Odpieluszkowe Zapalenie Mózgu cz. V - Strona 33 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-05-28, 21:34   #961
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Dot.: Odpieluszkowe Zapalenie Mózgu cz. V

Cytat:
Napisane przez eyo Pokaż wiadomość
wychodzisz z dziwnego założenia, że ludzie jako tacy to grupa przy zdrowych zmysłach
500+ też nikogo przy zdrowych zmysłach do prokreacji nie zachęci a jednak - magia - działa, porodówki zaczęły pękać w szwach jakoś tak 9 - 10 miesięcy od kiedy to uruchomili
Wycofano również wsparcie dla in vitro, przez co w tamtym okresie wiele osób wracało po swoje mrozaki, póki jeszcze była refundacja.

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-28, 21:40   #962
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-28, 21:41   #963
eyo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cojarobietu_uu Pokaż wiadomość
Ale temu emerytowi trzeba płacić emeryturę, z tych składek. Lepiej żeby 25-latka pracowała, a dziećmi zajmowali się pracownicy przedszkola, którzy też będą te składki płacić.

Polski rząd niestety nie widzi zupełnie sensu inwestowania w profilaktykę (patrz szczepienia na HPV).

Wychodzenie z zupełnie błędnego założenia. Że ciąża = L4. A powinno się zakładać, że w ciąży można się "rozchorować" (poczuć gorzej), tak samo jak nie będąc w ciąży.

(...)
tylko ktoś musiałby zainwestować w państwowe przedszkola - a to trochę drożej wyjdzie niż te dodatkowe 20% dla ciężarnych jak kogoś stać na prywatne to spokojnie - zapewne ani na kasie nie pracuje ani na lewe L4 się nie połaszczy

a ciąża nauczyła mnie jednego - to nie jest tak, że "można się rozchorować" tylko tak, że jeżeli coś może się zepsuć w Twoim organizmie to ciąża tej rzeczy skutecznie pomoże się popsuć i przy okazji uniemożliwi lecznie ja np. nie mogłam nijak ogarniać mojej migreny (mimo, że "normalnie" umiałam już zatrzymać atak lekami) - i tak jak miałam 3 - 4 ataki na ROK tak w ciąży miałam atak co 3 - 4 dni i brak możliwości wzięcia leku - także polecam wziąć pod uwagę, że u osób, które nie są na lewych L4 w ciąży to często te 100% to taki kulawy prezent za to, że MUSI BOLEĆ osobiście to i 50% pensji bym oddała żeby się dało coś z tym zrobić...

w trakcie normalnej choroby to się chociaż można normalnie i skutecznie leczyć - w ciąży niestety szacuje się zdrowie matki w kontekście ryzyka dla płodu zasadniczo na niekorzyść tej pierwszej (oczywiście - wolna wola, można sobie łykać prochy itd. no ale nie o to chodzi w tej dyskusji bo móc to sobie można wszystko, ćpać w ciąży też można - kwestia tylko w tym co jest uzasadnione medycznie)

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
no trochę jednak to jest bez znaczenia bo ludzie z wyżu też będą umierać zasadniczo przyrost dodatni jest jak 10 osób spłodzi 12 dzieci a nie jak 100 osób spłodzi 100 dzieci...

jak byłam 1,5 msc w szpitalu tak spotkałam 2 osoby w ciąży pierwszym dzieckiem - reszta albo drugie albo kolejne... cóż - na pierwsze dziecko mało kto ma ochotę ale na 500+ najwyraźniej wiele osób

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥

Edytowane przez eyo
Czas edycji: 2017-05-28 o 22:00
eyo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-28, 21:55   #964
anulus17
Zakorzenienie

W Szwecji większość ojców których znam wybiera tylko te 90 dni, które musi i nie może oddać 2 osobie i ma na to bodajże 8 lat, moj mąż wybiera po parę dni w roku jako taki extra urlop. Faktem jest jednak że dzieci mają zapewnione miejsce w żłobku czy przedszkolu bez problemu. A urlop macierzyński trwa około roku, dokładnie nie pamiętam ale trochę ponad rok.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

---------- Dopisano o 22:50 ---------- Poprzedni post napisano o 22:48 ----------

Ale rodzinne mamy niewiele większe niż w Polsce bo w przeliczeniu to jest około 450 złotych, życie jest droższe ale też więcej rzeczy dzieci mają zapewnionych z góry, czyli lekarze i leki nieplatne, dentysta wszystko co do szkoły i jedzenie w szkole.

