|
|
#961 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Polityka sklepów zwrot/wymiana/reklamacja/odłożenie towaru
Cytat:
NIe wiem do końca jak to jest, ale chyba nie ma znaczenia że sklep pracuje 7 dni w tygodniu. Chodzi o dni robocze ogólnie, czyli bez niedziel i dni ustawowo uznanych za święta. |
|
|
|
|
|
#962 |
|
BAN stały
|
Pierwszy dzień to dzień po oddaniu z tego, co pamiętam. A dni liczy się tylko robocze, czyli jeśli minęly 2 tygodnie, to minęło dopiero 10 dni, zostały 4. Jeśli Cię po tych 14 roboczych nie poinformują, to jest tak, że nie mogą negatywnie rozpatrzyć reklamacji, muszą pozytywanie, ale to wcale nie znaczy, że dostaniesz kasę... możesz dostać naprawioną rzecz albo inną taka samą.
|
|
|
|
|
#963 |
|
Zadomowienie
|
A ja mam takie pytanie. Dostałam w prezencie spodnie z H&M, mają one metke oraz dostałam paragon. Tyle że kupione były w Bydgoszczy a ja mieszkam we Wrocławiu. Czy w H&M we Wrocławiu wymienią mi na inny rozmiar?
|
|
|
|
|
#964 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:05 ---------- Poprzedni post napisano o 09:04 ---------- Szanujące się firmy tak robią ale lepiej zadzwoń do H&M i się zapytaj. |
|
|
|
|
|
#965 |
|
Rozeznanie
|
dla zainteresowanych
reserved co do rzeczy przecenionych: nie ma problemu ze zwrotem rzeczy przecenionych, nawet w innym sklepie niż się kupiło
|
|
|
|
|
#966 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W każdym razie dziękuję za odp, na szczęście reklamacja została pozytywnie rozpatrzona a ja otrzymałam zwrot gotówki
|
|
|
#967 |
|
Zadomowienie
|
nie znalazlam odpowiedzi na to pytanie, wiec sobie pozwole
- ciuchy ze stradivariusa musze oddawac/wymieniac w sklepie, w ktorym dokonalam zakupu?
|
|
|
|
|
#968 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
na moje pytanie, czemu nawet telefonu nie mogą odebrać, pani "nie działa"... dostałam więc nr komórki. i tu moje pytanie: czy to oni mają obowiązek powiadomić mnie w ciągu tych 2 tygodni o tym, czy reklamacje uznano, czy ja mam się dowiedzieć? bo nie wiem, czy jutro z rana zadzwonić i pytać, jeśli powiedzą mi, że nie wiedzą, to powiedzieć im, że ja już wiem, bo właśnie upłynęło 14 dni (reklamacja uznana), czy zaczekać na ich telefon?bardzo ważne jest, aby znać swoje prawa, raz tak wygrałam w lee, a ile nerwów było...
|
|
|
#969 |
|
Zadomowienie
|
W H&M bez problemu wymienili mi spodenki na inny rozmiar
Pani powiedziała że nie ma znaczenia gdzie została zakupiona rzecz.
|
|
|
|
|
#970 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#971 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chciałabm zaznaczyć że sobota JEST dniem roboczym, pisałam o tym wyżej ![]() Dni robocze czyli wszystkie oprócz niedziel i dni ustawowo wolnych od pracy. Edytowane przez innocencee Czas edycji: 2009-07-31 o 10:54 |
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#972 |
|
Raczkowanie
|
"Sprzedawca ma 14 dni kalendarzowych na rozpatrzenie reklamacji. Jeżeli sprzedawca w przeciągu 14 dni kalendarzowych nie powiadomi o sposobie załatwienia reklamacji uznaje się, że sprzedawca uznał żądanie reklamującego". 14 dni biegnie od następnego dnia,więc endorfina123 jeśli panie nie zadzwonią a upłynęło 14 dni to możesz spokojnie jechać po pieniądze,niestety znając nasze realia czeka cię przeprawa bo większość sklepów odzieżowych nie respektuje zasad wynikających z ustawy tylko próbuje coś ugrać ,ja zawsze w takim przypadku mam w zanadrzu wydruk ze strony inspekcji handlowej albo federacji konsumentów i nie ma dyskusji. |
|
|
|
|
#973 |
|
Zakorzenienie
|
Jak jest ze zwrotami bucików w CCC?
![]() Czy w innym sklepie można zwrócić ale w tym samym mieście?
|
|
#974 |
|
Raczkowanie
|
zwrócić można ,ale o ile pamiętam to jednak tam gdzie kupowałaś ,za to deichmann pozwala zwrócić tam gdzie ci pasuje -to tak na przyszłość
|
|
|
|
|
#975 |
|
Wtajemniczenie
|
tylko w tym samym sklepie mozna zwracac.
|
|
#976 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#977 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
nie odezwały się, ja nie dzwonię, udam się jakoś w tygodniu i już sobie porozmawiam z nimi, tak jak, napisałaś ![]() kiedyś walczyłam w lee, znałam swoje prawa, sypnęłam konkretnymi artykułami z ustawy, pani była zaskoczona. wtedy sprawa wyglądała tak, że drugi raz oddawałam spodnie do reklamacji, nie chciałam po raz trzeci spodni tego samego modelu, bo po co mam kolejny raz jechać i znów reklamować z powodu tej samej wady, chciałam pieniążki. powiedziano mi, żebym wybrała sobie coś innego w tej cenie, bo gotówki nie zwracają.nie miałam zamiaru na siłę nić kupować, pomyślałam, że spodni takich samych, jak reklamowałam już nie mają, zgodnie z ustawą przysługuje mi wymiana na nowy towar, nowy, czyli ten sam model. oczywiście nie było, zgodnie z wcześniej wspomnianą ustawą przysługiwał mi zwrot gotówki, pani dzwoniła do szefowej i wygrałam, ale ile nerwów to kosztowało... podstawa, to znać swoje prawa!
|
|
|
#978 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie jak to do końca jest w tym zwrotem gotówki. Kupowałam w mango torebkę w kwietniu. Rozwaliła mi się, więc zaniosłam do reklamacji. Pani powiedziała mi że na 99% będzie ona rozpatrzona pozytywnie ale zaznaczyła że nie dostanę zwrotu pieniedzy tylko będę mogła sobie coś wybrać w zamian innego za to.
DO naprawy się nie nadaje, bo obrywają się uszy. Pozostaje tylko wymiana, ale tych torebek juz nie ma bo to kolekcja zimowa. Czy mają więc prawo nie oddawać mi pieniędzy? Jeżeli coś mi się spodoba innego to kupię, ale nie chciałabym być zmuszona żeby kupować "na siłę". ![]() oo Endorfina mnie uprzedziła więc wiem jak już to wygląda, dziękuję
|
|
|
|
|
#979 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#980 |
|
Zakorzenienie
|
No ja właśnie nie wiem czy oni muszą do Ciebie dzwonić
![]() ode mnie w ogóle nie wzięły numery telefonu kazały tylko podać adres, ale wiadomo że listownie tego nie przyślą. Jak ostatnio reklamowałam w mango ( też torebkę ) to byłam akurat w centrum handlowym i się zapytałam czy reklamacja jest rozpatrzona |
|
|
|
|
#981 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no ja podawałam numer tel. byłam w czwartek, czyli dzień przed teoretycznym rozpatrzeniem reklamacji i niestety nie wiedzieli dalej co z reklamacja. wcześniej dzwoniłam i telefon jakimś cudem zepsuty mają... a ja do sklepu mam 40 km...
|
|
|
#982 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trudno mi powiedzieć,podawałaś swój numer telefonu?Może też być taka sytuacja,że nikt nie zadzwoni,pójdziesz już po upływie 14 dni do sklepu z nastawieniem na zwrot gotówki,bo przecież Cię nie poinformowali,a okaże się że w sklepie leży pisemna decyzja z datą wystawienia mieszczącą się w terminie. |
|
|
|
|
|
#983 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#984 |
|
Wtajemniczenie
|
Byłam dziś w New Yorkerze, żeby wymienić bluzkę, a pani przy kasie zapytała dlaczego chcę ją zwrócić (czyli jednak można zwracać?), a ja mówię że chcę wymienić i nie było z tym problemu.
Ale problem mam teraz taki, że wzięłam z wieszaka z przecenami dwie takie same bluzki tylko w innym kolorze i dopiero po odejściu od kasy zauważyłam, że jedna z nich nie była przeceniona ![]() No i jak mają się prawa konsumenta do tego że w NY "nie ma zwrotów"?
|
|
|
|
|
#985 |
|
Zadomowienie
|
moze myslala, ze to jakas reklamacja, skoro pytala o powod
![]() bo oni zwrotow, jako jedni z nielicznych, nie honoruja |
|
|
|
|
#986 |
|
Rozeznanie
|
Jak kupiłam koszulkę w H&M ale przecenioną to dalej mam 28 dni na zwrot? czy przecenione rzeczy trzeba szybciej zwracać?
I jeszcze jedno mam pytanie, kupiłam torebkę w zarze i cała rączka mi popękała i za niedługo to się chyba urwie, stało się już to po miesiącu używania ale strasznie ją lubię i zwlekałam, a teraz nie wiem czy mi nie powiedzą,że to od zużycia ;\ |
|
|
|
|
#987 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do tych rączek to ja miałam już 3 takie sytuacje z torebkami mango. Nie było żadnych problemów z reklamacją ważne jest tylko żeby reklamować w ciągu 2 miesięcy od powstania wady ![]() ja też zwklekałam zawsze bo to były moje ulubione torebki |
|
|
|
|
|
#988 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
1) zwrot rzeczy niewadliwych -np. bo zakup nam się po 2 dniach odwidział żaden sklep nie ma obowiązku przyjęcia takiej rzeczy, ale większość to robi jako ukłon w stronę klienta2) zwrot rzeczy wadliwych z powodu niezgodności towaru z umową zwany potocznie reklamację. Twoje prawo jest zapisane w ustawie i sklep nie może odmówić przyjęcia zwrotu towaru uszkodzonego w celu rozpatrzenia reklamacji. Co się z tym zwrotem dalej zadzieje, to inna kwestia.
|
|
|
#989 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Kurcze teraz znalazłam paragon i okazało się że to już rok prawie mija:P Teraz to na pewno popatrzą na mnie krzywo Ale na reklamacje sie ma dwa lata?
|
|
|
|
|
|
#990 |
|
Zakorzenienie
|
ORSAY - zwroty podczas wyprzedaży
W piątek kupiłam bluzkę w Orsay na wyprzedaży z 19.90 na 9.90 nie są to duże pieniądze, ale się wkurzyłam bo w sklepie bardzo dokładnie obejrzałam bluzkę i nie miała żadnej plamy ani dziurki, a jak dziś ja chciałam założyć to zauważyłam ze w miejscu gdzie był klips jest teraz dziura. I dlatego chciałabym się zapytać czy mogę oddać tą bluzkę i czy muszę iść do tego sklepu w którym ją kupowałam czy mogę do innego.
Edytowane przez Smarfetka Czas edycji: 2010-07-03 o 16:58 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Moda
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:56.

)

na moje pytanie, czemu nawet telefonu nie mogą odebrać, pani "nie działa"... dostałam więc nr komórki. i tu moje pytanie: czy to oni mają obowiązek powiadomić mnie w ciągu tych 2 tygodni o tym, czy reklamacje uznano, czy ja mam się dowiedzieć? bo nie wiem, czy jutro z rana zadzwonić i pytać, jeśli powiedzą mi, że nie wiedzą, to powiedzieć im, że ja już wiem, bo właśnie upłynęło 14 dni (reklamacja uznana), czy zaczekać na ich telefon?

kazały tylko podać adres, ale wiadomo że listownie tego nie przyślą. Jak ostatnio reklamowałam w mango ( też torebkę