|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#931 |
|
hakuna matata
|
Dot.: Odpieluszkowe Zapalenie Mózgu cz. V
Treść usunięta
|
|
|
|
#932 | ||
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Tj dodatkowe przerwy, możliwość odpoczynku itd. ---------- Dopisano o 16:06 ---------- Poprzedni post napisano o 16:03 ---------- Cytat:
Jednak mam wrażenie, że sprowadzasz chęć posiadania dziecka do widzimisię kupienia nowej kanapy.
|
|
|
#933 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W Polsce tez jak sie pracuje nawet za minimalna to z zasilkow nici. Pensje sa niskie, a ceny jednak wysokie. Jakby gorzej w UK bylo to by tam Polacy nie wyjeżdżali i nie zakładali tam rodzin
|
|
|
|
|
#934 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Kwestia polega na tym, że w polsce sytuacja ciężarnych nie jest jakaś szczególnie ciężka. Prawo dotyczące pracy w POlsce i UK jest bardzo podobne. Różnica taka, że w Polsce rzadziej się go przestrzega. Usiłujesz udowodnić, że jeśli gdzies żyje się finansowo lepiej to łątwiej działać wg przepisów (które cię chronią) niż w kraju,w którym wygoda życia jest mniejsza? Otóż kobiety w Polsce mogłyby mieć zdecydowanie lepszą sytuację, gdyby nie naginały przepisów z lenistwa i głupoty. Nie rozumiem jak można nie widzieć jasnej relacji mdzy lewymi L4 w reakcji na dwie kreski a ogromną niechęcią do zatrudniania młodych kobiet w Polsce.
|
|
|
#935 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Problem zaczyna sie po. Ale to chyba wiesz. Ja widze relacje miedzy lewymi l4, a niechecia do zatrudniania kobiet w ciazy. Gdzie napisalam ze pochwalam l4 bo dwie kreski? Moje slowa odnosily sie do l4 platnego w 100%
|
|
|
|
|
#936 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
klaski ![]() Najbardziej mnie śmieszą te "zaglucone, zaślinione, śmierdzące, płaczące i nie zarabiające na siebie dzieci zdane na łaskę rodziców i państwa", bo osoby które to piszą to przecież już urodziły się 18-nastoletnie i od razu poszły pracować Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 18:08 ---------- Poprzedni post napisano o 18:01 ---------- Cytat:
Zgadzam się z tym Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#937 |
|
ctrl alt delete
|
No ale co - ludziom ze złamaną nogą albo chorym na raka w Polsce żyje się o tyle lżej niż ciężarnym, że oni mogą dostawać 80% na chorobowym?
![]() I co mają w ogóle ceny żłobków i przedzkoszkoli do wysokości zasiłku chorobowego w ciąży, bo nie rozumiem?
|
|
|
|
#938 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cały czas mnie intryguje dlaczego Polki rodzą za granicą mimo że musza pracować i mają krótszy macierzyński. I nie mają 100% płatnego zwolnienia .... Przecież w Polsce mają lepiej.
|
|
|
|
|
#939 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2017-05-28 o 19:54 |
||
|
|
|
#940 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Becikowe i 500 plus tez sa tylko dla wybranych... ![]() Cytat:
Cytat:
Gorszy problem jest potem z rocznym macierzynskim, rocznym wychowawczym, potem kolejna ciaza. Nastepnie ze zwolnieniami, bo dziecko chore, a tatusie w Polsce jakos sie nie kwapia to brania wolnego w takich sytuacjach (w skandynawii faceci normalnie na tacierzynski chodza, w polsce ile to robi? 5%? |
|||
|
|
|
#941 |
|
Raczkowanie
|
Odpieluszkowe Zapalenie Mózgu cz. V
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;74192466]a ja widzę niechęć pracodawców do zatrudniania kobiet mających dzieci. Bo kto bierze wolne jak dziecko jest chore? Zwykle matka. Kto musi wyjść szybciej z pracy bo dzwonili z przedszkola - matka.
Cały czas mnie intryguje dlaczego Polki rodzą za granicą mimo że musza pracować i mają krótszy macierzyński. I nie mają 100% płatnego zwolnienia .... Przecież w Polsce mają lepiej. [/QUOTE]Odpowiemz punktu widzenia mlodej matki mieszkajacej w uk: bo jedna pensja (partnera) czesto wystarcza; bo prawdopodobnie para decydujaca sienna dziecko ma juz odlozone pieniadze, ktore pomoga w tym najtrudniejszym finansowo okresie; bo mlodej matce latwiej znalezc prace np weekendowa, lub na kilka godzin w tygodniu, zeby dorobic (zakladajac, ze nie pracowala przed ciaza); bo jest 15 darmowych godzin przedszkola tygodniowo dla 2,5 rocznych dzieci. Nie wiem, jak jest z zasilkami, bo nigdy sie tym nie interesowalam, jedyne, co mnie dotyczylo, to tzw maternity allowance, ktore wyplacal rzad, poniewaz stracilam prace w 5 miesiacu ciazy (redukcja etatow), ale mialam przepracowana odpowiednia ilosc tygodni na chyba 1,5 roku przed zajsciem w ciaze (jest to kdpowiednik macierzynskiego w pl) Wyslane z telefonu, przepraszam za brak polskich znakow Edytowane przez ninfomane Czas edycji: 2017-05-28 o 20:11 |
|
|
|
#942 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Naprawde az to smieszne jest. Mozna dyskutowac na temat tego czy l4 jest ok czy nie ok, ale w odniesieniu do naszego kraju. Edytowane przez 7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 Czas edycji: 2017-05-28 o 20:10 |
|
|
|
|
#943 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
15 godzin w przedszkolu za darmo dla dziecka - można troche dorobić w tygodniu, alblo pójść na zakupy, spacer, .... Edytowane przez b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 Czas edycji: 2017-05-28 o 20:14 |
|
|
|
|
#944 |
|
Zakorzenienie
|
To ze mlode matki w Polsce maja wystarczajaco pod gorke ze moze warto choc tym 100% l4 zachecic ich do rodzicielstwa? Jakby nie patrzec nowi obywatele bardzo sa przydatni w dłuższej perspektywie.
|
|
|
|
#945 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale czemu CHROBOWE ma zachecac kobiety do rodzenia dzieci? Moze warto by bylo pomyslec o innych, bardziej "przyszlosciowych" sposobach na zachecanie kobiet to posiadania potomstwa? Wyslane z telefonu, przepraszam za brak polskich znakow |
|
|
|
|
#946 |
|
wańka wstańka
|
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;74194551]Poprawily sie ale nadal sa gowniane w porownaniu do zachodnich krajow. Ludzie zarabiaja grosze, przedszkoli brak, o umowe o prace trzeba zebrac etc. etc.
Becikowe i 500 plus tez sa tylko dla wybranych... ![]() a jak zmian sie nie da wprowadzic to co wtedy? Wiesz ze l4 to raptem 6 miesiecy (zakladajac ze informujemy gdy plod ma 3 msc)? Gorszy problem jest potem z rocznym macierzynskim, rocznym wychowawczym, potem kolejna ciaza. Nastepnie ze zwolnieniami, bo dziecko chore, a tatusie w Polsce jakos sie nie kwapia to brania wolnego w takich sytuacjach (w skandynawii faceci normalnie na tacierzynski chodza, w polsce ile to robi? 5%? W UK nie ma czegoś takiego jak zwolnienie chorobowe na dziecko. To tak na marginesie, w temacie pomocy rodzicom. Co do ojców nie kwapiących się do urlopów i do opieki nad dzieckiem, to kwestia mentalności.
|
|
#947 | |
|
ctrl alt delete
|
Cytat:
Zastanów się za to, ilu nowych obywateli się przez "cieszenie się ciążą" na L4 nie urodziło - jak pracodawcy parę dziuń odpłynęło na L4, to na następny etat znajdzie po prostu faceta. Czy serio uwazasz, że ktokolwiek zrezygnowałby z posiadania dziecka, bo L4 w ciąży byłoby płatne 80, a nie 100%? Natomiast gdyby L4 w ciąży było płatne 80% - tak jak dla wszystkich innych chorych - to po pierwsze budżet państwa oszczędzałby 20%, po drugie - pewnie mniej ciężarnych szłoby na zwolnienie na test ciążowy, bo by im się to zwyczajnie mniej opłacało - kolejne oszczędności. Przedszkoli może się z tego nie sfinansuje, ale mimo wszytsko można to wydać na coś sensownego.A swoją drogą pytałam też, w jakim sensie ludzie ze złamaną nogą albo chorzy na raka mają mniej pod górkę, że im się już 100% pensji na zwolenieniu nie należy?
|
|
|
|
|
#948 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
L4 nie jest az tak istotne jak to przedstawiasz. Moze co najwyzej dla zusu. I tak tez uwazam ze nie powinno sie leciec na zwolnienie z byle powodu i uwazam ze albo wszyscy powinni miec 100 procent wynagrodzenia albo 80. Wysłane z mojego LG-H955 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#949 |
|
Zakorzenienie
|
wychodzisz z dziwnego założenia, że ludzie jako tacy to grupa przy zdrowych zmysłach
![]() 500+ też nikogo przy zdrowych zmysłach do prokreacji nie zachęci a jednak - magia - działa, porodówki zaczęły pękać w szwach jakoś tak 9 - 10 miesięcy od kiedy to uruchomili
Edytowane przez eyo Czas edycji: 2017-05-28 o 21:29 |
|
|
|
#950 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Szczerze mówiąc też nie widzę krzty logiki w tym, by różnicować kwotę wypłacaną na zwolnieniu. (BTW, coś mi dzwoni ale nie jestem pewna w którym kościele - są jeszcze grupy uprzywilejowane (mundurowi?), które otrzymują 100%?) |
|
|
|
|
#951 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:37 ---------- Poprzedni post napisano o 20:28 ---------- Cytat:
Jak cie to satysfakcjonuje to ci powiem ze ten ze zlamana noga jest odpowiedzialny tylko za siebie. Kobieta w ciazy tez za to dziecko w ciazy. |
||
|
|
|
#952 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7419653 1]
Szczerze mówiąc też nie widzę krzty logiki w tym, by różnicować kwotę wypłacaną na zwolnieniu. (BTW, coś mi dzwoni ale nie jestem pewna w którym kościele - są jeszcze grupy uprzywilejowane (mundurowi?), które otrzymują 100%?)[/QUOTE] Nie wiem czy mundurowi, ale na pewno jesli niezdolnosc do pracy powstala wskutek wypadku przy pracy albo choroby zawodowej, ciężarne plus jesli powstała po ppddaniu sie badaniom w celu oddania tkanek i narzadow. Rozumiem, ze te dwie pierwsze sytuacje to z tego wzgledu, ze mialo to scisly zwiazek z pracą, ale dwie kolejne to jest totalnie wybor pracownika. Jak to sie ma do niezawinionej choroby to ja nie wiem.[COLOR="Silver"] Jesli kogos 20% przez 9 miesiecy (ta, sa takie osoby które sprawdzają co chwila czy nie sa w ciąży, więc na zwolnienie nie ida po 3 miesiacach, ale powiedzmy 2-3 tygodniach) jego pensji zacheca badz zniechęca do posiadania dzieci to ja chyba wolę, zeby ich nie posiadal😜
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2017-05-28 o 21:58 |
|
|
|
#953 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#954 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
no i o tym np mówię... |
|
|
|
|
#955 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#956 |
|
Zakorzenienie
|
Sytuacja ze sklepu:
Dziecko wbiega do piekarni w supermarkecie, pracownica delikatnie zwraca uwagę rodzicom, że dziecku może się stać krzywda. Odpowiedź ojca "on tam jest częstym bywalcem" dziecko około 4 lat, biegało po całym sklepie, krzyczało, oczywiście rodzice byli oboje. ___wysłane z telefonu, staram się sprawdzać co napisałam, ale czasami słownik "wie lepiej" ___
|
|
|
|
#957 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#958 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
niechec wynika ogolnie z tego,ze macierzynski jest dlugi (umowmy sie-dla wiekszosci pracodawcow urlop/chorobowe dluzsze niz 3 tyg to dlugo bo ktos inny zwykle musi przejac robote) i nie sadze,zeby chorobowe kobiety przed ew macierzynskim mialu tutaj dodatkowy wplyw bo co za roznica czy ktos zniknie na rok czy na rok i 4 miesiace - to i tak jest bardzo dlugo. No ale co zrobic takie ejst zycie i dzieci beda sie rodzic, tak samo jak i bez dziecka mozna odejc z pracy.. po rpostu spoelczenstwo musi do tego dorosnac |
|
|
|
|
#959 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Polski rząd niestety nie widzi zupełnie sensu inwestowania w profilaktykę (patrz szczepienia na HPV). Cytat:
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7419653 1]Zwłaszcza chorzy, którzy dostają w de podwójnie, bo nie dość, że mieli nieszczęście zachorować w ogóle, to jeszcze na coś na co potrzebne są bandycko drogie leki. Szczerze mówiąc też nie widzę krzty logiki w tym, by różnicować kwotę wypłacaną na zwolnieniu. (BTW, coś mi dzwoni ale nie jestem pewna w którym kościele - są jeszcze grupy uprzywilejowane (mundurowi?), które otrzymują 100%?)[/QUOTE] Był moment, kiedy zmienili mundurowym kwoty na 80%, ale znowu wrócili do 100%. http://www.rp.pl/Mundurowi/310279855...owym.html#ap-1 Cytat:
|
|||
|
|
|
#960 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:32 ---------- Poprzedni post napisano o 21:31 ---------- Jeszcze raz pisze ze jestem przeciwniczka l4 bo dwie kreski. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:29.

W Polsce tez jak sie pracuje nawet za minimalna to z zasilkow nici.
jakim cudem Ty w młodości uniknęłaś seppuku to ja nie wiem - chyba, że ta troska o państwo Cię nawiedziła jak już skończyłaś 18 lat i stałaś się wielce przydatną społecznie jednostką
klaski

a w międzyczasie szkoły, przedszkola, lekarzy itd. Z kasy państwa. A taka chora osoba ma już to za sobą. I np. Wróci do pracy po 5 latach, dziecko po mniej więcej 18, jak nie więcej. 

___