Mycie włosów odżywką - Strona 34 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-13, 23:25   #991
sarrita
Raczkowanie

Dot.: Mycie włosów odżywką

Cytat:
Napisane przez Patryka Pokaż wiadomość
Masło shea i olej kokosowy kupiłam w ZSK, ale ten drugi z tego co wyczytałam na Wizażu można też kupić w sklepach ze zdrową żywnością, podobno coniektórzy na nim smażą
Patryka, musze Ci bardzo podziekowac za namiary na ten sklep - normalnie zakochalam sie w nim od pierwszego wjerzenia a powiedz mi prosze... jak nakladasz sobie masko shea i olejek kokosowy to nie masz wlosow rano przetluszczonych i obciazonych po takiej dawce 'nawilzaczy'?
Stary 2009-07-14, 11:58   #992
Patryka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sarrita Pokaż wiadomość
Patryka, musze Ci bardzo podziekowac za namiary na ten sklep - normalnie zakochalam sie w nim od pierwszego wjerzenia a powiedz mi prosze... jak nakladasz sobie masko shea i olejek kokosowy to nie masz wlosow rano przetluszczonych i obciazonych po takiej dawce 'nawilzaczy'?
Do usług

Wszystko mi się ładnie zmywa odżywką, swojego czasu dawałam potem jeszcze odżywkę po umyciu, i nie miałam ani razu obciążonych czy przetłuszczonych włosów tylko miękkie, nawilżone i lśniące Ciekawostka, pamiętam, że za czasów mycia szmponem miałam problemy z domyciem oleju.

Patryka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-14, 12:17   #993
sarrita
Raczkowanie

Cytat:
Do usług

Wszystko mi się ładnie zmywa odżywką, swojego czasu dawałam potem jeszcze odżywkę po umyciu, i nie miałam ani razu obciążonych czy przetłuszczonych włosów tylko miękkie, nawilżone i lśniące Ciekawostka, pamiętam, że za czasów mycia szmponem miałam problemy z domyciem oleju.
A wlasnie czyli mixture olejku kokosowego i masla she zmywasz odzywka a nie woda? Widzialam rowniez te kosmetyki na mazidlach... nie orietujesz sie, ktore sa lepsze? bo tak samo sie nazywaja i zastanawiam sie, z ktorego sklepu zrobic zamowienia
Stary 2009-07-14, 12:38   #994
Tancerka Pl
Zadomowienie

O matko Lorysy sa koszmarne. Tanie g**no, ktore w ogole nie odzywia wlosow ;/
Btw ta metoda, o ktorej mowicie w watku nie jest chyba dobra dla szybko przetluszczajacych sie wlosow?
Stary 2009-07-14, 13:10   #995
Patryka
Wtajemniczenie

Cytat:
A wlasnie czyli mixture olejku kokosowego i masla she zmywasz odzywka a nie woda? Widzialam rowniez te kosmetyki na mazidlach... nie orietujesz sie, ktore sa lepsze? bo tak samo sie nazywaja i zastanawiam sie, z ktorego sklepu zrobic zamowienia
wodą bym tego nie zmyła oleju nie zmyje się wodą, tak jak zmywając tłuste naczynia, trzeba użyć detergentu
masło shea i olej kokosowy to to samo, niezależnie czy kupisz na mazidlach czy w zsk

Tancerka - moje włosy szybko się przetłuszczają, mycie odżywką im nie szkodzi. wydaje mi się, że ciut wolniej robią sie teraz przetłuszczone, niż kiedy myłam szmponem. poza tym, od mycia szamponem miałam łupież

Edytowane przez Patryka
Czas edycji: 2009-07-14 o 13:13
Stary 2009-07-14, 15:46   #996
sarrita
Raczkowanie

Cytat:
wodą bym tego nie zmyła oleju nie zmyje się wodą, tak jak zmywając tłuste naczynia, trzeba użyć detergentu
masło shea i olej kokosowy to to samo, niezależnie czy kupisz na mazidlach czy w zsk
ok to kupie z zsk bo nawet mieszkam niedaleko ich cos dodawalas jeszcze do tej mixtury na wlosy kokosowo-maslowej? nie moge sie doczekac... jutro bede zamawiac. A testowalas to moze na skore? Czytalam, ze sa dobre po opalaniu
Stary 2009-07-14, 15:52   #997
Patryka
Wtajemniczenie

Cytat:
ok to kupie z zsk bo nawet mieszkam niedaleko ich cos dodawalas jeszcze do tej mixtury na wlosy kokosowo-maslowej? nie moge sie doczekac... jutro bede zamawiac. A testowalas to moze na skore? Czytalam, ze sa dobre po opalaniu
dodawałam wspomnianą wcześniej oliwkę HIPP, uwielbiam jej zapach. jak miałam jakiś inny olej pod ręką, też dodawałam kiedyś jeszcze dawałam żółtka, miód, co mi w ręce wpadło, ale teraz wolę same oleje, poza tym nie mam pewności, czy żółtko i miód w ogóle coś tam dają na włosy.
na skórę nie testowałam, boję się, gdyż mam wybitnie podatną na zapychanie. poza tym, nie opalam się

Stary 2009-07-14, 17:18   #998
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Tancerka Pl Pokaż wiadomość
Btw ta metoda, o ktorej mowicie w watku nie jest chyba dobra dla szybko przetluszczajacych sie wlosow?
Zależy od odżywki i włosów. U mnie mycie Glorią czy balsamami Mrs.Potter's nie przyspiesza przetłuszczania się włosów. Za to Hegron był o wiele za ciężki.
Stary 2009-07-14, 22:52   #999
sarrita
Raczkowanie

Cytat:
dodawałam wspomnianą wcześniej oliwkę HIPP, uwielbiam jej zapach. jak miałam jakiś inny olej pod ręką, też dodawałam kiedyś jeszcze dawałam żółtka, miód, co mi w ręce wpadło, ale teraz wolę same oleje, poza tym nie mam pewności, czy żółtko i miód w ogóle coś tam dają na włosy.
na skórę nie testowałam, boję się, gdyż mam wybitnie podatną na zapychanie. poza tym, nie opalam się
Ja planuje teraz przetestowac na wakacjach to powiem co i jak
Stary 2009-07-24, 20:51   #1000
Noc(nik)
Zadomowienie

Jest tu może jakaś ściągawka z odżywek, które nadają się do mycia?

Wiem, że Potter's jest ok, ale ostatnio nie widywałam tych odżywek, tylko nowsze butelki z podpisem "balsam" To nadal ta odżywka?

Noc(nik) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-24, 23:59   #1001
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Noc(nik) Pokaż wiadomość
Wiem, że Potter's jest ok, ale ostatnio nie widywałam tych odżywek, tylko nowsze butelki z podpisem "balsam" To nadal ta odżywka?
Są i odżywki i balsamy Mrs.Potter's. I to balsamy są dobre do mycia
Stary 2009-07-25, 10:36   #1002
aeronauta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Noc(nik) Pokaż wiadomość
Jest tu może jakaś ściągawka z odżywek, które nadają się do mycia?

Oj, chyba nie ma takiej listy. Ogólnie najlepsze są tanie odżywki z prostym składem bez silikonów np. Mrs Potters, Yung, Gloria, Hegron. A co do balsamu Mrs Potters to Chatul już odpowiedziała
aeronauta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-26, 22:26   #1003
Tusio
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aeronauta Pokaż wiadomość
Oj, chyba nie ma takiej listy. Ogólnie najlepsze są tanie odżywki z prostym składem bez silikonów np. Mrs Potters, Yung, Gloria, Hegron. A co do balsamu Mrs Potters to Chatul już odpowiedziała
z mrs. potters WSZYSTKIE balsamy?
sprobowalam dzisiaj mycia odzywka pierwszy raz. szczerze mowiac, zmusilo mnie do tego uporczywe swedzenie skory glowy (brzozowy fitti )i...pomoglo! bardzo zlagodzilo, nic nie czuje!
uzylam joanny naturia miod i cytryna (w ktoryms watku przeczytalam, ze ta seria jest bez silikonow, wiec mysle, ze bedzie ok), jutro zobacze, jak sprawa wyglada. dlugo plukalam i sporo zuzylam kosmetyku-taki urok tej metody ale musze stwierdzic, ze wlosy super pachna i glowa nie swedzi
Stary 2009-07-26, 22:50   #1004
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Tusio Pokaż wiadomość
z mrs. potters WSZYSTKIE balsamy?
Wszystkie Miałam już aloes, dzika róża, arnika, rabarbar, melisa i trawa cytrynowa. Wszystkie świetne do mycia
Stary 2009-07-26, 22:57   #1005
Tusio
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Wszystkie Miałam już aloes, dzika róża, arnika, rabarbar, melisa i trawa cytrynowa. Wszystkie świetne do mycia
to ja chyba jutro rozejrze sie za ta dzika roza zastanawiam sie, w jakich "regularnych" drogeriach mozna kupic te odzywki, bo nie ma ich w rossmanie i jesli dobrze pamietam, w firlicie tez nie
Stary 2009-07-27, 09:12   #1006
aeronauta
Zakorzenienie

Cytat:
to ja chyba jutro rozejrze sie za ta dzika roza zastanawiam sie, w jakich "regularnych" drogeriach mozna kupic te odzywki, bo nie ma ich w rossmanie i jesli dobrze pamietam, w firlicie tez nie
Poszukaj w hipermarketach, np. Carrefour, Kaufland. U mnie w tych dwóch zawsze jest spory wybór
aeronauta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-27, 09:26   #1007
Tusio
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aeronauta Pokaż wiadomość
Poszukaj w hipermarketach, np. Carrefour, Kaufland. U mnie w tych dwóch zawsze jest spory wybór
dzieki
a oto i pierwsze wrazenia: poniewaz myje wlosy wieczorem, wiadomo, ze nie sa jakos powalajaco puszyste, ale nieco podniosly sie u nasady i sa takie...lekkie w dotyku na jakosc wlosow nigdy nie narzekalam (ani na ich kondycje), sa cale blyszczace. plusem jest miekkosc. a, glowa nie swedzi
zastanawiam sie, czy do przywyczajania sie do tej metody moge myc na razie odzywka raz albo dwa razy w tygodniu, w pozostale dni szamponem i zwiekszac mycie na korzysc odzywki. ile czasu wasze glowy "przyzwyczajaly sie"?
aha, uzywam ziolowych szamponow, bez silikonow
Stary 2009-07-29, 15:42   #1008
Tusio
Wtajemniczenie

no i dorwalam mrs. potter's w sklepie niedaleko mnie skusilam sie na wersje z ginkgo (bez rozy), szkoda, ze nie bylo brzoskwiniowej zdam relacje, gdy wyprobuje.
Stary 2009-07-31, 12:13   #1009
jusik
Raczkowanie

Cytat:
no i dorwalam mrs. potter's w sklepie niedaleko mnie skusilam sie na wersje z ginkgo (bez rozy), szkoda, ze nie bylo brzoskwiniowej zdam relacje, gdy wyprobuje.
Ja myję ginko na zmianę z joanną miód i mleko. Obydwa są fajne
A zraz w tyg, a czasem rzadziej szampon(baby dream lub marion)

W zasadzie od początku było ok, tylko nakładałam po myciu jeszcze jedną odżywkę i po jaimś czasie włosy były już dość obciążone -trzeba było wymyć szamponem.
Teraz myję samymi balsamami, nie nakładam już odżywki - tylko samorobne psikadełka i jest ok - ostatnio "wytrzymały" mi 3 dni - czyli dokładnie jak po szamponie(ale w upały mayłam codziennie - dla przyjemności bardziej)
jusik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-03, 09:13   #1010
Tusio
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez jusik Pokaż wiadomość
Ja myję ginko na zmianę z joanną miód i mleko. Obydwa są fajne
A zraz w tyg, a czasem rzadziej szampon(baby dream lub marion)
joanna miod i mleko? zupelnie nie kojarze...
fajna ta mrs. potters. troche rzadka, ale nie trzeba jakos przesadnie duzo nakladac. wczoraj pierwszy raz nia umylam: wlosy lekkie, blyszczace, troche puszyste.
dwa razy juz ja wykorzystalam do omo-tez spisuje sie ok. zobaczymy, jak bedzie pozniej
Stary 2009-08-04, 13:00   #1011
zuzia36
Przyczajenie

Tancerka - moje włosy szybko się przetłuszczają, mycie odżywką im nie szkodzi. wydaje mi się, że ciut wolniej robią sie teraz przetłuszczone, niż kiedy myłam szmponem. poza tym, od mycia szamponem miałam łupież[/QUOTE]

Potwierdzam. Myje włosy odzywką od listopada. Łupiezu nie ma. Włosy i tak musze myc codzienne ze względu na bałagan na głowie. Nareszcie sie pozbyłam tego swedzenia głowy!!!!!!!!
zuzia36 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-04, 18:12   #1012
jusik
Raczkowanie

Cytat:
joanna miod i mleko? zupelnie nie kojarze...
fajna ta mrs. potters. troche rzadka, ale nie trzeba jakos przesadnie duzo nakladac. wczoraj pierwszy raz nia umylam: wlosy lekkie, blyszczace, troche puszyste.
dwa razy juz ja wykorzystalam do omo-tez spisuje sie ok. zobaczymy, jak bedzie pozniej
Oj to najlepsza moja - bo ma obłędny zapach - dodaję do niej jeszcze łychę miodu - czasem zostawiam na dłuższy czas - dzięki temu rozjaśniłam troszkę odrosty(a chcę już nie farbować) i teraz mam "płynne przejście"
Stary 2009-08-05, 15:46   #1013
Tusio
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez jusik Pokaż wiadomość
Oj to najlepsza moja - bo ma obłędny zapach - dodaję do niej jeszcze łychę miodu - czasem zostawiam na dłuższy czas - dzięki temu rozjaśniłam troszkę odrosty(a chcę już nie farbować) i teraz mam "płynne przejście"
czyzbys miala ciemne wlosy i schodzila z blondu?
ja nie wyobrazam sobie powrotu do swojego koloru wlosow. wytrzymalam dwa miesiace bez henny i blond odrosty zaczely mnie strasznie wkurzac
ja z joanny mialam miod i cytryne-fajna, ale 200 ml to troche malo, jesli chce sie jej uzywac do mycia-za szybko sie konczy.
na razie baaardzo sobie chwale mrs. potter's-taka w sumie...rzadkaj jest
Stary 2009-08-06, 08:59   #1014
alu51
Raczkowanie

Cytat:
Chyba nie obejde sie bez jakis mazidel definiujacych i utrzymujacych loki...
Co sadzicie o tym http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=8781 ?
Lub o tym http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=17863 ?
od roku stosuję ten pierwszy krem i jestem bardzo zadowolona z jego dxiałania, ładnie podkreśla loki(mam raczej proste włosy, stosuje go po lokówce) ślicznie pachnie,włosy są lśniące i sprężyste, dodam jednak że ma w skladzie silikon do którego zmycia potrzebne są detergenty znajdujące się w szamponie, raczej nie zmyjesz go odzywką. Ja również myje włosy odżywką, ale gdy zastosuję ten krem zawsze potem myje włosy szamponem.
Tej drugiej odzywki nie stosowałam ale napewno ją niedługo kupie, ciekawa jestem jej działania, poza tym moje włosy bardzo lubią się z amodimethicone, który znajduje się właśnie w tej odzywce!
alu51 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-10, 13:57   #1015
jusik
Raczkowanie

Cytat:
czyzbys miala ciemne wlosy i schodzila z blondu?
ja nie wyobrazam sobie powrotu do swojego koloru wlosow. wytrzymalam dwa miesiace bez henny i blond odrosty zaczely mnie strasznie wkurzac
ja z joanny mialam miod i cytryne-fajna, ale 200 ml to troche malo, jesli chce sie jej uzywac do mycia-za szybko sie konczy.
na razie baaardzo sobie chwale mrs. potter's-taka w sumie...rzadkaj jest
Nie z blondu, ale z takich jasno-wypowiałych-brązowych - każda farba mi płowieje na wyjątkowo paskudny rudy(ostatni "grzech" to był popielaty brąz - niby miał być ciemny...był do 2 myć, a później okazało się że rozjaśnił mi moj odrost dośc solidnie), albo efekt jest czarny

A dziś spróbowałam do mycia odżywki Mypa z karite, tej z Natury - bardzo porządnie umyła skalp - aż "trzeszczał" jak po barwie rzepowej(szamponie)
Ale nr 1 ostatnio do mycia i w ogóle jest maska Bingo algowa- tak odżywionych i do tego lekkich włosów dawno nie mialam
Stary 2009-08-10, 14:12   #1016
aferka
Wtajemniczenie

Podczas urlopu postanowiłam wypróbować mycie włosów odżywką i muszę przyznać, że jestem zaszokowana. Podchodziłam do tej metody z wrodzonym sobie sceptycyzmem a tu szok, to naprawdę działa. Użyłam Glorii, której normalnie używałam po myciu szamponem. Przy pierwszym myciu zużyłam jej dość sporo i byłam zadowolona (włosy wytrzymały tak jak po zwykłym myciu szamponem 2 dni), ale przy drugim myciu już mi trochę zabrakło odżywki więc włosy nie były tak dobrze umyte - następnego dnia już się nadawały do mycia. Ale będę stosować tę metodę. Tylko muszę znaleźć jakąś odżywkę w większym opakowaniu, bo naprawdę dużo jej schodzi. Czy wystarczy jeśli będę myła odżywką raz w tygodniu? Jako że metoda jest trochę czasochłonna nie wiem czy w tygodniu się wyrobię.
aferka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-07, 14:05   #1017
ankack
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez aferka Pokaż wiadomość
Podczas urlopu postanowiłam wypróbować mycie włosów odżywką i muszę przyznać, że jestem zaszokowana. Podchodziłam do tej metody z wrodzonym sobie sceptycyzmem a tu szok, to naprawdę działa. Użyłam Glorii, której normalnie używałam po myciu szamponem. Przy pierwszym myciu zużyłam jej dość sporo i byłam zadowolona (włosy wytrzymały tak jak po zwykłym myciu szamponem 2 dni), ale przy drugim myciu już mi trochę zabrakło odżywki więc włosy nie były tak dobrze umyte - następnego dnia już się nadawały do mycia. Ale będę stosować tę metodę. Tylko muszę znaleźć jakąś odżywkę w większym opakowaniu, bo naprawdę dużo jej schodzi. Czy wystarczy jeśli będę myła odżywką raz w tygodniu? Jako że metoda jest trochę czasochłonna nie wiem czy w tygodniu się wyrobię.
Jeżli chodzi odżywkę w większym opakowaniu, to poleciłabym Hegron. Ja nią myję, mam wersję bez spłukiwania. A co do mycia raz w tygodniu to sądzę, że lepszy efekt przyniosłoby jednak używanie tej metody przy każdym myciu, ale skoro nie masz czasu to może jakis łagodny szampon na bazie betainy, albo osobiście polecam też to: http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=2844
ankack jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-15, 09:41   #1018
paulownia
Zakorzenienie

Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej metodzie, ale brzmi ciekawie, pewnie wypróbuję, bo jak to kobieta, ciekawa jestem wszelkich nowości
paulownia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-18, 08:26   #1019
aferka
Wtajemniczenie

Odkąd spróbowałam na urlopie tej metody myłam raz szamponem, raz odżywką - na zmianę. Teraz trochę zmieniłam i myłam kilka razy z rzędu odżywką (Mr's Potters Balsam do włosów przetłuszczających się).
I mam wrażenie, że zaczyna mi się pojawiać drobny łupież i głowa zaczyna mnie trochę swędzieć. Czy to naturalna reakcja na przyzwyczajanie się skóry czy raczej nie powinno tak być? A może powinnam zmienić odżywkę? Kupiłam ostatnio z tej samej serii balsam z wyciągiem z aloesu.
aferka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-18, 15:55   #1020
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez aferka Pokaż wiadomość
Odkąd spróbowałam na urlopie tej metody myłam raz szamponem, raz odżywką - na zmianę. Teraz trochę zmieniłam i myłam kilka razy z rzędu odżywką (Mr's Potters Balsam do włosów przetłuszczających się).
I mam wrażenie, że zaczyna mi się pojawiać drobny łupież i głowa zaczyna mnie trochę swędzieć. Czy to naturalna reakcja na przyzwyczajanie się skóry czy raczej nie powinno tak być? A może powinnam zmienić odżywkę? Kupiłam ostatnio z tej samej serii balsam z wyciągiem z aloesu.
Odżywka Mrs.Potter's jest o wiele za ciężka do mycia. Przynajmniej według mnie. Za to balsam jest świetny Także myj włosy balsamem, a odżywkę nakładaj po umyciu włosów.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości