Sierpniowe mamusie 2015 - część 1 :) - Strona 33 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-09-24, 04:36   #961
goooosienka
Zakorzenienie

Dot.: Sierpniowe mamusie 2015 - część 1 :)

Zuzia ma straszny katar, odciągam jej mnóstwo wydzieliny aspiratorem ale i tak jej tam furczy macie jakieś rady?

Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka

magister kosmetologii
nauczyciel akademicki
goooosienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-24, 05:31   #962
roxana_lu
Zakorzenienie

Ja tez jak na złość nie mam w domu nic, kompletnie nic na gardło... Ostatnio tż wszystko wykorzystał. ale wzięłam gripex max bo pisze, ze tez na ból gardła i jest ciut lepiej.

goooosienka woda morska/sól fizjologiczna, aspirator, kładzenie na brzuszku i chyba dziewczyny pisały, ze ewentualnie maść majerankowa. Wiecej raczej nie zrobisz nic... No chyba, ze jest mocno zle to lekarz o on cos Wam przepisze... Niestety zbyt wiele zrobic sie nie dla przy katarku u takiego maluszka...

Synuś i Córcia
roxana_lu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-24, 05:45   #963
majka242007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez roxana_lu Pokaż wiadomość
Ojej... Jesli to faktycznie ropa jak ktoś tu pisał to napewno musi Cie bardzo bolec, bidulko dobrze, ze sie umówiłas na jutro na wizytę bo z takim czymś lepiej nie czekac. Wytrzymaj

---

Mnie za to okropnie gardło rozbolało.
Polecam Argentin T... Do psikania na gardlo. Bez recepty. Mi to polecił Mai lekarz... Rewelacja. 100 razy szybciej przechodzi... Nawet jesli zaczyna juz cos,, siadac,, na migdalkach.

---------- Dopisano o 06:34 ---------- Poprzedni post napisano o 06:32 ----------

Cytat:
Napisane przez asienka_182 Pokaż wiadomość
Mnie tez zaczyna bolec gardło a w domu nie mam nic o by mi pomoglo Chwilami się prawie dusze czuje tam tak sucho jeszcze tego mi brakowało żebym ja byla chora jak jestem sama z Zuzka...
Jak nic nie masz to płukaj wodą ze zwyklą solą. Też pomaga. Tylko sporo tej soli. Ze dwie łyżeczki na pół szklanki wody.

---------- Dopisano o 06:41 ---------- Poprzedni post napisano o 06:34 ----------

Cytat:
Napisane przez goooosienka Pokaż wiadomość
Zuzia ma straszny katar, odciągam jej mnóstwo wydzieliny aspiratorem ale i tak jej tam furczy macie jakieś rady?

Od rana pobawie sie w lekarza ;-)

Popsikaj woda morska albo zakrop sola fizjologiczną. Połóż na brzuszek albo jak sie bedzie wkurzala to przytul ja do siebie tak by lezala na plasko na brzuszku po kilku minutach odciagaj aspiratorem.
Jak masz Nebulizator to zrob jej inhalacje z soli fizjologicznej (10min) i potem odciagaj aspiratorem.
Nam lekarka kazala kupic krople do nosa i zakrapiac 2*dziennie ale one sa od 3-go mies wiec tylko za zgoda lekarza.
Pod materac cos włóż tak by byla w pozycji glowa wyzej niz nóżki wtedy tez lepiej sie oddycha dziecku.

---------- Dopisano o 06:45 ---------- Poprzedni post napisano o 06:41 ----------

Gosia - musze dbac o swoja synowa wiec wiesz ;-) spręż dup#cie i ulżyj jej ;-)

Edytowane przez majka242007
Czas edycji: 2015-09-24 o 05:43
majka242007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-24, 05:51   #964
springtime
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez candy02 Pokaż wiadomość
Cześćdziewczyny Witam sie z Wami w odchowalni (niezłe mam tempo)...
Próbuję nadrobić, ale jestem dopiero w połowie

Ja gotuję ziarenka kminku i piję taki napar. Kilka razy podawałam go też Mateuszkowi. Jest jakaś gotowa herbatka do kupienia?
Oprócz tego wyczytałam żeby codziennie zjadać trochę kminku mielonego i popijać wodą. Tak 1/4 łyżeczki.
Wydaje mi się, że kminek pomaga u nas.
Byliśmy ostatnio na usg brzuszka, bo maly przez ponad 2 tygodnie nie robił kupy!!! Różnych teorii się nasłuchałam. Pediatra w ośrodku w ogóle nas zlekcewazyla. Kazała podawać sok jabłkowy, po kilka kropelek. Nie podałam bo bałam się, że kompletnie rozreguluję tym jelitka. Na usg wyszły nam masa kałowa w okrężnicy, gazy, leniwa peryslatyka jelit i okreznica na 16mm co jest górną granicą normy.
Przez te 2 tygodnie próbowaliśmy viburcolu, czopków glicerynowych, rurki windi i NIC. Przy rurkach wychodziła odrobina kupki. No i przedwczoraj w końcu poszło! Oczywiście z rurką. (Jutro minęłoby 3 tygodnie od ostatniej kupki). No bylo tego sporo, ale normalnej konsystencji, więc typowe twarde zatwierdzenie to nie jest. Za tydzień w środę mamy konsultację u chirurga.
I hicior- w kupce znalazłam czopek viburcolu cały, a podałam go mniej wiecej 15 dni wcześniej...
Co ja przeżyłam przez ten czas... Ale Mateuszek ogólnie nie wyglądał na cierpiącego. Pediatra przyznała, że być może prawie całkowicie trawi mój pokarm i tych kupek będzie mniej. No ale trzeba to skonsultować z chirurgiem.
Chyba musze kupić jakąś super terenową spacerowke dla Małego. Jesteśmy u rodziców i nie ma tu normalnej drogi tylko taka wysypana kamieniem. Mam Mutsy IGO z piankowymi kołami i o ile w mieście jest super i nie zamieniłabym go na żaden inny wózek, to w terenie radzi sobie średnio. Polecicie cos? Na szczęście używam poduszki Angel's Wings, to trochę amortyzuje. Używam jej też do fotelika samochodowego i szczerze polecam (widziałam że rozmawiałyście o tych poduszkach).
Jesteśmy po pierwszej dawce 5w1 i rota. Pneumokoki będziemy miec za darmo ze wzgl na wczesniactwo, za wszystko inne płacimy, a byłam przekonana, że 5w1 też będzie za free... Pneumokoki dopiero w listopadzie, bo na wtedy są terminy.
Co do chrztu, to w listopadzie i ubranko kupie jakieś uniwersalne, może coś w next lub lindex znajdę.
Bardzo brakuje mi podczytywania Was, pomimo tego, że mało się udzielałam, to byłam bardziej na bieżąco. Teraz mniej czasu, a jsk jest wolna chwila to trzeba siebie i dom ogarnąć.
Aha, na suchość pochwy (ja pomimo cesarki czułam dziwne pievzenie co miało związek z hormonami) polecam globulki mucovagin. Mnie pomogły.
5w1 są za darmo dla wcześniaków. Wiem, bo moje dziewczyny są wczesniakami i pediatra już zamówił dla nas szczepionki i są za darmo yak jak i pneumokoki Także nie daj sobie wmówić, że masz płacić!

Cytat:
Napisane przez Mravka Pokaż wiadomość

Dziękuje za pamięć!

tak tak Ambi ma rację..Tymek miał być,ale się wywinęłam :P
Także tj Dziewczyny piszą u mnie także Adaś

Ambi powodzenia na kontroli w sprawie żółtaczki. Mam nadzieję,że Cię to pocieszy,ale u nas też nadal jest a w pt stuknie 8 tyg. Robiliśmy badania i jest na poziomie 5 co nadal jest powyżej normy. Też mialam odstawiać na 24h,ale w końcu tego nie zrobiłam. Bilirubina spadła w ciągu 2 tyg z 7 na 5 więc jest tendencja spadkowa

Nie wiem od czego zacząć. Może zaczne od Adasia,bo to przecież najważniejszy człek teraz. W pt będzie miał 8 tyg(nawet nie wiem kiedy to zleciało). Chłop jak skwał...myśle,że teraz waży ok 6500kg(średnio pakiuje 0,5kg na tydz!). Ostatnie ważenie mieliśmy tydzień temu i wtedy miał 6 kg(jest tylko na cycu). Także mms nasze chłopaki chyba podobnej wagi. Jutro idziemy do hematologa to będę mogła napisać dokładnie ile waży. No właśnie i lekarze to temat rzeka. Okazało się,że Adam ma niską hemoglobine i wysoką bilirubine. Dostaliśmy od pediatry leki,choć ta hemoglobina nie wynika z niskiego poziomu żelaza(i tu zadanie dla hematolog na jutro,skąd taka niska). Niestety tendencja jest spadkowa ,bo 2 tyg temu mial 9,8 ,a z wczorajszego pobrania wynika,że jest już 9,6. Te kiepskie wyniki są też powodem Jego dużej senności. Jakby tak zliczyła czas aktywności w ciągu całego dnia to może będzie ze 3 h...
Oczywiście nie myślcie,że pozostałą część śpi, a ja leżę do góry..nogami. Oprócz tych przypadłości podobnie jak brat ma mega problemy ze wzdęciami. Wybudza Go to doprowadzając do płaczu. Nasze noce praktycznie nie istnieją. Tzn.On śpi i przez sen jęczy,płacze,pręży się. Suma sumarum ląduje na moim brzuchu i tak to wygląda. Praktycznie nie sypiam. Niestety po cudownym Sab Simplex i Debridacie nie widzę żadnej poprawy.
Jednak dzisiejsza wizyta doradcy chustonoszenia uświadomiła nam,że Adaśko ma wzmożone napięcie mięsniowe(zreszta to podejrzewaliśmy i już mieliśmy zaklepaną wizytę u neurologa) i Jego dolegliwości mogą być też tym spowoowane. A na to żadne kropelki nie pomogą. Czekamy na spotkanie z fizjoterapeutką i zaczynamy dzialać. Jak się "wyrówna" zaczynamy też nosić w chuście.
Żeby było jeszcze bardziej kolorowo to niesamowicie ulewa(co jak się dzisiaj dowiedzieliśmy ma podobno związek ze wzmożonym napięciem). Praktycznie co karmienie. Wczoraj w nocy za to doprowadzil mnie prawie do stanu przedzawałowego ,bo stałam akurat nad łóżeczkiem(slyszałam jak znowu ulewa) i patrze,a On kręci głową i otwiera buzie niczym karp. Nie potrafił złapac powietrza. Podniosłam szybko i strzelił taką fontanne nosem i buzia. Wszystko obrzygane(choć to była jakby ślina/flegma, a nie strawione mleko). Aż nie chce myśleć co by było jakbym tam wtedy nie stała. Idziemy w pt na USG brzucha,bo takie chlustające wymioty mogą być spowodowane przerostowym zwężeniem odzwiernika. A to już się leczy operacyjnie, Mam jednak nadzieję,że to nie to.

Jak więc widzicie nie nudzimy się. Jestem już wykończona psychicznie całą tą sytuacją,ale staram się nie rozmyślać,bo dostałabym na główę. Zresztą jest Rob, więc nie ma nawet kiedy się nad sobą poużalać. Jedyny plus tego to chyba fakt,że waga wróciła do tej sprzed ciąży,a nawet i lepiej. Jednak jakoś nie cieszy mnie to w obliczu sytuacji.
Jakie synek ma objawy napięcia? U Milenki podejrzewany wzmożone napięcie mięsniowe lub asymetrie ułożeniową. Dostaliśmy skierowanie do poradni rehabilitacyjnej ale chyba najpierw pójdziemy do neurologa. Milenka mocno odchyla glowke do tyłu, leżąc wygina się w łuk i tez właśnie caly czas sie pręży i "gniecie". Ulewa też ostatnio cora częściej
Zdrowia dla Twojego synka szybkiej i owocnej rehabilitacji
Stary 2015-09-24, 05:53   #965
majka242007
Zakorzenienie

Ale sis wyspalam
Wczoraj tak naprawdę pierwszy raz od porodu,, poczulam,, ze mam dziecko bo nie spal od 17 do 20. I poplakiwal, marudzil, przysypial na rekach i sie budził po chwili. Pewnie przez to przeziebienie. Tulilam go, karmilam. Jadl co 20min po 10-30ml.
Ciepło bylo bardzo a ja mialam zebranie u Mai na 17. Zjadl 60ml o 16 i musialam go wziac bo Tz z pracy nie wrocil jeszcze. Tylko wyszlam za blok a ten syrene odpalil. Dalam pic, smoka 3min spokoju. Myslalam ze zasnie i na tym zebraniu bedzie cisza... Doszlam do szkoly i jak się rozdarl to prawie mi sie z d#py kopcilo tak do domu lecialam. Dostal butle pociumkal zasnął na 10min, i znów pobidka, placz, marudzenie...
Ok 20 umylam go,, na sucho,, pokremowalam i chyba poczul ze jak mama używa kremikow i myje, zmienia ciuszki to jest noc i poszedl spac.
Najlepsze jest to ze od tego przeziebienia w dzien je malo ale czesto np 60ml co pol godz lub co godz. A w nocy chyba juz wie ze to noc wcisnie cala butle i śpi w najlepsze.
majka242007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-24, 06:04   #966
Jess922
Zakorzenienie

Cytat:

A ta masc zastosowaliscie ?
My mamy tak samo, odciagam, a dalej furczy.

Spiewalam malemu jakies wymyslone na poczekaniu piosenki i odplynal, ale na chwilke tylko, teraz obdarowal mnie usmiechem, powiedzialam mu ze go kocham i zamknal oczka

Ja juz sobie powoli wkrecam, ze bede musiala isc do szpitala na usuwanie tej ropy i co bedzie z malym, z karmieniem, ja nie mam zadnych zapasow mleka w nocy beczalam, wyobrazajac to sobie..
oby masci pomogly.
No pozalilam sie, przepraszam.
Stary 2015-09-24, 06:21   #967
martulka0991
Zadomowienie

Witajcie mamusie cos nas malo na tej odchowalni, nie wszystkie jeszcze sie zameldowaly... Mam nadzieje, ze maluszki dadza mamusiom chwile wytchnienia i wtedy do nas zajrza ;-)
My jeszcze w lozeczku zdroweczka dla maluszkow!!! nasz Babelek poki co na szczescie zdrowy ostatnio mielismy tylko problem z kupka a w sumje z jej brakkem ale w 5dzien sie pojawila i to jaka... Zielonkawa, bardzo kleista ze tylek powycierac ciezko no i spinacz na nos... Zobaczymy co bedzie dalej... Poki co raz dziennie teraz.
A my dzis jedziemy z synkiem szukac jakiejs kiecki dla mnie na wesele na sobote, bo moje cycki mieszcza sie tylko w jedna z tych co mam w domu no i dzis chyba kupimy lezaczek Kubie z fp bo jak nie spi to wozek be, lozko be, lozeczko be tylko nie marudzi w nosidelku/foteliku...

Edytowane przez martulka0991
Czas edycji: 2015-09-24 o 06:22
martulka0991 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-09-24, 06:41   #968
goooosienka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez roxana_lu Pokaż wiadomość
Ja tez jak na złość nie mam w domu nic, kompletnie nic na gardło... Ostatnio tż wszystko wykorzystał. ale wzięłam gripex max bo pisze, ze tez na ból gardła i jest ciut lepiej.

goooosienka woda morska/sól fizjologiczna, aspirator, kładzenie na brzuszku i chyba dziewczyny pisały, ze ewentualnie maść majerankowa. Wiecej raczej nie zrobisz nic... No chyba, ze jest mocno zle to lekarz o on cos Wam przepisze... Niestety zbyt wiele zrobic sie nie dla przy katarku u takiego maluszka...
Cytat:
Napisane przez majka242007 Pokaż wiadomość
Polecam Argentin T... Do psikania na gardlo. Bez recepty. Mi to polecił Mai lekarz... Rewelacja. 100 razy szybciej przechodzi... Nawet jesli zaczyna juz cos,, siadac,, na migdalkach.

---------- Dopisano o 06:34 ---------- Poprzedni post napisano o 06:32 ----------

Jak nic nie masz to płukaj wodą ze zwyklą solą. Też pomaga. Tylko sporo tej soli. Ze dwie łyżeczki na pół szklanki wody.

---------- Dopisano o 06:41 ---------- Poprzedni post napisano o 06:34 ----------

Od rana pobawie sie w lekarza ;-)

Popsikaj woda morska albo zakrop sola fizjologiczną. Połóż na brzuszek albo jak sie bedzie wkurzala to przytul ja do siebie tak by lezala na plasko na brzuszku po kilku minutach odciagaj aspiratorem.
Jak masz Nebulizator to zrob jej inhalacje z soli fizjologicznej (10min) i potem odciagaj aspiratorem.
Nam lekarka kazala kupic krople do nosa i zakrapiac 2*dziennie ale one sa od 3-go mies wiec tylko za zgoda lekarza.
Pod materac cos włóż tak by byla w pozycji glowa wyzej niz nóżki wtedy tez lepiej sie oddycha dziecku.

---------- Dopisano o 06:45 ---------- Poprzedni post napisano o 06:41 ----------

Gosia - musze dbac o swoja synowa wiec wiesz ;-) spręż dup#cie i ulżyj jej ;-)
Wszystko to robie, po maść dziś Wojtek pojedzie, nubilizatora nie mam zakraplam solą, czekam aż troszkę się rozpuści, ściągam aspiratorem - to straszna walka bo mała krzyczy tak że całe osiedle nas słyszy ale nie mogę odpuścić bo to co już jest przy wyjściu znów zassie. I tak się przepychamy, ja na siłę odciągam a ona rączkami mnie odpycha. Do tego w ciągu dnia siedzę obok niej i kładę do spania na brzuszku, wtedy się jej lepiej śpi i odkaszluje dużo. Na noc właśnie ma koc pod materacem żeby jej było lepiej.

---------- Dopisano o 07:39 ---------- Poprzedni post napisano o 07:38 ----------

Cytat:
Napisane przez majka242007 Pokaż wiadomość
Ale sis wyspalam
Wczoraj tak naprawdę pierwszy raz od porodu,, poczulam,, ze mam dziecko bo nie spal od 17 do 20. I poplakiwal, marudzil, przysypial na rekach i sie budził po chwili. Pewnie przez to przeziebienie. Tulilam go, karmilam. Jadl co 20min po 10-30ml.
Ciepło bylo bardzo a ja mialam zebranie u Mai na 17. Zjadl 60ml o 16 i musialam go wziac bo Tz z pracy nie wrocil jeszcze. Tylko wyszlam za blok a ten syrene odpalil. Dalam pic, smoka 3min spokoju. Myslalam ze zasnie i na tym zebraniu bedzie cisza... Doszlam do szkoly i jak się rozdarl to prawie mi sie z d#py kopcilo tak do domu lecialam. Dostal butle pociumkal zasnął na 10min, i znów pobidka, placz, marudzenie...
Ok 20 umylam go,, na sucho,, pokremowalam i chyba poczul ze jak mama używa kremikow i myje, zmienia ciuszki to jest noc i poszedl spac.
Najlepsze jest to ze od tego przeziebienia w dzien je malo ale czesto np 60ml co pol godz lub co godz. A w nocy chyba juz wie ze to noc wcisnie cala butle i śpi w najlepsze.
Moja tak samo je na noc i w nocy 120, a w ciągu dnia tak po 30 sobie dojada

---------- Dopisano o 07:41 ---------- Poprzedni post napisano o 07:39 ----------

Ja dziś miałam w nocy masakrę, przebieralam Zuzie bo zrobiła kupkę, i kiedy już ściąglam pampersa ona zaczęła się dusić i strasznie kaszleć... Dziecko się dlawi, na ręce trzeba wziąć a tu dupka cała brudna... Sytuacja patowa

magister kosmetologii
nauczyciel akademicki
Stary 2015-09-24, 07:12   #969
Mirabelka_90
Zadomowienie

Ach widze ze u kazdej cos . Zdrowka i wytrwalosci dziewczyny mnie dalej zab boli. Wizyta jutro dopiero. Maly spac nie chce a ja nawet miwic nie moge... czy kp moge miec znieczulenie miejscowe u dentysty?
Mirabelka_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-24, 07:23   #970
goooosienka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mirabelka_90 Pokaż wiadomość
Ach widze ze u kazdej cos . Zdrowka i wytrwalosci dziewczyny mnie dalej zab boli. Wizyta jutro dopiero. Maly spac nie chce a ja nawet miwic nie moge... czy kp moge miec znieczulenie miejscowe u dentysty?
Chyba to samo które jest dla kobiet w ciąży

magister kosmetologii
nauczyciel akademicki
Stary 2015-09-24, 07:27   #971
martulka0991
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Mirabelka_90 Pokaż wiadomość
Podobno sa jakjes znieczulenia dla kobiet w ciazy i kp. To tak jak z wiekszoscia lekow, jak w ciazy dozwolone to podczas kp tez. Ale jak bylam w ciazy to okazalo sie ze mam 8do usuniecia ale moj dentysta nie chcial bym usuwala ja w ciazy... Bo a to stres a to znieczulenie i odradzal chodze z nia do tej pory ale mnie pobolewa i drazni... I chyba pojde sie jej pozbede...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-09-24, 07:28   #972
mms_22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez springtime Pokaż wiadomość
Moje dziewczynki są z 30 lipca i dzisiaj obie maja po ok 2200-2300 na plusie. Od początku są na mm. Polozna powiedziała że gdybym wybrała się do pewnego pediatry z okolic na pewno powiedzialby że za dużo. Moja pediatra powiedziała że wszystko ok i widać że córeczki zdrowe i dobrze że tak rosną
P.s. właśnie siedzę na sofie i Zuzia leży mi na udach a Milenę trzymam na rękach; )
Cytat:
Napisane przez Mravka Pokaż wiadomość

Nie wiem od czego zacząć. Może zaczne od Adasia,bo to przecież najważniejszy człek teraz. W pt będzie miał 8 tyg(nawet nie wiem kiedy to zleciało). Chłop jak skwał...myśle,że teraz waży ok 6500kg(średnio pakiuje 0,5kg na tydz!). Ostatnie ważenie mieliśmy tydzień temu i wtedy miał 6 kg(jest tylko na cycu). Także mms nasze chłopaki chyba podobnej wagi. Jutro idziemy do hematologa to będę mogła napisać dokładnie ile waży.

To Wasze dzieciaczki też pięknie rosną! To ja nie wiem co Ci wszyscy ludzie chcą od mojego Igusia Faktycznie wygląda jak niektóre półroczne dzieciaczki, ale widzę, ze nie on jeden tyle przybiera To teraz sie juz nie martwie

Mravka
faktycznie masz sporo zmartwień... Oby usg wyszło dobrze

co do brzuszka, to wiem o czym piszesz, bo u nas to samo, z tym, ze Mały ma napady kolki nie codziennie.... ale wczoraj po 23 tak wrzeszczał, że ubrałam Go w to co mialam pod reka, i jezdzilismy samochodem po miescie ok pol godz... najdziwniejsze jest to, ze jak tylko maz ruszyl spod domu - Igorek od razu zasnał... dlatego jak wróciliśmy do domu, zdjelam Mu tylko kombinezon, na śpiąco podałam cyca i spał 2h. Później budził sie na jedzenie, ale na szczescie nie płakał...

Igorek

mms_22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-24, 07:34   #973
martulka0991
Zadomowienie

Mms, nasz Kuba w rowno skonczone 7tyg mial przybrane 2kg powiedzieli ze przybiera ladnie... Urodzil sie mial 3kg a na szczepieniu wazyl 5. Jutro konczy 9tyg i pewnie niedlugo do6 dobije jak juz nie dobil... Wiec no stres mamusiu ;-) dzieci zdrowe, dobrze jedza to i rosna ;-)
Stary 2015-09-24, 07:53   #974
mms_22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martulka0991 Pokaż wiadomość
Mms, nasz Kuba w rowno skonczone 7tyg mial przybrane 2kg powiedzieli ze przybiera ladnie... Urodzil sie mial 3kg a na szczepieniu wazyl 5. Jutro konczy 9tyg i pewnie niedlugo do6 dobije jak juz nie dobil... Wiec no stres mamusiu ;-) dzieci zdrowe, dobrze jedza to i rosna ;-)
to ja nie wiem czemu u mnie lekarze tak czepiaja sie tej wagi jest duzy i okraglutki, ale nie wyglada jak pulpet jeszcze....

Igorek

Stary 2015-09-24, 07:54   #975
MsLullaby
Zakorzenienie

Maść majerankowa chyba od 6 miesiąca nasze dzieci są jeszcze na nią za małe

Adrianek
30.07.2015
MsLullaby jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-24, 07:56   #976
Jess922
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MsLullaby Pokaż wiadomość
Maść majerankowa chyba od 6 miesiąca nasze dzieci są jeszcze na nią za małe
Mi polozna powiedziala, ze mozna.
Stary 2015-09-24, 07:58   #977
MsLullaby
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jess922 Pokaż wiadomość
Mi polozna powiedziala, ze mozna.
Ja juz słyszałam kilka razy jak Bartuś był młodszy ze maść majerankowa od 6 miesiąca, może od trzeciego ale napewno jeszcze za wcześnie ale każda zrobi jak uważa
Bartek chory

Adrianek
30.07.2015
Stary 2015-09-24, 08:03   #978
mms_22
Zakorzenienie

Cytat:
Ja juz słyszałam kilka razy jak Bartuś był młodszy ze maść majerankowa od 6 miesiąca, może od trzeciego ale napewno jeszcze za wcześnie ale każda zrobi jak uważa
Bartek chory
biedny a co mu jest?

Igorek

Stary 2015-09-24, 08:04   #979
MsLullaby
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mms_22 Pokaż wiadomość
biedny a co mu jest?
Nos zawalony, kaszle, głowa go boli..

Adrianek
30.07.2015

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-09-24, 08:14   #980
mms_22
Zakorzenienie

Cytat:
Nos zawalony, kaszle, głowa go boli..
no niestety zaczyna sie sezon na choroby... z kazdej strony slysze o chorych dzieciach.... sama musze Igusia cieplej ubierac na wyjscia, bo nawet wczoraj mama zwrocila mi delikatnie uwage

Igorek

Stary 2015-09-24, 08:18   #981
Jess922
Zakorzenienie

Cytat:
no niestety zaczyna sie sezon na choroby... z kazdej strony slysze o chorych dzieciach.... sama musze Igusia cieplej ubierac na wyjscia, bo nawet wczoraj mama zwrocila mi delikatnie uwage
Tylko zebys w druga strone nie przesadzila. Ja ostatnio tak go naubieralam bo rano bylo zimno, wychodze, a tam tak slonce grzeje, auto nagrzane, ale szkoda mi go bylo rozbierac bo zasnal. Pewnie biedakowi cieplo bylo.
Stary 2015-09-24, 08:31   #982
niziolek86
Raczkowanie

Witam się znad herbatki, moje dziecię łaskawe ucieło sobie drzemkę

asienka_182 nie zazdroszczę problemów z kupkami, mój to zupełne przeciwieństwo, 8-10 dziennie to jest norma, czasem nie nadążam zmienić pieluch

Ambiwalentna29 kciuki za kontrolę!

candy02
Naprawdę nie zazdroszczę problemów z kupką, chyba już przestane marudzić na te pieluchy u nas
Jeśli chodzi o szczepiewnie 5w1 to jeśli maluch urodzony w 37 tc to się należą za darmo! Adasia też nimi szczepiłam i nie płaciłam ani za 5w1 ani za pneumo.

Mravka

Biedny Adaś, mam nadzieję że powolutku wyjdziecie na prostą.

goooosienka

ja dziś z rana miałam niemal identycznie, z tym że Adaś ulał fontanną, ja przekręciłam go na boczek i przeszło

Cytat:
Cytat:
Tylko zebys w druga strone nie przesadzila. Ja ostatnio tak go naubieralam bo rano bylo zimno, wychodze, a tam tak slonce grzeje, auto nagrzane, ale szkoda mi go bylo rozbierac bo zasnal. Pewnie biedakowi cieplo bylo.
No właśnie, ja mam straszny problem z ubraniem małego na spacer, ciągle mi się wydaje ze mu za chłodno! Mimo że karczek ciepły, a mały spokojnie spacer przesypia, a ja głupia całą drogę myśle czy założyć czapeczkę, czy może odkryć kocyk

Młody się budzi, pies się domaga uwagi, a ja piszę zamiast dopić herbatę

Zdrówka dla wszystkich chorowitków
niziolek86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-24, 08:54   #983
Jess922
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niziolek86 Pokaż wiadomość
Witam się znad herbatki, moje dziecię łaskawe ucieło sobie drzemkę

asienka_182 nie zazdroszczę problemów z kupkami, mój to zupełne przeciwieństwo, 8-10 dziennie to jest norma, czasem nie nadążam zmienić pieluch

Ambiwalentna29 kciuki za kontrolę!

candy02
Naprawdę nie zazdroszczę problemów z kupką, chyba już przestane marudzić na te pieluchy u nas
Jeśli chodzi o szczepiewnie 5w1 to jeśli maluch urodzony w 37 tc to się należą za darmo! Adasia też nimi szczepiłam i nie płaciłam ani za 5w1 ani za pneumo.

Mravka

Biedny Adaś, mam nadzieję że powolutku wyjdziecie na prostą.

goooosienka

ja dziś z rana miałam niemal identycznie, z tym że Adaś ulał fontanną, ja przekręciłam go na boczek i przeszło

No właśnie, ja mam straszny problem z ubraniem małego na spacer, ciągle mi się wydaje ze mu za chłodno! Mimo że karczek ciepły, a mały spokojnie spacer przesypia, a ja głupia całą drogę myśle czy założyć czapeczkę, czy może odkryć kocyk

Młody się budzi, pies się domaga uwagi, a ja piszę zamiast dopić herbatę

Zdrówka dla wszystkich chorowitków
Mi sie pierwszy raz zdarzylo tak go opatulic bo ma katarek i balam sie, ze mu sie pogorszy, no ale przesadzilam
Stary 2015-09-24, 09:12   #984
goooosienka
Zakorzenienie

Nasivin do noska też jest od 3 miesiąca a mi pediatra kazała

magister kosmetologii
nauczyciel akademicki
Stary 2015-09-24, 09:32   #985
mms_22
Zakorzenienie

Cytat:
no właśnie ja się boje przegrzania, dlatego nie ubieram mu grubych ubrań... ale wczoraj faktycznie przesadziłam, bo jadąc do mamy popołudniu nie zakladalam mu czapki, ale nie pomyslalam o tym, ze bedziemy wracac przed 21

Igorek

Stary 2015-09-24, 09:33   #986
niziolek86
Raczkowanie

Właśnie dziewczyny, napiszcie mi proszę czy macie jakiś sprawdzony kombinezon, czy też inne cudo na jesień. Bo póki będzie cieplej to mam jakieś bluzy z polarkiem itd, a na taką chłodniejszą pogodę to nic. Myślicie że coś takiego np http://www2.hm.com/pl_pl/productpage.0179870001.html się sprawdzi ??
Stary 2015-09-24, 09:37   #987
MsLullaby
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie dziewczyny, napiszcie mi proszę czy macie jakiś sprawdzony kombinezon, czy też inne cudo na jesień. Bo póki będzie cieplej to mam jakieś bluzy z polarkiem itd, a na taką chłodniejszą pogodę to nic. Myślicie że coś takiego np http://www2.hm.com/pl_pl/productpage.0179870001.html się sprawdzi ??
Do mnie właśnie ten idzie, ale kupiłam większy żeby był na zimę, tyle że w Anglii zima to jak jesień

Adrianek
30.07.2015
Stary 2015-09-24, 09:37   #988
mms_22
Zakorzenienie

Cytat:
wlasnie ostatnio zastanawialam sie nad nim

Igorek

Stary 2015-09-24, 09:42   #989
vea7
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ambiwalentna29 Pokaż wiadomość
jess wspolczuje bolu...az na sama mysl mnie boli...smigaj szybko do ginka

Aaa i mravka miala.miec Tymka ale nie wywiązała sie z dilu hihi

mravka fajnie,ze jestes.pisz co u

kasperka i jak tam synek pije bez kapturkow?mi dzis brodawki odpoczely bo daje przegotowane mleko ze wzgledu na zoltaczke..
lula trzeba sie pocieszyc,ze mali podrosna i bedzie lepiej...chybs Bartus za dwa miesiace pewnie bedzie miec lepszy humor.moj boria byl ciezki w okresie 18 _22 miesiace.teraz jest juz po buncie.dzis niestety tez ciezki dzien mi urzadzil bo jest przeziebiny i wszystko nie
:mmswow ale ladna waga synka jutro mojego zwazymy i zobaczymy jak pakuje

TRZYMAJCIE JUTRO ZA NAS KCIUKI BO MAM KONTROLĘ Z MLODY W KWESTII ZOLTACZKI!
Kciuki ogromne są!!! :thumbup:

Cytat:
Napisane przez candy02 Pokaż wiadomość
Cześćdziewczyny Witam sie z Wami w odchowalni (niezłe mam tempo)...
Próbuję nadrobić, ale jestem dopiero w połowie

Ja gotuję ziarenka kminku i piję taki napar. Kilka razy podawałam go też Mateuszkowi. Jest jakaś gotowa herbatka do kupienia?
Oprócz tego wyczytałam żeby codziennie zjadać trochę kminku mielonego i popijać wodą. Tak 1/4 łyżeczki.
Wydaje mi się, że kminek pomaga u nas.
Byliśmy ostatnio na usg brzuszka, bo maly przez ponad 2 tygodnie nie robił kupy!!! Różnych teorii się nasłuchałam. Pediatra w ośrodku w ogóle nas zlekcewazyla. Kazała podawać sok jabłkowy, po kilka kropelek. Nie podałam bo bałam się, że kompletnie rozreguluję tym jelitka. Na usg wyszły nam masa kałowa w okrężnicy, gazy, leniwa peryslatyka jelit i okreznica na 16mm co jest górną granicą normy.
Przez te 2 tygodnie próbowaliśmy viburcolu, czopków glicerynowych, rurki windi i NIC. Przy rurkach wychodziła odrobina kupki. No i przedwczoraj w końcu poszło! Oczywiście z rurką. (Jutro minęłoby 3 tygodnie od ostatniej kupki). No bylo tego sporo, ale normalnej konsystencji, więc typowe twarde zatwierdzenie to nie jest. Za tydzień w środę mamy konsultację u chirurga.
I hicior- w kupce znalazłam czopek viburcolu cały, a podałam go mniej wiecej 15 dni wcześniej...
Co ja przeżyłam przez ten czas... Ale Mateuszek ogólnie nie wyglądał na cierpiącego. Pediatra przyznała, że być może prawie całkowicie trawi mój pokarm i tych kupek będzie mniej. No ale trzeba to skonsultować z chirurgiem.
Chyba musze kupić jakąś super terenową spacerowke dla Małego. Jesteśmy u rodziców i nie ma tu normalnej drogi tylko taka wysypana kamieniem. Mam Mutsy IGO z piankowymi kołami i o ile w mieście jest super i nie zamieniłabym go na żaden inny wózek, to w terenie radzi sobie średnio. Polecicie cos? Na szczęście używam poduszki Angel's Wings, to trochę amortyzuje. Używam jej też do fotelika samochodowego i szczerze polecam (widziałam że rozmawiałyście o tych poduszkach).
Jesteśmy po pierwszej dawce 5w1 i rota. Pneumokoki będziemy miec za darmo ze wzgl na wczesniactwo, za wszystko inne płacimy, a byłam przekonana, że 5w1 też będzie za free... Pneumokoki dopiero w listopadzie, bo na wtedy są terminy.
Co do chrztu, to w listopadzie i ubranko kupie jakieś uniwersalne, może coś w next lub lindex znajdę.
Bardzo brakuje mi podczytywania Was, pomimo tego, że mało się udzielałam, to byłam bardziej na bieżąco. Teraz mniej czasu, a jsk jest wolna chwila to trzeba siebie i dom ogarnąć.
Aha, na suchość pochwy (ja pomimo cesarki czułam dziwne pievzenie co miało związek z hormonami) polecam globulki mucovagin. Mnie pomogły.

Część Candy :-*
Nie wiem jak z kminkiem, bo go szczerze niecierpie, ale jet bardzo fajna herbata z kopru włoskiego ( takie samo działanie) w torebkach do parzenia w Rossmannie.

Cytat:
to ja nie wiem czemu u mnie lekarze tak czepiaja sie tej wagi jest duzy i okraglutki, ale nie wyglada jak pulpet jeszcze....
Spoko, teraz dzieciaki mają właśnie czas na "fazę pulpeta" ;-)
Księżniczka wygląda jak księżyc w pełni, ale pediatra powiedział mi, że dopóki jest tylko na cycu, to może i w kulke się zmienić

Cytat:
Nasivin do noska też jest od 3 miesiąca a mi pediatra kazała
Znowu odwołam się do mojego pediatry. Powiedział, że za proponowanie i przepisywanie dzieciom leków nie zgodnych z ich wiekiem, lekarza można pozwać.
I absolutnie nie powinni się podawać.

Mravka, oj dzieje się u Was... Dużo siły życzę i szybkiego wyjścia na prostą :-*

Księżniczka zaczęła mi ulegać na potęgę :-( Fakt, że wicina jak odkurzacz... chyba po prostu się przejada i to, co się nie zmieści góra wypływa. Do tego lapczywie je, powietrza dużo lyka i brzuszek ją potem męczy...a wieczorem kolki... Zwariowac można :banghead:

Wysyłane z mojego GT-S6500D za pomocą Tapatalk 2

WYMIENIĘ

2012... liczenie poszło w koperczaki

Edytowane przez vea7
Czas edycji: 2015-09-24 o 09:47
vea7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-24, 09:44   #990
niziolek86
Raczkowanie

Cytat:
Do mnie właśnie ten idzie, ale kupiłam większy żeby był na zimę, tyle że w Anglii zima to jak jesień
Cytat:
wlasnie ostatnio zastanawialam sie nad nim
Ostatnio go właśnie macałam w sklepie, ale koniec końców nie wziełam, trzeba będzie po niego wrócić
W Smyku też mają podobne, ale bardziej mi się spodobał ten z hm.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości