Vademecum antykoncepcji! - Strona 33 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-04-14, 19:14   #961
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari
Dot.: Vademecum antykoncepcji!

Cytat:
Napisane przez francuski pocalunek Pokaż wiadomość
Wlasnie mi kazali nie robic i juz zglupialam bo kazali mi wziac bez przerw trzy opakowania -mamm wcale nie miec okresu . zeby mi sie endo ciut podleczyla i znow nie zrobily torbielki.. to w tym wypadku tez tak bede zabezpieczona ? od 22 tabletki?
nie wiedzialam, wiec w takim razie oczywiscie bierz tak jak lekarz kazal
tylko teraz nie wiem co z zabezpieczeniem...
moze zadzwon do swojego gina?

Cytat:
Napisane przez camila17 Pokaż wiadomość
troszke czegos tu nie rozumiem jak mierzyc mam temperature i obserwowac sluz jeszcze tego nigdy nie robiłammam brac sluz na palec i patrzec jak wyglada tak? czy jest gęsty a kiedy będe wiedziała po tym ze mam dni płodne jaki ma byc sluz??????????
uzyj wyszukiwarki bo jest o tym cały watek i poczytaj.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-14, 19:20   #962
camila17
Przyczajenie

troszke czegos tu nie rozumiem jak mierzyc mam temperature i obserwowac sluz jeszcze tego nigdy nie robiłammam brac sluz na palec i patrzec jak wyglada tak? czy jest gęsty a kiedy będe wiedziała po tym ze mam dni płodne jaki ma byc sluz??????????
camila17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-14, 19:23   #963
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
i po co znowu wklejasz to samo skoro Ci odpowiedzialam?

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-04-14, 19:29   #964
francuski pocalunek
Zadomowienie

[quote=Marwari;11883779]nie wiedzialam, wiec w takim razie oczywiscie bierz tak jak lekarz kazal

Dziekuje pieknie za odpowiedz .. ja wlasnie sama juz zglupiaalam z tym zabezpieczeniem .. zapomnialam zapytac na wizycie i teraz sie glowieMusze zadzwonic faktycznie Milego wieczorku zycze

Pocałunek jest jak pukanie do drzwi na pierwszym piętrze z pytaniem czy parter jest do wynajęcia.

przyłączę się do rozbiórki
KLIK
francuski pocalunek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-14, 19:36   #965
camila17
Przyczajenie

bo czekam na odpowiedz!!!!!!!! ale nie od ciebie!!!!!!!!!!!!1
Stary 2009-04-14, 19:53   #966
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
bo czekam na odpowiedz!!!!!!!! ale nie od ciebie!!!!!!!!!!!!1
grzeczniej troche...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-04-14, 20:06   #967
camila17
Przyczajenie

jak mi się będzie chciało !!!!!!!!!!!!!!!!

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-04-14, 21:27   #968
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
jak mi się będzie chciało !!!!!!!!!!!!!!!!
zechce się, zapewniam
zlosliwiec jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-17, 09:16   #969
Gezelle
Raczkowanie

Chcę się z Wami podzielić moimi uwagami na temat Microgynon, szczególnie dla tych z Was, które zamierzają zaprzyjaźnić się z tymi pigułkami (sama panikowałam i chciałam jak najwięcej się dowiedzieć o tym przed zaczęciem)

Otóż, zaczęłam je brać w październiku, a wnioski to:
- przez pierwsze 3 miesiące spadki nastrojów ( a może to była jesienna handra, ciężko odróżnić) ale bez tragedii.
-w tym samym czasie kompletny spadek libido do zera jak i nie możność osiągnięcia orgazmu
- pierwsze 4 miesiące problemy z cerą, zawsze minimum 2 duże pryszcze na twarzy (takie czerwone i bolące)
- po tym czasie cera idealna, ani jednej krostki ani pryszcza
- libido wróciło do normy
- BRAK wzmożonego apetytu, nie przybieram na wadze
- spadek wagi i wyostrzenie rysów twarzy.
i najważniejsze:
- mogę cieszyć się seksem z moim tż'tem bez martwienia się o zajście w ciąże
POLECAM BYCIE CIERPLIWĄ i odczekanie kilku miesięcy aż organizm się przyzwyczai do dawki hormonów. Napewno lepsze to niż częste eksperymentowanie z nowymi pigułkami
Gezelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-17, 10:47   #970
florentynka
Przyczajenie

Cos mi sie totalnie porabalo w glowie..
Zamiast tabletki na cisnienie wzielam wlasnie "yasminelle", ktora powinnam polknac o 19:00. To jest 3 tydzien... No ale przeszlo 7h za wczesnie.. Wszystko "gra" czy raczej pomyslec o dodatkowym zabezpieczniu?
Ehh. nadgorliwosc gorsza od faszyzmu .

Pozdrawiam
florentynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-17, 11:08   #971
Mmedeah88
Wtajemniczenie

Wszystko gra Dodatkowe zabezpieczenie jest zupełnie niepotrzebne.
Mmedeah88 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-04-17, 11:36   #972
florentynka
Przyczajenie

dziekuje Ci bardzo .

tak myslalam, ale nie mialam 100% pewnosci.
florentynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-17, 19:59   #973
maczupikczu
Zadomowienie

GG do maczupikczu

hmm czy ktoras z was uzywala moze prezerwatyw nielateksowych, nie alergicznych, sa cholernie drogie, ale czy dzialaja?
mam uczulenie na zwykle lateksowe i przyjemnosc z kochania jest niestety mala przez to pieczenie :/ a co do pigolek narazie nie zamierzam brac
Stary 2009-04-19, 07:26   #974
francuski pocalunek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
nie wiedzialam, wiec w takim razie oczywiscie bierz tak jak lekarz kazal

Witaj Jest tak jak pisalas ze od drugiego opakowania jestem zabezpieczona niezaleznie czy zrobie przerwe czy nie tak mi powiedzial lekarz w szpitalu.Wiec chyba tak jest. chociaz ja jakos sie boje kochac bez gumki bo a noz widelec jest jednak inaczej
Pozdrawiam serdecznie

Pocałunek jest jak pukanie do drzwi na pierwszym piętrze z pytaniem czy parter jest do wynajęcia.

przyłączę się do rozbiórki
KLIK
francuski pocalunek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-19, 09:58   #975
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez francuski pocalunek Pokaż wiadomość
Witaj Jest tak jak pisalas ze od drugiego opakowania jestem zabezpieczona niezaleznie czy zrobie przerwe czy nie tak mi powiedzial lekarz w szpitalu.Wiec chyba tak jest. chociaz ja jakos sie boje kochac bez gumki bo a noz widelec jest jednak inaczej
Pozdrawiam serdecznie
Trzeba załozyć, że lekarz wie co mówi, a że brzmi to logicznie to tym bardziej myśle, że można zaufać

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-04-24, 14:19   #976
eminemine
Przyczajenie

Witam,
wiem, że w tym temacie jest wiele wątków odnośnie przerywania aktykoncepcji jednak w większości przypadków rezygnujecie z niej po dłuższym czasie, bądz po krótkim zmieniając tabletki na inne natomiast mi przydarzyła się inna, przykra historia. Byłam ze swoim chłopakiem 3 lata i zdecydowaliśmy się, że zaczne stosować antykoncepcje w postaci tabletek po raz pierwszy w życiu. Po 2,5 tyg brania tabletek mój chłopak definitywnie zakończył naszą "znajomość". Nie wspominam już o swoim rozżaleniu i stanie psychicznym jednak chciałabym się dowiedzieć czy mogę tak poprostu przestać brać te tabletki? Tzn. oczywiscie w ulotce napisane jest że można przestać brać w każdej chwili gdy coś się dzieje. A gdy nic się nie dzieje i dopiero zaczełam całą zabawę? lepiej wziąć do końca cały blister czy przerwać jak najszybciej? z bólm serca przyznaje, że wiem, że już nie są mi one potrzebne... co teraz? z góry dziękuję za poradę
eminemine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-24, 15:52   #977
_Emi_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eminemine Pokaż wiadomość
Witam,
wiem, że w tym temacie jest wiele wątków odnośnie przerywania aktykoncepcji jednak w większości przypadków rezygnujecie z niej po dłuższym czasie, bądz po krótkim zmieniając tabletki na inne natomiast mi przydarzyła się inna, przykra historia. Byłam ze swoim chłopakiem 3 lata i zdecydowaliśmy się, że zaczne stosować antykoncepcje w postaci tabletek po raz pierwszy w życiu. Po 2,5 tyg brania tabletek mój chłopak definitywnie zakończył naszą "znajomość". Nie wspominam już o swoim rozżaleniu i stanie psychicznym jednak chciałabym się dowiedzieć czy mogę tak poprostu przestać brać te tabletki? Tzn. oczywiscie w ulotce napisane jest że można przestać brać w każdej chwili gdy coś się dzieje. A gdy nic się nie dzieje i dopiero zaczełam całą zabawę? lepiej wziąć do końca cały blister czy przerwać jak najszybciej? z bólm serca przyznaje, że wiem, że już nie są mi one potrzebne... co teraz? z góry dziękuję za poradę
Ja bym wzieła tabletki do końca i odstawiła.
_Emi_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-24, 22:03   #978
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Emi_ Pokaż wiadomość
Ja bym wzieła tabletki do końca i odstawiła.
ja też, zwłaszcza, że jesteś już przy końcówce

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-27, 12:56   #979
szklaneczka1
Przyczajenie

nie możesz kontynuować ich brania? będziesz miała regularne miesiączki, zmniejszone bóle brzucha itp...a skąd wiesz, że w twoim życiu się ktoś nie pojawi? nie mówię, że od razu masz mu wskakiwać do łóżka, jednak branie tabletek to nie metoda antykoncepcyjna jak np prezerwatywy. używasz - zużywasz - zapominasz. zdecydowałaś się na tabletki, zrobiłaś badania, więc może zastanów się nad kontynuacją ich zażywania. to nie witaminki , żeby zażywać je kiedy ma się na to ochotę czy nadchodzi taka ''potrzeba"
pozdrawiam
szklaneczka1 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-04-27, 16:32   #980
Lavante
Przyczajenie

czy ginekolog moze nie chciec przepisywac tabletek antykoncepcyjnych bo ona ' nikomu i nigdy nie przepisze tabletek antykoncepcyjnych' ??!!!!

powiem szczerze ze po raz pierwszy poszlam po tabletki i po raz pierwszy do tej lekarki i zostalam wrecz wygoniona z gabinetu i potraktowana jak nienormalna ze w ogole przychodze z takim zamiarem oO gdy tylko powiedzialam o tabletkach doktor spytala 'czy jest pani na cos chora' a po odpowiedzi ze nie uslyszlaam 'to nie przepiszę pani zadnych tabletek'
żenujące
Lavante jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-27, 22:24   #981
aniaj27
Przyczajenie

Witam Was ja biorę novynette od 3 lat i nie miałam żadnych problemów ale w tym miesiącu mam pewien problem pierwszy raz mi się to przytrafiło i nie wiem czemu dziś wziełam ostatnią tabletkę i okres dostawałam zawsze w czwartek a teraz okres dostałam już w sobote czyli podczas brania jeszcze tabletek może miała któraś z Was tak samo a jeśli nie to może wie czemu tak się stało??????
aniaj27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-04-28, 08:46   #982
_Emi_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lavante Pokaż wiadomość
czy ginekolog moze nie chciec przepisywac tabletek antykoncepcyjnych bo ona ' nikomu i nigdy nie przepisze tabletek antykoncepcyjnych' ??!!!!

powiem szczerze ze po raz pierwszy poszlam po tabletki i po raz pierwszy do tej lekarki i zostalam wrecz wygoniona z gabinetu i potraktowana jak nienormalna ze w ogole przychodze z takim zamiarem oO gdy tylko powiedzialam o tabletkach doktor spytala 'czy jest pani na cos chora' a po odpowiedzi ze nie uslyszlaam 'to nie przepiszę pani zadnych tabletek'
żenujące
Bywają tacy. Zmień lekarza i juz

Cytat:
Napisane przez aniaj27 Pokaż wiadomość
Witam Was ja biorę novynette od 3 lat i nie miałam żadnych problemów ale w tym miesiącu mam pewien problem pierwszy raz mi się to przytrafiło i nie wiem czemu dziś wziełam ostatnią tabletkę i okres dostawałam zawsze w czwartek a teraz okres dostałam już w sobote czyli podczas brania jeszcze tabletek może miała któraś z Was tak samo a jeśli nie to może wie czemu tak się stało??????
Hmm. Jesli sie to powtorzy to idz do lekarza, może te tabletki juz nie sa dla Ciebie dobre lub jest inna przyczyna.
Stary 2009-04-28, 11:40   #983
eminemine
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez szklaneczka1 Pokaż wiadomość
nie możesz kontynuować ich brania? będziesz miała regularne miesiączki, zmniejszone bóle brzucha itp...a skąd wiesz, że w twoim życiu się ktoś nie pojawi? nie mówię, że od razu masz mu wskakiwać do łóżka, jednak branie tabletek to nie metoda antykoncepcyjna jak np prezerwatywy. używasz - zużywasz - zapominasz. zdecydowałaś się na tabletki, zrobiłaś badania, więc może zastanów się nad kontynuacją ich zażywania. to nie witaminki , żeby zażywać je kiedy ma się na to ochotę czy nadchodzi taka ''potrzeba"
pozdrawiam
hmm może i masz racje ale właśnie dlatego ze "to nie witaminki" to nie widzę sensu brania ich kiedy nie są mi potrzebne... regularne miesiaczki mam, ból brzucha w moim przypadku jest przereklamowany (ja poprostu na to nie cierpię) ... i jeszcze ten dodatkowy wydatek.. chyba jednak wezmę do konca jedno opakowanie i koniec.. mam nadzieje ze wszystko wroci do normy. dzięki za odpowiedzi pozdrawiam
eminemine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-03, 17:22   #984
asia665
Wtajemniczenie

Witam
A ja mam pytanie... tabletki chronią nas przed ciążą itd. Ale często sa tez przepisywane ze względu na bolesną miesiączkę . Czy w związku z tym każde tabletki działają tak samo czy może np. tabletka o nazwie X działa na zapobieganie ciązy ale nie zmniejsza bólu, a znowu tabletka o nazwie Y działa i na zapobieganie ciązy i zmniejsza ból?
Czy wszystkie działaja tak smao,ale są przepisywane różnie ze względu,że np. ktoś chce tańsze a ktoś droższe?

"...i jesteś już mym świadomym tak wolnym w niewoli."

Jestem mamą

asia665 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-03, 17:58   #985
_Emi_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asia665 Pokaż wiadomość
Witam
A ja mam pytanie... tabletki chronią nas przed ciążą itd. Ale często sa tez przepisywane ze względu na bolesną miesiączkę . Czy w związku z tym każde tabletki działają tak samo czy może np. tabletka o nazwie X działa na zapobieganie ciązy ale nie zmniejsza bólu, a znowu tabletka o nazwie Y działa i na zapobieganie ciązy i zmniejsza ból?
Czy wszystkie działaja tak smao,ale są przepisywane różnie ze względu,że np. ktoś chce tańsze a ktoś droższe?
Sa przepisywane dla konkretnej osoby. A jeśli chcesz zmiejszyc bole a tabletki nie pomagają to nalezy je zmienic.
Stary 2009-05-03, 18:44   #986
asia665
Wtajemniczenie

_Emi_ - dziękuję za odpowiedź

"...i jesteś już mym świadomym tak wolnym w niewoli."

Jestem mamą

asia665 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-04, 12:44   #987
maartaaa123
Przyczajenie

Ja ma pytanie z innej beczki.
Czy każda prezerwatywa zawiera środek plmnikobójczy? (chodzi mi głównie o Durex extra safe) Na opakowaniu napisane jest tylko ze zawiera środek nawilżający, ale czy plemnikobójczy? Jeżli tak to czy jest on nasaczony wewnatrz jak i na zewnątrz?
maartaaa123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-04, 12:51   #988
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maartaaa123 Pokaż wiadomość
Ja ma pytanie z innej beczki.
Czy każda prezerwatywa zawiera środek plmnikobójczy? (chodzi mi głównie o Durex extra safe) Na opakowaniu napisane jest tylko ze zawiera środek nawilżający, ale czy plemnikobójczy? Jeżli tak to czy jest on nasaczony wewnatrz jak i na zewnątrz?
extra safe nie mają środka plemnikobójczego i z tego co pamiętam to ogółem durexy go nie mają (ale mogę się mylić bo nie używam) - jeśli by miały to na pewno byłaby zamieszczona odpowiednia informacja na opakowaniu

zobacz sobie na stronie durexa - tam są wszystkie ich prezerwatywy dokładnie opisane

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-04, 16:28   #989
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez wdowa_po_leninie Pokaż wiadomość
extra safe nie mają środka plemnikobójczego i z tego co pamiętam to ogółem durexy go nie mają (ale mogę się mylić bo nie używam) - jeśli by miały to na pewno byłaby zamieszczona odpowiednia informacja na opakowaniu

zobacz sobie na stronie durexa - tam są wszystkie ich prezerwatywy dokładnie opisane

tez mi sie wydaje ze nie ma durexow ze srodkiem plemnikobojczym

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-05-07, 10:52   #990
samarh
BAN stały

Dot.: od kiedy brac tabletki antykoncepcyjne

A ja mam pytanie bo własnie w srode ide do gina po tabletki ( pierwszy raz w życiu bede je stosowac) a pierwszy dzien okresu mam ok 15 czy juz od pierwszej tabletki jestem zabezpieczona czy jest jakis okres brania ??
samarh jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości