|
|||||||
| Notka |
|
| Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#961 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Joga
Cytat:
Pewnie gromadzisz stres w tym odcinku, stąd są spięte. Ludzie gromadzą stres albo właśnie w okolicach krzyża (jak pewnie ty) albo w okolicach szyi, karku (jak ja). Przez to, że gromadzę stres właśnie tam, to tam mam wszystko spięte i efektem są np. mało otwarte barki. Pytanie, który mięsień, bo jeżeli tzw. sześciopak, to w sumie lipa, bo on głownie ładnie wygląda i tyle. Ważny jest mięsień poprzeczny brzucha (to ten, którego nie widać), on jest tzw. gorsetem kręgosłupa i to on jest ważniejszy, ale na aerobiku się nad nim nie pracuję. Pójdź na pilates, tam dopiero wzmocnisz brzuch i przy okazji mięśnie odbytnicy i kegla (a jak wiemy to mięśnie ważne dla kobiety, a słabną (co warto dodać) już od 25 roku życia).
Treningi 2016: 117/100 2017: 71/100 Edytowane przez SekretnyWachlarz Czas edycji: 2013-10-21 o 10:50 |
|
|
|
|
|
#962 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam dość beznadziejną sytuację bo mimo mojego długiego praktykowania jogi gdzieś od 2 lat cierpię na zespół cieśni nadgarstka spowodowany oczywiście zbyt intensywną pracą myszką od komputera. Są takie dni, że nie mogę ruszyć ręką, nie mogę się podeprzeć więc wszystkie mostki czy nawet powitanie słońca jest niemożliwe do wykonania
Są też i te lepsze dni... Czy ktoś z was miał do czynienia z cieśnią nadgarstka i mimo wszystko mógł wykonywać wszystkie asany?
|
|
|
|
|
#963 |
|
Nie depcze krokusów
|
Mam zespół cieśni nadgarstka i nie mogę wykonywać asan z pierwszego rzędu:
http://jogaszkola.republika.pl/porad...any/ASANA8.jpg O dziwo z krukami nie mam problemu.
|
|
|
#964 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wtorek fit ball środa shape czwartek body art i stretching , czyli 2h Piątek Body art Sobota joga Dzisiaj planuje iść na fit ball i potem na ABT
Było: 65 kg Obecnie: 58 kg Cel: 55kg ![]() Zapuszczam włosy Dążę do płaskiego brzucha Kobieta potrzebuje duuuuużo miłości. Chciałaby być dla swojego mężczyzny ważna i jedyna i kochana i niepowtarzalna.
|
|
|
|
|
|
#965 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#966 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#967 |
|
Zakorzenienie
|
Ile już chodzisz na taki zestaw? Nie byłabym pewna czy to aby nie jest za dużo, masz tylko jeden dzień na regenerację.
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#968 | |
|
Raczkowanie
|
Co do pierwszego mam czas, bo studiuje. Zajęcia odbywają o 17.00 i zostaje 2 h, klub mam blisko
Znam osoby, co ćwiczą po 6 h dziennie i mają super formę. Ogólnie ćwiczę 2 lata zawsze tak 4 razy w tygodni, ale teraz musze chodzić na więcej tym bardziej, że to są spokojne zajęcia, takie do poszalenia to shape i atb no może body art, bo tam szybko zmienia się pozycje to tak szybka joga. Ja na tych spokojnych się nie męczę Lubię też biegać A dodam, że kiedyś chodziłam tylko na szybkie, teraz chodzę na relaksacyjne typu pilates, zdrowy kręgosłup czy fit ball- te są ciekawe jak się balansuję na piłce.---------- Dopisano o 12:12 ---------- Poprzedni post napisano o 12:08 ---------- Cytat:
Instruktorki pracują swoim ciałem i po 8 h i są zawsze zadowolone, młode, sprawne, elastyczne te które znam są śliczne Właśnie te zajęcia są na regeneracje te spokojne![]() Czuję się świetnie I coś zaczyna puszczać, bo zawsze byłam mało elastyczna, zawsze nadrabiałam szybkością na w-f czy w grach zespołowych np; koszykówka, siatkówka, a jak się miało rozciągać, to było wstyd A niestety w liceum miałam przerwę prawie 2 lata w sporcie, bo miałam problemy ze zdrowiem, ale teraz jest już oki. Ostatnio byłam na pobraniu krwi i robiłam badania po hormon i pierwiastki oraz na analizie składu ciała-okaz zdrowia.
Było: 65 kg Obecnie: 58 kg Cel: 55kg ![]() Zapuszczam włosy Dążę do płaskiego brzucha Kobieta potrzebuje duuuuużo miłości. Chciałaby być dla swojego mężczyzny ważna i jedyna i kochana i niepowtarzalna.
Edytowane przez aganieznajoma Czas edycji: 2013-10-22 o 12:16 |
|
|
|
|
|
#969 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po 6 h dziennie? Nie wiem, co uważasz za ćwiczenie, bo stretching można i codziennie robić, ale treningu siłowego przez 6 h dziennie nikt nie wytrzyma. "ćwiczenie" może obejmować bardzo wiele rzeczy, więc ta liczba nie robi jakoś na mnie większego wrażenia Każdy plan powinien uwzględniać odpowiednie przerwy i intensywność. Chociażby punkt z Mitów i Stereotypów Fitnessowych na wizażu: Cytat:
|
||
|
|
|
|
#970 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Silowe to ATB i Shape tam ćwiczymy z hantlami, a tak to spokojne rozciąganie, zdrowy, pilates, joga, joga dynamiczna. Mój chłopak też ćwiczy codziennie, ale on biega lubi imprezy typu bieg w maratonie i ogólnie się nakręcamy pod względem zdrowego jedzenia i aktywności. Dobra dosyć o mnie, bo szkoda wątku. Lepiej pomówmy o jodze )
|
|
|
|
|
|
#971 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Ja też jestem raczej łamagą i muszę uzbroić się chyba w cierpliwość. Moja grupa też ma niezłe tempo i trochę mi głupio, że tylko ja jakoś koślawo wszystko robię Ja mam zajęcia raz w tygodniu więc pewnie z 2 miesiące zejdzie zanim będzie mi coś wychodzić.
|
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#972 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny!
troche moze wysokocze jak Filip z konopi, ale mam pytanie. Troche poczytałam o jodze i chyba chce sie zapisać, bo akurat znalazłam super zniżkę dla studentów. Jako ze nie mieszkam w Polsce, troche obawiam sie przed pierwszym razem i tu moje pytanie, czy sa jakieś terminy opisujące pozycje itp? Których niekoniecznie sa używane w mowię potocznej? żebym nie była zielona jak przyjdę i nie będę mogła zrozumieć instruktora tu jest kilka grup, wiec poszłabym do podstawowej, ale tak czy siak nie chce wyjść na głupolka ;D |
|
|
|
|
#973 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chodzi ci o to czy są nazwy nieprzetłumaczalne? Jest kilka takich, które trudno z sanskrytu przetłumaczyć na nasze, ale na podstawowej jodze chyba akurat takie się nie trafiają. Głowa do góry i powodzenia na pierwszych zajęciach (koniecznie daj znać jak ci się podobało). A ja z informacją (to nie reklama). We Wrocławiu w Akademii Ruchu będą w przyszłym tygodniu w poniedziałek i środę darmowe zajęcia jogi, bo AR ma dni otwarte. Zarówno w poniedziałek jak i środę są zajęcia o godzinie 17:00. Tak sobie pomyślałam, że może ktoś kto chciałby spróbować jogi albo szuka nowego miejsca do ćwiczenia jogi chciałby przyjść na takie dni otwarte.
|
|
|
|
#974 |
|
Nie depcze krokusów
|
hjota - wiesz, jak jest rzepka kolanowa?
![]() Dasz sobie radę, byłam na zajęciach u mojej instruktorki po hiszpańsku, gdzie hiszpańskiego ni w ząb Po nazwach asan wiedziałam co będzie i mogłam nawet nie otwierać oczu. Czasem stosuje się nazwy oryginalne, czasem zamienniki, np. Adho Mukha Svanasana = downward dog. Po miesiącu będzie Ci wszystko jedno, w jakim języku są zajęcia ![]() Najlepiej będzie, jak wyszukasz w necie hasła typu asany stojące, leżące i przeczytasz ich krótki opis: http://www.yogajournal.com/poses/fin...wse_categories SekretnyWachlarz - super!
|
|
|
#975 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
)Cytat:
|
||
|
|
|
|
#976 | |
|
Przyczajenie
|
Ja się z tym nie zgadzam. Większość osób chodzących na zajęcia robi to raz albo dwa razy na tydzień, a to jest bardzo mało. Moim zdaniem powinno się jeszcze do tego ćwiczyć jogę w domu. Krzywdę można sobie zrobić, jeśli ktoś siłuje się z mięśniami, ale przez to kontuzji można nabawić się też na zajęciach
![]() Ćwicząc w domu można nabrać o wiele większej elastyczności, zacząć lepiej rozumieć i panować nad swoim ciałem. Krzywdę można zrobić sobie jadąc samochodem, albo gotując obiad tak samo jak ćwicząc jogę, czy cokolwiek innego ![]() Cytat:
|
|
|
|
|
|
#977 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#978 |
|
Zakorzenienie
|
Byłam na tych darmowych zajęciach w AR i to moje pierwsze miejsce gdzie były lustra i tak jak podejrzewałam: ja kompletnie się do ćwiczeń z lustrem nie nadaję, bo mniej więcej, co 15-20 sekund się w nie wgapiałam.
|
|
|
#979 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
na poczatku też miałam ten problem, najbardziej mnie interesowało na ile mam proste plecy a teraz już się przyzwyczaiłam i nie zerkam
|
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#980 |
|
Zakorzenienie
|
Wszędzie gdzie byłam do tej pory (pisałam o tym) luster nie było, musiałam od początku wyczuć ciało, zaufać mu i sobie też i u mnie się to lepiej sprawdza. Dzisiaj mojego ciała nie słuchałam tylko wierzyłam temu, co widzę lub nie w lustrze. Lustra to dla mnie porażka.
|
|
|
#981 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dlatego nie zerkam i najczęściej ćwiczę z zamkniętymi oczami
|
|
|
|
|
|
#982 |
|
Zakorzenienie
|
Tak w ogóle w środę też idę na darmową jogę, to będzie jin joga. Dowiedziałam się dzisiaj, ze jin joga ma tylko pierwiastek żeński, a nie tak jak np. hatha męski i żeński i że w pozycji jednej czasem tkwi się nawet 5 minut. No i dowiedziałam się jeszcze, że to joga bardzo statyczna, z dużymi elementami medytacji i raczej trudno się na niej zmęczyć. Jestem ciekawa, co to za joga, bo jeszcze z taką do czynienia nie miałam, a ktoś z was? Miał może?
|
|
|
#983 |
|
Nie depcze krokusów
|
Macie problemy z koncentracją. Ćwiczę często twarzą do lustra, z otwartymi oczami i w ogóle w nie nie zaglądam...
|
|
|
#984 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zobaczymy jak jutro będzie na jin jodze, a dzisiaj... balet.
|
|
|
|
#985 |
|
Nie depcze krokusów
|
Masz ładny plan na ten miesiąc, tylko kiedy wyrobisz to całe bieganie?
|
|
|
#986 |
|
Zakorzenienie
|
Biegania możliwe, że nie wyrobię, bo brakuje mi czasu: praca, uczelnia do tego ćwiczenia, poza tym pogoda średnia, a ja nie mam odpowiedniej kurtki do biegania. No, ale trudno, życie.
W październiku na 17 zajęć (trochę inaczej rozłożone niż w tym) udało mi się zrobić 14, więc jestem z siebie dumna.
|
|
|
#987 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#988 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#989 |
|
Zakorzenienie
|
No i byłam na tej jin jodze, kompletnie nie dla mnie, uśmiałam się jak 150 (oczywiście ukradkiem). Z jednym tylko na pewno nie będę dyskutować, cierpliwość to ta odmiana jogi na pewno ćwiczy. Ćwiczenia wyglądają tak: http://www.youtube.com/watch?v=ew9KuRkTt_Y większość nawet dzisiaj robiłam. A twarz miałam czerwoną tak, że masakra, bo głowa praktycznie przez 90% lekcji w dole.
|
|
|
#990 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie,
jestem bardzo początkująca w temacie jogi. To moje drugie podejście (pierwsze 5 lat temu zakończyło się kontuzją - tak mnie pan do maty docisnął...). Od miesiąca chodzę na aerial jogę (2 x w tygodniu). I muszę powiedzieć, że bardzo mi odpowiadają takie zajęcia. Nie są aż tak obciążające dla moich słabych stawów i kręgosłupa. Zastanawiam się właśnie nad zakupem swojej maty. I szczerze zgłupiałam. Nie wiem czy kupić taką za 60 czy za 200zł? Czy ta droższa faktycznie będzie super wypasiona i żyć bez niej nie mogę? Czy to tylko chwyt? Szukam dość grubej maty, bo bardzo bolą mnie kolana.
![]() |
Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:53.

Dlatego teraz łącze zajęcia 

Są też i te lepsze dni... Czy ktoś z was miał do czynienia z cieśnią nadgarstka i mimo wszystko mógł wykonywać wszystkie asany?

Z kolei zbyt dlugie cwiczenia moga prowadzic do tego, ze osoba cwiczaca wejdzie w faze kataboliczna i bedzie sobie palic miesnie w trakcie treningu. Miesnie potrzebuja odpoczynku, wiec nie ma mowy o intensywnych ich trenowaniu codziennie! Przemeczanie ich moze dac tylko efekt odwrotny od zamierzonego.

Czy ta droższa faktycznie będzie super wypasiona i żyć bez niej nie mogę? Czy to tylko chwyt? Szukam dość grubej maty, bo bardzo bolą mnie kolana.