Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.5. świętujemy Roczek. - Strona 33 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-02-09, 09:36   #961
Moderna
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.5. świętujemy Roczek.

Kasia

Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość

choć nigdy nie miałam tego typu problemów -wydaje mi się ze kapusta ma inne własciwosci niż termofor stad ta róznica ze jedno ciepłe inne zimne ....
ale która epsza metoda -chyba musisz sama sprawdzić ..... choć jak ja rodziłam to w szpitalu połozna mówiła ze kapusta to już ostatnia deska ratunku i pomaga najbardziej (mówiła ze najlepiej ją podusic ,rozbic czy co tam aby sok puścił .....)
oby przeszło

A co do pieczarek - myślałam całe zycie ze trzeba obierać???? ale to i tak dla mnie nie istotne bo nie cierpię ich .
dziekuje, jak do jutra nie przejdzie to kupie kapuste

obierac, serio? nigdy nie obieralam, ale zyjemy
Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość
Moderna, jak maiałam zapalenia-zastoje to jedyna skuteczna metoda: Torres. Tylko do skutku (czyt. zażegnania bólu/dyskomfortu) dostawiać. na mnie okłady średnio działały - przynosiły doraźną ulgę. Póki nie zessał- problem pozostawał.
Karmiałam cały czas bolącym cycem, drugi odciągałam (moje jedyne udoje )

Wczoraj byłam w realu (Ptaszysko na fb rzuciło cynkiem, że są duże przeceny na zabawki). Zabawki mnie nie skusiły, ale są zajefajne przeceny książeczkowe
nie mogłam jednak przesadzić, bo wszak na arosie zamawiałam.
ale dużo macanek, ruchomych, dźwiękowych; ceny od 3,99 do 14,99. duuuuży wybór.

Kupiłam polecaną przez Despę "Zwierzaki w zagrodzie" (http://lubimyczytac.pl/ksiazka/14225...ki-w-zagrodzie). wydane przepięknie i pomysłowo. jednakże mój syn (nie niszczący książek, jedynie je zaczytujący) pierwsze co zrobił to oberwał łeb kogutowi chłop podkleił i poszła na półkę, na później...

a druga "Co słychać u polnych zwierząt?" http://www.wydawnictwoolesiejuk.pl/katalog/386672/
Młody aż kwiczy z uciechy - przesuwa palcem w poszukiwaniu myszy, zagląda do zajączków. radocha wielka, bo on lubi takie szczególiki (gdzieś tam mini pszczółka, pisklaki w gniazdu, biedronka na kwiatku).
Jak znajdę inne z tej serii - pędem nabędę

nie wiem ile za którą ale na paragonie: 8 zł i 4,99 zł.

Moderna, jakie owoce wrzucasz do jaglanki? (właśnie debiutowaliśmy i była suszona śliwka, ciut jabłka, troszkę banana).
dziekuje
przystawiam przystawiam, choc w miedzy czasie musze przynajmniej co trzecie karmienie dac druga piers - laktator sprzedalam, myslalam, ze sie juz nie przyda po tylu miesiacach doswiadczenia taki klops

najwazniejsze, ze piers jest miekka, jakos damy rade z tym zastojem

fajne ceny ksiazeczek - gdyby u nas sprzedawali za 1-2€ to nie mialabym juz miejsca na polkach

o tych rozkladanakach wlasnie pisalam, fajne, ale nasze jeszcze za mlode jednak na samodzielne ich przegladanie

jaglanke (taka dorosla) robie tylko rozgrzewajaca, czyli z suszonymi owocami - rodzynki, morela, sliwka, figa i troche kardamonu i prawdziwej wanilli. Mozna tez dodac na koniec gotowania starte jablko czy gruszke, mysle, ze brzoskwinia tez swietnie pasowalaby.

A blyskawiczna robie na mleku, dodaje uduszone jabluszko, czasem troche banana i odrobine soku z pomaranczy. Robilam tez ze sliwka gotowana i z malinami

---------- Dopisano o 10:28 ---------- Poprzedni post napisano o 10:23 ----------

Cytat:
Napisane przez cathlyn Pokaż wiadomość
Tak jak Achna pisała, kapusta ma sok, który pomaga., Samo przyłożenie kapusty nie pomoże, trrzeba rozbić tłuczkiem, żeby sok puściła i dopiero przyłożyć. Jak wyschnie, to zmienić na następne liście.
Ja po 1 zastoju kupiłam ćwiartkę kapusty i zamroziłam w zamrażalce na czarną godzinę Podpisałam cycki, żeby do głowy mi nie przyszło kiedyś ją wykorzystać do jakiejś sałatki czy czegośtam.

Przy drugim zastoju długo się męczyłam się kilka dni
dziękuję
Cytat:
Napisane przez oliwka__ Pokaż wiadomość
Moderna przystawiaj Marcelka i ciepłe prysznice,
Im dłużej karmimy tym więcej z nas ma problemy z zastojami a niby początki trudne
a no wlasnie, mysle, ze ma to zwiazek z rozszerzeniem diety plus inne oklicznosci jak chroba, zeby - niech zdarzy sie noc, gdzie dziecko wisi caly czas na cycu, w dzien juz mniej, nagle karmienia staja sie nieregularne, cos wypadnie pomiedzy - i klopsik

masz racje, wozek to jak drugie szpilki

---------- Dopisano o 10:30 ---------- Poprzedni post napisano o 10:28 ----------

Wczoraj kupilam borowki (takie kulturowe, chyba amerykanskie po polsku) i M. baaardzo smakowaly - a jak ladnie je jadl, dostal w miseczce i tak siedzial nad ta miseczka i wyciagal po jednej sztuce i do buzki, i kolejne - ohh i ahh

---------- Dopisano o 10:36 ---------- Poprzedni post napisano o 10:30 ----------

Cytat:
Dziękuję za książĸi!
Kasia, może dałabyś radę wrzucić ten post na 1 stronę ?
ale w tym moim poscie to tylko moje ostatnie zakupy

Liste moge co jakis czas wrzucac tu na watek (a moze napiszesz do JolanT o przyjecie do Fotoklubu? - jestes z nami juz tak dlugo, mysle, ze dziewczyny rowniez beda za przyjeciem )

Pierwsza lista to ksizeczki polecane przez nas, wstawiane sa tez zdjecia. Druga lista to ksiazeczki, nad ktorymi nie mozna przejsc obojetnie i wiele z nich znajduje sie na liscie msuthave
Niestety nie sa one posegregowane wedlug wieku, wiec wiele z nich jest na pozniejszy okres dzeicinstwa - choc ja mam niektore z nich, ktore po prostu czytam dzeicku (mimo, ze moj Marcel nie lubi jak mu czytam - pewnie mysli, ze tak gledze i smedze za uchem

Cytat:
Które książki dla dzieci warto zakupić?

Książeczki polecane w tym topiku:
Nawet nie wiesz, jak bardzo cię kocham - McBratney Sam
Bardzo głodna gąsienica - Eric Carle
Czy chcesz być moim przyjacielem - Eric Carle
Der kleine Käfer immerfrech - The Bad-tempered Ladybird - Eric Carle
Mein allererstes Buch der Farben - My Very First Book of Colours - Eric Carle
JEST TAM KTO? - Anna-Clara Tidholm
GDZIE IDZIEMY? - Anna-Clara Tidholm
ABC - Joanna Jaworek-Troć
Na łące - Strzałkowska Małgorzata
Na podwórku - Strzałkowska Małgorzata
Gdzie jest baranek? - Strzałkowska Małgorzata
Kolory - Strzałkowska Małgorzata
Piłka - Strzałkowska Małgorzata
Księga dźwięków - Soledad Bravi
Pan Kłap i kolory - Jo Lodge
Obrazki dla maluszków (Świat w ruchu, Pojazdy)
A kuku! Miffy w zagrodzie - Dick Bruna
Na podwórku (harmonijka): http://www.sefer.pl/literatura/51740-na-podworku
First 100 words bright baby - wyd. priddybooks (big ideas for little people)
Seria Ruchome Zwierzaki wyd. Wilga - Zwierzaki w domu, Zwierzaki w zagrodzie, Zwierzaki w zoo, Zwierzaki w dżungli (polecane przez Scarlett)
"Poszukaj i znajdź" - Zwierzęta, Kolory, Figury, Piewsze słowa - wydawnictwo Olejesiuk
Zima na ulicy Czereśniowej - Rotraut Susanne Berner
Sto bajek - Jan Brzechwa - wydawnictwo Bajka, 2011
Wiersze i wierszyki dla najmłodszych - Jan Brzechwa wyd. Wilga
Wiersze i wierszyki dla najmłodszych - Julian Tuwim
Wiersze i wierszyki dla najmłodszych - Wanda Chotomska
Mieszkańcy lasu. Świat wokół nas - wyd. Olesiejuk
Polscy poeci dzieciom, wyd. Zielona sowa
Wielka księga wierszy - Wydawnictwo SBM
Baśnie Wielka księga - Wydawnictwo Wilga
Całuski na dobranoc - wyd. Olesiejuk
Kto ty jesteś - Wyd. Sara - Władysław Bełza
Pomelo i przeciwieństwa - Ramona Badescu - wyd. Zakamarki
Dotykanki - Zwierzęta - wyd. Olesiejuk
Bardzo proste abecadło, ilustracje: Agnieszka Bałdyga, Edyta Marszałek, wyd. Dwie Siostry

Inne ciekawe tytuły:
Chłopiec i pingwin - Jeffers Oliver
Robimisie - Królak Agata
Różnimisie - Królak Agata
Pomelo jest zakochany - Badescu Ramona
Pomelo śni - Bădescu Ramona
Pomelo ma się dobrze - Badescu Ramona
Seria ksiazeczek o Panu Misiu np. Pan Miś chrapie, Lato Pana Misia - Karma Wilson
Gruffalo - Julia Donaldson, Axel Scheffler
Wiosna na ulicy Czereśniowej
Lato na ulicy Czereśniowej
Jesień na ulicy Czereśniowej
Zima na ulicy Czereśniowej
Noc na ulicy Czereśniowej - Rotraut Susanne Berner
Mój pierwszy alfabet - Wasiuczyńska Elżbieta
Moja pierwsza księga pojazdów - Wasiuczyńska Elżbieta
Pierwsze urodziny prosiaczka - Woldańska-Płocińska Aleksandra
Drugie urodziny prosiaczka - Woldańska-Płocińska Aleksandra
Miasteczko Mamoko - Aleksandra Mizielińska
Od 1 do 10 - Ola Cieślak
Na wsi - Ali Mitgutsch
100 pierwszych słów - wyd. Wilga
100 zwierzaków dla dzieciaków - wyd. Wilga
Całus na dobranoc - Amy Hest
Czy źle się czujesz, Sam? - Amy Hest
ABECADŁO w rymy wpadło - Wanda Chotomska
Bobo poznaje świat. Historyjki obrazkowe dla najmłodszych - Markus Osterwalder
Zabawny ptaszek - Jennifer Yerkes
Julian i Irena Tuwim dzieciom/ il. Adam Pękalski - wydawnictwo Nasza Księgarnia
Proszę mnie przytulić - Przemysław Wechterowicz
Elmer. Wielka księga przygód - David McKee
Bajki przez telefon - Gianni Rodari
Wanda Chotomska dzieciom - wyd. Nasza Ksiegarnia
seria o misiu Brumm m.in.
Pan Brumm wybiera się na wycieczkę - Daniel Napp
Pan Brumm jedzie pociągiem - Daniel Napp
Pan Brumm obchodzi Boże Narodzenie - Daniel Napp
seria Poczytaj mi, mamo - wyd. Nasza Ksiegarnia
Wiersze dla dzieci - Julian Tuwim - wyd. Wilga
Rymobranie - Agnieszka Frączek
Miś Uszatek - Czesław Janczarski - wyd. Nasza Ksiegarnia
O małym krecie, który chciał wiedzieć, kto mu narobił na głowę- Werner Holzwarth
Opowiem ci, mamo, co robią mrówki - Katarzyna Bajerowicz, Marcin Brykczyński
Cynamon i Trusia Wierszyki na okrągły rok - Stark Ulf, Ramel Charlotte
Cynamon i Trusia Wierszyki od stóp do głów
Bajki mamy Wrony - Strzałkowska Małgorzata
Bajki krasnoludka Bajkodłubka - Strzałkowska Małgorzata
Cukrowe miasteczko - Gellnerowa Danuta

Blogi książkowe:
http://hu--hu.blogspot.de/
http://mamaczyta.pl/
http://poczytajmi.blox.pl/html
http://czytajki.blogspot.de/
http://czymzajacmalucha.pl/
http://zezuzulla.blogspot.de/
http://www.otymze.pl/
http://poleczkazksiazkamibeel2.blox....l?PageNumber=1
http://ksiazeczki-synka-i-coreczki.blogspot.de/
http://czytajki.blogspot.de/
http://makiwgiverny.blogspot.de/

Edytowane przez Moderna
Czas edycji: 2014-02-09 o 09:38
Moderna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-09, 09:39   #962
Demeter
Wtajemniczenie

GG do Demeter

Cytat:
Napisane przez kasia86bgo Pokaż wiadomość
eh za dlugo by wymieniac '
ogolnie to jak na razie najgorszy okres w moim zyciu - ale coz bywa. nie moge sie totalnie rozsypac - musze byc silna, ale w ciagu tego tyg morza lez wylalam - i ogolnie czyje sie fatalnie
Ojoj
Jak masz ochotę to pisz, pisz, pisz - na pewno jakoś postaramy sie pomóc/pocieszyć.

Moderna, ja nawet chciałam zaproponować przyjęcie do fotoklubu Cathlyn
Demeter jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-09, 10:06   #963
Malpka
Zakorzenienie

hej
Cytat:
Napisane przez Tasia34 Pokaż wiadomość
dzięki

Cytat:
Napisane przez alliw Pokaż wiadomość

u mnie jest co tydzień odkąd w końcu nauczyłam się robic dobre ciasto
)
a jaki masz przepis na to ciasto do pizzy

Cytat:
Hej laseczki - pisze byscie o mnie nie zapomnialy ale mam tera taki - okres ze nie wyrabiam, dola mam glebszego niz row Marjanski
.
zaraz ci pomożemy zakopać ten dół

Moderna współczuję zastoju i bólu już dziewczyny poradziły widziałąm oby mineło Mówisz ze to od częstego przystawiania chyba raczej nie bo ja bym non stop zastoje miała bo moj non stop na cycu
K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-09, 10:18   #964
Ewkaaa8891
Zadomowienie

My zawsze obieramy pieczarki.
Ja też często przystawiałam do piersi, kładłam kapustę tłuczona która ściąga zapalenie ale ból ugasiły częste prysznice i masaż. Bolało okropnie ale udało się wyleczyć. Ciepła woda ze strumienia była najlepsza.
A zastój się zrobił bo mały w nocy gorzej spal i więcej jadł potem w dzień normalnie. I pierś nie wyrabiała.

Edytowane przez Ewkaaa8891
Czas edycji: 2014-02-09 o 10:20
Ewkaaa8891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-09, 10:43   #965
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez achna79 Pokaż wiadomość
I się cały czas zastanawiam czy nie mam przypadkiem wymieszane w dupce bo tak: Spacerówkę mam? Mam. Co prawda bardzo ciężko się rozkłada, nie mieści się w lanosie, w fordzie na styk. Jest tylko (albo aż) 5 cm dłuższa (po złożeniu) od maclarena ale nie ma folii przeciwdeszczowej (którą pewnie można dokupić ) Kiepsko kółka się kręcą ale pewnie można to jakoś naprawić No i czy w takim przypadku potrzebny mi nowy wózek?? Oto jest pytanie

No ja też w sumie ciągle myślę czy tak na bank jest potrzebny - tym bardziej, że czeka nas wydatek w postaci 2 nie wybranych jeszcze fotelików. Ale jak tak sobie myślę, że mam codziennie rozbierać Mutsy na części i władowywać i wyładowywać go z samochodu i jeszcze tonę zosiogratów jak będzie ją TŻ wozić do Mamy, a ja odbierać to leń mnie dopada.... Poza tym Mama nie da rady nosić Z i wózka po długich schodach od ogrodowej furtki do domu. Mutsy musiałby stacjonować przy furtce, a furtkę idzie otworzyć w sekundę, więc myślę, że wcześniej, czy później ktoś go rąbnie.... Wtedy jak alliw zostanę z gondolą, a samej gondoli pewnie nikt nie kupi... Z kolei do spacerówki mam folię, torbę, parasolkę, śpiworek, a do jakiegoś maclarena czy quinny wszystko musiałabym dokupować od nowa... I też sama nie wiem.... Póki co muszę kupić 2 foteliki, łóżeczko, materac, przewijak jakiś, opłacić PBKM, zaraz jeszcze szczepionki na roczek...

Cytat:
Kupiłam polecaną przez Despę "Zwierzaki w zagrodzie" (http://lubimyczytac.pl/ksiazka/14225...ki-w-zagrodzie). wydane przepięknie i pomysłowo. jednakże mój syn (nie niszczący książek, jedynie je zaczytujący) pierwsze co zrobił to oberwał łeb kogutowi chłop podkleił i poszła na półkę, na później...
O 4 częściach "Zwierzaków" pisałam już dawno - pierwsze i ukochane książeczki Z - ale do łapek ich nie dostaje, są 3 lata+. Na gwiazdkę dostała 4 części Bożonarodzeniowe.

- 100/2017 (28304 strony)
- 143/2018 (35435 strony)
- 45/2019 (9833 strony)
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-09, 11:40   #966
cathlyn
Rozeznanie

Jaglankę uwielbiam z suszoną żurawiną i śliwkami Blenduję wcześniej owoce namoczone w wodzie i potem tylko dodaję do ugotowanej jaglanki + jogurt - jem ja i L.

Co do zastojów, to przy ostatnim czytałam w necie, że nie powinno sie masować piersi bo podobno kanaliki się uszkadzają i to mleko, które się przytkało "wylewa" się - nie wiem czy to prawda, ja masowałam w gorącej kąpieli, a potem przykładałam kapuste i pomogło, ale nie wiem, czy to masowanie, czy kąpiel, czy kapusta...

Ja też obierałam pieczarki, ale nie wiem czemu Teraz mi się nie chce...

---------- Dopisano o 12:40 ---------- Poprzedni post napisano o 12:09 ----------

Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość

Pierwsza lista to ksizeczki polecane przez nas, wstawiane sa tez zdjecia. Druga lista to ksiazeczki, nad ktorymi nie mozna przejsc obojetnie i wiele z nich znajduje sie na liscie msuthave
Dzięki za post, muszę sobie zapisać. Bardzo dużo fajnych książek... Jak w Empiku oglądałam to naprawdę może z 3 mi się spodobały, a teraz to bym się nie wypłaciła... Na 1 urodzinki chyba książkowe zakupy zrobię

Cytat:

Liste moge co jakis czas wrzucac tu na watek (a moze napiszesz do JolanT o przyjecie do Fotoklubu? - jestes z nami juz tak dlugo, mysle, ze dziewczyny rowniez beda za przyjeciem )
Cytat:
Napisane przez Demeter Pokaż wiadomość
Moderna, ja nawet chciałam zaproponować przyjęcie do fotoklubu Cathlyn
Dzięki dziewczyny, bardzo chętnie bym dołączyła do fotoklubu (oczywiście jeśli się wszystkie zgodzicie)

Nestelle, tak z ciekawości - ile ten chleb w piekarni kosztuje? I on w jakiejś sieciowej jest? (wolałabym kupić na spróbowanie niż robić, bo nie wiem, czy mi posmakuje...)

Scarlet, ja zamierzam sprzedać mój wózek i kupić parasolkę - mój Tako jest duży, do mojego samochodu na pewno nie wejdzie. Podejrzewam, że nie będę chodzić na dłuugaśne spacery latem, raczej do parku, czy do sklepu żeby wyskoczyć, więc taki duży mi nie będzie potrzebny. Na wakacje planuję jednak z nosidełkiem większość czasu spędzić. A co do śpiworka, parasolki - parasolki nie kupię, bo maclaren ten daszek ma duży, a zresztą w wakacje ta parasolka była w sumie nieuzywana, bo caly czas musialam ja przekrecac, słońce raz z tej raz z tamtej.. Spiworek chce kupic, ale taki uniwersalny, nie maclarena, zeby byl i do wozka i do sanek na przyszla zime. W ogole teraz nie mam spiworka i przyznam sie ze bardzo mi go nie brakowalo... Wiec w sumie musialabym kupic tylko wozek (folia w komplecie jest). A nie, palak do wozka chyba dokupie, bo moja nienawidzi pasow, a tak bez palaka chyba bym sie bala posadzic, bo ona juz teraz chce z wozka sie ewakuowac i mi zwisa przez ta barierke

Jak mi się dziecko obudzi to szybkie jedzonko i zmykam na spacer, bo pogoda taka piękna

A... i się nie pochwaliłam... L. zrobiła pierwszy kroczek! Nieporadny, zaraz bęc na pupę, ale był
Stary 2014-02-09, 12:19   #967
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Wczoraj byłam w realu (Ptaszysko na fb rzuciło cynkiem, że są duże przeceny na zabawki). Zabawki mnie nie skusiły, ale są zajefajne przeceny książeczkowe
aaaa.... reala mam kompletnie na drugim końcu miasta, byłam w sobotę w okolicy bo jeździmy na basen w tamte rejony

ja poluję na jakieś macanki (jak to brzmi ), w arosie nie ma dotykanek w ogóle, brakuje mi konkretów, tytułów, bo w arosie ciężko znaleźć, kategoria dla dzieci jest tak ogromna... czasem wchodzę na arosa na allegro i tak pokazuje co inni kupując daną książkę kupili i tak szukam
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-09, 12:31   #968
maria28
Kniaginia

Witam

U nas tez kogut stracik leb w ksiazeczce "zwierzaki w zagrodzie"

Kasia, sciskam, dasz rade!

U mnie też nie najlepiej, tylko siąść i płakać.
Różę musieliśmy wywieźć do teściów i strasznie za nią tęsknimy.
maria28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-09, 13:08   #969
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez oliwka__ Pokaż wiadomość

Co do promocji w Biedrone są fajne książeczki dla dzieciaczków
, fajne są. choć pozycja o instrumentach muzycznych nie dla nas ja części nie znam

a chłop faktycznie zabawny...

Cytat:
przystawiam przystawiam, choc w miedzy czasie musze przynajmniej co trzecie karmienie dac druga piers - laktator sprzedalam, myslalam, ze sie juz nie przyda
byłam bardzo zdziwiona, bo przy zastoju z drugie ręcznie się zdoiłam...

Cytat:
i tak siedzial nad ta miseczka i wyciagal po jednej sztuce i do buzki, i kolejne - ohh i ahh

Jestem za Cathlyn w foto-klubie wpisowe: fota L.

Cytat:
Spiworek chce kupic, ale taki uniwersalny, nie maclarena, zeby byl i do wozka i do sanek na przyszla zime.
mam taki uniwersalny właśnie - przekładam z Mutsy do M. w razie potrzeby.

no i wielkie za pierwszy kroczek

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
w ogóle, brakuje mi konkretów, tytułów, bo w arosie ciężko znaleźć, kategoria dla dzieci jest tak ogromna...
czasem nawet podchęto-zachęty wydawnictwa nie oddają walorów książeczki (vide: wyżej wymieniony przeze mnie tytuł Zwierzaków polnych).
mam świetną księgarnie stacjonarną i tam sobie macam-oglądam, no i niestety (najczęściej) kupuję....

Cytat:
Napisane przez maria28 Pokaż wiadomość
U nas tez kogut stracik leb w ksiazeczce "zwierzaki w zagrodzie"
szczerze mówiąc nie bardzo sobie wyobrażam, że kogut zostaje z głową szyja zdecydowanie kogucio za chuda

Cytat:

a jakieś widoki na termin powrotu?

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-09, 13:37   #970
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:

.
spryciarz wie,ze jak kura/kogut nie ma leba to na zupę idzie

Cytat:
, fajne są. choć pozycja o instrumentach muzycznych nie dla nas ja części nie znam

a chłop faktycznie zabawny...

byłam bardzo zdziwiona, bo przy zastoju z drugie ręcznie się zdoiłam...

mam taki uniwersalny właśnie - przekładam z Mutsy do M. w razie potrzeby.

no i wielkie za pierwszy kroczek

czasem nawet podchęto-zachęty wydawnictwa nie oddają walorów książeczki (vide: wyżej wymieniony przeze mnie tytuł Zwierzaków polnych).
mam świetną księgarnie stacjonarną i tam sobie macam-oglądam, no i niestety (najczęściej) kupuję....

szczerze mówiąc nie bardzo sobie wyobrażam, że kogut zostaje z głową szyja zdecydowanie kogucio za chuda

a jakieś widoki na termin powrotu?
umnie zamknęli księgarnie na osiedlu, ktora z 30 lat byla, teraz zostal mi empik na osiedlu. Srednio go lubię bo maly i tak bstawiony,ze slalomy muszę wyczyniac....
despa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-09, 13:42   #971
Tasia34
Wtajemniczenie

Cytat:
Hej laseczki - pisze byscie o mnie nie zapomnialy ale mam tera taki - okres ze nie wyrabiam, dola mam glebszego niz row Marjanski
Kochana, co się dzieje..?
Pisz, skarż się, wyżal; kochamy Cię!!!

Cytat:
Napisane przez kwiatuszekkk21 Pokaż wiadomość
dobra, mam pytanie do mam włochatych dzieci. co robicie z włosami po kąpieli? suszycie?
ja tylko wycieram ręcznikiem, potem czeszę ale ostatnio przeciągnęłam ręką po główce jak tż karmił i były jeszcze mokre a spać z mokrymi to chyba nie bardzo czy w niczym to nie przeszkadza?

to pieczarki da się obrać ze skórki? pyt.retoryczne, bo skoro nie je inaczej to musi się dać, ale pierwsze słyszę
Wycieramy tylko włoski, same dosychają Czasem ma lekko wilgotne jeszcze przy zasypianiu, ale moim zdaniem nic Mu to nie szkodzi

Pieczarki zawsze obieram ze skórki, chyba, że są malutkie/młodziutkie

Cytat:
jak z tztem razem zamieszkaliśmy to przez kilka tyg.robiłam 1 tą samą potarwę .
Jaką?

Cytat:
Dzięki dziewczyny, bardzo chętnie bym dołączyła do fotoklubu (oczywiście jeśli się wszystkie zgodzicie)

A... i się nie pochwaliłam... L. zrobiła pierwszy kroczek! Nieporadny, zaraz bęc na pupę, ale był
Jak najbardziej się zgadzam! Ze zdjęciem L.! Najlepiej kroczącej

Cytat:
Ale coś się dzieje?

Hej hej
Wkurzyłam się. Chciałam sobie kupić kilka tunik u jednego sprzedawcy na All, ale była tylko cena przesyłki za 1 sztukę. Zapytałam mailowe, ile za kilka sztuk - 25 zł! A tuniki po 9 No kurde!
Ale i tak kupuję, nie mogę znaleźć takich ładnych w dobrym (mam nadzieję ) rozmiarze, ale nie wyjdzie tak tanio, jak myślałam...
Przeziębienie mi prawie przechodziło, ale wczoraj jakiś nawrót był, boli mnie gardło, znów katar, chrypię, masakra. Do tego Krzyś nad ranem trochę kaszlał i raz w dzień, mam nadzieję, że to nie od przeziębienia...
Ania
http://suwaczki.maluchy.pl/li-73227.png
Tasia34 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-09, 14:59   #972
Moderna
Zakorzenienie

Polecalyscie tu na forum spray do nosa Euphorbium - ale na ulotce pisze, ze nie mozna stosowac u dzieci ponizej 2 lat. Wy stosowalyscie?
Czy na lekki katar, lejacy sie z noska w ogole trzeba cokolwiek stosowac?

---------- Dopisano o 15:59 ---------- Poprzedni post napisano o 15:46 ----------

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
ja poluję na jakieś macanki (jak to brzmi ), w arosie nie ma dotykanek w ogóle, brakuje mi konkretów, tytułów, bo w arosie ciężko znaleźć, kategoria dla dzieci jest tak ogromna... czasem wchodzę na arosa na allegro i tak pokazuje co inni kupując daną książkę kupili i tak szukam
a moze cos takiego?

W dżungli. Dotknji i poczuj
Domowi kumple. Dotknji i poczuj
Na wsi. Dotknji i poczuj

http://ksiazeczki-synka-i-coreczki.b...w-dzungli.html
http://www.empik.com/w-dzungli-dotkn...9530,ksiazka-p
http://www.empik.com/na-wsi-dotknji-...9567,ksiazka-p
http://www.empik.com/domowi-kumple-d...a-p?reko=empik

http://mamainatalkatestuja.blogspot....wi-kumple.html

Kim jestem? W dżungli.
Kim jestem? W oceanie.

http://www.empik.com/kim-jestem-w-dz...0119,ksiazka-p
http://lifestajlababy.blogspot.de/20...w-dzungli.html

Rybka poznaje morze
http://czytajki.blogspot.de/2011/06/...aje-morze.html
http://www.empik.com/rybka-poznaje-m...0048,ksiazka-p
Stary 2014-02-09, 15:58   #973
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Scarlet, ja zamierzam sprzedać mój wózek i kupić parasolkę - mój Tako jest duży, do mojego samochodu na pewno nie wejdzie. Podejrzewam, że nie będę chodzić na dłuugaśne spacery latem, raczej do parku, czy do sklepu żeby wyskoczyć, więc taki duży mi nie będzie potrzebny. Na wakacje planuję jednak z nosidełkiem większość czasu spędzić. A co do śpiworka, parasolki - parasolki nie kupię, bo maclaren ten daszek ma duży, a zresztą w wakacje ta parasolka była w sumie nieuzywana, bo caly czas musialam ja przekrecac, słońce raz z tej raz z tamtej.. Spiworek chce kupic, ale taki uniwersalny, nie maclarena, zeby byl i do wozka i do sanek na przyszla zime. W ogole teraz nie mam spiworka i przyznam sie ze bardzo mi go nie brakowalo... Wiec w sumie musialabym kupic tylko wozek (folia w komplecie jest). A nie, palak do wozka chyba dokupie, bo moja nienawidzi pasow, a tak bez palaka chyba bym sie bala posadzic, bo ona juz teraz chce z wozka sie ewakuowac i mi zwisa przez ta barierke
Oj, a ja sobie właśnie bez śpiworka nie wyobrażam, mam z Mutsy to nie wiem czy by pasował do jakiejś innej spacerówki. Ja często chodziłam latem z wpiętym fotelikiem i wtedy dokupiłam parasolkę - bo chodziłam na spacer do pracy TŻta i wracaliśmy samochodem. I nie wiem czemu, może dlatego, że cała droga z górki, ale w foteliku ciągle składał się daszek. Z kolei na przyszłą jesień/zimę to chyba jednak wolałabym Mutsy, bo jak mawia moja Babcia te spacerówki wyglądają na takie "wiatrem podszyte". To że pałąka nie ma w komplecie to w ogóle uważam za zdzierstwo, Z akurat nie broni się przed pasami, przyzwyczaiła się, ale pałąk się przydaje do przymocowania jakiejś zabawki. Wózek będę sprzedawać dopiero jak już Z przestanie z niego korzystać.

- 100/2017 (28304 strony)
- 143/2018 (35435 strony)
- 45/2019 (9833 strony)
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-09, 16:03   #974
oliwka__
Zakorzenienie

GG do oliwka__ Send a message via Skype™ to oliwka__

Moderna mi Euphorbium 2 lekarzy zapisało dla małej na katar 3 razy dziennie po 2 razy do kazdej dziurki. i powiedzieli ze bez obaw
oliwka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-09, 16:52   #975
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malpka Pokaż wiadomość
Mówisz ze to od częstego przystawiania chyba raczej nie bo ja bym non stop zastoje miała bo moj non stop na cycu
heh no właśnie. mi się wydaje ze zastój czasami się po prostu przytrafia i już . bo inaczej Ty bys była najwięcej skazana chyba .... z jednej strony długo Cie nie ma i tym samym nie karmisz .... a potem Karol nadrabia i wisi non -stop na cycu .
Ja tez dużo karmie ale regularnie jednak......
Nestelle, tak z ciekawości - ile ten chleb w piekarni kosztuje? I on w jakiejś sieciowej jest? (wolałabym kupić na spróbowanie niż robić, bo nie wiem, czy mi posmakuje...)

A... i się nie pochwaliłam... L. zrobiła pierwszy kroczek! Nieporadny, zaraz bęc na pupę, ale był [/QUOTE]

dokładnie nie wiem bo jest na wage ...a kupujemy dość dużo i ...dużo płacimy ....
jak będę następnym razem to spojrzę (bo najczęściej tzt kupuje a on na ceny w ogole nie patrzy).

Cytat:
. (kiedy powrót? )
Cytat:
o! genialny pomysł ! jestem za
Cytat:
Napisane przez Tasia34 Pokaż wiadomość
Przeziębienie mi prawie przechodziło, ale wczoraj jakiś nawrót był, boli mnie gardło, znów katar, chrypię, masakra. Do tego Krzyś nad ranem trochę kaszlał i raz w dzień, mam nadzieję, że to nie od przeziębienia...
ojej zdrówka oby nic się nie rozwinelo

co do jedzenia w restauracji to dzisiaj mam konkretny przykład - bo byliśmy na spacerze dość długim (kilka godzin) i zziebnieci i głodni mielismy najbliżej sphinxa - wiem to nie jest jakas super restauracja ale nawet tam mają dużo -bardzo dużo dań zdrowych - dużo ryb z grilla , sałatek typu grecka ,warzyw z wody , i zup ( pyszna marchewkowa z imbirem i curry - tylko mogłaby być ostrzejsza ). tak więc łosos z grilla i warzywa z wody ,do tego zupka ,do tego przystawka -chrupiące ziemniaczane placuszki(niestety smażone) z łososiem i idzie się najeść .

co do włosków - my nie suszymy ale długo sa wilgotne ..... choć wczoraj pierwszy raz podsuszyłam (bo akurat nince suszyłam) ...ale się dziwił ....

---------- Dopisano o 17:52 ---------- Poprzedni post napisano o 17:47 ----------

..... Roszek jak wszystkie zresztą dzieci - jest jak robak jakiś , czasem mówie ze dzieci sa jak szarańcze ... rozbiegają się wszędzie , we wszystkich kierunkach ,włażą ,wskakują ,wpychają się ,wciskają .... normalnie odkąd zaczął chodzic to .... w szafie ,w półce ,kombinuje i się wspina na kanape ,jak już jest -to ...na oparcie i molestuje biednego tzta o okulary ,wszędzie widzi okulary
Stary 2014-02-09, 17:35   #976
anika_s
Wtajemniczenie

jestem kochane dziewczynki
chwilkę mnie nie było bo Oliwia przez 2 dni była taka marudna i nieznośna że nie miałam czasu się po podrapać. Okazało się że wychodzi górna lewa jedynka na szczęście już śpi a ja z racji tego że cały dzień "chodziło" za mną coś słodkiego to upiekłam sobie racuszki z jabłkami
a no i wykorzystałam jeszcze moment że nie widać tej jedynki i zdobiłam fotki wampirka. Niech się podziwia w przyszłości
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC_1262.jpg (71,6 KB, 36 załadowań)
anika_s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-09, 17:44   #977
anika_s
Wtajemniczenie

Cytat:
Kasiulka Ty nie takie rowy już przeskoczyłaś i przepłynęłaś...

---------- Dopisano o 18:39 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ----------

Cytat:
Polecalyscie tu na forum spray do nosa Euphorbium - ale na ulotce pisze, ze nie mozna stosowac u dzieci ponizej 2 lat. Wy stosowalyscie?
ja

---------- Dopisano o 18:41 ---------- Poprzedni post napisano o 18:39 ----------

Cytat:
o jeju ! co jest

---------- Dopisano o 18:44 ---------- Poprzedni post napisano o 18:41 ----------

aha! jeszcze powiem Wam że O. jaglanka nie posmakowała ostentacyjnie paluchami wygrzebywała wszystko z buzi
za tydzień kolejna próba
Stary 2014-02-09, 17:46   #978
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:
heh no właśnie. mi się wydaje ze zastój czasami się po prostu przytrafia i już . bo inaczej Ty bys była najwięcej skazana chyba .... z jednej strony długo Cie nie ma i tym samym nie karmisz .... a potem Karol nadrabia i wisi non -stop na cycu .
no właśnie na tygodniu nie ma mnie 9,5 h bo praca i dojazd wiec ten czas nie jje a poten non stop a w weekend za to dużo cześciej jje
Stary 2014-02-09, 17:46   #979
anika_s
Wtajemniczenie

Cytat:

Wczoraj kupilam borowki (takie kulturowe, chyba amerykanskie po polsku) i M. baaardzo smakowaly - a jak ladnie je jadl, dostal w miseczce i tak siedzial nad ta miseczka i wyciagal po jednej sztuce i do buzki, i kolejne - ohh i ahh
to musiał być cudowny widok

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-09, 17:46   #980
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez despa Pokaż wiadomość
spryciarz wie,ze jak kura/kogut nie ma leba to na zupę idzie
fakt.

Cytat:
normalnie odkąd zaczął chodzic to ....
coś ominęłam? chodzi już????

Cytat:
Napisane przez anika_s Pokaż wiadomość
a no i wykorzystałam jeszcze moment że nie widać tej jedynki i zdobiłam fotki wampirka.
piękny lachonek
przynajmniej nie zgrzyta zębami

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-09, 17:48   #981
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:
a no i wykorzystałam jeszcze moment że nie widać tej jedynki i zdobiłam fotki wampirka. Niech się podziwia w przyszłości
cudna
Stary 2014-02-09, 17:50   #982
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malpka Pokaż wiadomość
Moderna współczuję zastoju i bólu już dziewczyny poradziły widziałąm oby mineło Mówisz ze to od częstego przystawiania chyba raczej nie bo ja bym non stop zastoje miała bo moj non stop na cycu
hehe.. nie, mam na mysli ekstremalnie czeste nieregularne przystawianie - akurat zbieglo sie to z ostatnimi dwiema nocami, kiedy M. wisial mi caly czas na cycku, a w dzien karmilam rzadko
Stary 2014-02-09, 17:54   #983
anika_s
Wtajemniczenie

Cytat:
piękny lachonek
przynajmniej nie zgrzyta zębami
, a co do zgrzytania - to właśnie zgrzyta! jakoś sobie szczękę przesuwa i daje rade
Stary 2014-02-09, 18:10   #984
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
jestem kochane dziewczynki
chwilkę mnie nie było bo Oliwia przez 2 dni była taka marudna i nieznośna że nie miałam czasu się po podrapać. Okazało się że wychodzi górna lewa jedynka na szczęście już śpi a ja z racji tego że cały dzień "chodziło" za mną coś słodkiego to upiekłam sobie racuszki z jabłkami
haha boska wampirzyca !
i dobrze ze już ząbek wyszedł i.... po marudzeniu
Cytat:
coś ominęłam? chodzi już????
przy meblach
Cytat:
, a co do zgrzytania - to właśnie zgrzyta! jakoś sobie szczękę przesuwa i daje rade
hehe zdolniacha

Pani - a jak nocki ? takie same? czy T czasem jest łaskawszy?
u nas była poprawa przez kilka dni odkąd z nim nie spałam - wstawałam tylko 2 razy .dziś jednak tak mnie głowa bolała w nocy ze się ugięłam i wzięłam do łozka ...i powtórka-całą noc żłopał
Stary 2014-02-09, 18:18   #985
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:
przy meblach
:
Stary 2014-02-09, 18:41   #986
Demeter
Wtajemniczenie

GG do Demeter

Nestelle

Oldzinx, co tam u Was ?
Demeter jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-02-09, 18:42   #987
nestelle
Zakorzenienie

ale te chodzenie przy meblach to już jakiś czas temu..... teraz czekamy na samodzielne kroczki

Roch po kąpieli padł tak to jest jak się żłopie całą noc
Stary 2014-02-09, 18:46   #988
anika_s
Wtajemniczenie

Cytat:

Roch po kąpieli padł tak to jest jak się żłopie całą noc
Stary 2014-02-09, 18:53   #989
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
sliczny wampirek
Cytat:
przy meblach
a jeszcze niedawno pisałaś, ze leży, leży i leży
Stary 2014-02-09, 19:04   #990
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:

moja miala 3 miesiace jak nam to lekarka przepisala na katar
despa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości