![]() |
#961 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Staraczki 2022 cz. 3
Cytat:
Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#962 |
Rozeznanie
|
Podczytuje ten wątek, bo sama planuję starania o dziecko i chciałam dowiedzieć się jak wygląda życie z maluchem
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#963 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#964 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dałabyś radę, serio. Fajne to nie jest, ale taka jest rzeczywistość, że nie tylko winda się czasem zepsuje, ale też na mieście trafisz na multum miejsc, które są całkiem niedostosowane dla osób na wózkach i z wózkami (i dopiero poruszanie się z wózkiem otwiera na to oczy!). A jak nie ma wyjścia, to człowiek jest w stanie bardzo dużo zrobić rzeczy, których nawet by się po sobie nie spodziewał. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#965 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 06:35 ---------- Poprzedni post napisano o 06:31 ---------- Tym bardziej że pomimo dawki pierwszej paracetamolu ok 19, I drugiej o 21 następne 2h dziecko tak wyło ze chwilami się dusiło. W końcu usnęło chyba ze zmęczenia czy jak? Przecież tez nie dla rozrywki powtarzam dzwonilamna 112, tylko już nie wiedziałam co w ogóle mam zrobić z tego wszystkiego? Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#966 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#967 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#968 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Oska, paracetamol podaje się co 4-6 godzin. Julę coś bolało, miała gorączkę czy po prostu płakała? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#969 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#970 |
Zadomowienie
|
Ja bym nie dawała leków w takiej sytuacji, paracetamol to nie jest lekarstwo na płacz.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#971 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#972 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#973 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A tak poważnie to ja bym chyba nie uwierzyła na jakby mi wcześniej powiedział jak na prawdę wyglądaja początki z dzieckiem. Musiałabym chyba na tydzień zamieszkać z jakąś młodą matka i wymagającym noworodkiem żeby się przekonać ![]() Mimo całego trudu i tak bym się zdecydowała drugi raz tylko zamiast skupiać się na strachu przed porodem to bardziej bym się skupiła na przygotowaniu do opieki. Z tym płaczem że zmęczenia to ja również potwierdzam. To jest chyba najgorszy ryk, bo ciężko uspokoić. Mała chce spać, a nie może więc idzie co chwilę pierś, rzucanie się przy tej piersi, przysypianie, budzenie, noszenie itp. u nas uspokaja momentalnie kąpiel ale co z tego jak zaraz po wyjęciu z wody znów jest ogromny wrzask i historia na nowo się zaczyna. Oska robisz dramat z niczego jeżeli chodzi na o sytuację z windą. Serio, to taka rzecz gdzie trzeba zacisnąć zęby i się przemęczyć z tym noszeniem,a nie liczyć czy w Twoim przypadku wymagać pomocy administracji lub obcych ludzi. Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#974 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja szwagierka przy pierwszym: "Nauczyliśmy go przesypiać noce, jak miał trzy miesiące." Moja szwagierka przy drugim: "Eh, no niby fajnie by było trzecie, ale wiesz, ja od pół roku nie śpię." Co do płaczu że zmęczenia, to u nas parę razy zdarzyło się tak, że dziecko musiało paść całkiem, pospać ze czterdzieści minut i dopiero dawało się nakarmić ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#975 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#976 |
Wtajemniczenie
|
Staraczki 2022 cz. 3
Oska ja troche wiem czego sie boisz bo jakies 3 tygodnie temu przyjechala do Nas mama i pojechaismy pod Krakow na obiad. Alek w mega humorze, smial sie i gluzyl i juz mielismy sie zbierac do domu i poszlam go przebrac do WC, polozylam na przewijaku i nagle zaczal tak baaaardzo plakac jak nigdy. Wzielam go i probuje uspokajac- NIC. Wyciagnelam tajną bron Cyca a ten totanie nie chce, drze sie i wygina. Placz na cala restauracje. Wyszlam i zostawilam wszystko, powiedzialam tylko mezowi zeby to zabral. Nie moglam go uspokoic przez dluzszy czas. Sama az zbladlam bo nie wiedzialam skad ten nagly placz. Juz myslalam ze to kolki sie zaczynaja. Po jakims czasie sie uspokoil ale ja az sie cala trzęsłam bo on mi sie krztusil sliną i zanosil a najlepsze ze uspokajalam go w aucie poprostu. Mysle ze sie czegos wystraszyl albo faktycznie mocno go bolal brzuch. Az tak placz sie nigdy nie powtorzyl ale jak tylko zaczyna mocniej plakac to az cala sie spinałam i stresowalam. W kąpieli tak plakal to az sie z mezem klocilam zeby szybko go ogarnial itp. Mąż mi wytlumaczyl ze panika najgorsza, ze on to czuje i zeby sie uspokoic bo nie da sie przy malym dziecku zyć ciagle w napieciu ze sie rozplacze. No jest duza szansa ze wlasnie tak sie rozplacze ale czlowiek tego nie przewidzi. Teraz czesto Alek placze. Albo mu sie cos przysni albo zaboli i przez sen glosno ryczy. Ja juz sie nauczylam wychillowac i poprostu wiem ze tak moze byc ale nie moge rezygnowac z wyjscia do knajpy, parku, kawiarni etc.
Nie mozesz sie bać bo rownie dobrze ten placz u Julki moze sie nie powtorzyc a rownie dobrze moze byc od dzisiaj codziennie i moze jej totalnie nic nie byc, albo byc ale ciezko odkryc co. Z windą to ja bym zaryzykowala jednak pozostawienie wozka na dole lub w garazu na miejscu parkingowym. Zakladam ze garaze są monitorowane? Nie wydaje mi sie zeby kradzieze byly codziennie. A w kwestii placzu i ryzyka ze cos Julce jest to winda ci tutaj nie pomoze. Nie masz prawa jazdy wiec pozostaje ci jedyny scenariusz - prosic sasiada lub dzwonic po taxi. Pogotowie nie przyjedzie tylko dlatego ze nie masz jak dostac sie do lekarza. Zreszta i tak gdyby tak wyła nie do ukojenia to bys nie wkladala ja w wozek i nie jechala z nia do szpitala przez pol miasta. Tak jak mowie u Nas tez nie bylo windy teraz dwa dni. Spacery ogarnialam jak mąż wracał z pracy bo nie mialam innego wyboru. Gdyby cos Alkowi bylo to poprostu zbieglabym po schodach do taxi bo z rozweszczanym dzieciem watpie zebym jechala swoim autem do Szpitala. A inni rodzice w bloku jak rozwiazali ten problem? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#977 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#978 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#979 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-A536B przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#980 |
Wtajemniczenie
|
Oska no ryzym fizyk. Ja bym wozek przypiela i juz. Fare, Fren mieszkaja w blokach bez windy na codzien i ogarniaja. Mysle ze bardzo wiele rodzin z dziecmi tak funkcjonuje bo w starszych budownictwach nie bylo windy a i w nowych nie zawsze jest.
Jesli o mnie chodzi to wogole nie myslalabym teraz co zrobie jak dziecko sie tak rozplacze. Poprostu probowalabym utulic a w miedzyczasie zadzwonic po taxi lub zamowic ubera/ bolta w aplikacji. Czlowiek w adrenalinie jest sklonny do wielu rzeczy. Nie martwilabym sie ze sie przewroce po schodach. Nie jestes w stanie przewidziec kiedy i gdzie Julka tak sie rozplacze. Moze w domu, moze w sklepie etc. Taki placz i zanoszenie sie, matki dzieci kolkowych maja na codzień ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#981 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 08:09 ---------- Poprzedni post napisano o 08:06 ---------- Cytat:
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#982 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#983 |
Zakorzenienie
|
Ja mieszkałam w bloku bez windy 2 lata na 4 piętrze i w sąsiednim koleżanka z dwójką dzieci też na 4. Stelaż z tego co pamiętam trzymała w aucie jak mąż nim nie jechał i znosiła resztę razem z dzieckiem. Wtedy sobie powiedziałam, że jak będzie dziecko musi być winda.
Teraz chcemy kupić mieszkanie i nawet nie patrze na te bez windy, chyba że na 1 piętrze. No ale jednak jakby się winda zepsuła to jakoś bym starała się wyjść z tym maluchem. Sama wychowałam się na 9 piętrze wieżowca i zdarzało się, że stare windy się psuły i mama z musiała z 9 schodzić z wózkiem. Ja mieszkam kilka lat też wysoko, ale windy się jeszcze nie popsuły ani razu. Oska mam nadzieję, że szybko wam to naprawia. A my jesteśmy po badaniach połówkowych więc połowa ciąży za mną ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#984 |
Wtajemniczenie
|
Oska to ja ci tylko powiem ze u mnie wlansie tak to wyglada. Jak sie Alkiem nie zajmuje to wystarczy ze wyjde do kuchni i jest bek
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#985 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#986 |
Zadomowienie
|
Oska, wydaje mi się, że możesz być przemęczona tą budową, zębami które niby idą i innymi rzeczami, i po prostu normalne rzeczy jak ta winda zaczynają Cię przerastać. Zadbaj o siebie i przygotuj się na to, że mogą Cię spotkać jeszcze różne inne, gorsze sytuacje kryzysowe w związku z dzieckiem. Przeprowadzka też nie będzie lekarstwem na wszystko, pojawią się inne problemy - będziesz na parterze, ale poza centrum miasta.
Theali, Fren, myślę, że to też działa w drugą stronę - ogólnie wyobrażenie o noworodkach i niemowlakach jest takie, że jedzą i śpią, wymagają trochę bujania i przewijania. A jak dostaje sie trochę trudniejszy egzemplarz, to jest przekonanie, że to totalny hajnid. Moje dziecko ładnie śpi w nocy, ładnie je, miewa problemy z brzuchem, ale nic strasznego, ALE JEST NIEODKŁADALNE W DZIEŃ. Nie mogę jej odłożyć, bo jest płacz, ani obudzonej, ani na drzemki. Bywa, że uda się, że poleży sama na macie albo pod karuzelką, ale to są minuty. Jakby mi to ktoś powiedział przed urodzeniem, to bym nie uwierzyła. Jak jestem z nią sama 10 godzin, to jest super trudne i uciążliwe. Nie da się też na to przygotować. Nie chcę jej łamać treningami spania, uznaję to za normę rozwojową i liczę, że z czasem będzie lepiej. Wydawało mi się na początku, że to najtrudniejsze dziecko na świecie, ale gdzie jej tam do egzemplarzy, które się budzą kilkanaście razy w nocy… Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#987 |
Wtajemniczenie
|
Ja mysle ze na 1000% potrwa to max kilka dni a i przed weekendem pewnie bedzie rozwiazane. U nas tez silnik padl ale momemt to ogarneli. Watpie zeby konieczne bylo produkowanie panela, taka firma jak Schindler obstawia prawie wszystkie windy wiec na bank maja na stanie.
A co sie dzieje na tym forum? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#988 |
Wtajemniczenie
|
Aż mi się udowadniać nie chce, że na fakcie człowiek który tytułuje się członkiem zarządu naszej wspólnoty sam w końcu wieczorem przyznał że ten panel trzeba jednak wyprodukować czego nie przeskoczymy, jednocześnie nie dając sensownego rozwiazani zaistniałej sytuacji, sam Pan który niby został wezwany do pomocy z wozkiem na 9:30 nagle zaczal mi zarzucacie tak samo jak tamten że ja niby kłamie że nie wiem czy aby napewno ktoś w ogóle przyjdzie pomóc z wozkiem, gdzie w nocy sama napisalam ze proszę go odwołać bo nie mam jak się z nim skontaktować chociażby. No widzisz Ty wątpisz, a ja jakoś nie. Tym bardziej że mowie 3mce czekaliśmy na silnik aż nie wiem czy wyprodukują czy co. A tez teraz nagle potłuczony cholera wie czemu w sumie, jeździł prawie 2tygodnie aż po prostu wysiadło w nim zasilanie.no mój Tomek sam był świadkiem jak go serwisant taśma zaklejał i mowil ze to nie takie hop siup z tym panelem. No mowie wam Cyrk za cyrkiem. Na szczęście w końcu administrator się obudził i wyłączyć komentowanie bo przecież mowie wam nie idzie przejść obojętnie chwilami jak co chwila Ci ktoś zarzuca krecenie afery bo nie ma jak funkcjonować bez windy czy wózka. Zamiast jak mowie zająć się chociażby szukaniem rozwiązania ja też nie wiem ile potrwa co mi ten gościu niby z zarządu napisał że sam nie wie ile produkcja panelu może potrwać. Ja rozumiem ze bywają różne problemy obojętnie gdzie się mieszka, ale naprawdę aż dziw serio że nawet nikt zrozumieć z sąsiadów nie potrafi czy nie chce, bo nagle wyszło wyobraźcie sobie ze ja pomóc odrzucam który ma znieść wozek, a już nie doszło do nich, że już nawet nie chodzi w tej chwili jak znieść wozek, który I tak nie wiem czy będę miała jak wnieść jakby nie patrzec. Także mowie wam masakra jakaś. No moje dziecko jest naprawdę zwykle pogodne i spoko nawet jak zdarzają się trudniejsze dni, ale bywa tak że sama po prostu nie wiem jak mam zareagować jak wyje mimo lekow, czy dusi się od wycia. No nic naprawdę trza spróbować spac, bo teraz już przysypiałam a tu Tomek nagle dzwoni a i tak wibracja mnie nawet budzi.
Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 09:34 ---------- Poprzedni post napisano o 09:08 ---------- No w ogóle wam powiem dzwonila nagle fizjo z tej całej rehabilitacji, bo już wczoraj prosiłam rano o przełożenie na późniejsza godzinę rehabilitacji a ona dzwoni i mówi na 16. No to staram się tłumaczyć jak to jest problem funkcjonować nagle bez windy i dziś nie mam jak się teleportować z dzieckiem z pobiedzisk w ogóle skoro sami zabronilichusty czy nosidła. Po chwili zadzwoniła ponownie mowi ze jak taka sytuacja że No nie mam jak wyjsc w ogóle z domu z dzieckiem to No jednak nagle można z chusty korzystać, na co ja jej oczywiście że chciałam ale w sumie nie umiem jej znow sama porządnie zawiązać a przestałam się interesować tematem skoro nie wolno. I w sumie wyszło na to ze rehabilitacja zawieszona poki albo nie nauczę się nosić dziecka w chuscie albo nie znajdę innego rozwiązania No bo naprawdę, pol biedy że bylam w stanie sensownie przekazać że winda nie działa i nie mam się po prostu jak w obecnej sytuacji w ogóle z domu wydostać. No tez wam powiem nie lada wyzwanie skoro na osiedlu moim każdy jak podobniei tutaj się zdarzyło mi zarzucać że aferę bezsensu kręcę. Wysłane z mojego SM-M317F przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#989 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
URLOP macierzyński, z tak małym dzieckiem SIEDZI SIĘ w domu, więc ma się czas na wszystko (chyba PZU jakiś czas temu miało taką durną reklamę "na co wykorzystać urlop macierzyński" - joga, lekcje francuskiego, spotkania z przyjaciółmi?) 🤣 Do tego mechanizm wyparcia u osób, które własnego niemowlaka miały lata temu ("ty tak nie wyłaś/nie wymagałaś tyle uwagi/whatever"). A potem się okazuje, że jednak niemowlak potrzebuje znacznie więcej uwagi niż nakarmienie i przewinięcie co trzy godziny i jest zdziwko. Bo nie da się chaty ogarnąć, bo przychodzą dni, kiedy przez kilka godzin tylko nosisz i bujasz, albo leżysz z dzieckiem przy cycku (jak spróbujesz wstać, to się obudzi). Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#990 |
Wtajemniczenie
|
A po prostu tez chwilami się zastanawiam czemu mnie w zasadzie takie dziwne rzeczy ciagle spotykają? I to kiedy człowiek naprawdę ma miliard spraw na głowie nagle durna winda sprawia że człowiek jest o krok dosłownie od szaleństwa i sam się zastanawia i chwilami traci sily i watpi po prostu w siebie. No mowie wam że ja jeszcze nie dostałam sama nie wiem, załamania nerwowego czy depresji to ja w sumie zaczynam się sobie dziwic skąd ja na te wszystkie wydarzenia w ogóle biorę sily i energię, bo naprawdę jak widać łatwo nie jest.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:10.