|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Tytuł na następną część Naszego wątku
|
|||
| Czy szkrab maly czy tez duzy zmiana diety mu posłuży-mamy III-IV.2011 |
|
9 | 17,31% |
| Ząbki gryzą mamom cycki, przyszła pora na słoiczki-mamy III-IV.2011 |
|
25 | 48,08% |
| Cycki idą w odstawkę, bo czas na pierwszą potrawkę- mamy III-IV.2011 |
|
2 | 3,85% |
| Mleka już nie wystarczają, zupki maluchy zajadają- mamy III-IV.2011 |
|
1 | 1,92% |
| Słoiczki, brokuły, zupa- nie straszna nam zielona kupa- mamy III-IV.2011 |
|
2 | 3,85% |
| Mleczko idzie w odstawkę, czas na pierwszą potrawkę- mamy III-IV.2011 |
|
13 | 25,00% |
| Głosujący: 52. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#961 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Marcowo-kwietniowe bobasy wyjeżdżają na pierwsze wczasy! III-IV.2011
Cytat:
gratulacje!!!!! Cytat:
ale współczuję nocki Cytat:
w końcu Iza pisala, że na innych wątkach to się gryzą a u nas tak słodko, no to i u nas w końcu troche pieprzyku![]() trzymamy |
|||
|
|
|
#962 | ||
|
Zakorzenienie
|
My dzisiaj standard,
pobudka na jedzenie o 5, i potem do 8 spanko. Idalia właśnie na macie ćwiczy przewracanie się na brzuszek i zawsze przy tym się irytuje ![]() i wpada w złość ![]() mogłabym się już nauczyć ![]() Cytat:
![]() może to kolejny po przyglądaniu się wam sygnał do rozszerzenia diety ![]() no chyba, że kleik na kolację ![]() Jestem ciekawa jak to wygląda to przyglądanie się Moja wogóle na nas nie patrzy przy jedzeniu, bo wtedy to ona albo na macie leży albo pod inna zabawką.Chyba bym musiała ją wtedy usadzić koło nas. cudowna jest Cytat:
|
|
#963 |
|
Zadomowienie
|
Montii gratuluje 4 miesiecy
może to jakiś skok u Fabianka i musi częąsciej jeść![]() Wanilia, ale Nadia sliczna dziewczynka jak pieknie trzyma główke i wysoko ![]() Niestety muszę przełożyc chrzciny na sierpień , bo chrzesny Jacusia ma wyjazd słuzbowy
|
#964 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
poza tym temat na topie i pewnie jeszcze nie raz wróci
|
|
#965 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
beznadziejne to może one nie są, ale bez rewelacji, rzepy dobrze trzymają i wydaje mi się że nie są mniejsze od pampków, a nawet ciut dłuższe, ale sztywne i twarde; zakładam je na dzień i zmieniam co 3-4 godziny, nigdy nic nie przeciekło i wielkie kupy też dały radę utrzymać ja nigdy nie miałam dad ani babydream, ale cenowo chyba lepiej wypadają i podobno bardziej do pampków podobne, więc nie wiem czy te huggies warto.Eirene gratulujemy 3 miesięcy Oliego Eirene, marsylia, ego_ego super sesje ![]() Cytat:
![]() Cytat:
wykorzystam ![]() Widzę, że się dyskusja wywiązała na temat rozszerzania diety, a ja się przyznaję, że się na tym nie znam w ogóle i nie mam zamiaru po swojemu nowych produktów wprowadzać, tylko najpewniej będę bazować na schematach. W każdym razie na pewno nie będę podawac niczego nowego przed ukończeniem 4 miesięcy, a może nawet 5 Ale zgadzam się z dziewczynami, że każda z nas robi tak jak uważa, a wiadomo że kierujemy się dobrem dziecka Edytowane przez kasiuni_a Czas edycji: 2011-07-04 o 10:45 |
|||
|
|
|
#966 |
|
Zakorzenienie
|
Iza
ile u was trwal skok 12 tygodnia? |
|
|
|
#967 |
|
Rozeznanie
|
dzwonilam do hirurga i nie moge wyrwac zeba poki karmie, bo on jest z tylu i musial by byc antybiotyk ale wtedy nie moge karmic
Edytowane przez gosiawolna Czas edycji: 2011-07-04 o 10:55 |
|
|
|
#968 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Ale sladka mala i jaka sliczna
![]() Gratulacje, ale duzy chlopak ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
bo to stara baba jest;p Cytat:
ajkie kudelki ehehheU nas nocka ok od 21.20 do 2.50 i pozniej do 8.30 Lenka dostala jakis kropek na buzce i raczkach chyba ja komary ugryzly... kurde nie wiem tak razem ma ich z 7 Tz pojechal do ambasady a my siedzimy i zastanawiamy sie jak tu cos zrobic zeby nic nie robic;p
|
|
#969 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no ale ile ludzi tyle opini
|
|
|
|
|
#970 |
|
Zadomowienie
|
Witam młode mamusie
![]() Mam drobne pytanie, może któraś będzie mi w stanie pomóc, za co będe bardzo wdzięczna!! Myśle nad zakupem pasu poporodowego, czy któraś z Was stosowała ?? pozdrawiam serdecznie- mama wrześniowa 11'
|
#971 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Często te 120ml nie dopija do końca - czasem 30ml zostawi czasem 15 ml - 150ml nie umie naraz wypic - a widziałaś tą skalę na opakowaniu ile dziecko powinno pic - to mój już 180 powinien - najada się tym 120ml bo widzę po nim że na wadze przytył po 12 lipca będę wiedziała ile. Mój nie płacze też o jedzenie ale co 3 godz wypije na początku po tym 120ml ulewał to mu zagęszczałam nutrtionem ( 1 miarka ) ale się przyzwyczaił bo te mleko jest dużo rzadsze niż inne mm. Co do kupci to też zauważysz, że będą luźne/rzadkie/ i my mamy 2 na dzień czasem nawet 3 - myślałam już ze to biegunka ale lekarka powiedziała, że to normalne. Myślę, że jak waga małego pójdzie w górę to niech pije ile chce - te mleko ma trochę kalorii więcej niż inne mieszanki - może dlatego się nadaja - chociaż teraz zerknęłam, że Filipek starszy niż mój Karol - może to kwestia przyzwyczajenie - zanim jelitka mu się oczyszczą to jakieś 3 tyg min potrwa aż wydali wszystko co miał w organizmie. Obserwuj wagę - żeby w dół nie szła. Ja się też prosiłam lekarza dopiero po 3 wizycie dał jak mały był do pół w wypryskach a za uszami prawie ranę miał - tak mu skóra popękała. Zamierzasz iśc z Filipem na testy przed rozszerzeniem diety? bo znalazłam, że są te w stylu food detector i można iśc już z noworodkiem bo one pokazują nietolerancję więc się podaje dany produkt ale później i obserwuje - ale alergolog, którego znam 650zł za to bierze Cytat:
ale na dupsko nie zakładałam - może się skuszę na jedną paczkę na próbę jak piszesz, że dają radę - bo biedronkę mam prawie pod domem a za pamperami to jechac muszę do "miasta"Cytat:
|
|
#972 |
|
Wtajemniczenie
|
witajcie kochane po dłuuuugiej przerwie...od razu napiszę że strasznie za wami tęskniłam... nie wiem nawet od czego zacząć i czy tłumaczyć dlaczego tyle czasu mnie nie było z wami... najpierw awaria internetu... potem zwalony system potem .... komputer w naprawie ....poród i .....pogrzeb podopiecznej... potem oswojenie z sytuacją ach szkoda słów.... wczoraj udało mi się pierwszy raz usiąść do was i nadrabiac choć trochę... rozumiecie oczywiście że nie jest to możliwe żebym nadrobiła... czytając niektóre posty płakałam jak bóbr... tyle emocji mnie ominęło i... hormony trochę też dały się we znaki ....kochane moje ... napewno napiszę wszystko o sobie i moim chłopczyku... potrzebuję trochę czasu i przypomnienia bo czas zlecial nieubłagalnie .... urodziłam syna Wiktorka dokładnie 21 kwietnia o 0:40 3300 i 56 długi... zdrowy choć musiał 5 godzin poleżeć w inkubatorze przez zielone wody... urodziłam siłami natury w 41 tygodniu i trwało to tzry dni... 18 pojechałam ze skurczami co 5 minut a potem to tylko czekanie ... bóle były ale szyjka stała w miejscu....nie rozwierała się.. dwa razy podano mi oksytocynę i dopiero siłą parcia rozerwałam ją bo mały już miał dość i mogło to skończyć się źle... naszczęscie wszystko w porządku a ja mimo wszystko z porodu jestem zadowolona ... nie z personelu i zasad panujących w szpitalu tylko z siebie i własnego instynktu ... długa historia mojego porodu wymaga czasu żeby ją opisać wiec trochę później to zrobię![]() kochane cieszę się ze znów mogę być razem z Wami... proszę przyjmijcie mnie jeszcze raz i wybaczcie nieobecność niezależną ode mnie prunelle dziekuję
|
|
|
|
#973 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
dziekujemy ponownie za komplementy ciociom
młody aż kupę z radości zrobił znowu już 3 ![]() uśmiałam się dziś bo najpierw się wkurzyłam w nocy bo się obudził o 2 zamiast o 3-4 i na dodatek jak już go nakarmiłam (gdzie 150ml to mu było maaało) to zaczął stękać... i tak musiałam jeszcze 15minut czekac aż zrobi kupę... za to spaliśmy do 10.30 ![]() Cytat:
dziękujjemy mam nadzieję kładę częśto na brzuchu ale on się tylko wkurza śliczna Nadusia śliczna Cytat:
to normalne że każda ma inne zdanie tak to byłoby nudno ![]() Cytat:
Cytat:
jabłuszka swoje, i wszystko ale rosól... no wiem że moja mama twierdzi że my w wieku 7-8miesięcy już rosół wcinaliśmy no ale tak kiedyś było tak jak aja pisała nie było słoiczków mamy same decydowały co kiedy podać skąd któraś mogła wiedzieć że jabłko to od 4 miesiąca... jak uważała tak podawała ![]() a właśnie Iza czytałam gdzies to tak a propo armienia piersią to czytałam że po wojnie był trend na niekarmienie - mniej procent kobiet karmiło piersią niż teraz teraz wraca dopiero moda na karmienie Cytat:
trzeba czasem ufać swojej intuicji jednak...Cytat:
![]() dokładnie ![]() ale nie ma się co kłocić każda ma swoje zdanie i po to jest forum aby je wyrażać
|
|
#974 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A pranie znów świetne ja też zrobię ![]() Cytat:
o jaki dorosły chłopak gratulacje ![]() Cytat:
![]() Cytat:
nie zadzwonił do mamusi w sprawie tych sprzętów Waszych?? Cytat:
śliczna ta Twoja mała, ostatnie zdjęcie przesłodkie Cytat:
![]() no i żebyś Ty musiał prosić o zmianę mleka ... ![]() Tajka a ja się na zdjecia nie załapałam, dodasz jeszcze ![]() U nas wreszcie lepsza noc: 20.30-2, 3.15-5.15, 5.30-7 i ja jeszcze potem godzinkę dospałam bo tż wziął małego. Tylko od paru nocy po pierwszym karmieniu mi nie usypia, tylko oczy jak 5zł, gada, śmieje się a ja mam dość
Edytowane przez kasiuni_a Czas edycji: 2011-07-04 o 11:23 |
|||||||
|
|
|
#975 | ||
|
Zakorzenienie
|
Hello w ten kolejny pochmurny dzień
![]() Cytat:
naszczeście kwoty nieznaczne to nie zujnujesz domowego budżetu Cytat:
![]() Montii i ja sie zastanawiam czy Lence starcza moj pokarm bo budzi sie bardzo czesto w nocy pociagnie 10 min i zasypia i za 2-2.5 h to samo.... również mam problem bo nie wiem co z tym zrobic ....... ale schabowy-dobry wybór ![]() Powodzenia!!! castia, a od kiedy planujesz niekapek wprowadzac? ja ost.czytałam w gezetce że 6-7 m-c dziecko powinno pic z niekapka. Czy tylko Nasze cory są takie antybutelkowe??? ![]() ja juz nie mam pomysłu na tą butle. spróbuje tak ja Iza pisała. ale powoli mam dość tych cyrków z butlą ![]() wanilia, śliczne fotki |
||
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#976 |
|
Wtajemniczenie
|
teraz mały sobie spi a ja trochę poczytam przeszłośc w forum
|
|
|
|
#977 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() traicionera - trzymamy kciukasy
Puedes ser nada para el mundo pero para alquien puedes ser el mundo entero ![]() Edytowane przez tajka88 Czas edycji: 2011-07-04 o 12:30 |
|
|
|
|
#978 |
|
Zakorzenienie
|
nie zadzownił bo już mu się odwidziało - pewnie powiedział, że zadzwoni żeby miec spokój. Pojechałabym tam i zrobiła co trzeba z nimi najchętniej ale to jego starsi i on powinien - albo się mylę.
Ale miarka się przebrała.
|
#979 |
|
Zakorzenienie
|
dokładnie nie pamiętam ale dobry tydzień
![]() ---------- Dopisano o 11:42 ---------- Poprzedni post napisano o 11:39 ---------- Ja wprowadzanie jedzenia stałego teraz sobie nie wyobrażam (Idalia ma 3 miesiące 2 tygodnie) głównie dlatego, że ona nie siedzi ![]() nawet w leżaczku nie chce przebywać, a na leżąc dawać dziecku jedzenie łyżeczką to średnio dla mnie
|
#980 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Musze poszukac polskiego sklepu, zeby polskie jedzonko kupowac na zmiane z hiszapnskim bo oni maja sliczki z rybami itp, a Lena Polpolka;p Mojej malej skok 12 tygodnia trwal od polowy 10 tygodnia do polowy 12 heheh
|
|
#981 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() TT chyba ma niekapki powyżej 4 miesiaca
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2011-07-04 o 11:55 |
|
|
|
|
#982 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny na stronie babyonline mozna wziac udzial w konkursie oilatum i przetestwoac kosmetyki
|
|
|
|
#983 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję za kciuki dziewczyny, ale Nadii nie zaszczepili. Po wszystkich badaniach dopiero lekarka zaczęła liczyć i się doliczyła, ze trzech dni brakuje do 6 tygodni od ostatniej szczepionki, wiec mamy przyjść w następny poniedziałek
Tyle dobrego, ze już nie będzie ważenia i mierzenia obwodów, wiec trochę krócej, ale jestem zła, bo taka pogoda średnia i musiałam się z dzieckiem targać. Nadia wazy 6400 jak tupnie nóżką bo bez tupnięcia to 6390, wiec moja waga dobrze wazy, bo dziś pokazała 6400. Oczywiście nadal problem z główką, pediatra powiedziała, ze powinnyśmy iść na rehabilitacje, bo w tym wieku to Nadia powinna o wiele wyżej podnosić i lepiej trzymać Pytałam o soczki i powiedziała, ze z reguły się podaje po 4. miesiącu, ale jeśli są problemy z kupka, to można wcześniej
|
#984 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A nie dała wam skierowania na rehabilitację? Bo z tego co wiem to nfz refunduję 10 sesji rehabilitacyjnych.
|
|
#985 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale podobno na nfz są u nas straszne terminy.
|
|
#986 | ||
|
Raczkowanie
|
oo matko dziewczyny ale lecicie z tymi postami ciężko sie Was nadrabia...
wszystkie zdjęcia cudne, muszę tez cos takiego porobić, chyba zacznę od prania ![]() Cytat:
w piątek w nocy obudził sie o 2.00 i nie chciał spac do 4.00, nie płakał, ale chciał sie bawic, pogadac itd. , wczoraj nie chciał w ogóle iść spac mimo ze w dzien prawie w ogóle nie spał i usnął w koncu dopiero ok 24.00 a zawsze usypiał zaraz po kapieli i jedzonku tzn. o. 19.-19.30, najpóźnoej 20.00. no i oczywiscie straszna z niego marudaaaa Cytat:
no i oczywiscie najlepiej się ją robie na rękach u mamusi albo w łożku z rodzicami U mnie w koncu na chwile przestało padać i mogłam pierwszy raz wyskoczyć z małym w Marsupi na zakupki. Super wygoda, ale mam wrazenie ze jakos mu ciasno.. albo to tylko mój wymysł . dziewczyny które mają Marsupi - używacie jeszcze pasek zwężający?bo ja kupiłam uzywane Marsupi i takiego nie mam boshe ale ludzie są beznadziejni, szczególnie stare baby - przechodzę ulicą a jedna do drugiej mówi - biedne dziecko, tak wisi - to o MArsupi było. i szybko sie odwróciła i odeszła chyba zebym nie zareagowała..a miałam ochotę z nią podyskutować, a jak położę dziecko do gondoli to pewnie by powiedziała - biedne dziecko leży w gondoli - to ten typ... Edytowane przez maggol111 Czas edycji: 2011-07-04 o 12:28 |
||
|
|
|
#987 |
|
Rozeznanie
|
chyba mi sie zwiazek wali ;(((((((((((((((((
![]() ![]()
|
|
|
|
#988 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ojj biedaczek, na szczęście już jest wszystko ok ego dziękujemy Cytat:
zastanawiam się czy to źle że Nadia jeszcze nawet nie ćwiczy przewrotu na brzuszek ![]() dziękujemy nuna kasiunia dzieki za opinie na temat huggisów tajka dziękujemy ada witaj z powrotem kapka z pasem poporodowym ja bym się wstrzymała, jestem 4 miesiące po porodzie i brzuch mam jak przed zajściem w ciąże ![]() eirene buziaczki iweczka traicionera oby Nadia sama zaczęła podnosić główkę i niepotrzebna była rehabilitacja
|
|
#989 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ada32 witaj ![]() o matko ale miałaś poród, ale najważniejsze że wszystko jest dobrze Tajka dzięki za zdjęcia, mała ma super irokeza i w ogóle wydaje mi się, że do Ciebie jest podobna.Cytat:
![]() zgadza się, on powinien, ale jakoś mu się do tego nie spieszy, a teściowa Twoich sprzętów używa, więc chyba czas wziąć sprawy w swoje ręce ![]() traicionera niefajnie z tym szczepieniem, że też wcześniej się tego nie doliczyli ![]() To ile Nadia przybrała od ostatniego ważenia? A rehabilitacją się nie martw, poćwiczycie z małą i wszystko będzie ok, a może jeszcze sama już niedługo zacznie głowę podnosić ![]() gosiawolna, co się dzieje? Edytowane przez kasiuni_a Czas edycji: 2011-07-04 o 12:29 |
||
|
|
|
#990 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
sprawdzilam jakas firma pinokio;p ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:29 ---------- Poprzedni post napisano o 11:27 ---------- Cytat:
co do szczepienia to u mnie musi byc odstep 4 tygodni;p jutor mamy kolejne ![]() CZY WASZE DZIECI ''ZUJA'' WLASNY JEZYK? moja mala zuje;p i daje jej grzaczek i zadowolona a jak wypadnie to placze... wydaje mi sie ze ja dziasla swedza ale nie wiem... za szybko chyba... chociaz czytalam ze zeby moga wychodzic nawet kilka miesiecy tzn zaczac np w 3 miechu a wyjsc w 6;p
Puedes ser nada para el mundo pero para alquien puedes ser el mundo entero ![]() Edytowane przez tajka88 Czas edycji: 2011-07-04 o 12:31 |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:31.

nie dość że poszła spać o 4 to przebudziła się o 2, 4 i 6 a ja wyglądam jak zombi

i wszystko zaczelo sie ode mnie z tym jedzeniem a o malo sie nie pozagryzalyscie tu 

nie wiem czy rozszerzanie diety by coś dało, co mu da jakiś kleik czy zupka jedna w ciągu dnia... chyba,że podam mu schabowego na kolację, taką opcję rozważam