|
|||||||
| Notka |
|
| Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#961 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część II
znam osoby które nie mierzą tsh (hormon przysadki) a ft3, ft4 (hormony tarczycy). Pytanie w jakiej normie to ft4, jeżeli w dolnej to niedoczynność.
I jeszcze czy ta Twoja znajoma bierze leki? Jeśli tak, to nie ma się co dziwić że ma nieskie TSH, bo dąży się właśnie do obniżenia lekami. a wogóle żeby to takie proste było :/ |
|
|
|
#962 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#963 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#964 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zgłębiam dopiero temat, więc nie wiem czy na 100% się powinno przejść na dietę, bo się można tego nabawić czy tylko jak się już ma to trzeba odstawić
|
|
|
|
|
#965 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
no ale czytałam wywiad z jakimś lekarzem i się wypowiadał, że w tym unikaniu np. kapusty to nie jest tak, że nie można jeść w ogóle, ale już np. 7 dni diety kapuścianej może zaszkodzić, na tej zasadzie
|
|
|
|
|
#966 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie chodziło mi o nabawienie się hashimoto, ale czy np. mając hashimoto może się okazać za jakiś czas rozwinie się kolejna choroba autoimono... a masz gdzieś link do tych informacji że wzmagają stan zapalny? na jakiej zasadzie to działa? a z tymi kapustymi to też niezla jazda jedni piszą jeść tylko gotowane, inni że to wogóle nie ma znaczenia pewnie jak ze wszystkim, tydzień diety kapuścianej pewnie nie tylko hashimotkom by zaszkodził
|
|
|
|
|
#967 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#968 |
|
Rozeznanie
|
Hallo, moje Dziewczeta
mam kolejne pytanie: moja siostra (w styczniu skonczy 16lat) odebrala wczoraj wynik tsh i ma 2,18. Ma nieregularne okresy, i gdyby jej pozwolic to caly czas by spala. Nie wiem czy powinnam namawiac rodzicow by zabrali ja do endo? W jej wieku mialam podobny wynik, wiecej objawow a odeslano mnie z niczym wiec, chyba wolalabym aby ktos na to spojrzal.. ale szczerze nie wiem czy nie przesadzam
|
|
|
|
#969 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#970 |
|
Rozeznanie
|
Do lekarza o ktorym myslala mama sa pol roczne kolejki wiec myslalam o zalatwieniu skierowania i powtorzeniu badan przed wizyta. Mloda miesiaczkuje od ok 3 lat wiec mysle ze sytuacja powinna byc juz u normowana, a tu w wakacje sie jeszcze kickalo, ale tez nie mam pewnosci ze to nie przez wyjazd.
Mama kiedys leczyla nadczynnosc, tata niedoczynnosc + kilka guzkow, ja niedoczynnosc, kuzynka taty i jej mama takze. U nas jest to jak epidemia ![]() A w dodatku w pon dowiedzialam sie ze mam androstendion ponad norme i moje jajniki nie dzialaja. Jesli bede chciala zajsc w ciaze to bez "pomocy" lekarza sie nie obejdzie, beda wymuszac jajeczkowanie. Na razie trawie te wszystkie informacje i tak sie zastanawiam czy dlatego nie przesadzam z Mloda... |
|
|
|
#971 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli epidemia, to chyba faktycznie warto to skonsultować z lekarzem- nie zaszkodzi Ale ja bym nie panikowała nawet jeśli lek. nie wdroży na razie leczenia. Nieregularne mies. w tym wieku+ zmęczenie jeszcze nie jest tak wyraźnym sygnałem, że z tarczycą coś się dzieje.Cytat:
Niektórzy lek. przesadzają z tym straszeniem... Ja wiem o swoim PCOS ponad 2 lata, hormony wszystkie mam wywalone w kosmos , ale staram się myśleć optymistycznie.
|
||
|
|
|
#972 |
|
Rozeznanie
|
Pcos... ale bez objawowe. Bo miesiaczkuje. Wkurzam sie bo mysle ze wiadomo bylo dawno tylko trzeba bylo roznych 2 lekarzy do szczerosci. Doszlam na kraniec wlasnego swiata, zupelnie inaczej bym to przyjela gdyby lekarka powiedziala mi to za pierwszym razem jak wyladowalam u niej zza duzymi jajnikami.
Nie mam juz poprostu sily walczyc z systemem bo wszystko musze zalatwiac "na wlasna reke"
|
|
|
|
#973 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie dopiero 4 ginekolog postawił diagnozę. Nieregularne miesiączkowanie mimo, że upłynęło 5 lat od pierwszej mies., coraz więcej ciemnych włosów, trądzik, przybywające kilogramy- to nic nie znaczyło Ja niestety mam wszystkie objawy PCOS, ale i tak niedoczynność mnie bardziej męczy.
|
|
|
|
|
#974 |
|
Rozeznanie
|
Ja zaczelam grzebac " bo jajniki mi rosna" i od roku nie jestem w ciazy... ^^
|
|
|
|
#975 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#976 |
|
Rozeznanie
|
Dzieki, na cale szczescie w tej chwili chociaz i tarczyce martwic sie nie musze..
|
|
|
|
#977 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny... ja wiem jestem już upierdliwa ;/ ale zaczynam mieć wątpliwości.. Mam już komplet badań do endo. Za tydzień w piątek wizyta. Ale im bliżej tym bardziej męczy mnie myśl, że to bez sensu.
Moje TSH od kwietnia kształtuje się po kolei: 3,8, niespełna miesiąc później 2,3!, teraz pod koniec sierpnia 3,5 i 3,1..... ft 3 i ft4 praktycznie na podobnym poziomie cały czas... A objawy jak są tak nie minęły. Wręcz przeciwnie. Do tej pory nie wypadały mi aż tak włosy, a teraz... tragedia. Wyciągam całe pasma a TSH samo idzie w dół. Nie chce wydać 100 zł na wizytę i dowiedzieć się, że to wszystko nie od tego. Jest sens wizyty? Czy zaczekać... W ogóle dziwny przeskok tego tsh w kwietniu. Zaledwie 20 dni i spadlo z 3,8 do 2,3.... Wiem, że niby nie powinno sie często badać tsh bo ono wolno się zmienia a tu takie wahania... Zwariuję :/ (Anty tpo i anty tg w normie)
|
#978 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wszystko zależy jak się czujesz, a sama wiesz, że nie najlepiej. Naprawdę nie stresuj się, idź do lekarza, powiedz o wszystkich objawach. A skoki TSH są normalne Mi w zaledwie tydzień potrafiło skoczyć z 0,9 do 1,8. Powodzenia
Edytowane przez gwiazdka93 Czas edycji: 2014-09-03 o 16:05 |
|
|
|
|
#979 |
|
Raczkowanie
|
Pewnie racja
teraz pozostaje mi liczyć, że endo do którego jestem zapisana i został mi polecony, okaże się faktycznie lekarzem "do pogadania". Bo jak się znowu wielce dowiem, że włosy "wypadają mi od depresji" to nie wytrzymam...
|
#980 |
|
Zakorzenienie
|
a ft4 bliżej dolnej czy górnej granicy? TSH może skakać, ja anty tpo miałam długo w normie, obecnie nieznacznie podwyższone. Miałaś USG tarczycy? Jeśli nie to zrób przed wizytą u endo, chyba że on ma usg i może zrobić. Na miejscu zapytaj się czy jest w normie, ale nie tylko czy nie za duża ale i czy nie za mała. Zdarza się, że lekarze lekceważą za małą tarczycę (patrz u mnie), a to świadczy zwykle o Hashimoto.
|
|
|
|
#981 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#982 |
|
Raczkowanie
|
Ft 4 mam 1,30 przy normie [0,89-1,76] czyli jakieś 47%. Ft 3 mam 56%. Niby oba w samej połowie.
Endo ma u siebie USG i podobno robi zawsze na pierwszej wizycie więc na pewno się upomnę w razie co.Dziękuję Wam za wszystkie cenne rady!
|
#983 |
|
Zakorzenienie
|
Na tarczycę, a dokłądnie na niedoczynność, lecze się od mniej więcej 1,5 roku.
Dziś odebrałam wynik TSH (przed wizytą lekarz kazał mierzyć tylko tsh) i mam 0,72 czyli w normie a mi włosy nadal wypadają jak wypadają, jestem ciągle spiąca, rano nie mogę zlec się z łóżka spałabym najlepiej do 11 i mam ciagłe zmiany nastroju. Czy to wina niedoczynności czy szukać już gdzie indziej?a i jeszcze pytanie czy bolesne miesiączki też mogą być związane z tarczycą?
|
|
|
|
#984 |
|
Zakorzenienie
|
no ja tak miałam, teraz już wiem że mała tarczyca to zanikowe zapalenie tarczycy - dowiedziałam się na forum, potwierdził endokrynolog nr 3
i tak jak pisze przeciwciała miała w normie, więc endo nr 1 i nr 2 nie widzieli problemu A Ty się leczysz? |
|
|
|
#985 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A rozmawiałaś o tych mies. z ginekologiem? Ja mam bardzo bolesne mies., ale u mnie przyczyna leży gdzie indziej. Niemniej jednak biorę leki przeciwbólowe, które przepisuje mi gin. i jest lepiej
|
|
|
|
|
#986 |
|
Zakorzenienie
|
Nie, endo u której byłam stwierdziła że w wieku 23 lat to za wcześnie na takie leczenie i tsh 2,79 to nie jest jeszcze tak źle, a przy normach przeciwciał nie przepisze leków... Poczekam, zrobie badanie tsh raz jeszcze i jak wzrośnie to idę gdzie indziej. Moje objawy ta obecna łączy z nadwagą, tyle że z tego powodu to może być ciągłe zmęczenie, a nie senność, wielogodzinne spanie, lodowate stopy i dłonie, trudności z nauką, koncentracją i zapamiętywaniem, sucha skóra no i mam bolesne okresy:-/ Już pomijam, że nigdy tyle co teraz nie ważyłam a wcale się nie pasę, ruch nie pomaga:-(
Edytowane przez Pollinaa Czas edycji: 2014-09-03 o 23:47 |
|
|
|
#987 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi pewnie obnizy dawke lekow bo wynik jest w normie i nic się nie zmieni:/ ---------- Dopisano o 23:47 ---------- Poprzedni post napisano o 23:45 ---------- Cytat:
U mnie endo mowil ze i mlodych osob, a dokładnie kobiet tsh powinno byc ponizej 2 Edytowane przez iinnkkaa Czas edycji: 2014-09-03 o 23:48 |
||
|
|
|
#988 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez Pollinaa Czas edycji: 2014-09-03 o 23:52 |
|
|
|
|
#989 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#990 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:10.

zgłębiam dopiero temat, więc nie wiem czy na 100% się powinno przejść na dietę, bo się można tego nabawić czy tylko jak się już ma to trzeba odstawić

U mnie dopiero 4 ginekolog postawił diagnozę. Nieregularne miesiączkowanie mimo, że upłynęło 5 lat od pierwszej mies., coraz więcej ciemnych włosów, trądzik, przybywające kilogramy- to nic nie znaczyło
a TSH samo idzie w dół. Nie chce wydać 100 zł na wizytę i dowiedzieć się, że to wszystko nie od tego.
to nie wytrzymam...