---------- Dopisano o 22:55 ---------- Poprzedni post napisano o 22:50 ----------

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
A to prawda bo u nas też porodowki pękają w szwach a żadnych nowych bonusów nie ma😉

anulus17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-29, 07:42   #965
cranberry juice
ctrl alt delete

[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;74194551]Poprawily sie ale nadal sa gowniane w porownaniu do zachodnich krajow. Ludzie zarabiaja grosze, przedszkoli brak, o umowe o prace trzeba zebrac etc. etc.
Becikowe i 500 plus tez sa tylko dla wybranych... [/QUOTE]
Tak, więc dalej rekompensujmy to wszystko zachętami do brania zwolenień na L4 Wtedy na pewno będzie łatwiej o umowę o pracę przed menopauzą
Cytat:
zwolnienia jako takie powodują "duże patologie" (nie uważam żeby akurat same ciąże w tym temacie to był główny problem bo ten temat sam w sobie to jedno wielkie pole do nadużyć bez względu na powód) - jakby je w ogóle zlikwidować i nie odprowadzać składek to dopiero wtedy by zniknęły lewe L4 bo każdemu by się opłacało pracować
Tylko widzisz, WŁAŚNIE DLATEGO żeby ludzi nieco zniechęcić do brania L4, bo boli ich mały paluszek, zwolenienia są płatne 80%
Tylko ciężarnych to nie dotyczy z powodów nieznanych (sorry, ale przytoczony tu przez kogoś argument "bo przedszkola są drogie" jest całkowicie z )
Cytat:
nie wiem bo w Ikei nie pracowałam, znajomych z Ikei też nie mam - może się na trochę zatrudnimy i wtedy się zastanowimy o co tym babom chodzi jakby nie było to nie widzę jednak żeby Ikea cierpiała na brak kobiet w swoich szeregach także chyba aż tak bardzo pracodawcy to nie wadzi
Ikei chyba w ogóle ciężarne na zwolnieniach nie wadzą. W końcu w domu nudno, można iść się przejść do Ikei - tutaj świeczka wpadnie do koszyka, tam deska do krojenia, i biznes się kręci
Cytat:
nikt nie mówi o stałej opiece - natomiast łatwiej wysłać dziecko do żłobka i wrócić do pracy jeżeli masz babcię,
które w razie choroby dziecka się nim pozajmuje te parę dni,
Ty wtedy nie musisz brać chorobowego a pracodawca nie ma problemu z matkami, których non stop nie ma w pracy
Sorry, ale chyba żartujesz - wcześniejsze emerytury są dobre, żeby babcia mogła się zająć wnukiem na wypadek choroby?
Owszem, dla matki to może i dobre. Ale dla babci i społeczeństwa to chyba jednak średni biznes
Cytat:
ma się chociażby tak, że wiele ciężarnych to kobiety, które już mają dzieci korzystające ze żłobków
Logika level master - ciężarnym na zwolnieniu nie można płacić 80%, trzeba 100%, bo wiele ciężarnych ma już dzieci w żłobku, a żłobki są drogie
Już pomijając, że średnio Polka ma 1,3 dziecka - więc jedynie jedna ciąża na ileś ma juz starsze rodzeństwo
Cytat:
wychodzisz z dziwnego założenia, że ludzie jako tacy to grupa przy zdrowych zmysłach
500+ też nikogo przy zdrowych zmysłach do prokreacji nie zachęci a jednak - magia - działa, porodówki zaczęły pękać w szwach jakoś tak 9 - 10 miesięcy od kiedy to uruchomili
No tylko ten - pińcet plus, razy dwanaście miesięcy razy osiemnaście lat = 108 tysięcy złotych.
20 punktów procentowych różnicy w zasiłku chorobowym po pięciu miesiącach da jedną wypłatę
Widzisz różnicę w kwotach?
Cytat:
Napisane przez Lumimi Pokaż wiadomość
Sa ludzie dla ktorych obnizenie dochodu o 20% sprawi ze sie zastanowia nad tym.
Może to i lepiej, bo jak już sie dziecko urodzi, to im się dochód do wydania na ich własną osobę obniży dużo bardziej niż o 20%
Cytat:
Napisane przez Lumimi Pokaż wiadomość
Jak cie to satysfakcjonuje to ci powiem ze ten ze zlamana noga jest odpowiedzialny tylko za siebie. Kobieta w ciazy tez za to dziecko w ciazy.
No tak, bo przeciez ludzie, którzy już mają urodzone dzieci, nie łamią sobie nóg
Cytat:
jak kogoś stać na prywatne to spokojnie - zapewne ani na kasie nie pracuje ani na lewe L4 się nie połaszczy
Nie rozumiem w ogóle, skąd założenie, że ciążę na L4 spędzają wyłącznie panie siedzące na kasie. Znam dziewczyny z korporacji, architekta i nawet lekarkę z prywatnej poradni trądzikowej, które poszły na L4 na dwie kreski.

Edytowane przez cranberry juice
Czas edycji: 2017-05-29 o 09:50
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-29, 09:50   #966
obłoczek
Raczkowanie

Cytat:
A jak to "jakoś tak" zauważyłaś? Przed wprowadzeniem 500 plus też tak uważnie monitorowałaś stan porodówek, skoro wiesz, że akurat od wprowadzenia programu zwiększyła się liczba rodzących?

Wszyscy chcą rozumieć malarstwo, dlaczego nie próbują zrozumieć śpiewu ptaków? (Pablo Picasso)
obłoczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-29, 11:59   #967
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Generalnie argumenty za 100% zasilku chorobowego w ciazy podawane w tym wątku sprowadzaja sie do tego, ze kobietom i tak jest ciężko, malo zarabiają, wiec czemu im jeszcze zabierac😆. Nie powiem w co taki argument sobie mozna wsadzic.

A ciezko to jest niemal wszystkim.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2017-05-29, 12:22   #968
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
Generalnie argumenty za 100% zasilku chorobowego w ciazy podawane w tym wątku sprowadzaja sie do tego, ze kobietom i tak jest ciężko, malo zarabiają, wiec czemu im jeszcze zabierac😆. Nie powiem w co taki argument sobie mozna wsadzic.

A ciezko to jest niemal wszystkim.
Bo 100% zasiłku chorobowego dla ciężarnych nie ma sensownego uzasadnienia.
Stary 2017-05-29, 17:28   #969
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Ma takie uzasadnienie ze panstwo chce aby kobiety rodzily dzieci. Stosuje sie przez to szereg udogodnien takich jak calkiwm platne l4, urlop macierzynki, becikowe itd. Serio tak ciezko to zrozumiec?

Wysłane z mojego LG-H955 przy użyciu Tapatalka
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-29, 18:19   #970
dacn
Zakorzenienie

[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;74221051]Ma takie uzasadnienie ze panstwo chce aby kobiety rodzily dzieci. Stosuje sie przez to szereg udogodnien takich jak calkiwm platne l4, urlop macierzynki, becikowe itd. Serio tak ciezko to zrozumiec?

Wysłane z mojego LG-H955 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]

To NIE są działania pro rodzinne.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-29, 18:25   #971
ajah
wańka wstańka

[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;74221051]Ma takie uzasadnienie ze panstwo chce aby kobiety rodzily dzieci. Stosuje sie przez to szereg udogodnien takich jak calkiwm platne l4, urlop macierzynki, becikowe itd. Serio tak ciezko to zrozumiec?

Wysłane z mojego LG-H955 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]

Jak dla mnie to nie jest przemyślana zachéta do posiadania dzieci.
Poza tym, nie ma zadnego sensownego wytłumaczenia (pomijając powyższe), by pani w ciąży dostawała większy zasiłek chorobowy niż osoba, która w ciąży nie jest.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-05-29, 18:39   #972
cranberry juice
ctrl alt delete

[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;74221051]Ma takie uzasadnienie ze panstwo chce aby kobiety rodzily dzieci. Stosuje sie przez to szereg udogodnien takich jak calkiwm platne l4, urlop macierzynki, becikowe itd. Serio tak ciezko to zrozumiec?[/QUOTE]
Serio - widzieliśmy wzyscy na własne oczy, jaki był boom demograficzny, jak wprowadzili becikowe
Państwo chce, żeby kobiety rodziły dzieci, tylko bierze się do tego od strony - mamy 100% L4 i becikowe, a dzieci jakoś rodzi sie mało. W UK czy Francji nie ma 100% L4, dzieci rodzi sie więcej niż w Polsce. Serio tak ciężko zrozumieć, że nie tędy droga?
Stary 2017-05-29, 18:47   #973
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cranberry juice Pokaż wiadomość
Serio - widzieliśmy wzyscy na własne oczy, jaki był boom demograficzny, jak wprowadzili becikowe
Państwo chce, żeby kobiety rodziły dzieci, tylko bierze się do tego od strony - mamy 100% L4 i becikowe, a dzieci jakoś rodzi sie mało. W UK czy Francji nie ma 100% L4, dzieci rodzi sie więcej niż w Polsce. Serio tak ciężko zrozumieć, że nie tędy droga?
Ale nowosc. Naprawde kazdy rozsadny czlowiek wie ze te metody sa z tylka. Idac dalej to caly zus jest do niczego i nie powinien istniec, ale mi w ogole nie o to chodzi. Ty znowu porownujesz Polske z bogatszym krajem. Nie jest powiedziane ze to co dziala tam, zadziala rowniez u nas. I tylko tyle.
Wczesniej jedynie napisalan z jakiego powodu 100 procentowe l4 jest. I ze jakies tam argumenty sa a nie tylko czyjes widzimisie.

100 procentowe l4 to pikus przy zasilkach dla bezrobotnych ciezarnych matek i 500 plus. Na to przynajmniej sie samemu zarabia. Takze jak dla mnie to jest najmniej niesprawiedliwa pomoc dla matek

Wysłane z mojego LG-H955 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez 7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0
Czas edycji: 2017-05-29 o 18:50
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-29, 18:55   #974
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Napisane przez _Selina_ Pokaż wiadomość
Sytuacja ze sklepu:
Dziecko wbiega do piekarni w supermarkecie, pracownica delikatnie zwraca uwagę rodzicom, że dziecku może się stać krzywda. Odpowiedź ojca "on tam jest częstym bywalcem" dziecko około 4 lat, biegało po całym sklepie, krzyczało, oczywiście rodzice byli oboje.

___wysłane z telefonu, staram się sprawdzać co napisałam, ale czasami słownik "wie lepiej" ___
u mnie jest podobnie. jest polski sklep mięsny (mieszkam w UK), gdzie pieką też świeże bułki. i piec (mały) do tych bułek stoi w kącie, ale nie za ladami, ale tam gdzie są klienci. już pomijając fakt, że komuś musiało nieźle przygrzać, żeby tam postawić ten piec, to matki w ogóle nie uważają co ich dzieci robią w tym sklepie. a piec i przyciski na nim są jak widziałam bardzo interesujące dla niektórych dzieciaczków.
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-29, 19:31   #975
_Selina_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pani_Mada Pokaż wiadomość
u mnie jest podobnie. jest polski sklep mięsny (mieszkam w UK), gdzie pieką też świeże bułki. i piec (mały) do tych bułek stoi w kącie, ale nie za ladami, ale tam gdzie są klienci. już pomijając fakt, że komuś musiało nieźle przygrzać, żeby tam postawić ten piec, to matki w ogóle nie uważają co ich dzieci robią w tym sklepie. a piec i przyciski na nim są jak widziałam bardzo interesujące dla niektórych dzieciaczków.
Tutaj piekarnia była za platikową kotarą, czyli tym bardziej "nie dla klientów"

___wysłane z telefonu, staram się sprawdzać co napisałam, ale czasami słownik "wie lepiej" ___
_Selina_ jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2017-05-29, 19:40   #976
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
Napisane przez _Selina_ Pokaż wiadomość
Tutaj piekarnia była za platikową kotarą, czyli tym bardziej "nie dla klientów"

kasjerka powinna moim zdaniem zareagować ostrzej niż "bo sobie Brajanek może krzywdę zrobić", bo gdyby sobie zrobił to ona odpowiadałaby za głupotę rodziców (w świetle prawa)
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-29, 19:51   #977
_Selina_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pani_Mada Pokaż wiadomość
kasjerka powinna moim zdaniem zareagować ostrzej niż "bo sobie Brajanek może krzywdę zrobić", bo gdyby sobie zrobił to ona odpowiadałaby za głupotę rodziców (w świetle prawa)
Ja to wiem, Ty to wiesz, ale przede wszystkim to rodzice powinni dziecko ogarnąć... Niestety w wielu miejscach personel boi się ostrzej zareagować, bo tacy rodzice robią afery i składają skargi na pracowników.

_Selina_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-29, 20:27   #978
kleo_4
Zakorzenienie

Błagam powiedzcie ze to fejk, ze tacy ludzie to trolle Ja na szczęście nigdy w realnym życiu nie spotkałam takiej roszczeniowej osoby

IMG_1496086035.153977.jpg

Kocham i jestem kochana

14.12.2015♥ Moje malutkie-największe szczęście
kleo_4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-29, 20:42   #979
Lottie69
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kleo_4 Pokaż wiadomość
Błagam powiedzcie ze to fejk, ze tacy ludzie to trolle Ja na szczęście nigdy w realnym życiu nie spotkałam takiej roszczeniowej osoby

Załącznik 7086501

Ja tam uwierzę, że ktoś taki żyje. Szczególnie miejsce pracy by pokazywało poziom człowieka - Sam sobie sterem i rzeglarzem
Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-05-29, 20:45   #980
Ingrid80
BAN stały

Eee??😨😨

Ingrid80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-29, 20:49   #981
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Eee jak dla mnie błędy ortograficzne wskazują na fejk.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-29, 20:56   #982
AuroraCoriolis
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
mysle, ze chodzi o to,zeby nie zniechecac do ciazy - tzn,zeby sie matki nie musialy zastanawiac czy jak zajda w ciaze i beda jakies komplikacje to dadza sobie rade za 80% pensji
AuroraCoriolis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-29, 21:00   #983
funk_you
Wtajemniczenie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;74227216]Eee jak dla mnie błędy ortograficzne wskazują na fejk.[/QUOTE]
Niekoniecznie.

Stary 2017-05-29, 21:40   #984
kleo_4
Zakorzenienie

Jeden z komentarzy pod tym postem

Nie wiem czy mogę wkleić bo to czyjś komentarz ale wierszyk idealnie pasuje

Kolerzanka dała cynka
Darmo gry wjenc pirz Karynka!
Jestem MADKOM dzieci trujki
Wyślij gry dla mojei curki.
Moje zdrowe, tamte nie
Wienc im nienalerzy sie.
Krai po☠☠☠☠☠☠☠ony ten
Czemu nam to niechcesz #dej?
Nic nie wyslerz no to zdyhaj
Szmato jedno piah ić wdyhaj!

Kocham i jestem kochana

14.12.2015♥ Moje malutkie-największe szczęście
kleo_4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-29, 22:40   #985
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez AuroraCoriolis Pokaż wiadomość
mysle, ze chodzi o to,zeby nie zniechecac do ciazy - tzn,zeby sie matki nie musialy zastanawiac czy jak zajda w ciaze i beda jakies komplikacje to dadza sobie rade za 80% pensji
To jak chcą sobie dać radę za 80% pensji z dzieckiem? Przecież roczny macierzyński nie jest płatny 100%.

Stary 2017-05-29, 22:53   #986
eyo
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, więc dalej rekompensujmy to wszystko zachętami do brania zwolenień na L4 Wtedy na pewno będzie łatwiej o umowę o pracę przed menopauzą

no ale komu Ty zgłaszasz problem? ja Ci piszę jak jest, Ty się burzysz - ja problemu nie mam bo mi to powiewa, Ty problem masz... pytanie kluczyk - kto powinien coś zrobić poza pisaniem bzdur na wizażu

Tylko widzisz, WŁAŚNIE DLATEGO żeby ludzi nieco zniechęcić do brania L4, bo boli ich mały paluszek, zwolenienia są płatne 80%
Tylko ciężarnych to nie dotyczy z powodów nieznanych (sorry, ale przytoczony tu przez kogoś argument "bo przedszkola są drogie" jest całkowicie z )

sugerujesz, że kogoś to 80% zniechęca do brania zwolnień na bolący paluszek 80% tak samo zniechęca do lewych zwolnień jak 100% zachęca

Ikei chyba w ogóle ciężarne na zwolnieniach nie wadzą. W końcu w domu nudno, można iść się przejść do Ikei - tutaj świeczka wpadnie do koszyka, tam deska do krojenia, i biznes się kręci

musisz często bywać w Ikei - fajnie,
czyżbyś była na lewym zwolnieniu, że masz czas aż tak monitorować sytuację ciężarnych w tym przybytku konsumpcyjnej rozpusty ? ja osobiście jak bywam tam od czasu do czasu to nie widzę tam więcej ciężarnych niż w innych miejscach no ale może ja nie mam radaru na lewe zwolnienia po prostu

Sorry, ale chyba żartujesz - wcześniejsze emerytury są dobre, żeby babcia mogła się zająć wnukiem na wypadek choroby?
Owszem, dla matki to może i dobre. Ale dla babci i społeczeństwa to chyba jednak średni biznes

65 latkowie w pracy to dopiero jest biznes

Logika level master - ciężarnym na zwolnieniu nie można płacić 80%, trzeba 100%, bo wiele ciężarnych ma już dzieci w żłobku, a żłobki są drogie
Już pomijając, że średnio Polka ma 1,3 dziecka - więc jedynie jedna ciąża na ileś ma juz starsze rodzeństwo

logika level master - napisałam Ci tylko jak dodatkowe 20% pensji ma się dla potencjalnej matki do kwestii żłobków a Tobie z tego wychodzi pieśń o tym jak to ja popieram dawanie większego zasiłku na poczet żłobków - WTF ja się pytam ot, czegoś nie ogarniałaś to Ci przedstawiłam aspekt praktyczny - a praktyka nijak się ma do moich opinii o tym jak świat powinien wyglądać

No tylko ten - pińcet plus, razy dwanaście miesięcy razy osiemnaście lat = 108 tysięcy złotych.
20 punktów procentowych różnicy w zasiłku chorobowym po pięciu miesiącach da jedną wypłatę
Widzisz różnicę w kwotach?

należysz do tej uroczej grupy ludzi przekonanej, że ktokolwiek będzie pobierał 500+ przez 18 lat dla mnie różnica w kwotach nie ma znaczenia bo jedna z tych dwóch rzeczy nie będzie miała miejsca w realnym świecie

(...)

Nie rozumiem w ogóle, skąd założenie, że ciążę na L4 spędzają wyłącznie panie siedzące na kasie. Znam dziewczyny z korporacji, architekta i nawet lekarkę z prywatnej poradni trądzikowej, które poszły na L4 na dwie kreski.

wniosek z tego taki, że mamy różnych znajomych
na czerwono

Cytat:
Napisane przez obłoczek Pokaż wiadomość
A jak to "jakoś tak" zauważyłaś? Przed wprowadzeniem 500 plus też tak uważnie monitorowałaś stan porodówek, skoro wiesz, że akurat od wprowadzenia programu zwiększyła się liczba rodzących?
ja nie ale osoby pracujące na oddziale w towarzystwie, których spędziłam 1,5 msc swojego żywota i od których się nasłuchałam jak to rząd wprowadzając 500+ zapomniał zwiększyć ilość położnych raczej miały rzetelną wiedzę co do stanu porodówek

pomijam już towarzystwo licznych rodzących chwalących się bez ogródek, że 500+ było czynnikiem decyzyjnym (teksty w stylu "jedno już mamy więc żal nie skorzystać" były na porządku dziennym)

Cytat:
intencje to jedno a efekty to drugie - to, że stosowane w PL rozwiązania mające na celu zachęcenie do prokreacji są kijowe nie zmienia faktu, że rząd wprowadzając te rozwiązania miał w intencji zwiększenie przyrostu naturalnego

i ja osobiście nie wiem jak można tego nie ogarniać tak jakby umysły niektórych osób były w stanie przetrawić tylko zasadność wprowadzania skutecznych rozwiązań przy jednoczesnych wychodzeniu z założenia, że rząd to jakaś magiczna i inteligentna grupa ludzi, która powinna podejmować wyłącznie dobre decyzje a z jakiegoś niezrozumiałego powodu tego nie robi (ojej - niewiarygodne, grupa ludzi może podjąć głupią decyzję w dobrej intencji, jak to się stało? jak do tego doszło? jakim cudem w rządzie nie zasiada banda nadludzi z magiczną kulą, która przepowie im skutki ich decyzji? no jak?)

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥

Edytowane przez eyo
Czas edycji: 2017-05-29 o 22:59
eyo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-30, 06:58   #987
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
To jak chcą sobie dać radę za 80% pensji z dzieckiem? Przecież roczny macierzyński nie jest płatny 100%.

Półroczny macierzyński jest płatny 100% Nie sadzę że wszystkie kobiety wybierają dłuższą opcję

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2017-05-30, 07:41   #988
cb88dba0fc36678caba5734659402cd6408543f4
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
Półroczny macierzyński jest płatny 100% Nie sadzę że wszystkie kobiety wybierają dłuższą opcję

Szczerze? Nie znam nikogo w swoim otoczeniu (a obracam się w towarzystwie matek), kto by wziął pół roku macierzyńskiego. Wszystkie biorą rok.

cb88dba0fc36678caba5734659402cd6408543f4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-30, 07:45   #989
invisible_01
Zakorzeniona

[1=cb88dba0fc36678caba5734 659402cd6408543f4;7423300 6]Szczerze? Nie znam nikogo w swoim otoczeniu (a obracam się w towarzystwie matek), kto by wziął pół roku macierzyńskiego. Wszystkie biorą rok.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]
Ja się nie obracam w towarzystwie matek, ale w pracy miałam i mam ciężarne na macierzyńskim - żadna nie wraca po pół roku.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-30, 08:04   #990
liselotta
lise-kotta

Nie spotkałam się z tym by matka wróciła po pół roku w Polsce.
Zagranicą - owszem, to normalne że się półroczniaki oddaje do żłobka, a samej się wraca na poprzednie stanowisko.

liselotta jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości