Guzek na piersi - wątek zbiorczy! - Strona 33 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-01-14, 19:26   #961
*Niki*
Zakorzenienie

Dot.: Guzek na piersi

karolcia ja niestety nie pomogę bo jestem z Krakowa
Stary 2008-01-14, 21:14   #962
*Niki*
Zakorzenienie

maja odezwij się i napisz jak po wizycie
Stary 2008-01-14, 21:28   #963
lewaloff
Rozeznanie

Send a message via Skype™ to lewaloff

Cytat:
Napisane przez karolcia_83 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, przepraszam, nie mam czasu na razie przebrnąć przez wątek, ale mam pytanie. Czy któraś z was zna dobrego i sprawdzonego lekarza w Warszawie,onkologa, do którego mogę się udać? Rok temu wyczułam guzek w piersi, póżniej miałam biopsję, okazało się,że nic groźnego, ale moja pani ginekolog nie potrafi mi powiedzieć co to jest, więc pomyślałam sobie,że udam się do onkologa, ale nie znam nikogo wartego zufania.
Karolcia,
jednym z najlepszych specjalistów od piersi jest dr Monika Nagadowska, przyjmuje między innymi w Centrum Damiana w Warszawie, idź do niej śmiało. A co do biopsji ja robiłam w enel-medzie u dr Naim Qandil - bardzo delikatny, ciepły i konkretny. On mi zrobił biopsje i dał instrukcję co dalej na podstawie wyników. Polecam oboje.
Stary 2008-01-14, 22:41   #964
majamarta
Raczkowanie

Przedewszstkim przepraszam ze pisze dopiero teraz...ale maluszkom wychodza zabki i niezły cyrk mamy w domu....
A wiedz byłaM....
Nika okazało sie ze to był pan ginekolog.......zaraz poszukam wizytówke i jalk maluszki usna...to ci napisze kto to taki....
Bardzo miły facet.....mówił mi na TY,,,hiiiokazało sie ze sa to torbielki lub te włókniaki...a to wyjasni biopsja która mam juz w srode....miestety musze za nia zapłacic 150 zł...ale trudno......a dzis za wizyte z usg zapłaciłam 60 zł...Doktorem mówił ze narazie bedzie próbował po biopsii podac mi leki zachowawcze...,wiedz takjak u ciebie....a jesli to niezejdzie to dopiero zabieg wyciecia.....Całe tylko szczescie ze maja podpisana umowe z funduszem zdrowia....i za zabieg niebedzie trzeba zapłacic...Zdołowałam sie troche ze ta bio[sja juz w srode...jejku jak sie boje...najgozej wyniku...bo wiadomo....Napisze wiecej jak tylko znajde chwilke/...bo mam na rekach małego....
majamarta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-14, 23:25   #965
*Niki*
Zakorzenienie

majamarta ginekolog??? ja jak tam byłam to mi mówili, że są dwie kobiety, dlatego zdziwiona jestem. To taki ginekolog specjalizujący się w chorobach piersi, czy oglólnie od wszystkiego on jest??

ja płaciłam 50 zł, widocznie od nowego roku podrożało :/

biopsję będziesz miała robioną tam u nich, on Ci ją bedzie wykonywał czy inny lekarz??

nie martw się, na pewno wyniki biospji potwierdzą, że to nic groźnego
Stary 2008-01-15, 09:41   #966
karolcia_83
Rozeznanie

Dzięki dziewczyny za pomoc.
lewaloff, czy masz może nr. te. do tej pani doktor? Zależy mi na kimś konkretnym.
Opiszę wam w skrócie, co mi się przytrafiło.Ok 1.5 roku temu wyczułam w lewej piersi mały guzek. USG nie wykazało nic konkretnego, robiłam je co 3 miesiące. I dopiero, kiedy zaczął się troszkę powiększać, lekarz wysłał mnie na biopsję (robił mi ją świetny lekarz, dr Postplski z pomocą dr Kubickiego. Kosztowała 150 zł, a mi się nogi uginały ze strachu jak tam szłam- dla pocieszenia dziewczynom, które czekają na zabieg- to nie jest nic strasznego i WCALE nie bolało-serio. Spodziewałam sie wielgaśnej igły i dłubania w sobie, a lekarze- było ich dwóch, tak mnie zagadali,że nawet nie wiedziałam, kiedy było po wszystkim. Bardziej czułam ucisk na piersi od tek końcówki USG, niż samą igłę. Dlatego polecam tych lekarzy, bo naprawdę warto!). Biopsja nie wykazała żadnych zmian, ale teraz guzek znowu rośnie i chciałaby to skonsultować z innym lekarzem,niż ten który mnie prowadzi, bo trochę mnie już ta cała sytuacja niepokoi.
karolcia_83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-15, 09:53   #967
karolcia_83
Rozeznanie

znalazłam już tek do rejestracji przychodni, bo to jest Foksal3/5 prawda? tel 022 566-22-22, lub 022 319-06-06
Stary 2008-01-15, 11:43   #968
majamarta
Raczkowanie

NIKI... przepraszam ze 9drazu nieodpisyje...ale kolejne z rzedeu noce nieprzesypiam bo maluszkom..idas zeby.....jak tylko usna odeze sie......
Stary 2008-01-15, 13:26   #969
*Niki*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez majamarta Pokaż wiadomość
NIKI... przepraszam ze 9drazu nieodpisyje...ale kolejne z rzedeu noce nieprzesypiam bo maluszkom..idas zeby.....jak tylko usna odeze sie......
ok zaczkam
a maluszki ucałuj, niech ząbki szybko wyjdą (ile Twoje maluchy juz mają miesiecy??)
Stary 2008-01-15, 17:09   #970
lewaloff
Rozeznanie

karolcia tak, przychodnia jest na Foksal i numer telefonu też się zgadza
Stary 2008-01-15, 23:31   #971
majamarta
Raczkowanie

Dziewczyny ale mi sie rok zaczoł.....W niedziele Mateuszek spadł z wersalki a dzis Bartus sobie popazył stopkeMaz gotował dla nich zupke....i mały kopna pokrywke....i trysneła zupka...Normalnie juz mam dosc...i mało tego jutro ta biopsja!!!!
NIKA ten ginekolog nazywa sie Wiesław Krysztopowicz.....na pieczatce pisze ze to specjalista ginegolog połoznik...-RADIODIOAGNOSTYK...Powiem ci ze ja tak samo byłam zdziwiona ze facet mnie przyjmuje na wizyte....bo ujak sie rejestrowałam tel...to powiedzieli ze jajkas lekarka...?! TO juz sama niewiem co tam grane
Nawet niewiecie jak sie boje jutra...Ale biopsje mam dopiero o 19.00 wiedz rano pewnie jeszcze wpadne sie do was wypłakac...Wiesz ja nawet sie ciesze ze do niego trafiłam bo on zrobi mi biopsje...i on mnie juz poprowadzi...a tak to szukaj...niewiadomo kogo.....
Mari za kciuki nie dziekuje...zeby czegos niezapeszyc....W kazdymn badz razie jestes KOCHANA
Stary 2008-01-16, 09:48   #972
karolcia_83
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lewaloff Pokaż wiadomość
karolcia tak, przychodnia jest na Foksal i numer telefonu też się zgadza

Byłaś już u tej Pani dr? Z tego co tam przeczytałam, to ona jest chirurgiem onkologiem. Boję się,że będzie mi kazała usunąć od razu ten guzek. A ja potrzebuję porady, żeby mi ktoś w końcu powiedział co sobie wychodowałam.
Na boipsji lekarz mi powiedział,że jak nie da wyraźnie znać na wynikach, to żebym za żadne skarby nie dała sobie pociąć piersi, bo po co ma wyglądać jak po scyzoryku...i na wynikach nic takiego nie napisał, ale mi jakoś tak źle psychicznie, wiedząc,że mam coś takiego w piersi i boje się,że z czasem coś z tego się zrobi gorszego.
Dlatego chciałabym się poradzić jeszcze jednego mądrego lekarza.
Stary 2008-01-16, 20:32   #973
lewaloff
Rozeznanie

Cytat:
Byłaś już u tej Pani dr? Z tego co tam przeczytałam, to ona jest chirurgiem onkologiem. Boję się,że będzie mi kazała usunąć od razu ten guzek. A ja potrzebuję porady, żeby mi ktoś w końcu powiedział co sobie wychodowałam. Dlatego chciałabym się poradzić jeszcze jednego mądrego lekarza.
karolcia ona jest właściwą osobą do takiej rozmowy, mi na przykład wcale nie kazała wycinać guzka, chyba, że dla komfortu psychicznego. Ma naprawdę racjonalne podejście, idź śmiało
Stary 2008-01-16, 21:02   #974
tynkatynka
Przyczajenie

Witajcie!
To mój pierwszy post na tym forum.Odrazu przechodzę do rzeczy o co chodzi,mój problem jest podobny do Waszych a więc guzek piersi a nawet trzy.Rok temu mój ginekolog wykrył u mnie guzek 9mm,dostałam skierowanie na Onkologię do Gliwic(swoje wypłakałam i przeżyłam w tym czasie)na miejscu okazało się że jest jeszcze jeden guzek,ale że niby wszystko jest ok.i kazali mi przyjechać za pół roku,Tak więc pojechałam było to teraz we wtorek -znaleźli jeszcze jeden,ale pozostałe nie urosły,kazali mi przyjechać na biopsję -byłam dzisiaj.Mam gęstą strukturę piersi i ciężko było im pobrać.Wy piszecie że to nie boli-mnie owszem bo ciężko było się przebić-do tego pani dokor nie mogła pobrać wymazu ,kuli mnie kilka razy.Z jednego guzka nie pobrali nic bo nie mogli do niego dojść.Bardzo się boję co będzię dalej,wyniki za dwa tygodnie,mam dziecko które ma dopiero dwa latka.
tynkatynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-16, 21:47   #975
majamarta
Raczkowanie

Jestem......Juz po biopsi....zeczywiscie mało co boli takie ugryzenie komara...
Wyobrazcie sobie ze doktorek zaczoł pobierac płyny z torbielek i torbielki poznikałyDoktorem stwierdził ze prawdopodobnie bedzie to zastane mleko...alwe wiadomo wyniki dopiero za tydzien w srode Wiem ze to jeszcze nic niewiadomo....ale sam fakt ze guzków niema...mnie stawia na nogi...Lece troche dychnac.....i cos zjesc bo juz kilka dni z nerwów niejem.....
tynkatynka...zobaczysz ze bedzie ok...sama sie przekonasz...Dobrze ze tu trafiłas jest tu super paczka!!!!Dziewczyny sa niesamowite!!!!

Odezwe sie jutro
Stary 2008-01-16, 21:56   #976
*Niki*
Zakorzenienie

majamarta super widzisz a tak się martwiłaś, wyniki na pewno potwierdzą to co mówił lekarz, że to zastoje pokarmu były

a tamta babka Cię chciała na stół wysyłać i na wycięcie

jak to nie warto dziś ufać lekarzom

tynkatynka u Ciebie również bedzie dobrze
każda z nas się tu zamartwia, a potem okazuje się wszystko dobrze i żadna z dziewczyn tu nie miała raka ani nic z tych strasznych rzeczy, będzie ok
Stary 2008-01-17, 10:13   #977
karolcia_83
Rozeznanie

Cieszę,się że tak to się u was dziewczynki skończyło. Majamarta, widzisz pisałam,że nie boli Ale teraz zazdroszcze Ci komfortu psychicznego, bo już Ci wszystko poznikało
lewalof, bardzo Ci dziękuje za pomoc i wsparcie. Dziś umówie się na wizyte do tej Pani dr. Ulżyło mi,że nie chciała cię na stół wysyłać, mnie już kilku chciało...Nawet babeczka na USG, ale mój prowadzący stanowczo każe się wstrzymać... i nie wiem czy słusznie, bo guzek jednak troszkę się powiększył wcześniej, teraz już stoi w miejscu od jakiegoś czasu.W poniedziałek ide na kolejne USG, mam nadzieję,że się tylko nie powiększa znowu. A, czy ta pani doktor robi na miejscu UsG? Ja borykam się jeszcze z jednym problemem, za wysoką prolaktyną i biore bromek, ale to już inna historia...Mówie wam dziewczyny wadliwa jestem jakaś.
tynkatynko trzymam za ciebie kciuki i mam nadzieję,że też będzie wszystko ok
Stary 2008-01-17, 10:31   #978
tynkatynka
Przyczajenie

Dziękuję kochane jesteście
Mnie nachodzą dalej czarne myśli,jakoś nie umiem sobie z tym poradzić.Przeraża mnie to że już zawsze będę w strachu czy te guzki się niezezłośliwią ,przed każdym USG będzie ten sam strach.A w dodatku obiło mi się o uszy że jest dobrze dopóki się tego nie rusza a po biopsji może zacząć się coś robić,bo naruszone itd.Już sama nie wiem co myśleć sama napędzam sobie stracha.
Stary 2008-01-17, 11:05   #979
karolcia_83
Rozeznanie

Też słyszałam takie rzeczy, ale dopóki nie zrobi się biopsji, to nie będzie wiadomo...żyć z czymś takim, też jest okropnie, bo człowiek jest w ciągłym strachu.
Moja kolezanka też miała guza w piersi, biopsja nic nie wykazała,a lekarz chciał jej to usunąć. ona jednak nie zgodziła się i rok póżniej zaszła w ciążę. po porodzie i karmieniu piersią, guzek znikł! i już go nie ma. też bym tak chciała...
Stary 2008-01-17, 13:15   #980
majamarta
Raczkowanie

Witajcie ...ochłonełam troche dzis i odlepiłam siobie po biopsii plastry...Ale w mijscu sporego guza mam jeszcze takie małe zgrubieniepewnie doktorek niewszystko jeszcze scisgnoł....Ale to nic zapyta, na nastepnej wizycie....Po biopsii dfostałam antybiotyk a Wy?
Niki ...jesli by ci nieprzeszło po tych lekach to prosze niebron sie od biopsii...to nic takiego....Przypuszczam ze u ciebie vbedzie ta sama sytuacja....W zasadzie to wiele ci zawdzieczam za namiary na ta przychodnie....i mam nadzieje ze bedzie ok...
Karolcia...komfor psychiczny bede miec dopiero po wynikach w srode...
Niki masz racje......ale bym dorobiła...wyciecie guzków miałam juz zaplanowane na 29 stycznia....miałam sie juz wstawic na 8.00 ranoco za lekarzy mamy w tym kraju....dopiero moja intuicja podpowiedziala mi zeby jeszcze sie gdzie przebadac....no i dzieki tobie tam pojechałam
Stary 2008-01-17, 13:40   #981
*Niki*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tynkatynka Pokaż wiadomość
Dziękuję kochane jesteście
Mnie nachodzą dalej czarne myśli,jakoś nie umiem sobie z tym poradzić.Przeraża mnie to że już zawsze będę w strachu czy te guzki się niezezłośliwią ,przed każdym USG będzie ten sam strach.A w dodatku obiło mi się o uszy że jest dobrze dopóki się tego nie rusza a po biopsji może zacząć się coś robić,bo naruszone itd.Już sama nie wiem co myśleć sama napędzam sobie stracha.
a nie wolisz tego wyciąć i ulżysz sobie psychicznie ??

Cytat:
Napisane przez majamarta Pokaż wiadomość
Witajcie ...ochłonełam troche dzis i odlepiłam siobie po biopsii plastry...Ale w mijscu sporego guza mam jeszcze takie małe zgrubieniepewnie doktorek niewszystko jeszcze scisgnoł....Ale to nic zapyta, na nastepnej wizycie....Po biopsii dfostałam antybiotyk a Wy?
Niki ...jesli by ci nieprzeszło po tych lekach to prosze niebron sie od biopsii...to nic takiego....Przypuszczam ze u ciebie vbedzie ta sama sytuacja....W zasadzie to wiele ci zawdzieczam za namiary na ta przychodnie....i mam nadzieje ze bedzie ok...
Karolcia...komfor psychiczny bede miec dopiero po wynikach w srode...
Niki masz racje......ale bym dorobiła...wyciecie guzków miałam juz zaplanowane na 29 stycznia....miałam sie juz wstawic na 8.00 ranoco za lekarzy mamy w tym kraju....dopiero moja intuicja podpowiedziala mi zeby jeszcze sie gdzie przebadac....no i dzieki tobie tam pojechałam
wiesz, ja już leków dawno nie biorę, brałam Bromergon, ale po nim nic mi nie zeszło
oczywiście jak mnie skierują na biopsję, to pójdę, nie bedę miała wyjścia, ja jestem o tyle spokojna, że lekarka podczas usg powiedziała mi, że rak to na pewno nie jest (poza tym rak na usg jest czarny, taka czarna plamka, a moje dwa guzki są jasne, wię tym się pocieszam jak mogę )

jednak mimo wszystko, boję się lutego i tej wizyty tam, tego co mi powiedzą . Czasami mam wrażenie że mój guzek się zmniejsza powolutku, ale może tylko sobie to wmawiam, zobaczymy po usg....

majamarta wyniki odbierasz tam osobiście, czy telefonicznie Ci powiedzą??
Stary 2008-01-17, 22:18   #982
tynkatynka
Przyczajenie

*Niki* chyba masz rację z tym wycięciem ,pisałaś coś wcześniej o jakiejś klinice bardzo proszę Cię o namiary.Ja mieszkam w bardzo małym miasteczku i tu nic nie ma.
Wiecie co po wczorajszej biopsji mam takie zgrubienie w tym miejscu i siniaka,ale tylko na jednej piersi -też tak miałyście.
Acha a jak to jest po wycięciu tych guzków - zostaje zniekształcona pierś czy nic nie widać ?
Bardzo się cieszę że znalazłam to forum i mogę się wyżalić a Wy mnie rozumiecie
Stary 2008-01-17, 23:27   #983
*Niki*
Zakorzenienie

Cytat:
*Niki* chyba masz rację z tym wycięciem ,pisałaś coś wcześniej o jakiejś klinice bardzo proszę Cię o namiary.Ja mieszkam w bardzo małym miasteczku i tu nic nie ma.
Wiecie co po wczorajszej biopsji mam takie zgrubienie w tym miejscu i siniaka,ale tylko na jednej piersi -też tak miałyście.
Acha a jak to jest po wycięciu tych guzków - zostaje zniekształcona pierś czy nic nie widać ?
Bardzo się cieszę że znalazłam to forum i mogę się wyżalić a Wy mnie rozumiecie
POLIKMED Kraków Gancarska 1
tel. 012 422 41 59, 012 421 79 97
Rejestracja pon-pt 8-19 sobota 9-12

ale nie wiem czy tam wycinają, zadzwoń i zapytaj
a skąd Ty jesteś, można wiedziec??

nie wiem czy po biopsju ma być zgrubienie i siniak, bo ja biopsji nie miałam. A z tego co wiem, to po wycięciu nie ma śladu po kilku tygodniach, dziewczyny tu pisały
Stary 2008-01-18, 00:35   #984
lewaloff
Rozeznanie

Cytat:
A w dodatku obiło mi się o uszy że jest dobrze dopóki się tego nie rusza a po biopsji może zacząć się coś robić,bo naruszone itd.Już sama nie wiem co myśleć sama napędzam sobie stracha.
chodzą takie głosy i mają jedną nazwę ZABOBONY!!!!!! należy je tępić, absolutnie nie należy ich słuchać! krew mi się burzy jak sobie pomyślę, że jakaś dziewczyna może nie trafić do lekarza, bo ktoś jej nagada takich bzdur
Stary 2008-01-18, 08:57   #985
tynkatynka
Przyczajenie

[quote=*Niki*;6324246]POLIKMED Kraków Gancarska 1
tel. 012 422 41 59, 012 421 79 97
Rejestracja pon-pt 8-19 sobota 9-12

ale nie wiem czy tam wycinają, zadzwoń i zapytaj
a skąd Ty jesteś, można wiedziec??

Ja jestem z Prudnika ok.50 km.od Opola na onkologię jeżdżę do Gliwic.
Dziękuję za namiary ,chodziło mi właśnie o miejsce gdzie wycinają.Chciałabym trafić na lekarza który potraktuje mnie indywidualnie a nie jak do tej pory taśmowo(chyba wiecie o co chodzi)
Stary 2008-01-18, 11:06   #986
karolcia_83
Rozeznanie

Ja bromergon biorę na podwyższoną prolaktynę i na ten guzek. Ale nic mi nie pomaga. Po biopsji nie dostałam żadnego antybityku i nie robili mi żadnych opatrunków. To było jak pobranie krwi.
dziewczyny z tego, co tu sie wcześniej naczytała, to włókniaki, albo gruczalowłókniaki, wycina się tylko jak rosną A jak nie rosną, to zostawia się ich i obserwuje? czy one mogą się np. za 20 lat przekształcić w nowotwór?
Stary 2008-01-18, 14:27   #987
*Niki*
Zakorzenienie

Cytat:
chodzą takie głosy i mają jedną nazwę ZABOBONY!!!!!! należy je tępić, absolutnie nie należy ich słuchać! krew mi się burzy jak sobie pomyślę, że jakaś dziewczyna może nie trafić do lekarza, bo ktoś jej nagada takich bzdur
dokładnie, ja też nie wierzę w takie rzeczy
jak byłam u ginekologa z moim guzkiem, wyszłam od niego, mój mąż czekał w poczekalni, zaczęłam płakac, podeszła do nas pani rejestratorka tego ginekologa (kobietka ponad 70 lat) i pyta czemu płaczę, czy coś mi jest, czy jestem chora... ja jej powiedziałam że mam guzka, że dostałam skierowanie do poradni i na usg, a ona zamiast mnie pocieszyć to załamała ręce i krzyczy do mnie " nie idź nigdzie dziecko!!!! Nie idź, bo jak Cię tam naświetlą to dopiero Ci się zacznie najgorsze!!! " tak mi "truła" takie głupoty gadała, że ona w życiu usg nie miała robione bo to zabójstwo itp... Właśnie Ci starsi ludzie roznoszą takie ploty i zabobony koszmar!!!

Cytat:

Ja jestem z Prudnika ok.50 km.od Opola na onkologię jeżdżę do Gliwic.
Dziękuję za namiary ,chodziło mi właśnie o miejsce gdzie wycinają.Chciałabym trafić na lekarza który potraktuje mnie indywidualnie a nie jak do tej pory taśmowo(chyba wiecie o co chodzi)
tam przyjmą Cię indywidualnie, nie taśmowo
ale tak jak pisałam - zadzwoń sobie i zapytaj czy w razie czego wycinają, bo tego nie wiem

Cytat:
Ja bromergon biorę na podwyższoną prolaktynę i na ten guzek. Ale nic mi nie pomaga. Po biopsji nie dostałam żadnego antybityku i nie robili mi żadnych opatrunków. To było jak pobranie krwi.
dziewczyny z tego, co tu sie wcześniej naczytała, to włókniaki, albo gruczalowłókniaki, wycina się tylko jak rosną A jak nie rosną, to zostawia się ich i obserwuje? czy one mogą się np. za 20 lat przekształcić w nowotwór?
mi też bromergon nie pomógł pozbyć się guzka
a co do włókniaków, to zależy od lekarza, jedni kazują wycinać, inni nie, co lekarz to inna opinia
czytałam w internecie, że może się to za kilka-kilkanaście lat przekształcić w raka, dlatego należy to kontrolować, a najlepiej to chyba się tego pozbyć
Stary 2008-01-18, 23:28   #988
lewaloff
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez *Niki* Pokaż wiadomość
a co do włókniaków, to zależy od lekarza, jedni kazują wycinać, inni nie, co lekarz to inna opinia
czytałam w internecie, że może się to za kilka-kilkanaście lat przekształcić w raka, dlatego należy to kontrolować, a najlepiej to chyba się tego pozbyć
Czytałam w internecie, że należy się bezwzględnie pozbyć, bo złośliwieją. Kiedy podczas wizyty lekarka powiedziała, żeby nie wycinać, no chyba, że dla zdrowia psychicznegi, zapytała, a co jak z włókniaka zrobi się coś złośliwego, odpowiedziała: pani Paulino włokniaki nie złośliwieją - wierzyć Monice Nagadowskiej czy informacji z sieci? Ja się szykuję do ciąży i na razie nie wycinam, tlyko obserwuję.
Stary 2008-01-18, 23:53   #989
*Niki*
Zakorzenienie

Cytat:
Czytałam w internecie, że należy się bezwzględnie pozbyć, bo złośliwieją. Kiedy podczas wizyty lekarka powiedziała, żeby nie wycinać, no chyba, że dla zdrowia psychicznegi, zapytała, a co jak z włókniaka zrobi się coś złośliwego, odpowiedziała: pani Paulino włokniaki nie złośliwieją - wierzyć Monice Nagadowskiej czy informacji z sieci? Ja się szykuję do ciąży i na razie nie wycinam, tlyko obserwuję.
właśnie nie wiadomo komu wierzyć
ale skoro szykujesz się do ciąży, to ja bym to zostawiła na Twoim miejscu, bo słyszałam że po ciąży takie "niespodzianki" lubią znikać

Edytowane przez *Niki*
Czas edycji: 2008-01-18 o 23:54 Powód: literówki
*Niki* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-20, 10:33   #990
Christabela
Przyczajenie

Witajcie

Ostatnio słyszałam taka opinie od mojego ginekologa, iz guzki wycina sie w przypadku jesli gwałtownie rosną i muszą miec co najmniej 2 cm...
Sytuacja jest również inna jeśli kobieta nie rodziła,
ja mam 25 lat i nie rodzilam jeszcze, ginekolog mowil, ze moga byc problemy z laktacja po wycieciu.... np. bede krocej karmic....miedzy innymi z tego wzgledu ze moj guzek umiejscowiony jest dosyc gleboko....
Tak wiec raczej zalecał mi obserwacje na razie, znajoma pani onkolog mowila, iz w przypadkach wlokniakow, co jakiś czas trzeba robic kontrolne usg i biopsje - usg najlepiej na tym samym aparacie..
No cóż..chyba na razie zostawie to, moze zniknie po ciazy, tak jak pisalyscie wczesniej..

pozdrawiam wszystkie towarzyszki "niedoli"
Christabela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości