Mamusie styczniowo-lutowe 2013 cz. I - Strona 33 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-03-12, 17:35   #961
Delicjanka
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie styczniowo-lutowe 2013 cz. I

Cytat:
Napisane przez laurka23 Pokaż wiadomość

Michaś prawie cały dzień mi śpi.
moja ttez

dziewczyny, trzymam kciuki za Wasze malenstwa;*

Skalpel wyzwanie z Ewką!
cel : piękne ujędrnione ciało
waga: 48, 60cm w brzucholu.

Delicjanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-12, 17:38   #962
ewadylewska
Zadomowienie

Dziewczyny jakie bierzecie witaminy dla karmiacych piersia bo mi dali Pregna DHA ale to jest strasznie drogie, a moze cos innego polecicie??
Stary 2013-03-12, 17:44   #963
s i l v e r
Zakorzenienie

Ifwka - super opis

---------- Dopisano o 17:44 ---------- Poprzedni post napisano o 17:42 ----------

Cytat:
Napisane przez sylwietta1988 Pokaż wiadomość
ale od początku po porodzie biore witaminy- teraz Witaminer prenatal, polecam 60 tabletek za 25 zł
Ja nie biore witamin ale jutro idę kupić te które Ty
Stary 2013-03-12, 18:07   #964
zoffka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pstryczek84 Pokaż wiadomość
Dziekuje!!!
A jak czesto moge przemywac? raz dziennie czy czesciej?
Nie ma za co. Ograniczeń nie ma, ja przemywałam przy każdej zmianie pieluchy. Od pewnego czasu przemywam rzadziej, bo Mała rzadziej się wypróżnia. A i stosowałam też rumianek (mniej roboty przy tym było, bo tylko zalewasz wrzątkiem torebkę i czekasz aż przestygnie), ale z tym to trzeba uważać, bo podobno może uczulać.

---------- Dopisano o 18:07 ---------- Poprzedni post napisano o 18:06 ----------

Cytat:
Napisane przez ewadylewska Pokaż wiadomość
Dziewczyny jakie bierzecie witaminy dla karmiacych piersia bo mi dali Pregna DHA ale to jest strasznie drogie, a moze cos innego polecicie??
Też biorę witaminer prenatal. 60 tabletek mniej niż 20 zł
zoffka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-12, 18:13   #965
laurka23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Delicjanka Pokaż wiadomość
moja ttez

dziewczyny, trzymam kciuki za Wasze malenstwa;*

Zdecydowałam się na tę chustę http://allegro.pl/skosnokrzyzowa-nim...tml#tabsAnchor

Czytałam jej recenzję na Chustyinfo i całkiem fajne były. Tylko jaki kolor ładniejszy?
laurka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-12, 18:15   #966
sylwietta1988
Zakorzenienie

Ifwka, bardzo optymistyczny i pogodny opis
sylwietta1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-12, 18:15   #967
laurka23
Zakorzenienie

Ja tabletek żadnych nie biorę, ale ja prawie wszystko jem.
Muszę zrobić pizzę, strasznego mi smaka narobił ktoś
laurka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-12, 18:23   #968
sylwietta1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zoffka Pokaż wiadomość
Też biorę witaminer prenatal. 60 tabletek mniej niż 20 zł
O, widac co apteka to inna cena ale te sie naprawde oplacają wczesniej mąż kupił mi Falwit mama- za 30 tabletek 36 zł
Stary 2013-03-12, 18:25   #969
bokeh
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ifwka Pokaż wiadomość
Kurcze ja znowu do tyłu ale od dzisiaj Tż w pracy i juz wogóle nie mam czasu na nic. Mała dalej robi zielone kupki chociaz odstawiłam i nabiał i jabłka, czekam z utęsknieniem na położną co ona mi doradzi.
Wrzucam zdjęcie kącika Oliwki bo się jeszcze nie chwaliłam. Brakuje baldachimu ale nie mam żywcem kiedy go rozłożyć
I jeszcze ramka jaka Mała dostała od mojej siostry
śliczna ramka!!!!

Lenova sto lat ! radości szczęścia przespanych nocy i zero zmartwień

Lubcia ! trzymam kciuki za Was !

Ja dziś byłam u lekarza i wszystko pięknie ładnie pooglądał mnie i przepisał tabletki cerazette, ma tez takie któraś z was? jeszcze nie wykupiłam i tak sie zastanawiam (bo oczywici zapomniałam zapytać:/) te jednoskladnikowe zaczyna sie brac w jakimkolwiek dniu prawda? i co jeśli np przestała bym karmić piersią musze wtedy zmienić na takie dwuskładnikowe?

Hania dziś wyjatkowo marudna.... i nie chce jeśc mojego cycka ;( dziś już serio przechodzi samą siebie ! dwa razy dostała butelke... i w ogóle mam wrażenie jakoś mało woła o jeść.... nie wiem czy coś jest nie tak czy ja panikuje?...... i mam też wrażenie że lekko harczy tylko nie wiem czy to w nosku czy to z gardełka ehhh ide w czwartek na szczepienie mam nadzieje że jutro nic się nie pogorszy bo dopiero po jutrze lekarz mi ją oglądnie....
Stary 2013-03-12, 18:25   #970
s i l v e r
Zakorzenienie

A ja wczoraj jadłam pizze Też mi ktoś tu narobił smaka (Lady)
Stary 2013-03-12, 18:25   #971
Delicjanka
Zakorzenienie

Moja Amelcia usnęła, ale chyba myślami jest z cycem -> http://www.youtube.com/watch?v=2sjRd...ature=youtu.be

Skalpel wyzwanie z Ewką!
cel : piękne ujędrnione ciało
waga: 48, 60cm w brzucholu.

Delicjanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-12, 18:34   #972
bokeh
Zakorzenienie

Cytat:
Moja Amelcia usnęła, ale chyba myślami jest z cycem -> http://www.youtube.com/watch?v=2sjRd...ature=youtu.be
hahaha
Stary 2013-03-12, 18:36   #973
s i l v e r
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bokeh Pokaż wiadomość
Ja dziś byłam u lekarza i wszystko pięknie ładnie pooglądał mnie i przepisał tabletki cerazette, ma tez takie któraś z was? jeszcze nie wykupiłam i tak sie zastanawiam (bo oczywici zapomniałam zapytać:/) te jednoskladnikowe zaczyna sie brac w jakimkolwiek dniu prawda? i co jeśli np przestała bym karmić piersią musze wtedy zmienić na takie dwuskładnikowe?
Ja dopiero pojdę do ginki i też poprosze ja o tabsy, myślę że może te same mi przepisze. Właśnie też się zastanawiam czy jak przestane karmić piersia czy trzeba będzie zmienić na inne. Zapytam ją jak będę na wizycie.

---------- Dopisano o 18:36 ---------- Poprzedni post napisano o 18:34 ----------

Cytat:
jeeeee
Stary 2013-03-12, 18:46   #974
bokeh
Zakorzenienie

kurcze, dużo złych opini o tych tabletkach.....

Martwi mnie to że ona tak nie chce mojego cycka mam też wrażenie że nie są takie pełne a jak chciałam ściągnąc mleko to ledwo 30ml z dwóch ściągłam.... a jak Hania pije i puści sutka to czasem aż z 5 kanalików mleko strzela.... nie rozumiem chce ja karmić piersią ale jak widze jak ona się tak wydziera przy sutku jakbym ją ze skóry obdzierała widze że chce jeśc to daje jej butelke i ssa. Zjadła 60ml z butelki pospała 20 min obudziła sie popłakała jak na głód przystawiłam ją pojadła z 3 min i zaś płacz... dałam smoczka zasnęła i śpi juz z godzine
Stary 2013-03-12, 18:52   #975
bokeh
Zakorzenienie

troche tak jakby wszystkie nasze dzieci dac obok siebie :P
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 482706_453182304751588_756086569_n.jpg (93,9 KB, 50 załadowań)
Stary 2013-03-12, 19:12   #976
ezzo
Zadomowienie

Cytat:

Martwi mnie to że ona tak nie chce mojego cycka mam też wrażenie że nie są takie pełne a jak chciałam ściągnąc mleko to ledwo 30ml z dwóch ściągłam.... a jak Hania pije i puści sutka to czasem aż z 5 kanalików mleko strzela.... nie rozumiem chce ja karmić piersią ale jak widze jak ona się tak wydziera przy sutku jakbym ją ze skóry obdzierała widze że chce jeśc to daje jej butelke i ssa. Zjadła 60ml z butelki pospała 20 min obudziła sie popłakała jak na głód przystawiłam ją pojadła z 3 min i zaś płacz... dałam smoczka zasnęła i śpi juz z godzine
Bokeh, a moze sprobuj tak jak mi wczoraj polecił lekarz, bo mam ten sam problem, jak sie mała zaczyna denerwowac to podac butelke, ale tylko troche, tak zeby sie uspokoiła i wtedy znowu do piersi. Ja tak od wczoraj probuje i poki co mały na to idzie.
ezzo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-12, 19:23   #977
sylwietta1988
Zakorzenienie

wlasnie wkur.wiła mnie tesciówa chcemy wymienic sobie dzrwi u siebie na górze a ona do nas z tekstem: jezdzcie do tego i tego sklepu bo tam kupowała ta i ta i tam sa najp[iękniejsze nosz qrwa, my płacimy, do naszych pokoi a ona mi dyktowac chce

przebili mi aukcje sekundy przed koncem taki piękny sweterek dla małego poszedł za 3 zł
Stary 2013-03-12, 19:23   #978
bokeh
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ezzo Pokaż wiadomość
Bokeh, a moze sprobuj tak jak mi wczoraj polecił lekarz, bo mam ten sam problem, jak sie mała zaczyna denerwowac to podac butelke, ale tylko troche, tak zeby sie uspokoiła i wtedy znowu do piersi. Ja tak od wczoraj probuje i poki co mały na to idzie.
i ile podajesz w tej butelce?
Ja nie wiem ona raz że sie krztusi bo za szybko jej leci a dwa płytko chwyta może musze znów z nakładkami spróbować.
Już nawet odbijanie w trakcie nie pomaga bo denewuje się jeszcze bardziej pozatym nie wiem czy jak tak dam jej butelke na troche a potem znów bede probowac wcisnąc sutka któego nie ogarnia to czy sie znow nie zdenerwuje.
Może winny jest też smoczek.
Czemu to takie trudne.
Stary 2013-03-12, 19:31   #979
ezzo
Zadomowienie

Cytat:
i ile podajesz w tej butelce?
Ja nie wiem ona raz że sie krztusi bo za szybko jej leci a dwa płytko chwyta może musze znów z nakładkami spróbować.
Już nawet odbijanie w trakcie nie pomaga bo denewuje się jeszcze bardziej pozatym nie wiem czy jak tak dam jej butelke na troche a potem znów bede probowac wcisnąc sutka któego nie ogarnia to czy sie znow nie zdenerwuje.
Może winny jest też smoczek.
Czemu to takie trudne.
Podaje ok. 30-40 ml, zaspokoi pierwszy głód i wtedy cyc, ja mam problem w drugą stronę u mnie za mało i zbyt wolno mu leci i stąd nerwy.
Staram się też robić tak, żeby w miare możliwości butelkę podawał tż, a mama ma być od cieplutkiego cyca, nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, ale tak sobie tłumaczę, że może wtedy bardziej mu będzie zależało na tym, żeby possać choć trochę od mamy
Stary 2013-03-12, 19:55   #980
Lenova
Wtajemniczenie

Dziękuję dziewczyny za życzenia! :-*

Ewa z tego co piszesz to u mnie to tak samo wygląda i mam nadzieję że to też nie skaza u mnie. Wykapałam ją w emolium zaraz krochmalem potraktuje,może coś pomoże...
Lenova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-12, 19:57   #981
bijkora
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Aga8484 Pokaż wiadomość
Przypomniałaś mi, że kiedyś na necie znalazłam informację, że jak dziecko ma kolki to kupić właśnie olejek kminkowy i nasmarować brzuszek dziecka. I ma pomóc
Ja zaczynam od dziś wsuwac kminek, choć go nie cierpię

---------- Dopisano o 08:28 ---------- Poprzedni post napisano o 08:24 ----------

Ty mieszkasz w UK ??
Mojego męża kuzynka miała tak samo. Wody jej odeszły, nie zrobili cesarki tylko tak chodziła całą dobę bez wód, a jak w końcu urodziła to dziecko było wysuszone i musieli pod lampami trzymać.
W moim przypadku decyzja o cc padła 28h od odejscia wód. Na szczescie Dzidzi nic nie było
Cytat:
Napisane przez ILLUSION Pokaż wiadomość
U nas też były takie zmiany na uszach i za uszkami. Na policzkach też najpierw czerwone krostki które na podwórku stawaly się mniej widoczne. No i z tych krostek później zrobiły się suche pamy po kilku dniach. U nas okazało się że to skaza białkowa.

Musiałabyś się chyba ludziom bez majtek pokazywać. U mnie blizny nie widać nawet jak mam bardzo niskie majtki
U mnie tak samo, taka kreseczka, jakby flamastrem narysowana, poki co jeszcze dosc rozowa.

Cytat:
Napisane przez BlackSanctum Pokaż wiadomość
Gocha, nie wmawiaj mi. Napisałam wyżej, co o tym myślę, szanuję Twoje zdanie, ale Ty szanuj też moje. Jesteś za porodem sn, okej, ale ja nie muszę być i pozwól mi na to, a nie zarzucasz mi, że robię z igły widły.

Mogłabyś mi to zarzucić, gdybym przez to nie przeszła, ale przeszłam i dziękuję bardzo. Więcej nie chcę.

I jak widać, wiele dziewczyn zgadza się z moim zdaniem, więc nie jestem jedyną, dla której poród sn nie był przyjemnym przeżyciem, lub też nie chciałyby go w ogóle przeżyć.
Własnie ja nigdy nie chciałabym tego przezyc chociaz nie wiem jak to jest
po tym jak słyszałam kobietę ktora rodziła sn salę obok mnie,przez 16h, po waszych wpomnieniach, po tym jak miałam skurcze co 2-3min a rozwarcia 1cm..

Włosomaniaczka

Stary 2013-03-12, 19:58   #982
ezzo
Zadomowienie

ta metoda jednak nie zawsze skutkuje
mój mały głodomorek zrobił przed chwila niezłą awanturę, najpierw dostał 40ml, ale nadal był wielki krzyk, wiec dalismy mu skończyc butle, wypił łacznie 60ml i wziełam go do piersi, niestety z piersi mało co leciało, wiec po raz kolejny wielki krzyk i dostal kolejna butle 60 ml, tz daje mu ja teraz cała bo w piersiach mam pustke za chwile mamy kapanko, licze, ze do tego czasu mi sie cos naprodukuje

i objadł sie i padł... i spi,.. a kąpanko to gdzie? myslicie, ze wybudzac do kapieli czy czekac cierpliwie? tylko taki najedzony to moze i 4h spac...

Edytowane przez ezzo
Czas edycji: 2013-03-12 o 20:04
Stary 2013-03-12, 20:17   #983
bokeh
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ezzo Pokaż wiadomość
ta metoda jednak nie zawsze skutkuje
mój mały głodomorek zrobił przed chwila niezłą awanturę, najpierw dostał 40ml, ale nadal był wielki krzyk, wiec dalismy mu skończyc butle, wypił łacznie 60ml i wziełam go do piersi, niestety z piersi mało co leciało, wiec po raz kolejny wielki krzyk i dostal kolejna butle 60 ml, tz daje mu ja teraz cała bo w piersiach mam pustke za chwile mamy kapanko, licze, ze do tego czasu mi sie cos naprodukuje

i objadł sie i padł... i spi,.. a kąpanko to gdzie? myslicie, ze wybudzac do kapieli czy czekac cierpliwie? tylko taki najedzony to moze i 4h spac...
ja bym chyba nie wybudzała.... mja tez spi juz chyba 3 godzine mam nadzieje ze jak sie obudzi bedzie chciala jesc ode mnie
Stary 2013-03-12, 20:21   #984
suzi31
Raczkowanie

Hej Dopiero teraz witam się w kolejnej części
Weroniczka ma skazę białkową, nie pomogło moje ograniczenie w spożyciu mlecznych produktów. Na buźce wygląda to nieciekawie. Od dziś smaruję ją maścią zrobioną w aptece i zobaczymy jak będzie za tydz. Położna dziś była na ostatniej, piątej wizycie u mnie. Kończę połóg i czeka mnie wizyta u gina -brrr...
W końcu wklejam zdjęcia do klubu.
Pozdrawiam
suzi31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-12, 20:25   #985
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
ja bym chyba nie wybudzała.... mja tez spi juz chyba 3 godzine mam nadzieje ze jak sie obudzi bedzie chciala jesc ode mnie
A moj dla odmiany od 3h nie spi Wisi na cycu z przerwami na odkladanie.

bokeh, ja bym probowala z nakladkami jak Hania nie bedzie chciala jesc.

nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-12, 20:42   #986
meduzza
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez s i l v e r Pokaż wiadomość
Napewno będzie dobrze Ale na wszelki wypadek

Ja jutro jadę z Darią do urologa z tym wynikiem z usg nerki. Oby było wszystko dobrze

Ja od pierwszej kąpieli uzywam nivea baby płyn+szampon w jednym

A co do kąpieli to ja zawsze z Tżtem kąpie bo sama się boooje

---------- Dopisano o 17:17 ---------- Poprzedni post napisano o 17:13 ----------

Mi położna kazała psikać octeniseptem jak pępuszek odpadł. Raz dziennie psikałam po kąpieli.
Wszystko będzie oki
Cytat:
O, widac co apteka to inna cena ale te sie naprawde oplacają wczesniej mąż kupił mi Falwit mama- za 30 tabletek 36 zł
Masakra...
Cytat:
Spróbuj na śpiocha... Jak się obudzi już głodna to nie będzie szans
meduzza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-12, 20:52   #987
bokeh
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez meduzza Pokaż wiadomość
Wszystko będzie oki

Masakra...

Spróbuj na śpiocha... Jak się obudzi już głodna to nie będzie szans
tylko, że na śpiocha to ona tak mulda sobie tylko....
Stary 2013-03-12, 20:53   #988
ILLUSION
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zoffka Pokaż wiadomość

Dziewczyny, a przy tej skazie to karmicie nadal piersią? Nie jecie w ogóle nabiału? A na szczepienia to normalnie chodzicie, czy są jakieś przeciwskazania?
Ja karmię piersią. Odstawiłam całkowiecie mleko, nabiał i wszystko co w składzie ma mleko czy masło (np. herbatniki) na 3 tygodnie. Teraz wprowadzam po trochu i obserwuję. Na razie nic się nie dzieje na buźce i kupy ładne a jem jogurty, serki, herbatniki, masło, dolewam trochę mleka do kawy. Lekarz powiedzial ze czasem reakcja alergiczna pojawia sie tylko po spozyciu mleka w czystej postaci.
Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
A te biale chusteczki tez mam - czekaja na swoja kolej

Kurcze, w sumie czesto sie zdarza, ze rzeczy do skory wrazliwej cuchna :/
Ja ich używam i jak dla mnie są super i wcale nie śmierdzą!
Cytat:
Napisane przez Lubcia Pokaż wiadomość
Hej mamuśki
Ja właśnie z maleństwem wróciliśmy z wizyty patronażowej od lekarza i niestety dostaliśmy skierowanie do szpitala ponieważ nasz Wojtuś przybrał tylko 30gram od wyjścia ze szpitala Musi przejść badania czy coś mu poważniejszego nie dolega. Proszę trzymajcie kciuki za nas aby wszystko było dobrze
Trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze i żeby Wojtuś więcej przybierał. Dobrze że lekarka zareagowała od razu. Na pewno dobrze się Wami zajmą!
Cytat:
Napisane przez onaella Pokaż wiadomość
a ja korzystając z tego, że me Dziecię śpi zrobiłam bułeczki czosnkowe i cebulowe ( dałam suszoną karmelizowaną cebulkę więc będzie jeszcze pyszniej )

jak ja uwielbiam odpoczywać w kuchni
Przepis poproszę
Cytat:
Napisane przez calawdeszczu Pokaż wiadomość
Jakby co to prosze info na priv, bo nie wiem czy dzisiaj zdąże coś poczytać. jesteśmy po szczepionce.. masakraaaaaaa
I jak w końcu szczepiłaś?
Cytat:
ja mam włosy elegansio, nie wypadają w ogóle, panokcie rosną jak szalone- nawet przed ciążą takich nie miałam
ale od początku po porodzie biore witaminy- teraz Witaminer prenatal, polecam 60 tabletek za 25 zł

Tez biore Vitaminer Prenatal. dobra cena, ja placiam mniej ni 20 zl.
Cytat:
Napisane przez ewadylewska Pokaż wiadomość
j.w.
Cytat:
Cytat:
Ja biore te tabletki. Zaczynasz brac w dowolnym momencie ale najwzgodniej od poniedzialku to wtedy zaczynasz od gory od pierwszej tabletki z opakowania. No i nie robisy przerwy jak przy dwuskladnikowych tylko odrazu nastepne opakowanie. Jak nie bedziesz juz karmic to trzeba zmienic tabletki. A co wyczytalas?
Cytat:
Ale ja zlapalas! Moj tez tak czasem robi

Edytowane przez ILLUSION
Czas edycji: 2013-03-12 o 21:00
ILLUSION jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-12, 21:08   #989
Ifwka
Zakorzenienie

My już po kapaniu, poszło nawet sprawnie tylko mniej wody dałam niż jął z tz kąpie.
Co.do blizny po nacięciu to mój Tz twierdzi że prawie śladu nie ma ( 3tyg po porodzie), a.w środku czułam takie zgrubienie ale.tydzień temu gin mi powycinal te sznurki że środka i jest spoko teraz. Jak wkładał ten wziernik to zabolalo nawet bardzo no ale może później z Tz.nie będzie tak.źle.
19.02.2013 - Oliwka

Edytowane przez Ifwka
Czas edycji: 2013-03-12 o 21:12
Ifwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-03-12, 21:09   #990
bokeh
Zakorzenienie

wyczytałam że bardzo dużo sie przy nich plami... masz taki obajw??
I że dużo dziewcyzn od nich tyło... ale to w sumie indywidualna sprawa.
Ile juz bierzesz? jak się po nich czujesz?

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości