Shih Tzu - Strona 33 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-02-27, 16:30   #961
feit
Raczkowanie

Dot.: Shih Tzu

Cytat:
Napisane przez monika733 Pokaż wiadomość
Kwas borny i Burosal to to samo !!! Burosal- to poprostu jego nazwa aptekarska. Weterynarz polecił mi przemywanie nim oczek i włosków. Stosuje go od kiedy mam swoje dziewuchy i nic się złego nie dzieje !!!!

Borasol - to roztwór kwasu borowego...

Jeśli Twoim psiakom nic się z oczkami nie "dzieje" to bardzo się cieszę ale ja bałabym się używać borasolu do przemywania oczu.
Pozdrawiam
feit jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-27, 23:40   #962
Smutna_Myszka
Raczkowanie

Cytat:
Myszko- piesek a szczegulnie szczeniak może mieć nieraz ciepły nosek. Moje suczki jak śpią i po przebudzeniu się mają ciepłe nochale. Martwić może cię jeśli maluch ma na okrągło ciepły nosek i do tego mało pije !!!
on cały czas pije, Uwielbia wode Wiec chyba nie mam sie co martwic.
Smutna_Myszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-28, 08:30   #963
millal
Raczkowanie

wczoraj SONIA mnie zaskoczyła szczekała na mnie i poszłysmy na dwór i sukces w nocy chyba nic nie zrobiła bo nie znalazłam ,rano juz biedna nie wytrzymala a ja nie zdazylam sie ubrac i siku w łazience , ale na kopke poszłysmy
i wczoraj musiałysmy zaliczyc kapiel z rana mam nadzieje ze sie nie pochoruje bo po 4 godz na dwor juz poszłysmy
ale ja wysuszylam nie bylo wyjscia tak szczekala
millal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-28, 09:28   #964
tymonek
Raczkowanie

Moja Hania ma 2 lata i 2 miesiace. Jest w doskonałej kondycji. Biega, psoci ale wiem, że moment w którym mnie opuści zbliża się coraz bardziej.
tymonek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-28, 10:24   #965
Gonia
Zakorzenienie

Cytat:
Nie polecam bez spłukiwania - potem włoski się kleją !!! Przetestowałam i mi nie pasują ale ..... , zawsze innej osobie może odpowiadać !!!
Ja się wycwaniłam i kupuje od naszej fryzjerki to czym ona w salonie je kompie !!! Właśnie jutro mamy wizyte- będą czyściutkie i pachnące !!
no dobrze... a czego używasz podczas czesania pieska?

Gonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-28, 10:26   #966
Gonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tymonek Pokaż wiadomość
Moja Hania ma 2 lata i 2 miesiace. Jest w doskonałej kondycji. Biega, psoci ale wiem, że moment w którym mnie opuści zbliża się coraz bardziej.
hmmm... nie za bardzo rozumiem ?????/

Stary 2008-02-28, 21:26   #967
missmalezji
Wtajemniczenie

hej dziewczyny pierwszy dzien w samotnosci Ida ma za soba ale tata byl w domu prawie caly czas wiec tak prawie sama byla ;]
wlasnie tymek,o co chodzi?
missmalezji jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-28, 22:20   #968
monika733
BAN stały

GG do monika733

Cytat:
Napisane przez Gonia Pokaż wiadomość
no dobrze... a czego używasz podczas czesania pieska?
Jeśli chodzi o domowe czesanie to żadnych kosmetyków. Grzebyk i szczotka. Piszą że suche czesanie psuje włos. Mogę się z tym zgodzić jeśli piesek ma pezszuszone włoski i skure. My kąpiemy się co najmniej 1 w miesiącu ( powtażam CO NAJNMIEJ). Jak kąpiemy psa żadko to potrafi mieć łupież , czyli wrażliwa skure. W takich cytuacjach rózne żeczy się dzieją z szatą SHIH-TZU. Ale pamiętam czasy swojej niewiedzy na temat tej rasy i stosowałam odżywke w spraju na czesanie między kompielami. To była jedna wielka tragedia : poklejone włoski , niedające się rozczesać , pies piszczy z bólu a ja upocona z nerwów. Od paru lat nie stosuje takich srodków, nie maja podrażnionej skury ani łupierzu. Chodze z suczkami co 2 miesiac do fryzjera a w domu kąpie je co majmniej 1 w miesiącu ( zazwyczaj 2 razy na miesiąc).
A kosmetyki psie i inne muszą sie jakos sprzedawać , więc będą nam wciskać że musimy na każda okazje mieć inne. Ja dziękuje Bogu że posłuchałam się naszej fryzjerki , bo teraz nie mam zadnych problemów z ich włokami.
Nazwe tych naszych kosmetyków podam jutro . Musze zapytac fryzjerki bo nie pamiętam !!!!!
monika733 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-28, 22:21   #969
monika733
BAN stały

GG do monika733

Cytat:
Napisane przez tymonek Pokaż wiadomość

Mój Boże : czyz by piesek chory był ????
Stary 2008-02-28, 23:10   #970
missmalezji
Wtajemniczenie

eh tez o tym pomyslalam ze chory psiak.. wrazliwa jestem na tym punkcie bo uspilam tak niedawno moja kochana Kajunie..
Stary 2008-02-29, 08:32   #971
millal
Raczkowanie

chory piesek ??

SONIA dzis tabletke na odrobaczenie dostała

Jak chodzimy regularnie na dworek to jest ok, chodz dzis rano znowu nie zdazylam sie ubrac , ale siku i kopa w wyznaczonych miejscach, w nocy chyba nie było
Stary 2008-02-29, 10:34   #972
Gonia
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli chodzi o domowe czesanie to żadnych kosmetyków. Grzebyk i szczotka. Piszą że suche czesanie psuje włos. Mogę się z tym zgodzić jeśli piesek ma pezszuszone włoski i skure. My kąpiemy się co najmniej 1 w miesiącu ( powtażam CO NAJNMIEJ). Jak kąpiemy psa żadko to potrafi mieć łupież , czyli wrażliwa skure. W takich cytuacjach rózne żeczy się dzieją z szatą SHIH-TZU. Ale pamiętam czasy swojej niewiedzy na temat tej rasy i stosowałam odżywke w spraju na czesanie między kompielami. To była jedna wielka tragedia : poklejone włoski , niedające się rozczesać , pies piszczy z bólu a ja upocona z nerwów. Od paru lat nie stosuje takich srodków, nie maja podrażnionej skury ani łupierzu. Chodze z suczkami co 2 miesiac do fryzjera a w domu kąpie je co majmniej 1 w miesiącu ( zazwyczaj 2 razy na miesiąc).
A kosmetyki psie i inne muszą sie jakos sprzedawać , więc będą nam wciskać że musimy na każda okazje mieć inne. Ja dziękuje Bogu że posłuchałam się naszej fryzjerki , bo teraz nie mam zadnych problemów z ich włokami.
Nazwe tych naszych kosmetyków podam jutro . Musze zapytac fryzjerki bo nie pamiętam !!!!!

Ja wyczytalam kiedyś, że nie można czesać na sucho, więc kupiłam odzywkę w spraju, dobrze sie ją czesało, ale moja Jolly jak słyszy ,,psiknięcie " to dostaje szału.... nie lubi tego odgłosu.... i zauwazyłam, że jak ją odstawiłam, to zaczełąa mieć włąsnie bardziej suchy włos dlatego szukam jakiejś innej dobrej odzywki

Stary 2008-02-29, 18:17   #973
monika733
BAN stały

GG do monika733

Cytat:
Napisane przez Gonia Pokaż wiadomość
Ja wyczytalam kiedyś, że nie można czesać na sucho, więc kupiłam odzywkę w spraju, dobrze sie ją czesało, ale moja Jolly jak słyszy ,,psiknięcie " to dostaje szału.... nie lubi tego odgłosu.... i zauwazyłam, że jak ją odstawiłam, to zaczełąa mieć włąsnie bardziej suchy włos dlatego szukam jakiejś innej dobrej odzywki

Niewiem co to klopoty z włosem u moich suczek. I mogę jedynie podejżewać że to może dlatego że stosuje te kosmetyki co nasza fryzjerka. Na poczadku jak pisałam miałam straszne klopoty. Pokupywałam z 6 róznych preparatów. Większośc w obcym języku. Wloski kleiły sie (tymbardziej że pieski potrafia kłasc sie na chodniku czy w innych miejscach na dworze więc szybko sie brudzą). Czesanie kiedyś to był KOSZMAR. !!! Teraz to szybko , bezbolesnie- sama przyjemnośc. I nie zauważyłam aby miały przesuszone włoki. (chyba fryzjerka zwróciła by mi uwagę ).
Stary 2008-02-29, 19:34   #974
denima123
Raczkowanie

znowu mnie troszke nie bylo a tu takie zaległości okazało sie że gizmo jest uczulony na karme royal odstawilam mu tydzien temu i juz zauwazylam że sie przestal drapac. Ide za tydzien do fryzjera z pieskiem ma dopiero 4 miesiace ale wole juz go przyzwyczajac do roznych zabiegów, wyczeszemy go z puchu zimowego, wykąpiemy i ogolimy na brzuszku żeby włoski sie nie kleiły Pozdrawiam
denima123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-29, 19:52   #975
monika733
BAN stały

GG do monika733

Cytat:
Napisane przez denima123 Pokaż wiadomość
znowu mnie troszke nie bylo a tu takie zaległości okazało sie że gizmo jest uczulony na karme royal odstawilam mu tydzien temu i juz zauwazylam że sie przestal drapac. Ide za tydzien do fryzjera z pieskiem ma dopiero 4 miesiace ale wole juz go przyzwyczajac do roznych zabiegów, wyczeszemy go z puchu zimowego, wykąpiemy i ogolimy na brzuszku żeby włoski sie nie kleiły Pozdrawiam

Zajżyj parę stron w stecz, tam koleżanki polecały jakąś dobra karmę - coś na A. Moja koleżanka spróbowała ( raczej jej Fionka) i sa bardzo zadowolone !!!!
Stary 2008-03-01, 10:41   #976
missmalezji
Wtajemniczenie

własnie,kiedy uwazacie ze trzeba wykapac psiaka po raz pierwszy? i po raz pierwszy isc do fryzjera? kurcze moja mala sie drapie tez ciagle ale dostaje saszetki pedigree junior od 4tyg zycia wymieszane z serkiem naturalnym i cieplym mleczkiem,tak jak dostawala w hodowli. nie wiem czemu sie drapie <?>
Stary 2008-03-01, 12:43   #977
arletka87
Raczkowanie

missmalezji: Pieska należy wykąpać po raz pierwszy wtedy gdy jest brudny Nic sie przeciez nie stanie. Ja moją Roxi wykąpałam pare dni po przywiezieniu. Wstrzymywałam sie troszke bo była lekko podziębiona i musialam ja najpierw wyleczyc. Co do fryzjera to obetnę ją napewno jak zrobi sie cieplej zeby sie nie meczyła. Chyba nie bedę czekała na wymiane włosa. Saszetki pedigree chyba nie są dobre dla psiaków. Karmy z supermarketów nie dostarczają szczeniaką potrzebnych witamin do prawidłowego rozwoju. Zmieniłabym na Twoim miejscu stopniowo to jedzonko na jakies lepsze np. karmę Royal którą sama daję i jestem zadowolona. Mozliwe że mała drapie się po tej karmie.
arletka87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-01, 15:52   #978
missmalezji
Wtajemniczenie

hej arletka,jak zdazylas zauwazyc namowilas mnie do kupna psiaka
no kupilam royal,ale ta pani mowila ze dostawala te saszetki i purine,ale pozostawalam narazie na saszetkach.dzis wlasnie dalam jej pierwsyz raz royal,ladnie sie zalatwila wiec moze i bedzie ta karma lepsza ale juz dam jej do konca to pedigree co mi zostalo.
Stary 2008-03-01, 21:12   #979
denima123
Raczkowanie

mój gizmuś ma na royala uczulenie, teraz mu kupilam 1st choice ale jak skończy ta karme to zmienie mu na acane i am nadzieje że na tej jednej już zostanie, pytałam sie u fryzjerki powiedziała żebym przyszła na wyczesanie tego puchu op zimie żeby się nie kołtunił jak zmieni włos na wiosnę, pozatym powiedziała że lepiej teraz jak ma 4 mc pomału go przyzwyczajac niż poźniej jak będzie miał 9 i nic koło siebie nie da zrobić. Poatym ona mnie nauczy jak prawidłowo go kąpać czesać żeby było to dla niego i mnie przyjemnością a nie przymusem.. mucie i czesanie szczeniaka dużo nie bedzie kosztowało bo mniej produktów zużyje
Stary 2008-03-01, 21:15   #980
denima123
Raczkowanie

arletka wychodzisz ze swoja roxi?? robi siusiu i kupke juz na dworzu??ja mam problemy z gizmem a nasze psy sa w podobnym wieku dlatego sie pytam
Stary 2008-03-01, 22:54   #981
missmalezji
Wtajemniczenie

hej dziewuszki moja mala ida sie przytrula chyba dzis dalam jej royal namoczony z mleczkiem bo zabkow jeszcze nie ma i ladnie zjadla caly talerzyk jak nigdy. a poznym popoludnie zwymiotowala juz nic wiecej nie zjadla i spi caly czas.. myslicie ze to przez to ze tak jej nagle zmienilam karme? czy ze za duzo zjadla? martwie sie (
Stary 2008-03-02, 00:24   #982
arletka87
Raczkowanie

missmalezji: Mam nadzieje, że nie żałujesz, że namówiłam hihi
Moja Roxi wiecznie wymiotuje... Poprostu za łapczywie je i czasami nie gryzie tylko połyka staram sie jej dobrze namaczać pokarm przed podaniem. Daj jej dzis znowu royalka i zobacz co bedzie.

denima123: No ja tez mam problemy z Roxi jesli chodzi o załatwianie się. Wychodze z nia ale raz dziennie na chwilę tylko bo jest zimno a małą dalej męczy ten kaszelek Ostatnio poszłam z nia na dłuższy spacerek od razu po jedzeniu bo było ciepło i nic nie zrobiła. Dopiero jak przyszłyśmy do domku to wykupkała sie na matę antysiusiu Jeśli chodzi o siku to robi prawie zawsze ale z kupką to nie wiem kiedy sie nauczy... Moze jak bede z nią wychodziła systematycznie, rano, po południu i wieczorkiem to załapie...
arletka87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-02, 09:59   #983
denima123
Raczkowanie

ngizmo nie zrobił ani kropli siusiu na dworzu2 godziny go meczyłam i nic a wleciał do domu odrazu zrobił komplecik na gazetke pozatym tez z nim systematycznie nie chodze bo a to zimno a to pada a teraz ma znowu zima powricic nie wiem jak to dalej bedzie jestem zalamana troszke.

Ja karmy z mlekiem nie laczylam tylko z woda gotowana wyczytalam gdzies ze mleka nie wolno psu podawac, mleko dziala przeczuszczaja dla pieska do 8 tygodni pies traci enzym odpowiadajacy za trawienie laktozy który jest glównym cukrem mleka, chociaż napisale też że niektóre psy zachuwją zdolność trawienia laktozy ale widocznie twój psiak nie zachował.
Stary 2008-03-02, 11:28   #984
evelinest
Raczkowanie

Co do mleka to masz racje denima123, pieski nie powinny go pić. Lepiej dac maluszkowi białego serka, albo podawac witaminki żeby uzupełnic mu wapienko Ja swojemu nigdy nie moczyłam karmy. Jadł poprostu taka dla szczeniaczków i wszystko było ok W sumie nie tolerował Puriny ale z innymi jest już lepiej
evelinest jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-02, 12:40   #985
missmalezji
Wtajemniczenie

moja Ida nie ma ząbków jeszcze dobrze wiec nie ma jak jej dawac suchej
dziewczynki pani z hodowli powiedziala mi ze powinnam zaszczepic ide drugi raz miesiac po pierwszym szczepieniu.. ;| co o tym myslicie? mam przez kolejny miesiac trzymac ja w domu?
Stary 2008-03-02, 12:47   #986
missmalezji
Wtajemniczenie

wiecie co,znalazlam taki kalendarz szczepien dla szczeniaczka ale sie nie orientuje...podzial jest na szczepienia wczesne (6-7 tydzien, 9-10 tydzien, 12-13 tydzien) szczepienia standardowe (9-10 i 12-13 tydzien) i szczepienia pozne (12-13 tydzien i pozniej) skad ten podzial? i jak sie go dostosowuje do psiaka? ktos wie...?
Stary 2008-03-03, 12:38   #987
monika733
BAN stały

GG do monika733

Przeglądnełam książeczki dziewcząt moich i wynika z nich że miały 2 szczepienie 3 tygodnie po 1. Oczywiście były całkowicie zdrowe. Dziwi mnie też to że weterynarz Wasz nie zapisał Tobie daty kolejnego szczepienia. Nasz pan doktor zawsze wpisuje w książeczce nowy termin.Może poproś aby i Tobie tak zaznaczył .
Stary 2008-03-03, 17:31   #988
millal
Raczkowanie

pierwsza noc bez kupki w nocy
Stary 2008-03-03, 18:42   #989
missmalezji
Wtajemniczenie

no moja idusia teraz zmieni weterynarza bo pierwsze szczepienie miala u hodowcy a ten nie wpisal terminu nastepnego szczepienia,niestety.
Stary 2008-03-03, 19:12   #990
Goldi13
Rozeznanie

Wszyscy macie super psiaczki. Możliwe że moja moja kuzynka bedzie miala malutkiego shih tzu. (tylko nie wiadomo na 100%). Mi takze podobaja sie te pieski ale osobiscie wielbie goldenki. sama takiego posiadam. Teraz ma 8 miesiecy.

Goldi13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości