rozmowy i wspólne zabawy, których z kolei brak jedynakom -to że koszty są mniejsze tylko przez pierwsze lata i na nastolatka nas nie stać- tak naprawdę to początek jest najważniejszy, więc do mnie to nie przemawia, ale wydaje mi się, że osoby które tak twierdzą nie zakładają w ogóle żadnych zmian w pracy... zastanówcie się, czy 10 lat temu zarabiałyście tyle samo co teraz? prawdopodobnie nie, pewnie to były inne prace, a może jeszcze studia/szkoły? za te 10 lat prawdopodobnie tym bardziej będziemy na innym poziomie kariery, szczególnie jak będzie dla kogo się starać. nawet jeśli teraz zarabiamy grosze to przecież nie znaczy że my albo nasz mąż/partner nie awansuje przez ten czas. wiadomo, będą większe wydatki, potrzeby itp, ale bez przesady! --- koszty wyprawki- dużo nie mam, ale zamierzam się zmieścić w kilkuset zł (ale fakt że z "większych" zakupów kupujemy tylko wanienkę i materac )--- kukurydziana- witaj na wolności ![]() --- cayenne- będzie dobrze --- chustę można kupić niezłą za kilkadziesiąt zł (wrzucałam kiedyś linka z all, jak chcecie poszukam znowu), koleżanka po 2 synach noszonych taką polecała Cytat:
![]() [1=830b3402b90be91bee3a8a4 ac8547146eb396896_6583840 e13f22;43777345] W weekend zrobiłam ciasto na piernik z przepisu od lolity, nie mogę się doczekać następnego etapu [/QUOTE]ja mam zamiar jutro zrobić (już mam wszystkie składniki)
|
|
#932 |
|
Zakorzenienie
|
Ani troche. Od poczatku ciazy mam 3 cm.
|
#933 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mmmmmmmmm placki! uzupełniam więc listę rzeczy które zjem jak już mi cukrzyca minie :P póki co mam bułkę z masłem i miodem do tego kawa lub kako, kebab :P haha, pizza, moje burrito :P chleb z nutellą.... o nutella !! i wiecie co... kilo pomaranczy dziennie! jak mi się chce pomarańczy! co prawda jem, ale 1-2 dziennie jako ranną i popołudniową przekąskę, a chętnie bym się na nie rzuciła. Słodkie mamy jak u was z wagą? idzie coś do góry? u mnie cisza, może jakieś 0,5 kg się waham i cisza.... Zrobiłam pastę z makrelą (makrela, jajko, cebula trochę majonezu) i cukier 89 po 2 kromkach. Polecam więc. Czeka mnie jeszcze wciśnięcie jednej na noc.. uf... jak nie wcisnę, to mam cukier i ketony w moczu :/ Co do porodu, to już chcę być w tym 37 tc jakoś będzie bardziej lajtowo.
|
|
#934 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Więc zwlekam i zwlekam. Moje hormony są głupie i robią mi taką mentalność ![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#935 |
|
Zadomowienie
|
pilotka86 - tak jak wspomniałam, dla dziecka wymrażam praktycznie wszystkie rzeczy które kupię w SH.
A dla siebie, tylko te które mają bezpośredni kontakt ze skórą. np. bokserki-bluzki, czy spodnie do spania. Ostatnio kupiłam stanik, także wrzuciłam go do zamrażarki :P Pracowałam kiedyś w sklepie, dużej polskiej sieciówce. I jak czasem patrzyłam jak ludzie traktują ubrania, czy co maja na rękach....... prałam wszystko przed pierwszym "wyjściem" a ubrania mierzyłam i mierzę tylko na cienkie bluzeczki.
|
#936 |
|
Gang Iren
|
Amberella
super,ze juz w domku jestes ![]() Mi do bezpiecznego terminu zostalo 5 tyg. Chyba powoli bede sie brac za ogarnianie rzeczy dla malucha,dokupienie tego co potrzebuje itd.
|
#937 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#938 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
nie wiem, czy mi zresetowali konto, bo za rzadko ich odwiedzam, czy jakaś luka w systemie.Będąc w szkole rodzenia miałam taki mega wybuch gorąca, poprosiłam położną po zajęciach, żeby zmierzyła mi ciśnienie - 140/90. Poszła ze mną na IP. Tam szybciutko zrobili mi USG (nie widziałam młodego, ale słyszałam serduszko moje kochane i wreszcie wiem ile waży - już ma 2300 (34 tydzień dziś zaczęłam) także mam zalecenie - mierzyć ciśnienie 4 razy dziennie, w związku z czym muszę zainwestować w ciśnieniomierz. Któraś może jakiś polecić? Mam też ważyć się codziennie rano i notować wyniki, jeśli spuchnę i jednocześnie przybiorę dużo z doby na dobę to lecieć do lekarza. Mam zrezygnować z soli i wszystkiego co wodę zatrzymuje itp. no i zobaczyć jutro te wyniki, czy faktycznie nie ma białka w moczu, jak jest to też w te pędy do lekarza z wynikiem. Cytat:
Chętnie podejmę temat zabawkowy Na teraz nie kupuję żadnych, własnie dlatego, że pewnie odwiedzający "coś przyniesą". W przyszłości właśnie w takie zamierzam inwestować, jak wymieniłaś, może troche egoistycznie, bo sama uwielbiałam się takimi sprzętami bawić i chętnie powrócę do tych słodkich czasów dzieciństwa ![]() Poza tym, jeśli mój syn sam na to nie wpadnie, pokażę mu, że zabawkę można zrobić praktycznie z wszystkiego. Nie zapomnę, jak raz po przyjściu z czytelni byłam nią tak zafascynowana, że wszystkie moje pluszaki zapisałam do czytelni domowej, pozakładałam im karty biblioteczne, książki skatalogowałam, do każdej włożyłam kartę książki i jazda, potrafiłam się bawić w bibliotekę całymi dniami a po latach wróciły wspomnienia, gdy przy przeprowadzce z rzadko używanych książek zaczęły mi wypadać karty książki ![]() Puzzle kocham, wprost ubóstwiam, LEGO kochałam też od najmłodszych lat... tak samo ciuchcie i tory, a miałam zestaw taki, że mucha nie siadała... lalki mogły dla mnie nie istnieć. kręciły mnie jeszcze bryki wszelkiej marki i kolorów także z synem pewnie znajdziemy wspólny język zabawowy.Cytat:
I jeszcze wózeczek - przyszła moja Bexa Roxy b4x miałam zdać relację po macanku ![]() Ogólnie z fury i wyboru koloru jestem za zadowolona IMHO w tej kategorii cenowej ten wózek nie ma sobie równych . Jest solidny, nic nie trzeszczy, nic nie piszczy. Wybrałam sobie stelaż chromowany do tego koła też wyglądające jak z chromu, więc generalnie świeci się jak psu jajca i rzuca się mocno w oczy ale ta wersja mi odpowiada, są też stelaże ciemne i mniej prowokujące koła bardziej stonowane, więc co kto lubi - znajdzie. Wózek wagi umiarkowanej, rączka regulowana - faktycznie pozwala ustawić się wysoko, tak, że stojąc w obcasie i mając wtedy 190 cm idę wyprostowana, a nie zgarbiona. Złożyłam go całego, wszystko posprawdzałam, wszystkie mechanizmy itp - nie mam się do czego przyczepić, także o ile można coś polecić po 1 dniu, to polecam. Stosunek cena - jakość jest nawet powyżej oczekiwań. przypominam, że za cały komplet 3w1 dałam 1215 zł i przesyłka gratis.To co mi się nie podoba - to zapach. Muszę te materiały przewietrzyć. Wystawię na balkon na mrozik jak przyjdzie i niech się wietrzy. No i po złożeniu stelaż na pewno mi się nie zmieści do bagażnika matiza, więc będzie musiał jeździć na tylnym siedzeniu. Jakoś będę musiała dopracować logistykę podróżowania
|
|
#939 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Spodobała mi się Twoja pasta Makrelę kupiłaś taką zwykłą, wędzoną?Nie mam akurat makreli, ale mam wędzonego łososia Zrobię sobie zaraz taką pastę Dzięki za pomysł!
|
|
|
#940 |
|
Zakorzenienie
|
PawMaj ja mam taki: http://remixmedyczny.home.pl/pl/p/Ci...0f-zasilacz/75 i jest w porzadku.
|
#941 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Selena - wszystkiego najlepszego!!! ![]() dzięki (za odp w spr. Smyka) Co do sprawdzania - położna kazała TZtom obmacac brzuch palcami, trochę jak przy badaniu piersi (tak jakby opuszkami palców), ale wcale nie tak delikatnie. Wskazywała miejsca. Przedtem jadłyśmy słodycze, żeby maluchy trochę się rozruszały Można było tez potrząść brzuchem, tak jak kiedyś opisywały dziewczyny w wątku - tak chwycić od dołu/po bokach i poruszać. "Badaliśmy" gdzie może być głowa, pupa, kręgosłup. Potem położna podchodziła do każdej z nas i sama sprawdzała ![]() Ja sama w domu bym tego nie zrobiła, bałabym się ale na zajęciach pod fachową kontrolą było ok.Cytat:
Cytat:
Ja akurat mam z płaskimi (już kupiłam używane). Cytat:
Wielu moich znajomych wyemigrowało (głównie UK, De i kraje skandynawskie) i to już dawno temu. Ja widzę ogromną różnicę w poziomie życia - ja i TZ niby jesteśmy klasą średnią, ale komfort życia mamy chyba niższy od mojej przyjaciółki, która mieszka w Londynie (z partnerem Anglikiem). Może tak - oni dla mnie świetnie sobie finansowo radzą, a klasowo w UK są trochę niżej niż my w PL (brzydko to zabrzmiało, ale chodziło mi tylko o wykonywaną pracę i opisanie sytuacji). Cytat:
Cytat:
|
|||||
|
|
|
#942 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wędzoną w sumie sporo białka, ale też tłuszczu. Trochę się boję czy rano będzie ok, wczoraj tez jadłam makrelę ale samą i było dobrze.Odbiegnę od ciążowych tematów, siedzę tu z wami i podglądam Warsawshore... załamałam się po prostu.
|
|
#943 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ze swojej strony polecam też pastę brokułową składniki: 1/2 brokuła, 2 jajka, troszkę majonezu, jogurt naturalny, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz . Wszystko drobniutko posiekać i wymieszać Pycha!Ja pierdziele, ale mi brzuch stwardniał
Edytowane przez Akkma Czas edycji: 2013-11-18 o 22:44 |
|
|
|
|
#944 |
|
Zadomowienie
|
Dobrze że dziewczyny jesteście już w domach
i za spokój aż do TP ![]() Spokojnej nocy, i co najważniejsze przespanej życzę! Dobranoc
|
#945 |
|
Gang Iren
|
No fajna jest,to fakt. Ostatnio np zostaly dwie mandarynki,Wiki miala zjesc jedna i Eryk,tyle ze ona cos robila i zanim zaczela to Eryk swoja zjadl. A on jest lakomczuch i Wiki mu swoja oddala mowiac,ze ma sobie zjesc skoro tak lubi. Ona w ogole jest bardzo szczera,jak w szkole czestowali cukierkami po kilka sztuk to nie zjadla sama tylko przyniosla po cukierku dla mamy i taty
|
#946 | |
|
Zakorzenienie
|
W temacie kosztów posiadania dzieci - moim zdaniem w skrócie - dzieci kosztują
Podróże - fajnie jest móc pojechać gdzieś z dziećmi, pozwiedzać razem nowe tereny, miasta, kraje - pokazać dziecku rzeczy, którymi i my się fascynujemy. To kosztuje, nawet jeśli organizujemy wyjazd jak najtaniej się da ![]() To tak w wielkim skrócie. Uważam, że w dzisiejszych czasach w PL wielodzietność (3 + więcej) trzeba przemyśleć. ---------- Dopisano o 22:58 ---------- Poprzedni post napisano o 22:56 ---------- Cytat:
Chciałabym też wychować swoją córkę na taką osobę.Musicie być wspaniałymi rodzicami |
|
|
|
|
#947 |
|
Zakorzenienie
|
Żołądek chce mi się chyba na lewą stronę obrócić a o jelitach to nie wspominam... zamiast smacznie spać to latam co chwil do kibla ...
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#948 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ale placki podobno można też upiec (nie wiem jak smakują, ale widzialam w tv jak robili) takie też by były zabronione? Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 23:07 ---------- Poprzedni post napisano o 23:04 ---------- Cytat:
--- zaraz wyjdzie na to, ze moje dziecko nie będzie mieć pieluch, bo mi się wzory nie podobają jak oglądałam niezobowiązująco to były takie w pieski a teraz jedyne jakie mogę znaleźć to w autka, a nie będę kupowała po 1 pieluszce u każdego kupującego
|
|
#949 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Milo mi,ale to chyba duzo zalezy od charakteru dziecka. Widzisz Eryk (wiem,ze jest jeszcze maly,ale Wiki w jego wieku byla zupelnie inna) nie ma latwego charakteru,gdy cos nie idzie po jego mysli to awantura na calego. Potrafi bic,drapac,gryzc. I wlasnie mysle o tym co by tu zrobic,zeby zmienic jego zachowanie. Sytuacja dla mnie nowa,bo z Wiki nigdy tak nie mialam,nigdy nie bila,nie gryzla. Gdy sie wytlumaczylo,ze czegos nie moze to awantur nie bylo.
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#950 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)))))) blendujesz to?? Czy tylko "dziabdziasz"?Poloz sie i oddychaj jak hmmmm nas uczyli na sr wciagamy noskiem od klatki do brzucha, wypuszczamy powietrze powolutki z brzchua klatki i ust. To pewnie skurcze hb i za chwilke przejdzie. Cytat:
Niestety ziemniaki sa na czarej liscie. Ziemniaki z maslem i mlekiem z marchewka na gesto.... o kolejna zakazana rzecz na liscie )) Borys ma czkawke kilka razy dziennie, nnawet mnie to meczy moje biedactwo. Ale plucka cwiczy, pewnie ma tego dosc.Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 23:25 ---------- Poprzedni post napisano o 23:22 ---------- Znow mnie zgaga meczy, leki.odpadaja, mleko tez migdaly nie dzialaja wrrrrrr. Picie cieplej herbaty az boli ://// Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#951 |
|
Zadomowienie
|
Hmmmm mam dzisiaj wrazenie, ze moj syn stwierdzil, ze chce juz wyjsc na swiat i usilnie probuje to zrobic przez moj pepek
![]()
|
|
|
|
#952 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#953 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
)
|
|
#954 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
)Pooddychałam tak jak napisałaś i rzeczywiście pomogło ![]() Cytat:
, moja dzisiaj chciała wyjść przez hmm ... jelito grube
|
|
|
#955 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Łokciem albo kolankiem Ci ten pępuszek może wypycha wiercipiętek
|
|
#956 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
tzn z tym wymrażaniem i właśnie hmm jak przymierzasz staniki?![]() chociaż... sama mam odrzut do używanych ubań takich jak spodnie i bluzki czyli te które mają bezpośredni kontakt ze skórą...W ciąży po raz pierwszy nabyłam spodnie (ciążowe) w komisie (używane) i przez długi czas miałam obsesje czy TAM nie było grzybka, czy TAM nie prześmierdło czy aby na pewno coś na mnie nie przejdzie ![]() A nowe piorę tylko bluzeczki Spodnie, bluzy, koszule ogólnie okrycia nieCytat:
![]() Cytat:
![]() apropos pampersów ![]() od 20 do 25 jest promocja 39zł za paczkę na białe premium i zielone active http://www.carrefour.pl/promocje/gazetka-promocyjna/ Jest też mop vieledy za 69zł
|
|||
|
|
|
#957 |
|
Zakorzenienie
|
Tym razem ja mam pytanie odnośnie pampersów - jaką paczkę bierzecie do szpitala? W sensie ile sztuk?
Wiem, że nie warto kupować dużo, bo nie wiadomo czy dziecko nie będzie miało uczulenia. Ja kupiłam małą paczkę - 33 szt. |
|
|
|
#958 |
|
BAN stały
|
Hej Dziewczyny
Macie może jakiś mega dobry przepis na ciasto drożdżowe z owocem... ? Tak mnie jakoś naszło o 1 w nocy Oczywiście zamierzam piec jutro !!!
|
|
|
|
#959 |
|
Rozeznanie
|
Witam się noca
|
|
#960 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Szczerze Ci powiem, że czasem nowe ubrania przychodziły spleśniałe itd. bo skąd się dziwić, jak płynęły tyle czasu do polski. A ze stanikami zawsze miałam problem, czasem kupowałam "na oko" czasem mierzyłam na bluzeczkę, a czasem musiałam się przemoc ![]() W ogole, dzięki za info o pampersach nooo.. i mopie ![]() A dziś idę zobaczyć czy wstawili pampersy DaDa w biedronce :P I witam się z rana ![]() Noc w miarę dobra
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:14.

,robieniu placków ziemniaczanych (przynajmniej Was nadrobiłam) i obżarciu się nimi- pycha! 
)

jakoś będzie bardziej lajtowo.

nie wiem, czy mi zresetowali konto, bo za rzadko ich odwiedzam, czy jakaś luka w systemie.
)

za spokój aż do TP 

Spodnie, bluzy, koszule ogólnie okrycia nie