|
|
#961 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: zazdrośnice cz. 53 :-)
dla mnie konieczne miejsca do zwiedzenia to portugalia, z miast: barcelona, paryż, londyn, praga. marzyła mi się australia, ale wiem, że nigdy nie będzie mnie na to stać
![]() a byłam w czechach i w niemczech i to przy samej granicy także tego, należy mi się
|
|
|
|
#962 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Taka Zosia samosia jestem ![]() No nie jest latwo, ale da sie to trzymac pod kontrola. Szkoda tylko, ze te pomidory sa takie dla mnie straszne bo je uwielbiam ![]() I ja tez chodze na dwor
|
|
#963 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#964 |
|
MBZ♥
|
Simply ja bez pomidorów to bym nie przeżyła
![]() mi uczulenie wyskakuje po oliwkach i po aspirynie![]() Karmelka przed chwilą pisała, że w Galerii Kazimierz też nie ma kominów
|
|
|
|
#965 |
|
Zakorzenienie
|
Może czas się nauczyć. Jak Ty będziesz w pracy, a on będzie miał wolne to będzie czekał, az ty zmęczona wrócisz, pójdziesz na zakupy i mu obiadek zrobisz?:O
|
#966 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#967 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z lekow to jedynie paracetamol, ktory wsadzaja tu we wszystko ![]() Co to za komin? Moze ja popatrze tutaj w sklepach? albo spojrz na hm.com, moge zamowic do siebie i Ci przeslac.
|
|
#968 |
|
Zakorzenienie
|
to mu od dawna tłumaczę, w sumie nie mogę powiedzieć, bo pomaga mi przy gotowaniu, ale to fochy mnie dobijają
|
#969 |
|
Zakorzenienie
|
ja byłam jeszcze w niemczech i w Czechach ale nie samolotem to nie wspominałam o tym
w pradze kilka razy ale i tak najbardziej w czechach to mi się skalne miasto podobało a w niemczech weinachtsmarkt <3 i jabłka w polewie cukierkowej na patyku
|
#970 |
|
Zakorzenienie
|
A no tak! Ja tez bylam w Czechach. Nawet na pieszo przeszlam przez granice w lesie. I to na dowod osobisty wiec nie mam ani jednej pieczatki w paszporcie
A zeszlismy jedynie do sklepu, kupilismy Studencka, czeskie piwo i wodkowe jelly shots ![]() Pracowalam z dwiema dziewczynami z Australii i ich paszporty byly cale wypelnione pieczatkami - pamiatka na stare lata jak to sie podrozowalo
Edytowane przez SimplyDivine Czas edycji: 2012-03-25 o 16:19 |
|
|
|
#971 |
|
Zakorzenienie
|
ile koztuje wyrobienie paszportu?
|
|
|
|
#972 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam dwa paszporty bo mi rodzice pierwszy zrobili w 95 roku chyba jak mialam 4 lata i mi sie w 2005 skonczył i tam miałąm same piaczatki z czech i niemiec a teraz w tym nowym to mam nawet wize z turcji
i z cypru bo jak sie chce przejechac ze strony greckiej na turecką to trzeba miec specjalną wizę
|
#973 |
|
Zakorzenienie
|
|
#974 |
|
Zakorzenienie
|
Smerfetko, przykro mi ale myślę że jak ochłonie to przyzna Ci rację. W ostateczności co go obchodzi co Ty jesz, mogą być robione 2 obiady jak tak bardzo cierpi
![]() ja od tygodnia jem serek wiejski ten z domkiem, na to różne zioła i warzywka a szynki w ogóle nie jem ale nie mogę nic zrzucić z tego co nabrałam ze skręconą nogą, dobrze ze za 6 dni już mi wolno będzie biegać
|
|
|
|
#975 |
|
Zakorzenienie
|
ja placilam 7 lat temu 70zł
a teraz to nie wiem
|
#976 |
|
Zakorzenienie
|
mi sie od zawsze marzyło, zeby pobyc w wielkiej brytani tak około roku. miec fajną prace, chłonąc , zwiedzac
poznac z innej strony, jako mieszkaniec, a nie turysta. bardzo podoba mi sie anglia i w sumie z tego powodu poszlam na filologie. Niby uk wydaje sie byc na wyciagniecie reki, ale w mojej sytuacji to juz takie łatwe nie jest. zal byłoby mi zostawic moje mieszkanie, albo je wynajac komus obcemu... do tego nie jest to mozliwe, bo pewnie tz nie bedzie chcial wyjezdzac ze wzgledu na prace no i ja poki co jeszcze studiuje, a jak zaczne prace to tez byloby mi ciezko ja tak rzucic..
|
#977 |
|
Zakorzenienie
|
Moj sie konczy w czerwcu w tym roku i moge albo wyrobic w konsulacie w Manchesterze (90 funtow za paszport, zlozenie podania i odbior osobisty wiec razem z kosztami transportu to jakies 200 funtow
) albo w Koszalinie, tez osobiscie tyle, ze za paszport oplata jest 140 zl.Poczekam az bede nazwisko zmieniac a do tego czasu jedynie podrozowac po Unii Europejskiej na dowodzie osobistym
|
#978 |
|
Zakorzenienie
|
ilsa, ten z domkiem czyli z Kola?
ja tez go lubie nie ma duzo smietany.btw moja siostra jak byla w rosji to mowila, ze tam jogurty maja 12 % co najmniej jak smietana
|
#979 |
|
Zakorzenienie
|
crozee ja pierwszy raz do Anglii chcialam wyjechac jak mialam 15 lat, ale rodzice nie chcieli mnie puscic bo nie mialam zorganizowanej pracy ani zakwaterowania - jedynie 4 lata starszego kolege tam juz bedacego
![]() Ale dopielam swego i we wrzesniu 5 lat minie jak tu jestem. Nie wiem czy potrafilabym teraz wrocic do Polski na stale PS. Jak Antek podrosnie to zawsze mozesz go zostawic z tatusiem i przyleciec mnie odwiedzic
|
#980 |
|
Zakorzenienie
|
a mnie dzisiaj tż troche drażni mam PMS drugi okres w tym miesiącu bede mieć i chodze od przyjscia do pracy wsciekła :/ (nie ma to jak cykle równe co 25dni jak w zegarku:/ )
ja co weekend jestem w pracy i to dziwnym trafem zawsze na popoludniu :/ :/ a on sobie dzisiaj siedział ze znajomymi w domu a teraz pojechał do rodziców, moglby zrobic obiad i przyjechać do mnie a nie dupe plaszczyć albo za robotę moglby sie wiac (fakt posprzatal chate zrobil pranie) ale to nie zmienia faktu ze mnie wkurza
|
#981 |
|
Zakorzenienie
|
Opłaty za wydanie paszportu w kraju wynoszą:
za paszport ważny 10 lat - 140 zł. za paszport dla dzieci, które w dniu złożenia wniosku nie ukończyły 13 lat - 60 zł. za paszport tymczasowy - 30 zł. Nie pobiera się opłaty paszportowej: od osób, które ukończyły 70 lat, osób przebywających w domach pomocy społecznej lub w zakładach opiekuńczych albo korzystających z pomocy społecznej w formie zasiłków stałych, jeżeli ich wyjazd za granicę następuje w celu długotrwałego leczenia lub w związku z koniecznością poddania się operacji, osób, które złożyły wniosek o wymianę paszportu z powodu jego wady technicznej, żołnierzy wyznaczonych do pełnienia służby poza granicami państwa, z wyjątkiem żołnierzy zawodowych. 50 % ulga w opłacie paszportowej przysługuje: emerytom, rencistom, osobom niepełnosprawnym i współmałżonkom tych osób, pozostających na ich wyłącznym utrzymaniu, osobom przebywającym w domach pomocy społecznej lub w zakładach opiekuńczych, albo korzystających z pomocy społecznej w formie zasiłków stałych, kombatantom i innym osobom będącymi ofiarami represji wojennych i okresu powojennego, osobom małoletnim do czasu podjęcia ustawowo określonego obowiązku szkolnego, uczniom i studentom. Częściowo obniżoną opłatę pobiera się w przypadku: zmiany nazwiska, imienia lub innych danych wpisywanych do paszportu, zmiany wyglądu osoby posiadającej paszport, mogącej utrudnić ustalenie jej tożsamości, braku w posiadanym ważnym paszporcie miejsca na wizy i stemple przekroczenia granicy. Opłatę podniesioną o 200 % ceny wydawanego paszportu pobiera się: jeżeli poprzednio posiadany paszport został utracony lub zniszczony z przyczyn zawinionych przez jego posiadacza.
|
#982 |
|
Zakorzenienie
|
tż mnie wystraszył, że 300 i myślałam, że padnę:/ a jeszcze jakie biuro podróży polecacie?
|
|
|
|
#983 |
|
Zakorzenienie
|
Simply, ja nawet przez moment chcialam studiowac w uk. w wolverhampton. Ale gdybym to wybrała, to napewno moj zwiazek z tztem by nie wytrzymał tego
a co do odwiedzin to mam nadzieje, ze kiedys skorzystam byłam juz w anglii, ale mi sie wlasnie marzy mieszkanie tam na dluzej.. a do tego to bym musiala sie i z Pawłem, i z ANtkeim przeprowadzic Moze keidys spełnie swoje marzenie. Uwielbiam angielskie wsie i male miasteczka. ich architekturę
|
#984 |
|
Zakorzenienie
|
A co do Anglii to ja też chciałam wyjechać na stałe, ale tż mnie zatrzymywał i w sumie żałuję ze nie wyjechałam już bym 3 rok tam siedziała miała lepsze warunki życia, a on by się nauczył języka i by już nie marudził tz kuzynka mieszka w Irlandii i jak nie ma rpacy to z zasiłku da się wyżyc pomagają przy dzieciach ogolnie jakoś tak lepiej u nas jak sie nie ma pracy jak dzadza 400zł to się trzeba cieszyc zkoda ze mieszkania w poznnaiu nie sa tansze niż 1300zł i ogolnie poszłabym tam do szkoly ja się tu kiszę
|
#985 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wiem dokładnie bo wyrzuciłam już opakowanie do dużego kubła. A w Rosji ogólnie robią wszystko tłustsze bo pomaga lepiej sobie poradzić z wódką na geografii w liceum facet nam mówił że świnki już od Warszawy na wschód robią kilka kg tłustsze niż u nas, nie pozwalają im tak wiele biegać
|
|
|
|
|
#986 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz jest niedziela wiec samochodu ruszajacego sie nie uswiadczysz, jedynie co to dzieciaki na rowerach czy hulajnogach, starsi pielegnuja roslinki, koty sie przechadzaja od ogrodka do ogrodka. Tylko czekac az ice cream van podjedzie peach jesli oboje potrzebujecie paszportu to wychodzi prawie 300 zl. I jesli Twoj poprzedni paszport zgubilas/zniszczylas to wtedy oplata jest podniesiona o 200%
|
|
#987 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#988 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#989 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#990 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:49.

przekichane masz... ostatnio bardzo duzo ludzi staje sie alergikami. ciekawe od czego to jest zalezne. ja chyba tez mam na cos alergie, bo zauwazylam ze w porze wiosennej mam katar-wodę i oczy pelne piasku kiedy jestem na dworze (nie na polu 

przed chwilą pisała, że w Galerii Kazimierz też nie ma kominów

13.03.2008
) albo w Koszalinie, tez osobiscie tyle, ze za paszport oplata jest 140 zl.
jak smietana