chce coś zrobić...ae nie wiem jak... tu postaramy się znaleźć sposób :) - Strona 33 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Decoupage

Notka

Decoupage Pod-forum decoupage to miejsce przygotowane specjalnie dla miłośników tej techniki. Lubisz decoupage? Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-06-06, 09:33   #961
gold-fish
Zakorzenienie

Dot.: SONDA - Jaki lakier najlepszy do decoupage ?

a czy ten vidaron będzie dobry na lakierowanie blatu stolika? metr na metr?
mam stary stolik z beznadziejnym blatem, chciałam wymienić blat, ale to bardzo stary mebel i nawet nie wiem jak jest zamontowany- chyba sklejony ale ani drgnie więc chciałabym położyć jakiś fajny papier i polakierować metodą decu

jaki papier moge połozyć ? np. taki do pakowania prezentów? a tapetę?
jestem zielona z tej metody

Dżunior maj 2013

Hanna kwiecień 2015
gold-fish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-07, 14:33   #962
christine1
Przyczajenie

Jak zrobić kraki dwuskładnikowe?

Witam.
Jestem początkująca i mam mały problem. Kupiłam lakier dwuskładnikowy do krakli i nie wiem jak go użyć. Firma KOH_I_NOOR Cracle Lacquer Basic i Cracle Lacquer Top Fine. Podkład (na butelce) już zrobiony, serwetki czekają na przyklejenie, a ja w rozterce: czy teraz lakier i który? czy po przyklejenie wzoru? Może mnie ktoś poprowadzić? Proszę
christine1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-14, 21:19   #963
jambolaja
Zakorzenienie

Dot.: chce coś zrobić...ae nie wiem jak... tu postaramy się znaleźć sposób :)

Cytat:
Napisane przez gold-fish Pokaż wiadomość
a czy ten vidaron będzie dobry na lakierowanie blatu stolika? metr na metr?
mam stary stolik z beznadziejnym blatem, chciałam wymienić blat, ale to bardzo stary mebel i nawet nie wiem jak jest zamontowany- chyba sklejony ale ani drgnie więc chciałabym położyć jakiś fajny papier i polakierować metodą decu

jaki papier moge połozyć ? np. taki do pakowania prezentów? a tapetę?
jestem zielona z tej metody
Cytat:
Napisane przez christine1 Pokaż wiadomość
Witam.
Jestem początkująca i mam mały problem. Kupiłam lakier dwuskładnikowy do krakli i nie wiem jak go użyć. Firma KOH_I_NOOR Cracle Lacquer Basic i Cracle Lacquer Top Fine. Podkład (na butelce) już zrobiony, serwetki czekają na przyklejenie, a ja w rozterce: czy teraz lakier i który? czy po przyklejenie wzoru? Może mnie ktoś poprowadzić? Proszę
Kochane poczytajcie kompendium wiedzy.Tam jest jak robic decou-wszystko krok po kroku A dopiero w razie niejasności dopytujcie
Vidaron jak najbardziej na blat.Najekonomiczniej zarazem
Stary 2012-06-15, 15:55   #964
ansior
Przyczajenie

Rama do lustra - materiały i nie tylko (;

Cześć dziewczyny!
Zaoferowałam się zrobić ramę do lustra (właściwie zająć się jej renowacją) techniką decoupage.
Robiłam już kilka mniejszych rzeczy z produktów, które zostały mi po zajęciach z decoupage-u, jednak teraz muszę sama zakupić lakiery etc.
Planowałam zainwestować we Fluggera (lakier) i lakier do spękań Alpiny.

Czy to będzie trafna decyzja?
Robiąc poprzednie rzeczy zauważyłam smugi po rozprowadzaniu lakieru, czy coś mogę z nimi zrobić (nie stać mnie na tą chwilę by pozwolić sobie na werniks :/)
Rama jest drewniana - powinnam najpierw zastosować bejcę do drewna albo jakiś podkład?

Ach i jeszcze jedno!
Jest tu mnóstwo dziewczyn, które łączy jedno hobby - decoupage, myślałyście kiedyś o tym, żeby się spotkać? Tak na zasadzie Klubu Decoupage-u?
ansior jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-15, 16:26   #965
Kathinna
Zakorzenienie

GG do Kathinna
Dot.: Rama do lustra - materiały i nie tylko (;

a to ma byc krak jedno czy dwuskładnikowy?
Do dwuskładnikowego potrzebujesz lakieru poliuretanowego, a do jednoskładnikowego akrylowego.
A co do podkładu i bejcy, zależy cczy chcesz aby słoje drewna były widoczne czy nie.
Jeśli mają być widoczne, to bejca jest na miejcu, chyba, że nie chcesz zmieniać koloru, wtedy jej nie trzeba.

A spotkania dekupażystek są organizowane, jest wątek "zlot miłośników decoupage"

Edytowane przez Kathinna
Czas edycji: 2012-06-15 o 16:37
Kathinna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-15, 16:44   #966
ansior
Przyczajenie

Zdecydowanie jednoskładnikowy Lakier akrylowy Fluggera będzie wystarczający?
Na zajęciach powiedziano mi, że żeby spękania widać było na drewnie potrzebny jest podkład/bejca. :/ Czyli już nie wiem czy ona powinna być czy nie?
Kolejność nakładania powinna być: bejca-crack-farba-lakier-motyw-lakier?
O, koniecznie zajrzę do wątku dot. spotkań
Stary 2012-06-15, 17:01   #967
Kathinna
Zakorzenienie

GG do Kathinna

tak przy jednoskładnikowym musi być jeden kolor na spodzie, potem krak, a potem farba, ktora pekając dzięki krakowi odsłoni, tą w innym kolorze, która jest pod spodem, nie musi to być bejca.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-06-15, 17:09   #968
ansior
Przyczajenie

Dzięki za informację!
Stary 2012-06-15, 18:27   #969
esmolny
Rozeznanie

zerknij na moim blogu http://www.smolny.pl/?p=1072 jak się robi spękanie - może będzie łatwiej
Stary 2012-06-16, 12:34   #970
ansior
Przyczajenie

Hej, mam pytanie - zrobiłam podkładki pod herbatę, były lakierowane kilkanaście razy i ścierane papierem ściernym jednak ciągle odrobinę szklanka się lepi do podkładki - jest na to jakiś sposób? Co mogę zrobić z nimi, żeby takie zjawisko przestało występować?
Stary 2012-06-16, 12:38   #971
Kathinna
Zakorzenienie

GG do Kathinna

z tego co ja wiem, to one tak mają po prostu i nie da się z tym nic zrobić, ale może to tylko ja nie wiem

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-16, 13:43   #972
ansior
Przyczajenie

Kurcze, a wydawało mi się, że można coś jednak z tym zrobić, bo to trochę uciążliwe jest..
Stary 2012-06-17, 08:14   #973
cycol11
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ansior Pokaż wiadomość
Kurcze, a wydawało mi się, że można coś jednak z tym zrobić, bo to trochę uciążliwe jest..
Myślę że to zjawisko można wyeliminować - wszystko zależy w tym przypadku od użytego lakieru. Najlepiej zastosować do podkładek taki lakier jak stosuje się do podług wtedy nie będzie ci się kleić - powodzenia.
cycol11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-17, 13:10   #974
Aga Waleria
Zadomowienie

GG do Aga Waleria

Dobrze Cycol pisze. To zależy od użytego lakieru.
Też robiłam podkładki i mi się nie przyklejają do kubków (nawet ciepłych czy gorących) nie wiem czy tak będzie na dłuższą metę, ale jak do tej pory nie miałam z tym problemu.

Podkładki polakierowałam lakierem który w nazwie ma "formuła niekapiącego żelu" ale nie pamiętam jakiej to firmy bo ja od razu przelewam lakiery do słoika. bo w puszkach jak zaczyna zasychać to reudno otworzyć i zamknąć potem i lakier schnie.

Poczytaj wątek o polecanych przez dekupażystki lakierach https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=496500 , jak tam znalazłam ten o którym piszę.
Aga Waleria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-18, 11:12   #975
jambolaja
Zakorzenienie

A jaki lakier zastosowałaś?
mnie się jeszcze nie udało zrobić nielepiących podkładek...ten typ tak ma ale można zmniejszyć zjawisko-spróbuj włożyć je na noc do lodówki. Niektóre z tych lepkich,ciągnących schną lepiej w zimnie niż w cieple.
Stary 2012-06-18, 15:17   #976
ansior
Przyczajenie

Dzięki za rady!
Chciałabym sama wiedzieć co to za lakier - byłam na zajęciach z decoupage'u i tam jakiś dostałam.
No i tu się pojawia pytanie - chcę zrobić kolejny komplet podkładek. Co zrobić, żeby a. nie było widać pociągnięć pędzlem (werniks? jeśli tak to jaki?)
b. nakładałam warstwy - farba-crack-farba-lakier-serwetka-lakier i teraz tu się pojawia kolejne pytanie: na zajęciach nie dawano mi kleju do przyklejania motywu serwetkowego (kładłam go na warstwę lakieru) z tym, że już nie wiem czy to był jakiś lakiero-klej czy sam lakier. Chcę kupić lakier Flugger-a czy mogę motyw kłaść na warstwę lakieru nie używając kleju? Czy taka praktyka była błędna i konieczny jest klej ew. lakiero-klej?
I jeszcze jedno - czy jak nałoże hipotetycznie kilka warstw lakieru mogę nałożyć na koniec werniks szklący? Albo żywicę? Z tym, że to drugie widziałam tylko na portalu aukcyjnym i nie wiem czy będę potrafiła tego użyć :P

Strasznie przepraszam za ten potok słów
Stary 2012-06-19, 11:08   #977
jambolaja
Zakorzenienie

Musisz użyć odpowiedniego pędzla . Do akrylowych lakierów są inne,do poli inne,do oleju inne....Do akrylowych są przeważnie z niebieską końcówką,takie rozcapieżone dodatkowo ma końcach. Vidaron ładnie się rozlewa i nie zostawia smug ale go nie poprawiaj bez końca,rozsmaruj szybko grubszą warstwę i zostaw bo schnie i gęstnieje szybko i poprawiany już nie ma takiego efektu.Ja przynajmniej tak robię.Prawie rozlewam,szybciutko rozciągam pędzlem i zostawiam-wtedy jest ładna tafla i połysk w sam raz.
Teoretycznie możesz kleić na lakier ale to się udaje tylko z małymi kawałkami.Przy większych nie da rady-zdecydowanie klej!
Z drogimi lakierami tak jak mówisz-ostatnia warstwa a najlepiej 2.Wcześniej kilka warstw np.Vidaronu,szlifowanie i wykończona ładnie powierzchnia.
Coś jeszcze?
Stary 2012-07-13, 12:35   #978
kaniuchkaniuch
Przyczajenie

Jak uzyskać taki efekt rozmycia?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 582064_338685572880040_1766449186_n.jpg (58,8 KB, 44 załadowań)
kaniuchkaniuch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-15, 17:31   #979
Klerita
Przyczajenie

Hej:P
Z góry przepraszam jeśli gdzieś jest już odpowiedź na moje pytanie ale nie mogę znaleźć a tu takie miłe istoty :P
Otóż w wakacje, chyba w sierpniu albo we wrześniu będę odnawiać decu stół tylko mam problem bo mebelek ma na środku małe wgłębienie a ja nie bardzo wiem jak je wypełnić. Jeśli wiecie czego mogę użyć to może coś mi podpowiecie?
Myślałam czy może nie użyć jakiejś masy plastycznej ale zupełnie mam pomysłu jakiej.
Stół ma blat zrobiony ze sklejki - przynajmniej tak wygląda w tym zagłębieniu widać coś jakby drzazgi/małe kawałeczki drewna i tak mi się ze sklejką skojarzyło - a na wierzchu jest oklejony jakąś okleiną czy czymś takim dokładnie nie wiem i nie bardzo mam jak się dowiedzieć.
Ma być prezentem dla rodziców mojego chłopaka - jest to jeden z ich prezentów ślubnych - teraz robią remont a po nim mają wstawić nowe meble ale doszliśmy do wniosku, że przyda się im taki do ogrodu, do wynoszenia na grila albo ognisko....
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi:P
Klerita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-02, 08:12   #980
zbiciaczek
Przyczajenie

Witam
Marzy mi się odnowienie starych drewnianych mebli. Chciałabym je pomalować na biało i ozdobić lawendą. Serwetki już kupiłam tylko, że np bukiety lawendy są na żółtym tle. Problem w tym, że nie mam pojęcia jak je wyciąć. najłatwiej było by z delikatnym maginesem 2-3 mm bo jest dużo szczegółów i zakamarków do których nie idzie wejść nożyczkami. Jednak czy taki żółty margines lawendy nie będzie się gryzł z białymi meblami??
Co myślicie, co radzicie?
zbiciaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-02, 08:43   #981
rosier
Wtajemniczenie

Najłatwiej wyrwać z tym żółtym, nakleić, a potem zamalować ten żółty na kolor tła mebla
Stary 2012-09-02, 09:31   #982
zbiciaczek
Przyczajenie

Hmm o tym nie pomyślałam, spróbuję. Dziękuję za radę
zbiciaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-04, 11:29   #983
xandra78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zbiciaczek Pokaż wiadomość
Witam
Marzy mi się odnowienie starych drewnianych mebli. Chciałabym je pomalować na biało i ozdobić lawendą. Serwetki już kupiłam tylko, że np bukiety lawendy są na żółtym tle. Problem w tym, że nie mam pojęcia jak je wyciąć. najłatwiej było by z delikatnym maginesem 2-3 mm bo jest dużo szczegółów i zakamarków do których nie idzie wejść nożyczkami. Jednak czy taki żółty margines lawendy nie będzie się gryzł z białymi meblami??
Co myślicie, co radzicie?
Najlepiej jednak nie malowac tych przestrzeni całkiem na biało(tak,jak jest pomalowany mebel),tylko o ton ciemniej-tak pocieniowac jakby (można do białej farby kapkę czerni dodać,żeby się szary zrobił).Wtedy obrazek wygląda bardziej nie jak naklejony-tylko jak namalowany
xandra78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-18, 20:31   #984
xslovenka
Raczkowanie

Dziewczyny pomóżcie. Wyklonuję decu na szkatułce, którą chcę podarować szwagierce.

Szkatułkę (dość sporą) wyszlifowałam, pomalowałam białą farbą akylową, na wieczko przykleiłam całą serwetkę, polakierowałam szkatułkę dopiero 2 razy Viadronem.
I mam kilka problemów:
1- w niektórych miejscach, zwłaszcza na bokach są zacieki lakieru czy mogę to zeszlifować gąbką ścierną 400 i później znów polakierować? Planuję tak co trzy warstwy szlifować gąbką.

2- chcę jeszcze na bokach naklieć jasnożółtą koronkę (jest dość gruba i gęsta) czy zrobić to magikiem czy kropelką? Zaś na wieczko na samym końcu chcę jeszcze trzy wstążki przykleić i sztucznego kwiatka, ale nie wiem czy będzie się to wszystko trzymać na lakierze. Jeszcze nigdy nie doklejałam detali.

3. Dno wnętrza chcę wyścielić cienkim filcem. Myślałam, by zrobić to na dwustronną taśmę klejącą, by nie zrobić plam na materiale.
Będzie dobrze?

Jak trzeba będzie to dołączyć mogę zdjęcia mojej amatorszczyzny.
xslovenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-18, 20:57   #985
Pupil
Osiołek z zakątka :)

Najlepiej dołącz zdjęcia, lepiej się wtedy myśli

Zacieki spokojnie możesz zeszlifować najpierw grubszym papierem, potem cieńszym. I ponownie pomalować i już uważać, żeby lakier nie ciekł.
Koronkę spokojnie możesz przykleić magikiem według mnie lepszy niż kropelka, kóra często niszczy pracę
Filc możesz przykleić daśmą albo bardzo de;ikatnie magikiem

[SIGPIC][/SIGPIC]

Pupil jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-18, 22:52   #986
xslovenka
Raczkowanie

Ok załączam moje wymysły czysto artystyczne nadmieniam, że w tym raczkuję, ale mam duże chęci.

Zdjęcia przedstawiają obrazowo koncepcję oraz piękny żółty zaciek po lakierze, którego zamierzam się pozbyć.

Pupil mam jeszcze pytanie. Lakieruę szerokim, płaskim, nylonowym pędzlem. Od razu go myję w rozpuszczalniku, nastepnie moczę w nim do następnego dnia (zazwyczaj lakieruję późnym wieczorem) i pędzel jest twardy, a niektóre włoski posklejane szkoda pędzla. Co robić?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg SNV34838.jpg (86,4 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SNV34839.jpg (63,4 KB, 14 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SNV34842.jpg (89,8 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SNV34843.jpg (117,0 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SNV34844.jpg (114,3 KB, 17 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SNV34846.jpg (76,5 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SNV34847.jpg (112,3 KB, 23 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SNV34849.jpg (63,7 KB, 10 załadowań)
Stary 2012-10-19, 13:09   #987
Pupil

A czemu lakierujesz śmierdziuchem???? Wodne lakiery akrylowe są prostsze w użyciu, śmierdziuchy używamy tylko przy kraku
Pędzel nie powinien być twardy jak go dobrze wypłuczesz w rozpuszczalniku. Jak dosycha to przejedź ręką po włosiu, żeby rozbić sklejone włoski. No i najważniejsze, sprawdź, czy w odpowiednim rozpuszczalniku płuczesz pędzel - różne śmierdziuchy wymagają różnych rozpuszczalników

Według mnie te kwiatki i wstążeczki w dwóch kolorach są zbędne na wierzchu, za dużo tego chyba będzie. Sam motyw jest bardzo ozdobny i ładny, dałabym tylko na dole bawełnianą koronkę

[SIGPIC][/SIGPIC]

Stary 2012-10-19, 14:18   #988
xslovenka
Raczkowanie

W wątku o polecanych lakierach ten przewijał się najczęściej, a chciałam coś szybkoschnącego. Jak znasz lepsze możesz podać. Zależy mi na tanim lakierze w dużych pojemnościach (trochę szkatułek już przytargałam do domu).

Mam jeszcze lakier w spray'u, lecz niestety nie tworzy ładnej tafli, a wychodzą jakieś małe nierówności (kropeczki itp.) i ciężej mi się go używa. Brak wprawy, raz za blisko, innym razem za daleko, szybko spływa.

Pędzel moczę w rozpuszczalniku uniwersalnym i niby powinen domywać Viadrona.

Wstążki mają zatuszować bardzo widoczną linię ołówka. Obrysowałam serwetkę z dwóch stron (teraz przyznaje się, że mogłam w ogóle tego nie robić), by równo wyciąć potrzebną mi część i niestety ołówka nie da się już wymazać. Muszę to czymś zamaskować.
A kwiaty chcę ze względu na upodobania do motywów florystycznych mojej szwagierki. Także kwiatki muszą być nie ma zmiłuj. Jak myślisz na magiku przykleić, czy jakiś inny sposób znasz?
Stary 2012-10-19, 15:03   #989
Pupil

Jeśli to Vidaron to Jambolaja jest specjalistką od niego ja używam tylko wodne

Kwiatki możesz przykleić na lakier magic chyba się nie nada, to co innego niż wstążka czy koronka - chociaż możesz spróbować.

[SIGPIC][/SIGPIC]

Stary 2012-10-19, 15:38   #990
Figamaga
Wtajemniczenie

Kwiatki na górze bardzo mi się podobają
Jeśli chodzi o pędzle i lakiery, to nie pomogę. Bo lakierując wodnym lakierem i wsadzając pędzel do wody, i tak mi zasycha i się skleja Ja po prostu niesamowicie niszczę pędzle.

Figamaga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Decoupage

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości